Information om affiliatelänkar

Vilken hamsterbur är bäst?

Den bästa hamsterburen just nu enligt vår bedömning är Skyline Nagarium Marrakesch Det här är en snygg och rymlig bur av trä och glas med plats för mycket strö så att hamstern kan utöva sina naturliga beteenden Den är dessutom mycket enkel att öppna tack vare Servo-Lift och de blanka ytorna gör den enkel att hålla ren Läs mer om Skyline Nagarium och två bra alternativ i vår sammanställning nedan!

Information om affiliatelänkar

Jämför våra 3 testvinnare

Du kan scrolla i sidled för att se alla produkter i jämförelsen.

1
image
2
image
3
image
Utmärkelse:Bäst i testVi rekommenderarMest prisvärd
Produkt:Skyline Nagarium MarrakeschFerplast Maxi Duna MultyFerplast Duna Multy Blue
Betyg:
Storlek:L 77 x B 47 x H 38 cm eller L 96 x B 47 x H 38 cmL 99 x B 51,5 x H 36 cmL 71 x B 46 x H 31,5 cm
Färg:NaturfärgadBeige/genomskinligBlå/genomskinlig
Material:Trä, aluminium och glasPlastPlast
Prisnivå:HögHögMedel

1. Skyline Nagarium Marrakesch - Bäst i test

 • Storlek: L 77 x B 47 x H 38 cm eller L 96 x B 47 x H 38 cm
 • Färg: Naturfärgad
 • Material: Trä, aluminium och glas
 • Prisnivå: Hög
Skyline Nagarium Marrakesch

Buren Skyline Nagarium Marrakesch är ett premiumakvarium för hamstrar och andra gnagare, byggd i trä, glas och aluminium. Själva glaset ger både dig och hamstern fri sikt, till skillnad från gallerburar, och aluminiumet på baksidan ser till att buren är väl ventilerad.

Då det finns mycket plats på höjden finns det även möjligheter att ha i mer strö än vad som är möjligt i många andra burar, något som din hamster garanterat kommer att uppskatta. Tack vare Servo-Lift, är det enkelt att lyfta loss taket (för dig) och sedan kan du ta ut din hamster eller rengöra buren utan krångel. Hela buren är för övrigt lätt att hålla ren, tack vare de blanka ytorna.

Skyline Nagarium Marrakesch - Bäst i test

Majoriteten av kunderna som recenserat Skyline Nagarium Marrakesch ger tummen upp. På Zooplus.se har Skyline Nagarium Marrakesch till exempel 5 stjärnor av 5 möjliga. Användarna ger framför allt komplimanger för den robusta konstruktionen, snygga designen och enkla monteringen. Visst är det här en bur som kostar en slant, men å andra sidan är den väl värd pengarna om du vill ge din hamster det allra bästa.

 • Robust konstruktion av trä och glas.
 • Stor favorit bland hamsterägarna själva.
 • Ger hamstern gott om utrymme.
 • Enkel att rengöra tack vare de högblanka ytorna.
 • Kostar lite mer än andra burar.

Köp här:

Rekommenderad butik:
 • Fri frakt från 499 kr.
 • 14 dagars ångerrätt.

2. Ferplast Maxi Duna Multy - Vi rekommenderar

 • Storlek: L 99 x B 51,5 x H 36 cm
 • Färg: Beige/genomskinlig
 • Material: Plast
 • Prisnivå: Hög
Ferplast Maxi Duna Multy

Ferplast Maxi Duna Multy är en robust hamsterbur av högkvalitativ och slitstark plast som ger din hamster gott om utrymme för sina naturliga beteenden. Den är faktiskt nästan 1 meter lång och 50 cm bred, vilket gör att du får plats med både leksaker och annan inredning utan att de tar upp allt för mycket plats i buren. Du får dessutom plats med stora mängder strö så att hamstern kan gräva tunnlar.

Hamsterburens bas fäster du enkelt på överdelen med hjälp av praktiska klämmor på sidorna. Här finns också ett öppningsbart, transparent tak som ger dig god åtkomst till insidan av buren och som även säkerställer en optimal luftcirkulation.

Den enda nackdelen med Ferplast Maxi Duna Multy är att den har två hål för vattenflaskor. Det betyder att du antingen måste använda två vattenflaskor eller att du måste täppa igen det ena hålet. Gör du inte det finns risken att hamstern stoppar in nosen i hålet och börjar gnaga.

Utöver det kan vi dock rekommendera Ferplast Maxi Duna Multy till dig som vill ge din hamster gott om utrymme och ett tryggt hem.

 • 1 meter bred - ger hamstern gott om utrymme.
 • Stort, transparent tak med rutnät som går att öppna.
 • Tillverkad av slitstark plast.
 • Djup botten med plats för mycket strö.
 • Har två hål för vattenflaskor - du måste antingen ha två flaskor eller täppa igen det ena hålet.
 • Ganska dyr.

Rekommenderad butik:
 • Fri frakt över 500 kr.
 • Snabb leverans!

3. Ferplast Duna Multy Blue - Mest prisvärd

 • Storlek: L 71 x B 46 x H 31,5 cm
 • Färg: Blå/genomskinlig
 • Material: Plast
 • Prisnivå: Medel
Ferplast Duna Multy Blue

Ferplast Duna Multy Blue är en lite mindre variant än vårt rekommenderade val, men som ändå passar bra för lite mindre hamstrar. Buren mäter 71 cm på längden och 46 cm på bredden samtidigt som den har gott om utrymme för strö. För lite större hamstersorter rekommenderar vi dock Maxi-versionen av Ferplast Duna Multy.

Tack vare plastsidorna finns det ingen risk att strö hamnar utanför buren, och du kan dessutom vara säker på att din hamster inte klättrar eller gnager på gallret. Själva basen är dessutom avtagbar, vilket underlättar mer grundlig rengöring av buren. Du har också ett stort, genomskinligt tak som du kan öppna för att få enkel åtkomst till insidan av buren.

Användarna är mycket nöjda med buren och menar att den passar bra för mindre hamstrar. Det enda dåliga är att hålet för vattenflaskan sitter ganska högt upp och att gallret lätt kan lossna om du öppnar taket i 180 grader. Men utöver det är Ferplast Duna Multy Blue helt klart en hamsterbur som lever upp till förväntningarna.

 • Plastsidor gör att du slipper strö på golvet.
 • Enkel att sätta ihop.
 • Gott om utrymme för strö.
 • Enkel att rengöra.
 • Hålet för vattenflaskan sitter ganska högt upp.
 • Inte optimal för större hamstrar.
 • Gallret kan lätt lossna från fästena när taket öppnas i 180 grader.

Rekommenderad butik:
 • Fri frakt över 500 kr.
 • Snabb leverans!

Guide: Viktigt när du ska köpa hamsterbur

Det är inte konstigt att hamstern blivit ett populärt husdjur i svenska hem. Den lilla sociala och gulliga varelsen tycker om att umgås med sin ägare, samtidigt som den är relativt lättskött.

Givetvis måste du besvara hamsterns behov på uppmärksamhet, mata den och vårda den samt, inte att förglömma – ge den en riktigt fin bostad. Det här är hamsterburen kommer in i bilden.

Som hamsterägare kan du göra mycket för att göra tillvaron så trivsam som möjligt för gnagaren, och det börjar med att välja rätt typ av bur och inreda den.

I den här guiden tittar vi närmare på olika typer av burar och vad du ska tänka på när du gör den redo för inflyttning av din nya bästa vän.

Så tar du hand om en hamster

Bara för att en hamster inte behöver rastas på samma sätt som exempelvis en hund varje dag betyder inte det att den inte behöver skötas om.

Förutom att du behöver stimulera hamstern genom att umgås med den socialt är det viktigt att du också gör buren till en stimulerande plats. Då hamstrar gärna är som mest aktiva under natten kan du ju av naturliga skäl inte alltid vara tillgänglig för lek själv.

Som ägare bör du leka med din hamster, mata den och ta den till veterinären för hälsokontroll någon gång då och då. Men du bör också ägna en hel del tid åt att hålla buren ren och fräsch, samt inreda den med strö, sovplats och ett hamsterhjul.

Bottenströ

En hamster älskar att gräva och bygga små gångar. Därför är det viktigt att du förser buren med någon form av bottenströ. Det kan vara sand, kutterspån, alspån eller liknande – gärna även en kombination av flera sorter.

Tänk på att inte snåla med ströet eftersom det kan hämma hamsterns naturliga beteende. Se till att det åtminstone finns mellan 10 – 15 cm strö i botten av buren.

Sovplats och hjul

Det kan vara en god idé att dela upp hamsterburen i olika avdelningar, exempelvis med en dedikerad sovplats, där hamstern kan bädda.

En annan klassisk inredningsdetalj i en hamsterbur är hjulet, där hamstern kan springa av sig och få sin viktiga motion. Det är viktigt att det finns gott om plats för hamstern att röra sig på – den ska kunna springa i hjulet med rak rygg.

Hamstern uppskattar också att få lite nya leksaker då och då. Det är alltid uppiggande för hamstern om du byter ut en leksak den har använt länge eller introducerar en ny.

Håll hamsterburen ren och fin

Hamstern trivs när det är ordning och reda, och det är till stor del ditt jobb att se till detta. Rengör buren regelbundet och placera din hamster i en liten provisorisk inhägnad medan du gör det.

Toaletten ska du rengöra varje dag och du bör också se till att hamstern har tillgång till rent vatten dagligen. När det kommer tillbehör och leksaker räcker det med en att rengöra dem en gång i veckan.

När du byter strö behöver du inte byta ut allt på en gång. Faktum är att hamstern ofta uppskattar att du lämnar kvar lite av det gamla ströet.

Att välja rätt storlek på hamsterburen

Många av de hamsterburar som säljs idag är faktiskt alldeles för små för hamstrar. Det gör att de inte får det utrymme de behöver att röra sig på, vilket kan leda till att de mår dåligt.

En grundregel är att hamsterburen aldrig bör vara mindre än cirka 80 x 50 cm. Samtidigt beror det förstås också på vilken hamster du har, då vissa raser är större eller mindre än andra.

Guldhamstern kräver i regel en något större bur än dvärghamstern, men generellt är det alltid bättre med för mycket plats än för lite.

Placering av buren

Det allra viktigaste är att hamstern får gott om plats att röra sig på i buren. Men var du placerar buren är också viktigt att tänka på.

Som vi nämnde tidigare är hamstern ett nattaktivt djur. Det betyder att du vill tänka efter både en och två gånger innan du placerar hamsterburen i ditt sovrum. Hamstern är ett underbart sällskapsdjur, men någon vidare respekt för din nattsömn visar den inte.

Hamstrar gillar lugn och ro

På dagen tar sig hamstern dock gärna en tupplur och då vill den ha lugn och ro. Står buren på en plats där det är mycket ljud kan hamstern bli stressad – tänk dig själv att bli väckt av störande ljud hela tiden.

Hamstern gillar inte att vara nära tv-apparater, datorer och liknande, då de har mycket bra hörsel och lätt störs av maskinernas surr. Faktum är att hamstern är mycket känslig för alla typer av ljud, och dessutom ljuskänslig och känslig för temperaturförändringar.

För att hamstern ska trivas så bra som möjligt ska det vara lugnt och tyst omkring den. Det är också bra om du tänder och släcker ljusen under samma tider varje dag och temperaturen ska vara behaglig, inte för varm eller kall.

Hamsterburar med galler och våningar

Många hamsterburar som går att köpa i butik eller online idag har galler och flera våningar. Dessa burar är dock något du bör undvika eftersom de kan vara rent av skadliga för hamstern.

Hamsterburar med galler kan locka hamstern att klättra, vilket kan göra att den ramlar och skadar sig. Det är också vanligt att hamstern börjar gnaga på gallret när den är uttråkad, något som på sikt kan orsaka tand- och munproblem.

Inte heller hamsterburar med flera våningar är att rekommendera. Hamstrar har nämligen dålig syn och att röra sig över flera våningar kan öka risken att de ramlar ner och bryter ben.

Stora burar med en våning och plast eller glas istället för galler är det bästa för hamstern ur ett säkerhetsperspektiv.

Hamsterakvarium är ett bra alternativ

Ett hamsterakvarium är en stilren typ av bur där en glas- eller plastskiva används istället för galler. Då akvariet har höga kanter finns det rikligt med plats för strö. Dessutom slipper du att hamstern sprätter strö som flyger ur buren.

Burar av den här typen kan också vara extra trevliga för dig som ägare, då det är trivsammare att titta genom en ruta än ett galler.

OBS! Bäst-i-testet.se kan inte garantera att de omdömen vi använt som källor har lämnats av personer som köpt eller använt produkten. Läs mer i våra allmänna villkor.

Liknande tester

kaninbur utomhus bäst i test
3 Kaninbur testade
Ferplast Casita 120
Bäst i test Ferplast Casita 120
katt äter mat - bästa katt matt
3 Kattmat testade
Orijen Cat and Kitten.jpeg
Bäst i test Orijen Cat and kitten
kattlåda bäst i test
4 Kattlåda testade
Peewee EcoHus
Bäst i test Peewee EcoHus
Kattlucka Bäst i test
3 Kattlucka testade
SureFlap Microchip kattlucka bäst i test
Bäst i test SureFlap Microchip kattlucka
kattbur
3 Kattbur testade
Transportbur Catit Cabrio
Bäst i test Transportbur Catit Cabrio
Bästa hundsäng
5 Hundsäng testade
Bia Bed Original
Bäst i test Bia Bed Original
Bästa hundfoder i test
5 Hundfoder testade
buddy pet foods
Bäst i test Buddy Pet Foods

Vanliga frågor

Enligt vår sammanställning är Skyline Nagarium Marrakesch den bästa hamsterburen just nu. Det här är en rymlig bur som passar för alla hamstrar, är lätt att rengöra och har plats för mycket strö. Vi gillar också dess stilrena design av trä och glas.

Det är viktigt att rengöra hamsterns toalett dagligen, men spån räcker om du byter ut en gång i veckan. Du behöver inte byta ut alla spån samtidigt, utan kan behålla lite av de gamla. Hamstern känner sig trygg när den känner sin egen doft i de gamla spåna.

Hamstern kan tillbringa mycket tid i buren, men mår inte bra av att bara vara där. Då hamstern är ett djur som behöver mycket stimulans kan den lätt bli irriterad och uttråkad. Behöver du ha hamstern mycket i bur bör du förse den med mycket stimulans i form av leksaker och extra uppmärksamhet.

Hamsterburar med galler kan göra att hamstern börjar klättra, vilket ökar risken att den ramlar och skadar sig. Att gnaga på gallret är dessutom inte bra för hamsterns tänder.

Vad gäller hamsterburar med flera våningar kan de också öka risken att hamstern faller ner, då de har ganska dålig syn.

En hamsterbur kan kosta allt från en femhundring upp till ett par tusenlappar. Priset beror på flera faktorer, såsom vilken typ av bur det är, funktionalitet, märke, med mera.

En hamsterbur ska ge gott om plats åt din hamster. Vi rekommenderar en bur på cirka 80 – 50 cm.

Ett tjockt lager bottenströ på golvet är ett måste så att hamstern kan gräva. Gör även en sängplats där hamstern kan bädda. Hamstern behöver ett hjul och andra leksaker.

Hjälpte det här testet om Hamsterbur dig?

16 Röster, Genomsnitt: 4.7/5
Skriv recension

Dela testet

Liknande tester

kaninbur utomhus bäst i test

Kaninbur: 3 testade modeller

katt äter mat - bästa katt matt

Kattmat: 3 testade kattfoder

kattlåda bäst i test

Kattlåda: 4 testade kattlådor

Testvinnare - Hamsterbur

 1. Skyline Nagarium Marrakesch

  Skyline Nagarium Marrakesch

  Bäst i test
 2. Ferplast Maxi Duna Multy

  Ferplast Maxi Duna Multy

  Vi rekommenderar
 3. Ferplast Duna Multy Blue

  Ferplast Duna Multy Blue

  Mest prisvärd

Vanliga frågor

Enligt vår sammanställning är Skyline Nagarium Marrakesch den bästa hamsterburen just nu. Det här är en rymlig bur som passar för alla hamstrar, är lätt att rengöra och har plats för mycket strö. Vi gillar också dess stilrena design av trä och glas.

Det är viktigt att rengöra hamsterns toalett dagligen, men spån räcker om du byter ut en gång i veckan. Du behöver inte byta ut alla spån samtidigt, utan kan behålla lite av de gamla. Hamstern känner sig trygg när den känner sin egen doft i de gamla spåna.

Hamstern kan tillbringa mycket tid i buren, men mår inte bra av att bara vara där. Då hamstern är ett djur som behöver mycket stimulans kan den lätt bli irriterad och uttråkad. Behöver du ha hamstern mycket i bur bör du förse den med mycket stimulans i form av leksaker och extra uppmärksamhet.

Hamsterburar med galler kan göra att hamstern börjar klättra, vilket ökar risken att den ramlar och skadar sig. Att gnaga på gallret är dessutom inte bra för hamsterns tänder.

Vad gäller hamsterburar med flera våningar kan de också öka risken att hamstern faller ner, då de har ganska dålig syn.

En hamsterbur kan kosta allt från en femhundring upp till ett par tusenlappar. Priset beror på flera faktorer, såsom vilken typ av bur det är, funktionalitet, märke, med mera.

En hamsterbur ska ge gott om plats åt din hamster. Vi rekommenderar en bur på cirka 80 – 50 cm.

Ett tjockt lager bottenströ på golvet är ett måste så att hamstern kan gräva. Gör även en sängplats där hamstern kan bädda. Hamstern behöver ett hjul och andra leksaker.