Vilken bältesstol är bäst i test?

BeSafe iZi Flex FIX i-Size är den bästa bältesstolen just nu enligt vår sammanställning Den här bältesstolen har fått höga betyg i diverse säkerhetstester, framför allt vid sidokollision, och den är enkel att installera med eller utan ISOFIX Stolen tar inte upp mer plats än nödvändigt i bilen, ryggstödet är reglerbart på höjden och nackstödet speciellt framtaget för att ge barnet optimal komfort Läs mer om BeSafe iZi Flex FIX i-Size och två andra bra bältesstolar i sammanställningen nedan

Jämför specifikationer

Du kan scrolla i sidled för att se alla produkter i jämförelsen.

1
image
2
image
3
image
Utmärkelse: Bäst i testVi rekommenderarMest prisvärda valet
Produkt: BeSafe iZi Flex FIX i-SizeCybex Solution Z i-FixBritax Kidfix III
Betyg:
Längd:42 cm40,5 cm43 cm
Bredd:52 cm53 cm54 cm
Höjd:64 cm62,5 cm67 cm
Vikt:7 kg7,2 kg7,5 kg
Längd (barn):100 - 150 cm100 - 150 cm100 - 150 cm
Ålder (barn):4 - 12 år3 - 12 år3,5 - 12 år
Montering:ISOFIX/bilbälteISOFIX/bilbälteISOFIX/bilbälte
Funktioner:Höftbältesguide, PAD+, avtagbara sidokollisionsskydd, V-format huvudskydd, justerbar sittvinkelEnergiabsorberande stomme, fällbart rygg- och nackstöd, luftventilationssystemExtra stor sittyta, reglerbart huvud- och ryggstöd, avtagbar klädsel, SecureGuard

1. BeSafe iZi Flex FIX i-Size - Bäst i test

 • Längd: 100 – 150 cm
 • Ålder: 4 – 12 år
 • Vikt: 7 kg
 • Montering: ISOFIX/bilbälte
 • Funktioner: Höftbältesguide, PAD+, avtagbara sidokollisionsskydd, V-format huvudskydd, justerbar sittvinkel
BeSafe iZi Flex FIX i-Size
BeSafe iZi Flex FIX i-Size

BeSafe iZi Flex FIX i-Size är en av de första bältesstolarna som blivit godkänd enligt UN R129-02 (i-Size). Och med fantastiska resultat i diverse säkerhetstester – bland annat tyska ADAC – kan du vara säker på att din värdefulla last sitter säkert i baksätet.

Förutom tre lager av sidokollisionsskydd har den också ett energiabsorberande nack- och huvudskydd, skyddande sidopaneler (SIP) och ytterligare ett separat kollisionsskydd (SIP+) som du monterar på sidan av bältesstolen.

BeSafe iZi Flex FIX i-Size är även utrustad med så kallade höftbältes- och axelbältesguider i mjukt material som säkerställer att bilbältet är korrekt placerat över barnets ben och axlar. Vad gäller montering är den busenkel med antingen bilens trepunktsbälte eller ISOFIX.

Imponerande komfort

Rent storleksmässigt passar stolen barn med en längd på mellan 100 – 150 cm. Höjden på ryggstödet går nämligen att justera genom att vrida på de reglage som finns på bältesstolens sidor. Det är också möjligt att reglera sittvinkeln, något som ditt barn faktiskt kan göra själv under bilfärden.

Det V-formade huvud- och nackstödet ger god sikt åt båda sidorna samtidigt som de är bekväma för barnet att luta huvudet mot. Du får också med PAD+, en vadderad kudde som ger ett bra skydd mellan haka och bröst samtidigt som den gör bältets position mer behaglig.

Ett säkert kort för de flesta

Besafe har utvecklat bilbarnstolar i 50 år och det råder inga tvivel om att de vet vad de gör. BeSafe iZi Flex FIX i-Size är en praktexemplar på hur en bra bältesstol bör fungera.

Föräldrarna tycker också att BeSafe iZi Flex FIX i-Size håller hög kvalitet rakt igenom. De lyfter bland annat stolens komfort, snygga design, hur enkel den är att installera och hur lite plats bältesstolen tar i bilen. Bland minustecknen finns det förhållandevis höga priset och klädseln som kan vara lite krånglig att få på efter tvätt.

 • Höga betyg i ADAC:s konsumenttest, framför allt vid sidokollision.
 • Utmärkt komfort för barnet.
 • Möjlighet att ta av sidokollisionsskydden för att få plats med tre bältesstolar (eller personer) i baksätet.
 • Specialutformat nack- och huvudstöd som stöttar barnet när det sover och ger bra sikt.
 • Ett dyrare alternativ.
 • Klädseln kan vara svår att få på efter tvätt.

Köp här:

Rekommenderad butik:
 • 365 dagars öppet köp
 • Fri frakt över 1000 kr

2. Cybex Solution Z i-Fix - Vi rekommenderar

 • Längd: 100 – 150 cm
 • Ålder: 3 – 12 år
 • Vikt: 7,2 kg
 • Montering: ISOFIX/bilbälte
 • Funktioner: Energiabsorberande stomme, fällbart rygg- och nackstöd, luftventilationssystem
Cybex Solution Z i-Fix
Cybex Solution Z i-Fix

Bältesstolen Cybex Solution Z i-Fix är utrustad med ett uppdaterat linjärt sidokollisionsskydd, L.S.P System Plus, vilket i kombination med stolens energidämpande stomme kan minska kraften med 25 procent vid en sidokollision. Här finns också säkerhetskuddar som håller barnets huvud i en optimal position vid en krock, och förhindrar huvudet från att tippa framåt om barnet somnar.

I övrigt är ryggstödet fällbart, så att det kan anpassas bättre efter bilsätets lutning. Stolen erbjuder också automatisk höjd- och breddreglering i samband med att du justerar huvud- och axelpartiet, vilket du kan göra med en hand. På så sätt kan Cybex bilbarnstol växa tillsammans med ditt barn.

En annan finess vi gillar med Cybex Solution Z i-Fix är dess integrerade luftventilationssystem som gör stolen behaglig att sitta i, även under varmare sommardagar.

Cybex Solution Z i-Fix är en utmärkt bältesstol som levererar på de flesta punkter. Precis som modellen från BeSafe är detta ett lite dyrare alternativ, men samtidigt får du en stol som lever upp till alla förväntningar, både vad gäller säkerhet, komfort och funktion.

De goda justeringsmöjligheterna är ett stort plus bland föräldrarna, så även den enkla installationen. Både av användare och experter får Cybex Solution Z i-Fix ett övervägande bra betyg, och med all rätt – detta är ett riktigt bra alternativ till vår testvinnare. Det enda vissa föräldrar anmärker på är att det snabbt blir märken på tyget. Men som tur är kan du ta av klädseln och tvätta den i maskin.

 • Certifierad i enlighet med UN R129/03, den senaste säkerhetsstandarden.
 • Ryggstöd med 12 olika höjdlägen.
 • Fällbara nackstöd håller huvudet i stolens säkerhetszon.
 • Luftventilationssystem håller stolen sval även under de varmaste dagarna.
 • Får lätt märken.
 • Dyr.

Köp här:

Rekommenderad butik:
 • Snabba leveranser.
 • 365 dagars öppet köp.

3. Britax Kidfix III - Mest prisvärda valet

 • Längd: 100 – 150 cm
 • Ålder: 3,5 – 12 år
 • Vikt: 7,5kg
 • Montering: ISOFIX/bilbälte
 • Funktioner: Extra stor sittyta, reglerbart huvud- och ryggstöd, avtagbar klädsel, SecureGuard
Britax Kidfix III
Britax Kidfix III 2

Även Britax förstår att säkerheten är viktigast när det kommer till bilbarnstolar, oavsett modell. I deras bältesstol Kidfix III skyddas ditt barn därför av ett innovativt krockskydd i flera steg. Det robusta skalet skyddar hela barnets kropp, från huvudet ner till höften, och den praktiska bältesguiden SecureGuard ser dessutom till att bilbältet alltid sitter korrekt.

Ett vadderat huvudstöd förbättrar komforten, men ger också barnets huvud ett extra bra skydd. Bältesstolen har också två separata sidokrocksskydd (SICT) på varje sida som kommer att absorbera en stor del av kraften i samband med en kollision. En annan säkerhetsfunktion är XP-PAD, en stötdämpande pad på bältet över barnets bröstkorg som absorberar upp till 30 procent av krockkraften vid en frontalkrock och skyddar nacken mot hastiga framåtrörelser.

Ergonomisk sits och smidig montering

Britax Kidfix III har en extra bred sittyta på 54 cm som faktiskt är drygt 20 procent större än liknande modeller. Detta i kombination med den mjuka vadderingen och den goda ergonomin gör att barnet sitter bekvämt även under längre bilresor.

Ryggstödet är höj- och sänkbart så att Kidfix III ska kunna växa i takt med ditt barn. Det anpassar sig dessutom automatiskt efter lutningen på bilsätet för att ge en extra behaglig sittposition. Även nackstödet går att höja och sänka, med ett enmansgrepp dessutom, och ger barnet ett bra stöd om det skulle somna.

En av de bekvämaste bältesstolarna på marknaden?

Britax Kidfix III är ett utmärkt val, både ur ett säkerhets- och komfortperspektiv. Faktum är att den till och med är snäppet bekvämare än BeSafes modell, men å andra sidan väger den mer och tar också lite mer plats i bilen.

Föräldrarna själva gillar Britax Kidfix III och menar att det kan vara en av de mest bekväma bilbarnstolarna på marknaden. De menar att stolen är byggd för att hålla och att den verkar otroligt säker. Vissa uppger att den kanske inte är lika snygg som många av rivalerna och att den saknar en del finesser. Men utöver det finns det dock inte mycket att klaga på.

 • Innovativa krockskydd skyddar barnet från höft till huvud, även vid sidokollision.
 • Växer med barnet tack vare reglerbart huvud- och ryggstöd.
 • SecureGuard håller bilbältet i en korrekt position.
 • Monteras med eller utan ISOFIX.
 • Något tung.
 • Tar upp ganska mycket utrymme i baksätet.

Köp här:

Rekommenderad butik:
 • Prisgaranti.
 • 365 dagars öppet köp.

Guide: Viktigt när du väljer bältesstol

Enligt Transportstyrelsen ska alla barn under 135 cm använda en bilbarnstol och de ska helst åka bakvänt så länge som möjligt. Vid 4 – 5 års ålder är det dock dags att byta till en framåtvänd bältesstol. Enligt forskare bör den användas fram till dess att barnet fyllt åtminstone 10 år.

Men hur fungerar egentligen en bältesstol, varför behöver man den och vad är egentligen säkrast – en bältesstol eller bälteskudde? Det och mycket mer får du lära dig i vår guide nedan.

Så här fungerar en bältesstol

Bältesstolen är en framåtvänd bilbarnstol som är nästa steg efter den vanliga bakåtvända bilbarnstolen. Så länge skelettet fortsätter att växa måste barnet nämligen lyftas upp för att bältet ska placeras korrekt över barnets kropp.

En bältesstol har en så kallad bältesjusterare vid sidan av ryggstödet som ser till att bältet sitter rätt och så nära kroppen som möjligt.

Till skillnad från bälteskudden har bältesstolen dessutom ett ryggstöd och sidopaneler med sidokollisionsskydd som ökar säkerheten vid sidokrock. Den har också ett nackstöd som gör att barnet sitter korrekt även om det skulle somna.

De flesta bältesstolarna idag går att installera både med ISOFIX eller bara med hjälp av bilens eget bälte.

Viktiga egenskaper i en bältesstol

Som förälder vill du förstås att ditt barn ska färdas både säkert och bekvämt i bilen. Därför finns det vissa egenskaper som kan vara extra bra att hålla utkik efter i valet av bältesstol.

 • Hög säkerhet. I princip alla bilbarnstolar du kan hitta på den svenska marknaden är godkända i krocktester, men vissa kan ha extra funktioner som gör dem extra säkra, så som sidokollisionsskydd och stötabsorberande nackskydd.
 • God komfort. Det är förstås viktigt att barnet sitter skönt i bältesstolen. De flesta stolar är ergonomiskt utformade för att vara bekväma även under längre bilturer. Vissa har dock extra vaddering, justerbart nackstöd och andra funktioner som förbättrar komforten ytterligare.
 • Lagom storlek. Vissa bältesstolar är större än andra, vilket kan bli problematiskt för dig som har en mindre bil. Mät ordentligt och om du har begränsat med utrymme kan det vara bra att välja en modell med avtagbara sidopaneler.
 • Enkel installation. De flesta moderna bilstolar är enkla att installera. I princip alla går att montera med bilbältet, men montering via ISOFIX är att föredra eftersom det minskar risken för felinstallation.

Bältesstol vs bälteskudde - Vad är bäst?

Sedan lanseringen av bältesstolen med ryggstöd och sidopaneler har den traditionella bälteskudden i princip försvunnit från marknaden. Anledningen till detta är förstås att bältesstolens funktioner anses göra den till ett säkrare alternativ.

Bältesstolens sidopaneler kan dels minska smällen vid en sidokrock samtidigt som barnet sitter i en korrekt position under hela bilfärden, även om det skulle somna. Den traditionella bälteskudden saknar sidopaneler och barnet sitter inte lika stabilt om det somnar.

Bälteskudden kan vara bättre för längre barn

Det är dock inte alltid en bältesstol är att föredra. Enligt en rapport kan bälteskuddar faktiskt vara ett bättre alternativ, framför allt för längre barn i åldrarna 4 – 12 år. För kortare barn beror det dels på bilens egen säkerhetsanordning, men också på barnets beteende.

Ytterligare en anledning till att bälteskuddar kan vara att föredra är att de placerar barnets huvud längre bak. Därmed blir också sträckan fram till sätet framför längre.

Det är dock alltid viktigast att utgå efter bältets placering. Hamnar det för långt ut på axeln eller för långt upp på magen är en bältesstol ett bättre alternativ eftersom den har en bältesjusterare.

Använd bältesstolen så länge som möjligt

Bältesstolen är den skyddsanordning som ditt barn kommer att använda allra längst – från att barnet är minst 4 år fram till det fyllt 10 – 12 år.

Barnet måste ha uppnått minimumkravet för bältesstolen innan den kan börja använda den, vilket brukar vara en vikt på minst 15 kg eller en längd på minst 100 cm.

Försök att använda bältesstolen så länge som möjligt. Forskning visar nämligen att barn i åldrarna 9 – 12 år klarar sig sämre vid bilolyckor jämfört med yngre barn eftersom de sitter direkt på sätet.

Då är det dags att sluta med bältesstol

Det är dags att sluta med bältesstolen när barnet uppnått maxvikten eller maxlängden för den modell du valt, vilket brukar vara cirka 36 kg eller 150 cm.

Du bör förstås även kontrollera hur barnet sitter utan stolen för att ta reda på om det är läte att sluta eller fortsätta ett tag till. Här är några saker att titta efter:

 • Hur ryggen förhåller sig till bilens ryggstöd. Hela barnets rygg bör ha kontakt med ryggstödet i bilen, annars är det inte läge att sluta med bältesstolen.
 • Positionen på lår och knän. Om barnet sitter med hela ryggen mot ryggstödet ska dess knän böjas där bilsätet tar slut, inte tidigare. Gör de inte det bör du använda bältesstolen ett tag till.
 • Bältets position. Höftbältet ska löpa över bäckenbenet, inte över magen. Axelbältet ska ligga bra över axeln, inte för nära halsen, och inte riskera att glida av. Först när detta sker naturligt kan du sluta med bältesstol.

Källor

Råd & Rön (2019)

I ett stort test från Rån & Rön av 101 bilbarnstolar ingår bland annat vår testvinnare iZi Flex Fix från Besafe, men också Britax modell Kidfix III. Här har Råd & Rön testat allt ifrån säkerhet och komfort till material och installation. Faktum är att deras krocktest är tuffare än vad svensk lag kräver och sidokollisionerna utförs på ett sätt som ska simulera händelseförloppet i riktig trafik. Eftersom Råd & Rön är oberoende känner vi oss trygga med att använda dem som källa i vår sammanställning av bältesstolar.

Användarrecensioner

För att få en så bra bild som möjligt av vilka bältesstolar som faktiskt är värda att köpa har vi även tittat på vad föräldrarna själva har att säga. De har trots allt kunnat testa modellerna i olika situationer, och framför allt i olika bilar. Deras recensioner ger oss därför en extra bra insikt i  bältesskolens funktion, komfort, användarvänlighet och hållbarhet. För att läsa föräldrarnas omdömen har vi bland annat besökt plattformar som Pricerunner, men också återförsäljare som Babyworld.

Vanliga frågor

I vår sammanställning har vi utsett BeSafe iZi Flex FIX i-Size till bäst i test. Detta är en högkvalitativ bältesstol där man varken kompromissat med säkerhet eller kvalitet. Stolen passar barn från 4 – 12 år och är justerbar för optimal komfort.

En bälteskudde liknar en bältesstol, men saknar ryggstöd. Bälteskuddens främsta funktion är att få upp barnet så att bältet placeras korrekt över bröstkorgen.

Barnet bör åka bakåtvänt så länge som möjligt. Som tidigast bör du börja med bältesstol när barnet är mellan 4 – 5 år gammalt, men det beror också på hur långt barnet är.

En bältesstol är en framåtvänd bilbarnstol anpassad för större barn från tidigast 4 års ålder upp till cirka 10 – 12 år. Bältesstolen har ett högt ryggstöd med skydd på båda sidorna av kroppen, från höft till huvud.

Det beror i regel på var på barnet bältet hamnar. Bältet ska ligga nära halsen, men hamnar det långt ute på axeln är en bältesstol ett bättre alternativ. De har nämligen en bältesjusterare som ser till att bältet sitter korrekt.

Bältesstolar ger dessutom ett bättre skydd för barnets huvud och axlar. De brukar även vara utrustade med sidokollisionsskydd för extra säkerhet och hålla kvar barnet på plats även om det somnar.

Barnet kan med fördel åka i bältesstolen fram till tonåren, det vill säga till ungefär 12 års ålder, så länge de inte vuxit ur stolen på längden.

Hjälpte det här testet om Bältesstol dig?

Skriv recension

Liknande tester

babyskydd test

Jämför 5 babyskydd som gör bilresan säkrare.

bilbarnstol bäst i test

3 bilbarnstolar som rekommenderas av användare och experter.

Testvinnare - Bältesstol

 1. BeSafe iZi Flex FIX i-Size

  BeSafe iZi Flex FIX i-Size

  Bäst i test
 2. Cybex Solution Z i-Fix

  Cybex Solution Z i-Fix

  Vi rekommenderar
 3. Britax Kidfix III

  Britax Kidfix III

  Mest prisvärda valet

Vanliga frågor

I vår sammanställning har vi utsett BeSafe iZi Flex FIX i-Size till bäst i test. Detta är en högkvalitativ bältesstol där man varken kompromissat med säkerhet eller kvalitet. Stolen passar barn från 4 – 12 år och är justerbar för optimal komfort.

En bälteskudde liknar en bältesstol, men saknar ryggstöd. Bälteskuddens främsta funktion är att få upp barnet så att bältet placeras korrekt över bröstkorgen.

Barnet bör åka bakåtvänt så länge som möjligt. Som tidigast bör du börja med bältesstol när barnet är mellan 4 – 5 år gammalt, men det beror också på hur långt barnet är.

En bältesstol är en framåtvänd bilbarnstol anpassad för större barn från tidigast 4 års ålder upp till cirka 10 – 12 år. Bältesstolen har ett högt ryggstöd med skydd på båda sidorna av kroppen, från höft till huvud.

Det beror i regel på var på barnet bältet hamnar. Bältet ska ligga nära halsen, men hamnar det långt ute på axeln är en bältesstol ett bättre alternativ. De har nämligen en bältesjusterare som ser till att bältet sitter korrekt.

Bältesstolar ger dessutom ett bättre skydd för barnets huvud och axlar. De brukar även vara utrustade med sidokollisionsskydd för extra säkerhet och hålla kvar barnet på plats även om det somnar.

Barnet kan med fördel åka i bältesstolen fram till tonåren, det vill säga till ungefär 12 års ålder, så länge de inte vuxit ur stolen på längden.