Vilken är den bästa stekpannan?

Enligt expert- och användarbetyg är Scanpan CTX är den bästa stekpannan på marknaden just nu. Här får du en prisbelönt stekpanna i världsklass som både är hållbar och praktisk. Pannans non-stickbeläggning är helt fri från farliga PFOA-ämnen och den fungerar på dessutom alla hällar, även induktion. Nedan kan du läsa mer om Scanpan CTX och jämföra dess egenskaper med övriga stekpannor i vår jämförelse!

Välj produkter att jämföra

Sortera efter

1
Scanpan CTX

Scanpan CTX

  • Slitstark och hållbar
  • Fungerar på alla spishällar
  • Kan användas i ugn
  • Tål maskindisk
Vi rekommenderar:
2
ronneby-bruk-ultra-light pro stekpanna

Ronneby Bruk Ultra Light Pro Gjutjärn

  • Lättviktig gjutjärnspanna
  • Blir snabbt varm
  • Prisvärd
  • Tål även ugn
Vi rekommenderar:
3
De Buyer Mineral B Element

De Buyer Mineral B Element

  • Slitstark och hållbar
  • Ett miljövänligt alternativ
  • Naturlig non-stick
  • Prisvärd
Vi rekommenderar:
av Marcello Rongione Senast uppdaterad : Sep 21, 2021

Det här testet har fått betyget:

9 Röster, Genomsnitt: 4.6/5

En stekpanna är ett självklart köksredskap som du kan använda för att tillaga goda maträtter på spisen. Idag finns det många olika typer av stekpannor – vissa är tillverkade av gjutjärn, andra av rostfritt stål. Det finns även stekpannor i olika storlekar och prisklasser.

Vissa modeller är dock utan tvekan bättre än andra, både vad gäller tillagning av mat, hållbarhet och rengöring. Om du är seriös med din matlagning kan det alltså vara en god idé att jämföra olika stekpannor för att hitta en modell som passar just dina behov.

För att hjälpa dig att hitta den bästa stekpannan till ditt kök har vi granskat experternas rekommendationer och användarnas egna omdömen. På så sätt har vi lyckats välja ut några stekpannor som fått bättre betyg än andra:

  • Scanpan CTX – Bäst i testet
  • Ronneby Bruk Ultra Light Pro Gjutjärn – Bästa gjutjärnspanna
  • De Buyer Mineral B Element – Bästa kolstålpannan
  • Tefal Jamie Oliver SS – Bästa budgetvalet

Vi har även undersökt och jämfört de olika stekpannornas egenskaper för att enklare utse vinnare i olika kategorier. Bäst i testet blir den stekpanna som fått bäst samlade betyg av både användare och experter. Vi har även utsett en testvinnande gjutjärnsanna och kolstålpanna samt ett bra budgetval.

Nedan kan du läsa vår recension av varje stekpanna där vi går igenom egenskaper samt för- och nackdelar. Längst ner på sidan hittar du även en guide där vi går igenom hur du hittar den bästa stekpannan för dina behov.

Så har vi valt ut testvinnarna

För att välja ut våra testvinnare har vi tagit hänsyn till en rad olika faktorer i vår bedömning. Vi har dels läst experternas och kockarnas egna tester, men framför allt tagit reda på vad användarna själva har att säga om respektive modell.

Efter att ha sållat bort de stekpannor som inte riktigt håller måttet har vi gjort en enskild bedömning av de kvarstående modellerna. Här har vi bland annat tittat på:

  • Material
  • Hållbarhet
  • Rengöring
  • Användarvänlighet
  • Funktion
  • Miljövänlighet
  • Mångsidighet
  • Prisklass

Observera att vår sammanställning kan innehålla affiliatelänkar. Varken länkar eller eventuella samarbetspartners har dock någon inverkan på resultatet i vår sammanställning. Våra jämförelser är alltid objektiva, sanningsenliga och baserade på fakta.

Testvinnare - Stekpanna

Visa alla produkter

1. Scanpan CTX- Bäst i testet

Scanpan CTX
Scanpan CTX¨
stekpanna från Scanpan CTX-3
    • Material: Rostfritt stål
    • Storlek: 28 cm
    • Tål maskindisk: Ja
    • Tål ugn: Upp till 260 grader
    • Non-stickbeläggning: GreenTek
    • Material på redskap: Trä, plast, silikon och metall
    • Garanti: 5 år

Köp nu:

  • 30 dagar öppet köp
  • Fri frakt över 499kr
  • 30 dagar öppet köp
  • Snabb leverans
  • Nordens största marknadsplats
  • Trygg ehandel
  • Leveranstid 1-3 arbetsdagar.
  • 14 dagars ångerrätt.

Scanpan CTX är en stekpanna i världsklass som presterar lika bra i hemmet som på en förstklassig restaurang. CTX står för ”Ceramic Titanium Extreme” och är en innovativ teknik som kombinerar keramik och titan för att ge en riktigt tålig och slitstark stekpanna med en helt ofarlig non-stickbeläggning.

Användarna själva kunde inte vara mer nöjda med produkten. Faktum är att majoriteten ger stekpannan full pott och menar att de skulle rekommendera den till andra köpare.

Många menar till och med att Scanpan CTX är ”den bästa stekpannan de ägt” och att den utan tvekan uppfyller deras förväntningar.

Genom åren har Scanpan CTX dessutom blivit utsett till bäst i test flera gånger i rad, bland annat av Aftonbladet. Det var med andra ord inte svårt för oss att utse denna stekpanna till bäst i test i vår egen jämförelse.

En populär serie

Scanpan CTX är faktiskt en enstaka stekpanna utan en hel serie av stekkärl anpassade för familjer såväl som för professionellt bruk.

Den modell vi valt att utse som bäst i test är stekpannan på 28 cm – som även finns i storlekarna 20, 24, 26 och 32 cm – men du kan också köpa både wokpannor, grytor och kastruller ur samma serie.

Med andra ord är det inga problem att byta ut alla gamla stekkärl i köket mot Scanpans högkvalitativa produkter, något som många användare menar att ge gjort (stegvis förstås).

Snygg och lätt att hantera

Scanpan CTX stekpanna har en diameter på 28 cm, vilket ger en bottendiameter på 19,6 cm. Dess minimalistiska design i rostfritt stål med borstad finish får stekpannan att kännas riktigt lyxig och exklusiv.

Detta – i kombination med dess prestanda – gör att den passar in både i hemmet och på restaurangen.

Dess slimmade konstruktion gör den lätt och smidig att hantera i köket (åtminstone jämfört med en gjutjärnspanna). Handtaget är förstås värmeisolerat och ger dig ett bra grepp under matlagningen.

Tål alla hällar och redskap

En fördel med Scanpan CTX är att den går att använda på alla spishällar, även induktion. Du kan till och med använda den i ugnen på upp till 260 grader – perfekt om du vill hålla maten varm eller bara tillaga något direkt i pannan.

Scanpan CTX tål även alla typer av köksredskap, oavsett om de är i metall, plast, silikon eller trä. Dock menar vissa användare att metallredskap lätt repor i pannan, även om detta inte har någon påverkan på stekresultatet.

Oavsett vad kan det vara en god idé att välja redskap i exempelvis plast eller trä för att förlänga stekpannans livslängd.

Unik GreenTek-beläggning

Det keramiska titanskiktet i Scanpans stekpannor utgör själva kärnan i företagets verksamhet och är faktiskt tio gånger hårdare än stål. Detta skikt sprayar man sedan med Scanpans egen patenterade GreenTek-beläggning som är extremt tålig och dessutom helt fri från skadliga PFOA-ämnen.

Beläggningen är dock inte bara extremt hållbar – den ser dessutom till att maten inte bränner fast under stekningen. Trots det är det dock alltid en god idé att använda matfett.

Tål maskindisk

En unik egenskap med Scanpan CTX är att den tål maskindisk, vilket få andra stekpannor (åtminstone högkvalitativa sådana) gör. Samtidigt rekommenderar Scanpan själva att du diskar den för hand om du vill förlänga livslängden.

Ett bra tips för dig som vill vara extra rädd om stekpannan är att diska den med en borste av kokosfiber som gör rent utan att rispa ytan.

Slutomdöme

Det råder inga tvivel om att Scanpan CTX är en serie som går hem hos proffs såväl som hos helt vanliga hushåll. De högkvalitativa materialen i kombination med den tåliga non-stickbeläggningen kan du räkna med ett perfekt stekresultat varje gång.

Bortsett från att erbjuda utmärkt värmefördelning och en snygg design är Scanpan CTX dessutom en mycket lättviktig och nätt stekpanna. Vill du ha ett smidigare alternativ än en gjutjärnspanna – fast med liknande egenskaper – kan detta alltså vara ett utmärkt alternativ.

Scanpan erbjuder även en fabriksgaranti på 5 år, vilket är ett tydligt bevis på att företaget själva är säkra på stekpannans kvalitet.

Den enda nackdelen med modellen är att den lätt blir repig av metallredskap och att den är något dyr (även om du får mycket för pengarna).

  • Extremt tålig och PFOA-fri GreenTek-beläggning av keramisk titan.
  • Lätt att hantera och även att rengöra.
  • Klarar av köksredskap i alla material.
  • Tål maskindisk (även om handdisk rekommenderas).
  • Blir lätt repig med metallredskap.
  • Något dyr.

2. Ronneby Bruk Ultra Light Pro Gjutjärn- Bästa gjutjärnspanna

ronneby-bruk-ultra-light pro stekpanna
    • Material: Gjutjärn
    • Storlek: 28 cm
    • Tål maskindisk: Nej
    • Tål ugn: Upp till 220 grader
    • Non-stickbeläggning: Naturlig
    • Material på redskap: Trä, plast, silikon och metall
    • Garanti: Uppgift saknas

Köp nu:

  • 9 av 10 hos Trustpilot.se
  • 14 dagars ångerrätt.
  • 100 dagar öppet köp Fri retur i butik
  • Fri retur i butik
  • 30 dagar öppet köp.
  • Leveranstid 1-3 vardagar.
  • Fri frakt.
  • 14 dagars ångerrätt.
  • 14 dagars ångerrätt.
  • Leveranstiden är 2-4 arbetsdagar.

Ronneby Bruk Ultra Light Pro är en stekpanna i gjutjärn, vilket innebär att den tål höga temperaturer och att den har en naturlig non-stickbeläggning som bara blir bättre ju längre du använder pannan.

Just denna modell har dock ett ess i rockärmen som får den att sticka ut i mängden – den väger knappt hälften av vad en vanlig gjutjärnspanna gör.

Eftersom vikten är den största nackdelen med gjutjärnspannor är detta en egenskap som gör Ronneby Bruk Ultra Light Pro extra attraktiv. Här får du en stekpanna som har gjutjärnets alla fördelar, men som är betydligt enklare att hantera i köket.

Innovativ gjutarteknik

Det finns en god anledning till varför Ronneby Bruk Ultra Light Pro är så lätt jämfört med andra gjutjärnspannor. Ronneby Bruk har nämligen spenderat flera år på att utveckla en innovativ gjutarteknik som gör det möjligt att använda tunnare gjutjärnsplattor, utan att för del delen förlora gjutjärnets fördelaktiga stekegenskaper.

Stekpannan väger strax över 1,5 kg, vilket är mindre än hälften av vad traditionella gjutjärnspannor i samma storlek väger.

Detta har gjort Ronneby Bruk Ultra Light Pro till ett populärt alternativ bland både familjer och kockar som föredrar gjutjärn, men som vill ha en mer lätthanterlig modell.

En annan fördel med att stekpannan är tunnare och lättare är att den värms upp snabbare än en vanlig gjutjärnspanna.

Värt att nämna är dock att inte värma upp den på höga temperaturer för snabbt. Vissa användare uppger nämligen att stekpannans botten då kan bli konvex och ojämn. Därför är det bättre att värma upp den stegvis för att behålla livslängden.

Naturlig non-stickbeläggning och ugnssäker

Ronnebys lättviktiga gjutjärnspanna är förinstekt med kravmärkt rapsolja och har därför en naturlig non-stickbeläggning som blir bättre ju mer du använder pannan.

Botten på stekpannan har dessutom en virvelslipad yta, vilket dels ger jämnare värme, men också bättre fördelning av matfett under stekningen.

Ronneby Bruk Ultra Light Pro går att använda på alla spishällar, även induktion, och är dessutom ugnssäker upp till 220 grader. På så sätt kan du tillaga mat direkt i pannan eller hålla middagen varm till servering.

Var försiktig med rengöringen

Precis som med alla gjutjärnspannor bör du vara extra försiktig när det är dags att rengöra din Ronneby Bruk Ultra Light Pro. Den tål inte maskindisk och bör inte heller diskas med vanligt diskmedel.

Oftast räcker det att diska ur pannan med varmt vatten och en diskborste medans den fortfarande är het. Torka sedan av den med hushållspapper.

Om du haft mat i pannan under en längre tid eller om den blivit fuktig kan det uppstå rost. Rosten är inte farlig, men kan ge en förhöjd smak av järn. För att ta bort den kan du använda en stålborste, men tänk på att smörja pannan med matolja efter rengöringen.

Slutomdöme

Ronneby Bruk Ultra Light Pro är en högkvalitativ gjutjärnspanna som blivit extra uppmärksammad för sin låga vikt och utmärkta stekegenskaper. Pannan tål mycket höga temperaturer – även i ugn – och har dessutom en naturlig non-stickbeläggning som bara blir bättre med tiden.

Användarna själva är mycket nöjda med denna lätta gjutjärnspanna och menar att den håller vad den lovar. Många uppger att pannan är enkel att använda såväl som att rengöra och menar till och med att det är ”det är det bästa köpet de gjort”.

Det finns dock en del nackdelar som kan vara bra att känna till. En av dem är att stekpannan inte tål maskindisk och att du måste vara lite försiktig med rengöringen. Vissa användare menar även att den inte presterar optimalt på induktion (även om den är anpassad för det)

Överlag är dock Ronneby Bruk Ultra Light Pro en utmärkt och lättviktig stekpanna som har alla fördelar med gjutjärn utan att vara klumpig och tung.

  • Mycket lätt för att vara gjutjärnspanna.
  • Tål extremt höga temperaturer och kan även användas i ugn.
  • Naturlig non-stickbeläggning som blir bättre ju längre du använder pannan.
  • Mycket prisvärd i förhållande till kvaliteten.
  • Tål inte maskindisk och bör inte diskas med diskmedel, bara varmt vatten.
  • Botten kan bli konvex vid allt för snabb uppvärmning.

3. De Buyer Mineral B Element- Bästa kolstålpannan

De Buyer Mineral B Element
    • Material: Kolstål
    • Storlek: 28 cm
    • Tål maskindisk: Nej
    • Tål ugn: Upp till 200 grader
    • Non-stickbeläggning: Naturlig
    • Material på redskap: Trä, plast, silikon och metall
    • Garanti: Uppgift saknas

Köp nu:

  • Trustpilot 8,3 av 10
  • 100 dagar öppet köp
  • 14 dagars ångerrätt.
  • Fri frakt över 499kr
  • 30 dagar öppet köp
  • Fri frakt över 499kr
  • 90 dagars ångerrätt.
  • Leveranstiden vanligtvis 2-10 arbetsdagar.
  • 14 dagars ångerrätt.
  • Fri frakt över 499 kr.

De Buyer Mineral B Element är en extra stekpanna av kolstålpanna som inte bara är utmärkt för stekning – den är dessutom extra miljövänlig! Kolstål är nämligen ett återvinningsbart material som kan bli till något annat när du är klar med stekpannan.

Likt gjutjärnspannan från Ronneby Bruk har denna kolstålpanna från De Buyer en naturlig non-stickbeläggning. I takt med att du använder stekpannan kommer den dels att bli mörkare och också mer och mer ”instekt”, vilket också förbättrar dess non-stickegenskaper.

Slittålig och hållbar

De Buyer Mineral B Element är en slitstark och hållbar stekpanna av kolstål, ett material som (precis som namnet antyder) är en kombination av järn och kol.

Kolstålpannor är favoriter både bland kockar och i hushåll, dels på grund av att de är lätta och hållbara, men också på grund av de utmärkta stekegenskaperna.

Här är De Buyer Mineral B Element inget undantag – både kockar och övriga användare vittnar om hur väl stekpannan presterar både på höga och låga temperaturer.

Vissa användare beskriver dessutom pannan som ”oförstörbar”, vilket förstås är ett mycket bra betyg.

Ett miljövänligare alternativ

En annan fördel med kolstålpannor är att de är miljövänligare än många andra stekpannor. När du är klar med din stekpanna kan du nämligen återvinna den och låta den bli till något annat.

Just denna stekpanna från De Buyer är ett extra bra val eftersom tillverkaren huserar i en fransk nationalpark. Detta innebär att de följer ett extra strikt regelverk gällande produktion såväl som till avfallshantering. De har dessutom ett helt eget vattenreningssystem och återanvänder vatten för att minska onödiga påfrestningar på miljön.

De Buyer stödjer dessutom utvecklingen av ett mer hållbart samhälle genom att engagera sig i framtagandet av förnybara energikällor och mer effektiva lösningar för energiutnyttjande.

Naturlig non-stick som blir bättre med tiden

Mineral B Element från De Buyer har en naturlig non-stickbeläggning som blir bättre med tiden. Kärlet är dessutom sprayat med bivax som dels skyddar mot rost, men som också förbättrar dess non-stickegenskaper.

Användarna själva menar att kolstålpannan är helt suverän efter att den blivit inbränd. Vissa menar dock att denna process kan ta lite tid och att pannan inte klarar lösare smetar (exempelvis pannkakor eller omelett) till en början.

Passar alla spisar

Mineral B Element går att använda på alla spishällar – från gasspisar till induktionshällar. Den går till och med att använda i ugnen på en temperatur upp till 200 grader.

Även om De Buyer Mineral B Element klarar mycket höga temperaturer är det dock viktigt att låta den hettas upp stegvis. Om du värmer upp eller kyler ner pannan för snabbt finns risk att järnet slår sig (böjs).

Du kan även använda alla typer av redskap i pannan utan att oroa dig för skador på varken beläggning eller stekytan. För att vara på den säkra sidan bör du dock undvika metall och istället använda redskap i trä eller plast.

Tål inte diskmaskin

Kolstålpannor tål inte maskindisk, utan bör diskas för hand med hett vatten. Precis som gjutjärnspannor bör du inte heller använda diskmedel när du rengör, utan det räcker med vatten.

Om du ändå behöver använda diskmedel, tänk på att efterolja pannan genom att hälla i och värma upp matolja på medelvärme i några minuter. Torka sedan bort det överflödiga vettet med lite hushållspapper.

Kom ihåg att aldrig skölja en varm panna i kallt vatten, utan låt den alltid svalna först (eller använd hett vatten).

Slutomdöme

Om du är ute efter en högkvalitativ, men prisvärd stekpanna med goda stekegenskaper kan Mineral B Element vara ett utmärkt alternativ. Här får du en miljövänlig panna som tål höga temperaturer och som fungerar på alla värmekällor och med alla typer av köksredskap.

Den enda nackdelen vi kan hitta med denna kolstålpanna från De Buyer är att den kan vara lite svår att bränna in. Den tål dessutom inte maskindisk, men det gör få stekpannor oavsett material.

De Buyer Mineral B Element är en högkvalitativ stekpanna som är älskad av familjer såväl som av professionella kockar. Här får du mycket för pengarna och en stekpanna som kommer att hålla i generationer om du tar väl hand om den.

  • Tillverkad av återvinningsbart material och därför ett miljövänligare alternativ.
  • Non-stickegenskaperna förbättras med tiden.
  • Fantastiska stekegenskaper.
  • Beskrivs som ”oförstörbar” och kan hålla i generationer om du tar hand om den.
  • Vissa användare menar att inbränningen kan ta lite tid.
  • Tål inte maskindisk.

4. Tefal Jamie Oliver SS- Bästa budgetvalet

Tefal-Jamie-Oliver-Everyday-SS
    • Material: Rostfritt stål
    • Storlek: 28 cm
    • Tål maskindisk: Nej
    • Tål ugn: Upp till 210 grader
    • Non-stickbeläggning: PTFE
    • Material på redskap: Trä, plast, silikon och metall
    • Garanti: Uppgift saknas

Köp nu:

  • Billigast på Prisjakt.se
  • Fri frakt över 500 kr
  • Nordens största marknadsplats
  • Snabb leverans
  • Snabb leverans
  • Betala med Klarna
  • 14 dagars ångerrätt.
  • Fri frakt över 499 kr.
  • Fri frakt.
  • 14 dagars ångerrätt.

Om du är ute efter en riktig bra budgetstekpanna kan denna modell i rostfritt stål från Tefal vara ett utmärkt alternativ. Stekpannan är utvecklad tillsammans med den kända TV-kocken Jamie Oliver och har en rad förmånliga egenskaper som gör stekningen till en fröjd.

Bland annat är Tefal Jamie Oliver SS utrustad med den innovativa teknologin Thermo-Spot som visar när stekpannan uppnått perfekt stektemperatur. Den har även en godkänd PTFE-beläggning som minskar risken för fastbränd mat samtidigt som den gör stekpannan extra tålig mot stekredskap i metall.

Tjock botten och god värmefördelning

Tefal Jamie Oliver SS är en slitstark stekpanna av rostfritt stål med ett nitat handtag klätt i silikon för bästa möjliga grepp och värmeisolering. Stekpannan har en stilren design och är dessutom mycket lätt, vilket gör den enkel att hantera.

Den tjocka bottnen är uppbyggd av tre lager, vilket bidrar till en jämnare värmefördelning samtidigt som det minskar risken för bränd mat.

Pannan går bra att använda på alla spishällar – även gas och induktion – och tål relativt höga temperaturer. Den presterar dock bäst på lägre temperaturer, inte minst eftersom PTFE-beläggningen då tar mindre stryk och håller längre.

Precis som övriga stekpannor i vår jämförelse går Tefal Jamie Oliver SS även att använda i ugnen på temperaturer upp till 210 grader.

Visar när det är dags att steka

Något som får denna stekpanna att sticka ut är dess innovativa teknologi Thermo-Spot. Detta är en unik värmeindikator som visar när stekpannan uppnått optimal stektemperatur. På så sätt blir det betydligt enklare att tillaga mat utan att förlora smak.

I mitten av stekpannan finns en cirkel med ett mönster som syns tydligt innan uppvärmning. När pannan är tillräckligt varm kommer mönstret att försvinna och cirkeln blir helt röd. Då vet du att det är dags att börja steka.

Godkänd PTFE-beläggning

Tefal Jamie Oliver SS är belagd med Tefals egen non-stickbeläggning som de valt att kalla Titanium Pro Coating. Detta är en PTFE-beläggning som uppfyller alla regler gällande material som inte utgör någon risk när de kommer i kontakt med livsmedel.

Beläggningen gör inte bara stekpannan enkel att rengöra – den ger också stekpannan en mycket slitstark och hållbar yta. Detta gör att du utan problem kan använda metallredskap utan att förstöra beläggningen (även om vi rekommenderar trä eller plast).

Värt att nämna är dock att denna typ av non-stickbeläggning har en begränsad livslängd eftersom den inte är naturlig. Därmed får du vara beredd på att byta ut stekpannan med jämna mellanrum.

Slutomdöme

Alla har inte möjlighet att köpa en stekpanna för tusentals kronor och då kan Tefal Jamie Oliver SS vara ett bra alternativ. För bara några hundralappar får du en välfungerande och lätthanterad stekpanna i rostfritt stål som utan tvekan håller vad den lovar.

De främsta styrkorna med Tefal Jamie Oliver SS är dess unike Thermo-Spot teknologi som hjälper dig att se när stektemperaturen är optimal. PTFE-beläggningen kanske inte är den bästa och den kommer att påverka stekpannans livslängd, men kan du bortse från det är detta helt klart en utmärkt budgetstekpanna.

  • Tjock botten med utmärkt värmefördelning för ett bra stekresultat.
  • Fungerar på alla värmekällor och tål även metallredskap.
  • Kan användas i ugnen på upp till 210 grader.
  • Thermo-Spot visar när det är läge att börja steka.
  • Non-stickbeläggningen har en begränsad livslängd.
  • Inte optimal för högre temperaturer.

Guide: Så väljer du rätt stekpanna

Att välja en stekpanna kan tyckas vara en enkel uppgift, men det finns faktiskt en hel del saker som kan vara bra att tänka på inför ditt köp. En riktigt bra stekpanna kan nämligen ta din matlagning till helt nya nivåer.

Det finns till exempel stekpannor i olika material, så som gjutjärn och rostfritt stål, och med olika typer av non-stickbeläggningar. Vissa varianter klarar även maskindisk och går bra att använda i ugnen.

Nedan ger vi dig en hjälpsam guide innehållande all information du behöver innan du köper en stekpanna.

Stekpannor i olika material

Låt oss börja med att gå igenom några vanliga material som dagens stekpannor vanligtvis är tillverkade av.

Gjutjärnspanna

Gjutjärnspannor är – som namnet antyder – tillverkade av gjutjärn, ett extra hårt material med fantastiska stegegenskaper. Dessa stekpannor kan utan problem hålla livet ut, så länge du tar väl hand om dem. Detta är en av de främsta anledningarna till efterfrågan på dessa stekpannor är relativt hög.

Stekpannor i gjutjärn har en naturlig non-stickbeläggning som dessutom blir bättre ju mer du använder stekpannan. Det kan dock ändå vara en bra idé att använda matfett vid stekningen för att minska risken att maten bränns vid.

En annan fördel med gjutjärnspannor är att de släpper ifrån sig järn under matlagningen, vilket kan minska risken för järnbrist. De har dessutom en extra tjock botten, vilket förbättrar värmefördelningen samtidigt som det minskar risken för att maten bränns.

Den enda nackdelen med denna typ av stekpannor är att de tar relativt lång tid att värma upp. De är dessutom väldigt tunga och kan upplevas som en aning otympliga (även om detta sällan är något större problem).

Kom ihåg! Gjutjärn ska aldrig diskas i diskmaskin och heller inte med vanligt diskmedel. Det fungerar utmärkt att rengöra dem med bara varmt vatten och diskborsten.

  • Tål redskap i alla material
  • Fungerar på alla spisar
  • Klarar riktigt höga temperaturer

Emaljerat gjutjärn

Det finns även stekpannor av emaljerat gjutjärn, vilket betyder att gjutjärnet har en beläggning av emalj. Detta täcker igen porerna i gjutjärnet och minskar risken för att fett, smak eller lukt sugs upp av pannan. Beläggningen ser även till att gjutjärnet inte rostar och gör stekpannan betydligt enklare att rengöra.

Viktigt att komma ihåg när det gäller emaljerat gjutjärn är att inte värma upp pannan på hög värme innan du börjar steka. Det tar nämligen lång tid för detta material att svalna, vilket ökar risken för att maten bränns vid.

  • Lätt rengöring
  • Ingen risk för rost
  • Klarar höga temperaturer

Rostfritt stål

Stekpannor i rostfritt stål är vanliga i hemmen såväl som i restaurangkök och kan likt gjutjärnspannor hålla i många år om du tar hand om dem. De är dessutom väldigt lätta och ofta utrustade med en non-stickbeläggning som minskar risken för att maten bränner vid. Dock bör du ändå alltid använda matfett när du steker.

Ett tips när du använder en rostfri stekpanna är att vända maten så få gånger som möjligt för att få en perfekt stekyta.

  • Lätta att hantera
  • Tål höga temperaturer
  • Jämn värmefördelning

Kolstålpanna

Kolstålpannan har länge varit en favorit hos professionella kockar. Till skillnad från gjutjärnspannor är kolstålpannan lättare samtidigt som de tar mindre tid att värma upp. Stål är dessutom ett mycket tåligt och hållbart material som håller värmen bra, men som också ger stekpannan en riktigt bra värmefördelning.

En annan viktig fördel med kolstålpannor är att de har en naturlig non-stickbeläggning som du själv skapar med tiden. Pannan kommer alltså att bli bättre ju längre du använder den och tar du hand om den kan den till och med gå från generation till generation.

Kolstålpannor är dessutom miljövänliga eftersom materialet går att återanvända när du inte längre behöver stekpannan.

  • Lätta och slitstarka
  • Naturlig non-stickbeläggning
  • Fungerar bra på alla typer av spisar

Kopparstekpanna

En kopparstekpanna är bra på att leda värme och passar bra för stekning på lite lägre temperaturer. Kopparstekpannor är ofta uppbyggda av olika lager, där varje lager har sin egen funktion. Det kan till exempel finnas en yta av aluminium som förbättrar värmefördelningen och en av stål som ger en bra stekyta. Många modeller har dessutom en insida tillverkad av rostfritt stål.

Värt att nämna är att du bör polera din kopparstekpanna regelbundet för att minska risken att den mörknar.

  • Klarar alla typer av redskap
  • Bra värmefördelning
  • Passar bäst för stekning på lägre temperaturer

Non-stickbeläggning minskar risken för bränd mat

Det är vanligt att stekpannor har någon form av non-stickbeläggning som gör att maten inte ska brännas vid. Idag finns det olika typer av beläggningar, där teflon och keramik är två av de vanligaste. Nedan ska vi titta närmare på skillnaden mellan dessa.

Teflonbeläggning

Stekpannor med en beläggning av teflon är vanliga idag. Teflon gör det enkelt att steka i stekpannan, men eftersom teflonet snabbt slits ut kommer du att behöva köpa nya stekpannor regelbundet. Teflonbeläggningen är dessutom känslig mot höga temperaturer och kan till och med vara farlig. Det finns studier som till och med visar att den kan vara cancerframkallande och reproduktionsstörande.

Som tidigare nämnt är teflon gjort av plast, vilket innebär att den vid höga temperaturer kan utsöndra farliga gaser och giftiga partiklar som du sedan får i dig via maten. Dessutom ökar risken för denna utsöndring om du lagar mat med redskap av metall eftersom de repar plasten.

Av denna anledning rekommenderar vi att du undviker stekpannor med teflonbeläggning i den mån det är möjligt. Gjutjärns- eller kolstålpannor är betydligt bättre alternativ som dessutom håller längre.

Keramisk beläggning

Stekpannor med keramisk beläggning kräver precis som teflonpannor mindre matfett, vilket gör det enklare att tillaga hälsosammare mat. Beläggningen är dessutom hård och tål en hel del stryk.

Den största skillnaden mellan keramik och teflon är att den keramiska beläggningen klarar högre temperaturer utan att beläggningen tar skada. Bäst stekresultat får du dock vid temperaturer på mellan 160 – 180 grader.

Med en keramisk beläggning bör du också undvika redskap av metall eftersom det kan skada materialet. Det släpper emellertid inte ut några gifter som teflon kan göra. Kom även ihåg att beläggningen blir sämre om maten bränner fast i pannan. Var därför noggrann med att använda matfett vid stekningen.

Så tar du hand om din stekpanna

Om du tar hand om din stekpanna på rätt sätt kan du få den att hålla i flera år framöver, oavsett material. Här kommer våra bästa tips på hur du sköter om stekpannan och rengör den.

  • Diska för hand. Det bästa sättet för att rengöra stekpannor, oavsett material och beläggning, är att diska dem för hand. Det finns modeller som tål maskindisk, men detta kan slita på materialet såväl som på pannans non-stickbeläggning. Vissa stekpannor, exempelvis gjutjärn, ska inte ens diskas med diskmedel utan enbart med varmt vatten.
  • Köp ett stekpanneskydd. På så sätt kan du förvara dina stekpannor på ett optimalt sätt.
  • Använd stålull. Om det fastnat matrester i stekpannor av gjutjärn eller kolstål kan du använda stålull för att ta bort dem. Tänk dock på att du behöver bränna in stekpannan på nytt efter rengöringen.
  • Kalkavlagringar? Upptäcker du missfärgningar i din rostfria stekpanna kan du koka kärlet med ättika och vatten (2 – 3 matskedar ättiksprit per liter vatten). Därefter diskar du stekpannan som vanligt.
  • Allputsmedel. Detta är ett medel som fungerar bra till de flesta material i köket, även stekpannor.

Källor

Här hittar du ett urval av de källor vi använt i vår jämförelse av stekpannor.

Pricerunner.se (juni 2021)

  • https://www.pricerunner.se/test/stekpannor

Aftonbladet.se (december 2020)

  • https://www.aftonbladet.se/tester/a/KyL624/kockarna-overens-basta-stekpannan

Kitchenambition.com (april 2021)

  • https://kitchenambition.com/scanpan-ctx-review/

Användarrecensioner

Kitchentime.se

  • https://www.kitchentime.se/p/stekpanna-ctx-28-cm#reviews
  • https://www.kitchentime.se/p/ultra-light-pro-stekpanna-gjutjarn-28-cm

Amazon.se/Amazon.com

  • https://www.amazon.se/Scanpan-CTX-stekpanna-svart-silver/dp/B00323LX30#customerReviews
  • https://www.amazon.com/Buyer-Mineral-Element-Frypan-Neoprene/product-reviews/B01G3Z7ZSA?reviewerType=all_reviews

Clasohlson.se

  • https://www.clasohlson.com/se/Stekpanna-Ultra-Light-Pro-28-cm%2C-Ronneby-Bruk/p/Pr444260000
  • https://www.clasohlson.com/se/Jamie-Oliver-Tefal-Stekpanna-Stainless-Steel-Brushed/p/Pr443667000

Koketsfavoriter.se

  • https://www.koketsfavoriter.se/p/ultra-light-pro-stekpanna-gjutjarn-28-cm

Prisjakt.se

  • https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1040228

Pricerunner.se

  • https://www.pricerunner.se/pl/1266-4345385/Kastruller-Stekpannor/Tefal-Jamie-Oliver-Everyday-SS-Stekpanna-28-cm-priser

Webbhallen.com

  • https://www.webhallen.com/se/product/193113-de-Buyer-Stekpanna-Mineral-B-Element-28cm

Liknande tester

Blender

En viktig hjälpreda i köket.

bästa vattenkokaren

Bästa vattenkokaren - 5 modeller i test

Slow Cooker test

Slow Cooker test - 3 testvinnare

popcorn-machine

Popcornmaskin - 4 testade modeller

Airfryer test

Airfryer test - 4 testade modeller

riskokare test

Riskokare test - 5 modeller

Hushållsassistent test

Hushållsassistent test – 3 testade köksassistenter

dammsugare bäst i test

Dammsugare TEST - 5 modeller

robotdammsugare

Håller ditt hem fritt från damm.

handdammsugaren

5 topptestade handdammsugare.

Bästa strykjärnet 2020

Slipp skrynkliga textilier.

Portabel AC test

Portabel AC test - 4 testvinnare

Luftvärmepump test

Luftvärmepump TEST: 3 testade modeller

Luftrenare test

Luftrenare test - 3 modeller i testet

fläkt test

Fläkt test - 3 modeller i testet

Luftfuktare test

Luftfuktare test – 3 populära modeller

Bästa kaffebryggaren

Kaffebryggare: 6 testade modeller

espresso-machine test

Espressomaskin: 3 testade modeller

Kaffemaskin test

Kaffemaskin: 4 kaffemaskiner i test

kaffekvarn

Kaffekvarn: 4 modeller i test

bästa köksknivarna

Köksknivar: 3 modeller i test

diskmaskin bäst i test

Diskmaskin: 5 modeller i test

tvättmaskin test

Tvättmaskin: 3 modeller i test

torktumlare test

Torktumlare: 3 topptestade modeller

kyl-och-frys test

Kyl och frys: 5 testade modeller

Jämför specifikationer

Nedan kan du se testvinnarna i vår jämförelse. Du kan scrolla i sidled för att se alla vinnare.

Produkter

1
2
3

Specifikationer

Scanpan CTX

Ronneby Bruk Ultra Light Pro Gjutjärn

De Buyer Mineral B Element

Tefal Jamie Oliver SS

Betyg
Material: Rostfritt stålMaterial: Rostfritt stål
Storlek: 28 cmStorlek: 28 cm
Kompatibel med induktion: JaKompatibel med induktion: Ja
Tål maskindisk: JaTål maskindisk: Ja
Tål ugn: Upp till 260 graderTål ugn: Upp till 260 grader
Non-stickbeläggning: GreenTekNon-stickbeläggning: GreenTek
Material på redskap: Trä, plast, silikon och metallMaterial på redskap: Trä, plast, silikon och metall
Garanti: 5 årGaranti: 5 år
Material:GjutjärnKolstålRostfritt stål
Storlek:28 cm28 cm28 cm
Kompatibel med induktion:JaJaJa
Tål maskindisk:NejNejNej
Tål ugn:Upp till 220 graderUpp till 200 graderUpp till 210 grader
Non-stickbeläggning:NaturligNaturligPTFE
Material på redskap:Trä, plast, silikon och metallTrä, plast, silikon och metallTrä, plast, silikon och metall
Garanti:Uppgift saknasUppgift saknasUppgift saknas

Vanliga frågor och svar

Vilken stekpanna som passar dig bäst beror dels på hur mycket du har råd att betala samt vad du planerar att använda stekpannan till. Idag finns det stekpannor i alla möjliga storlekar och av olika material.

Vi rekommenderar stekpannor i gjutjärn eller kolstål eftersom de tål höga temperaturer och kan hålla i generationer. Kolstålpannor är dessutom återvinningsbara och därmed extra miljövänliga.

Den vanligaste orsaken till att stekpannor blir runda i botten är för att de hettats upp eller svalnat för snabbt. Detta är extra vanligt bland stekpannor som har en tunnare botten.

Tänk på att stegvis öka värmen och att aldrig spola en varm panna med kallt vatten.

En non-stick stekpanna är en stekpanna som blivit behandlad för att minska risken att maten bränner fast. Det finns både syntetiska och naturliga non-stickbeläggningar idag, där det senare alternativet alltid är att föredra eftersom det är mer hållbart.

Vissa stekpannor, exempelvis de i gjutjärn och kolstål, får bättre non-stickegenskaper ju längre du använder dem.

En stekpanna bör aldrig bli varmare än 220 grader. En bra stektemperatur är omkring 170 – 180 grader. Steker du i smör vet du att pannan uppnått denna temperatur när smöret tystnat.

Man mäter alltid storleken på en stekpanna från kant till kant på stekpannans ovansida, det vill säga dess diameter. Detta innebär att bottnen alltid är lite mindre än dess diameter. Den vanligaste storleken på en stekpanna är 28 cm.

Alla stekpannor bör diskas för hand, även om det finns modeller som tål maskindisk. Diskar du dem för hand kan du nämligen öka deras livslängd. Oftast räcker det att rengöra dem med hett vatten och en diskborste och sedan torka av dem med lite hushållspapper.

Betygsätt det här testet om Stekpanna

9 Röster, Genomsnitt: 4.6/5
Skriv recension

Dela testet

Liknande tester

Blender

En viktig hjälpreda i köket.

bästa vattenkokaren

Bästa vattenkokaren - 5 modeller i test

Slow Cooker test

Slow Cooker test - 3 testvinnare

Vill du få exklusiva uppdateringar?

  1. Scanpan CTX

    Scanpan CTX

    Bäst i testet
  2. ronneby-bruk-ultra-light pro stekpanna

    Ronneby Bruk Ultra Light Pro Gjutjärn

    Bästa gjutjärnspanna
  3. De Buyer Mineral B Element

    De Buyer Mineral B Element

    Bästa kolstålpannan

Vanliga frågor och svar

Vilken stekpanna som passar dig bäst beror dels på hur mycket du har råd att betala samt vad du planerar att använda stekpannan till. Idag finns det stekpannor i alla möjliga storlekar och av olika material.

Vi rekommenderar stekpannor i gjutjärn eller kolstål eftersom de tål höga temperaturer och kan hålla i generationer. Kolstålpannor är dessutom återvinningsbara och därmed extra miljövänliga.

Den vanligaste orsaken till att stekpannor blir runda i botten är för att de hettats upp eller svalnat för snabbt. Detta är extra vanligt bland stekpannor som har en tunnare botten.

Tänk på att stegvis öka värmen och att aldrig spola en varm panna med kallt vatten.

En non-stick stekpanna är en stekpanna som blivit behandlad för att minska risken att maten bränner fast. Det finns både syntetiska och naturliga non-stickbeläggningar idag, där det senare alternativet alltid är att föredra eftersom det är mer hållbart.

Vissa stekpannor, exempelvis de i gjutjärn och kolstål, får bättre non-stickegenskaper ju längre du använder dem.

En stekpanna bör aldrig bli varmare än 220 grader. En bra stektemperatur är omkring 170 – 180 grader. Steker du i smör vet du att pannan uppnått denna temperatur när smöret tystnat.

Man mäter alltid storleken på en stekpanna från kant till kant på stekpannans ovansida, det vill säga dess diameter. Detta innebär att bottnen alltid är lite mindre än dess diameter. Den vanligaste storleken på en stekpanna är 28 cm.

Alla stekpannor bör diskas för hand, även om det finns modeller som tål maskindisk. Diskar du dem för hand kan du nämligen öka deras livslängd. Oftast räcker det att rengöra dem med hett vatten och en diskborste och sedan torka av dem med lite hushållspapper.