Information om affiliatelänkar

Vilken är den bästa stekpannan 2023?

Den bästa stekpannan just nu enligt vår jämförelse är Scanpan CTX Det här är en prisbelönt stekpanna i världsklass som både är hållbar och praktisk Pannans non-stickbeläggning är helt fri från farliga PFOA-ämnen och den fungerar på dessutom alla hällar, även induktion I vår sammanställning nedan kan du läsa mer om Scanpan CTX och tre bra alternativ!

Information om affiliatelänkar

Jämför våra 4 testvinnare

Du kan scrolla i sidled för att se alla produkter i jämförelsen.

1
image
2
image
3
image
image
Utmärkelse:Bäst i testBästa gjutjärnspannaBästa kolstålpannanBästa budgetvalet
Produkt:Scanpan CTXRonneby Bruk Ultra Light Pro GjutjärnDe Buyer Mineral B ElementTefal Jamie Oliver SS
Betyg:
Material:Rostfritt stålGjutjärnKolstålRostfritt stål
Storlek:28 cm28 cm28 cm28 cm
Kompatibel med induktion:JaJaJaJa
Tål maskindisk:JaNejNejNej
Tål ugn:Upp till 260 graderUpp till 220 graderUpp till 200 graderUpp till 210 grader
Non-stickbeläggning:GreenTekNaturligNaturligPTFE
Material på redskap:Trä, plast, silikon och metallTrä, plast, silikon och metallTrä, plast, silikon och metallTrä, plast, silikon och metall
Garanti:5 årUppgift saknasUppgift saknasUppgift saknas

1. Scanpan CTX - Bäst i test

 • Material: Rostfritt stål
 • Storlek: 28 cm
 • Tål maskindisk: Ja
 • Tål ugn: Upp till 260 grader
 • Non-stickbeläggning: GreenTek
 • Material på redskap: Trä, plast, silikon och metall
 • Garanti: 5 år
Scanpan CTX
Scanpan CTX¨
stekpanna från Scanpan CTX-3

Scanpan CTX är en stekpanna i världsklass som presterar lika bra i hemmet som på en förstklassig restaurang. CTX står för ”Ceramic Titanium Extreme” och är en innovativ teknik som kombinerar keramik och titan för att ge en riktigt tålig och slitstark stekpanna med en helt ofarlig non-stickbeläggning.

Enligt många användare är Scanpan CTX ”den bästa stekpannan de ägt” och den har dessutom blivit utsedd till bäst i test flera gånger i rad, bland annat av Aftonbladet.

Scanpan CTX är dock inte en enstaka stekpanna utan en hel serie av stek- och kokkärl. Den modell vi valt att utse som bäst i test är stekpannan på 28 cm – som även finns i storlekarna 20, 24, 26 och 32 cm – men du kan också köpa både wokpannor, grytor och kastruller ur samma serie.

Smidig att hantera

Scanpan CTX har en minimalistisk design i rostfritt stål med borstad finish som får den att kännas lyxig och exklusiv. Dess slimmade konstruktion gör den dessutom lätt och smidig att hantera i köket, åtminstone jämfört med en gjutjärnspanna, och det värmeisolerade handtaget ger dig ett bra grepp under matlagningen.

En annan fördel med Scanpan CTX är att den går att använda på alla spishällar, även induktion. Den tål dessutom alla typer av köksredskap, oavsett om de är i metall, plast, silikon eller trä. Dock menar vissa användare att metallredskap lätt repor i pannan, även om detta inte har någon påverkan på stekresultatet.

10 gånger hårdare än stål

Det keramiska titanskiktet i Scanpans stekpannor utgör själva kärnan i företagets verksamhet och är faktiskt tio gånger hårdare än stål. Detta skikt sprayar man sedan med Scanpans egen patenterade GreenTek-beläggning som är extremt tålig och dessutom helt fri från skadliga PFOA-ämnen. Förutom att vara extremt hållbar ser den dessutom till att maten inte bränner fast under stekningen.

En unik egenskap med Scanpan CTX är att den tål maskindisk, vilket få andra stekpannor (åtminstone högkvalitativa sådana) gör. Samtidigt rekommenderar Scanpan själva att du diskar den för hand om du vill förlänga livslängden. Ett bra tips för dig som vill vara extra rädd om stekpannan är att diska den med en borste av kokosfiber som gör rent utan att rispa ytan.

Ett perfekt stekresultat varje gång

Det råder inga tvivel om att Scanpan CTX går är en storfavorit både bland proffsen och hemmakockarna. De högkvalitativa materialen ger dig utmärkt värmefördelning och den tåliga non-stickbeläggningen gör stekpannan enkel att underhålla. Scanpan erbjuder även en fabriksgaranti på 5 år, vilket är ett tydligt bevis på att företaget själva är säkra på stekpannans kvalitet.

Söker du ett smidigare alternativ än en gjutjärnspanna, fast med liknande egenskaper, kan CTX vara ett utmärkt alternativ. Den enda nackdelen med modellen är att den lätt blir repig av metallredskap och att den är något dyr, även om du får vad du betalar för.

 • Extremt tålig och PFOA-fri GreenTek-beläggning av keramisk titan.
 • Lätt att hantera och även att rengöra.
 • Klarar av köksredskap i alla material.
 • Tål maskindisk (även om handdisk rekommenderas).
 • Blir lätt repig med metallredskap.
 • Något dyr.

Rekommenderad butik:
 • 365 dagars öppet köp
 • Fri frakt över 500 kr

2. Ronneby Bruk Ultra Light Pro Gjutjärn - Bästa gjutjärnspanna

 • Material: Gjutjärn
 • Storlek: 28 cm
 • Tål maskindisk: Nej
 • Tål ugn: Upp till 220 grader
 • Non-stickbeläggning: Naturlig
 • Material på redskap: Trä, plast, silikon och metall
 • Garanti: Uppgift saknas
ronneby-bruk-ultra-light pro stekpanna

Ronneby Bruk Ultra Light Pro är en stekpanna i gjutjärn som tål höga temperaturer och har en naturlig non-stickbeläggning som bara blir bättre med tiden. Just denna modell har dock ett ess i rockärmen som får den att sticka ut i mängden – den väger nämligen knappt hälften av vad en vanlig gjutjärnspanna gör.

Eftersom vikten är den största nackdelen med gjutjärnspannor är detta en egenskap som gör Ronneby Bruk Ultra Light Pro extra attraktiv. Här får du en stekpanna som har gjutjärnets alla fördelar och som fungerar på alla hällar, men som är betydligt enklare att hantera i köket.

Innovativ gjutarteknik och naturlig non-stick

Ronneby Bruk har spenderat flera år på att utveckla en innovativ gjutarteknik som gör det möjligt att använda tunnare gjutjärnsplattor, utan att för del delen förlora gjutjärnets fördelaktiga stekegenskaper. Den här stekpannan väger faktiskt bara drygt 1,5 kg, vilket är mindre än hälften av vad traditionella gjutjärnspannor i samma storlek väger.

En annan fördel med att stekpannan är tunnare och lättare är att den värms upp snabbare än en vanlig gjutjärnspanna. Du bör dock ändå alltid värma upp den stegvis, då allt för höga temperaturer kan göra botten konvex och ojämn.

Ronnebys lättviktiga gjutjärnspanna är förinstekt med kravmärkt rapsolja och har därför en naturlig non-stickbeläggning som blir bättre ju mer du använder pannan. Botten på stekpannan har dessutom en virvelslipad yta, vilket dels ger jämnare värme, men också bättre fördelning av matfett under stekningen.

En lätt gjutjärnspanna som håller vad den lovar

Ronneby Bruk Ultra Light Pro är en högkvalitativ gjutjärnspanna som blivit extra uppmärksammad för sin låga vikt och utmärkta stekegenskaper. Användarna själva är mycket nöjda med stekpannan och menar att den håller vad den lovar. Många hävdar till och med att Ultra Light Pro är ”det är det bästa köpet de gjort”.

Det finns dock en del nackdelar som kan vara bra att känna till. En av dem är att stekpannan inte tål maskindisk och att du måste vara lite försiktig med rengöringen. Vissa användare menar även att den inte presterar optimalt på induktion (även om den är anpassad för det).

Överlag är dock Ronneby Bruk Ultra Light Pro en utmärkt och lättviktig stekpanna som har alla fördelar med gjutjärn utan att vara klumpig och tung.

 • Mycket lätt för att vara gjutjärnspanna.
 • Tål extremt höga temperaturer och kan även användas i ugn.
 • Naturlig non-stickbeläggning som blir bättre med tiden.
 • Mycket prisvärd i förhållande till kvaliteten.
 • Tål inte maskindisk och bör inte diskas med diskmedel, bara varmt vatten.
 • Botten kan bli konvex vid allt för snabb uppvärmning.

Köp här:

Rekommenderad butik:
 • 30 dagar öppet köp
 • Leveranstid: ca 1-3 vardagar
 • 100 dagar öppet köp
 • Fri retur i butik

3. De Buyer Mineral B Element - Bästa kolstålpannan

 • Material: Kolstål
 • Storlek: 28 cm
 • Tål maskindisk: Nej
 • Tål ugn: Upp till 200 grader
 • Non-stickbeläggning: Naturlig
 • Material på redskap: Trä, plast, silikon och metall
 • Garanti: Uppgift saknas
De Buyer Mineral B Element

Kolstålpannor är favoriter både bland kockar och i hushåll, dels på grund av att de är lätta och hållbara, men också på grund av de utmärkta stekegenskaperna. Här är De Buyer Mineral B Element inget undantag – både kockar och övriga användare vittnar om hur väl stekpannan presterar både på höga och låga temperaturer. Vissa användare beskriver dessutom pannan som ”oförstörbar”.

Likt gjutjärnspannan från Ronneby Bruk har denna kolstålpanna från De Buyer en naturlig non-stickbeläggning. I takt med att du använder stekpannan kommer den dels att bli mörkare och också mer och mer ”instekt”, vilket också förbättrar dess non-stickegenskaper.

Ett miljövänligt alternativ med naturlig non-stick

En annan viktig fördel med kolstålpannor är att de är miljövänligare jämfört med många andra stekpannor eftersom de går att återvinna. Just denna stekpanna från De Buyer är ett extra bra val eftersom tillverkaren huserar i en fransk nationalpark, vilket innebär att de följer ett extra strikt regelverk gällande både produktion och avfallshantering.

Mineral B Element från De Buyer har dessutom en naturlig non-stickbeläggning som blir bättre med tiden. Kärlet är dessutom sprayat med bivax som dels skyddar mot rost, men som också förbättrar dess non-stickegenskaper. Användarna själva menar att kolstålpannan är helt suverän efter att den blivit inbränd, även om denna process kan ta lite tid.

Passar alla spisar, men tål inte diskmaskin

Mineral B Element går att använda på alla spishällar – från gasspisar till induktionshällar. Den går till och med att använda i ugnen på en temperatur upp till 200 grader. Även om De Buyer Mineral B Element klarar mycket höga temperaturer är det dock viktigt att låta den hettas upp stegvis. Om du värmer upp eller kyler ner pannan för snabbt finns risk att järnet slår sig.

Du kan även använda alla typer av redskap i pannan utan att oroa dig för skador på varken beläggning eller stekytan. För att vara på den säkra sidan bör du dock undvika metall och istället använda redskap i trä eller plast.

Kolstålpannor tål inte maskindisk, utan bör diskas för hand med hett vatten. Och precis som gjutjärnspannor bör du inte heller använda diskmedel när du rengör, utan det räcker med vatten. Kom ihåg att aldrig skölja en varm panna i kallt vatten, utan låt den alltid svalna först (eller använd hett vatten).

Miljövänlig och mångsidig

Om du är ute efter en högkvalitativ, men prisvärd stekpanna med goda stekegenskaper kan Mineral B Element vara ett utmärkt alternativ. Här får du en miljövänlig panna som tål höga temperaturer och som fungerar på alla värmekällor och med alla typer av köksredskap.

Den enda nackdelen vi kan hitta med denna kolstålpanna från De Buyer är att den kan vara lite svår att bränna in. Överlag får du dock mycket för pengarna och en stekpanna som kommer att hålla i generationer om du tar väl hand om den.

 • Tillverkad av återvinningsbart material och därför ett miljövänligare alternativ.
 • Non-stickegenskaperna förbättras med tiden.
 • Fantastiska stekegenskaper.
 • Beskrivs som ”oförstörbar” och kan hålla i generationer om du tar hand om den.
 • Vissa användare menar att inbränningen kan ta lite tid.
 • Tål inte maskindisk.

Köp nu:

Rekommenderad butik:
 • Fri frakt över 500 kr
 • 365 dagar öppet köp
 • 30 dagar öppet köp
 • Fri frakt över 499 kr

4. Tefal Jamie Oliver SS - Bästa budgetvalet

 • Material: Rostfritt stål
 • Storlek: 28 cm
 • Tål maskindisk: Nej
 • Tål ugn: Upp till 210 grader
 • Non-stickbeläggning: PTFE
 • Material på redskap: Trä, plast, silikon och metall
 • Garanti: Uppgift saknas
Tefal-Jamie-Oliver-Everyday-SS

Tefal Jamie Oliver SS är utvecklad tillsammans med den kända TV-kocken Jamie Oliver och har en rad förmånliga egenskaper som gör stekningen till en fröjd.

Det här är en slitstark stekpanna av rostfritt stål med ett nitat handtag klätt i silikon för bästa möjliga grepp och värmeisolering. Stekpannan har en stilren design och är dessutom mycket lätt, vilket gör den enkel att hantera. Jamie Oliver SS har en extra tjock botten uppbyggd av tre lager, vilket bidrar till en jämnare värmefördelning.

Stekpannan går utmärkt att använda på alla spishällar – även gas och induktion – och tål relativt höga temperaturer. Precis som övriga stekpannor i vår jämförelse går Tefal Jamie Oliver SS dessutom att använda i ugnen på temperaturer upp till 210 grader.

Thermo-Spot och PTFE-beläggning

Thermo-Spot är en innovativ värmeindikator som visar när stekpannan uppnått optimal stektemperatur. I mitten av stekpannan finns en cirkel med ett mönster som syns tydligt innan uppvärmning. När pannan är tillräckligt varm kommer mönstret att försvinna och cirkeln blir helt röd. Då vet du att det är dags att börja steka.

Jamie Oliver SS har dessutom Tefals egen non-stickbeläggning som de valt att kalla Titanium Pro Coating. Det här är en PTFE-beläggning som uppfyller alla regler gällande material som inte utgör någon risk när de kommer i kontakt med livsmedel. Beläggningen gör inte bara stekpannan enkel att rengöra – den ger också stekpannan en extra slitstark yta som klarar metallredskap.

Ett bra budgetval

Alla har inte möjlighet att köpa en stekpanna för tusentals kronor och då kan Tefal Jamie Oliver SS vara ett bra alternativ. För bara några hundralappar får du en välfungerande och lätthanterad stekpanna i rostfritt stål som utan tvekan håller vad den lovar.

De främsta styrkorna med Tefal Jamie Oliver SS är dess unike Thermo-Spot teknologi som hjälper dig att se när stektemperaturen är optimal. PTFE-beläggningen kanske inte är den bästa och den kommer att påverka stekpannans livslängd, men kan du bortse från det är detta helt klart en utmärkt budgetstekpanna.

 • Tjock botten med utmärkt värmefördelning för ett bra stekresultat.
 • Fungerar på alla värmekällor och tål även metallredskap.
 • Kan användas i ugnen på upp till 210 grader.
 • Thermo-Spot visar när det är läge att börja steka.
 • Non-stickbeläggningen har en begränsad livslängd.
 • Inte optimal för högre temperaturer.

Köp nu:

Rekommenderad butik:
 • Billigast på Prisjakt.se.
 • Fri frakt över 500 kr.

Guide: Så väljer du rätt stekpanna

Innan du köper en stekpanna finns det en del saker som kan vara bra att tänka på. Vilken stekpanna du använder kan nämligen påverka din matlagning mer än du tror.

Det finns till exempel stekpannor i olika material, så som gjutjärn och rostfritt stål, och med olika typer av non-stickbeläggningar. Vissa varianter klarar även maskindisk och går bra att använda i ugnen.

Nedan ger vi dig en hjälpsam guide innehållande all information du behöver inför ditt val av stekpanna.

Stekpannor i olika material

Låt oss börja med att gå igenom några vanliga material som dagens stekpannor vanligtvis är tillverkade av.

Gjutjärnspanna

Gjutjärnspannor är tillverkade av gjutjärn, ett extra hårt material med fantastiska stegegenskaper. Dessa stekpannor kan utan problem hålla livet ut, så länge du tar väl hand om dem.

Stekpannor i gjutjärn har en naturlig non-stickbeläggning som dessutom blir bättre ju mer du använder stekpannan. Det kan dock ändå vara en bra idé att använda matfett vid stekningen för att minska risken att maten bränns vid.

En annan fördel med gjutjärnspannor är att de släpper ifrån sig järn under matlagningen, vilket kan minska risken för järnbrist. De har dessutom en extra tjock botten, vilket förbättrar värmefördelningen samtidigt som det minskar risken för att maten bränns.

Den enda nackdelen med denna typ av stekpannor är att de tar relativt lång tid att värma upp. De är dessutom väldigt tunga och kan upplevas som en aning otympliga.

Kom ihåg! Gjutjärn ska aldrig diskas i diskmaskin och heller inte med vanligt diskmedel. Det fungerar utmärkt att rengöra dem med bara varmt vatten och diskborsten.

 • Tål redskap i alla material
 • Fungerar på alla spisar
 • Klarar riktigt höga temperaturer

Emaljerat gjutjärn

Det finns även stekpannor av emaljerat gjutjärn, vilket betyder att gjutjärnet har en beläggning av emalj. Detta täcker igen porerna i gjutjärnet och minskar risken för att fett, smak eller lukt sugs upp av pannan. Beläggningen ser även till att gjutjärnet inte rostar och gör stekpannan betydligt enklare att rengöra.

Viktigt att komma ihåg när det gäller emaljerat gjutjärn är att inte värma upp pannan på hög värme innan du börjar steka. Det tar nämligen lång tid för detta material att svalna, vilket ökar risken för att maten bränns vid.

 • Lätt rengöring
 • Ingen risk för rost
 • Klarar höga temperaturer

Rostfritt stål

Stekpannor i rostfritt stål är vanliga bland hushåll såväl som restauranger och kan likt gjutjärnspannor hålla i många år om du tar hand om dem. De är dessutom väldigt lätta och ofta utrustade med en non-stickbeläggning som minskar risken för att maten bränner vid.

Ett tips när du använder en rostfri stekpanna är att vända maten så få gånger som möjligt för att få en perfekt stekyta.

 • Lätta att hantera
 • Tål höga temperaturer
 • Jämn värmefördelning

Kolstålpanna

Kolstålpannan har länge varit en favorit hos professionella kockar. Till skillnad från gjutjärnspannor är kolstålpannan lättare samtidigt som de tar mindre tid att värma upp. Stål är dessutom ett mycket tåligt och hållbart material som håller värmen bra, men som också ger en optimal värmefördelning.

En annan viktig fördel med kolstålpannor är att de har en naturlig non-stickbeläggning som du själv skapar med tiden. Pannan kommer alltså att bli bättre ju längre du använder den. Tar du väl hand om den kan den till och med gå från generation till generation.

Kolstålpannor är dessutom miljövänliga eftersom materialet går att återanvända när du inte längre behöver stekpannan.

 • Lätta och slitstarka
 • Naturlig non-stickbeläggning
 • Fungerar bra på alla typer av spisar

Kopparstekpanna

En kopparstekpanna är bra på att leda värme och passar bra för stekning på lite lägre temperaturer. Kopparstekpannor är ofta uppbyggda av olika lager, där varje lager har sin egen funktion. Det kan till exempel finnas en yta av aluminium som förbättrar värmefördelningen och en av stål som ger en bra stekyta. Många modeller har dessutom en insida av rostfritt stål.

Värt att nämna är att du bör polera din kopparstekpanna regelbundet för att minska risken att den mörknar.

 • Klarar alla typer av redskap
 • Bra värmefördelning
 • Passar bäst för stekning på lägre temperaturer

Non-stickbeläggning minskar risken för bränd mat

Det är vanligt att stekpannor har någon form av non-stickbeläggning som gör att maten inte ska brännas vid. Idag finns det olika typer av beläggningar, där teflon och keramik är två av de vanligaste. Nedan ska vi titta närmare på skillnaden mellan dessa.

Teflonbeläggning

Stekpannor med en beläggning av teflon är vanliga idag. Teflon gör det enkelt att steka i stekpannan, men eftersom teflonet snabbt slits ut kommer du att behöva köpa nya stekpannor regelbundet. Teflonbeläggningen är dessutom känslig mot höga temperaturer och kan till och med vara hälsofarlig. Det finns studier som till och med visar att den kan vara cancerframkallande och reproduktionsstörande.

Som tidigare nämnt är teflon gjort av plast, vilket innebär att den vid höga temperaturer kan utsöndra farliga gaser och giftiga partiklar som du sedan får i dig via maten. Dessutom ökar risken för denna utsöndring om du lagar mat med redskap av metall eftersom de repar plasten.

Av denna anledning rekommenderar vi att du undviker stekpannor med teflonbeläggning i den mån det är möjligt. Gjutjärns- eller kolstålpannor är betydligt bättre alternativ som dessutom håller längre.

Keramisk beläggning

Stekpannor med keramisk beläggning kräver precis som teflonpannor mindre matfett, vilket gör det enklare att tillaga hälsosammare mat. Beläggningen är dessutom hård och tål en hel del stryk.

Den största skillnaden mellan keramik och teflon är att den keramiska beläggningen klarar högre temperaturer utan att beläggningen tar skada. Bäst stekresultat får du dock vid temperaturer på mellan 160 – 180 grader.

Med en keramisk beläggning bör du också undvika redskap av metall eftersom det kan skada materialet. Det släpper emellertid inte ut några gifter som teflon kan göra. Kom även ihåg att beläggningen blir sämre om maten bränner fast i pannan, så använd alltid matfett vid stekningen.

Så sköter du om din stekpanna

Om du tar hand om din stekpanna på rätt sätt kan du få den att hålla i flera år framöver, oavsett material. Här kommer våra bästa tips på hur du sköter om stekpannan och rengör den.

 • Diska för hand. Det bästa sättet för att rengöra stekpannor, oavsett material och beläggning, är att diska dem för hand. Det finns modeller som tål maskindisk, men detta kan slita på materialet såväl som på pannans non-stickbeläggning. Vissa stekpannor, exempelvis gjutjärn, ska inte ens diskas med diskmedel utan enbart med varmt vatten.
 • Köp ett stekpanneskydd. På så sätt kan du skydda dina stekpannor vid förvaring.
 • Använd stålull. Om det fastnat matrester i stekpannor av gjutjärn eller kolstål kan du använda stålull för att ta bort dem. Tänk dock på att du behöver bränna in stekpannan på nytt efter rengöringen.
 • Kalkavlagringar. Upptäcker du missfärgningar i din rostfria stekpanna kan du koka kärlet med ättika och vatten (2 – 3 matskedar ättiksprit per liter vatten). Därefter diskar du stekpannan som vanligt.
 • Allputsmedel. Detta är ett medel som fungerar bra till de flesta material i köket, även stekpannor.

OBS! Bäst-i-testet.se kan inte garantera att de omdömen vi använt som källor har lämnats av personer som köpt eller använt produkten. Läs mer i våra allmänna villkor.

Liknande tester

bästa köksknivarna
4 Köksknivar testade
Global G-2 kniv
Bäst i test Global G-2
potatisskalare bäst i test
5 Potatisskalare testade
Oxo Good Grips potatisskalare
Bäst i test Oxo Good Grips
kastruller - bäst i test
5 Kastruller testade
kastrull Scanpan fusion 5
Bäst i test Scanpan fusion 5
pizzasten
4 Pizzasten testade
Pizzasten av lava med pizzaspade
Bästa pizzasten Eppicotispai Pizzasten
stekbord bäst i test
3 Stekbord testade
Gourmetstål bäst i test
Bäst i test Gourmetstål med höga kanter
Köksvåg bäst i test
3 Köksvåg testade
OBH Nordica Pure White köksvåg
Bäst i test OBH Nordica Pure White
knivslip
5 Knivslip testade
Vulkanus Professional Knivslip VG2
Bäst i test Vulkanus Professional Knivslip VG2
4 Mandolin testade
De Buyer Swing Plus Mandolin
Bäst i test De Buyer Swing Plus Mandolin

Vanliga frågor

Vilken stekpanna som passar dig bäst beror dels på hur mycket du har råd att betala samt vad du planerar att använda stekpannan till.

Vi rekommenderar stekpannor i gjutjärn eller kolstål eftersom de tål höga temperaturer och kan hålla i generationer. Kolstålpannor är dessutom återvinningsbara och därmed extra miljövänliga.

Den vanligaste orsaken till att stekpannor blir runda i botten är för att de hettats upp eller svalnat för snabbt. Detta är extra vanligt bland stekpannor som har en tunnare botten.

Tänk på att stegvis öka värmen och att aldrig spola en varm panna med kallt vatten.

En non-stick stekpanna är en stekpanna som blivit behandlad för att minska risken att maten bränner fast. Idag finns det både syntetiska och naturliga non-stickbeläggningar, där det senare alternativet alltid är att föredra eftersom det är mer hållbart.

Vissa stekpannor, exempelvis de i gjutjärn och kolstål, får bättre non-stickegenskaper ju längre du använder dem.

En stekpanna bör aldrig bli varmare än 220 grader. En bra stektemperatur är omkring 170 – 180 grader. Steker du i smör vet du att pannan uppnått denna temperatur när smöret tystnat.

Man mäter alltid storleken på en stekpanna från kant till kant på stekpannans ovansida, det vill säga dess diameter. Detta innebär att bottnen alltid är lite mindre än dess diameter. Den vanligaste storleken på en stekpanna är 28 cm.

Alla stekpannor bör diskas för hand, även om det finns modeller som tål maskindisk. Diskar du dem för hand kan du nämligen öka deras livslängd. Oftast räcker det att rengöra dem med hett vatten och en diskborste och sedan torka av dem med lite hushållspapper.

Hjälpte det här testet om Stekpanna dig?

18 Röster, Genomsnitt: 4.7/5
Skriv recension

Dela testet

Liknande tester

bästa köksknivarna

Köksknivar: 4 testade modeller

potatisskalare bäst i test

Potatisskalare: 5 testade modeller

kastruller - bäst i test

Kastruller: 5 testade modeller

Testvinnare - Stekpanna

 1. Scanpan CTX

  Scanpan CTX

  Bäst i test
 2. ronneby-bruk-ultra-light pro stekpanna

  Ronneby Bruk Ultra Light Pro Gjutjärn

  Bästa gjutjärnspanna
 3. De Buyer Mineral B Element

  De Buyer Mineral B Element

  Bästa kolstålpannan

Vanliga frågor

Vilken stekpanna som passar dig bäst beror dels på hur mycket du har råd att betala samt vad du planerar att använda stekpannan till.

Vi rekommenderar stekpannor i gjutjärn eller kolstål eftersom de tål höga temperaturer och kan hålla i generationer. Kolstålpannor är dessutom återvinningsbara och därmed extra miljövänliga.

Den vanligaste orsaken till att stekpannor blir runda i botten är för att de hettats upp eller svalnat för snabbt. Detta är extra vanligt bland stekpannor som har en tunnare botten.

Tänk på att stegvis öka värmen och att aldrig spola en varm panna med kallt vatten.

En non-stick stekpanna är en stekpanna som blivit behandlad för att minska risken att maten bränner fast. Idag finns det både syntetiska och naturliga non-stickbeläggningar, där det senare alternativet alltid är att föredra eftersom det är mer hållbart.

Vissa stekpannor, exempelvis de i gjutjärn och kolstål, får bättre non-stickegenskaper ju längre du använder dem.

En stekpanna bör aldrig bli varmare än 220 grader. En bra stektemperatur är omkring 170 – 180 grader. Steker du i smör vet du att pannan uppnått denna temperatur när smöret tystnat.

Man mäter alltid storleken på en stekpanna från kant till kant på stekpannans ovansida, det vill säga dess diameter. Detta innebär att bottnen alltid är lite mindre än dess diameter. Den vanligaste storleken på en stekpanna är 28 cm.

Alla stekpannor bör diskas för hand, även om det finns modeller som tål maskindisk. Diskar du dem för hand kan du nämligen öka deras livslängd. Oftast räcker det att rengöra dem med hett vatten och en diskborste och sedan torka av dem med lite hushållspapper.