+ Visa innehåll
Information om affiliatelänkar

Vilken är den bästa bältesstolen 2023?

BeSafe iZi Flex FIX i-Size är den bästa bältesstolen just nu enligt vår sammanställning. Den här bältesstolen har fått höga betyg i diverse säkerhetstester, framför allt vid sidokollision. Den är dessutom enkel att installera med eller utan ISOFIX och tar inte upp mer plats än nödvändigt i bilen. Ryggstödet är reglerbart på höjden och nackstödet speciellt framtaget för att ge barnet optimal komfort. Läs mer om BeSafe iZi Flex FIX i-Size och två andra bra bältesstolar i sammanställningen nedan!

Information om affiliatelänkar
Välj produkter att jämföra

Sortera efter

Bäst i test
1
Markera
BeSafe iZi Flex FIX i-Size
award-icon

BeSafe iZi Flex FIX i-Size

Specifikationer
award-icon
 • Imponerande säkerhet
 • Enkel installation
 • Specialutformat nack- och huvudstöd
Längd:42 cm
Bredd:52 cm
Höjd:64 cm
Vikt:7 kg
Längd (barn):100 - 150 cm
Ålder (barn):4 - 12 år
Montering:ISOFIX/bilbälte
Funktioner:Höftbältesguide, PAD+, avtagbara sidokollisionsskydd, V-format huvudskydd, justerbar sittvinkel
Vi rekommenderar
2
Markera
Cybex Solution Z i-Fix

Cybex Solution Z i-Fix

Specifikationer
 • Fällbart rygg- och nackstöd i 12 steg
 • Luftventilationssystem
 • Installeras med eller utan ISOFIX
Längd:40,5 cm
Bredd:53 cm
Höjd:62,5 cm
Vikt:7,2 kg
Längd (barn):100 - 150 cm
Ålder (barn):3 - 12 år
Montering:ISOFIX/bilbälte
Funktioner:Energiabsorberande stomme, fällbart rygg- och nackstöd, luftventilationssystem
Mest prisvärda valet
3
Markera
Britax Kidfix III

Britax Kidfix III

Specifikationer
 • Innovativa krockskydd
 • Avtagbar klädsel
 • Växer i takt med barnet
Längd:43 cm
Bredd:54 cm
Höjd:67 cm
Vikt:7,5 kg
Längd (barn):100 - 150 cm
Ålder (barn):3,5 - 12 år
Montering:ISOFIX/bilbälte
Funktioner:Extra stor sittyta, reglerbart huvud- och ryggstöd, avtagbar klädsel, SecureGuard
Avatar for Alexandra Eriksson av Alexandra Eriksson Senast uppdaterad : Feb 01, 2023

Det här testet har fått betyget:

13 Röster, Genomsnitt: 4.7/5

En bältesstol är en framåtvänd bilbarnstol som är steget efter den traditionella bakvända bilbarnstolen. Bältesstolen är en förlängd version av en bälteskudde och har ett högt ryggstöd med skyddande sidopartier, både kring kropp och huvud.

För du enklare ska hitta en passande bältesstol till ditt barn har vi granskat kundernas omdömen samt diverse krock- och experttester. På så sätt har vi lyckats välja ut tre bältesstolar som alla fått höga betyg. De modeller som ingår i vår jämförelse är:

 1. BeSafe iZi Flex FIX i-Size – Bäst i test
 2. Cybex Solution Z i-Fix – Vi rekommenderar
 3. Britax Kidfix III – Mest prisvärd

Nedan kan du jämföra de olika modellerna och läsa mer om deras egenskaper. Du hittar också en guide där vi går igenom ett par saker som kan vara bra att tänka på om det är första gången du köper en bältesstol.

Testvinnare - Bältesstol

1. BeSafe iZi Flex FIX i-Size

- Bäst i test

 • Längd: 100 – 150 cm
 • Ålder: 4 – 12 år
 • Vikt: 7 kg
 • Montering: ISOFIX/bilbälte
 • Funktioner: Höftbältesguide, PAD+, avtagbara sidokollisionsskydd, V-format huvudskydd, justerbar sittvinkel
BeSafe iZi Flex FIX i-Size
BeSafe iZi Flex FIX i-Size

Köp här:

Rekommenderad butik:
 • 365 dagars öppet köp
 • Fri frakt över 1000 kr
 • Fri frakt
 • 14 dagars ångerrätt

Om du vill ha en bältesstol som kombinerar säkerhet, funktionalitet och komfort kan BeSafe iZi Flex FIX i-Size utan vara det bästa valet. Få andra bältesstolar levererar nämligen på så många punkter som denna.

BeSafe iZi Flex FIX i-Size är faktiskt en av de första bältesstolarna som blivit godkänd enligt UN R129-02 (i-Size). Och med höga betyg i diverse säkerhetstester – bland annat tyska ADAC – kan du vara säker på att din värdefulla last sitter säkert i baksätet.

Du kan installera BeSafe iZi Flex FIX i-Size på två sätt: med eller utan ISOFIX. Oavsett metod är det busenkelt och något som alla föräldrar klarar.

Bästa möjliga säkerhet

Vad gäller säkerhet finns det inte mycket negativt att säga om BeSafe iZi Flex FIX i-Size. Detta är en bältesstol som uppvisat fantastiska resultat vad gäller säkerhet, inte minst i tyska ADAC:s prestigefulla konsumenttest.

Modellen är bland annat utrustad med tre lager av sidokollisionsskydd. Den har också ett energiabsorberande nack- och huvudskydd, skyddande sidopaneler (SIP) och ytterligare ett separat kollisionsskydd (SIP+) som du monterar på sidan av bältesstolen. Sidokollisionsskydden går dock att montera av, vilket ger dig extra mycket utrymme i baksätet. Perfekt för större familjer.

BeSafe iZi Flex FIX i-Size är även utrustad med så kallade höftbältes- och axelbältesguider i mjukt material som säkerställer att bilbältet är korrekt placerat över barnets ben och axlar. Även detta är ett sätt att minska skador i samband med en kollision.

Imponerande komfort

BeSafe iZi Flex FIX i-Size är inte bara en säker bältesstol – den bjuder också på utmärkt komfort för barnet. Rent storleksmässigt passar stolen barn med en längd på mellan 100 – 150 cm. Höjden på ryggstödet går nämligen att justera genom att vrida på de reglage som finns på bältesstolens sidor. Det är också möjligt att reglera sittvinkeln, något som ditt barn faktiskt kan göra själv under bilfärden.

Det V-formade huvud- och nackstödet ger god sikt åt båda sidorna samtidigt som de är bekväma för barnet att luta huvudet mot. Du får också med PAD+, en vadderad kudde som ger ett bra skydd mellan haka och bröst samtidigt som den gör bältets position mer behaglig.

Ett säkert kort för de flesta

Besafe har utvecklat bilbarnstolar i 50 år och det råder inga tvivel om att de vet vad de gör. BeSafe iZi Flex FIX i-Size är en högkvalitativ och säker bältesstol med många smarta funktioner och imponerande komfort. Den är enkel att installera och passar i bilar både med och utan ISOFIX-fästen.

Föräldrarna är mycket nöjda med BeSafe iZi Flex FIX i-Size och menar att den håller hög kvalitet rakt igenom. De lyfter bland annat stolens komfort, snygga design och hur enkel den är att installera samt att den visar när installationen är korrekt. Ytterligare en fördel är hur lite plats bältesstolen tar i bilen.

Varken experter eller föräldrar har mycket negativt att säga om stolen. Det enda vi kunde hitta var att vissa upplever den som aningen dyr och att klädseln kan vara lite krånglig att få på efter tvätt.

 • Höga betyg i ADAC:s konsumenttest, framför allt vid sidokollision.
 • Utmärkt komfort för barnet.
 • Möjlighet att ta av sidokollisionsskydden för att få plats med tre bältesstolar (eller personer) i baksätet.
 • Specialutformat nack- och huvudstöd som stöttar barnet när det sover och ger bra sikt.
 • Ett dyrare alternativ.
 • Klädseln kan vara svår att få på efter tvätt.

2. Cybex Solution Z i-Fix

- Vi rekommenderar

 • Längd: 100 – 150 cm
 • Ålder: 3 – 12 år
 • Vikt: 7,2 kg
 • Montering: ISOFIX/bilbälte
 • Funktioner: Energiabsorberande stomme, fällbart rygg- och nackstöd, luftventilationssystem
Cybex Solution Z i-Fix
Cybex Solution Z i-Fix

Cybex Solution Z i-Fix är utrustad med ett ännu bättre linjärt sidokollisionsskydd, L.S.P System Plus, vilket i kombination med stolens energidämpande stomme ger ett ännu bättre skydd vid sidokrockar. Faktum är att kraften vid en sidokollision minskar med hela 25 procent!

Bältesstolen är dessutom försedd med praktiska säkerhetskuddar som håller barnets huvud i en optimal position vid en eventuell krock. Det förhindrar dessutom att huvudet tippar framåt om barnet skulle somna, vilket är bra för både säkerhet och komfort.

Bältesstolen passar i de flesta bilar då den går att installera både med ISOFIX och med bältet. ISOFIX är förstås att föredra för extra stabilitet, men saknar din bil ISOFIX-fästen är detta alltså inget problem.

Goda justeringsmöjligheter

En av de främsta fördelarna med Cybex Solution Z i-Fix, utöver säkerheten, är nog att den är så anpassningsbar. Ryggstödet är till exempel fällbart, vilket betyder att det går att anpassa efter bilsätets lutning. Stolen erbjuder också automatisk höjd- och breddreglering i samband med att du justerar huvud- och axelpartiet. Detta kan du göra i 12 olika lägen, med bara en hand dessutom.

De goda anpassningsmöjligheterna gör att Cybex Solution Z i-Fix kan växa i takt med ditt barn. Enligt Cybex går bältesstolen att använda från ungefär 3 – 12 års ålder och den klarar en vikt på upp till hela 50 kg.

En annan finess med Cybex Solution Z i-Fix är dess integrerade luftventilationssystem som gör stolen behaglig att sitta i, även under varmare sommardagar.

Prisad design

Att Cybex Solution Z i-Fix har en läcker design råder det inga tvivel om. Den har bland annat utsetts till vinnare i RedDot Award 2019, men också vunnit pris i German Design Award 2021. Cybex Solution Z i-Fix kommer i tre olika färger, medan Cybex Solution Z i-Fix Plus finns i så mycket som sju kulörer. Hela stolen har dessutom samma färg, vilket ger ett stilrent intryck.

Det som vissa föräldrar däremot anmärker på är att det snabbt blir märken på tyget. Som tur är klädseln avtagbar och den går dessutom att tvätta i maskin.

Levererar på de flesta punkter

Cybex Solution Z i-Fix är en utmärkt bältesstol som levererar på de flesta punkter. Precis som modellen från BeSafe är detta ett lite dyrare alternativ, men samtidigt får du en stol som lever upp till alla förväntningar, både vad gäller säkerhet, komfort och funktion.

De goda justeringsmöjligheterna är extra uppskattade av föräldrarna, så även den enkla installationen. Både av kunder och experter får Cybex Solution Z i-Fix ett övervägande bra betyg, och med all rätt – detta är ett riktigt bra alternativ till vår testvinnare.

 • Certifierad i enlighet med UN R129/03, den senaste säkerhetsstandarden.
 • Ryggstöd med 12 olika höjdlägen.
 • Fällbara nackstöd håller huvudet i stolens säkerhetszon.
 • Luftventilationssystem håller stolen sval även under de varmaste dagarna.
 • Får lätt märken.
 • Dyr.

3. Britax Kidfix III

- Mest prisvärda valet

 • Längd: 100 – 150 cm
 • Ålder: 3,5 – 12 år
 • Vikt: 7,5kg
 • Montering: ISOFIX/bilbälte
 • Funktioner: Extra stor sittyta, reglerbart huvud- och ryggstöd, avtagbar klädsel, SecureGuard
Britax Kidfix III
Britax Kidfix III 2

Köp här:

Rekommenderad butik:
 • 90 dagars ångerrätt
 • Leveranstid: ca 2-10 vardagar

Även Britax förstår att säkerheten är viktigast när det kommer till bilbarnstolar, oavsett modell. I deras bältesstol Kidfix III skyddas ditt barn därför av ett innovativt krockskydd i flera steg. Det robusta skalet skyddar hela barnets kropp, från huvudet ner till höften, och den praktiska bältesguiden SecureGuard ser dessutom till att bilbältet alltid sitter korrekt.

Ett vadderat huvudstöd förbättrar dels komforten, men ger också barnets huvud ett extra bra skydd. Bältesstolen har i övrigt två separata sidokrocksskydd (SICT) på varje sida som kommer att absorbera en stor del av kraften i samband med en kollision. Se bara till att vrida ut skyddet på den sida av stolen som är närmast bildörren.

Ytterligare en säkerhetsfiness är XP-PAD, en stötdämpande pad som sitter på bältet över barnets bröstkorg. Den absorberar upp till 30 procent av krockkraften vid en frontalkrock och skyddar även nacken mot hastiga framåtrörelser.

Ergonomisk sits och smidig montering

Britax Kidfix III har en extra bred sittyta på 54 cm för att ge barnet extra komfort. Sitsen är faktiskt drygt 20 procent större än liknande modeller. Detta i kombination med den mjuka vadderingen och den goda ergonomin gör att barnet sitter bekvämt även på lite längre bilresor.

Ryggstödet är höj- och sänkbart så att Kidfix III ska kunna växa i takt med ditt barn. Det anpassar sig dessutom automatiskt efter lutningen på bilsätet för att ge en extra behaglig sittposition. Även nackstödet går att höjda och sänka, med ett enmansgrepp dessutom, och ger barnet ett bra stöd om det skulle somna.

Precis som BeSafe iZi Flex FIX i-Size går Britax Kidfix III att montera med eller utan ISOFIX, vilket gör att stolen passar i de flesta bilar. Den enkla installationen gör det också enkelt att flytta bältesstolen mellan olika bilar vid behov.

En av de bekvämaste bältesstolarna på marknaden?

Britax Kidfix III är ett utmärkt val, både ur ett säkerhets- och komfortperspektiv. Faktum är att den till och med är snäppet bekvämare än BeSafes modell, men å andra sidan väger den mer och tar också lite mer plats i bilen.

Föräldrarna själva gillar Britax Kidfix III och menar att det kan vara en av de mest bekväma bilbarnstolarna på marknaden. De menar att stolen är byggd för att hålla och att den verkar otroligt säker. Vissa uppger att den kanske inte är lika snygg som många av rivalerna och att den inte har lika många finesser. Men utöver det finns det dock inte mycket att klaga på.

Majoriteten av föräldrarna skulle helt klart rekommendera stolen och skriver att deras barn kommer att använda den tills de blir tonåringar.

 • Innovativa krockskydd skyddar barnet från höft till huvud, även vid sidokollision.
 • Växer med barnet tack vare reglerbart huvud- och ryggstöd.
 • SecureGuard håller bilbältet i en korrekt position.
 • Monteras med eller utan ISOFIX.
 • Något tung.
 • Tar upp ganska mycket utrymme i baksätet.

Guide: Viktigt när du väljer bältesstol

Enligt Transportstyrelsen ska alla barn under 135 cm använda en bilbarnstol och de ska helst åka bakvänt så länge som möjligt. Vid 4 – 5 års ålder är det dock dags att byta till en framåtvänd bältesstol. Enligt forskare bör den användas fram till dess att barnet fyllt åtminstone 10 år.

Men hur fungerar egentligen en bältesstol, varför behöver man den och vad är egentligen säkrast – en bältesstol eller bälteskudde? Det och mycket mer får du lära dig i vår guide nedan.

Så här fungerar en bältesstol

Bältesstolen är en framåtvänd bilbarnstol som är nästa steg efter den vanliga bakåtvända bilbarnstolen. Så länge skelettet fortsätter att växa måste barnet nämligen lyftas upp för att bältet ska placeras korrekt över barnets kropp.

En bältesstol har en så kallad bältesjusterare vid sidan av ryggstödet som ser till att bältet sitter rätt och så nära kroppen som möjligt.

Till skillnad från bälteskudden har bältesstolen dessutom ett ryggstöd och sidopaneler med sidokollisionsskydd som ökar säkerheten vid sidokrock. Den har också ett nackstöd som gör att barnet sitter korrekt även om det skulle somna.

De flesta bältesstolarna idag går att installera både med ISOFIX eller bara med hjälp av bilens eget bälte.

Viktiga egenskaper i en bältesstol

Som förälder vill du förstås att ditt barn ska färdas både säkert och bekvämt i bilen. Därför finns det vissa egenskaper som kan vara extra bra att hålla utkik efter i valet av bältesstol.

 • Hög säkerhet. I princip alla bilbarnstolar du kan hitta på den svenska marknaden är godkända i krocktester, men vissa kan ha extra funktioner som gör dem extra säkra, så som sidokollisionsskydd och stötabsorberande nackskydd.
 • God komfort. Det är förstås viktigt att barnet sitter skönt i bältesstolen. De flesta stolar är ergonomiskt utformade för att vara bekväma även under längre bilturer. Vissa har dock extra vaddering, justerbart nackstöd och andra funktioner som förbättrar komforten ytterligare.
 • Lagom storlek. Vissa bältesstolar är större än andra, vilket kan bli problematiskt för dig som har en mindre bil. Mät ordentligt och om du har begränsat med utrymme kan det vara bra att välja en modell med avtagbara sidopaneler.
 • Enkel installation. De flesta moderna bilstolar är enkla att installera. I princip alla går att montera med bilbältet, men montering via ISOFIX är att föredra eftersom det minskar risken för felinstallation.

Bältesstol vs bälteskudde - Vad är bäst?

Sedan lanseringen av bältesstolen med ryggstöd och sidopaneler har den traditionella bälteskudden i princip försvunnit från marknaden. Anledningen till detta är förstås att bältesstolens funktioner anses göra den till ett säkrare alternativ.

Bältesstolens sidopaneler kan dels minska smällen vid en sidokrock samtidigt som barnet sitter i en korrekt position under hela bilfärden, även om det skulle somna. Den traditionella bälteskudden saknar sidopaneler och barnet sitter inte lika stabilt om det somnar.

Bälteskudden kan vara bättre för längre barn

Det är dock inte alltid en bältesstol är att föredra. Enligt en rapport kan bälteskuddar faktiskt vara ett bättre alternativ, framför allt för längre barn i åldrarna 4 – 12 år. För kortare barn beror det dels på bilens egen säkerhetsanordning, men också på barnets beteende.

Ytterligare en anledning till att bälteskuddar kan vara att föredra är att de placerar barnets huvud längre bak. Därmed blir också sträckan fram till sätet framför längre.

Det är dock alltid viktigast att utgå efter bältets placering. Hamnar det för långt ut på axeln eller för långt upp på magen är en bältesstol ett bättre alternativ eftersom den har en bältesjusterare.

Använd bältesstolen så länge som möjligt

Bältesstolen är den skyddsanordning som ditt barn kommer att använda allra längst – från att barnet är minst 4 år fram till det fyllt 10 – 12 år.

Barnet måste ha uppnått minimumkravet för bältesstolen innan den kan börja använda den, vilket brukar vara en vikt på minst 15 kg eller en längd på minst 100 cm.

Försök att använda bältesstolen så länge som möjligt. Forskning visar nämligen att barn i åldrarna 9 – 12 år klarar sig sämre vid bilolyckor jämfört med yngre barn eftersom de sitter direkt på sätet.

Då är det dags att sluta med bältesstol

Det är dags att sluta med bältesstolen när barnet uppnått maxvikten eller maxlängden för den modell du valt, vilket brukar vara cirka 36 kg eller 150 cm.

Du bör förstås även kontrollera hur barnet sitter utan stolen för att ta reda på om det är läte att sluta eller fortsätta ett tag till. Här är några saker att titta efter:

 • Hur ryggen förhåller sig till bilens ryggstöd. Hela barnets rygg bör ha kontakt med ryggstödet i bilen, annars är det inte läge att sluta med bältesstolen.
 • Positionen på lår och knän. Om barnet sitter med hela ryggen mot ryggstödet ska dess knän böjas där bilsätet tar slut, inte tidigare. Gör de inte det bör du använda bältesstolen ett tag till.
 • Bältets position. Höftbältet ska löpa över bäckenbenet, inte över magen. Axelbältet ska ligga bra över axeln, inte för nära halsen, och inte riskera att glida av. Först när detta sker naturligt kan du sluta med bältesstol.

Källor

Här kan du se några av de källor vi utgått ifrån i vår sammanställning av bältesstolar.

Radron.se

2019-10: Stort test av 42 bilbarnstolar

Övriga källor

Pushchairexpert.com

 • https://www.pushchairexpert.com/en/car-seat-reviews/cybex-solution-z-i-fix-review/

Ntf.se

 • https://ntf.se/media/39145/barns-fard-i-bil-2018.pdf

Babyworld.se

 • https://www.babyworld.se/article/besafe-izi-flex-fix-i-size
 • https://www.babyworld.se/article/britax-kidfix-iii-s
 • https://www.babyworld.se/article/cybex-solution-z-i-fix

Pricerunner.se

 • https://www.pricerunner.se/pl/369-4483338/Bilbarnstolar/Cybex-Solution-Z-Fix-priser

OBS! Bäst-i-testet.se kan inte garantera att de omdömen vi använt som källor har lämnats av personer som köpt eller använt produkten. Läs mer i våra allmänna villkor.

vi testar Xplora X5 - GPS-klocka för barn

Vi har fått möjlighet att testa X5 Play från Xplora som är en välkänd...

Liknande tester

babyskydd test
4 Babyskydd testade
Silver-Cross -Dream
Bäst i test Silver Cross Dream i-Size
bilbarnstol bäst i test
5 Bilbarnstol testade
Besafe Modell iZi Modular RF X1
Bäst i test Besafe Modell iZi Modular RF X1 + bas
Vinteroverall
6 Vinteroverall testade
Isbjörn of Sweden Penguin
Bäst i test Isbjörn of Sweden Penguin
vinterskor barn test
5 Vinterskor testade
Sorel Snow Commander - bästa vinterskor för barn
Bäst i test Sorel Snow Commander

Jämför specifikationer

Nedan kan du se testvinnarna i vår jämförelse. Du kan scrolla i sidled för att se alla vinnare.

Produkter

1
image
2
image
3
image

Specifikationer

BeSafe iZi Flex FIX i-Size

Cybex Solution Z i-Fix

Britax Kidfix III

Betyg:
Längd:42 cm40,5 cm43 cm
Bredd:52 cm53 cm54 cm
Höjd:64 cm62,5 cm67 cm
Vikt:7 kg7,2 kg7,5 kg
Längd (barn):100 - 150 cm100 - 150 cm100 - 150 cm
Ålder (barn):4 - 12 år3 - 12 år3,5 - 12 år
Montering:ISOFIX/bilbälteISOFIX/bilbälteISOFIX/bilbälte
Funktioner:Höftbältesguide, PAD+, avtagbara sidokollisionsskydd, V-format huvudskydd, justerbar sittvinkelEnergiabsorberande stomme, fällbart rygg- och nackstöd, luftventilationssystemExtra stor sittyta, reglerbart huvud- och ryggstöd, avtagbar klädsel, SecureGuard

Vanliga frågor och svar

I vår sammanställning har vi utsett BeSafe iZi Flex FIX i-Size till bäst i test. Detta är en högkvalitativ bältesstol där man varken kompromissat med säkerhet eller kvalitet. Stolen passar barn från 4 – 12 år och är justerbar för optimal komfort.

En bälteskudde liknar en bältesstol, men saknar ryggstöd. Bälteskuddens främsta funktion är att få upp barnet så att bältet placeras korrekt över bröstkorgen.

Barnet bör åka bakåtvänt så länge som möjligt. Som tidigast bör du börja med bältesstol när barnet är mellan 4 – 5 år gammalt, men det beror också på hur långt barnet är.

En bältesstol är en framåtvänd bilbarnstol anpassad för större barn från tidigast 4 års ålder upp till cirka 10 – 12 år. Bältesstolen har ett högt ryggstöd med skydd på båda sidorna av kroppen, från höft till huvud.

Det beror i regel på var på barnet bältet hamnar. Bältet ska ligga nära halsen, men hamnar det långt ute på axeln är en bältesstol ett bättre alternativ. De har nämligen en bältesjusterare som ser till att bältet sitter korrekt.

Bältesstolar ger dessutom ett bättre skydd för barnets huvud och axlar. De brukar även vara utrustade med sidokollisionsskydd för extra säkerhet och hålla kvar barnet på plats även om det somnar.

Barnet kan med fördel åka i bältesstolen fram till tonåren, det vill säga till ungefär 12 års ålder, så länge de inte vuxit ur stolen på längden.

Hjälpte det här testet om Bältesstol dig?

13 Röster, Genomsnitt: 4.7/5
Skriv recension

Dela testet

Liknande tester

babyskydd test

Babyskydd: 4 testade modeller

bilbarnstol bäst i test

Bilbarnstol: 5 testade modeller

Vinteroverall

Vinteroverall: 6 testade modeller

Testvinnare - Bältesstol

 1. BeSafe iZi Flex FIX i-Size

  BeSafe iZi Flex FIX i-Size

  Bäst i test
 2. Cybex Solution Z i-Fix

  Cybex Solution Z i-Fix

  Vi rekommenderar
 3. Britax Kidfix III

  Britax Kidfix III

  Mest prisvärda valet

Vanliga frågor och svar

I vår sammanställning har vi utsett BeSafe iZi Flex FIX i-Size till bäst i test. Detta är en högkvalitativ bältesstol där man varken kompromissat med säkerhet eller kvalitet. Stolen passar barn från 4 – 12 år och är justerbar för optimal komfort.

En bälteskudde liknar en bältesstol, men saknar ryggstöd. Bälteskuddens främsta funktion är att få upp barnet så att bältet placeras korrekt över bröstkorgen.

Barnet bör åka bakåtvänt så länge som möjligt. Som tidigast bör du börja med bältesstol när barnet är mellan 4 – 5 år gammalt, men det beror också på hur långt barnet är.

En bältesstol är en framåtvänd bilbarnstol anpassad för större barn från tidigast 4 års ålder upp till cirka 10 – 12 år. Bältesstolen har ett högt ryggstöd med skydd på båda sidorna av kroppen, från höft till huvud.

Det beror i regel på var på barnet bältet hamnar. Bältet ska ligga nära halsen, men hamnar det långt ute på axeln är en bältesstol ett bättre alternativ. De har nämligen en bältesjusterare som ser till att bältet sitter korrekt.

Bältesstolar ger dessutom ett bättre skydd för barnets huvud och axlar. De brukar även vara utrustade med sidokollisionsskydd för extra säkerhet och hålla kvar barnet på plats även om det somnar.

Barnet kan med fördel åka i bältesstolen fram till tonåren, det vill säga till ungefär 12 års ålder, så länge de inte vuxit ur stolen på längden.