+ Visa innehåll
Information om affiliatelänkar

Vilken dator är bäst i test 2023?

Den bästa bärbara datorn enligt vår jämförelse är MacBook Air M2 2022. Här får du en lätt och smidig laptop med imponerande prestanda, läcker design och utmärkt batteritid som passar lika bra på jobbet som för vardagssurf. MacBook Air M2 har dessutom en större skärm och kommer installerad med den senaste versionen av MacOS. Läs mer om laptopen och några bra alternativ i vår sammanställning nedan!

Information om affiliatelänkar
Välj produkter att jämföra

Sortera efter

Bäst i test
1
Markera
Macbook Air M2 2022
award-icon

Macbook Air M2 2022

Specifikationer
award-icon
 • Uppgraderad prestanda
 • Otrolig batteritid
 • Större skärm

Apples vidareutveckling av Macbook Air från 2020 är så mycket mer än en liten uppgradering – Macbook Air M2 har fått ny design och är bättre på precis allt.

Processor:Apple M2
Grafik:8- eller 10-kärnig grafikprocessor
RAM:8 GB – 24 GB
Skärm:13.6 tum (IPS)
Lagring:256 GB – 2 TB
Operativsystem:MacOS
Mest prisvärd
2
Markera
Apple MacBook Air (2020)

Apple MacBook Air (2020)

Specifikationer
 • Fläktlös och knäpptyst
 • Fenomenal prestanda
 • Lång batteritid

Prisvärd och högpresterande laptop med M1-processor och upp till 1 timmars batteritid. Mycket tystgående då den saknar fläkt och den låga vikten gör den smidig att bära med sig.

Processor:Apple M1
Grafik:Integrerad 7-/8-kärnors GPU
RAM:8GB – 16GB
Skärm:13.3 tum
Lagring:256 GB – 2 TB
Operativsystem:MacOS
Bäst för Windows
3
Markera
Microsoft Surface Laptop 4

Microsoft Surface Laptop 4

Specifikationer
 • Snygg pekskärm
 • 13 timmar batteritid
 • Skönt tangentbord

Fullfjädrad laptop med utmärkt byggkvalitet och läcker design som även går att använda som surfplatta tack vare sin pekskärm. Utrustad med ett skönt tangentbord och har en imponerande batteritid på upp till 13 timmar.

Processor:11:e generationens Intel Core i5-i7/AMD Ryzen 5 - 7
Grafik:Intel Iris Xe/AMD Radeon
RAM:8 GB-32 GB
Skärm:13.5 tum
Lagring:256 GB -1 TB
Operativsystem:Windows
Avatar for Marcello Rongione av Marcello Rongione Senast uppdaterad : Feb 06, 2023

Det här testet har fått betyget:

17 Röster, Genomsnitt: 4.8/5

En bärbar dator är ett värdefullt hjälpmedel i det vardagliga livet, men också en stor investering för de allra flesta. Det går inte att komma ifrån att en bra laptop kostar åtskilliga tusenlappar, så det gäller att välja rätt.

I den här jämförelsen presenterar vi fyra laptops som alla fått mycket fina recensioner av såväl användare som experter världen över. De bärbara datorer som ingår i vår sammanställning är:

 1. Macbook Air M2 2022 – Bäst i test
 2. Apple MacBook Air (2020) ­– Mest prisvärd
 3. Microsoft Surface Laptop 4 – Bäst för Windows
 4. Asus ROG Zephyrus – Bästa bärbara gamingdator

Nedan kan du läsa mer om de olika datorerna och deras egenskaper. Längst ner hittar du även en köpguide som kan vara bra att läsa igenom innan du tar det stora beslutet och köper din nya dator.

Testvinnare - Bärbar dator

Visa alla produkter

1. Macbook Air M2 2022

- Bäst i test

 • Processor: Apple M2
 • Grafikkort: 8- eller 10-kärnig grafikprocessor
 • RAM: 8 GB – 24 GB
 • Skärm: 13.6 tum (IPS)
 • Lagringsplats: 256 GB – 2 TB
 • Operativsystem: MacOS
Macbook Air M2 2022
Macbook Air M2 2022

Macbook Air M2 erbjuder en rejäl uppgradering, både utseendemässigt och vad gäller prestanda, och våra forna bäst i test-dator får nu kliva åt sidan för den nya kungen. Macbook Air med M2-processor är nämligen utan tvekan den bästa bärbara datorn just nu.

Macbook Air fortsätter traditionen med att vara en tunn och lätt laptop – den är endast 11 millimeter tjock och väger bara 1,24 kilo. Samtidigt är den kraftfull och har lång batteritid, vilket är egenskaper som vi har Apples M2-chip att tack för.

Faktum är att M2-chippet som sitter här är precis det samma som sitter i den dyrare Macbook Pro Visst, det är inga jätteskillnader i pris, men vi ser få anledningar till att välja Pro-modellen när nu Air är så kraftfull – och dessutom ser alldeles fantastisk ut med sin nya design.

Större skärm och den senaste versionen av MacOS

Apples ingenjörer har verkligen gjort skäl för sina löner när de designade den här datorn. För inte nog med att Macbook Air har blivit lättare, den har också fått en större skärm. Det har man lyckats med genom att ramarna runt skärmen har blivit tunnare.

Samtidigt har Macbook Air M2 utrustats med en ”flärp”, i stil med den iPhone har, där webbkameran sitter. Detta ger ett modernare utseende, även om vi tror att det kan ta lite tid för vissa användare att vänja sig vid den här designförändringen. Dessutom kan den vara lite i vägen för appar i menybaren.

Den senaste versionen av MacOS kommer förstås förinstallerad på Macbook Air M2. Operativsystemet är perfekt anpassat för hårdvaran och är mycket intuitivt och lättanvänt. Som Mac-ägare får du dessutom alla framtida uppdateringar av operativsystemet helt gratis.

Förbättrad på i princip alla sätt

Webbkameran har förbättrats rejält från den tidigare Macbook Air-modellens kamera. Nu fotar den i 1080p med bättre prestanda i mörkare ljusförhållanden. Skärmen är också bättre, med stöd för en miljard färger och mer ljusstyrka. Faktum är att Macbook Air M2 har en ljusstarkare skärm än Macbook Pro 13-tum, som ju faktiskt delvis riktar sig till fotografer och videokreatörer.

När det gäller prestandan är det här en betydligt rappare maskin än Macbook Air från 2020. M2-chippet innebär en 18 procent snabbare CPU och 35 procent snabbare GPU. Det nya chippet är ännu mer effektivt än den tidigare generationen när det kommer till att spara ström.

Enligt TechRadar räcker batteriet i 16 timmar på en laddning (i deras test loopade de en 1080p-video tills batteriet tog slut), och att ladda datorn igen går för övrigt mycket snabbt. När samma test gjordes på Macbook Air från 2020 tog batteriet slut efter 11 timmar, så här har det skett en enorm förbättring.

Prislappen är hög

Det enda, och då menar vi verkligen det enda, som skulle få oss att inte rekommendera Macbook Air M2 till alla är prislappen. Det här är en dyr dator – bara grundmodellen kostar över 16 000 kronor. Med tanke på att den tidigare versionen Macbook Air fortfarande är en mycket bra dator kan det därför vara värt att överväga den i stället om du har en mindre budget.

 • Fantastisk uppgradering med ny design och bättre prestanda.
 • Otrolig batteritid – upp till 16 timmar.
 • Lätt att bära med sig överallt.
 • Större skärm med imponerande ljusstyrka.
 • Ett dyrare alternativ.

2. Apple MacBook Air (2020)

- Mest prisvärd

 • Processor: Apple M1
 • Grafikkort: Integrerad 7-/8-kärnors GPU
 • RAM: 8GB – 16GB
 • Skärm: 13.3 tum
 • Lagringsplats: 256 GB – 2 TB
 • Operativsystem: MacOS
Apple MacBook Air (2020)
Apple MacBook Air (2020)
Apple MacBook Air (2020)'

Apple är ett företag som gjort sig kända för sina högkvalitativa produkter, och deras laptop Macbook Air har toppat många experters listor genom åren. Den här bärbara datorn har bland annat Apples egna M1-processor, vilket ger dig fenomenal prestanda och utmärkt batteritid.

Att den dessutom är tunn och har fantastisk design är vida känt vid det här laget. Men att Macbook Air också presterar tillräckligt bra för att gå att redigera 4K-video på är det nog få som känner till. Och det var heller inte tidigare möjligt på samma sätt som det nu är tack vare Apples kraftfulla processor.

Extra imponerande är allt det här med tanke på att Macbook Air bara väger knappt över ett kilo och är fläktlös.

Mångsidig dator till bra pris

En Macbook Air är ingen speldator, men i övrigt är det en dator som kan användas till det allra mesta. Den funkar med alla tänkbara Mac-appar och faktiskt även med iOS-appar som är utvecklade för iPhone och iPad. Batteriet räcker dessutom upp till elva timmar på en laddning, vilket är goda nyheter, då du förmodligen kommer att vilja bära med dig din Macbook Air överallt.

Rent prismässigt konkurrerar Macbook Air med Microsoft Surface Laptop, så att Apple bara producerar dyra produkter stämmer helt enkelt inte. Det här är faktiskt en ytterst prisvärd laptop.

Techradar hyllar laptopen som en av marknadens bästa laptops, PC för alla ger den fem stjärnor och Macworld tycker den är otroligt prisvärd. Även användarna ger den höga betyg på sidor som Prisjakt och Pricerunner. Flera menar att det faktiskt är den bästa laptopen de någonsin ägt.

 • Apples klassiska och eleganta design.
 • Fläktlös och därför knäpptyst.
 • Hög prestanda, trots en låg vikt.
 • Fenomenal batteritid - upp till 11 timmar.
 • Inte optimal för spel.

3. Microsoft Surface Laptop 4

- Bäst för Windows

 • Processor: 11:e generationens Intel Core i5-i7/AMD Ryzen 5 – 7
 • Grafik: Intel Iris Xe/AMD Radeon
 • RAM: 8 GB-32 GB
 • Skärm: 13.5 tum
 • Lagring: 256 GB -1 TB
 • Operativsystem: Windows
Microsoft Surface Laptop 4
Microsoft Surface Laptop 4

Microsoft har under de senaste åren utmanat Apple med sina Surface-laptops och med Surface Laptop 4 har man verkligen fått in en fullträff. Laptopen kom faktiskt tvåa på Techradars lista över de bästa bärbara datorerna, mycket på grund av sin byggkvalitet, design och innovation.

Till skillnad från Macbook Air har den här datorn en skärm som också går att använda som pekskärm, vilket gör att datorn både är en fullfjädrad laptop och kan extraknäcka som surfplatta. Möjligheten att använda den som pekskärm öppnar också upp för nya sätt att leka och vara kreativ på.

Skönt tangentbord och batteri som räcker hela dagen

Men tro inte att Microsoft glömmer av att det här i första hand är en laptop. Det här är ett arbetsverktyg som passar ypperligt för skolarbete och jobb, vilket inte minst beror på det fantastiska tangentbordet. Batteritiden är även den suverän, och har uppmätts till imponerande 13 timmar. Gott om tid för att använda datorn hela dagen utan att behöva ladda alltså.

Techradar låter sig framför allt imponeras av pekskärmen och tangentbordet, The Guardian delar ut fyra stjärnor och fem möjliga och av Pcmag.com får Surface utmärkelsen ”Editor’s Choice”. Amazons kunder är också mycket nöjda med datorn, som har ett snittbetyg på 4,6. Den är också utsedd till ”Amazon’s Choice”, vilket säger en del om dess kvalitet.

 • Bra skärm och skönt tangentbord.
 • Ger dig mycket för pengarna.
 • Suverän batteritid - upp till 13 timmar.
 • Pekskärm gör det möjligt att använda laptopen som surfplatta.
 • Aningen få portar.

4. Asus ROG Zephyrus

- Bästa bärbara gamingdator

 • Processor: AMD Ryzen 7 5800H – 9 5900HS
 • Grafik: Nvidia GeForce RTX 3060 – 3080
 • RAM: Upp till 32 GB
 • Skärm: 15.6 tum
 • Lagring: 1 TB
 • Operativsystem: Windows
Asus ROG Zephyrus G15
Asus ROG Zephyrus G15

Det är en myt att bärbara datorer inte är lika bra som stationära för gaming. Åtminstone om du väljer en gaminglaptop. ROG Zephyrus G15 är ett litet kraftpaket, utrustat med AMD Ryzen-processor och grafik från Nvidia RTX 3000-serien. Detta gör att du faktiskt kan spela de allra senaste spelen med den här laptopen utan problem.

Utmärkt prestanda och bra batteritid

ROG Zephyrus G15 är alltså en bärbar dator med samma prestanda som en stationär. De enda nackdelarna i jämförelse med en stationär är priset – du får betala mer för samma prestanda i laptop-skrud – och svårigheten att uppgradera. Det är betydligt lättare att byta ut komponenter på en stationär dator än på en laptop.

Förutom det finns det egentligen inga fördelar med att välja en stationär dator framför ROG Zephyrus G15. Den har trots allt fördelarna att den är högst portabel och funkar både med batteri och strömsladd.

Ett problem med vissa gaminglaptops är att batteritiden är i klenaste laget. Detta är dock inte något som ROG Zephyrus G15 lider av. Enligt Techradar fixar den här datorn närmare 9 timmars batteridrift i deras PCMark10-test, vilket är mycket förvånande (men framför allt imponerande) av en gaminglaptop.

Hyllas av experter och användare

Techradar menar att den här laptopen har minst lika bra prestanda som en stationär dator. Ljud & Bild tycker att den är oerhört prisvärd (även om de medger att den fortfarande kostar en slant) och PC för alla delar ut fyra stjärnor av fem möjliga.

Att datorn har färre användarrecensioner än andra datorer i den här sammanställningen är förståeligt med tanke på priset. Det är helt enkelt inte en dator som lika många har råd med, men de användarrecensioner som finns, på exempelvis Amazon, är mycket positiva.

 • Grym spelprestanda - klarar även de allra senaste spelen.
 • Upp till 9 timmars batteritid.
 • Snygg och stilren design.
 • Fungerar lika bra som en stationär dator.
 • Ett dyrare alternativ.

Köpguide: Så väljer du rätt laptop

En bra grundregel är att alltid läsa på innan du bestämmer dig för vilken laptop du vill köpa. Du kan vara ganska säker på att du får vad du betalar för om du köper den allra billigaste bärbara datorn på marknaden. Samtidigt behöver dyrast inte alltid vara bäst heller.

Konsten är att hitta en dator som lever upp till vad just du behöver, och det gör du enklast med vår checklista nedan.

1. Var ska du använda datorn?

Det första steget är att fundera över var du kommer att använda datorn. Ska du mest ha din laptop hemma? Då kanske batteritiden är av sekundär betydelse. Ska du däremot ha med den i skolan eller på långa tågresor är det inte optimalt om batteriet dör efter bara några timmars användning.

Vi rekommenderar att du alltid väljer en dator med så bra batteritid som möjligt. Men det finns situationer då laptops faktiskt kan ursäktas för att ha en lite sämre batteritid.

2. Hur ska datorn användas?

Det för oss in på frågan om hur datorn ska användas. En gaminglaptop har lagt krutet på ett riktigt bra grafikkort och en bra processor. Att driva tunga spel gör de bra, men batteritiden blir ofta lidande. Det finns emellertid några undantag, exempelvis Asus ROG Zephyrus som är den bästa gaminglaptopen enligt vår jämförelse.

Hur som helst är batteritiden för den här typen av laptops ofta ändå inte det viktigaste för många som väljer en sådan dator, då den ändå oftast används med strömkabeln. Fördelen är att de tar lite plats och att de enkelt kan tas med till sociala sammankomster. Men är det viktigaste för dig en riktigt bra batteritid är det inte en gaminglaptop du bör välja.

3. Vad får din laptop kosta?

Det är få förunnat att inte behöva tänka på priset i valet av laptop. Oftast har man en budget att förhålla sig till, och då går det helt enkelt inte att välja en dator som kostar för mycket.

Lyckligtvis finns det riktigt bra bärbara datorer som inte kostar särskilt många tusenlappar. Apple är kända för att tillverka riktigt bra bärbara datorer, men till ett högre pris jämfört med många konkurrenter. Samtidigt är livslängden för en Macbook ofta betydligt längre jämfört med billigare PC-laptops.

Även andrahandsvärdet för Apples datorer är högre, vilket gör dem till en förhållandevis bra investering. Ett alternativ är att kika på andrahandsmarknaden om du kommit fram till att du vill ha en särskild datormodell, som är för dyr för din budget i nyskick.

4. Vilka krav ställer du på hårdvaran?

Anledningen till att du kan hitta bärbara datorer till vrakpriser blir ofta smärtsamt tydliga efter att du använt dem en stund.

Genom att använda billigare hårdvara kan tillverkarna hålla nere priserna på sina produkter. Det kan handla om allt från lågupplösta skärmar till batterier som laddar ur efter bara något års användning. Ha det i åtanke i valet av laptop, framför allt om du ska använda den i arbetssyfte.

5. Vilken mjukvara vill du ha?

Om du har vant dig vid MacOS kan det vara svårt att gå över till Windows operativsystem, och vice versa. Då MacOS bara fungerar på Apples datorer har du som föredrar deras operativsystem betydligt färre valmöjligheter än de som gillar Windows.

Ska du arbeta med datorn varje dag krävs det dock att du gillar hur den fungerar, och därför ska du inte försöka intala dig att du trivs med ett operativsystem om du faktiskt inte gör det.

Källor

Nedan kan du se några av de källor vi använt oss av i vår jämförelse av bärbara datorer.

Pcmag.com

2020-11: Experttest av Apple MacBook Air 2020

Global.techradar.com

2021-08: Techradars lista över bästa laptoparna 2021

Theverge.com

2021-03: Experttest av Asus ROG Zephyrus G15 

Övriga expertkällor

Techradar.com

 • https://www.techradar.com/reviews/apple-macbook-air-m12020
 • https://www.techradar.com/reviews/surface-laptop-4

Theverge.com

 • https://www.theverge.com/2020/3/26/21195008/apple-macbook-air-review-2020-new-keyboard-processor-battery-life-camera-price
 • https://www.theverge.com/laptop-review/23207440/apple-macbook-air-m2-2022-review

T3.com

 • https://www.t3.com/reviews/apple-macbook-air-2020-review

Tomsguide.com

 • https://www.tomsguide.com/reviews/microsoft-surface-laptop-4
 • https://www.tomsguide.com/reviews/macbook-air-2022-m2

Pcmag.com

 • https://www.pcmag.com/reviews/dell-xps-15-oled-9510

Pcforalla.idg.se

 • https://pcforalla.idg.se/2.1054/1.745337/apple-macbook-air-m1
 • https://pcforalla.idg.se/2.1054/1.747993/surface-laptop-4
 • https://pcforalla.idg.se/2.1054/1.746504/rog-zephyrus

Tek.no

 • https://www.tek.no/test/i/2dv1Eq/apple-macbook-air-med-m1-prosessor-sen-2020

Användarrecensioner

Prisjakt.nu

 • https://www.prisjakt.nu/produkt.php?o=5643685

Netonnet.se

 • https://www.netonnet.se/art/dator-surfplatta/laptop/laptop-10-13-tum/apple-macbook-air-256gb-m1-chip-with-8-core-cpu-and-7-core-gpu-space-grey/1015638.8906/?siteType=2

OBS! Bäst-i-testet.se kan inte garantera att de omdömen vi använt som källor har lämnats av personer som köpt eller använt produkten. Läs mer i våra allmänna villkor.

Liknande tester

router
5 Router testade
Asus RT-AX86U
Bäst i test Asus RT-AX86U
surfplatta test
5 Surfplatta testade
ipad pro
Bäst i test Apple Ipad Pro
man med datorskärm - bäst i test
4 Datorskärm testade
BenQ PD3200U
Bäst i test BenQ PD3200U
mobiltelefon - bäst i test
6 Mobiltelefon testade
Bäst i test iPhone 14
Ritplatta test
4 Ritplatta testade
Wacom Cintiq 16
Bäst i test Wacom Cintiq 16
bäst powerbank
3 Powerbank testade
Anker PowerCore Essential 20000
Bäst i test Anker PowerCore Essential 20000
läsplatta
4 Läsplatta testade
Kobo Clara 2E
Bäst i test Kobo Clara 2E

Jämför specifikationer

Nedan kan du se testvinnarna i vår jämförelse. Du kan scrolla i sidled för att se alla vinnare.

Produkter

1
image
2
image
3
image
image

Specifikationer

Macbook Air M2 2022

Apple MacBook Air (2020)

Microsoft Surface Laptop 4

Asus ROG Zephyrus

Betyg:
Processor:Apple M2Apple M111:e generationens Intel Core i5-i7/AMD Ryzen 5 - 7AMD Ryzen 7 5800H – 9 5900HS
Grafik:8- eller 10-kärnig grafikprocessorIntegrerad 7-/8-kärnors GPUIntel Iris Xe/AMD RadeonNvidia GeForce RTX 3060 – 3080
RAM:8 GB – 24 GB8GB – 16GB8 GB-32 GBUpp till 32 GB
Skärm:13.6 tum (IPS)13.3 tum13.5 tum15.6 tum
Lagring:256 GB – 2 TB256 GB – 2 TB256 GB -1 TB1 TB
Operativsystem:MacOSMacOSWindowsWindows

Vanliga frågor och svar

Den bästa bärbara datorn enligt vår sammanställning är Macbook Air M2 2022. Här får du en laptop av högsta kvalitet som presterar i allt från batteritid till design, funktion och byggkvalitet.

Köp en dator som passar dina behov. Vill du spela på din dator ska du välja en gaminglaptop. Ska du däremot ha din dator för arbete och studier och behöver bra batteritid rekommenderar vi Macbook.

Apple har ett välförtjänt rykte som en mycket bra tillverkare av bärbara datorer. De förenar design och kvalitet på ett sätt som få konkurrenter kan mäta sig med. På senare år har dock Microsoft seglat upp som en stabil konkurrent med sina Surface-datorer.

En bra bärbar dator är byggd för att hålla i många år utan att batteriet blir dåligt eller att datorn blir för långsam. Billigare PC-laptops har ofta komponenter av lägre kvalitet och blir obrukbara snabbare. Exempelvis kan de få problem med låtande fläktar eller att batteriet laddar ur för snabbt efter bara ett par års användning.

En större laptop har fördelen att den har större tangentbord och större skärm. Samtidigt förlorar den i portabilitet, vilket är viktigt för en dator som ska vara just bärbar.

Hjälpte det här testet om Bärbar dator dig?

17 Röster, Genomsnitt: 4.8/5
Skriv recension

Dela testet

Liknande tester

router

Router: 5 testade modeller

surfplatta test

Surfplatta: 5 testade modeller

man med datorskärm - bäst i test

Datorskärm: 4 testade modeller

Testvinnare - Bärbar dator

 1. Macbook Air M2 2022

  Macbook Air M2 2022

  Bäst i test
 2. Apple MacBook Air (2020)

  Apple MacBook Air (2020)

  Mest prisvärd
 3. Microsoft Surface Laptop 4

  Microsoft Surface Laptop 4

  Bäst för Windows

Vanliga frågor och svar

Den bästa bärbara datorn enligt vår sammanställning är Macbook Air M2 2022. Här får du en laptop av högsta kvalitet som presterar i allt från batteritid till design, funktion och byggkvalitet.

Köp en dator som passar dina behov. Vill du spela på din dator ska du välja en gaminglaptop. Ska du däremot ha din dator för arbete och studier och behöver bra batteritid rekommenderar vi Macbook.

Apple har ett välförtjänt rykte som en mycket bra tillverkare av bärbara datorer. De förenar design och kvalitet på ett sätt som få konkurrenter kan mäta sig med. På senare år har dock Microsoft seglat upp som en stabil konkurrent med sina Surface-datorer.

En bra bärbar dator är byggd för att hålla i många år utan att batteriet blir dåligt eller att datorn blir för långsam. Billigare PC-laptops har ofta komponenter av lägre kvalitet och blir obrukbara snabbare. Exempelvis kan de få problem med låtande fläktar eller att batteriet laddar ur för snabbt efter bara ett par års användning.

En större laptop har fördelen att den har större tangentbord och större skärm. Samtidigt förlorar den i portabilitet, vilket är viktigt för en dator som ska vara just bärbar.