Information om affiliatelänkar

Vilken luftrenare är bäst i test?

Enligt vår bedömning är Blueair HealthProtect den bästa luftrenaren just nu När faktorer som prisvärdhet, kapacitet och användarvänlighet tas i beaktning är det svårt att rå på den här luftrenaren Blueair HealthProtect arbetar tyst och effektivt med att reducera pollen, damm, djurhår och mögel för en renare och fräschare inomhusluft Läs mer om Blueairs luftrenare och sex bra alternativ vi också rekommenderar nedan

Information om affiliatelänkar

Jämför våra 7 testvinnare

Du kan scrolla i sidled för att se alla produkter i jämförelsen.

1
image
2
image
3
image
image
image
image
image
Utmärkelse:Bäst i testBäst för stora ytorBäst för dammMest prisvärdVi rekommenderarBästa 3-i-1-maskinVi rekommenderar
Produkt:Blueair HealthProtectLevoit Core 600 SmartBlueair DustmagnetSmartmi Air Purifier 2Coway AP-1220BDyson Pure Humidify+CoolElectrolux Pure A9 PA91-604GY
Betyg:
Höjd:85,5 cm60 cm52 cm/65 cm56,3 cm71,7 cm92,3 cm72,5 cm
Bredd:34 cm31 cm22 cm/29 cm26 cm37,6 cm22 cm31,5 cm
Djup:34 cm31 cm22 cm/29 cm26 cm19,6 cm15,5 cm31,5 cm
Vikt:19,2 kg8,8 kg4,5 kg/6,8 kg4,9 kg8,7 kg8,29 kg8,9 kg
Arbetsyta:38 m2/62 m2147 m220 m2/33 m242 m270 m281 m2129 m2
Luftflöde:Uppgift saknasUppgift saknasUppgift saknasUppgift saknas335 liter/sek350 liter/sek620 m3/h
Effekt:9 - 43 WMax 49 W4 – 42 W40 W4,8 - 53 WUppgift saknasUppgift saknas
Ljudnivå:25 – 45 dB26 – 55 dB30 – 49 dB30 – 64 dB29 – 63 dBUppgift saknas29 – 63 dB
WiFi:JaJaJaJaNejJaJa

1. Blueair HealthProtect - Bäst i test

 • Arbetsyta: 70 m2
 • Luftflöde: 335 liter/sek
 • Effekt: 4,8 – 53 W
 • Ljudnivå: 29 – 63 dB
 • Filter: HEPA (H12)
 • WiFi: Ja
Blueair healthprotect bäst i test

Blueairs flaggskeppsserie HealthProtect har fått mängder av positiva omdömen, både från användare och experter. Även vi har fått möjlighet att testa en av modellerna i serien – Blueair HealthProtect 7770i – och vi kan inte annat än hålla med om att detta är en luftrenare av absolut högsta klass.

Alla modeller i serien HealthProtect har samma stilsäkra design och är tillverkade av 100 procent återvinningsbara material. Luftrenarens innovativa konstruktion gör att den enkelt når ut till hela rummet, även hörnen, vilket många andra luftrenare misslyckas med. Den är också mycket energieffektiv – på den lägsta inställningen drar Blueair HealthProtect faktiskt inte mer energi än en glödlampa.

Blueair HealthProtect är en kraftfull och energieffektiv luftrenare av riktigt hög kvalitet.

Eliminerar i princip alla luftföroreningar

Tack vare Blueairs unika filtreringsteknik kan HealthProtect upptäcka och eliminera upp till 99 procent av alla olämpliga partiklar i luften. Den tar till exempel bort virus, bakterier, lukter, allergener, flyktiga organiska ämnen, rök och mikroplaster. Faktum är att den kan fånga upp partiklar med en storlek på bara 0,1 mikrometer, där standard brukar vara 0,2 eller 0,3 mikrometer.

Välj mellan olika fläkthastigheter

Blueair HealthProtect har dessutom fyra olika fläktlägen som du enkelt växlar mellan med hjälp av kontrollerna på själva maskinen. Fläkten är relativt tyst med en ljudnivå på endast 25 dB på den lägsta inställningen. På den högsta kan den emellertid bli en aning högljudd, men det blir å andra sidan de flesta andra luftrenare också.

Touchdisplayen gör det enkelt att justera de grundläggande inställningarna, men vill du göra mer detaljerade justeringar måste du ladda ner appen. I den kan du bland annat justera fläkten steglöst från 0 – 100 procents styrka.

Du justerar luftrenarens inställningar enkelt via touchdisplayen – eller i Blueairs app.

Följ värdefull statistik i appen

Via Blueairs app kan du enkelt se hur luftkvaliteten förändrats under dagen, status på filtret och vilken typ av förorening luftrenaren har upptäckt. Här kan du även reglera fläkthastigheten, aktivera nattläget, dimma luftrenarens belysning och schemalägga luftreningspass. Det är också möjligt att följa luftkvaliteten i närområdet, det vill säga utomhus. På så sätt kan du se när det är som bäst att vädra.

Något som kan vara bra att veta är att det enbart är möjligt att ansluta luftrenaren på routerns 2,4 GHz-band, inte på 5 GHz-bandet.

Hyllad av experterna

I vårt eget test av Blueair HealthProtect märkte många testfamiljer en klar skillnad när de började använda Blueair HealthProtect och när de sedan tog bort luftrenaren, framför allt personer med allergibesvär.

Även experterna är eniga om att Blueair HealthProtect är en riktigt bra luftrenare. Den har till exempel vunnit bäst i test hos Testfakta (2021) och den rekommenderas också av Astma- och Allergiförbundet. Även M3 beskriver luftrenaren som en av de mest avancerade de någonsin testat.

 • Tar bort upp till 99 procent av föroreningarna i luften (bakterier, virus, allergener och mycket mer).
 • Se statistik och filterstatus i den tillhörande appen.
 • Filtrerar bort partiklar på ner till 0,1 mikrometer.
 • Enkelt att reglera inställningarna.
 • Ett dyrare alternativ.
 • Kan enbart anslutas på routerns 2,4 GHz-band.

Rekommenderad butik:
 • 30 dagars öppet köp.
 • Fri frakt över 500 kr.
I samarbete med pris-logo

2. Levoit Core 600 Smart - Bäst för stora ytor

 • Arbetsyta: 147 m2
 • Luftflöde: Uppgift saknas
 • Effekt: Max 49 W
 • Ljudnivå: 26 – 55 dB
 • Filter: HEPA (H13)
 • WiFi: Ja
Levoit Core 600 Smart

Bor du lite större med öppen planlösning? Då kanske Core 600 Smart från Levoit kan vara något för dig. Den här luftrenaren har nämligen en arbetsyta på hela 147 m2, vilket är bra mycket större jämfört med övriga modeller i vår sammanställning. Trots det är den ändå väldigt kompakt och är därför enkel att placera ut i hemmet, utan att den tar för mycket plats.

Effektiv trestegsfiltrering

För att kunna rena luften så effektivt som möjligt är Core 600 Smart utrustad med ett avancerat filtreringssystem i tre steg. Här finns ett förfilter som bland annat fångar upp damm, hår och päls och ett HEPA H13-filter som filtrerar bort mindre partiklar ner till 2,5 mikrometer. Luftrenaren har också ett kolfilter som effektivt neutraliserar odörer, rök och VOC.

Vi tycker att Core 600 Smart är väldigt snabb på att upptäcka föroreningar och att den återställer luftkvaliteten väldigt fort, framför allt om den är inställd på Auto Mode där fläkthastigheten justeras automatiskt.

Intuitiv touchpanel och tydliga indikatorer

Inställningarna justerar du enkelt med hjälp av den intuitiva touchpanelen på ovansidan. Där kan du välja mellan tre fläkthastigheter och Auto Mode samt ställa in en timer om du vill att luftrenaren ska stänga av sig efter en viss tid.

Levoit Core 600 Smart

Förutom det kan du aktivera ett nattläge, som stänger av belysningen på displayen och sänker fläkthastigheten. Dock är Core 600 Smart utrustad med sensorer som gör att den automatiskt ändrar dessa inställningar om du ställer den i ett mörkt rum.

Du håller enkelt koll på luftkvaliteten med hjälp av ljusindikatorerna som visar blått, grönt, gult eller rött, beroende på mängden föroreningar. Displayen visar också en siffra – ju högre den är, desto sämre är luften.

Smart appstyrning

Om du har ett smart hem kommer Levoit Core 600 Smart passa in riktigt bra. Den här luftrenaren är nämligen utrustad med wifi och kan anslutas till appen VeSync. Därifrån kan du justera fläkthastighet, stänga av och sätta på luftrenaren, ställa in scheman och mycket mer. Du kan också koppla luftrenaren till din röstassistent och följa historik för att se hur luftkvaliteten i ditt hem har förändrats under dagen.

Levoit app

Allt som allt tycker vi att Core 600 Smart är en riktigt kompetent och prisvärd luftrenare som gör vad den ska. Det enda vi kan anmärka på är appen, som dels bara finns på engelska och som kunde varit lite mer informativ gällande vilka föroreningar luftrenaren har upptäckt.

Läs hela vårt omdöme av Levoit Core 600 Smart!

 • Klarar ytor upp till 147 m2 – perfekt för öppna planlösningar.
 • Kompakt format och stilren design.
 • Väldigt tystgående i nattläget.
 • Intuitiv touchpanel.
 • Appen kunde varit lite mer informativ.

Köp nu hos:

 • Leverans inom 2-5 arbetsdagar.

3. Blueair Dustmagnet - Bäst för damm

 • Arbetsyta: 20 – 33 m2
 • Luftflöde: Uppgift saknas
 • Effekt: 4 – 42 W
 • Ljudnivå: 30 – 49 dB
 • Filter: HEPASilent
 • WiFi: Ja
Blueair Dustmagnet luftrenare

Dustmagnet är en ny serie luftrenare från Blueair som (likt namnet antyder) är utformade för att fånga upp och filtrera bort dammet i luften innan det hinner lägga sig. För dig som är dammallergiker kan det här förstås vara extra värdefullt, men också för dig som bara inte har lust att spendera lika mycket tid på att dammsuga.

Förutom att göra inomhusluften mycket trevligare är Blueair Dustmagnet också riktigt snygg med sin enkla, skandinaviska design. Den smälter in fint i hemmet och ovansidan av luftrenaren går dessutom att använda som ett sidobord. Praktiskt!

blueair luftrenare test
Vi tycker att Dustmagnet är en riktigt snygg luftrenare som smälter in fint i de flesta hem.

Fångar 99 procent av dammet

Genom att skapa ett luftflöde med negativt laddade partiklar kan den här luftrenaren från Blueair effektivt dra till sig det luftburna dammet innan det hinner lägga sig på golv och möbler. Dammet sugs in i luftrenaren och genom ett HEPASilent-filter och två förfilter i rostfritt stål. Och eftersom de två förfiltren har en positiv laddning drar de till sig dammpartiklarna på samma sätt som en magnet, därav namnet Dustmaget.

Dustmagnet är dock inte bara bra på att fånga damm – med hjälp av sina dubbla filter renar den också luften från andra fina partiklar, gas och VOC:er.

Dustmagnet har dubbla filter – ett på ovansidan och ett på undersidan.

Luftrenaren har ett intelligent autoläge med luftsensorer som scannar av omgivningen regelbundet. Den anpassar sedan fläkthastigheten automatiskt om den skulle upptäcka föroreningar. Du kan också reglera fläkthastigheten manuellt i tre olika lägen.

Tyst och energieffektiv med smart app

Något annat som är intressant med Dustmagnet är dess Blueairs HEPASilent™-teknologi, som kombinerar elektrostatisk och mekanisk filtrering. Eftersom det går att använda ett glesare filter och ett minskat lufttryck gör denna teknik luftrenaren både tystare och mer energieffektiv.

Precis som andra luftrenare från Blueair går Dustmagnet att ansluta till varumärkets egen app. Därifrån får du full kontroll över luftkvaliteten i ditt hem, oavsett var du befinner dig. I appen kan du även justera inställningar för exempelvis barnlås, röstassistent, nattläge och ljusstyrka.

Blueairs app ger dig full kontroll över luftrenarens funktioner och tillgång till värdefull statistik.

En bra luftrenare för lite mindre ytor

Blueair Dustmagnet finns i olika storlekar som renar ytor på maximalt 33 m2, vilket gör den passande för dig som bor lite mindre. Den är också utmärkt för dig som är dammallergiker och som vill ha en kompakt och snygg luftrenare att ställa i sovrummet. Eller bara för dig som vill slippa onödigt damm.

Med tanke på den kvalitet du får är Dustmagnet dessutom en mycket prisvärd luftrenare. Det här är helt enkelt ett bra val för dig som vill ha ett lite renare hem.

Läs hela vårt omdöme av Blueair Dustmagnet 5200!

 • Filtrerar effektivt bort damm i mindre rum.
 • Stilren design - fungerar även som sidobord.
 • Tystgående och energieffektiv.
 • Styr luftkvaliteten i hemmet, oavsett var du befinner dig.
 • Bör placeras mitt i rummet för bästa effekt.
 • Inte optimal för större rum.

Köp här:

I samarbete med pris-logo

4. Smartmi Air Purifier 2 - Mest prisvärd

 • Arbetsyta: 42 m2
 • Luftflöde: Uppgift saknas
 • Effekt: 40 W
 • Ljudnivå: 30 – 64 dB
 • Filter: HEPA
 • WiFi: Ja
Smartmi Air Purifier 2

Smartmi Air Purifier 2 är en ovanligt prisvärd luftrenare som tack vare sin känsliga luftsensor renar luften från både pollen, damm, rök, bakterier, virus och dålig doft. Luftrenaren klarar en yta på hela 42 m2 och har en luftreningskapacitet på 380 m2/timme.

Air Purifier 2 är utrustad med både HEPA-filter, kolfilter och UV-sterilisering, vilket gör att den effektivt fångar upp både stora och små partiklar som kan vara skadliga för din hälsa. Den mäter också temperatur såväl som luftfuktighet och all data gällande inomhusluften hittar du på den snygga OLED-pekskärm samt i appen.

Att installera din Air Purifier 2 är busenkelt. Du behöver bara följa anvisningarna, ladda ner appen Smartmi Link till din mobiltelefon och ansluta luftrenaren till den via wi-fi. Glöm bara inte att ta bort plasten kring filtret!

Välj mellan tre olika lägen

Med Air Purifier 2 kan du välja mellan tre olika lägen: Auto, Nattläge och Custom. Auto anpassar automatiskt fläkthastigheten efter mängden luftföroreningar medan nattläget reducerar varvtalet och släcker ner displayen för att inte vara störande under natten. Här finns även ett Custom-läge där du via ett skjutreglage själv kan anpassa luftreningen beroende på storleken på rummet (mellan 2 – 42 m2).

Via Smartmis app kan du styra din luftrenare var du än befinner dig. Den har ett snyggt och användarvänligt gränssnitt som tillåter dig att följa luftkvaliteten i hemmet. Här kan du även ställa in en timer, hålla ett öga på filtrets status samt aktivera ett barnlås.

Effektiv enligt allergiker

Smartmi Air Purifier 2 har fått många fina omdömen av både användare och experter. Användarna uppger framför allt att de sovit mycket bättre sedan de började använda luftrenaren. Det gäller framför allt päls- och pollenallergiker.

Även experter som exempelvis M3 är positivt överraskade och menar att Air Purifier 2 levererar på de flesta punkter – från rening och användarvänlighet till pris och kompabilitet. Denna luftrenare från Smartmi är kort sagt ett bra val för dig som vill ha en lättanvänd och effektiv luftrenare som inte kostar skjortan.

 • Mycket prisvärd med kapacitet på upp till 42 m2.
 • Styr smidigt via appen eller rösten.
 • Tydlig OLED-skärm visar aktuell luftkvalitet.
 • Har HEPA-filter, kolfilter och UV-sterilisering.
 • Appen skulle behöva en uppgradering.

Köp här:

I samarbete med pris-logo

5. Coway AP-1220B - Vi rekommenderar

 • Arbetsyta: 70 m2
 • Luftflöde: 335 liter/sek
 • Effekt: 4,8 – 53 W
 • Ljudnivå: 29 – 63 dB
 • Filter: HEPA (H12)
 • WiFi: Nej
Coway AP-1220B
Coway AP-1220B
Coway AP-1220B
Coway AP-1220B

Coway AP-1220B är en mycket högpresterande luftrenare utan att för den sakens skull vara bland de dyraste. Den använder sig av partikelfilter och kolfilter som reningsteknik och har varken fjärrkontroll eller app. Här handlar det alltså om en ”old school”-luftrenare med ett enda uppdrag som den dessutom gör suveränt.

AP-1220B är certifierad av Astma- och Allergiförbundet, Asthma Allergy Nordic och ECARF. Du som lider av problem med allergier och astma kan därför känna dig trygg med att den här luftrenaren fungerar. Många användarrecensioner bekräftar också detta, och även i oberoende laboratorietester presterar Coways luftrenare riktigt bra.

För alla typer av inomhusmiljöer

Oavsett om du har tänkt använda AP-1220B på kontoret, i sovrummet, vardagsrummet eller i ett väntrum får du ren och fräsch luft. Luftrenaren presterar som allra bäst i mindre rum, omkring 20 kvadratmeter, men fungerar bra ända upp till runt 70 kvadratmeter.

Coways luftrenare har ett HEPA-filter som är särskilt utvecklat av företaget själva. Det är antibakteriellt behandlat, vilket ska eliminera virus och bakterier som fastnar i filtret. Med det avancerade 3-filtersystemet hävdar Coway att luftrenaren effektivt eliminerar 99,95 procent av alla partiklar ner till 0,3 mikrometer.

Saknar vissa moderna funktioner

Som vi nämnde inledningsvis är det här inte en luftrenare som använder sig av uppkopplad teknik, med appar och internetåtkomst. Är du intresserad av den typen av funktioner passar någon av de andra luftrenarna i vår sammanställning bättre. Men att AP-1220B är lite mer gammaldags i det avseendet betyder inte att den saknar inställningsmöjligheter.

Exempelvis är den utrustad med Sleep Mode som aktiveras automatiskt när det blir mörkt i rummet. Då går fläkten ner i varv så att det blir extra tyst, vilket är en stor fördel om luftrenaren används i ett sovrum. Det finns även en funktion som varnar dig när det är dags att byta luftfilter. Du behöver alltså inte hålla koll på det själv, utan maskinen vet när det är dags.

Likt sina mer tekniskt avancerade konkurrenter kan även Coways luftrenare meddela dig om hur luftkvaliteten i rummet är. Detta genom en liten LED-indikator som växlar i olika färger beroende på hur situationen i rummet är. Lyser lampan rött är luften mycket förorenad. Är den istället blå är luften ren.

Experterna ger höga betyg

När Testfakta.se jämförde 13 olika luftrenare var det AP-1220B som blev testets stora vinnare. Slutpoängen blev 8,7 och därmed bäst i test. Luftrenaren var bäst på en rad olika punkter i laboratorietestet, såsom luftreningskapacitet och prestanda vid 37 dB.

Att en luftrenare presterar effektivt utan att ge ifrån sig störande ljudnivåer är viktigt i de flesta situationer. Men kanske allra viktigast är det om luftrenaren är placerad i sovrummet. Flera användarrecensioner på nätet menar att Coways luftrenare gör just detta och med fördel kan placeras i sovrum.

 • Rekommenderad av Astma och Allergiförbundet.
 • Bäst i test i Testfaktas oberoende laboratorietest.
 • Lägsta ljudnivå på 22 dB.
 • Optimal för ytor upp till omkring 70 kvadratmeter.
 • Blåser ut luft framåt eller uppåt för optimal cirkulation.
 • Saknar fjärrkontroll och app.

Köp här:

Rekommenderad butik:
 • Fri frakt över 500 kr.
 • 30 dagars öppet köp.
 • Leveranstid: 0-3 arbetsdagar
 • 30 dagars öppet köp

6. Dyson Pure Humidify+Cool - Bästa 3-i-1-maskin

 • Arbetsyta: 81 m2
 • Luftflöde: 350 liter/sek
 • Effekt: Uppgift saknas
 • Ljudnivå: Uppgift saknas
 • Filter: HEPA (H12)
 • WiFi: Ja
Dyson Pure Humidify+Cool

Kvalitet, design och smarta funktioner är något som du kan förvänta dig av en Dyson-luftrenare. Så är även fallet med Pure Humidify+Cool som inte bara en luftrenare, utan också en fläkt och en luftfuktare. Perfekt för dig som vill ha ren luft och ett lite fuktigare inomhusklimat.

HEPA-filter och ultraviolett ljus

Den här luftrenaren använder sig liksom många andra av ett HEPA-filter som effektivt filtrerar bort förorenande partiklar. Med hjälp av filtret och aktivt kol menar Dyson att hela 99,97 procent av allergener och partiklar som pollen går att filtrera bort.

Luftrenaren använder sig även av ultraviolett ljus för att eliminera bakterierna i det vatten som du fyller vattenbehållaren under fläkten med. Det renade vattnet används för att skapa luftfuktighet, då det passerar genom fläkten. Det är förstås viktigt att den luft som strömmar ur apparaten är så ren och fräsch som möjligt.

Håll koll med Dyson Link-appen

Luftrenaren analyserar kontinuerligt partiklar, gaser, temperatur och luftfuktighet i rummet som sedan rapporteras och diagnostiseras i Dyson Link-appen. Här kan du även se filterstatus samt få information om hur du sköter om luftrenaren. Dyson rekommenderar bland annat att du kör deras automatiska rengöringscykel en gång i månaden för att den att den ska fungera optimalt.

Fina omdömen av recensenter

Både experter och kunder ger generellt Dyson Humidy+Cool bra omdömen. Många hyllar designen, funktionerna och användarvänlighet, och jämför till och med Dyson med Apple. Den enda nackdelen är priset, men å andra sidan får du även en 3-i-1-maskin. Alla tre funktionerna fungerar mycket bra, och den snygga designen gör att den passar in i princip överallt.

Techradar menar att det här är en produkt som garanterat kommer göra dig nöjd nu och för en lång tid framåt. Recensenten skriver också att appen är en av de bäst designade och intuitiva apparna han sett i sådana här sammanhang.

 • Luftrenare, luftfuktare och fläkt i ett.
 • Känner automatiskt av partiklar, luftfuktighet och temperatur.
 • Håll koll på din luftkvalitet genom appen.
 • Fungerar bra i rumsytor upp till 81 kvadratmeter.
 • Ett dyrt alternativ.

Köp här:

I samarbete med pris-logo

7. Electrolux Pure A9 PA91-604GY - Vi rekommenderar

 • Arbetsyta: 129 m2
 • Luftflöde: 620 m3/h
 • Effekt: Uppgift saknas
 • Ljudnivå: 17 – 49 dB
 • Filter: HEPA (H12), Kolfilter, 360-filter
 • WiFi: Ja
Electrolux Pure A9 PA91-604GY
Electrolux Pure A9 PA91-604GY
Electrolux Pure A9 PA91-604GY

Föredrar du en svensktillverkad luftrenare som fungerar i större rum än Coways luftrenare? Då är Electrolux Pure A9 som klippt och skuren för dig. Den här luftrenaren kommer dessutom med en smart app som ger dig information om luftkvaliteten, analyserar hur mycket pollen och bakterier som finns i luften och meddelar dig även när det är dags för filterbyte.

Pure A9 rekommenderas av allergiförbunden under Asthma Allergy Nordic. Liksom Coways luftrenare är det här en maskin som bär en kvalitetsstämpel och som därför passar bra för astmatiker eller allergiker. Enligt Electrolux själva klarar Pure A9 till exempel av att eliminera upp till 99 procent av allt luftburet pollen.

Pure A9 är utrustad med Electrolux AirSurround-system som sprider luft omkring sig (ungefär som surroundljud, men med luft) upp till 129 kvadratmeter. Detta gör Pure A9 till den luftrenare i vårt sammanställning som överlägset presterar bäst i stora rum.

Majoriteten ger högsta betyg

Electrolux Pure A9 har blivit utsedd till den bästa luftrenaren av Aftonbladet. De menar bland annat att A9 är så tyst att man inte märker att den är igång när den används på 20 kvadratmeter. Den klarar också alla tester av luftkvaliteten med bravur.

Luftrenaren har också generellt höga omdömen från användare på nätet. En majoritet ger den högsta betyg, men det förekommer också lite kritik. Några användare klagar på att appen inte fungerar optimalt och lämnar en del i övrigt att önska. En del kritik handlar också om att det är onödigt krångligt att köpa nya filter till luftrenaren.

Sammantaget är den ändå en av de högst rankade av luftrenarna. För dig som uppskattar designen och funktionerna kan Electrolux Pure A9 vara ett bättre val än Coways luftrenare.

 • Bäst i test enligt Aftonbladet.
 • AirSurround sprider luft över ytor upp till 92 kvadratmeter.
 • Mycket effektiv mot pollen.
 • Uppfyller den nordiska allergiförbundens kvalitetskrav.
 • Appen lämnar en del att önska.
 • Att köpa nya filter kan vara onödigt krångligt.

Rekommenderad butik:
 • Snabba leveranstider.
 • 14 dagars ångerrätt.
I samarbete med pris-logo

Guide vid köp av luftrenare

Med en luftrenare kan du enkelt få fräschare inomhusluft, och för dig som är allergiker kan det vara en extra bra investering. Luftrenaren kan nämligen minska allergibesvär genom att filtrera bort både kvalster, pollen, damm och päls ur luften.

Idag är det väldigt vanligt med luftrenare, och den stora efterfrågan har gjort att det finns mängder av modeller att väja bland. Men hur vet man egentligen vilken luftrenare som är bra? Vilka funktioner ska den ha och hur mycket får den kosta? Allt detta är exempel på saker som kan vara bra att tänka igenom innan du bestämmer dig för att köpa en luftrenare.

Läs vidare för att lära dig mer om luftrenare och hur du ska tänka kring ditt köp i vår köpguide nedan!

Hur fungerar en luftrenare?

En luftrenare är, precis som namnet antyder, en elektrisk apparat utformad för att rengöra inomhusluften. Med hjälp sensorer kan luftrenaren analysera sin omgivning för att upptäcka föroreningar, exempelvis i form av damm, pollen, gas, rök, päls, bakterier eller mögel.

Luftrenaren suger in luften genom ett eller flera filter som fångar de skadliga partiklarna och ger sedan ifrån sig ren och fräsch luft. Exakt hur tekniken fungerar varierar förstås beroende på modell, men grundprincipen är alltid densamma – att filtrera bort föroreningar från luften.

Exempel på föroreningar luftrenare kan filtrera bort

Här är några exempel på partiklar som luftrenare kan filtrera bort:

 • Dammpartiklar
 • Kvalster
 • Djurhår
 • Pollen
 • Aerosoler (små droppar i utandningsluften)
 • Bakterier
 • Virus
 • Mögelsporer
 • Gas
 • Rök
 • Matos

Värt att nämna är att storleken på partiklarna luftrenaren klarar att rena varierar beroende på modell. Mer avancerade luftrenare fångar i många fall upp partiklar ner till 0,1 mikrometer, vilket är de allra minsta partiklarna, medan billigare varianter bara klarar större partiklar.

Fördelarna med luftrenare

 • Minskar allergiska besvär. Den kan nämligen reducera mängden allergener, så som pollen, päls och damm, i luften, vilket i sin tur kan minska nästäppa, nysningar, rinnande ögon och andra vanliga allergibesvär. Att ställa en luftrenare i sovrummet kan också göra att du sover bättre.
 • Bra för astmatiker. Även astmatiker kan ha nytta av en luftrenare eftersom föroreningar i luften kan irritera luftvägarna och göra det svårare att andas.
 • Eliminerar odörer. De flesta luftrenare neutraliserar också odörer i hemmet, dels från matos, men också från betydligt mer skadliga källor. Olika typer hushållsprodukter i sprayform, men även vissa möbler kan nämligen innehålla kemikalier som kan orsaka illamående, huvudvärk och andfåddhet om de andas in.
 • Förebygger spridningen av sjukdomar. Många moderna luftrenare även kan filtrera bort bakterier och virus. Det gör alltså inte att de sprids lika lätt i hemmet och att du lättare håller dig frisk.

Viktigt att luftrenaren inte avger ozon

För några år sedan uppmärksammades luftrenare som avger ozon i medierna. Ozon är effektivt för att ta bort dåliga lukter, men det kan också orsaka irritation på luftvägarna. Förutom det kan ozon också sätta igång kemiska reaktioner och bidra till att andra kemikalier blir ännu skadligare.

Det här är förstås mycket dåligt för inomhusmiljön och kan göra att luftrenaren faktiskt förvärrar hälsoproblem snarare än att förebygga dem.

5 tips när du köper luftrenare

Känner du att det är dags att investera i en luftrenare? Då finns det en del saker som kan vara bra att tänka på innan du klickar hem första bästa modell, framför allt om du inte ägt en luftrenare tidigare. Här är de viktigaste punkterna att se över.

1. Arbetsytan

Vissa luftrenare har en begränsad arbetsyta (exempelvis 20 m2), vilket betyder att de inte kan rena luften effektivt i större rum än så. Kontrollera därför alltid specifikationerna innan du bestämmer dig för en luftrenare och se till att den klarar ytan i det rum den ska arbeta i.

Enligt Råd & Rön är det vanligt att många tillverkare är lite för generösa när de marknadsför luftrenarens arbetsyta. Ett tips är därför att räkna med att den utlovade rumsstorleken är lite mindre än beskrivet om du vill vara på den säkra sidan.

2. Ljudnivån

Även ljudnivån är en viktig faktor, framför allt om du planerar att använda luftrenaren där du sover. Då kan det vara bra att välja en modell med låg ljudnivå, alternativt ett extra tyst nattläge, så att du kan sova ostört.

Normalt sett ligger ljudnivån på mellan omkring 20 – 35 dB, men vid högsta fläkthastighet kan den vara upp emot 60 dB.

3. Rengöring och underhåll

Det är viktigt att du kontrollerar hur du sköter om luftrenaren för att den ska prestera optimalt och hålla länge. Ta framför allt reda på hur du byter filter och vad nya filter kostar om du behöver köpa ett nytt. Alla filter i luftrenare behöver bytas så småningom, men vissa är betydligt dyrare än andra.

4. Extrafunktioner

Mer moderna luftrenare kommer vanligtvis med en app där du kan följa luftkvaliteten i hemmet i realtid, men också justera flera av maskinens inställningar på ett smidigt sätt. I appen kan du oftast ändra fläkthastigheten, aktivera nattläge och mycket mer. Det finns även luftrenare som även mäter temperatur, luftfuktighet och som dessutom dubbelagerar som luftfuktare och fläkt, exempelvis Dyson Pure Humidify+Cool.

En av de viktigaste funktionerna du bör titta efter enligt oss är ett automatiskt läge. Det justerar nämligen fläkthastigheten automatiskt efter mängden föroreningar för att rena luften så snabbt som möjligt.

5. Prislappen

Slutligen kan det förstås även vara bra att titta på prislappen. Luftrenare kan variera en hel de i pris beroende på arbetsyta, prestanda och funktioner. Ta reda på hur avancerad modell du behöver och jämför därefter priser. Tänk dock på att en dyrare modell i regel erbjuder bättre prestanda och byggkvalitet.

Källor

Vi har själva testat flera av luftrenarna som ingår i den här sammanställningen, bland annat vår testvinnare Blueair HealthProtect, Blueair DustMagnet 5200, Dyson Pure Humidify+Cool, Electrolux Pure A9 och Levoit Core 600 Smart. Här har vi framför allt testat hur effektivt de olika luftrenarna filtrerar förorenad luft, men också hur enkla de är att använda och underhålla. Vi har också jämfört saker som funktion, storlek, design och hur enkla de är att flytta mellan olika rum.

Användarrecensioner

Förutom våra egna tester har vi läst vad andra användare tycker om de olika luftrenarna. Det ger oss en ännu mer nyanserad bild av deras främsta styrkor, men också deras svagheter, vilket underlättar i vår egen bedömning. Några plattformar vi besökt för att läsa användaromdömen är Blueair, Prisjakt, Neonnet, Webhallen, Inet, Elgiganten och Mediamarkt.

Övriga källor

 • M3:s recension av Smartmi Air Purifier 2, Blueair Dustmagnet, Blueair HealthProtect och Electrolux Pure A9
 • Ljud och Bilds recension av Blueair HealthProtect
 • Techradars omdöme av Blueair Dustmagnet
 • Trusted Reviews test av Blueair Dustmagnet och Dyson Pure Humidify+Cool

OBS! Bäst-i-testet.se kan inte garantera att de omdömen vi använt som källor har lämnats av personer som köpt eller använt produkten. Läs mer i våra allmänna villkor.

Hem & Hushåll
luftrenaren levoit test

Levoit är ett namn som kanske är okänt för de flesta, däremot kanske du...

blueair-test

Vi har fått möjlighet att testa en luftrenare ur Blueairs prisbelönta...

blue air test

DustMagnet är den senaste serien luftrenare från det svenskgrundade...

Prova testvinnande produkter från Emma i 100 nätter!

Liknande tester

Luftvärmepump bäst i test
7 Luftvärmepump testade
Panasonic HZ25XKE
Bäst i test Panasonic HZ25XKE
Portabel AC bäst i test
4 Portabel AC testade
Electrolux Chillflex Pro EXP26U558HW
Bäst i test Electrolux Chillflex Pro
sängmadrass test
3 Madrass testade
emma madrass
Bäst i test Emma Original Madrass
Bästa uppblåsbara madrass
6 Uppblåsbar madrass testade
Bestway Aeroluxe Luftmadrass
Bäst i test Bestway Aeroluxe Luftmadrass
fotogenvärmare bäst i test
3 Fotogenvärmare testade
Sunwind Corona RX-2485
Bäst i test Sunwind Corona RX-2485
Takdusch bäst i test
4 Takdusch testade
Takduschset Gustavsberg Nordic3 Square 160cc test
Bäst i test Takduschset Gustavsberg Nordic3 Square 160cc
Smart belysning test
3 Smart belysning testade
Philips Hue White and color Starter Kit
Bäst i test Philips Hue White and color Starter Kit
braskamin
6 Braskamin testade
brakamin Aduro 9 Air
Bäst i test Aduro 9 Air
Symaskin bäst i test
4 Symaskin testade
Singer One
Bäst i test Singer One
Bästa julgran - bäst i test
4 Julgran testade
Star Trading Ottawa Julgran LED
Bäst i test Star Trading Ottawa Julgran LED
Bästa Luftfuktare - bäst i test
4 Luftfuktare testade
Philips HU4813
Bäst i test Philips HU4813
Bästa fläkt - bäst i test
3 Fläkt testade
Xiaomi Smartmi SmartFan 2s
Bästa golvfläkten Xiaomi Smartmi SmartFan

Vanliga frågor

En luftrenare förbättrar inomhusluften genom att filtrera bort föroreningar, damm, allergener, kvalster och annat som kan orsaka hälsobesvär.

Det beror på modell. Därför är det viktigt att du följer tillverkarens rekommendationer. Har du stora problem med allergi eller astma är det bra om du byter filter oftare snarare än mer sällan.

Det varierar beroende på hur kraftfull modellen är, men en mycket energisnål luftrenare brukar inte dra mer än 100W per år.

Enligt vår jämförelse är Blueair HealthProtect den bästa luftrenaren. Det här är en tystgående luftrenare som effektivt renar luften med hjälp av tre olika filter. Allra bäst fungerar den på ungefär 20 kvadratmeter, men den går bra att använda även upp till omkring 70 kvadratmeter.

Det beror lite på var i bostaden du oftast vistas och vad du eventuellt är allergisk mot. Normalt sett är det bäst att ställa luftrenaren så centralt i rummet så möjligt, utan att den blockeras av möbler eller väggar.

Nej, luftrenare kan bara rena luften i rum eftersom väggar blockerar luftflödet. Så även om en luftrenare har en arbetsyta på exempelvis 80 m2, kommer den inte att kunna rena en hel lägenhet på 80 m2 om planlösningen inte är helt öppen.

Hjälpte det här testet om Luftrenare dig?

18 Röster, Genomsnitt: 4.9/5
Skriv recension

Dela testet

Liknande tester

Luftvärmepump bäst i test

Luftvärmepump: 6 testade modeller

Portabel AC bäst i test

Portabel AC: 4 testade modeller

sängmadrass test

Madrass: 3 testade modeller

Testvinnare - Luftrenare

 1. Blueair healthprotect bäst i test

  Blueair HealthProtect

  Bäst i test
 2. Levoit Core 600 Smart

  Levoit Core 600 Smart

  Bäst för stora ytor
 3. Blueair Dustmagnet luftrenare

  Blueair Dustmagnet

  Bäst för damm

Vanliga frågor

En luftrenare förbättrar inomhusluften genom att filtrera bort föroreningar, damm, allergener, kvalster och annat som kan orsaka hälsobesvär.

Det beror på modell. Därför är det viktigt att du följer tillverkarens rekommendationer. Har du stora problem med allergi eller astma är det bra om du byter filter oftare snarare än mer sällan.

Det varierar beroende på hur kraftfull modellen är, men en mycket energisnål luftrenare brukar inte dra mer än 100W per år.

Enligt vår jämförelse är Blueair HealthProtect den bästa luftrenaren. Det här är en tystgående luftrenare som effektivt renar luften med hjälp av tre olika filter. Allra bäst fungerar den på ungefär 20 kvadratmeter, men den går bra att använda även upp till omkring 70 kvadratmeter.

Det beror lite på var i bostaden du oftast vistas och vad du eventuellt är allergisk mot. Normalt sett är det bäst att ställa luftrenaren så centralt i rummet så möjligt, utan att den blockeras av möbler eller väggar.

Nej, luftrenare kan bara rena luften i rum eftersom väggar blockerar luftflödet. Så även om en luftrenare har en arbetsyta på exempelvis 80 m2, kommer den inte att kunna rena en hel lägenhet på 80 m2 om planlösningen inte är helt öppen.