Avatar for Marcello Rongione
Författare Marcello Rongione

Vilket underställ för barn är bäst?

I vår sammanställning har vi utsett Reima Lani till det bästa understället för barn just nu. Här får du ett underställ med behaglig passform och platta sömmar som håller barnet både varmt och torrt i ur och skur. Lani kommer dessutom i många olika storlekar och bibehåller sina egenskaper även efter många tvättar. Söker du istället ett underställ för barn i ull? Då kan vi rekommendera Isbjörn of Swedens Husky eller Polarn O Pyrets ullbyxa och ulltröja. Läs mer om de olika underställen och deras egenskaper nedan.

Topp 3 underställ för barn 2023

 1. Reima LaniBäst i test
 2. Isbjörn of Sweden HuskyVi rekommenderar
 3. Polarn O Pyret Ullbyxa och UlltröjaMest prisvärd

Hur vi gjorde sammanställningen

Det är roligt att leka i snön, men då krävs också rätt kläder. Ett bra underställ håller ditt barn varmt och torrt i pulkabacken, och de bästa modellerna är tillräckligt slitstarka att klara både busiga lekar och många tvättar.

För att du enklare ska hitta ett passande underställ till barnet har vi jämfört mängder av populära modeller, och valt ut de som bäst uppfyller våra och användarnas förväntningar. Inför vår sammanställning av underställ för barn har vi jämfört marknadens mest populära modeller och valt ut de som fått bäst omdömen av användarna själva.

De underställ som fått de bästa samlade betygen har vi sedan gjort en individuell bedömning av där vi tittat på saker som:

 • Vilka material är understället tillverkat av? Låter det kroppen andas samtidigt som det håller värmen?
 • Har tillverkaren sytt understället för att det ska sitta bekvämt, även vid mycket rörelse?
 • Håller understället barnet varmt länge? Hur bra är det på att förebygga fukt?
 • Klarar understället slitage och tvätt? Håller det formen utan att hål eller noppor uppstår?

Sammantaget ligger ovanstående kriterier till grund för vilka underställ för barn vi valt att inkludera i vår sammanställning. Nedan kan du läsa mer om de olika underställen och deras egenskaper. Vi har också satt ihop en liten guide med saker som kan vara bra att veta innan du köper ett underställ till barnet.

Vanliga frågor om Underställ för barn

Reima Lani är det bästa understället för barn just nu enligt vår sammanställning. Detta prisvärda underställ är tillverkat av syntetmaterial och håller barnen varma samtidigt som det låter kroppen andas. Det är också mycket snabbtorkande, vilket gör detta till det bästa understället för aktiva barn.

Barn kan börja använda underställ när vinterkläderna inte riktigt räcker till för att hålla värmen. En tumregel är att plocka fram understället när temperaturen krupit ner till 0, eller några minusgrader.

Det finns egentligen inget material som är bättre eller sämre i underställ, utan det handlar snarare om i vilken situation understället ska användas. Bomull håller kroppen varm, men är dåligt på att hålla fukt borta från kroppen. Därför rekommenderas inte bomullsmaterial i underställ om barnet rör mycket på sig. Syntetblandningar är bättre på att hålla varmt och samtidigt leda bort fukt, och det bästa naturliga materialen som gör samma sak är ull och bambu.

1. Reima Lani- Bäst i test

 • Material: Polyester, sorona
 • Tvättråd: 40 grader, ej torktumlare
Reima Lani

FÖRDELAR

 • Håller barnet varmt och torrt i alla väder.
 • Platta sömmar förhindrar skavsår.
 • Finns i många storlekar.

NACKDELAR

 • Helt och hållet tillverkat i syntetmaterial.

Reima Lani är ett underställ som passar särskilt bra för vinterns alla lekar. Det är nämligen tillverkat av snabbtorkande Thermolite-material som låter kroppen andas samtidigt som det håller barnet varmt. De platta sömmarna bidrar dessutom till att understället sitter bekvämt under kläderna och att inga skavsår uppstår.

Lani finns i storlekar från barn till tonåringar och har blivit ett mycket populärt val bland konsumenterna. Setet går bra att maskintvätta i 40 grader, och håller passformen fint även efter flera tvättar. Du bör dock undvika att torktumla plaggen eftersom det kan försämra deras funktionella egenskaper.

Söker du ett pålitligt och bekvämt underställ till ditt barn kan vi varmt rekommendera Reima Lani. Men föredrar du underställ i naturmaterial bör du leta vidare, då den här modellen är helt tillverkad av syntetmaterial.

2. Isbjörn of Sweden Husky- Vi rekommenderar

 • Material: Ull, bambu, nylon
 • Tvättråd: 40 grader, ej torktumlare
Isbjörn Husky

FÖRDELAR

 • Underställ av certifierad ull och bambu.
 • Mulesingfri merinoull.
 • Håller kroppen varm och låter den andas.

NACKDELAR

 • Ett dyrare val – tröja och byxa måste köpas separat.

Den populära Husky-serien från Isbjörn och Sweden består av separat sålda underställsbyxor och underställströjor för barn. Underställen är tillverkade i certifierad ull och bambu, vilket gör dem både mjuka, stretchiga och antibakteriella. Ullen värmer barnet och är skön mot huden samtidigt som den har en god andningsförmåga för att effektivt transportera bort fukt från kroppen. Ett perfekt underställ för de flesta tillfällen, helt enkelt.

En nackdel med det här understället i jämförelse med exempelvis Reima Lani är dock priset. Du får betala både för byxorna och tröjan för sig, vilket ger en högre totalsumma.

3. Polarn O Pyret Ullbyxa och Ulltröja- Mest prisvärd

 • Material: Ull
 • Tvättråd: 30 grader (program för ylleplagg), eller handtvätt, ej torktumlare
Polarn O Pyret Ullbyxa och Ulltröja

FÖRDELAR

 • Prisvärt underställ i ull.
 • Mjukt material som håller värmen och leder bort fukt.
 • Skönt mot huden utan att klia.

NACKDELAR

 • Krymper lätt om det tvättas i maskin.

Polarn O Pyrets ullbyxa och ulltröja utgör tillsammans ett mjukt och prisvärt underställ som passar de flesta utomhusaktiviteter i vinterväder. Understället är behagligt mot huden, trots att det är tillverkat av ull, och har mjuka sömmar som förebygger skav. Här finns även en praktisk dragsko i midjan som säkerställer att byxorna sitter på plats under kläderna.

Ullen har i övrigt värmande egenskaper och leder effektivt bort fukt när barnet svettas. Den förebygger också dålig lukt eftersom ull har naturligt antibakteriella egenskaper. Ull är däremot inte lika snabbtorkande som syntetfiber, och kräver dessutom att du är extra varsam vid tvätt, annars kan det lätt krympa. Men tar du väl hand om det är Polarn O Pyrets ullbyxa och ulltröja ett riktigt bra underställ i ull.

Rekommenderad butik:
 • Snabb leverans
 • En favorit bland föräldrarna

Bra att veta om underställ för barn

Att tillbringa hela dagen med att bygga snögubbar och åka pulka är väl något av det bästa som finns när man är barn. Det gäller dock att vara klädd rätt, annars förvandlas allt det roliga snart till iskyla och huttrande.

Ett underställ för barn håller barnet varmt, men beroende på om det är stillastående eller mer svettiga aktiviteter som står på schemat fungerar olika modeller olika bra. Här är några viktiga saker att tänka på innan du väljer underställ för barn!

Underställ i olika material

Understället du väljer till ditt barn bör vara anpassat för i vilket sammanhang det ska användas, och då behöver du titta extra noga på vilket material som har använts.

 • Bomull. Bomullsmaterial är inte så bra för aktiviteter där ditt barn rör sig mycket, då detta material lätt blir kallt om det blir vått. Det transporterar dessutom ingen fukt från huden och torkar långsamt. Bomull är däremot varmt och skönt för mer stillsamma aktiviteter.
 • Syntetmaterial. Syntetmaterial som polyester och nylon är slitstarka och stretchiga, men också väldigt bra på att torka snabbt. Däremot saknar de naturmaterialens antibakteriella egenskaper, vilket gör att de börjar lukta snabbare och behöver tvättas oftare.
 • Ull. Ullen håller kroppen varm, transporterar bort fukt och förebygger dåliga odörer. Oftast räcker det med att vädra understället mellan tvättarna. Merinoull är den mjukaste typen av ull som ofta förekommer i just underställ.

Underställets passform

För att understället ska fungera optimalt och vara bekvämt att bära under kläderna är det viktigt att det har en skön passform. Understället ska sitta nära kroppen, men inte vara för tajt eftersom det kan orsaka obehag och skavsår. Många underställ idag har platta sömmar för att förebygga skav, men det är ändå viktigt att välja ett underställ i rätt storlek för barnet.

Är understället för stort kan det nämligen inte transportera bort fukt lika effektivt, vilket bidrar till att du blir blöt och snabbare börjar frysa. Därför är det viktigt att du inte väljer ett för stort underställ bara för att barnet ska ha något att växa i.

Viktigt att följa tvättråden

För att barnets underställ ska hålla länge är det viktigt att du följer tvättråden. Bra underställ för barn tål faktiskt en hel del slitage, men om de tvättas för hårt eller på fel sätt finns risken att de går sönder.

Det bästa du kan göra är därför att inte tvätta i onödan, utan vädra understället när det är möjligt. När du väl tvättar bör du göra det i lägre temperaturer och undvika att torktumla. Du bör inte heller använda sköljmedel, då detta bildar en hinna på plaggets fibrer, vilket har negativ inverkan på underställets förmåga att avleda fukt.

Källor

Användarrecensioner

I den här sammanställningen har vi främst utgått efter vad användarna – i det här fallet föräldrarna – har att säga om de olika underställen. Vi tycker att deras åsikter är extra viktiga, helt enkelt eftersom de fått möjlighet att testa underställen på sina barn under en längre tid och i olika situationer. De kan därför yttra sig bäst om saker som hållbarhet, kvalitet och prisvärdhet.

Andra källor

 • Pricerunners test av 6 underställ (2022)

Jämför våra 3 testvinnare

Du kan scrolla i sidled för att se alla produkter i jämförelsen.

1
image
2
image
3
image
Utmärkelse: Bäst i testVi rekommenderarMest prisvärd
Produkt: Reima LaniIsbjörn of Sweden HuskyPolarn O Pyret Ullbyxa och Ulltröja
Betyg:
Material:Polyester, soronaUll, bambu, nylonUll
Tvättråd:40 grader, ej torktumlare40 grader, ej torktumlare30 grader (program för ylleplagg), eller handtvätt, ej torktumlare

Liknande tester

bästa vinterjacka barn

Vinterjacka för barn: 4 testade modeller

Vinteroverall

Vinteroverall: 3 testade modeller

vinterskor barn bäst i test

Vinterskor för barn: 5 testade modeller

Babyoverall test

Babyoverall: 3 testade modeller

regnkläder för barn

Regnkläder för barn: 4 testade modeller

Gummistövlar bäst i test

Jämför 5 gummistövlar för barn som håller fötterna torra.

test av skalkläder

Skalkläder: 4 testade modeller

Avatar for Marcello Rongione
Författare Marcello Rongione

Marcello arbetar som redaktör på Bäst-i-testet.se, men ansvarar också för att hålla innehållet på webbplatsen uppdaterat och engagerande för dig som besökare. Han håller också koll på marknaden för att hitta produkter som kan vara intressanta att testa eller inkludera i våra sammanställningar. Förutom det skriver han gärna om allt som har med träning och motor att göra.

Hjälpte det här testet om Underställ för barn dig?

3 Röster, Genomsnitt: 4.8/5
Skriv recension

Testvinnare - Underställ för barn