Airfryer: 7 bästa luftfritöserna - Bäst i test

 • Bästa airfryer enligt experter
 • Här är experternas och användarnas favorit
 • Budgetvalet som ger dig mycket för pengarna
award-image

Vilken airfryer är bäst i test 2022?

Philips Airfryer XXL HD9870 blir bäst i test enligt vår sammanställning av expert- och användarrecensioner. Detta är en lättanvänd varmluftsfritös med flera valbara program som passar olika rätter. Du kan bland annat fritera potatis, nuggets, ugnsrosta kyckling, baka bröd, med mera. Det här är en av de högst betygsatta modellerna i airfryer-segmentet som passar bra för såväl det lilla hushållet som för större familjer. Mer information om Philips Airfryer XXL och några bra alternativ hittar du i vår jämförelse nedan!

Välj produkter att jämföra

Sortera efter

1
Philips Airfryer XXL HD9870
award-icon

Philips Airfryer XXL HD9870

award-icon
 • Snygg design
 • Imponerande prestanda
 • Laga mat till hela familjen
Vi rekommenderar: media-markt logo
Mest prisvärd
2
airfryer cosori

Cosori Premium Airfryer

 • Kompakt storlek
 • Hög användarvänlighet
 • Många tillagningsprogram
Vi rekommenderar: cosori logo
Vi rekommenderar
3
Philips Airfryer XXL HD9867

Philips Airfryer XXL HD9867

 • Stor kapacitet
 • Kort tillagningstid
 • Fettborttagningsteknik
Vi rekommenderar: philips logo
Avatar for Marcello Rongione av Marcello Rongione Senast uppdaterad : Maj 09, 2022

Det här testet har fått betyget:

14 Röster, Genomsnitt: 4.9/5

En airfryer – även kallad varmluftsfritös – är en hushållsapparat som använder varmluft istället för olja för att ge maten en krispig yta och en saftig insida. På så sätt kan du tillaga goda maträtter, exempelvis krispiga pommes frites eller lammracks, fast på ett betydligt hälsosammare vis.

Vi har valt att inkludera fem olika airfryer-modeller i vår sammanställning, som alla har olika kvaliteter. Vår förhoppning är att du på så sätt ska hitta en varmluftsfritös som passar dig, både utifrån preferenser och plånbok. De produkter som ingår i vår sammanställning är:

 1. Philips Airfryer XXL HD9870 – Bäst i test
 2. Cosori Premium Airfryer – Mest prisvärd
 3. Philips Airfryer XXL HD9867 – Vi rekommenderar
 4. Philips Avance Collection Airfryer 9650 – Vi rekommenderar
 5. OBH Nordica Actifry Genius – Flest tillagningslägen
 6. Severin 2430 Airfryer – Bästa budgetvalet
 7. Ninja Foodi Dual Zone Airfryer – Störst kapacitet

Så har vi gjort jämförelsen

När vi väljer ut produkter till våra sammanställningar utgår vi främst från vad experterna och användarna tycker. Det gör vi genom att besöka en rad olika webbsajter, men också tidsskrifter, såsom M3, Aftonbladet, Bygga Hus och Råd & Rön.

Bara produkterna med de bästa omdömena får sedan plats i vår sammanställning. Vårt mål är att du som konsument ska känna dig trygg i att hitta marknadens bästa produkter via oss på Bäst-i-testet.se.

Vi själva är intresserade av de produkter vi jämför och läser noga på innan vi rekommenderar dem. I vår jämförelse av airfryers har vi tittat på följande en rad egenskaper hos respektive modell, bland annat:

 • Pris
 • Funktion
 • Design
 • Användarvänlighet
 • Kapacitet

Nästa steg är att dela in de modellerna i passande kategorier för att göra det enklare för dig som konsument att hitta rätt. Bäst i testet blir den airfryer som har fått mest positiva recensioner, imponerat mest på oss och som bäst kombinerar funktioner med pris.

Budgetvalet är för dig som vill betala så lite som möjligt utan att behöva kompromissa med kvaliteten allt för mycket. Den bästa airfryern som är möjlig att hitta för en längre peng alltså.

Observera att artikeln kan innehålla affiliatelänkar, men våra val är helt och hållet baserade på de produkter som vi, användarna och experterna tycker är bäst.

1. Philips Airfryer XXL HD9870- Bäst i test

Philips Airfryer XXL HD9870
  • Kapacitet: 1,4 kg
  • Vikt: 7,99 kg
  • Antal inställningar: 5 st
  • Rengöringsprogram: Ja
  • Display: Ja
  • Varmhållning: Ja

Rekommenderad butik:
 • Drive in - boka online, hämta utanför butik!
 • Fri frakt över 500 kr

Philips Airfryer XXL HD9870 är en uppdaterad version av modellen HD9867. Rent tekniskt är de två luftfritöserna mycket lika varandra med en 7,3 liters korg och Smart Sensing-teknik.

Skillnaderna ligger främst i de yttre faktorerna – HD9870 bjuder på en ännu snyggare design i vitt med gulddetaljer. Du får dessutom med flera praktiska baktillbehör.

Läcker design i vitt med gulddetaljer

Philips allra nyaste airfryer har fått ett helt nytt utseende i vitt med gulddetaljer. Den högblanka ytan får den att kännas extra lyxig samtidigt om den smälter in snyggt i de flesta kök.

I övrigt är skillnaderna i utseende och byggkvalitet minimala jämfört med den tidigare modellen. Båda luftfritöserna väger drygt 8 kg, mäter 32 x 32 x 43 cm och har samma rundade form.

Eftersom detta är en ganska rejäl pjäs är det viktigt att du kontrollerar att du har plats för den, antingen på köksbänken eller i köksskåpet.

Sköter matlagningen åt dig

Tack vare Smart Sensing-teknik kan den här airfryern automatiskt anpassa tid och temperatur beroende på vad du lagar.

Du har fem färdiga Smart Chef-program att välja mellan, bland annat för pommes frites, kycklingklubbor och fisk. Naturligtvis kan du även justera tid och temperatur manuellt om du föredrar det.

I mitten av tillagningstiden kommer Philips Airfryer XXL att ge ifrån sig ett ljud, vilket betyder att det är dags att vända runt maten. På så sätt blir maten perfekt genomstekt. Den indikerar även när maten är klar.

Använd upp till 90 procent mindre fett

Med Philips Airfryer XXL kan du faktiskt använda upp till 90 procent mindre fett, men fortfarande få ett fantastiskt resultat. Airfryern använder sig nämligen av kraftigt cirkulerande varmluft som ger maten en mör insida, men krispig utsida.

Luftfritösen är också utrustad med unik fettborttagningsteknik som separerar överflödigt fett och samlar upp det i en behållare.

Philips Airfryer XXL HD9870

Stor kapacitet

Korgen i Philips Airfryer XXL rymmer 7,3 liter mat, vilket motsvarar ungefär 1,4 kg pommes frittes eller en helstekt kyckling. Kort sagt är det fullt möjligt att laga mat till hela familjen.

Håller maten varm i 30 minuter

En annan trevlig funktion är att Philips Airfryer XXL har en varmhållningsfunktion som håller maten varm i upp till 30 minuter efter att den är färdiglagad. Perfekt för dig som vill servera varm mat.

Enkel rengöring

När du är klar med airfryern behöver du bara ta loss korgen och ställa in den i diskmaskinen. Korgen har dessutom en löstagbar non-stick-nätbotten som även den tål maskindisk.

Baktillbehör medföljer

Något som skiljer Philips nya luftfritös från den tidigare modellen är att du får med flera praktiska baktillbehör. I köpet ingår en bakform, perfekt för dig som vill baka bröd eller kakor. Du får också med små muffinsformar som passar utmärkt till fikabaket.

”Suverän” enligt kunderna

Philips Airfryer XXL har blivit en riktig storfavorit bland användarna. Enligt dem fungerar fritösen utmärkt och den är dessutom väldigt enkel att använda. Många uppger faktiskt att de använder den varje dag och att det är en apparat alla borde ha.

Även vi på Bäst-i-testet.se har fått möjlighet att testa Philips airfryers, både HD9867 och HD9870, och kan inte annat än hålla med användarna. De enda nackdelarna med maskinen är att den kan upplevas som en aning klumpig. Dessutom är displayen inte optimal i starkt solljus. Överlag finns det dock ingen bättre airfryer på marknaden just nu.

 • Uppdaterad design i vitt med gulddetaljer.
 • Justerar tid och temperatur automatiskt.
 • Välj mellan färdiga program.
 • Baktillbehör ingår.
 • Kan upplevas som något klumpig.
 • Displayen är inte optimal i dagsljus.

2. Cosori Premium Airfryer- Mest prisvärd

airfryer cosori
airfryer cosori
airfryer cosori
airfryer cosori
  • Kapacitet: 2,2 kg
  • Vikt: 5,6 kg
  • Antal inställningar: 11 st
  • Rengöringsprogram: Uppgift saknas
  • Display: Ja
  • Varmhållning: Ja

Rekommenderad butik:
 • Fri frakt!
 • 30 dagars öppet köp.

Cosori Premium är en kraftfull och lättanvänd airfryer i mellansegmentet som ger dig mycket maskin för pengarna. Varmluftsfritösen har hyllats av både användare och experter och har dessutom vunnit pris i Red Dot Award 2019.

Är du ute efter en effektiv airfryer fast till ett lite lägre pris kan Cosori Premium absolut vara något för dig.

Passande för lite mindre kök

Med en vikt på 5,6 kg är Cosori Premium en relativt lätt airfryer, åtminstone jämfört med exempelvis Philips Airfyer XXL som väger närmare 8 kg. Den är dessutom nättare i storleken, vilket gör den enklare att hantera och mer lämplig för lite mindre kök.

Utsidan av maskinen är av plast, men har en yta som liknar borstad metall, vilket får den att kännas lite lyxigare. Du kan dessutom välja mellan tre olika färger: svart, röd och vit.

Vissa menar att den känns lite plastig och skramlig jämfört med dyrare modeller. Det är dock inget som påverkar dess funktion eller prestanda.

Cosori Premium

Många program och hög kapacitet

Cosori Premium tillåter dig att välja mellan 11 färdiga matlagningsprogram, vilket du gör på den stora och väl upplysta pekskärmen.

Här finns program för exempelvis fisk, kyckling, grönsaker, biff, bröd och desserter. Det enda du behöver göra är att lägga i maten och aktivera det program du vill ha. Självklart kan du även reglera temperatur och tid manuellt.

Korgen har en kapacitet på 5,5 liter, vilket enligt Cosori motsvarar cirka 2,2 kg mat. Det räcker med andra ord gott och väl för att mätta en normalstor familj. Behöver du inspiration till maträtter hittar du det i det medföljande recepthäftet.

Snabb tillagning utan olja

Tillagningen går snabbt, faktiskt upp till 1,5 gånger snabbare jämfört med en vanlig ugn. Matlagningen kräver dessutom minimalt med fett eller olja, knappt någon alls. Det gör att du kan njuta av maten med extra gott samvete.

Shake-funktionen meddelar dig när det är dags att vända på maten i airfryern. Den ger också ifrån sig en signal när maten är färdiglagad. Och om du vill hålla maten varm till servering kan du aktivera en praktisk värmehållningsfunktion. 

Smidig rengöring

Matlagningskorgen är enkel att ta ur efter användning och tål dessutom maskindisk. Perfekt för dig som vill spara lite extra tid. Ett tips för att slippa onödig disk är att använda smörpapper eller aluminiumfolie när du tillagar maten.

Fina betyg av användarna

Cosori Premium har fått mängder av fina betyg, både i experttester och av användare. Många användare menar att de använder airfryern varje dag och att den ger ett fantastiskt resultat. De uppskattar också att den är så enkel att använda och rengöra.

Även vi på Bäst-i-testet.se har fått möjlighet att testa och recensera Cosori Premium. Vi är överlag mycket nöjda med maskinen som verkligen lever upp till förväntningarna. Det enda negativa vi kan hitta är att den känns lite plastig, men utöver det finns det inget att anmärka på. Vi kan varmt rekommendera Cosori Premium, framför allt för dig som inte vill lägga allt för många tusenlappar på en airfryer.

 • Snygg och kompakt design.
 • Välj mellan 11 tillagningsprogram.
 • Enkel att använda.
 • Tål maskindisk.
 • Lite skramlig.

3. Philips Airfryer XXL HD9867- Vi rekommenderar

Philips Airfryer XXL HD9867
  • Kapacitet: 1,4 kg
  • Vikt: 7,99 kg
  • Antal inställningar: 5 st
  • Rengöringsprogram: Ja
  • Display: Ja
  • Varmhållning: Ja

Rekommenderad butik:

Philips bästsäljande Airfryer XXL HD9867 är en rymlig airfryer med automatiska funktioner för fritering, baking, grillning, med mera.

Snygg design

Det första som slår oss med Airfryer XXL är den snygga designen. Den blanka, svarta finishen med kopparfärgade knappar gör att vi gärna lämnar maskinen framme på köksbänken.

Det andra vi märker är hur rymlig den är. Med en kapacitet på 7,3 liter kan du tillaga stora mängder mat på en gång, och inte i omgångar, vilket kan vara ett problem med mindre airfryers. Här får du plats med en hel kyckling eller 1,4 kilo pommes frites.

Mycket mer än bara fritering

Oavsett vad du vill tillaga går det lätt och smidigt med den här maskinen. Namnet till trots är det här inte bara en fritösmaskin – Airfryter XXL hanterar de flesta tillagningstekniker.

Förutom att fritera kan du därför grilla, rosta, grädda bröd eller varför inte värma upp matrester? Och tack vare Rapid Air-tekniken skapas ett snabbare luftflöde vilket tillagningstiden betydligt snabbare än i en ugn.

Resultatet ger också krispigare mat, vilket förstås passar extra bra för fritering. Dessutom helt utan behovet av olja.

Smart Sensing – gör annat medan airfryern tillagar maten

Att laga mat kan knappast bli så mycket enklare än med Airfryer XXL. Tack vare Smart Sensing-tekniken kan airfryern automatisk anpassa tiden och temperaturen efter vad som tillagas. Det enda du behöver göra är att knappa in vad det är för livsmedel som tillagas. Sedan sköter maskinen resten.

Fettbortagning för ännu nyttigare matlagning

Som om det inte vore nog med att ingen olja alls behövs för att laga mat i XXL ingår även en fettbortagningsteknik. Med den aktiveras separeras livsmedlet från överflödigt fett och minskar därmed helt enkelt mängden fett du får i dig. Perfekt exempelvis för grillad kyckling.

Slutomdöme

Philips Airfryer XXL HD9867 är en tokhyllad airfryer som utan tvekan förtjänar sina lovord. Den är rymlig, klarar att tillaga alla typer av mat, och dessutom nästan helt utan din inblandning. Du behöver med andra ord knappt kunna ett dyft om matlagning för att lyckas med perfekt grillad kyckling eller pommes frites med den här maskinen.

Användarna själva ger modellen genomgående höga betyg och menar att den uppfyller alla förväntningar. Framför allt uppskattar de Smart Sensing-tekniken som gör att de kan laga mat samtidigt som de utför andra sysslor i hemmet.

Är du ute efter en prisvärd och högkvalitativ varmluftsfritös är Philips Airfryer XXL HD9867 det ultimata valet.

 • Rymligare än många andra airfryers.
 • Smarta automatiska funktioner gör matlagningen enklare än någonsin.
 • Fettborttagningsteknik för extra hälsosam matlagning.
 • Något tung och otymplig (men den är så snygg att vi gärna lämnar den framme ändå).

Tillbehör:

Nedan hittar du rekommenderade tillbehör till Philips Airfryer.

airfryer

Tillbehörspaket för Airfryer

4. OBH Nordica Actifry Genius- Vi rekommenderar

OBH Nordica Actifry Genius
  • Kapacitet: 1,7 kg
  • Vikt: 7 kg
  • Antal inställningar: 9 st
  • Rengöringsprogram: Ja
  • Display: Ja
  • Varmhållning: Ja

Köp här:

 • Fri frakt över 500 kr
 • Rekommenderad återförsäljare 👍
 • Fri frakt.
 • 14 dagars ångerrätt.

Actifry Genius är OBH Nordicas bidrag på vår lista, och det är en airfryer vi rekommenderar som ett bra alternativ till Philips maskiner. Den är kompakt, men har trots det en imponerande kapacitet på 1,7 kg.

Enkel att rengöra

Alla airfryers är i princip enklare att hålla rena än en fritös, men OBH Nordicas airfryer gör det extra enkelt. Skålen med non stick-ytan går enkelt att ta loss och rengöra, och flera av maskinens andra delar tål maskindisk.

Timer och förvalda program

Liksom vår testvinnande airfryer från Philips kan du välja mellan flera smarta program innan du påbörjar friteringen eller grillningen. De är utformade för att ge bästa möjliga resultat för olika typer av livsmedel. Med Actifry Genius kan du välja mellan nio tillagningslägen, vilket är fler än många andra varmluftsfritöser.

Timerfunktionen gör dessutom att du håller koll på tillagningstiden, och maskinen själv ser till att hålla maten varm när den är klar.

Receptbok på köpet

Tryter inspirationen i köket? Då kan du vända dig till den medföljande receptboken från OBH Nordica. Den här airfryern kan ju faktiskt tillaga långt mycket fler rätter än bara pommes frites. Välj bara ett recept, ställ in något av de nio tillagningslägena och sätt igång.

Slutomdöme

Aftonbladet Plus korade Actifry Genius till testvinnare när de testade airfryers 2019. Även användarna själva är överlag mycket nöjda med modellen och lyfter den kompakta designen, enkelheten och att de flesta delarna kan maskindiskas.

Är du ute efter en lättanvänd och mångsidig airfryer med extra stor kapacitet kan detta helt klart vara en modell för dig.

 • Rymlig, men ändå kompakt.
 • Enkel att rengöra.
 • 9 förinställda tillagningslägen.
 • Inte lika höga användaromdömen som Philips maskiner.

5. Philips Avance Collection Airfryer 9650- Vi rekommenderar

Philips Avance Collection Airfryer 9650
Philips Avance Collection Airfryer 9650
Philips Avance Collection Airfryer 9650
Philips Avance Collection Airfryer 9650
  • Kapacitet: 1,4 kg
  • Vikt: 6,72 kg
  • Antal inställningar: 5 st
  • Rengöringsprogram: Ja
  • Display: Ja

Rekommenderad butik:
 • Leveranstid 2-3 arbetsdagar.
 • Fri frakt.
 • Rekommenderad återförsäljare 👍
 • Fri frakt över 500 kr.

Philips Airfryer XXL HD9650 är en lika omtyckt airfryer som dess namn är krångligt. Den här varmluftsfritösen är både generös med utrymme och effekt. Det innebär att du med lätthet lagar alla typer av rätter till hela familjen med perfekt resultat. Extra enkelt blir det genom att välja någon av de förinställda programmen.

Snarlik testvinnaren

Philips Airfryer XXL HD9650 är mycket lik testets vinnare, i allt från fabrikör till design och rymlighet. Lite billigare är den här modellen också, men den saknar några av de smarta funktionerna som gör matlagningen lättare med testvinnaren.

Slutomdöme

Philips Airfryer XXL HD9650 har fått exceptionellt goda omdömen från användare och experter. Användarna älskar hur enkelt det är att använda produkten och att den dessutom är enkel att rengöra. Känslan av att kunna tillaga riktigt god mat och samtidigt känna sig nyttig är svår att slå.

Några användare intygar att allt från kött, grönsaker, pommes frites och sockerkaka går att tillaga med samma perfektion. Och recensenterna på T3 skriver att maskinen är det bästa köpet du kan göra om du behöver en stor men samtidigt flexibel airfryer.

 • Stor – tillaga en hel kyckling eller pommes till 6 personer.
 • Flexibel – fritera, grilla, baka, rosta.
 • Startar direkt – behöver inte förvärmas.
 • Väldigt lik testvinnaren (men billigare).

6. Severin 2430 Airfryer- Bästa budgetvalet

Severin 2430 Airfryer
  • Kapacitet: 3,2 liter
  • Vikt: 5,5 kg
  • Antal inställningar: 6 st
  • Rengöringsprogram: Ja
  • Display: Ja

Köp här:

 • Fri frakt.
 • 1-3 dagars leverans.
 • 1-3 dagars leverans.
 • Fri frakt.

Varmluftsfritösen Severin 2430 Airfryer har justerbar temperatur, sex förinställda lägen och LCD-skärm på toppen. Men i jämförelse med de andra maskinerna i vår jämförelse har den ett begränsat användningsområde.

Här handlar det helt och hållet om att ersätta fritösens funktion. Så är det främst fritering av fisk, pommes frites och liknande du är ute efter så är det här ett utmärkt val. Priset är lågt och resultatet blir perfekt.

Frityrkorg med keramisk beläggning

Den charmiga frityrkorgen som följer med Severin 2430 ger känslan av en klassisk fritös. Skillnaden är förstås att du inte behöver någon olja alls när du använder den här aifryern. Lägg bara i dina pommes frites i 3,2-liters korgen och börja fritera utan skvätt eller matos.

Du kan själv ställa in tiden för tillagningen, välja temperatur (80 – 200 grader) och sätta i gång den inbyggda timern. Extra enkelt blir det om du väljer något av de sex förinställda programmen som är optimerade för olika livsmedel. Liksom Philips använder Severin sig av Rapid Air-teknik som gör tillagningsprocessen snabbare och bättre.

Aifryern är även utrustad med överhettningsskydd och piper när maten är färdiglagad. Skulle du inte vara i närheten när dina pommes är klara stänger den av sig automatiskt.

Diska frityrkorg och korghållare i diskmaskinen

När festen är över är det enkelt att rengöra Severin 2430. Koppla bara loss korghållaren och frityrkorgen och kör dem i diskmaskinen.

Slutomdöme

Lite orättvist var det kanske att inledningsvis presentera Severin 2430 som bara en fritösersättare. Faktum är att den faktiskt klarar att tillaga en hel del olika livsmedel, dock inte med samma precision som de andra modellerna i vårt test. Den mindre kapaciteten gör inte heller att du får plats med att exempelvis tillreda en hel kyckling.

Därför ser vi den här airfryern som först och främst en fritös som passar för att tillreda krispiga pommes frites, grönsaker och nuggets. Genomgående har Severin 2430 fått positiva kund- och expertomdömen.

För priset är det här ett riktigt fynd, och såvida du inte behöver mer avancerade funktioner är det här ett givet val.

 • Ger dig mycket för pengarna.
 • Sex förinställda tillagningslägen.
 • Stilren och snygg design (liknar en klassisk fritös).
 • Begränsat användningsområde.

7. Ninja Foodi Dual Zone Airfryer- Störst kapacitet

Airfryer Ninja Foodi Dual Zone Airfryer
Airfryer Ninja Foodi Dual Zone Airfryer
  • Kapacitet: 7,6 liter
  • Vikt: 8,2 kg
  • Antal inställningar: 6 st
  • Rengöringsprogram: Nej
  • Display: Ja
  • Varmhållning: Nej

Rekommenderad butik:
 • Fri frakt.
 • 365 dagars öppet köp.

Om du vill ha en airfryer som kan tillaga mat till hela familjen kan Ninja Foodi Dual Zone vara något för dig. Detta är en mycket rymlig luftfritös – faktiskt den rymligaste i testet – med en kapacitet på hela 7,6 liter. Det är snäppet större än Philips Airfryer XXL HD9867.

Utöver det har Ninja Foodi Dual Zone en annan häftig finess – den har nämligen två separata matlagningslådor. Detta gör att du kan tillaga två olika måltider samtidigt och synka dem att bli klara samtidigt. Självklart kan du även laga samma måltid i båda lådorna också.

Ninja Foodi Dual Zone Airfryer

Rymlig, men ändå kompakt

Trots att Ninja Foodi Dual Zone har en imponerande kapacitet är den ändå inte överdrivet stor. Den mäter till och med ett par centimeter mindre än flera andra modeller i vår sammanställning.

Designen är diskret och smakfull i svart med detaljer i rostfritt stål. Den digitala displayen har du på framsidan av maskinen, så även alla knappar. Att förstå sig på maskinen är inga konstigheter – det står tydligt vad varje knapp gör.

6 olika matlagningslägen

Ninja Foodi Dual Zone bjuder på sex olika matlagningslägen: Max Crisp, Roast, Bake, Reheat, Dehydrate och Air Fry.

Här finns inget program för varmhållning eller upptining, men det är å andra sidan kanske inte det främsta man är ute efter i en airfryer.

Två separata matlagningslådor

Nu till det som verkligen får denna luftfritös att sticka ut, nämligen dess separata matlagningslådor. Detta gör att du kan tillaga två olika måltider samtidigt, perfekt för hushåll där en person är vegan eller vegetarian.

Det är också möjligt att synka de två matlagningslådorna så att de blir klara samtidigt, trots att de tillagar olika maträtter.

Naturligtvis går det även bra att använda båda lådorna samtidigt med samma tillagningsprogram, temperatur och tid. Perfekt om du vill laga en större måltid till familjen eller gästerna.

Enkel att rengöra

Trots att Ninja Foodi Dual Zone saknar rengöringsprogram är maskinen relativt enkelt att rengöra. Nonstick-delarna är nämligen diskmaskinsäkra.

Användarna ger tummen upp

Användarna själva är mycket nöjda med denna luftfritös. De uppskattar framför allt möjligheten att tillaga två olika rätter samtidigt eftersom det bidrar till betydligt mindre disk. Maskinen får även höga poäng för den enkla programmeringen och smidiga rengöringen.

Även experterna själva är mycket nöjda med Ninja Foodi Dual Zone. Techradar lyfter de två matlagningslådorna som den mest attraktiva finessen och menar att det är en smart maskin som fixar en perfekt middag. Deras slutbetyg landar på 5 av 5.

Det finns alltså goda anledningar till varför vi rekommenderar Ninja Foodi Dual Zone. Det är en utmärkt varmluftsfritös för dig som vill laga större mängder mat, men framför allt för hushållet där det både finns köttätare och vegetarianer.

 • Två separata matlagningslådor tillåter dig att tillaga två rätter samtidigt.
 • Båda matlagningslådorna går att synkronisera.
 • Lättanvänd med tydlig display.
 • Välj mellan sex olika matlagningsprogram.
 • Saknar program för rengöring, upptining och värmehållning.

Guide: Därför ska du köpa en airfryer

Airfryers, även kända som varmluftsfritöser eller luftfritöser, har blivit omåttligt populära den senaste tiden. Och med all rätt – med den här typen av fritös kan du enkelt tillaga både goda och näringsrika maträtter.

Nedan ska vi titta närmare på hur en airfryer fungerar och hur den kan vara till din fördel. Vi tipsar även om hur du gör för att hitta en air fryer som passar just dig.

Så här fungerar en airfryer

En airfyer är en konvektionsugn som använder snabbcirkulerande varm luft för att tillaga maten istället för frityrolja. Därför brukar dessa ugnar även gå under namnet varmluftsfritöser.

Eftersom uppvärmningen sker mycket snabbt får maten en krispig yta, men ett mjukt och mört inre. Kort sagt får du i princip samma resultat som om du skulle fritera maten på traditionellt vis, fast utan det onödiga matfettet.

Det går oftast bra att tillaga maten helt utan olja, men i vissa fall kan du behöva addera någon matsked. Hur som helst är det betydligt mindre olja jämfört med en vanlig oljefritös.

Airfryer vs oljefritös - Vad är skillnaden?

Även om en airfyer och oljefritös vid första anblick kan verka ganska lika varandra finns det några viktiga skillnader, inte minst när det kommer till tillagningsmetoden.

 • Kräver betydligt mindre olja. En oljefritös använder stora mängder olja för att tillaga maten. En varmluftsfritös å andra sidan kräver mycket lite olja, knappt någon alls. Det gör den till ett betydligt hälsosammare alternativ.
 • Enklare att rengöra. En airfryer är betydligt enklare att rengöra än en oljefritös. Olja kan dels vara svårt att få bort, men det kan också vara svårt att göra sig av med den överblivna oljan efter tillagningen. Ett problem du slipper med en airfryer.
 • Smidigare att förvara. Eftersom varmluftsfritöser inte kräver stora mängder olja går de att göra relativt kompakta. Därmed är de enkla att få plats med i köksskåpet.

3 bra anledningar att skaffa en airfryer

Om du vill laga god och hälsosam mat finns det goda anledningar att investera i en airfryer. Här listar vi tre av de allra främsta.

1. Minska risken för sjukdomar

Visste du att djupfriterad mat kan öka risken för både hjärt-kärlsjukdomar och stroke? Denna typ av mat innehåller också mycket transfetter som kan öka risken för diabetes, fetma och till och med cancer.

Kort sagt finns det all anledning att byta ut den djupfriterade maten mot lite hälsosammare alternativ. Med en airfryer kan du fortsätta att njuta av god ”friterad” mat, fast utan all den onödiga oljan.

2. Enkel och smidig tillagning

Att laga mat i en varmluftsfritös är allt annat än svårt. Du behöver bara lägga i dina ingredienser i korgen och trycka på ett par knappar. Därefter sköter airfryern resten. Och tillagningstiden är betydligt kortare jämfört med exempelvis en varmluftugn.

Du behöver faktiskt inte ens vakta den, vilket är ett måste med en vanlig oljefritös. När maten är klar kommer din luftfritös att notifiera dig.

En annan stor fördel är att de flesta airfryers idag gör så mycket mer än bara att fritera. De kan även grädda, grilla, rosta eller till och med värma upp din mat. En riktigt allsidig maskin med andra ord.

3. Säkrare att använda

Varm olja är inte att leka med. Har du barn i hushållet bör du hålla dem på ordentligt avstånd om du använder en oljefritös. Även du själv bör vara försiktig så du inte bränner dig.

Som du säkert förstås är en airfryer ett betydligt säkrare alternativ. Först och främst kräver denna typ av fritös knappt någon olja och dessutom sker tillagningen inuti maskinen. Och själva maskinen blir sällan varm, så du behöver inte oroa dig om barnen är där med sina fingrar.

Hur du använder en airfryer

Airfryers kan vara utrustade med olika funktioner och därmed fungera på olika sätt. Men själva grundprincipen är dock densamma. För att använda varmluftsfritösen behöver du bara:

 1. Lägga i dina ingredienser i korgen. Även om det sällan är ett måste kan du addera lite olja som en smakförhöjare.
 2. Välja tillagningsprogram och temperatur. Vissa airfryers är utrustade med intelligent teknologi som automatiskt känner av vilket program som är bäst för specifika livsmedel.
 3. Starta maskinen och låt den jobba. Du behöver som sagt inte bevaka den hela tiden, utan du kan göra annat under tiden den lagar maten åt dig. Det kan förstås vara bra att titta till den ibland – eftersom det rör sig om höga temperaturer finns det förstås en risk att maten bränner vid.
 4. Servera. När maten är klar är det bara att servera och njuta.

Det här kan du laga i en airfryer

Många är osäkra på vad som faktiskt går att tillaga i en airfryer. Och svaret är – det mesta. Här är bara några exempel på vad du kan laga i din varmluftsfritös:

 • Kött och kyckling
 • Fisk
 • Bacon
 • Pommes frites
 • Grönsaker
 • Falafel
 • Churros
 • Friterad banan
 • Bröd
 • Kladdkaka
 • Donuts

Tips! Vanligtvis får du med ett häfte med recept till din airfryer i köpet. Du kan dock även hämta inspiration från hemsidor på nätet eller plattformar som exempelvis Pinterest.

3 saker att tänka på innan du köper airfryer

Har du aldrig tidigare ägt en airfryer finns det en del saker som kan vara bra att tänka på inför ditt köp. Här ger vi dig fem snabba tips som förhoppningsvis kan hjälpa dig att hitta en passande modell.

 1. Kapacitet. Fundera över hur stor luftfritös du behöver. De kommer nämligen i flera olika storlekar som passar olika behov. En större familj kan behöva en modell med en kapacitet på minst 3 liter medan ett mindre hushåll förmodligen klarar sig på 0,8 liter.
 2. Funktionalitet. Vissa fritöser är enbart anpassade för att ”fritera” medan andra även kan grilla, värma, till och med grädda. Vilka funktioner vill du ha?
 3. Pris. Priset spelar förstås en avgörande roll för vilken air fryer du kan köpa. Lyckligtvis finns det modeller i alla möjliga prisklasser, men du får förstås räkna med att billigare fritöser inte är lika avancerade. Priserna brukar sträcka sig från cirka 600 kronor upp till 3 000 kronor.

Källor

Här kan du se källorna till vår jämförelse av airfryers. Ha dock i åtanke att vi även kompletterat dessa källor med en egen bedömning av respektive modell.

Techradar.com

Techradar har testat Ninja Foodi Dual Zone och ger luftfritösen högsta betyg. Recensenten lyfter framför allt de två matlagningslådorna som gör det möjligt att tillaga separata måltider samtidigt. Den får även pluspoäng för de många tillagningsprogrammen och möjligheten att synka de två matlagningslådorna. Det enda Techradar kan anmärka på är att airfryern är lite klumpig på köksbänken, men med tanke på kapaciteten är det en kompromiss man får leva med.

2021 – 11: Expertomdöme av Ninja Foodi Dual Zone

Trustedreviews.com

Även TrustedReviews har testat Ninja Foodi Dual Zone och likt Techradar ger de fritösen högsta betyg – 5 av 5. Enligt dem är detta en utmärkt airfryer för dig som vill tillaga flera saker samtidigt. Faktum är att detta är en av de bästa och mest flexibla varmluftfritöserna TrustedReviews testat. Maskinen får höga poäng för sin stora kapacitet, separata matlagningslådor och praktiska synkroniseringsmöjligheter. Det enda minuset är att större ingredienser kan vara svåra att få plats med i lådorna.

2020 – 11: Recension av Ninja Foodi Dual Zone

Byggahus.se

I Byggahus test av airfryers ingår vår testvinnare Philips Airfryer XXL HD9867. Recensenten menar att modellen har en snygg och lyxig design, men att den också är enkel att använda och ger ett utmärkt resultat. Den får dock några minuspoäng på grund av sin prislapp som enligt dem är i högsta laget. Slutbetyget landar på 4,1 av 5.

2021 – 11: Test av luftfritöser

Användaromdömen

Nedan hittar du några av de källor vi använt för att läsa användarnas egna åsikter och synpunkter.

Pricerunner.se

 • https://www.pricerunner.se/pl/81-5193476/Fritoeser/Philips-Airfryer-XXL-HD9867-priser
 • https://www.pricerunner.se/pl/81-4498681/Fritoeser/Philips-Avance-Collection-Airfryer-XXL-priser
 • https://www.pricerunner.se/pl/81-4594067/Fritoeser/OBH-Nordica-ActiFry-Genius-XL-AG9608S0-priser
 • https://www.pricerunner.se/pl/81-4525206/Fritoeser/Severin-FR-2430-priser

Philips.se

 • https://www.philips.se/c-p/HD9867_90/premium-airfryer-xxl
 • https://www.philips.se/c-p/HD9650_90/premium

Elgiganten.se

 • https://www.elgiganten.se/product/hem-och-hushall/koksapparater/fritos-och-airfryer/154108/philips-airfryer-xxl-premium-hd986790
 • https://www.elgiganten.se/product/hem-och-hushall/koksapparater/fritos-och-airfryer/HD965090/philips-avance-collection-airfryer-xxl-fritos-luft-hd965090

Netonnet.se

 • https://www.netonnet.se/art/hem-hushall/koksmaskiner-koksredskap/fritos/philips-airfryer-xxl-hd986790/1014009.9424/
 • https://www.netonnet.se/art/hem-hushall/koksmaskiner-koksredskap/fritos/philips-avance-collection-airfryer-xxl-hd965090/1003757.9424/
 • https://www.netonnet.se/art/hem-hushall/koksmaskiner-koksredskap/fritos/obh-nordica-actifry-genius-17-kg/1003542.9424/

Bagarenochkocken.se

 • https://bagarenochkocken.se/koksmaskiner/airfryer/severin-2430-airfryer/

Amazon.se/Amazon.com

 • https://www.amazon.se/Severin-FR-2430-Hot-Air-Silver-Svart/dp/B075XJHHDY
 • https://www.amazon.com/Ninja-DZ201-2-Basket-Technology-Stainless/dp/B089TQWJKK

Ninjakitchen.com

 • https://www.ninjakitchen.com/exclusive-offer/DZ201WBKT/ninja-foodi-6-in-1-8-qt-2-basket-air-fryer-with-dualzone-technology/#reviews

Cosori.se

 • https://www.cosori.se/cosori-premium-airfryer-svart/#reviews

Philips.se

 • https://www.philips.se/c-p/HD9870_20/premium-airfryer-xxl#reviews
Philips Airfryer XXL

Vill du laga hälsosammare maträtter med minimal ansträngning? Då kan en...

cosori airfryer

Allt fler hushåll intresserar sig för airfryers, och med all rätt. Detta är...

Liknande tester

Blender
8 Blender testade
Magimix Le Blender
Bäst i test Magimix Le Blender
bästa vattenkokaren
6 Vattenkokare testade
Siemens TW86103
Bäst i test Siemens TW86103
Slow Cooker test
4 Slow cooker testade
CROCK POT Slow Cooker 4,7 liter
Bäst i test Crock-Pot 4,7 L Digital Slow Cooker
popcorn-machine
4 Popcornmaskin testade
Great Northern Popcorn Company Little Bambino
Bäst i test Great Northern Popcorn Company Little Bambino
riskokare test
6 Riskokare testade
Hamilton Beach Riskokare
Bäst i test Hamilton Beach Riskokare
Hushållsassistent test
4 Hushållsassistent testade
Kenwood KVL8300S Chef XL
Bäst i test Kenwood KVL8300S Chef XL
ismaskin test'
3 Ismaskin testade
ismaskin
Bäst i test Wilfa Isbitmaskin ICE-12S
dammsugare bäst i test
6 Dammsugare testade
Complete C3 Black Diamond Ecoline
Bäst i test Miele Complete C3 Diamond Ecoline
robotdammsugare
10 Robotdammsugare testade
Roborock S6 MaxV
Bäst i test Roborock S6 MaxV
handdammsugaren
8 Handdammsugare testade
Bäst i test Dyson V15 Detect
Bästa strykjärnet 2020
6 Strykjärn testade
Philips Azur Advanced GC4930/10
Bäst i test Philips Azur Advanced GC4930/10
Portabel AC test
4 Portabel AC testade
Electrolux EXP26U558HW
Bäst i test Electrolux Chillflex Pro EXP26U558HW
Luftvärmepump test
5 Luftvärmepump testade
Panasonic HZ25XKE
Bäst i test Panasonic HZ25XKE
Luftrenare test
6 Luftrenare testade
Blueair healthprotect bäst i test
Bäst i test Blueair HealthProtect
fläkt test
3 Fläkt testade
Xiaomi Smartmi SmartFan 2s
Bästa golvfläkten Xiaomi Smartmi SmartFan
Luftfuktare test
4 Luftfuktare testade
Philips HU4813
Bäst i test Philips HU4813
Bästa kaffebryggaren
6 Kaffebryggare testade
Moccamaster KB952AO
Bäst i test Moccamaster Automatic S
espresso-machine test
3 Espressomaskin testade
Sage the Barista touch
Bäst i test Sage the Barista touch
Kaffemaskin test
4 Kaffemaskin testade
Melitta Barista TS Smart
Bäst i test Melitta Barista TS Smart
kaffekvarn
4 Kaffekvarn testade
Wilfa WSCG-2
Bäst i testet Wilfa WSCG-2
stekpanna test
4 Stekpanna testade
Scanpan CTX
Bäst i test Scanpan CTX
bästa köksknivarna
4 Köksknivar testade
Global G-2 kniv
Bäst i test Global G-2
potatisskalare bäst i test
3 Potatisskalare testade
Oxo Good Grips potatisskalare
Bäst i test Oxo Good Grips
kastruller - bäst i test
5 Kastruller testade
kastrull Scanpan fusion 5
Bäst i test Scanpan fusion 5
pizzasten
4 Pizzasten testade
Pizzasten av lava med pizzaspade
Bästa pizzasten Eppicotispai Pizzasten
stekbord test
3 Stekbord testade
Gourmetstål bäst i test
Bäst i test Gourmetstål med höga kanter
diskmaskin bäst i test
8 Diskmaskin testade
BOSCH SMU6ZCS01S
Bäst i test Bosch SMU6ZCS01S
tvättmaskin test
8 Tvättmaskin testade
Bosch WAXH2KOLSN
Bäst i test Bosch WAXH2KOLSN
torktumlare test
5 Torktumlare testade
LG RC80U2AV0W
Bäst i test LG RC80U2AV0W
kyl-och-frys test
7 Kyl och frys testade
Bosch KGN33NLEB
Bäst i test Bosch KGN33NLEB

Jämför specifikationer

Nedan kan du se testvinnarna i vår jämförelse. Du kan scrolla i sidled för att se alla vinnare.

Produkter

1
image
2
image
3
image
image
image
image
image

Specifikationer

Philips Airfryer XXL HD9870

Cosori Premium Airfryer

Philips Airfryer XXL HD9867

OBH Nordica Actifry Genius

Philips Avance Collection Airfryer 9650

Severin 2430 Airfryer

Ninja Foodi Dual Zone Airfryer

Betyg
Kapacitet:1,4 kg2,2 kg1,4 kg1,7 kg1,4 kg3,2 liter7,6 liter
Vikt:7,99 kg5,6 kg7,99 kg7 kg6,72 kg5,5 kg8,2 kg
Höjd:32 cm32 cm32 cm29 cm32 cm34 cm 31,5 cm
Bredd:32 cm30 cm32 cm38 cm32 cm28 cm37,5 cm
Djup:43 cm30 cm43 cm49 cm43 cm40 cm35 cm
Antal inställningar:5 st11 st5 st9 st5 st6 st6 st
Rengöringsprogram:JaUppgift saknasJaUppgift saknasUppgift saknasUppgift saknasNej

Vanliga frågor och svar

En airfryer är en köksmaskin som används för att fritera mat, som pommes frites, kyckling, med mera. Skillnaden mot en vanlig fritös är dock att du bara behöver använda små mängder olja, oftast ingen olja alls. Istället tillagas maten med hjälp av het cirkulerande luft.

Philips Airfryer XXL HD9870 är en varmluftsfritös som fått mycket goda användar- och expertbetyg. Den klarar av att grilla, baka och fritera utan att du själv behöver hålla särskilt mycket koll på tillagningen. Detta helt utan eller med bara en skvätt olja, beroende på vad du tillagar.

Airfryern behöver inte värmas upp som en ugn. Den är med andra ord redo att börja laga dina pommes frites med en gång. Tillagningsprocessen tar lite längre tid än med en vanlig traditionell fritös, men allt som allt inte mer än 15 – 20 minuter.

En airfryer bygger på samma princip som en varmluftsugn. Genom att varmluft cirkulerar inuti maskinen blir värmefördelningen jämn, samtidigt som temperaturen kan hållas hög.

Resultatet blir liknande det du får när du friterar mat i en fritös, med skillnaden att ingen, eller mycket lite, olja används i en airfryer. Det är både hälsosammare och enklare att fritera med en airfryer. Och inte minst är det betydligt lättare att rengöra en airfryer efter användning än en fritös.

Det är egentligen bara din fantasi som sätter gränser för vad du kan fritera i en airfryer. Allt du kan fritera i en fritös kan du också tillaga i en airfryer. Det vanligaste användningsområdet för en airfryer är dock för att tillaga krispiga pommes frites. Men det går också lika bra att grilla en kyckling, fritera grönsaker – eller till och med baka bröd.

Hjälpte det här testet om Airfryer dig?

14 Röster, Genomsnitt: 4.9/5
Skriv recension

Dela testet

Liknande tester

Blender

Blender: 7 testade modeller

bästa vattenkokaren

Vattenkokare: 5 testade modeller

Slow Cooker test

Slow cooker: 4 testade modeller

Vill du få exklusiva uppdateringar?

 1. Philips Airfryer XXL HD9870

  Philips Airfryer XXL HD9870

  Bäst i test
 2. airfryer cosori

  Cosori Premium Airfryer

  Mest prisvärd
 3. Philips Airfryer XXL HD9867

  Philips Airfryer XXL HD9867

  Vi rekommenderar

Vanliga frågor och svar

En airfryer är en köksmaskin som används för att fritera mat, som pommes frites, kyckling, med mera. Skillnaden mot en vanlig fritös är dock att du bara behöver använda små mängder olja, oftast ingen olja alls. Istället tillagas maten med hjälp av het cirkulerande luft.

Philips Airfryer XXL HD9870 är en varmluftsfritös som fått mycket goda användar- och expertbetyg. Den klarar av att grilla, baka och fritera utan att du själv behöver hålla särskilt mycket koll på tillagningen. Detta helt utan eller med bara en skvätt olja, beroende på vad du tillagar.

Airfryern behöver inte värmas upp som en ugn. Den är med andra ord redo att börja laga dina pommes frites med en gång. Tillagningsprocessen tar lite längre tid än med en vanlig traditionell fritös, men allt som allt inte mer än 15 – 20 minuter.

En airfryer bygger på samma princip som en varmluftsugn. Genom att varmluft cirkulerar inuti maskinen blir värmefördelningen jämn, samtidigt som temperaturen kan hållas hög.

Resultatet blir liknande det du får när du friterar mat i en fritös, med skillnaden att ingen, eller mycket lite, olja används i en airfryer. Det är både hälsosammare och enklare att fritera med en airfryer. Och inte minst är det betydligt lättare att rengöra en airfryer efter användning än en fritös.

Det är egentligen bara din fantasi som sätter gränser för vad du kan fritera i en airfryer. Allt du kan fritera i en fritös kan du också tillaga i en airfryer. Det vanligaste användningsområdet för en airfryer är dock för att tillaga krispiga pommes frites. Men det går också lika bra att grilla en kyckling, fritera grönsaker – eller till och med baka bröd.