Målet med vår sammanställning av stekpannor är att du ska hitta en modell som passar just dina behov och som uppfyller dina förväntningar Därför har vi ägnat många timmar åt att undersöka marknaden och ta reda på vilka stekpannor som faktiskt är bäst just nu

Jämför specifikationer

Du kan scrolla i sidled för att se alla produkter i jämförelsen.

1
image
2
image
3
image
image
image
image
image
Utmärkelse: Bäst i testBästa gjutjärnspannaMest innovativBästa kolstålpannanBästa rostfria stekpannaKlarar högst temperaturBra värmefördelning
Produkt: Scanpan Pro IQ 28 cmRonneby Bruk Ultra Light ProOnyx Cookware Hybrid Non-stickDe Buyer Mineral B ElementScanpan Impact 28 cmFiskars All SteelScanpan CTX
Betyg: 9.2 9.1 9.0 8.9 8.8 8.9 8.9
Material:Återvunnen aluminium med non-stickGjutjärnAluminium och rostfritt stålKolstålRostfritt stålÅtervunnet rostfritt stålRostfritt stål
Storlek:28 cm28 cm28 cm28 cm28 cm28 cm28 cm
Kompatibel med induktion:JaJaJaJaJaJaJa
Tål maskindisk:JaNejJaNejJaJaJa
Tål ugn:Upp till 260 grader  Upp till 220 graderUpp till 260 graderUpp till 200 graderUpp till 260 graderUpp till 270 graderUpp till 260 grader
Garanti:5 år30 år (gjutjärnsgaranti)100 dagar2 år5 år25 år5 år
Pris:cirka 1 600 krcirka 600 krcirka 900 kronorcirka 600 kronorcirka 900 kronorcirka 600 kronorcirka 1 200 kronor

1. Scanpan Pro IQ 28 cm - Bäst i test

  • Material: Återvunnen aluminium med non-stick
  • Storlek: 28 cm
  • Kompatibel med induktion: Ja
  • Tål maskindisk:  Ja
  • Tål ugn: Upp till 260 grader
  • Garanti: 5 år
  • Pris: cirka 1 600 kr
scanpan pro iq

Kvalitetspanna med tuff non stick-beläggning

Pro IQ från danska Scanpan är en proffsig stekpanna med en diameter på 28 cm och ett ergonomiskt handtag. Den är tillverkad av återvunnen aluminium, bland annat från fälgar och burkar, vilket gör den extra miljövänlig. Aluminium är dessutom hållbart och lätt samtidigt som det ger en jämn värmefördelning och reagerar snabbt när du reglerar spistemperaturen.

Precis som Scanpans populära modell CTX är Pro IQ utrustad med en hållbar non stick-beläggning som faktiskt klassas som en av de mest kraftfulla på marknaden. Den förenklar rengöringen och ger maten en fin stekyta utan att du behöver använda allt för mycket fett.

Scanpan Pro IQ går dessutom att diska i maskin, även om handdisk rekommenderas för hållbarhetens skull. Undvik helst att diska med diskmedel – det räcker med att skölja av pannan med hett vatten och torka ur den.

Något låga kanter

Scanpan Pro IQ passar bra för de flesta matlagningsuppgifter, från pannbiffar och köttbitar till grönsaker och falukorv. Däremot uppmärksammar vissa användare att stekpannan har ganska låga kanter, så lagar du ofta stora portioner mat (exempelvis köttfärssås eller annat såsigt) får du vara extra försiktig för att inte spilla ut mat på spisen.

Vad säger användarna om Pro IQ?

Vi har analyserat en stor mängd användarrecensioner från flera kända återförsäljare och majoriteten ger Scanpan Pro IQ höga betyg. Tre återkommande fördelar är non stick-beläggningen, det jämna stekresultatet och stekpannans goda hållbarhet. De saker användarna är mindre nöjda med är att stekytan tenderar att få små repor, att handtaget kan bli halt om det är blött eller fett och att kanterna är ganska låga. Nedan är några exempel på användarrecensioner vi läst.

Stekpannan har en grym kvalitetskänsla överlag och verkar sprida temperaturen jämnt över hela stekytan. Det känns som om jag kan köra lägre inställning på induktionsspisen och samtidigt uppnå bättre stekyta än förut. Enda negativa är att jag tycker kanterna känns lite väl låga.
Kundrecension från Bagaren och Kocken
Otroligt imponerad av denna produkt. Från att ha använt en kombination av klassiska gjutjärnspannor och teflonpannor som börjar flaga redan efter något år, så är detta den ultimata medelvägen. Sprider värmen bra, steker bra men har ändå samma non-stick-prestanda som teflon. Handtaget blir kanske lite halt om man är blöt/flottig, men det är enda detaljen de kan förbättra. Rekommenderas varmt!
Kundrecension från KitchenTime
Bra format; lagom tung, praktiskt handtag och bra storlek. Lätt att rengöra och jämt bra stekresultat.
Kundrecension från Royal Design
  • Utmärkt non stick-beläggning - i princip inget fastnar i pannan.
  • Jämn värmefördelning och stekning.
  • Håller bra över tid.
  • Av återvunnen aluminium.
  • Lite låga kanter.
  • Handtaget kan bli halt om det är blött eller fett.
  • Får lätt smårepor.

Finns att köpa hos:

2. Ronneby Bruk Ultra Light Pro - Bästa gjutjärnspanna

  • Material: Gjutjärn
  • Storlek: 28 cm
  • Kompatibel med induktion: Ja
  • Tål maskindisk: Nej
  • Tål ugn: Upp till 220 grader
  • Garanti: 30 år (gjutjärnsgaranti)
  • Pris: cirka 600 kr
ronneby-bruk-ultra-light pro stekpanna

Lätt gjutjärnspanna med naturlig non-stick

Ronneby Bruk har arbetat länge för att utveckla en innovativ gjutarteknik som gör det möjligt att använda tunnare gjutjärnsplattor, utan att för del delen förlora gjutjärnets fördelaktiga stekegenskaper. Den här stekpannan väger faktiskt bara drygt 1,5 kg, vilket är drygt hälften av vad traditionella gjutjärnspannor i samma storlek väger.

Ronnebys lättviktiga gjutjärnspanna är förinstekt med kravmärkt rapsolja och har därför en naturlig non-stickbeläggning som blir bättre ju mer du använder pannan. Botten på stekpannan har dessutom en virvelslipad yta, vilket förbättrar fördelningen av matfett under stekningen.

Kräver viss varsamhet

Ultra Light Pro har blivit en favorit i många kök, men det finns en del saker som kan vara bra att känna till innan du köper den, eller en gjutjärnspanna över huvud taget. I och med att stekpannan både är tunnare och lättare värms den också upp snabbare än en vanlig gjutjärnspanna. Därför är det extra viktigt att du värmer upp den stegvis, då allt för höga temperaturer kan göra botten konvex och ojämn. Det kan också göra att maten bränner fast.

Förutom det tål dessa pannor inte maskindisk, utan behöver alltid diskas för hand (helst bara med varmt vatten när pannan fortfarande är varm). Därefter är det viktigt att den får torka ordentligt så att den inte rostar och du kan också behöva smörja den då och då med matfett.

Vad tycker andra om Ultra Light Pro?

Användarna är överlag mycket nöjda med Ronneby Bruks gjutjärnspanna. I vår analys kan vi se att de vanligaste positiva kommentarerna handlar om stekpannans låga vikt, kvalitativa konstruktion, goda hanterbarhet och fina stekresultat. Vissa användare tycker dock att den kan vara lite besvärlig att underhålla och att handtaget kan bli varmt vid stekning.

Bra stekpanna med alla goda egenskaper från en gjutjärnspanna, men ändå lätt.
Kundrecension från Bagaren och Kocken
En stilren, funktionell stekpanna. Vi behövde smörja in den med olja i början och efter disk torkade vi den genom att värma den på plattan för att inte rosta. Men nu drygt 1 månad senare är den väldigt bra och rostar inte. Den kommer bara bli bättre med åren!
Kundrecension från Clas Ohlson
Steker jämnt och bra. Nackdelen är att handtaget blir mycket varmt.
Kundrecension från Kökets Favoriter
  • Lätt och enkel att hantera.
  • Hållbar konstruktion.
  • Fint stekresultat tack vare naturlig non-stickbeläggning.
  • Kan vara besvärlig att underhålla.
  • Handtaget kan bli varmt vid stekning.

Finns att köpa hos:

3. Onyx Cookware Hybrid Non-stick - Mest innovativ

  • Material: Aluminium och rostfritt stål
  • Storlek: 28 cm
  • Kompatibel med induktion: Ja
  • Tål maskindisk: Ja
  • Tål ugn: Upp till 260 grader
  • Garanti: 100 dagar
  • Pris: cirka 900 kronor
ONYX Cookware™ Hybrid Non-stick

Stekpanna med hybriddesign

Onyx är ett danskt företag som kombinerar klassiska värden med modern teknologi i sin tillverkning av köksredskap. Designarbetet sker på hemmaplan, men produktionen sker i Onyx fabrik i Kina.

Just den här Onyx-stekpannan har en patenterad hybriddesign där stekytan har toppar av rostfritt stål och dalar av aluminium, en konstruktion som kan ha flera fördelar för din matlagning. I och med att det rostfria stålet är upphöjt samlas saften från det du steker i botten av pannan, vilket ger en extra fin stekyta. Det gör också att den keramiska non stick-beläggningen skyddas när du använder redskap av metall så att stekpannan inte slits ut lika snabbt.

Tack vare det magnetiska lagret av rostfritt stål i stekpannans botten kan den användas på alla typer av hällar, även induktion. Den tål dessutom väldigt höga temperaturer – upp till 260 grader – och kan med fördel användas i ugnen.

Enkel att underhålla och prisvärd

Materialen i Onyx Cookware Hybrid Non-stick gör den i princip underhållsfri. Den behöver till exempel inte brännas in eller smörjas emellanåt, utan du kan bara börja steka direkt. Maten bränner inte fast och pannan svarar fort på temperaturförändringar.

Den keramiska non stick-beläggningen gör att maten inte fastnar, vilket också underlättar rengöringen. Du kan dock även diska pannan i maskin utan att oroa dig över att beläggningen ska ta skada.

Onyx Cookware Hybrid Non-stick är ett prisvärt alternativ för dig som haft ögonen på premiumpannorna från Hexclad med liknande teknologi, men som inte vill eller kan betala den saftiga prislappen.

  • 100 dagars nöjdhetsgaranti.
  • Hybridteknologi – en blandning av rostfritt stål och aluminium.
  • Tål maskindisk och metallredskap.
  • Finns bara att köpa hos ONYX.

4. De Buyer Mineral B Element - Bästa kolstålpannan

  • Material: Kolstål
  • Storlek: 28 cm
  • Tål maskindisk: Nej
  • Tål ugn: Upp till 200 grader
  • Garanti: 2 år
  • Pris: cirka 600 kronor
De Buyer Mineral B Element

Miljövänlig kolstålpanna med naturlig non-stick

Kolstålpannor är favoriter både bland kockar, både i hemmet och på professionell nivå. De Buyer Mineral B Element är en lätt och hållbar kolstålpanna med goda stekegenskaper som presterar bra på både höga och låga temperaturer. Precis som aluminium går kolstål bra att återvinna och just den här stekpannan är ett extra miljövänligt val eftersom tillverkaren huserar i en fransk nationalpark, vilket innebär att de följer ett extra strikt regelverk gällande både produktion och avfallshantering.

Mineral B Element från De Buyer har en naturlig non-stickbeläggning som blir bättre med tiden. Kärlet är även sprayat med bivax som dels skyddar mot rost, men som också förbättrar non-stickegenskaperna.

Passar alla spisar, men tål inte diskmaskin

Mineral B Element går att använda på alla spishällar och i ugnen, men den klarar inte riktigt lika höga temperaturer som övriga stekpannor i vår sammanställning (upp till 200 grader). Du kan även använda alla typer av redskap i pannan utan att oroa dig för skador på varken beläggning eller stekyta.

Kolstålpannor tål inte maskindisk, utan bör diskas för hand med hett vatten. Precis som gjutjärnspannor bör du inte heller använda diskmedel när du rengör, utan det räcker med vatten. Kom ihåg att aldrig skölja en varm panna i kallt vatten, utan låt den alltid svalna först (eller använd hett vatten).

Vad säger andra om Mineral B Element?

De Buyer Mineral B Element är en populär stekpanna som fått många fina recensioner, inte bara i Sverige utan världen över. De tre främsta fördelarna som användarna nämner är pannans non stick-egenskaper, höga prestanda och jämna värmefördelning. Vissa tycker dock att pannan är tung och att den inte presterar lika bra om man inte underhåller den. Här är ett urval av användarrecensioner vi undersökt:

Bästa stekpannan som bara blir bättre med tiden. Så prisvärd.
Kundrecension från Cervera
Kräver inbränning, vilket var lite mer energikrävande än vad jag trodde. Men nu har man en stekpanna som har naturlig nonstick och kommer hålla livet ut.
Kundrecension från Prisjakt
Mycket bra att laga mat i. Precis som de beskriver blir den bättre ju mer man använder den. Lite tung att hantera men man vänjer sig.
Kundrecension från Bagaren och Kocken
  • Tillverkad av återvinningsbart material och därför ett miljövänligare alternativ.
  • Non-stickegenskaperna förbättras med tiden.
  • Fantastiska stekegenskaper.
  • Beskrivs som ”oförstörbar” och kan hålla i generationer om du tar hand om den.
  • Vissa användare menar att inbränningen kan ta lite tid.
  • Tål inte maskindisk.

Finns att köpa hos:

5. Scanpan Impact 28 cm - Bästa rostfria stekpanna

  • Material: Rostfritt stål
  • Storlek: 28 cm
  • Kompatibel med induktion: Ja
  • Tål maskindisk: Ja
  • Tål ugn: Upp till 260 grader
  • Garanti: 5 år
  • Pris: cirka 900 kronor
scanpan impact

En kvalitativ, obelagd basstekpanna

Scanpan Impact är en robust basstekpanna tillverkad av rostfritt stål med en tjock aluminiumbotten som fungerar bra på alla typer av hällar. Den tål samma höga temperaturer som övriga modeller från Scanpan – alltså 260 grader – vilket gör den idealisk för att få till en fin stekyta på köttet.

Impact är faktiskt extra passande för stekning av just kött eftersom den helt saknar beläggning. Det gör den dels helt giftfri, men det främjar också Maillardreaktionen, en kemisk reaktion som ger köttbitarna sin vackra brynta färg och nyanserade smak.

Trots att den saknar beläggning är Scanpan Impact hyfsat enkel att rengöra och den går dessutom att diska i maskin, även om handdisk är att föredra.

Vad säger användarna om Scanpan Impact?

Scanpan Impact är en hyllad stekpanna som fått höga genomsnittsbetyg. I vår analys har vi kommit fram till att majoriteten av användarna är nöjda med både matlagningsprestanda, rengöring och material. Vissa uppger dock att viss typ av mat lätt fastnar, framför allt väldigt stärkelserika grönsaker, och att pannan har en viss inlärningskurva.

Sober elegans. Bra stekupplevelse. Vit opanerad fisk gick bra. Skönt slippa alla non-stick-pannor.
Kundrecension från Bagaren och Kocken
Bra köp och när du lär dig att steka med rostfritt stål (använda rätt temperatur) är den relativt non-stick. Perfekt för köttbitar och för att ge en fin krispig yta på vilket kött eller skaldjur som helst. Höjer definitivt smakerna på maten jämfört med non-stick.
Kundrecension från Harris Scarfe (översatt)
Köpte denna panna för att slippa PFAS. Den är fantastisk för att ge en fin stekyta på alla sorters kött. Värmen fördelas väl över hela pannans botten.
Kundrecension från Coop (översatt)
  • Perfekt för stekning av kött.
  • Bra värmefördelning.
  • Fri från gifter.
  • Har en viss inlärningskurva.
  • Stärkelserik mat kan fastna.

Finns att köpa hos:

6. Fiskars All Steel - Klarar högst temperatur

  • Material: Återvunnet rostfritt stål
  • Storlek: 28 cm
  • Kompatibel med induktion: Ja
  • Tål maskindisk: Ja
  • Tål ugn: Upp till 270 grader
  • Garanti: 25 år
  • Pris: cirka 600 kronor
fiskars all steel stekpanna 28 cm

Hållbar och miljövänlig allroundpanna

Fiskars All Steel är en perfekt allroundpanna som passar bra för de flesta uppgifter i köket. Alla Fiskars stekpannor tillverkas i Norden, närmare bestämt i Finland, och just den här modellen är dessutom tillverkad av 90 procent återvunnet rostfritt stål, vilket gör den extra miljövänlig.

Det rostfria stålet har en borstad finish och gör pannan extra slitstark. Den har en tjock botten i tre lager, vilket ger en jämn värmefördelning på alla spishällar, och non stick-beläggningen i Ceratec ger maten en fin stekyta. Fiskars All Steel är i övrigt ugnssäker upp till 270 grader och passar därmed perfekt att använda för matlagning i ugnen.

Handdisk rekommenderas, även om det är möjligt att diska den här stekpannan i maskin. Den kommer dessutom med en garanti på hela 25 år.

Vad säger andra om Fiskars All Steel?

Användarna själva ger Fiskars All Steel höga genomsnittsbetyg. Några av de saker de tycker mest om är pannans goda värmefördelning, enkla rengöring och den stilrena designen. Bland de negativa kommentarerna nämns bland annat stekpannans vikt och att den kräver speciell rengöring för att mat inte ska bränna fast. Viss beläggning går nämligen inte att tvätta bort med vanlig disksvamp, diskborste eller maskindisk.

En användare skriver att det bästa sättet att bli av med beläggningen är att låta en maskindisktablett lösas upp och koka i lite vatten i ungefär en kvart några gånger per år, sen blir stekpannan som ny.

Mycket trevlig stekpanna med tjock botten som ger jämn och bra värme. Dessutom väldigt fin design. Mycket nöjd.
Kundrecension från Cervera
Haft denna i ett år nu. Bästa produkten i köket fortfarande.
Kundrecension från Prisjakt
  • Klarar upp till 270 grader.
  • 25 års garanti.
  • Tillverkad av 90 procent återvunnet rostfritt stål i Finland.
  • Snygg, borstad finish.
  • Kräver särskild rengöring.
  • Aningen tung.

Hitta billigaste priset:

I samarbete med pris-logo

7. Scanpan CTX - Bra värmefördelning

  • Material: Rostfritt stål
  • Storlek: 28 cm
  • Tål maskindisk: Ja
  • Tål ugn: Upp till 260 grader
  • Garanti: 5 år
  • Pris: cirka 1 200 kronor
Scanpan CTX
Scanpan CTX¨
stekpanna från Scanpan CTX-3

Ett slitstarkt och mångsidigt köksredskap

CTX är inte en enstaka stekpanna utan en hel serie av stek- och kokkärl från Scanpan, bland annat wokpannor, grytor och kastruller. CTX står för ”Ceramic Titanium Extreme” och är en innovativ teknik som kombinerar keramik och titan för att ge slitstarka köksredskap med en ofarlig non-stickbeläggning.

Stekpannan CTX finns i storlekarna 20, 24, 26, 28 och 32 cm och är tillverkad av rostfritt stål med borstad finish. Den har en slimmad konstruktion som gör den smidig att hantera i köket och det värmeisolerade handtaget ger ett bra grepp under stekningen.

Pannan går att använda på alla spishällar, även induktion, och tål alla typer av köksredskap. Den har dessutom högre kanter än vår testvinnare Pro IQ från samma tillverkare, vilket gör den mer passande för stora portioner köttfärssås eller liknande.

Scanpan CTX är en kvalitativ stekpanna med non stick och jämn värmefördelning.

10 gånger hårdare än stål och tål maskindisk

Det keramiska titanskiktet i Scanpans stekpannor utgör själva kärnan i företagets verksamhet och är faktiskt tio gånger hårdare än stål. Detta skikt sprayas sedan med Scanpans egna patenterade beläggning som är extremt tålig och helt fri från skadliga PFOA-ämnen. Den ger en fin stekyta, förhindrar att maten bränner fast och gör pannan enklare att rengöra.

En annan fördelaktig egenskap med Scanpan CTX är att den går att diska i maskin. Det rekommenderas dock att du diskar den för hand om du vill förlänga pannans hållbarhet.

Vad tycker andra om Scanpan CTX?

Efter att ha läst och sammanställt hundratals användaromdömen kan vi konstatera att Scanpan CTX är en storfavorit både bland proffsen och hemmakockarna. De som använt pannan uppmärksammar den höga kvaliteten och non stick-beläggningen, men tycker också att den fördelar värmen jämnt över stekytan. Vissa rapporterar dock att stekytan lätt blir repig och att beläggningen försämras inom ungefär ett års tid.

Stekpannan var riktigt riktigt bra när vi köpte den. Har använt varsamt och på induktionshäll. Beläggningen höll ganska precis 1 år, men nu fastnar det mesta. Om man kan leva med det är den bra. Men jag testar annat märke nu, efter 2 pannor av Scanpan.
Kundrecension från KitchenTime
Bra hittills men syns redan ytliga repor i beläggningen. Har inte använt metallredskap (som man dock ska kunna) och aldrig diskat med disksvamp så har behandlat den väldigt väl.
Kundrecension från Royal Design
  • Extremt tålig och PFOA-fri GreenTek-beläggning av keramisk titan.
  • Lätt att hantera och även att rengöra.
  • Klarar av köksredskap i alla material.
  • Tål maskindisk (även om handdisk rekommenderas).
  • Blir lätt repig med metallredskap.
  • Något dyr.

Finns att köpa hos:

Guide vid val av stekpanna

Vilken stekpanna du använder kan påverka din matlagning mer än du tror. Det finns till exempel stekpannor i olika material, så som gjutjärn och rostfritt stål, och med olika typer av non-stickbeläggningar. Vissa varianter klarar även maskindisk och går bra att använda i ugnen.

Känner du dig osäker på vilken stekpanna som passar dig bäst? Börja då med att läsa vår köpguide nedan innan du jämför de olika pannorna i sammanställningen!

stekpanna

Stekpannor i olika material

Stekpannor finns i många olika storlekar, men kan också vara tillverkade av olika material.

Gjutjärnspanna

Gjutjärnspannor är tillverkade av gjutjärn, ett extra hårt material med fantastiska stegegenskaper. Dessa stekpannor kan utan problem hålla livet ut, så länge du tar väl hand om dem.

Stekpannor i gjutjärn har en naturlig non-stickbeläggning som dessutom blir bättre ju mer du använder stekpannan. Du bör dock ändå använda matfett vid stekningen så att maten inte bränns vid.

En annan fördel med gjutjärnspannor är att de släpper ifrån sig järn under matlagningen, vilket kan förebygga järnbrist. De har även en extra tjock botten, vilket ger en bättre värmefördelning samtidigt som det minskar risken för att maten bränns.

Nackdelarna med denna typ av stekpannor är att de tar relativt lång tid att värma upp och att de kan vara väldigt tunga. De får dessutom inte diskas i diskmaskin och helst inte med vanligt diskmedel heller. Oftast räcker det med att bara rengöra dem med varmt vatten och en diskborste.

En gjutjärnspanna tål redskap i alla material, fungerar på alla spisar och klarar riktigt höga temperaturer. Däremot är de ofta väldigt tunga och de kan inte diskas i maskin.

Emaljerat gjutjärn

Det finns även stekpannor av emaljerat gjutjärn, vilket betyder att gjutjärnet har en beläggning av emalj. Detta täcker igen porerna i gjutjärnet och minskar risken för att fett, smak eller lukt sugs upp av pannan. Beläggningen ser även till att gjutjärnet inte rostar och gör stekpannan betydligt enklare att rengöra.

Viktigt att komma ihåg när det gäller emaljerat gjutjärn är att inte värma upp pannan på hög värme innan du börjar steka. Det tar nämligen lång tid för detta material att svalna, vilket ökar risken för att maten bränns vid.

En emaljerad gjutjärnspanna är lätt att rengöra, rostar inte lika lätt och tål höga temperaturer, men du måste vara försiktig med temperaturen så att maten inte bränns vid.

Rostfritt stål

Stekpannor i rostfritt stål är vanliga bland hushåll såväl som restauranger och kan likt gjutjärnspannor hålla i många år om du tar hand om dem. De är dessutom lätta och ofta utrustade med en non-stickbeläggning som minskar risken för att maten bränner vid. Det finns även rostfria pannor utan beläggning som lämpar sig extra bra för kött, men det gäller att ha rätt teknik så att maten inte bränner. Det gäller framför allt stärkelserik mat som exempelvis potatis.

En stekpanna i rostfritt stål, väger lite och lätt att hantera, den tål höga temperaturer och ger en jämn värmefördelning. Pannor utan beläggning kan dock ha en viss inlärningskurva.

Kolstålpanna

Kolstålpannan har länge varit en favorit hos professionella kockar. Till skillnad från gjutjärnspannor är kolstålpannan lättare samtidigt som de tar mindre tid att värma upp. Stål är dessutom ett mycket tåligt och hållbart material som håller värmen bra, men som också ger en optimal värmefördelning.

En annan viktig fördel med kolstålpannor är att de har en naturlig non-stickbeläggning som du själv skapar med tiden. Pannan kommer alltså att bli bättre ju fler gånger du använder den. Tar du väl hand om den kan den till och med gå från generation till generation. De går däremot inte att diska i maskin och kan vara rätt tunga.

En kolstålpanna är lättare än gjutjärn, men ändå slitstark och har en naturlig non-stickbeläggning som förbättras med tiden. Den fungerar på alla typer av spisar, men kan vara tung och tål inte maskindisk.

Aluminiumpanna

Stekpannor i aluminium är extra lätta och smidiga att hantera samtidigt som de erbjuder mycket god värmeledning. De väger oftast mycket lite och reagerar snabbt när du justerar temperaturen på plattan, vilket kan vara fördelaktigt när du steker lite mer känsliga råvaror.

Aluminiumpannor kyls också ner snabbare och har ofta en non stick-beläggning som gör dem enkla att både använda och underhålla. Hållbarheten kan däremot inte riktigt mäta sig med gjutjärn, kolstål eller rostfritt stål.

En aluminiumstekpanna väger oftast lite, leder värme bra, reagerar snabbt på temperaturförändringar, men är inte riktigt lika hållbar som stekpannor av stål.

Kopparstekpanna

En kopparstekpanna är bra på att leda värme och passar bra för stekning på lite lägre temperaturer. Kopparstekpannor är ofta uppbyggda av olika lager, där varje lager har sin egen funktion. Det kan till exempel finnas en yta av aluminium som förbättrar värmefördelningen och en av stål som ger en bra stekyta. Många modeller har dessutom en insida av rostfritt stål.

Värt att nämna är att du bör polera din kopparstekpanna regelbundet för att minska risken att den mörknar.

En kopparstekpanna klarar alla typer av redskap och ger en bra värmefördelning, men passar bäst för stekning på lägre temperaturer.

Non-stickbeläggning minskar risken för bränd mat

Det är vanligt att stekpannor har någon form av non-stickbeläggning som gör att maten inte bränns vid lika lätt. Beläggningen kan också ge en extra fin stekyta och göra stekpannan enklare att rengöra.

Idag finns det olika typer av beläggningar, där teflon och keramik är två av de vanligaste. Nedan ska vi titta närmare på skillnaden mellan dessa.

Teflonbeläggning

Teflon gör det enkelt att steka i stekpannan, men eftersom teflonet snabbt slits ut kommer du att behöva köpa nya stekpannor regelbundet. Teflonbeläggningen är dessutom känslig mot höga temperaturer och kan till och med vara hälsofarlig. Det finns studier som till och med visar att den kan vara cancerframkallande och reproduktionsstörande.

Teflon tillverkas av plast, vilket innebär att den vid höga temperaturer kan utsöndra farliga gaser och giftiga partiklar som du sedan får i dig via maten. Dessutom ökar risken för denna utsöndring om du lagar mat med redskap av metall eftersom de repar plasten.

Av denna anledning rekommenderar vi att du undviker stekpannor med teflonbeläggning i den mån det är möjligt. Gjutjärns- eller kolstålpannor är betydligt bättre alternativ som dessutom håller längre.

Keramisk beläggning

Stekpannor med keramisk beläggning kräver precis som teflonpannor mindre matfett, vilket gör det enklare att tillaga hälsosammare mat. Beläggningen är dessutom hård och tål en hel del stryk.

Den största skillnaden mellan keramik och teflon är att den keramiska beläggningen klarar högre temperaturer utan att beläggningen tar skada. Bäst stekresultat får du dock vid temperaturer på mellan 160 – 180 grader.

Med en keramisk beläggning bör du också undvika redskap av metall eftersom det kan skada materialet. Det släpper emellertid inte ut några gifter som teflon kan göra. Kom även ihåg att beläggningen blir sämre om maten bränner fast i pannan, så använd alltid matfett vid stekningen.

Skippa beläggningen vid stekning av kött

Om du ofta steker kött kan det vara smart att ha en separat stekpanna för det som saknar beläggning, exempelvis en i gjutjärn eller rostfritt stål. Det främjar nämligen den kemiska process som ger köttbitarna sin fina brynta färg och fylliga smak.

Skötselråd för din stekpanna

Om du tar hand om din stekpanna på rätt sätt kan du få den att hålla i flera år framöver, oavsett material. Här kommer våra bästa tips på hur du sköter om stekpannan och rengör den.

  • Diska för hand. Det bästa sättet för att rengöra stekpannor, oavsett material och beläggning, är att diska dem för hand. Det finns modeller som tål maskindisk, men detta kan slita på materialet såväl som på pannans non-stickbeläggning. Vissa stekpannor, exempelvis gjutjärn, ska inte ens diskas med diskmedel utan enbart med varmt vatten.
  • Köp ett stekpanneskydd. På så sätt kan du skydda dina stekpannor vid förvaring.
  • Använd stålull. Om det fastnat matrester i stekpannor av gjutjärn eller kolstål kan du använda stålull för att ta bort dem. Tänk dock på att du kan behöva bränna in stekpannan på nytt efter rengöringen.
  • Kalkavlagringar. Upptäcker du missfärgningar i din rostfria stekpanna kan du koka kärlet med ättika och vatten (2 – 3 matskedar ättiksprit per liter vatten). Därefter diskar du stekpannan som vanligt.
  • Allputsmedel. Detta är ett medel som fungerar bra till de flesta material i köket, även stekpannor.

Vanliga frågor

Vilken stekpanna du ska köpa beror på vad du planerar att använda stekpannan till, men också vad du har råd att betala.

Gjutjärns- och kolstålpannor är extra slitstarka och tål höga temperaturer, men kräver i regel mer underhåll än en panna i rostfritt stål eller aluminium. Vill du att pannan ska vara så enkel som möjligt att rengöra rekommenderar vi en stekpanna med non stick-beläggning, men steker du ofta kött är en obelagd panna bättre.

Det beror helt på vilken stekpanna du väljer att köpa. Om du till exempel märker att stekytan börjar bli repig eller flagna kan det vara dags att byta ut den. Detsamma gäller om den blivit deformerad eftersom det påverkar stekresultatet.

Du bör undvika stekpannor med teflonbeläggning eftersom de kan ha hälsofarliga effekter, särskilt om du ofta steker på väldigt höga temperaturer. Dessutom har de relativt kort livslängd och blir slitna fort.

Hjälpte det här testet om Stekpanna dig?

18 Röster, Genomsnitt: 4.7/5
Skriv recension

Liknande tester

test av köksknivar

Köksknivar: 4 testade modeller

potatisskalare test

Potatisskalare: 4 testade modeller

test av kastruller

Kastruller: 5 testade modeller

Testvinnare - Stekpanna

  1. scanpan pro iq

    Scanpan Pro IQ 28 cm

    Bäst i test
  2. ronneby-bruk-ultra-light pro stekpanna

    Ronneby Bruk Ultra Light Pro

    Bästa gjutjärnspanna
  3. ONYX Cookware™ Hybrid Non-stick

    Onyx Cookware Hybrid Non-stick

    Mest innovativ

Vanliga frågor

Vilken stekpanna du ska köpa beror på vad du planerar att använda stekpannan till, men också vad du har råd att betala.

Gjutjärns- och kolstålpannor är extra slitstarka och tål höga temperaturer, men kräver i regel mer underhåll än en panna i rostfritt stål eller aluminium. Vill du att pannan ska vara så enkel som möjligt att rengöra rekommenderar vi en stekpanna med non stick-beläggning, men steker du ofta kött är en obelagd panna bättre.

Det beror helt på vilken stekpanna du väljer att köpa. Om du till exempel märker att stekytan börjar bli repig eller flagna kan det vara dags att byta ut den. Detsamma gäller om den blivit deformerad eftersom det påverkar stekresultatet.

Du bör undvika stekpannor med teflonbeläggning eftersom de kan ha hälsofarliga effekter, särskilt om du ofta steker på väldigt höga temperaturer. Dessutom har de relativt kort livslängd och blir slitna fort.