I vår sammanställning har vi framför allt utgått efter användarnas egna omdömen Med hjälp av dem blir det enklare för oss att ta reda på hur de olika mixrarna presterar från dag till dag

Jämför specifikationer

Du kan scrolla i sidled för att se alla produkter i jämförelsen.

1
image
2
image
3
image
image
image
image
image
Utmärkelse: Bäst i testBästa portablaBästa premiumvalBästa smoothie-mixerVi rekommenderarMest prisvärdVi rekommenderar
Produkt: Magimix Le BlenderMyBlend 3Blendtec Designer 625NutriBullet 600WVitaboost Bosch MMBH4P3BPhilips Avance Collection HR3655Hamilton Beach 58911
Betyg:
Effekt:1200 watt7V2200 watt600 watt1600 watt1400 watt1400 watt
Kanna:Glas, 1,8 literPlast, 0,5 literTritan-plast, 2,5 literPlast, 0,7 literTritan, 2 literGlas, 2 literTritan-plast, 1,8 liter
Hastigheter:4 st1 st6 st1 SteglösVarierbar10 st
Pulsfunktion:JaNejJaNejJaJaJa
Maskindisk:JaNejJaJaJaJaJa
Självrengöring:JaJaJaNejJaUppgift saknasJa
Kan användas till:Smoothies, soppor, glass, desserterSmoothies, iskaffe, kalla såserSmoothies, glass, juice och sopporSmoothies, soppor, juiceSmoothies, soppor, glass, desserterSmoothies, soppor, desserter, iskross, nötsmörSmoothies, iskross, juice och soppor

1. Magimix Le Blender - Bäst i test

 • Effekt: 1200 watt
 • Kanna: Glas, 1,8 liter
 • Hastigheter: 4 st
 • Självrengöring: Ja
 • Kan användas till: Smoothies, soppor, glass, desserter
blender bäst i test

Premiumblendern Magimix Le Blender har fått mängder av goda omdömen, både från användare och experter, mycket på grund av dess imponerande kapacitet och smarta funktioner. Den här mixern är tillverkad av högkvalitativa material och krossar allt som kommer i dess väg. På bara några minuter kan du laga varma soppor, iskalla drinkar med krossad is och hemmagjord nötmjölk.

Vad gäller pris är detta helt klart en dyrare modell, men samtidigt får du mycket för pengarna och en blender som kommer att hålla i år framöver. Enligt Goodhousekeeping.com, som testat Magimix Le Blender, är detta en lönsam investering om du använder alla tillbehör.

Rymlig glaskanna och enkel rengöring

Blenderns kanna rymmer 1,8 liter och är tillverkad av tjockt glas som tål både varma och kalla ingredienser. Eftersom glas är mer hygieniskt än plast behöver du varken oroa dig över kemikalier som kan läcka ut eller dålig smak och doft. Samtidigt gör det behållaren tung, betydligt tyngre jämfört med plastkannor. 

På sidan av behållaren finns praktiska måttangivelser som tillåter dig att mäta upp precis rätt mängd av dina ingredienser. Behållarens lock sluter helt tätt – även efter lång och regelbunden användning – och handtaget är noggrant placerat på ena hörnet av mixern.

När det gäller rengöring kan du antingen handdiska behållaren och övriga tillbehör (utom kniven) direkt i diskmaskinen eller för hand om du föredrar det. Och om du har bråttom kan du alltid använda det smidiga rengöringsprogrammet.

4 program och sylvassa knivar

Magimix Le Blender har effekt på 1300 watt och fyra förinstallerade program: ismixer, smoothies, soppor och desserter. Du har också fyra olika hastighetsnivåer samt en inbyggd pulsfunktion. Med sylvassa knivar av rostfritt stål som snurrar mellan 600 och 15 000 varv per minut är detta en kraftfull mixer som krossar i princip all mat till slät konsistens.

Ett annat stort plus är att Magimix Le Blender har en förhållandevis ljudnivå jämfört med många konkurrenter, åtminstone när du mixar mjukare ingredienser. Detta gör den till ett utmärkt alternativ för den som söker efter tystare hushållsapparater.

En sann premiumblender

Det finns många bra skäl att välja Magimix Le Blender om du inte vill kompromissa med varken prestanda eller funktion. Den här blendern är enkel att använda och tillräckligt stark för att krossa även de hårdaste livsmedlen.

Användarna menar att den känns gedigen och att den mixar is, frusna bär och ingefära utan problem. De menar dock att kannan är ganska tung och att den låter en del när man mixar hårdare livsmedel, vilket å andra sidan de flesta blenders gör. Söker du en premiumblender finns det förmodligen inget bättre val än Magimix Le Blender.

 • Kan användas till det mesta – från isdrinkar till soppor och puréer.
 • Enkel att rengöra tack vare självrengöringsprogram.
 • Krossar is, frusna bär och ingefära utan problem.
 • Kannan går att tvätta i diskmaskin.
 • Något tung kanna.
 • Ganska högljudd när den krossar hårda livsmedel.

Finns att köpa här:
 • Fri frakt över 500 kr.
 • Snabba leveranser.
I samarbete med pris-logo

2. MyBlend 3 - Bästa portabla

 • Effekt: 7V
 • Kanna: Plast, 0,5 liter
 • Hastigheter: 1 st
 • Självrengöring: Ja
 • Kan användas till: Smoothies, iskaffe, kalla såser
myblend 3
myblend3

Med MyBlend 3 kan du fixa goda smoothies när och var som helst. Det smarta locket gör dessutom att du kan dricka direkt ut blendern. Perfekt för dig som vill kunna göra nyttiga mellanmål på jobbet eller vill ha en välblandad proteinshake efter träningen.

MyBlend 3 är tillverkad av högkvalitativ BPA-fri plast och har kraftfulla knivblad av rostfritt stål. Trots den är av plast känns den dock väldigt rejäl, långt ifrån plastig. En nackdel med behållare av plast är dock att de lätt blir repiga. Så är även fallet med MyBlend 3 som fått en del repor efter en tids användning.

myblend under gympass
myblend 3 under gympass

Kompakt med kraftfull

MyBlend 3 har en kompakt design med en behållare som rymmer 0,5 liter. Det är mer än tillräckligt för att fixa en stor smoothie eller proteinshake. Du kan även mixa kalla såser och dressingar i den, så länge konsistensen inte är för tjock.

Trots att blendern är batteridriven är den mycket kraftfull och klarar både frysta bär och is. Du startar den genom att trycka två gånger på knappen. Tänk dock på att alltid starta mixern upp och ner och sedan sakta vinkla blendern till upprätt läge, så att ingredienserna blandas på ett optimalt sätt.

Via LED-indikatorerna på framsidan får du även värdefull information om MyBlend 3. Du kan till exempel se om behållaren inte sitter korrekt, om bladen fastnat (då stoppas blendern helt) eller om batteriet är lågt. Att ladda upp batteriet helt tar cirka 3 timmar, vilket räcker för ungefär 15 användningar.

myblend test

Ett bra val för dig som önskar portabilitet

MyBlend 3 är ett ypperligt alternativ för dig som vill kunna ta med din blender på språng. Den blandar smoothies utan problem och passar även bra för dig som vill blanda proteinshakes direkt efter gympasset.

Visst, den är inte lika mångsidig som en eldriven blender och saknar både pulsfunktion och justerbar hastighet. Men den är ändå ett mycket bra komplement för dig som ofta är på språng. Ett stort plus är dessutom att behållaren inte verkar ta åt sig någon lukt, vilket är vanligt med vanliga plastshakes.

 • Helt portabel - drivs av 4000 mAh-batteri.
 • Ger dig 10 - 15 användningar på en laddning.
 • Enkel att använda och rengöra.
 • God byggkvalitet.
 • Kan lätt bli repig.
 • Saknar valbar hastighet och pulsfunktion.

 • Fri frakt över 600 kr
 • Goda kundbetyg

3. Blendtec Designer 625 - Bästa premiumval

 • Effekt: 2200 watt
 • Kanna: Tritan-plast, 2,5 liter
 • Hastigheter: 6 st
 • Självrengöring: Ja
 • Kan användas till: Smoothies, glass, juice och soppor
Blendtec Designer 625

Blendtec Designer 625 är kanske marknadens mest kraftfulla blender. Modellen har nämligen en motor med hela 3 hästkrafter. Dess riktiga styrka bevisas regelbundet i YouTube-serien ”Will It Blend?” där grundaren av företaget Blendtech, Tom Dickson, testar att mixa allt ifrån hemelektronik till glaskulor. Detta är helt enkelt ett bevis på att det inte finns något som Blendtec Designer 625 inte klarar av att krossa.

I och med att motorn är så pass kraftfull behöver inte ens blenderns knivar vara särskilt vassa. Faktum är att Blendtec Designer 625 är utrustad med tjocka knivar istället för sylvassa knivblad som lätt blir slöa med tiden. Knivarna roterar i 500 km/h, vilket gör att du alltid får samma släta konsistens, oavsett om du mixar frysta bär eller is. Dessutom behöver du inte vara lika orolig för att skära dig på knivbladen.

Stor tritankanna och fyra förinställda program

Bortsett från sin kraftfulla motor med 3 hästkrafter har Blendtec Designer 625 en extra stor femkantig kanna som rymmer hela 2,5 liter och som tål både varma och kalla ingredienser. Kannan är tillverkad av slittålig och BPA-fri Tritan-plast, ett material som sägs vara i princip okrossbart. Det behåller dessutom sin klarhet och glans i många år framöver.

I övrigt har Blendtec Designer 625 fyra förinställda program: smoothie, glass, juice och soppor. Du kan också välja mellan sex olika hastigheter samt en pulsfunktion som passar bra för kort och intensiv blandning samt för att krossa is. Alla inställningar gör du på blenderns intuitiva touchpanel som dessutom visar hur lång tid det är kvar på varje program.

Smidig rengöring och lång garanti

Blendtec Designer 625 är inte bara enkel att använda, den är minst lika enkel att rengöra. Du kan till exempel ta av kannan och diska den i maskinen (men undvik torkprogram med hög värme). Du kan även diska den för hand eller hälla i vatten med lite diskmedel och låta mixern diska sig själv. Touchpanelen rengör du enkelt med en fuktig trasa.

Något som verkligen sticker ut när det gäller Blendtec Designer 625 är dess långa garanti på 8 år. Det är ett bevis på att tillverkaren litar på maskinens hållbarhet.

En arbetshäst som klarar det mesta

Om du är ute efter en kraftfull mixer och inte vill tumma på kvaliteten kan Blendtec Designer 625 vara något för dig. Med en motor på 3 hästkrafter, rejäla blad som roterar i 500 km/ och en hållbar kanna som rymmer 2,5 liter är detta en maskin som klarar det mesta.

Det finns inte mycket negativt att säga om Blendtec Designer 625. Det enda vi kan komma på är att den kan upplevas som en aning klumpig, men det är också den enda bristen den här blendern verkar ha. I övrigt är det en utmärkt maskin – för den som har råd vill säga.

 • Motor med 3 hästkrafter och knivar som roterar i 500 km/h.
 • Välj mellan 4 program och 6 hastigheter.
 • Reglera inställningarna enkelt med touchpanelen.
 • Stor kanna (2,5 liter) av slittålig Tritan-plast.
 • Kan upplevas som en aning stor och klumpig.
 • I dyraste laget.

Köp här:

Rekommenderad butik:
 • Fri frakt över 500 kr.
 • 365 dagars öppet köp.

4. NutriBullet 600W - Bästa smoothie-mixer

 • Effekt: 600 watt
 • Kanna: Plast, 0,7 liter
 • Hastigheter: 1
 • Självrengöring: Nej
 • Kan användas till: Smoothies, soppor, juice
NutriBullet 600W
NutriBullet 600W

Nutribullet 600W är ingen traditionell mixer, utan en betydligt mindre och mer kompakt variant. Behållaren har en kapacitet på 0,7 liter och här finns bara en hastighetsfunktion. Den är dessutom utformad för att ta fram alla näringsämnen ur ingredienserna för att göra dina smoothies så näringsrika som möjligt.

Motoreffekten på 600 watt klarar de flesta utmaningarna, även om den inte är i närheten lika kraftfull som vanliga blenders. Är du däremot ute efter en bra och prisvärd mixer för att göra mindre portioner soppor, smoothies och juicer kan vi rekommendera Nutribullet 600W.

Medan övriga blenders i vår jämförelse tar upp relativt stor plast på köksbänken är Nutribullet 600W en relativt liten modell på bara 2,8 kg som både är enkel att både förvara och plocka fram. Blendern är tillverkad av plast, så även behållaren vars unika utformning gör att du kan dricka din smoothie direkt ur den.

Inte lämplig för varma ingredienser

Som tidigare nämnt är Nutribullet 600W är speciellt utformad för att ta fram alla näringsämnen i det du mixar, vare sig det är frukt eller grönsaker. Detta gör den utmärkt för dig som gillar hälsosamma smoothies som dessutom går snabbt att göra. den passar dock även bra för soppor och lättare såser.

Blendern lämpar sig dock inte för varma ingredienser. Enligt Magicbullet bör du mixa ingredienserna kalla för att sedan värma upp blandningen, till exempel på spisen eller i mikron. Enligt användarna kan det också vara lite svårt att mixa stora iskuber som gärna bara snurrar runt. Då kan du behöva addera lite vatten.

Tål maskindisk

Nutribullet 600W är inte utrustad med något rengöringsprogram, däremot är den väldigt enkel att rengöra. Alla delar går nämligen bra att diska i maskin, förutom knivbladen och den elektriska basenheten. Du måste dock placera delarna på rätt sätt så att de inte deformeras. Behållare och muggar ska alltid stå på diskmaskinens övre hylla och inte vidröra diskmaskinens tak.

Perfekt för smoothie-älskaren

Nutribullet 600W är den perfekta blendern för dig som uppskattar goda och hälsosamma smoothies. Modellen är kraftfull för sin kompakta storlek och mixar de flesta ingredienser utan några större bekymmer. Behållarens smarta utformning gör dessutom att du kan dricka din smoothie direkt ur muggen.

Mixern har dock en del brister som kan vara bra att känna till. Dels är maskinen såväl som dess behållare helt tillverkade i plast. Detta har viss påverkan på blenders hållbarhet och det kan dessutom uppstå missfärgningar på behållaren efter viss användning.

En annan nackdel är att blendern inte klarar varma ingredienser och att den enbart har en hastighetsinställning. Men om du bara planerar att göra goda smoothies eller juicer kan Nutribullet 600W vara ett passande – och framför allt prisvärt – alternativ.

 • Anpassad för att ta fram alla näringsämnen i ingredienserna.
 • Smart behållare som tål mikrovågsugn och diskmaskin.
 • Kraftfull trots sin kompakta storlek.
 • Möjlighet att köpa till en rad olika tillbehör, till exempel lock och extra behållare.
 • Passar inte för varma ingredienser.
 • Behållare i plast.

Rekommenderad butik:
 • Snabba leveranser.
 • 90 dagars ångerrätt.

5. Vitaboost Bosch MMBH4P3B - Vi rekommenderar

 • Effekt: 1600 watt
 • Kanna: Tritan, 2 liter
 • Hastigheter: Steglös
 • Självrengöring: Ja
 • Kan användas till: Smoothies, soppor, glass, desserter
Vitaboost Bosch MMBH4P3B (1).jpg
Vitaboost Bosch MMBH4P3B (1).jpg
Vitaboost Bosch MMBH4P3B (1).jpg

Vitaboost MMBH4P3B är en höghastighetsmixer från Bosch med imponerande prestanda. Här får du en kraftfull blender på 1600W med sexbladiga knivar som roterar 45 000 varv per minut och en kraftfull motor på 1600W. Det gör att den utan problem klarar att mixa både frysta bär, grönsaker och is helt slätt.

Jämfört med många andra blenders är Vitaboost MMBH4P3B förhållandevis stor med en höjd på hela 50 cm. Storleken har såklart vissa fördelar (den extra rymliga kannan till exempel), men också vissa nackdelar enligt användarna. Den kan nämligen vara svår att få plats med under köksskåpen, vilket kan bli problematiskt i lite mindre kök.

Bosch VitaBoost MMBH4P3B

Okrossbar tritan-kanna och steglös hastighet

Vitaboost MMBH4P3B har en kanna av lättviktig tritan som är ett i princip okrossbart material. Den är dessutom helt fri från BPA och suger varken åt sig färg eller smak. Kannan är dessutom extra stor – den rymmer hela 2 liter – och tål både varma och kalla ingredienser. Du får dessutom med en stamp som du kan använda för att blanda ingredienserna under mixningen, till exempel om de fastnar längs kannans vägg.

Den steglösa hastighetsregleringen gör det enkelt att anpassa hastigheten efter det du mixar via vredet på kontrollpanelen. Här finns även en pulsfunktion som passar extra bra för att blanda hårdare ingredienser och tre automatiska program för smoothies, soppor och rengöring. Tyvärr tål bara stampen och locket maskindisk, resten måste du handdiska om du inte använder rengöringsprogrammet.

Kraftfull med många funktioner

Vitaboost MMBH4P3B från Bosch är en robust och kraftfull blender med en motoreffekt på 1600W, en okrossbar tritan-kanna och en rad smarta funktioner. Den är bland annat utrustad med steglös hastighetsreglering, en pulsfunktion, två specialprogram för smoothies och soppor samt ett rengöringsprogram som gör att du slipper disk.

De flesta användare är överens om att blendern är effektiv och enkel att använda. Dock menar många att Vitaboost är ganska hög, vilket gör att den kan vara svår att få plats med under köksskåpen, och att den är relativt högljudd. Men kan du bortse från det är Vitaboost helt klart en kvalitetsmaskin.

 • Kraftfull motor med en effekt på 1600 watt.
 • Vassa knivar som roterar 45 000 varv per minut.
 • Okrossbar tritan-kanna med kapacitet på 2 liter.
 • Steglös hastighetsreglering och tre förinställda program.
 • Kan upplevas som otymplig.
 • Ryms inte under låga köksskåp.

Jämför priser:

6. Philips Avance Collection HR3655 - Mest prisvärd

 • Effekt: 1400 watt
 • Kanna: Glas, 2 liter
 • Hastigheter: Varierbar
 • Självrengöring: Uppgift saknas
 • Kan användas till: Smoothies, soppor, desserter, iskross, nötsmör
Philips Avance Collection HR3655
Philips Avance Collection HR3655
Philips Avance Collection HR3655

Philips Avance Collection HR3655 kan vara en passande modell för dig som vill ha en lite billigare blender, utan att behöva kompromissa allt för mycket med prestandan. Detta är en kraftfull, men lättanvänd mixer som krossar is lika bra som den mixrar goda smoothies. Som en bonus får du dessutom med två mini-mixrar – perfekt för dig som vill ta med dig din smoothie på språng.

HR3655 har en effekt på 1400W och kommer upp i en hastighet på 35 000 varv per minut, vilket i kombination med de vassa knivarna gör att den krossar det mesta. Blendern är dessutom utrustad med Philips innovativa ProBlend 6 3D-teknologi. Den säkerställer att frukt, grönsaker och nötter blandas riktigt fint så att kroppen enklare kan absorbera alla näringsämnen.

blender - Philips Avance Collection HR3655

Lättanvänd med rymlig gaskanna

HR3655 är en mycket enkel blender att använda. Kontrollpanelen består av tydliga knappar och hastigheten reglerar du steglöst med hjälp av vredet. Du har dessutom två snabbknappar för mixerns två förinställda program: smoothie och iskross.

Den rejäla glaskannan har praktiska måttangivelser och rymmer 2 liter, vilket gör den snäppet rymligare än många konkurrenter. En annan fördel med kannan är att den tål maskindisk. Det gör emellertid inte knivarna, som bör handdiskas för att de ska behålla sin skärpa. Glöm därför inte att ta loss dem innan du ställer in kannan i diskmaskinen.

När du köper HR3655 får du dessutom med två mini-mixrar som är perfekta om du vill slänga ihop en snabb frukostsmoothie att ta med till jobbet.

Fina recensioner av användarna

Användarna själva är överlag mycket nöjda med Philips Avance Collection HR3655. Enligt dem är mixern enkel att använda samtidigt som den ger dig bra kvalitet i förhållande till dess pris. De uppskattar också de två mini-mixrarna och den relativt låga ljudnivån.

Vissa uppger att de haft lite problem med att enbart mixa frusna bär och kannan kan vara lite krånglig att låsa fast ibland. Men utöver det hittar vi inte många nackdelar med HR3655 – det här är ett bra alternativ för den som vill ha en kraftfull och pålitlig, men prisvärd mixer.

 • Klarar hårda ingredienser utan problem.
 • 35 000 varv per minut.
 • Alla delar utom huvudenheten och skärbladen tål maskindisk.
 • Varierbar hastighet.
 • Praktisk sladdgömma för smidig förvaring.
 • Tillbringaren kan vara lite svår att låsa fast.
 • Kan ha svårt att mixa frusna bär slätt.

7. Hamilton Beach 58911 - Vi rekommenderar

 • Effekt: 1400 watt
 • Kanna: Tritan-plast, 1,8 liter
 • Hastigheter: 10 st
 • Självrengöring: Ja
 • Kan användas till: Smoothies, iskross, juice och soppor
Hamilton Beach 58911

Hamilton Beach 58911 är en kraftfull och robust blender som blandar, mixar och krossar det mesta utan att tveka. Den runda kannan är likt Designer 625 tillverkad av slittålig Tritan-plast, ett material som är mer hållbart än både glas och rostfritt stål. Tritan-plast drar dessutom inte åt sig smaker eller lukter som plast lätt kan göra och behåller sin glans även efter längre användning.

Kannan har en kapacitet på 1,8 liter och kan användas både för att blanda varma och kalla ingredienser. På sidan av kannan har du olika måttenheter och ett handtag som ger dig ett bra grepp. Locket sluter tätt och har dessutom ett praktiskt påfyllnadshål.

I övrigt har Hamilton Beach 58911 en klassisk design med ett robust maskineri. Totalvikten ligger på dryga 6 kg, vilket i kombination med mixerns stabila konstruktion gör att den står säkert på alla underlag.

Kraftfull motor och rostfria stålblad

Hamilton Beach 58911 drivs av en kraftfull motor med en effekt på 1400 W, byggd för att klara alla typer av utmaningar i köket. De rostfria stålbladen är enligt kunderna inte de vassaste de stött på, men de klarar ändå att krossa både is, nötter och frysta grönsaker utan problem.

Anledningen till varför bladen kan vara en aning slöa och ändå erbjuda utmärkta resultat har att göra med hastigheten. Bladen uppnår nämligen en hastighet på över 338 km/h, vilket motsvarar drygt 20 000 varv per minut. Dessutom är drivmekanisken helt tillverkad av metall, vilket gör Hamilton Beach 58911 extra kraftfull.

Mångsidig och enkel att rengöra

Hamilton Beach 58911 har fyra förinstallerade program för iskross, soppor, smoothies och juicer. Om du vill använda något av dessa program behöver du bara tillsätta ingredienserna och trycka på knappen för det önskade programmet på mixerns kontrollpanel.

Du kan självklart även använda maskinen för att blanda såser, nötmjölk, glass och annat gott. Här finns även en pulsfunktion och en steglös hastighetsreglering från 1 till 10 som ger dig extra bra kontroll. Om innehållet mot all förmodan skulle fastna får du dessutom med en smart rörpinne för enklare mixning.

Efter användning kan du rengöra Hamilton Beach 58911 för hand eller i maskin (dock tål inte alla delar maskindisk). Precis som med många andra blenders kan du även tillsätta vatten och diskmedel i kannan och låta mixern rengöra sig själv.

Mångsidig och kraftfull

Oavsett om du vill göra eget nötsmör, iskalla drinkar eller varma soppor kan Hamilton Beach 58911 underlätta arbetet i köket. En av de främsta fördelarna, bortsett från den höga prestandan, är den steglösa hastighetsregleringen. Med hjälp av den är det extra enkelt att hitta en bra hastighet för dina ingredienser.

En annan styrka hos Hamilton Beach 58911 är kannan som är tillverkad av det slittåliga (till och med okrossbara) materialet Tritan samt den extra långa garantitiden på 8 år. Enligt användarna kan den dock vara ganska högljudd och alla delar tål inte maskindisk, men utöver det är Hamilton Beach 58911 en prisvärd mixer som ger dig mycket för pengarna.

 • Stabil konstruktion och användarvänlig kontrollpanel.
 • Kraftfull motor och blad som roterar i 338 km/h.
 • Steglös hastighetsreglering från 1 till 10.
 • Okrossbar kanna i Tritan som rymmer 1,8 liter.
 • Något högljudd.
 • Alla delar tål inte maskindisk.

Guide: Hur du väljer rätt mixer

Innan du bestämmer dig för att köpa en mixer finns det en del saker som kan vara bra att tänka på – dels prestanda och storlek, men också pris och funktioner.

Nedan har vi satt ihop en enkel och informativ köpguide som kan vara bra att läsa igenom innan du köper en blender.

Användningsområde för blendern

En viktig fråga du bör ställa dig innan du börjar titta på blenders är vad du faktiskt ska ha den till. Ska du krossa mat i den, göra soppor eller smoothies? Kanske vill du kunna göra lite av varje.

Om du planerar att krossa is är det viktigt att du väljer en kraftigare mixer, gärna med pulsfunktion. Ska du enbart mixa ihop en morgonsmoothie kan en svagare, och även billigare, variant räcka gott och väl.

Kanna av glas eller plast – vad är bäst?

Ur ett hygieniskt perspektiv är en kanna av glas att föredra. Glas tar varken lukt eller smak av livsmedel och blir dessutom inte repigt. Det enda som är en nackdel med glas är att mixern blir tung och att behållaren kan gå sönder om du tappar den. Du bör dessutom alltid rengöra glaskannor för hand.

Plast är ett bra alternativ om du är ute efter en mer kompakt och billigare mixer som går att rengöra i diskmaskinen. Dock blir plast lätt repigt och missfärgat.

Om du köper en blender med plast bör du se till att platsen som används är PVC-fri. Forskningen har nämligen kommit fram till att ämnet PVC som ofta finns i plast är inte bra för kroppen och att det vid höga temperaturer kan läcka ut skadliga ämnen från plasten.

Knivar och storlek

Alla blenders har skarpa knivar, men det finns modeller som är lite vassare och framför allt kraftigare än andra. Dessa brukar dessutom ha extra kraftfulla motorer som klarar av att mixa även större bitar slätt. Med andra ord är prestandan av största vikt om du vill mixa extra släta soppor och smoothies.

Om du ska lada middagar och smoothies till hela familjen bör du såklart tänka på storleken när du väljer blender. Bor du ensam eller tillsammans med en sambo kan en mindre variant räcka gott och väl.

Till vissa blenders kan du dessutom köpa till extrabehållare i större eller mindre storlekar. På så sätt kan du ha en behållare som passar vid olika tillfällen.

Utseende och design

För många spelar mixerns utseende liten roll, men för andra kan dess design ha stor betydelse, särskilt om blendern ska stå framme i köket. Självklart är funktionerna alltid viktigare än utseendet, men dagens mixrar kommer i många fina färger och former.

Om du redan har andra köksmaskiner i en viss stil – till exempel från varumärket Smeg – kan en blender med en retrodesign passa in extra bra i hemmet.

Vanliga funktioner hos blenders

En blender har i huvudsak en enda funktion – att krossa och blanda innehållet i behållaren. Idag är många blenders dock utrustade med extrafunktioner som gör dem extra smidiga att använda:

 • Förinställda program. Förinställda program är hastigheter och rörelsemönster anpassade för speciella maträtter. Det kan till exempel finnas ett särskilt program för soppor och smoothies och ett annat för desserter som ger ett optimalt resultat.
 • Pulsfunktion. Med en pulsfunktion börjar knivarna snabbt rotera för att snabbt sluta upp igen. Mönstret gör att du kan få precis rätt konsistens och textur på det du mixar.
 • Iskross-funktion. De allra flesta blenders idag har funktionen att kunna krossa is. Ofta är även detta ett förinställt program.
 • Självrengöring. Lite modernare blenders är ofta utrustade med så kallad självrengöring. Detta innebär att du bara behöver hälla i lite varmt vatten i behållaren och diskmedel, så rengör blendern sig själv. Perfekt för dig som inte orkar handdiska.

8 smarta tips för blenders

Blenders kan användas till en hel del – mycket mer än bara soppor och smoothies. Nedan ger vi dig åtta smarta tips på hur din blender kan underlätta (och förbättra) din matlagning.

 1. Mala kryddor. Genom att mala dina egna kryddor kan du bevara smakerna i kryddorna och örterna tills du ska använda dem i matlagningen eller bakningen.
 2. Gör uppfriskande sorbet. Eftersom många blenders kan krossa is och fryst frukt utan problem tar det inte mer än några minuter att slänga ihop en fräsch sorbet.
 3. Krämiga såser. Att mixa ihop krämiga såser som béarnaise eller hollandaise är enklare än någonsin med en mixer .
 4. Pannkakor på nolltid. Trött på att vispa ihop pannkakssmeten på morgonen? Släng i ingredienserna i en mixer och låt den sköta jobbet åt dig.
 5. Enkelt och billigt nötsmör. Nötsmör är både goda och nyttiga, men tyvärr ganska dyra i butik. Med en mixer fixar du ditt helt egna nötsmör (med valfri smaksättning!) på bara några minuter.
 6. Mixa smör och mjöl. Att knåda ihop smör och mjöl är kanske inte den roligaste delen av bakningen. Som tur är kan du låta blendern sköta detta åt dig och sedan fortsätta receptet utan kladd.
 7. Blixtsnabb vispgrädde. Handvispens dagar är över – med en blender får du till den perfekta vispgrädden på nolltid.
 8. Mal kaffe. Är du en riktig finsmakare kanske detta inte är det ultimata tipset för dig. Den som däremot är van vid automatkaffe kommer helt klart uppleva skillnaden när de maler egna kaffebönor i sin blender.

Vanliga frågor

En blender är en köksmaskin som hjälper dig att hacka, krossa, mixa och blanda både fasta och släta ingredienser. Blendern är uppbyggd av en kanna och en bas med en motor. I botten av kannan sitter knivarna som blandar ihop innehållet.

Man kan säga att ”mixer” är ett samlingsord blenders, matberedare och stavmixrar. Ordet syftar på att maskinen mixar ihop innehållet och därmed finns det ingen skillnad mellan en mixer och en blender.

Priset på blenders varierar dels beroende på deras prestanda, men också på dess funktioner. De billigaste modellerna kostar bara några hundralappar medan mer rejäla blenders kostar flera tusen kronor.

Tänk på att billigare modeller håller sämre samtidigt som de inte har lika kraftfulla motorer som dyrare varianter. Dessutom brukar kannor av plast – som billigare modeller ofta har – suga åt sig både lukt och färg över tid.

Om du ofta använder en blender vid matlagning och bakning kan det vara en god idé att investera i en kraftigare modell med många olika program som håller längre.

Ska du däremot använda blender mer sparsamt kan det räcka med en lite billigare och enklare variant.

En blender kan underlätta både vid matlagning och bakning. Den kan hjälpa dig med allt ifrån att mixa smoothies, soppor och pureér till att göra såser, krossa is, mala kaffebönor och blanda eget nötsmör.

Hjälpte det här testet om Blender dig?

Skriv recension

Liknande tester

test av stavmix

Stavmixer: 4 testade modeller

test av elvisp

Elvisp: 5 bästa modeller

6 bästa vattenkokare

Testvinnare - Blender

 1. Magimix Le Blender

  Magimix Le Blender

  Bäst i test
 2. myblend 3

  MyBlend 3

  Bästa portabla
 3. Blendtec Designer 625

  Blendtec Designer 625

  Bästa premiumval

Vanliga frågor

En blender är en köksmaskin som hjälper dig att hacka, krossa, mixa och blanda både fasta och släta ingredienser. Blendern är uppbyggd av en kanna och en bas med en motor. I botten av kannan sitter knivarna som blandar ihop innehållet.

Man kan säga att ”mixer” är ett samlingsord blenders, matberedare och stavmixrar. Ordet syftar på att maskinen mixar ihop innehållet och därmed finns det ingen skillnad mellan en mixer och en blender.

Priset på blenders varierar dels beroende på deras prestanda, men också på dess funktioner. De billigaste modellerna kostar bara några hundralappar medan mer rejäla blenders kostar flera tusen kronor.

Tänk på att billigare modeller håller sämre samtidigt som de inte har lika kraftfulla motorer som dyrare varianter. Dessutom brukar kannor av plast – som billigare modeller ofta har – suga åt sig både lukt och färg över tid.

Om du ofta använder en blender vid matlagning och bakning kan det vara en god idé att investera i en kraftigare modell med många olika program som håller längre.

Ska du däremot använda blender mer sparsamt kan det räcka med en lite billigare och enklare variant.

En blender kan underlätta både vid matlagning och bakning. Den kan hjälpa dig med allt ifrån att mixa smoothies, soppor och pureér till att göra såser, krossa is, mala kaffebönor och blanda eget nötsmör.