En diskmaskin är en värdefull medhjälpare i köket som sparar tid såväl som energi. Att diska i en maskin kan dessutom vara mer ekonomiskt i längden och fördelaktigt ur ett miljömässigt perspektiv.
Många studier, bland annat en gjord av UM-forskare i samarbete med Whirpool, visar handdisk släpper ut 317 kg mer CO₂e jämfört med en diskmaskin. Dessutom kräver handdisk generellt sett mer än dubbelt så mycket vatten – 12 946 liter jämfört med diskmaskinens 6 170 liter.
När du väljer diskmaskin finns det en del saker att ta hänsyn till, så som kapacitet (antal kuvert), funktionalitet, energiförbrukning och pris. För att hjälpa dig hitta en passande modell har vi granskat utbudet av diskmaskiner och valt ut sex testvinnare i fem olika kategorier:
- Bosch SMU6ZCS01S – Bäst i test
- Bosch SKS62E32EU- Bästa bänkdiskmaskinen
- Miele G 7150 SCVI – Bästa integrerade diskmaskinen
- Bosch SMU4HAB48S – Bästa underbyggda diskmaskinen
- Siemens SR45ZS09MS – Bästa smala diskmaskin (45 cm)
- Cylinda DM 3105 – Vi rekommenderar (45 cm)
Nedan kan du läsa mer om de olika diskmaskinerna. Om du vill jämföra modellerna sida vid sida kan du bocka i dem i listan ovan och klicka på ”Jämför”.
Så valde vi ut produkterna
Vi förstår att en diskmaskin kan vara ett stort inköp. Därför vill vi vara säkra på att vi rekommenderar modeller som faktiskt håller måttet. För att välja ut de diskmaskiner som ingår i vår sammanställning har vi läst experternas tester, men också användarnas omdömen. Vi har dock lagt mest vikt vid användarrecensionerna då dessa ger oss en bra inblick i hur de olika maskinerna fungerar i vardagen.
Vi har också gjort en egen bedömning av varje modell där vi tittat på egenskaper och specifikationer. Här har vi fokuserat på faktorer som vi själva anser är viktiga i valet av diskmaskin, så som:
- Pris
- Kapacitet
- Ljudnivå
- Antal kuvert (kapacitet)
- Installation
- El- och vattenförbrukning
- Funktioner
Artikeln kan innehålla affiliatelänkar. Vår granskning av de maskiner vi rekommenderar är dock helt och hållet baserad på kundernas betyg och experternas omdömen. Resultatet är inte på något sätt under inflytande av våra samarbetspartners.
1. Bosch SMU6ZCS01S- Bäst i test
- Modell: Underbyggd
- Antal kuvert: 14
- Bredd: 60 cm
- Energiklass: A+++
- Energiförbrukning/år: 237 kWh
- Vattenförbrukning/år: 2660 liter
- Ljudnivå: 42 dB
- Antal program: 6 st
Bosch SMU6ZCS01S är en underbyggd diskmaskin med liknande egenskaper som vår tidigare testvinnare Bosch SMV68MD02E. Båda maskinerna har en kapacitet på 14 kuvert, en bredd på dryga 60 cm och en låg ljudnivå på bara 42 dB. Här finns dock vissa viktiga skillnader som gör SMU6ZCS01S snäppet vassare.
Bland annat ligger modellen i den bästa energiklassen (A+++), vilket i kombination med den innovativa Zeolith-torkningen ger dig en diskmaskin med ovanligt låg energiförbrukning. Du kan dessutom styra maskinen via appen Home Connect, vilket är en trevlig detalj.
Rymlig och kraftfull EcoSilence-motor
Bosch SMU6ZCS01S är en robust underbyggd diskmaskin i rostfritt stål med en tydlig och lättanvänd instrumentpanel. Med en kapacitet på 14 kuvert kan du utan problem diska efter en stor familjemåltid.
Inredningen i maskinen ger dig gott om utrymme för både stora kastruller och andra köksredskap. En fördel är att du både har en uttagbar besticklåda i den nedersta korgen och en utdragbar VarioDrawer längst upp där du även får plats med vispar, slevar och knivar.
Bosch SMU6ZCS01S är utrustad med en kraftfull EcoSilence-motor med en effekt på 2 400 W. Eftersom motorn är saknar kolborstar är den extremt tystgående med en ljudnivå på bara 42 dB. Detta gör maskinen till en av de tystaste på marknaden.
6 diskprogram och Zeolith-torkning
Bosch SMU6ZCS01S är utrustad med 6 diskprogram, vilket är något färre än vår tidigare testvinnare Bosch SMV68MD02E. Samtidigt får du ändå det mesta du kan tänkas behöva, bland annat:
- Eco-program på 50 grader för extra miljövänlig diskning.
- Autoprogram som med hjälp av sensorer automatiskt anpassar temperatur och vattenmängd efter hur smutsig disken är.
- Intensiv för extra smutsig disk.
- Express på 60 grader som diskar extra snabbt.
- Silence som gör diskningen extra tyst (passar bra om du till exempel vill diska under natten).
- Favourite, en funktion där du via appen Home Connect kan programmera in ett favoritprogram för snabbare åtkomst.
Bortsett från dessa traditionella diskprogram är Bosch SMU6ZCS01S även utrustad med Zeolith-torkning. Zeolith är en mineral som på ett naturligt sätt absorberar fukt och förvandlar den till varm luft.
Denna innovativa och framför allt miljövänliga teknik ger dig ett perfekt torkresultat vid varje diskning, vare sig du diskar plast, metall eller porslin. Mineralen behöver dessutom aldrig fyllas på eller bytas ut, utan den presterar faktiskt bättre och bättre för varje diskning.
En maskin i den bästa energiklassen
Om du vill ha en energisnål diskmaskin, utan att behöva tumma på prestandan kan Bosch SMU6ZCS01S vara en perfekt diskmaskin för dig. Trots sin kraftfulla motor och många funktioner ligger nämligen denna maskin i den bästa energiklassen – A+++.
Med en årlig energiförbrukning på bara 237 W och en torkeffekt i klass A är detta faktiskt den mest energisnåla normalstora diskmaskinen i vår jämförelse. Även vattenförbrukningen är låg på 2 660 liter per år, men detta är relativt normalt bland nyare diskmaskiner.
Tänk på att energi- och vattenförbrukningen kan variera beroende på vilket diskprogram du använder. Många användare uppger att de brukar använda ECO-läget och att det fungerar förvånansvärt bra.
Smidig åtkomst med Home Connect
Något som får Bosch SMU6ZCS01S att sticka ut lite extra i mängden är det faktum att maskinen är utrustad med wi-fi. Detta eftersom du kan ansluta maskinen till appen Home Connect och styra den direkt via din smartphone eller surfplatta.
Via Home Connect kan du bland annat ställa in dina favoritprogram och starta maskinen med ett enkelt knapptryck. Appen kan även skicka ut notiser till dig med information om hur långt diskprogrammet kommit eller när det är dags att köpa nya disktabletter.
Även om detta kanske är en funktion de flesta skulle klara sig utan erbjuder den ändå oväntad bekvämlighet. Det är helt enkelt en rolig finess som gör det lite roligare att diska.
Prisklass
Bosch SMU6ZCS01S ligger i en överkomlig prisklass, särskilt med tanke på dess höga prestanda och många funktioner. Priset kan variera beroende på var du väljer att handla, men ligger omkring 8 000 kronor.
Summering
Om du är ute efter en rymlig, multifunktionell och kraftfull diskmaskin kan Bosch SMU6ZCS01S vara ett passande alternativ. Här får du mycket för pengarna, bland annat en stor kapacitet på 14 kuvert, en ovanligt tystgående motor och en rad finesser som underlättar användandet.
Det enda vi saknar är ett glasprogram, men samtidigt är hela maskinen utrustad med glasskyddsteknik. I övrigt är både vi och användarna överens om att Bosch SMU6ZCS01S är ett bra köp.
- Rymlig med 14 kuvert och VarioDrawer för mindre köksredskap.
- Kraftfull trots en tystgående motor med en ljudnivå på bara 42 dB.
- Kan anslutas till appen Home Connect.
- Extra låg energiförbrukning med energiklass A+++.
- Saknar separat glasprogram.
- Något få program.
2. Bosch SKS62E32EU- Bästa bänkdiskmaskin
- Modell: Bänkdiskmaskin
- Antal kuvert: 6
- Bredd: 55,1 cm
- Energiklass: A+
- Energiförbrukning/år: 174 kWh
- Vattenförbrukning/år: 2240 liter
- Ljudnivå: 49 dB
- Antal program: 6 st
Köp här:
Bosch SKS62E32EU är en kompakt, men ändå rymlig bänkdiskmaskin som fått höga betyg av kunderna själva. Med ett stilrent utseende och en kapacitet på 6 kuvert är denna modell utmärkt för en mindre familj eller för dig med ett litet kök.
Med en ljudnivå på 49 dB är denna bänkdiskmaskin mycket tystlåten och energiförbrukningen ligger på så lite som 174 kWh/år. Dessutom är maskinen utrustad med samma finesser som många normalstora modeller, till exempel AquaStop, VarioSpeed och ActiveWater.
Liten, men kraftfull
Bosch SKS62E32EU är en bänkdiskmaskin med en kapacitet på 6 kuvert, vilket innebär att den passar utmärkt för ett mindre hushåll på 1 – 2 personer. Med en höjd på 45 cm och en subtil design i vitt med metalldetaljer smälter modellen in utan problem i de flesta kök.
Trots att detta är en relativt liten diskmaskin är den ändå betydligt rymligare än många liknande modeller. Electrolux ESF2400OW är en bänkdiskmaskin som utsetts till bäst i test i många tester, men många kunder uppger att maskinen inte rymmer standardtallrikar på 28 cm. Detta är dock inget problem med Bosch SKS62E32EU.
Bosch SKS62E32EU är utrustad med samma kraftfulla och energisnåla EcoSilence Drive-motor som den integrerade diskmaskinen Bosch SMV68MD02E. Trots motorns höga kapacitet är den ovanligt tyst med en ljudnivå på endast 49 dB.
6 diskprogram och moderna funktioner
Med Bosch SKS62E32EU kan du välja mellan 6 olika diskprogram:
- Försköljning
- Intensiv (70 grader)
- Auto (45 – 65 grader)
- Eco (50 grader)
- Glas (40 grader)
- Snabb (45 grader)
Det intensiva programmet är att föredra för extra smutsig disk och ecoprogrammet är extra miljövänligt med låga temperaturer. Här finns även ett autoprogram som känner av mängden disk och hur smutsig den är. Därefter anpassas temperaturen automatiskt.
Utöver de olika diskprogrammen är Bosch SKS62E32EU även utrustad med några specialfunktioner, bland annat:
- VarioSpeed: kortar ner disktiden.
- ExtraDry: torkar svårare disk extra noggrant.
- AquaStop: stänger av vattnet vid läcka för att undvika vattenskador.
- AquaSensor: känner av om disken är ren eller behöver en extra sköljning.
Intelligent teknologi
Bosch SKS62E32EU är en bänkdiskmaskin som använder intelligent teknologi för att uppnå bästa möjliga resultat. Modellen använder först och främst sensorer för att känna av mängden disk och hur smutsig den är.
Här finns även en glansmedelsindikator och en saltindikator samt ett självrengöringssystem i tre steg. Doseringsassistenten ser till att maskindisktabletten hamnar på precis rätt ställe för ett optimalt resultat.
Programvredet på framsidan har en tydlig utformning och displayen visar programmets resterande tid. Via den inbyggda timern kan du dessutom schemalägga när maskinen ska börja diska, till exempel under natten.
Billig i drift och miljövänlig
Vad gäller driftkostnader är Bosch SKS62E32EU minst sagt ett ekonomiskt alternativ. Den årliga energiförbrukningen är nämligen så lite som 174 kWh och vattenförbrukningen ligger på 2240 liter/år.
En anledning till den låga förbrukningen är maskinens ActiveWater-teknologi som gör rengöringen mer effektiv genom att använda en mindre mängd vatten som hettas upp snabbare.
Energiklassen A+ är förvisso inte den bästa, men ändå helt acceptabel. Tyvärr ligger torkeffekten (som mäter hur torr disken är 30 minuter efter avslutat program) på B istället för A, men kunderna själva har inte rapporterat fuktig disk.
Prisklass
För att vara en bänkmaskin är Bosch SKS62E32EU relativt dyr med ett pris på cirka 5 000 kronor. Samtidigt får du en rymlig och stabil maskin med många av de funktioner normalstora modeller har.
Kapaciteten är densamma (6 kuvert), det är även ljudnivån och energiförbrukningen. Här finns 7 olika diskprogram och finesser som VarioSpeed och AquaSensor, men tyvärr har modellen inte samma genomtänka inredning som modellen från Bosch.
Summering
För mindre hushåll kan Bosch SKS62E32EU vara ett utmärkt alternativ. Modellen är rymlig och har en genomtänkt design för att få plats med så mycket disk som möjligt på en begränsad yta. Här får du även en rad intelligenta funktioner som många integrerade och underbyggda modeller normalt sett är utrustad med.
Det är dock en modell i en något högre prisklass, åtminstone för att vara en bänkdiskmaskin. Kan du bortse från detta är Bosch SKS62E32EU dock helt klart värd sitt pris.
- EcoSilence Drive-motor som både är tyst och energisnål.
- 6 olika diskprogram med 5 olika temperaturer.
- God rymlighet, får plats med normalstora tallrikar utan problem.
- Låg energi- och vattenförbrukning (energiklass A+).
- Passar utmärkt för ett hushåll med 1 – 2 medlemmar.
- En något dyrare bänkdiskmaskin.
- Saknar invändig belysning.
3. Bosch SMU4HAB48S- Bästa underbyggda diskmaskinen
- Modell: Underbyggd
- Antal kuvert: 13
- Bredd: 59,8 cm
- Energiklass: D
- Energiförbrukning per 100 tvättcyklar: 84 kWh
- Vattenförbrukning per tvättcykel: 9,5 liter
- Ljudnivå: 44 dB
- Antal program: 6 st
Köp här:
Med Bosch SMU4HAB48S blir får du inte bara en effektiv och intelligent diskmaskin, du får också en hel drös med praktiska funktioner. Förutom att du kan styra diskmaskinen via Home Connect-appen kan du även ställa in en favoritfunktion och justera överkorgen i höjdled.
Bortsett från det har du funktioner som ExtraDry, EasyStart, timer och en praktisk doseringsassistent. Med Bosch SMU4HAB48S är det kort sagt svårt att misslyckas med disken.
Rymlig med RackMatic-korgar
Även om Bosch SMU4HAB48S kanske inte är den rymligaste diskmaskinen i vår sammanställning passar den ändå utmärkt för lite mindre hushåll.
Maskinen rymmer 13 kuvert och är utrustad med RackMatic-korgar. Detta gör det enkelt att lägga i och tar ur disken. Du kan dessutom justera den övre korgen i höjdled i tre olika nivåer (upp till 5 cm) för att även få plats med större föremål.
Tyst med borstlös motor
Precis som många av Boschs diskmaskiner är den här modellen utrustad med EcoSilence Drive, en bortslös som ger ifrån sig mindre buller. Detta gör diskmaskinen extra tystgående med en ljudnivå på endast 44 dB.
Här finns även ett extra tystgående program som kan vara extra bra om du vill diska under natten utan att störa et övriga hushållet.
6 diskprogram
Bosch SMU4HAB48S kommer med sex olika diskprogram:
- ECO – ett extra miljövänligt program med minskad energi- och vattenförbrukning
- Auto – justerar energi och vatten efter mängden disk
- Intensiv – extra intensivt för den smutsigaste risken
- Snabb – för dig som har bråttom
- Silence – ett extra tystgående program
Här finns också ett Favorit-program som ger dig möjlighet att aktivera din favoritkombination med ett knapptryck, till exempel diskprogrammet ECO och torkfunktionen ExtraDry.
En annan praktisk funktion är EasyStart som rekommenderar rätt program åt dig. Det enda du behöver göra är att ange typ av disk, mängden disk och hur smutsig den är.
Kontrollera diskmaskinen enkelt via appen
Bosch SMU4HAB48S går att ansluta till appen Home Connect. Via den kan du sedan styra diskmaskinen, hålla koll på status, få smarta tips eller läsa bruksanvisningen.
Du kan också säkerställa att diskmaskinen är uppdaterad eller låta en servicetekniker felsöka maskinen, direkt via appen. Här finns även en Tab Counter som håller koll på mängden disktabletter och påminner dig när du bara har fem kvar.
Inte den mest energieffektiva modellen
Även om Bosch SMU4HAB48S använder sig av innovativ teknologi som optimerar både vatten- och energiförbrukningen är detta ändå inte den mest energisnåla modellen i vår sammanställning. Den ligger nämligen i energiklass D.
Å andra sidan är diskmaskinen fortfarande ett betydligt bättre alternativ än handdisk. Bara du fyller maskinen och väljer miljövänliga program kan SMU4HAB48S ändå vara ett bra val.
Användarna är i alla fall mycket nöjda med SMU4HAB48S och menar att den är tyst, lagom avancerad, rymlig och effektiv. Ett bra – och framför allt prisvärt – val för dig som vill ha en underbyggd diskmaskin.
- Bra köp enligt Råd & Rön.
- Kontrollera enkelt via Home Connect-appen.
- Möjlighet att ställa in favoritfunktion.
- Justera överkorgen i höjdled med RackMatic.
- Låg ljudnivå.
- Energiklass D.
- Passar inte större familjer.
4. Siemens SR45ZS09MS- Bästa smala diskmaskin (45 cm)
- Modell: Smal
- Antal kuvert: 10
- Bredd: 44,8 cm
- Energiklass: C
- Energiförbrukning per 100 tvättcyklar: 59 kWh
- Vattenförbrukning per tvättcykel: 9,5 liter
- Ljudnivå: 43 dB
- Antal program: 6 st
Om du har begränsat med utrymme i ditt kök kan en smal diskmaskin vara ett bra alternativ. Siemens SR45ZS09MS är en högkvalitativ diskmaskin med en bredd på endast 44,8 cm. Men bara för att den är lite mindre betyder inte det att den är mindre effektiv.
SR45ZS09MS rymmer 10 kuvert och är utrustad med 6 diskprogram. Förutom att rengöra disken effektiv med en riktig låg ljudnivå, går den dessutom att ansluta till appen Home Connect. Till skillnad från många andra diskmaskiner har den även invändig belysning.
Bra för mindre hushåll
Med en kapacitet på 10 kuvert passar Siemens SR45ZS09MS bra i lite mindre hushåll. Den har dessutom väl genomtänkta korgar som är enkla att lasta i och ur.
Överkorgen går dessutom att justera i höjdled i tre steg tack, perfekt för att få plats med lite större skålar eller tallrikar. Här finns även en bestickbricka istället för en bestickkorg, något som många användare uppskattar.
En annan fördel med den här modellen är den inre belysningen – emotionLight – som sprider ett mjukt, blått sken. Den tänds när du öppnar luckan och släcks när du stänger den.
6 diskprogram och Zeolith-torkning
Likt många andra diskmaskiner är SR45ZS09MS utrustad med sex olika diskprogram:
- ECO
- Auto
- Intensiv
- Snabb
- BrilliantShine
Här finns även ett Favorit-program. Det tillåter dig att aktivera din favoritkombination av program och specialfunktioner med bara ett knapptryck. En favorit kan till exempel vara ECO-programmet och funktionen VarioSpeed Plus, som kortar ner disktiden med upp till 66 procent.
SR45ZS09MS är utrustad med Zeolith-torkning som torkar disken effektivt utan att förbruka lika mycket energi. Den naturliga mineralen Zeolit kan nämligen omvandla fukt till värme.
Stöd för Home Connect-appen
En annan fördel med SR45ZS09MS är att du kan koppla den till Home Connect-appen. Därifrån kan du sedan styra diskmaskinen direkt via appen. Där kan du till exempel se status på diskningen, men också läsa bruksanvisningen eller uppdatera mjukvaran.
Effektiv, men ganska dyr
Det råder inga tvivel om att SR45ZS09MS är en effektiv och funktionell diskmaskin, men för att vara en smal modell är den ganska dyr. Dessutom är det inte den mest energieffektiva modellen vi stött på, även om den förstås drar mindre energi än en stor diskmaskin. Vattenförbrukningen är däremot i princip densamma.
Enligt användarna är det här dock en riktigt bra diskmaskin som minst sagt lever upp till förväntningarna. De beskriver maskinen som tyst, enkel att använda och framför allt – mycket effektiv.
Har du råd och kan tänka dig att kompromissa vad gäller energiklass är det här helt klart modellen för dig.
- Stödjer appstyrning via Home Connect-appen
- Invändig belysning.
- Rymmer 10 kuvert.
- Effektiv Zeolith-torkning.
- Justerbar överkorg.
- Ett dyrare alternativ.
- Ganska hög vattenförbrukning.
5. Cylinda DM 3105- Vi rekommenderar (45 cm)
- Modell: Smal (45 cm)
- Antal kuvert: 10
- Bredd: 44,7 cm
- Energiklass: A+
- Energiförbrukning/år: 237 kWh
- Vattenförbrukning/år: 2800 liter
- Ljudnivå: 49 dB
- Antal program: 7 st
Köp här:
Om du har begränsat med utrymme i köket, men inte vill ha en bänkdiskmaskin kan Cylinda DM 3105 vara ett utmärkt alternativ. Cylinda DM 3105 är nämligen en smal diskmaskin med en bredd på 45 cm som både är funktionell och energisnål.
Trots att modellen är omkring 15 cm smalare än en vanlig maskin rymmer den 10 kuvert. Detta eftersom insidan är noggrant utformad för att rymma så mycket disk som möjligt. Är ni 3 – 4 personer i hushållet kan Cylinda DM 3105 vara en passande modell.
Nätt, men kraftfull
Cylinda DM 3105 är en smal diskmaskin som mäter 45 cm i bredd. Detta gör att den tar upp betydligt mindre plats i ditt kök jämfört med en traditionell modell. Eftersom du monterar diskmaskinen under bänkskivan medföljer inget topplock.
Trots att diskmaskinen är smalare än vanligt bjuder den ändå på en imponerande kapacitet. Den rymmer nämligen 10 kuvert, vilket är mer än nog för ett hushåll på 3 – 4 personer.
Cylinda DM 3105 drivs av en induktionsmotor med en effekt på 2,3 kW som lämnar disken skinande ren vid varje diskomgång. Trots att modellen är kraftfull är den ändå tyst med en ljudnivå på 49 dB, vilket tillåter dig att diska dygnet runt.
Diskprogram för alla lägen
Cylinda DM 3105 är utrustad med 7 diskprogram, varav ett eco-program på 50 grader och ett intensivprogram på 70 grader. Här finns även ett läge för extra skonsam disk och ett snabbprogram.
Det som däremot verkar saknas är ett autoläge, vilket övriga modeller i vårt test av diskmaskiner har. Autoläget känner automatiskt av hur mycket disk som finns i maskinen och hur smutsig den är. Därefter väljer maskinen själv ett passande program.
Enligt många återförsäljare är Cylinda DM 3105 utrustad med autodisk. I Cylindas egens produktbeskrivning står det dock att maskinen saknar denna funktion, vilket är en aning förvirrande.
I övrigt klarar maskinen de flesta utmaningar i diskväg. Med bästa möjliga torkeffekt (A) och förlängd torktid kan du dessutom vara säker på att disken blir helt torr.
Genomtänkt inredning
Som tidigare nämnt är Cylinda DM 3105 en rymlig diskmaskin, trots dess smala 45 cm. Anledningen till detta är eftersom Cylinda gjort ett utmärkt jobb med diskmaskinens inredning.
Här finns två Premium Plus-korgar. Den nedre är i vanlig ordning till för tallrikar och större husgeråd och har en bestickkorg som går att lyfta ur. På så sätt blir det extra enkelt att lägga in rena bestick i lådorna.
Den övre korgen har en smart utformning och passar för glas såväl som mindre skålar. De två utfällbara sidopanelerna fungerar utmärkt för stekspadar och knivar som inte får plats i bestickkorgen.
Det enda som saknas när det gäller inredning är belysning och möjligheten att höja respektive sänka den övre korgen.
Energisnål och miljövänlig
Cylinda DM 3105 är en energisnål diskmaskin i energiklass A+. Detta är förvisso två steg under den bästa möjliga energiklassen, men ändå helt acceptabelt.
Vad gäller årsförbrukning av energi ligger den på 237 kWh. Vattenförbrukningen är dock betydligt högre jämfört med liknande modeller – den ligger på 2940 liter. Med andra ord drar den nästan 300 liter mer vatten än Bosch SMU46DW01S som är testets bästa normalstora underbyggda diskmaskin.
Viktigt att komma ihåg är dock att energi- och vattenförbrukningen varierar en hel del beroende på hur ofta du använder diskmaskinen. I det stora hela är dock Cylinda DM 3105 en energisnål och miljövänlig diskmaskin med låg driftkostnad.
Prisklass
Cylinda DM 3105 är en mycket prisvärd diskmaskin med en prislapp omkring 4 000 kronor. Värt att nämna är dock att den saknar en del viktiga funktioner som många dyrare modeller har, framför allt autodisk.
Tips! Om du däremot kan tänka dig att betala lite mer för en smal diskmaskin med fler funktioner och lägre energiförbrukning kan Siemens SR45ZW09MS vara ett bra alternativ. Här får du samma kapacitet som Cylinda DM 3105, men ljudnivån är lägre (42 dB) och energiklassen ligger på A+++.
Utöver det har Siemens SR45ZW09MS invändig belysning, 6 program och 4 specialfunktioner. Du kan till och med koppla maskinen till wi-fi och styra via en app på din smartphone eller surfplatta via appen Home Connect.
Summering
Om du är i behov av en prisvärd smal diskmaskin som gör sitt jobb kan Cylinda DM 3105 vara en passande modell. Maskinen har 7 olika program, en låg energiförbrukning och en hög kapacitet på 10 kuvert. Det är helt enkelt en perfekt modell för ett normalstort hushåll med ett mindre kök.
Det finns dock en del brister som är viktiga att påpeka. Framför allt saknar Cylinda DM 3105 autodisk och här finns ingen invändig belysning. Kan du bortse från det ger denna smala diskmaskin dig mycket för pengarna.
- Rymlig med kapacitet på 10 kuvert (trots sin bredd på 45 cm).
- 6 olika diskprogram med 4 olika temperaturer.
- Relativt låg energiförbrukning på 237 kWh/år.
- Stilren design med tydlig och lättanvänd display.
- Förbrukar mycket vatten.
- Saknar autodisk-läge.
- Ingen invändig belysning.
Guide: Innan du köper diskmaskin
Innan vi går in på hur du väljer den optimala diskmaskinen ska vi titta närmare på hur en diskmaskin faktiskt fungerar. Vi ska även gå igenom vilka olika typer av diskmaskiner det finns så att du enklare kan hitta en modell som passar just ditt hem.
Så fungerar en diskmaskin i 7 steg
En diskmaskin är en apparat som sköter disken åt dig. Det enda du behöver göra är att ställa in disken i korgarna, lägga in diskmedel, välja ett passande program och starta maskinen. Men vad händer egentligen innanför diskmaskinens dörr?
- Först tar diskmaskinen in vatten via inloppsslangen.
- Med hjälp av de integrerade värmeelementen i botten av maskinen värms sedan vattnet upp till en viss temperatur, vanligtvis mellan 45 – 70 grader beroende på program.
- Maskindiskmedlet släpps ut i vattnet som pumpas ut i maskinen via de så kallade spolarmarna.
- Eftersom trycket i diskmaskinen gör att spolarmarna snurrar runt kommer diskvattnet att fördelas jämnt över tallrikar, glas och övrigt husgeråd.
- I slutet av programmet pumpas det smutsiga vattnet ut. Nytt vatten tas därefter in för att skölja rent disken ordentligt.
- Tack vare sköljmedlet försvinner vattnets ytspänning, vilket gör att vattnet enklare glider av disken.
Disken torkas sedan via ett speciellt torkprogram. Vissa program gör att maskinen öppnar luckan automatiskt för skonsammare torkning via det naturliga luftflödet.
Olika typer av diskmaskiner
Även om den huvudsakliga funktionen – att ta hand om disken – är densamma finns det ett flertal olika typer av diskmaskiner. Det som främst skiljer dem åt är hur de installeras i ditt hem. Vissa är helt fristående medan andra integreras för att knappt synas.
Nedan ska vi titta närmare på fyra av de vanligaste diskmaskinsmodellerna.
Helintegrerad diskmaskin
Vid köp av en helintegrerad diskmaskin får du inte med lucka eller väggpaneler, utan enbart själva innanmätet. Detta för att du enkelt ska kunna bygga in maskinen i din befintliga köksinredning.
Helintegrerade diskmaskiner har en betjäningspanel på ovansidan av luckan istället för på framsidan. Därmed kan du montera samma lucka som dina övriga köksluckor för att få maskinen att smälta in i köket.
Halvintegrerad diskmaskin
En halvintegrerad diskmaskin liknar en helintegrerad då den kommer utan sidopaneler. Även här måste du montera på en egen kökslucka, men skillnaden är att den inte täcker hela luckan. Längst upp på maskinen sitter nämligen betjäningspanelen som du inte kan täcka över.
Fördelarna med denna modell är att de fortfarande smälter in i köket samtidigt som knapparna är lättåtkomliga. Dessutom är den halvintegrerade varianten oftast en aning billigare än den helintegrerade.
Fristående diskmaskin
En fristående diskmaskin är en maskin som du kan placera vart som helst under förutsättning att det finns el- och vattenanslutning. Dessa modeller kommer med både topp, lucka och sidopaneler så att du inte behöver köpa till separata köksluckor.
Underbyggd diskmaskin
En underbyggd diskmaskin är en hybrid mellan en integrerad och fristående diskmaskin. Denna modell kan du nämligen ställa under köksbänken eller i ett färdigt köksskåp. Vanligtvis kommer den utan topp- och sidopaneler, men luckan med betjäningspanelen är kvar.
Diskmaskinens kapacitet (antal kuvert)
I valet av diskmaskin spelar kapacitet såklart en avgörande roll. Du måste dels se till att diskmaskinen faktiskt får plats i ditt kök, men också att storleken motsvarar hemmets behov.
För att mäta en diskmaskins kapacitet använder måttet kuvert. Ett standardkuvert består av:
- 1 vanlig tallrik
- 1 sopptallrik
- 1 assiett
- 1 kopp med tillhörande fat
- 1 glas
- 1 uppsättning bestick (gaffel, kniv, sked samt dessert- och kaffesked)
De flesta diskmaskiner idag har en kapacitet på mellan 4 och 15 kuvert. Ju fler medlemmar hushållet har, desto fler kuvert behöver diskmaskinen ha, men generellt sett bör du välja minst 1 kuvert mer än du egentligen behöver. Här några riktlinjer du kan utgå efter:
Antal familjemedlemmar | Antal kuvert |
1 – 2 | 4 – 6 |
2 – 3 | 6 – 8 |
3 – 4 | 8 – 11 |
4 – 5 | 11 – 15 |
Du bör dock inte enbart stirra dig blind på antalet kuvert. Det är minst lika viktigt hur insidan av diskmaskinen ser ut. Välj gärna en modell med smart inredning där du till exempel kan justera höjd och flytta bestickkorgar. På så sätt kan du utnyttja inredningen på ett optimalt sätt.
Diskmaskinens funktioner
Något som kan skilja diskmaskiner åt är deras funktionalitet. Dyrare modeller har vanligtvis fler program och funktioner än billigare alternativ, vilket kan vara bra att ta hänsyn till i valet av maskin.
Nedan ska vi gå igenom några vanliga funktioner moderna diskmaskiner brukar vara utrustade med.
Diskprogram
De allra flesta diskmaskiner idag är utrustade med omkring 6 – 7 olika diskprogram. Några av de vanligaste är:
- Autodisk. Här brukar maskinen automatiskt känna av mängden disk och hur smutsig den är. Därefter anpassar den vattenflöde och temperatur för bästa möjliga resultat.
- Intensivprogram. Det intensiva programmet är anpassat för disk som är extra smutsig och använder därför den högsta temperaturen. Vanligtvis ligger den på 60 – 70 grader.
- Glasprogram. Glasprogrammet är extra skonsamt för känsligare husgeråd, till exempel vinglas. Dessutom brukar programmet ge extra dina glas extra glans.
- Snabbprogram. Precis som namnet antyder är snabbprogrammet ett program som diskar extra snabbt – vanligtvis inom 30 minuter.
- Eco-program. Detta program är framtaget för att vara extra skonsamt för miljön med något lägre temperaturer. Eco-programmet brukar dessutom inte ha något torkläge utan använder det naturliga luftflödet för att torka disken.
Zeolith-torkning
En del moderna diskmaskiner brukar använda sig av innovativ Zeolith-teknik för effektiv och miljövänlig torkning. Zeolith är ett naturligt mineral som finns inuti diskmaskinen och som absorberar fukt för att sedan omvandla den till värme. Värmen ser till att torka disken effektivt, framför allt plastobjekt.
Eftersom Zeolith-torkning inte kräver samma mängd energi som traditionell uppvärmning är tekniken dels miljövänlig samtidigt som den kan sänka dina elkostnader.
Ytterligare en fördel är att mineralen inte behöver fyllas på, då den faktiskt förnyas efter varje diskning.
Andra smarta funktioner
Här är några andra intelligenta funktioner många av dagens diskmaskiner är utrustade med:
- Automatiskt vattenavstängning. Skulle det uppstå en vattenläcka kan maskinen automatiskt strypa vattentillförseln för att minska risken för vattenskador.
- Autoavstängning. För att minimera energiförbrukningen kan diskmaskinen stänga av sig själv efter ett avslutat program istället för att stå i standby-läge.
- Hygienprogram. Vissa maskiner är utrustade med ett hygienprogram som passar extra bra för exempelvis nappflaskor och skärbrädor.
- Uppsnabbning. Denna funktion snabbar upp hastigheten på diskprogrammet, ofta med omkring 50 – 60 procent.
- Timer. Med hjälp av timern kan du schemalägga när diskmaskinen ska starta, till exempel under natten eller när du inte är hemma
Energi- och vattenförbrukning
Något som självklart är viktigt att ta hänsyn till i valet av diskmaskin är dess energiförbrukning. Detta kan dels vara avgörande för maskinens driftkostnad, men det är också viktigt ur ett miljömässigt perspektiv.
Generellt sett är en diskmaskin alltid miljövänligare än handdisk. Enligt Gorenje använder till exempel en diskmaskin drygt 16 procent av den vattenmängd som går åt vid handdisk. Den släpper dessutom ut omkring 300 kg mindre växthusgaser som bidrar till den globala uppvärmningen (CO₂e).
Försök att välja en modell som ligger i den lägsta energiklassen A+++ om möjligt. Du hittar information om diskmaskinens energiklass och årliga energi- och vattenförbrukning i specifikationerna. Ju lägre energi- och vattenförbrukning, desto bättre.
Tänk dock på att energi- och vattenförbrukningen varierar beroende på flera faktorer, till exempel vilka program du använder samt hur ofta du använder maskinen.
Tips! Jämför diskmaskinerna som vi utsett till bäst i test genom att markera dem längst upp i listan på denna sida. På så sätt kan du enklare se hur de skiljer sig åt vad gäller energiförbrukning.
Summering
För att enklare hitta en passande diskmaskin bör du först och främst utgå efter ditt individuella behov. Här är några frågor du kan ställa dig själv:
- Hur stor diskmaskin behöver jag och hur mycket utrymme finns det i köket?
- Vill jag ha en fristående eller integrerad modell?
- Vilka funktioner är extra viktiga för mig (till exempel många program eller låg ljudnivå)?
- Hur mycket får diskmaskinen kosta?
Källor
Här listar vi några av de källor vi använt för att välja ut diskmaskinerna i vår sammanställning.
Expertomdömen
- https://www.radron.se/tester/vitvaror/diskmaskiner/tabell/
- https://taenk.dk/test/opvaskemaskiner
Användarrecensioner
- https://www.which.co.uk/reviews/dishwashers
- https://www.telegraph.co.uk/interiors/home/best-dishwashers/
Mediamarkt.se
- https://www.mediamarkt.se/sv/product/_bosch-smu6zcs01s-underbyggd-diskmaskin-60-cm-rostfritt-st%C3%A5l-1326202.html
Elgiganten.se
- https://www.elgiganten.se/product/vitvaror/bankdiskmaskin/173966/bosch-bankdiskmaskin-sks62e32eu-vit
- https://www.elgiganten.se/product/vitvaror/diskmaskin/DM3105/cylinda-3000-serie-diskmaskin-dm3105-vit
Netonnet.se
- https://www.netonnet.se/art/hem-hushall/koksmaskiner-koksredskap/diskmaskin/bosch-sks62e32eu/1011985.9417/
Pricerunner.se
- https://www.pricerunner.se/pl/13-5187971/Diskmaskiner/Bosch-SKS62E32EU-Vit-priser
- https://www.pricerunner.se/pl/13-4395041/Diskmaskiner/Cylinda-DM-3105-Vit-priser
Prisjakt.se
- https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=4175144
Betygsätt det här testet