Vilken kaffemaskin är bäst i test 2022?

Melitta Barista TS Smart vinner utmärkelsen ”Bäst i testet 2022” i vår jämförelse av kaffemaskiner. Det är en helautomatisk och tystgående kaffemaskin i rostfritt stål, med två bönbehållare och 21 olika kaffesorter att välja mellan. Vidare kan du anpassa inställningarna efter eget tycke och smak, exempelvis genom att justera malningsgraden. Resultatet blir utmärkt oavsett om du väljer espresso eller caffè latte och efter flera användningar är det lätt att rengöra maskinen. Experter och användare är överens: det här är kvalitet!

Välj produkter att jämföra

Sortera efter

1
Melitta Barista TS Smart

Melitta Barista TS Smart

 • Enkel att använda
 • Styr via app
 • Många funktioner och finesser
Vi rekommenderar:
2
DeLonghi Magnifica S Ecam 21.117B

DeLonghi Magnifica S Ecam 21.117B

 • Mycket prisvärd
 • 13 olika malningsgrader
 • Tystgående
Vi rekommenderar:
3
DeLonghi ECAM 23.460.S

DeLonghi ECAM 23.460

 • Har mjölkskummare
 • Automatisk avkalkning
 • Ger dig mycket för pengarna
Vi rekommenderar:
av Marcello Rongione Senast uppdaterad : Jan 22, 2022

Det här testet har fått betyget:

5 Röster, Genomsnitt: 4.8/5

En riktigt bra kaffemaskin kan vara guld värd för kaffeälskaren. Men att välja en bra modell kan kännas desto svårare, särskilt om du tidigare bara ägt en traditionell kaffebryggare.

Efter att ha läst och jämfört recensioner av mängder av kaffemaskiner har vi valt ut fyra modeller som fått extra goda omdömen av användare såväl som av experter.

Vi är dock väl medvetna om att en kaffemaskin inte passar alla konsumenters behov, oavsett hur bra den än är. Därför vill vi alltid inkludera produkter som på olika sätt skiljer sig från testvinnaren, exempelvis vad beträffar pris, design och funktion.

Gemensamt för produkterna vi presenterar i våra tester är dock en sak: de har alla blivit topptestade på flera olika håll. De kaffemaskiner som ingår i vårt test är:

 1. Melitta Barista TS Smart – Bäst i test
 2. DeLonghi Magnifica S Ecam 21.117B – Bästa budgetvalet
 3. DeLonghi ECAM 23.460 – Vi rekommenderar
 4. Siemens EQ.9 Plus Connect – Vi rekommenderar

Så gjorde vi jämförelsen

Vi har tittat på flera olika källor för att bedöma vilka kaffemaskiner som förtjänar att vara med i vår sammanställning. Genom expert- och användarrecensioner samt oberoende test- och konsumentrådgivningstidskrifter har vi kunnat bilda oss en bra uppfattning över vilka kaffemaskiner som är de bästa på marknaden.

Vi har bland annat vänt oss till experter som M3, Råd och Rön och Coffedino.com och tittat på kundomdömen från Pricerunner.se, Prisjakt.se och Amazon. Du hittar samtliga källor längst ner på denna sida.

Eftersom vi själva är kaffeälskare har vi även låtit våra egna kunskaper och åsikter spela in när vi valt ut produkterna som vi rekommenderar. Vi har tittat extra på saker som:

 • Prisvärdhet
 • Design
 • Kvalitet på kaffet
 • Bartryck
 • Användarvänlighet
 • Rengöringsprocess

Slutligen har vi valt ut fyra kaffemaskiner som vi tycker sticker ut extra mycket, och placerat dem i tre kategorier.

Bäst i testet är vinnaren som vi tycker levererar bäst på de krav vi har på en kaffemaskin. Den här produkten har också fått flest positiva omdömen av experter och användare.

”Vi rekommenderar” är ett alternativ till testvinnaren som presterar likvärdigt på viktiga punkter, och erbjuder något som passar vissa konsumenter bättre.”Bästa budgetvalet” är den bästa kaffemaskinen för dig som inte vill betala priset de andra produkterna i testet kostar, men ändå få hög kvalitet.

Det här testet kan innehålla affiliatelänkar, men produkterna vi har valt ut är till största delen baserade på höga omdömen från användare och experter. Vårt mål är att informationen om produkterna ska vara helt sanningsenlig och bedömningen av produkterna ska vara rättvisa och balanserade.

Testvinnare - Kaffemaskin

Visa alla produkter

1. Melitta Barista TS Smart- Bäst i test

Melitta Barista TS Smart
  • Vikt: 10,4 kg
  • Mått: 46.7 x 25,9 x 37,2 cm
  • Maxtryck: 15 bar
  • Vattenbehållare: 1,8 liter

Köp här:

 • Fri frakt.
 • 14 dagars ångerrätt.
 • 14 dagars ångerrätt.
 • Fri frakt.
 • 14 dagars ångerrätt.
 • Fri frakt.
 • Fri frakt.
 • 14 dagars ångerrätt.

Melitta är för oss svenskar kanske mest kända för sina kaffefilter. Men de är även en erfaren tillverkare av olika typer av kaffemaskiner.

Melitta Barista TS Smart är en helautomatisk maskin som maler hela bönor och förvandlar dem till någon av de 21 valbara dryckerna. Upp till åtta användare kan dessutom ställa in sina egna favoritbrygder, med valbara alternativ för styrka, malningsgrad, med mera.

Melitta Barista TS Smart

Snygg design

Det är minst sagt en fröjd för gommen att njuta av kaffet från TS Smart. För att vara en helautomatisk maskin imponerar den stort i hur nära den faktiskt kommer en professionell baristakaffe i smak, textur och fyllighet.

En fröjd är det också för ögonen att titta på maskinen, som går att få i silver eller svart utförande.

Två bönbehållare

Den här kaffemaskinen andas hög kvalitet i allt från utseende till funktioner. Vad sägs exempelvis om de två bönbehållarna, som du kan fylla med olika typer av bönor?

Om du föredrar en mörkare rost medan din partner vill ha ljusare smaktoner är det inga problem. Du kan tillreda din espresso med bönorna ur den ena behållaren och din partner ur den andra.

De två bönbehållarna fyller även en annan funktion. De används nämligen av maskinens smarta och automatiska system som väljer rätt typ av bönor för olika typer av drycker.

I och med att behållaren stängs och maler på en stund efter varje malning säkerställs att inga rester från den andra typen av bönor finns kvar. Det finns alltså ingen risk att två olika bönsorter blandas i ditt kaffe, utan du kan vara säker på att få en ren smakupplevelse.

Skulle du någon gång vilja använda färdigmalt kaffe fungerar det också i den här maskinen. Det passar bra när du vill tillreda koffeinfria alternativ eller har fått ett särskilt kaffe i malen form i gåva.

5 malningsinställningar

För att komma så nära en äkta barista-espresso som möjligt bör bönorna vara grovt malda. Drycken bör vidare vara ungefär 25 ml och ha en temperatur på 63 grader. Det ger en fyllig och stark smakupplevelse, som kan vara svår att få till på rätt sätt i en kaffemaskin för hushållsbruk.

TS Smart lyckas dock riktigt väl med att checka av allt som krävs för den perfekta espresson. Kvarnen är tystgående och går att ställa in i fem olika malningsalterantiv. Det grövsta passar som sagt bäst för espresso, medan du som vill ha ett mildare kaffe kan välja någon av de andra inställningarna.

Cappucino enligt italienskt originalrecept

Det är en barnlek att tillreda en perfekt espresso med TS Smart. Men fungerar det lika smidigt att göra en mjölkbaserad kaffedryck? Svaret är ja. Maskinen har nämligen en extern behållare för mjölk som du enkelt kopplar till kaffemaskinen.

Om du vill kan maskinen själv tillreda din cappucino från start till mål med ett knapptryck. Eller så kan du få den skummade mjölken separat i en kanna, så att du själv kan välja precis den mängd mjölk du vill ha.

När du låter maskinen tillreda din mjölkbaserade kaffedryck automatiskt tillsätts ingredienserna i rätt ordning enligt italiensk tradition.

Hitta recept och gör egna inställningar med Melittas app

Melittas kaffemaskin går att synka till en app i din smartphone. Det är en riktigt kul och modern funktion som ger den ett extra lager av användarvänlighet.

I appen hittar du recept och tips, men det är inte huvudanledningen till att använda den. Du kan nämligen skapa din egen profil, och med ett mycket intuitivt gränssnitt dra i mätare för att ställa in din kaffedryck till perfektion.

Inställningarna sparas för varje profil, så att varje familjemedlem kan få sitt favoritkaffe med ett knapptryck varje morgon. I appen väljer du vilken bönbehållare som ska användas, mängd kaffe, mjölk och vatten, temperatur, i vilken ordning ingredienserna ska tillsättas och mycket mer.

Det är så lätt att använda appen att du antagligen kommer föredra den framför den tryckkänsliga panelen på kaffemaskinens framsida. Ett minus i sammanhanget är dock att appen kommunicerar med kaffemaskinen via bluetooth.

Eftersom den tekniken inte har den längsta räckvidden kan du antagligen därför inte starta maskinen direkt när du vaknar i sovrummet. Du blir med andra ord tvungen att pallra dig upp innan dagens första kaffe kan tillredas.

Automatisk rengöring

Alla kaffemaskiner måste hållas rena med jämna mellanrum. Det ökar livskvaliteten och ser till att smaken på kaffet håller hög kvalitet. Melitta har gjort rengöringsprocessen så enkel som det bara är möjligt, genom att helt enkelt göra den automatisk.

Maskinen rengör sig själv och mjölkbehållaren. Den har även ett system som säger till dig när det är dags för avkalkning, vattenpåfyllning och tömning av spillbrickan. Bryggenheten går också att ta loss och skölja av, men det behöver du dock ha koll på själv.

Slutomdöme

Melitta Barista TS Smart är en maskin som fått många fina recensioner och blivit omtyckt av användare världen över. På Pricerrunner.se har maskinen till exempel 4,3 av 5 i snittomdöme.

Kvalitetskänslan, användarvänligheten, enkelheten i rengöringsprocessen och den smarta appen är funktioner som gör det här till en riktig premiummaskin. Det faktum att du både kan tillreda vilken typ av kaffe du vill genom att bara trycka på en knapp och göra justeringar precis som du vill är mycket imponerande.

Nackdelar då? Jo, det finns ett par saker som gör att TS Smart inte är för alla. Det första är storleken. Maskinen väger över 10 kilo och närmare 47 centimeter hög. Den tar därmed helt enkelt för mycket plats i vissa kök.

Det är heller inte särskilt smidigt att stuva undan maskinen efter användning – en kaffemaskin av den här typen bör stå framme för jämnan.

Priset är en annan faktor, även om vi måste säga att maskinen faktiskt är väldigt prisvärd. En maskin av den här kvaliteten kommer ofrånkomligen kosta en större summa pengar. Men det gör också att den blir för dyr för vissa konsumenter.

Har du plats och pengar är dock Melitta Barista TS Smart det absolut bästa valet. Du får lättanvända funktioner, fantastisk kvalitet på ditt kaffe och dessutom en maskin som är trevlig att titta på.

 • Helautomatisk, men med utrymme för egna justeringar.
 • Styr enkelt med en app.
 • Hög kvalitet, oavsett kaffedryck.
 • En dyrare kaffemaskin.

2. DeLonghi Magnifica S Ecam 21.117B- Bästa budgetvalet

DeLonghi Magnifica S Ecam 21.117B
DeLonghi Magnifica S Ecam 21.117B
  • Vikt: 9 kg
  • Mått: 43 x 23,8 x 35,1 cm
  • Maxtryck: 15 bar
  • Vattenbehållare: 1,8 liter

Köp här:

 • Fri frakt.
 • 14 dagars ångerrätt.
 • 14 dagars ångerrätt.
 • Fri frakt.
 • Fri frakt.
 • 14 dagars ångerrätt.
 • 30 dagars öppet köp.
 • Fri frakt över 500 kr.

Vi kastar oss mellan ytterligheterna och följer upp vår testvinnare med det bästa budgetalternativet. Trots att DeLonghi Magnifica S Ecam 21.117B erbjuder många liknande funktioner som Barista TS Smart är den bra mycket billigare.

För dig som kan tänka dig att skippa koppling till en app och en del andra extrafunktioner räcker DeLonghis maskin långt.Dessutom ger den testvinnaren på moppen när det kommer till valbara malningsgrader. DeLonghi erbjuder hela 13 olika malningsgrader, medan Melittas maskin bara har 5.

Tyst malningsprocess

Den inbyggda kaffekvarnen är relativt tyst samtidigt som den maler kaffebönorna till perfektion. Du kan dessutom välja mellan 13 olika lägen av malning.

Önskar du att använda pulver framför hela kaffebönor kan du göra det också och därmed slippa malningsprocessen.

Förinställda kaffedrycker och möjlighet till finlir

På maskinens panel sitter några knappar och en vridbar ratt. Du kan höja och sänka pipen så att den passar den mugg eller det glas du placerar under. Sedan väljer du enkelt någon av de automatiska inställningarna för att göra en enkel eller dubbel espresso, americano, och så vidare.

Vill du göra egna inställningar, exempelvis för att få ett starkare kaffe, vrider du bara på ratten. Det är inte lika enkelt att ställa in sin kaffe till perfektion med DeLonghis maskin som med Melittas maskin, då den saknar den intuitiva appen. Men eftersom du kan välja malningsgrad, styrka, vattenmängd, med mera, har du åtminstone liknande möjligheter till anpassning.

Skumma mjölk med ångmunstycket

Magnifica S Ecam har ingen inbyggd mjölkskummare, vilket gör det lite krångligare att få till en fin cappucino. Den är dock utrustad med ett ångmunstycke, precis som en professionell espressomaskin. Munstycket använder du för att ånga mjölken efter eget önskemål.

Det krävs förstås lite övning, men efter ett tag blir resultatet bra.

Enkel att rengöra

Magnifica S tar delvis själv hand om sin rengöring, genom ett automatiskt program. Du får själv ta hand om att tömma spillbrickor och torka rent ångmunstycket. Även avkalkning måste du utföra själv.

Slutomdöme

DeLonghi Magnifica S Ecam erbjuder mycket lägre pris och en mer kompakt design jämfört med värstingmaskinen Melitta Barista TS Smart. Samtidigt väljer du bort några av den sistnämndas bästa funktioner genom att välja DeLonghi Magnifica S Ecam.

Maskinen levererar dock mycket väl på den punkt som är viktigast: att enkelt tillreda en riktigt god kopp kaffe. I Pricerunners experttest fick den högt betyg, 4,5 av 5 möjliga, och även konsumenterna är nöjda med ett snittbetyg på 4,7.

 • Mycket bra förhållande mellan pris och kvalitet.
 • Topptestad av Pricerunner.
 • Har 13 olika malningsgrader.
 • Saknar automatisk mjölkskumning.

3. DeLonghi ECAM 23.460- Vi rekommenderar

DeLonghi ECAM 23.460.S
DeLonghi ECAM 23.460.S
DeLonghi ECAM 23.460.S
  • Vikt: 9 kg
  • Mått: 43 x 23,8 x 43,6 cm
  • Maxtryck: 15 bar
  • Vattenbehållare: 1,8 liter

Köp här:

 • 90 dagars ångerrätt.
 • Leveranstiden vanligtvis 2-10 arbetsdagar.

När vi nu har jämfört premiummaskinen med budgetmaskinen är det dags att lägga sig någonstans mitt emellan. DeLonghi ECAM 23.460 är en blandning mellan testvinnaren från Melitta och den andra DeLonghi-maskinen i vårt test.

Prismässigt placerar den sig i mitten samtidigt som den har fler av de funktioner som budgetmodellen saknar. Exempelvis har den liksom Melittas maskin en separat mjölkbehållare med möjlighet till automatisk mjölkskumning.

S för Sub-compact

DeLonghi ECAM kommer i en snygg silverfärg som gör sig bra i köket, även om det kanske inte är den allra snyggaste kaffemaskinen på marknaden. Den är tillverkad av ABS-plast, och endast spillbrickan är av metall.

S:et i namnet står för ”sub-compact”, och visst, i jämförelse med en fullstor espresso-maskin är den sannerligen kompakt. Men det här är inte ens den mest kompakta maskinen i vårt test.

Rymlig vattenbehållare

Liksom två av de andra modellerna i det här testet har maskinen en vattenbehållare på 1,8 liter. Den är utrustad med ett vattenfilter, som du då och då behöver byta. Fördelen är att vattnet blir renare och du slipper avkalka maskinen lika ofta som med andra kaffemaskiner.

13 malningslägen

Även med DeLonghi ECAM har du hela 13 olika inställningar för malning att välja mellan. Det ger dig möjlighet att verkligen hitta din perfekta malning av kaffebönorna. Bönorna fyller du på i ovansidan av maskinen, och storleken på behållaren matchar mängden i vattentanken väl.

Inbyggd mjölkskummare

Om du ofta dricker mjölkbaserade kaffedrinkar kan det vara väl värt att investera i den här DeLonghi-maskinen istället för budgetmodellen. Åtminstone om du vill kunna få din cappucino så snabbt och enkelt som möjligt.

ECAM 23.460 har nämligen en inbyggd mjölkskummare, så du behöver bara välja någon av de förinställda kaffedrinkarna, exempelvis cappucino, så har du den klar på nolltid.

Till skillnad från Melittas maskin finns det dock inte en uppsjö av olika drycker att välja mellan. Utbudet är begränsat till standardkaffe, större kaffe och cappucino. Du kan själv anpassa inställningarna så att kaffet tillreds precis som du vill ha det.

Dessvärre kan du inte spara olika profiler, vilket gör att maskinen passar bäst i ensamhushåll, eller för sambos som gillar samma typ av kaffe.

Slutomdöme

DeLonghi ECAM 23.460 är utrustad med flera funktioner som budgetmodellen från samma tillverkare ovan saknar. Det som sticker ut mest är mjölkskummaren och det automatiska avkalkningsprogrammet som gör det här till en enklare kaffemaskin att hantera. Den är helautomatisk i ordets rätta bemärkelse. Coffedino.com går till och med så långt att man kallar den en ”super-automatisk” kaffemaskin.

Hos en av de största återförsäljarna av hemelektronik och hushållsprodukter, Mediamarkt, har ECAM 23.460.B toppbetyg. Det är ett mönster som upprepas hos NetonNet och Amazon också. Kunderna är helt enkelt mycket nöjda med sina maskiner. Användarna lyfter fram att kaffemaskinen är lättanvänd, gör mycket gott kaffe och fint mjölkskum.

Summa summarum fyller ECAM 23.460 mycket väl det tomrum som lämnas mellan vår testvinnare och budgetmodellen. DeLonghi har lyckats väl med att kombinera de bästa funktionerna från Magnifica S Ecam 21.117B och bygga vidare på dem. Resultatet blir en mycket prisvärd kaffemaskin med premiumfunktioner.

 • Utmärkt kompromiss mellan premium och budget.
 • Inbyggd mjölkskummare.
 • Omtyckt av användarna.
 • Går inte att spara fler än en profil med individuella inställningar.

4. Siemens EQ.9 Plus Connect- Vi rekommenderar

Siemens EQ.9 Plus Connect
  • Vikt: 11,67 kg
  • Mått: 46,99 x 31,59 x 39,19 cm
  • Maxtryck: 19 bar
  • Vattenbehållare: 2,3 liter

Köp här:

 • 14 dagars ångerrätt.
 • Leveranstiden är vanligtvis 2-5 arbetsdagar.
 • Fri frakt.
 • 14 dagars ångerrätt.

Om du känner dig övertygad om att det är Melittas kaffemaskin du ska köpa, så vill vi gratulera till ett bra val. Men vi vill också lyfta fram ett sista alternativ från Siemens, som faktiskt utmanar om att bli den bästa premiummaskinen.

Siemens EQ.9 Plus Connect har flera funktioner som också överträffar den. Det är dels den tystaste kaffemaskinen på marknaden. Den har även en färgskärm med touchfunktion och en keramisk skivkvarn som ger en mer exakt malning.

Prismässigt ligger den ännu en bit över Melittas maskin, vilket gör den potentiella kundkretsen än mindre.

Håller en korrekt temperatur genom hela processen

Dyrare kaffemaskiner är ofta just dyrare för att de är mer avancerade och har mer högkvalitativa komponenter.

Siemens EQ.9 Plus Connect och Melittas kaffemaskin brygger lika omsorgsfullt espresson i optimal temperatur och ser till att den är 64 grader när den serveras.

Den avancerade tekniken, bland annat genom det egna iAroma-systemet, betalar av sig i en alldeles perfekt espresso, intygat av mängder av användare och recensenter. Maskiner i den här klassen producerar drycker på en helt annan nivå än vad budget-maskiner kan göra. Espresson från Siemens EQ.9 får en rik, fyllig smak med delikat crema.

För dig som vill kunna göra den absolut bästa espresson hemma är Siemens eller Melittas kaffemaskin därmed det bästa valet.

15 individuella profiler kan sparas

Om DeLonghi ECAM 23.460.S är en enmansmaskin är Siemens EQ.9 maskinen för den stora familjen eller kontoret. Här kan du spara upp till 15 olika profiler med favoritinställningar, så att varje person får möjlighet att komponera sitt kaffe till perfektion.

Integrerad mjölkskummare

Siemens EQ.9 Plus Connect har en integrerad mjölkskummare som gör utseendet på hela maskinen snäppet mer enhetligt än andra modeller. Vill du kan du dock välja att placera slangen i en extern behållare, som på Melittas eller DeLonghis maskin.

AutoMilk Clean-funktionen rengör maskinen med het ånga varje gång du har skummat mjölk. Rengöring av maskinen är för övrigt i princip helt automatiserat. Den rengöring du själv behöver ansvara för kommer maskinen att påminna dig om och även guida dig igenom. Avkalkning behöver göras med jämna mellanrum och spillbrickan behöver sköljas.

Dubbla bönbehållare

Plus Connect har dubbla bönbehållare som gör det enklare att tillreda två koppar av olika typer samtidigt. Det är bara att välja din favoritinställning eller någon av de förprogrammerade dryckerna, så har du och din partner era kaffe klara samtidigt.

Två rymliga bönbehållare betyder också att du inte behöver fylla på kaffebönor i tid och otid. Extra trevligt är det också att Plus Connect har testets rymligaste på 2,3 liter.

Snygg som få

Med ett rostfritt yttre i borstat stål är det få kaffemaskiner som är så vackra att titta på som den här. Designen är inte bara snygg utan andas också kvalitet utan och innan. Eftersom maskinen dessutom kommer med en 15 000 koppar-garanti kan du vara säker på att den kommer att vara en trogen vän under lång tid framöver.

App som inte riktigt levererar

Det går att hämta recept och sätta i gång kaffebryggningen via Siemens egen app. Många användare vittnar dock om att den inte funkar riktigt så smidigt som man hade önskat.

I jämförelse med Melittas app – som man gärna använder istället för maskinens knappar – är det tvärtom här. I och med att Siemens EQ.9 Plus Connect är utrustad med en snygg och mycket funktionell touchskärm i färg föredrar många att använda den framför appen.

Slutomdöme

Siemens EQ.9 Plus Connect är en alldeles fantastisk helautomatisk kaffemaskin, särskilt vad beträffar ljudnivå, design och kvalitet på kaffet. Samtidigt är den utan tvekan mer än vad den vanliga konsumenten behöver.

Den riktar sig främst till den som vill ha det absolut bästa på marknaden, eller arbetsplatser, där det är viktigt att kunna göra många koppar snabbt. Att den kan minnas hela 15 olika individuella inställningar gör Plus Connect ytterst lämplig för kontoret.

Enligt har Melitta gjort en bättre avvägning mellan pris och kvalitet än vad Siemens har gjort. Men för dig som är villig att spendera de extra pengarna kan det inte gå fel med Siemens EQ.9 Plus Connect.

 • Fantastisk kvalitet i allt från design till smak.
 • Spara upp till 15 individuella profiler.
 • Dubbla bönbehållare och stor tank.
 • Appen lämnar en del att önska.

Så hittar du rätt kaffemaskin (köpguide)

Riktigt gott kaffe i en espressobar eller på café får är något alldeles extra. Det är därför inte så konstigt att marknaden för olika typer av kaffemaskiner har växt rejält de senaste åren.

Människor vill kunna få samma fantastiska kaffeupplevelse hemma som ute, och tack vare dagens moderna teknik är det fullt möjligt. Helautomatiska maskiner som inte tar för mycket plats gör det möjligt att enkelt tillreda en god kaffe, utan baristakunskaper eller proffsutrustning.

Men även om det blivit betydligt enklare att göra gott kaffe hemma finns det fortfarande en hel del att tänka på innan du väljer kaffemaskin. För det först är inte alla kaffemaskiner på marknaden likvärdiga. Inte på långa vägar.

Kapselmaskiner

De relativt billiga kapselmaskinerna har blivit populära som ett komplement eller ersättare till kaffebryggaren, den franska pressen och mokabryggaren. De är enkla och behändiga att använda och gör gott kaffe. Men espresson du får genom en kapselmaskin går inte att jämföra med kaffet en mer avancerad kaffemaskin med bönor producerar.

Kaffemaskin med bönor

Du som inte nöjer dig med blask eller en halvdan espresso gör klokt i att investera lite tid i att lära dig grunderna i kaffebryggning. Det mest grundläggande är själva kaffet som du använder.

Att välja rätt kaffesort för dina smaklökar och för den typ av kaffe du vill brygga är A och O. Det gör stor skillnad att lägga några kronor extra på ett kvalitetskaffe och att köpa hela kaffebönor istället för färdigmalna.

En kaffemaskin med inbyggd kaffekvarn har en behållare för hela bönor och sköter malningsprocessen själv. Det gör att bönorna mals hela inför varje kopp kaffe, vilket ger en betydlig skillnad i smak, textur och fyllighet.

Manuell eller automatisk kaffemaskin?

Det är en konst att göra en bra espresso i en manuell kaffemaskin. Det kräver både kunskaper och erfarenhet. Fördelen är att när du väl lärt dig hantera maskinen har du full kontroll över hela processen. Nackdelen är förstås att det är tidskrävande, svårt, och du måste utföra varje moment manuellt.

Ett betydligt lättare sätt är att skaffa en helautomatisk kaffemaskin, som gör allt från att mala bönorna till att hålla koll på att en jämn temperatur hålls genom hela bryggningen. En automatisk maskin är dessutom enklare att hålla ren, då de ofta har automatiska program för detta.

Ett mellanting är en halvautomatisk kaffemaskin, som har automatiska funktioner samtidigt som de ger lite fler möjligheter att kontrollera vissa moment.

För dig som inte planerar att gå en baristakurs utan bara snabbt vill kunna göra en bra morgonkaffe utan krångel rekommenderar vi den helautomatiska maskinen.

Sammanfattning

Det finns gott om olika kaffemaskiner i olika prisklasser. Kapselmaskinen är en prisvärd och mycket lättanvänd apparat som snabbt gör en god kopp kaffe. Du behöver varken köpa malet kaffe eller bönor, utan laddar bara maskinen med en kapsel och trycker på en knapp.

Du som vill ha en kopp kaffe som mer liknar den du får på ditt favoritcafé behöver dock investera i en mer avancerad maskin.

En helautomatisk kaffemaskin med inbyggd kvarn är det enklaste sättet att fixa en riktigt god kopp espresso eller andra kaffedrycker hemma. Liksom kapselmaskinen kräver de inte särskilt mycket mer av dig än att trycka på en knapp. Men skillnaden är att den här kaffemaskinen är en mer avancerad konstruktion som mer liknar en professionell espressomaskin.

Den helautomatiska kaffemaskinen maler hela bönor och har det rätta trycket för att producera ett fylligt kaffe med perfekt temperatur och god crema. Den låter dig dessutom välja bland betydligt fler olika kaffedrycker och göra egna inställningar.

I vår jämförelse har vi fokuserat på helautomatiska maskiner. Men är du intresserad av att själv kunna styra mer av processen bör du snegla på en manuell eller halvautomatisk kaffemaskin. Tänk dock på att de inte är lätta att hantera utan kräver en hel del kunskap. De måste också rengöras med jämna mellanrum, vilket är en process som är enklare med helautomatiska maskiner.

Källor

Här ser du några av de källor vi använt oss av i sammanställningen av kaffemaskiner.

Expertreviews.co.uk (januari 2019)

 • https://www.expertreviews.co.uk/melitta/1407017/melitta-caffeo-barista-ts-smart-review

Trustedreviews.com (november 2019)

 • https://www.trustedreviews.com/reviews/siemens-eq-9-plus-connect-s700

Användaromdömen

Pricerunner.se

 • https://www.pricerunner.se/pl/82-4585887/Kaffemaskiner/Melitta-Barista-TS-Smart-Black-priser
 • https://www.pricerunner.se/pl/82-3673343/Kaffemaskiner/DeLonghi-Magnifica-S-ECAM-21.117.B-priser
 • https://www.pricerunner.se/pl/82-2938245/Kaffemaskiner/DeLonghi-ECAM-23.460.S-priser
 • https://www.pricerunner.se/pl/82-4851894/Kaffemaskiner/Siemens-EQ.9-Plus-Connect-s500-TI9553X1RW-priser

Amazon.co.uk

 • https://www.amazon.co.uk/Melitta-F85-0-101-Barista-Machine/dp/B077ZGFTPW

Netonnet.se

 • https://www.netonnet.se/art/hem-hushall/kaffemaskin-kaffe/espressomaskin/delonghi-magnifica-s-ecam-21-117-b/217038.9396/
 • https://www.netonnet.se/art/hem-hushall/kaffemaskin-kaffe/espressomaskin/delonghi-ecam-23-460b/244292.9396/
 • https://www.netonnet.se/art/hem-hushall/kaffemaskin-kaffe/espressomaskin/siemens-eq-9-plus-connect-s500-ti9553x1rw/1008827.9396/

Cdon.se

 • https://cdon.se/hushallsapparater/delonghi-ecam-21-117-b-magnifica-s-espressomaskin-p35278618

Elgiganten.se

 • https://www.elgiganten.se/product/hem-och-hushall/kaffemaskin-och-espresso/espressomaskin/51663/siemens-eq-9-plus-automatisk-espressomaskin-ti9573x1rw

Jämför specifikationer

Nedan kan du se testvinnarna i vår jämförelse. Du kan scrolla i sidled för att se alla vinnare.

Produkter

1
2
3

Specifikationer

Melitta Barista TS Smart

DeLonghi Magnifica S Ecam 21.117B

DeLonghi ECAM 23.460

Siemens EQ.9 Plus Connect

Betyg
Vikt:10,4 kg9 kg9 kg11,67 kg
Mått:46.7 x 25,9 x 37,2 cm43 x 23,8 x 35,1 cm43 x 23,8 x 43,6 cm46,99 x 31,59 x 39,19 cm
Maxtryck:15 bar15 bar15 bar19 bar
Vattenbehållare:1,8 liter1,8 liter1,8 liter2,3 liter

Vanliga frågor och svar

Det finns flera olika varianter av kaffemaskiner, allt från kapselmaskiner till manuella, halvautomatiska och helautomatiska espressomaskiner.

Helautomatiska maskiner kan göra flera olika typer av kaffe på ett kick. Med en inbyggd kaffekvarn mals hela bönor direkt i maskinen, vilket ger ett suveränt och fylligt kaffe.

Vinnaren i vår sammanställning av kaffemaskiner med bönor blev Melitta Barista TS Smart. Det är en helautomatisk kaffemaskin i rostfritt stål som låter dig välja mellan 21 olika kaffedrycker.

En helautomatisk kaffemaskin fixar hela bryggningsprocessen med minimal inblandning av användaren. Det betyder att du inte behöver ha några baristakunskaper för att få till en perfekt espresso eller macchiato hemma.

Maskinen tar hand om malning av bönor och tillredning av drycken, och det enda som krävs av dig är ett knapptryck.

Dricker du mest espresso räcker en maskin som är bra på just att göra espresso. Vill du ha möjlighet att göra fler typer av kaffedrycker, exempelvis med mjölk, bör du välja en maskin med fler funktioner.

Tar du väl hand om din kaffemaskin håller den i många år. Som med många andra produkter får du oftast vad du betalar för när du väljer kaffemaskiner. Det kan vara väl värda pengar att investera i en högkvalitativ kaffemaskin med automatisk rengörings- och avkalkningsfunktion.

En espressomaskins uppgift är i första hand att tillreda espresso. Men den kan också ha fler funktioner för att automatiskt tillreda kaffesorter med mjölk. Kaffemaskin är ett lite bredare begrepp, som kan innefatta espressomaskiner, men även kapselmaskiner och kaffebryggare.

Hjälpte det här testet om Kaffemaskin dig?

5 Röster, Genomsnitt: 4.8/5
Skriv recension

Dela testet

Liknande tester

espresso-machine test

Espressomaskin: 3 testade modeller

Bästa kaffebryggaren

Kaffebryggare: 6 testade modeller

Vill du få exklusiva uppdateringar?

 1. Melitta Barista TS Smart

  Melitta Barista TS Smart

  Bäst i test
 2. DeLonghi Magnifica S Ecam 21.117B

  DeLonghi Magnifica S Ecam 21.117B

  Bästa budgetvalet
 3. DeLonghi ECAM 23.460.S

  DeLonghi ECAM 23.460

  Vi rekommenderar

Vanliga frågor och svar

Det finns flera olika varianter av kaffemaskiner, allt från kapselmaskiner till manuella, halvautomatiska och helautomatiska espressomaskiner.

Helautomatiska maskiner kan göra flera olika typer av kaffe på ett kick. Med en inbyggd kaffekvarn mals hela bönor direkt i maskinen, vilket ger ett suveränt och fylligt kaffe.

Vinnaren i vår sammanställning av kaffemaskiner med bönor blev Melitta Barista TS Smart. Det är en helautomatisk kaffemaskin i rostfritt stål som låter dig välja mellan 21 olika kaffedrycker.

En helautomatisk kaffemaskin fixar hela bryggningsprocessen med minimal inblandning av användaren. Det betyder att du inte behöver ha några baristakunskaper för att få till en perfekt espresso eller macchiato hemma.

Maskinen tar hand om malning av bönor och tillredning av drycken, och det enda som krävs av dig är ett knapptryck.

Dricker du mest espresso räcker en maskin som är bra på just att göra espresso. Vill du ha möjlighet att göra fler typer av kaffedrycker, exempelvis med mjölk, bör du välja en maskin med fler funktioner.

Tar du väl hand om din kaffemaskin håller den i många år. Som med många andra produkter får du oftast vad du betalar för när du väljer kaffemaskiner. Det kan vara väl värda pengar att investera i en högkvalitativ kaffemaskin med automatisk rengörings- och avkalkningsfunktion.

En espressomaskins uppgift är i första hand att tillreda espresso. Men den kan också ha fler funktioner för att automatiskt tillreda kaffesorter med mjölk. Kaffemaskin är ett lite bredare begrepp, som kan innefatta espressomaskiner, men även kapselmaskiner och kaffebryggare.