Vilken är den bästa blendern 2020?

Vi har har granskat utbudet av blenders och tagit fram tre testvinnande modeller i olika kategorier. För att kunna göra detta har vi utgått från experternas egna rekommendationer och kundernas omdömen.

Den blender som utsetts till bäst i test är Magimix Le Blender, en kraftig modell med många program och låg ljudnivå.

Välj produkter att jämföra

Sortera efter

Magimix Le Blender
Magimix Le Blender
 • Hög prestanda
 • Låg ljudnivå
 • 4 förinstallerade program
Vi rekommenderar:
vitamix pro 750
Vitamix PRO 750
 • Extra stor kanna
 • Tåligt material
 • Laserslipade knivar

Blender: 3 modeller i test

av Marcello Rongione Senast uppdaterad : Juli 28, 2020

En blender är en populär hushållsmaskin som kan underlätta en hel del i köket när det kommer till bakning och matlagning. Den kan till exempel användas för att mixa såser, smoothies eller soppor, men också för att krossa, finhacka och pulverisera.

Idag finns det en rad olika blenders att välja mellan, alla med olika funktioner som passar olika hushåll och behov. Även om en blender inte är kökets viktigaste hushållsmaskin är det ändå viktigt att du gör ett bra köp.

Vi har valt ut och sammanställt tre blenders som utsetts till testvinnare i olika kategorier. Du kan läsa mer om dessa lite längre ner, men innan du gör det rekommenderar vi att du läser igenom vår guide nedan.

Bäst i test blender 2020 – 3 testvinnare

I sammanställningen av dessa tre testvinnande blenders har vi utgått från kundernas egna betyg och omdömen, men även tagit hänsyn till experternas rekommendationer.

För att alla ska hitta en modell som passar dem har vi utsett en testvinnare blender i följande kategorier. 

 • Bäst i testet 2020
 • Bästa premiumvalet
 • Bästa budgetvalet

Notera att våra samarbetspartners inte haft inflytande på resultat, då vi vill ge dig så ärliga rekommendationer som möjligt.

Nedan hittar du produktspecifikationer för varje testvinnande blender. Om du vill ställa de tre modellerna emot varandra kan du använda vår jämförelsefunktion längst upp på sidan. På så sätt kan du få en bra överblick över respektive produkt.

1. Magimix Le Blender- Bäst i test blender

bäst i test blender
  • Effekt: 1200 watt
  • Kanna: Glas, 1,8 liter
  • Hastigheter: 4 st
  • Självrengöring: Ja
  • Kan användas till: Smoothies, soppor, glass, desserter

Vi har valt ut Magimix Le Blender som vinnare i kategorin Bäst i testet 2020. Bortsett från sin enorma kapacitet och smarta funktioner har denna blender även fått goda kundomdömen och höga betyg i experttester.

Om du är ute efter en långvarig kompanjon i köket är detta helt klart mixern för dig. Magimix Le Blender är tillverkad av högkvalitativa material och krossar allt som kommer i dess väg. På bara några minuter kan du laga varma soppor, iskalla drinkar med krossad is och hemmagjord nötmjölk.

Vad gäller pris är detta en modell i övre medelklassen, men samtidigt får du mycket för pengarna och en blender som kommer att hålla i år framöver.

Behållare

Magimix Le Blender har en tillhörande kanna tillverkad av glas som rymmer 1,8 liter. Glaset är tjockt och rejält, vilket gör det extra hållbart samtidigt som det tål både varma och iskalla ingredienser.

Eftersom glas är mer hygieniskt än plast behöver du inte heller oroa dig över kemikalier som kan läcka ut. Även eftervarande smak och lukt är ett minne blott.

Det enda som kan vara något negativt när det gäller behållaren är att den är tung, tyngre än blenders med plastkannor. Den kan därför upplevas som något klumpig, men främst känns den rejäl och lyxig.

På sidan av behållaren hittar du olika mått, vilket gör det enkelt att mäta upp precis rätt mängd av dina ingredienser. Behållarens lock sluter helt tätt – även efter lång och regelbunden användning – och handtaget är noggrant placerat på kanten av mixern för att förenkla hällandet.

Rengöring

Med Magimix Le Blender behöver du inte spendera mycket tid på rengöring. Modellen är nämligen enkel att plocka isär och rengöra.

Du kan antingen handdiska behållaren och övriga tillbehör (utom kniven) direkt i diskmaskinen eller för hand om du föredrar det.

Har du bråttom kan du alltid använda Magimix Le Blenders rengöringsprogram. Här behöver du bara hälla i lite varmt vatten och diskmedel så rengör blendern sig själv.

Hastighet och program

Magimix Le Blender har effekt på 1300 watt och fyra förinstallerade program:

 • Ismixer
 • Smoothies
 • Soppor
 • Desserter

Blendern har också fyra olika hastighetsnivåer samt en inbyggd pulsfunktion. Med knivar av rostfritt stål som snurrar mellan 600 och 15 000 varv per minut är detta en kraftfull mixer som krossar i princip all mat till slät konsistens.

Ljudnivå

Ett stort plus är att Magimix Le Blender har en låg ljudnivå jämfört med många konkurrenter. Detta gör den till ett utmärkt alternativ för den är ute efter tystare hushållsapparater. Självklart påverkar den låga ljudnivån inte motorns kraft.

 • Ovanligt tystgående, trots blenderns höga prestanda.
 • Tack vare självrengöringsprogrammet är Magimix Le Blender extra enkel att rengöra.
 • Kan användas till det mesta – från isdrinkar till soppor och puréer.
 • Kannan är tillverkad av extra tjockt glas och kan därmed upplevas som något klumpig.

Bäst pris hos:

2. Vitamix PRO 750- Bästa premiumvalet

vitamix pro 750
  • Effekt: 2,2 hästkrafter
  • Kanna: BPA-fri Eastman Tritan-sampolyester, 2,0 liter
  • Hastigheter: 5 st
  • Självrengöring: Ja
  • Kan användas till: Smoothies, soppor, glass, desserter, såser och röror

Vinnaren i kategorin Bästa premiumvalet 2020 är Vitamix PRO 750. Detta är en mixer i en högre prisklass, men med tanke på dess prestanda och många funktioner får du vad du betalar för – kvalitet.

Vitamix PRO 750 har funktioner som nästan ingen annan blender på marknaden har och tillhör toppens höghastighetsblenders. Den kan krossa allt som du ger den och mixa ingredienser helt slätt.

Med denna maskin kan du dessutom göra större satser eftersom behållaren är extra stor samt mer avancerade maträtter.

Behållare

Vitamix PRO 750 har en rundad kanna som är extra stor och rymmer upp till 2 liter. Trots detta är mixern ändå ganska låg, vilket gör att den får plats under de flesta köksskåp.

Kannan är gjord utav kraftig BPA-fri Eastman Tritan-samployester, vilket innebär att du inte behöver oroa dig för varken slitage eller kemikalier. Dessutom tål den både varma och kalla temperaturer, så du kan mixa både is och varma soppor.

Tack vare kannans munstycke och välplacerade handtag kan du enkelt hälla ut innehållet utan att stöka ner. Du kan dessutom mäta upp dina ingredienser enkelt med hjälp av måtten på kannans sida.

Rengöring

Vitamix PRO 750 kan tyvärr inte diskas i diskmaskin, vilket är ett minus (men samtidigt är det få högkvalitativa blenders som kan det). Den kan dock handdiskas precis som vanligt.

Även denna modell är utrustad med en smidig självrengöringsfunktion. Funktionen gör rent kannan och knivarna på under en minut – det enda som behövs är varmt vatten och några droppar diskmedel.

Hastighet och program

Blenderns knivar är gjorda av rostfritt stål och har dessutom laserslipats för absolut bästa prestanda och skärpa.

Vitamix PRO 750 har fem programinställningar:

 •  Smoothies
 • Efterrätter
 • Soppor
 • Röror
 • Frysta efterrätter
 • Såser

Att justera hastigheten är enkelt och med hjälp av pulsfunktionen kan du få precis rätt konsistens på innehållet. Motorn är minst sagt kraftig med sina 2,2 hästkrafter och pulveriserar allt ifrån isbitar och nötkärnor till frysta frukter.

Ljudnivå

Ljudnivån på denna mixer är medel – varken särskilt hög eller låg. Med tanke på den kraftiga motorn vore det dock konstigt om den var ovanligt tyst.

 • Kraftig motor med 2,2 hästkrafter och 5 olika programinställningar.
 • Extra stor kanna med kapacitet på 2 liter.
 • Stilren design som passar i de flesta kök.
 • Kan ej diskas i maskin.

Vad ska jag tänka på innan inköp av blender?

Innan du bestämmer dig för att köpa en mixer finns det en del saker som kan vara bra att tänka på – dels prestanda och storlek, men också pris och funktioner. På så sätt kan du göra ett väl genomtänkt köp som du faktiskt blir nöjd med istället för att köpa första bästa modell.

Nedan har vi satt ihop en enkel och informativ guide gällande vad du ska tänka på innan du köper en blender. Vi rekommenderar att du läser denna innan du tar en titt på vår sammanställning av bäst i test blenders 2020 lite längre ned.

Användningsområde för blendern

En viktig fråga du bör ställa dig innan du börjar titta på blenders är vad du faktiskt ska ha den till. Ska du krossa mat i den, göra soppor eller smoothies? Kanske vill du kunna göra lite av varje.

Om du planerar att krossa is är det viktigt att du väljer en kraftigare mixer med pulsfunktion. Ska du enbart mixa ihop en morgonsmoothie kan en svagare, och även billigare, variant räcka gott och väl.

Behållare av glas eller plast – vad är bäst?

Ur ett hygieniskt perspektiv är glas att föredra. Detta material tar varken åt sig doft eller smak och dessutom blir det inte repigt. Det enda som är en nackdel med glas är att mixern blir tung samt att behållaren kan gå sönder om du tappar den.

Plast är ett bra alternativ om du är ute efter en mer kompakt och billigare mixer som går att rengöra i maskindisk (ha dock i åtanke att även glasbehållare oftast kan rengöras i diskmaskinen). Dock blir plast lätt repigt och missfärgat.

Om du köper en blender med plast bör du se till att platsen som används är PVC-fri. Forskningen har nämligen kommit fram till att ämnet PVC som ofta finns i plast är inte bra för kroppen och att det vid höga temperaturer kan läcka ut skadliga ämnen från plasten.

Du bör även fundera över mixerns lock som bör sluta tätt – annars kan det bli en riktig röra i köket. På glasbehållare brukar locket sitta extra bra, men väljer du en plastbehållare kan plasten forma sig efter ett tag. Detta kan göra att locket sitter lite sämre.

Knivar och storlek

Alla blenders har skarpa knivar, men det finns modeller som är lite vassare och framför allt kraftigare än andra. Dessa brukar dessutom ha extra kraftfulla motorer som klarar av att mixa även större bitar slätt. Med andra ord är prestandan av största vikt om du vill mixa extra släta soppor och smoothies.

Om du ska lada middagar och smoothies till hela familjen bör du såklart tänka på storleken när du väljer blender. Bor du ensam eller tillsammans med en sambo kan en mindre variant räcka gott och väl.

Till vissa blenders kan du dessutom köpa till extrabehållare i större eller mindre storlekar. På så sätt kan du ha en behållare som passar vid olika tillfällen.

Utseende och design

För många spelar mixerns utseende liten roll, men för andra kan dess design ha stor betydelse, särskilt om blendern ska stå framme i köket. Självklart är funktionerna alltid viktigare än utseendet, men dagens mixrar kommer i många fina färger och former.

Du kan till exempel hitta blenders med retrodesign i härliga färger och med mjuka former. Om du redan har andra köksmaskiner i samma stil – till exempel från varumärket Smeg – kan en sådan modell passa in extra bra i hemmet.

Funktioner hos blenders

En blender har i huvudsak en enda funktion – att krossa och blanda innehållet i behållaren. Dock finns det ett flertal blenders idag som är utrustade med extra funktioner och finesser för att göra detta jobb extra bra.

 • Förinställda program. Förinställda program är hastigheter och rörelsemöster anpassade för speciella maträtter. Det kan till exempel finnas ett särskilt program för soppor och smoothies och ett annat för desserter som ger ett optimalt resultat.
 • Pulsfunktion. Denna funktion gör att knivarna snabbt börjar rotera för att snabbt sluta upp igen. Mönstret gör att du kan få precis rätt konsistens och textur på det du mixar.
 • Iskross-funktion. De allra flesta blenders idag har funktionen att kunna krossa is. Ofta är även detta ett förinställt program.
 • Självrengöring. Lite modernare blenders är ofta utrustade med så kallad självrengöring. Detta innebär att du bara behöver hälla i lite varmt vatten i behållaren och diskmedel, så rengör blendern sig själv. Perfekt för dig som inte orkar handdiska.

8 smarta tips för blenders

Blenders kan användas till en hel del – mycket mer än bara soppor och smoothies. Nedan ger vi dig 10 smarta tips på hur din blender kan underlätta (och förbättra) din matlagning.

 1. Mala kryddor. Färska kryddor håller inte särskilt länge och tappar lätt sin arom, men genom att mala dina egna kryddor kan du ta din matlagning till nya nivåer
 2. Gör uppfriskande sorbet. Eftersom många blenders kan krossa is och fryst frukt utan problem tar det inte mer än några minuter att slänga ihop en fräsch sorbet.
 3. Krämiga såser. Många tror att det krävs en riktig konstnär för att skapa en vinnande béarnaise eller hollandaise. Få vet nog om hur enkla de är att fixa i blendern.
 4. Pannkakor på nolltid. Trött på att vispa ihop pannkakssmeten på morgonen? Släng i ingredienserna i en mixer och låt den sköta jobbet åt dig.
 5. Enkelt – och billigt – nötsmör. Nötsmör är både goda och nyttiga – men tyvärr ganska dyra i butik. Med en mixer fixar du ditt helt egna nötsmör (med valfri smaksättning!) på bara några minuter.
 6. Mixa smör och mjöl. Att knåda ihop smör och mjöl är kanske inte den roligaste delen av bakningen. Som tur är kan du låta blendern sköta detta åt dig och sedan fortsätta receptet utan kladd.
 7. Blixtsnabb vispgrädde. Handvispens dagar är över – nu kan du få till den perfekta vispgrädden i blendern på nolltid.
 8. Mal kaffe. Är du en riktig finsmakare kanske detta inte är det ultimata tipset för dig. Den som däremot är van vid automatkaffe kommer helt klart uppleva skillnaden när de maler egna kaffebönor i sin blender.
bästa vattenkokaren

Bästa vattenkokaren - 3 modeller i test

Slow Cooker test

Slow Cooker test - 3 testvinnare

dammsugare bäst i test

Ett måste i varje städskåp.

robotdammsugare

Håller ditt hem fritt från damm.

handdammsugaren

Förenklar städningen i hemmet.

Bästa strykjärnet 2020

Slipp skrynkliga textilier.

Portabel AC test

Portabel AC test - 3 testvinnare

Bästa kaffebryggaren

Perfekt kaffe på några minuter.

Liknande tester

bästa vattenkokaren

Bästa vattenkokaren - 3 modeller i test

Slow Cooker test

Slow Cooker test - 3 testvinnare

dammsugare bäst i test

Ett måste i varje städskåp.

robotdammsugare

Håller ditt hem fritt från damm.

handdammsugaren

Förenklar städningen i hemmet.

Bästa strykjärnet 2020

Slipp skrynkliga textilier.

Portabel AC test

Portabel AC test - 3 testvinnare

Bästa kaffebryggaren

Perfekt kaffe på några minuter.

Vanliga frågor och svar

En blender är en köksmaskin som hjälper dig att hacka, krossa, mixa och blanda både fasta och släta ingredienser. Blendern är uppbyggd av en kanna och en bas med en motor. I botten av kannan finns knivarna som blandar innehållet när du anger hastighet eller program med knapparna på blenderns kropp.

Vilken blender som passar just ditt hushåll beror på dina individuella behov. Om du ofta använder en blender vid matlagning och bakning kan det vara en god idé att investera i en kraftigare modell med många olika program som håller längre.

Ska du använda din blender mer sällan kan det räcka med en lite billigare, enklare variant. Vi rekommenderar dock alltid att du väljer en modell med glaskanna, dels eftersom de är mer hållbara, men också mer miljövänliga.

En blender kan hjälpa dig med allt ifrån att mixa smoothies, soppor och pureér till att göra såser, mala kaffebönor och blanda eget nötsmör. De allra flesta modeller kan även användas för att krossa is, till exempel till drinkar.

En blender kan vara ett oumbärligt redskap i köket, både vid matlagning och bakning. För att du enklare ska hitta den bästa blendern till ditt hem har vi sammanställt experternas tester och kundomdömen och valt ut tre testvinnande modeller.

Man kan säga att ”mixer” är ett samlingsord blenders, matberedare och stavmixrar. Ordet syftar på att maskinen mixar ihop innehållet och därmed finns det ingen skillnad mellan en mixer och en blender.

Priset på blenders varierar dels beroende på deras prestanda, men också på dess funktioner. De billigaste modellerna kostar bara några hundralappar medan mer rejäla blenders kostar flera tusen kronor.

Tänk på att billigare modeller håller sämre samtidigt som de inte har lika kraftfulla motorer som dyrare varianter. Dessutom brukar kannor av plast – som billigare modeller ofta har – suga åt sig både lukt och färg över tid.