Vilka skridskor är bäst i test?

Enligt vår sammanställning är de bästa skridskorna i kategorin herr Bauer Vapor 3X Sr medan de bästa för damer är K2 Alexis Sr Båda modellerna håller hög kvalitet och erbjuder utmärkt komfort, även vid längre turer på isen Är du ute efter skridskor till barn? Då kan vi istället rekommendera K2 Raider Ice Jr, en justerbar barnskridsko med varmt innerfoder som är enkla att ta på och av

Jämför specifikationer

Du kan scrolla i sidled för att se alla produkter i jämförelsen.

1
image
2
image
3
image
image
Utmärkelse: Bäst för herrBäst för damMest prisvärdBäst för barn
Produkt: Bauer Vapor 3X SrK2 Alexis SrBauer X-LS SrK2 Raider Ice Jr
Betyg:
Användningsområde: HockeyFritidHockeyFritid
Färger:Svart, Blå, Vit, RödSvart, Vit, Blå, Rosa, GråSvart, Röd, GråSvart, Grå, Blå, Gul
Storlekar:42 - 4836 - 42,541 - 4826 - 40

1. Bauer Vapor 3X Sr - Bäst för herr

 • Användningsområde: Hockey
 • Färger: Svart, Blå, Vit, Röd
 • Storlekar: 42 – 48
Bauer Vapor 3X Sr

Bauer är den klassiska tillverkaren av hockeyutrustning och skridskor, som var först med hockeyskridskor där skenorna är sammansatta med skon. Sedan dess har man fortsatt vara innovativ och några av världens största hockeystjärnor använder sig i dag av Bauers produkter.

Den bästa skridskon för herrar är just en hockeymodell från Bauer, som heter S21 Vapor 3X. Den har en lite högre prislapp än många andra skridskor, men håller också högre kvalitet och har en förväntat längre livscykel.

Skridskon är dessutom tillverkad av 3D-kompositmaterial, vilket gör att den går att forma i höga temperaturer för att få till en perfekt passform. Materialet bidrar också till skridskons låga vikt samtidigt som det ger foten får ett bekvämt stöd. Bauer har utvecklat den här skridskon genom att analysera data från scanningar av över 800 000 hockeyspelare världen över. På så sätt har man lyckats avlägsna överflödigt material för att få ner vikten till lägsta nivå och ge skridskon ultimat komfort. En riktig toppskridsko för dig som vill ta dig till nästa nivå, men som också har råd att betala för det.

 • Hockeyskridsko med låg vikt och hög komfort.
 • Formbar i värme.
 • Hög kvalitet och lång livslängd.
 • Dyrare än många andra skridskor.

I samarbete med pris-logo

2. K2 Alexis Sr - Bäst för dam

 • Användningsområde: Fritid
 • Färger: Svart, Vit, Blå, Rosa, Grå
 • Storlekar: 36 – 42,5
K2 Alexis Sr

K2 tillverkar utrustning för allt inom vintersport, inklusive skridskor för fritidsåkning. För damer som är ute efter ett par skridskor att använda i ishallen och på sjön för vardagsåkning är modellen Alexis Sr förmodligen det bästa valet.

Insidan av skridskorna är varmt fodrad och vattenavvisande tack vare Thinsulate-fodret. Även utsidan tål vatten, så att du inte riskerar att bli blöt om fötterna. Skridskon är dessutom riktigt skön att bära med en överdel i stödjande mesh, och en manschett med extra djup passform för vaden. K2:s så kallade Enchanced Stability Cuff ger faktiskt skridskon bättre stabilitet än många andra jämförbara modeller, och bladet är i rostfritt stål.

Tänk dock på att den här skridskon passar bäst för smala fötter och låga fotbäddar – det kan finnas bättre alternativ för dig med breda fötter.

 • Bekväma skridskor med varmt och vattenavvisande foder.
 • Enchanced Stability Cuff ger bättre stabilitet.
 • Passar för vardagsåkning.
 • Inte det bästa valet för breda fötter.

I samarbete med pris-logo

3. Bauer X-LS Sr - Mest prisvärd

 • Användningsområde: Hockey
 • Färger: Svart, Röd, Grå
 • Storlekar: 41 – 48
Bauer X-LS Sr

Tycker du att Bauer Vapor 3X Sr är för dyra är en annan Bauer-skridsko ett utmärkt alternativ. I hockeyrören X-LS Sr har Bauer lagt allt krut på komfort och balans, vilket ger en stabil och jämn åkning.

Skridskon har ett blad i rostfritt stål, som med fördel går att slipa ofta. Innermaterialet består av mikrofiber och extra vaddering vid anklarna, så att det går snabbt att känna sig bekväm med skridskorna. Visst, du får inte riktigt samma kvalitet som de dyrare alternativen, men för dig som inte siktar på NHL den närmaste tiden är Bauer X-LS Sr ett utmärkt alternativ.

 • Mycket prisvärda hockeyskridskor.
 • Fokus på komfort och balans.
 • Mjukt innermaterial.
 • Saknar lite av dyrare Bauer-skridskors kvalitet.

I samarbete med pris-logo

4. K2 Raider Ice Jr - Bäst för barn

 • Användningsområde: Fritid
 • Färger: Svart, Grå, Blå, Gul
 • Storlekar: 26 – 40
K2 Raider Ice Jr

Barn växer så det knakar, och det betyder i vanliga fall att varje ny vintersäsong betyder nya skridskor. Men inte om du väljer de smarta Raider Ice Jr från K2. De är nämligen justerbara i flera nivåer, så att du slipper köpa nya skridskor varje år, samtidigt som ditt barn behöver få skoskav. Precis som K2 Alexis Sr har Raider Ice Jr ett varmt och vattenavvisande innerfoder. De är dessutom enklare att balansera på jämfört med många andra barnskridskor tack vare det integrerade fästet för skenan. Dessutom har K2 utformat skridskon för att göra den enkel att ta av och på av barnet själv. Ett perfekt val, så länge barnet inte satsar allt för seriöst på ishockey.

 • Justerbar passform – slipp köpa nya skridskor varje år!
 • Enkla att ta av och på för barn.
 • Varmt innerfoder och enkla att balansera på.
 • Inte det bästa valet för barn som satsar seriöst på hockey.

I samarbete med pris-logo

Guide vid köp av skridskor

Dags att köpa nya skridskor inför vintersäsongen? Då finns det en del saker som kan vara bra att tänka på för att hitta en passande modell. Läs vidare i vår guide nedan där vi ger dig all information du behöver för att välja rätt.

Olika typer av skridskor

Det finns skridskor som passar mer eller mindre bra för olika typer av skridskoåkning. De vanligaste modellerna är:

 • Hockeyrör (eller ishockeyskridskor). Det här är en allsidig skridsko som trots sitt namn passar till all typ av skridskoåkning.
 • Skridskor för konståkning. Denna skridsko är speciellt anpassad för konståkning och har en räfflad topp som gör det enklare att göra konster.
 • Långfärdsskridskor. Med en långfärdsskridsko kan du enkelt koppla isär skena och sko. Dessa skidskor passar bäst för långfärdsåkning, exempelvis över stora sjöar, där du kommer att behöva gå kortare sträckor

5 saker att tänka på i valet av skridskor

I valet av skridskor är det viktigt att du utgår efter vad du ska använda dem till, men också din åkstil. Det blir extra viktigt om du ska använda skridskorna i professionellt syfte, exempelvis om du spelar ishockey eller utövar konståkning.

Här är fem bra saker att tänka på när du ska välja skridskor.

 1. Skridskorna ska sitta tajt. Till skillnad från vanliga skor ska en skridsko nämligen sitta lite tajtare, och trycka mot alla sidor av foten för att ge en optimal kontakt. Du gör bör ha maximalt en centimeter till godo mellan tån och framsidan av skridskon. Med tiden kommer skridskon att forma sig efter foten och bli bekvämare.
 2. Skridskons hälgrepp. Hälgreppet är viktigt eftersom det påverkar rörligheten i fot och ben. Hälen ska inte gå att lyfta i skridskon om hälen är baksjuten.
 3. Ju mer du väger, desto styvare skridskor behöver du. Köper du för styva skridskor i onödan kan det bli betydligt svårare att åka.
 4. Sulans passform. Tidigare har det varit populärt att värma upp innersulan för att förbättra passformen inuti skridskon. Numera har de flesta skridskor dock tillverkade av material som formar sig efter foten automatiskt.
 5. Testa skridskorna ståendes istället för sittandes. När du står upp blir foten nämligen bredare, vilket påverkar passformen.

Vad gäller om jag ska köpa skridskor till barn?

För barn gäller samma princip som för vuxna, och det finns många bra modeller med barnstorlekar. För barn finns också särskilda skridskor som är justerbara i flera storlekar. Det är praktiskt då barn snabbt växer ur sina skor och skridskor. Och att välja för stora skridskor är inte optimalt eftersom det kan göra det svårare att åka eftersom stödet försämras.

Så tar du hand om dina skridskor

Har du väl köpt ett par skridskor du är nöjd med vill du förstås att de ska hålla så länge som möjligt. Därför är det viktigt att du sköter om dem på rätt sätt, till exempel genom att:

 • Alltid använda gummiskydd på skenorna när du kliver av isen. Gummiskydden ska dock inte sitta på skridskorna när du förvara dem hemma, för då kan skenan rosta.
 • Torka skenorna rena och torra med en trasa efter användning. Förvara gärna skridskorna i en tygpåse eller dylikt.
 • Slipa skenan regelbundet. Med tiden kommer skridskorna att få sämre skär och då behöver de slipas. För dig som bara åker några gånger per säsong räcker det att göra detta en till två gånger om året. Men åker du mycket eller spelar hockey behöver skridskorna slipas betydligt oftare än så.

Tänk på att du inte nödvändigtvis behöver köpa ett par nya skridskor om skenan och skenhållaren går sönder. De går nämligen att byta ut.

Kontrollera alltid isen när du åker på en frusen sjö

Det är fantastiskt att åka skridskor utomhus på vintern. Men se till att åka på ett säkert sätt och kontrollera isens tjocklek innan du ger dig ut på längre färder.

För att isen ska vara säker att åka på rekommenderas att den är åtminstone 10 centimeter tjock. Det kan du kontrollera med en ispik. En hård och genomskinlig is är en indikation på att den är tjock och säker. Är isens färg mörkare är det en indikation på att den är tunnare.

Ha alltid med dig isdubbar, visselpipa, mobiltelefon i vattentätt fodral, och åk helst inte ensam om du ska ut på långfärdsåkning.

Vanliga frågor

En för stor och styv skridsko är svårare att åka på. Välj därför lättare och mjukare skridskor om du vill kunna åka lättare.

De bästa skridskorna för barn enligt vår sammanställning är K2 Raider Ice Jr, ett par justerbara skridskor som gör att du inte behöver köpa nya skridskor varje år när barnet växer.

Skridskor som aldrig slipas tappar skäret, vilket innebär att du kommer att ramla oftare när du åker. Skenorna måste av den anledningen slipas då och då, och hur ofta beror på hur ofta du åker.

Är du hockeyspelare som tränar några gånger i veckan kan skridskorna behöva slipas från ett par gånger i månaden till ett par gånger i veckan. För dig som åker väldigt sällan räcker det att slipa skridskorna en gång per säsong.

Olika skridskor passar för olika ändamål. Det första du bör tänka på är därför att välja rätt typ av skridsko. Passformen ska vara lagom, alltså inte för trång men inte heller för stor eftersom det kan göra det svårare att åka. En bra riktlinje är att du inte ska kunna vicka på foten i skridskon efter att du har dragit åt snörningen.

Isen på en frusen sjö bör vara minst 10 centimeter tjock för att det ska vara säkert att åka skridskor. En tumregel är att mörkare is betyder att den är tunnare, är den mer genomskinlig är den tjockare och hårdare. Du kan använda en ispik för att göra bedömningen om isen är säker att åka på.

Hjälpte det här testet om Skridskor dig?

Skriv recension

Liknande tester

test av basketkorg

Jämför 5 basketkorgar som passar på garageuppfarten eller monteras på väggen.

elcykel

Jämför 5 elcyklar som klarar tuffa backar och har lång räckvidd.

Smartwatch bäst i test

Jämför 5 smartklockor bäst i test

Testvinnare - Skridskor

 1. Bauer Vapor 3X Sr

  Bauer Vapor 3X Sr

  Bäst för herr
 2. K2 Alexis Sr

  K2 Alexis Sr

  Bäst för dam
 3. Bauer X-LS Sr

  Bauer X-LS Sr

  Mest prisvärd

Vanliga frågor

En för stor och styv skridsko är svårare att åka på. Välj därför lättare och mjukare skridskor om du vill kunna åka lättare.

De bästa skridskorna för barn enligt vår sammanställning är K2 Raider Ice Jr, ett par justerbara skridskor som gör att du inte behöver köpa nya skridskor varje år när barnet växer.

Skridskor som aldrig slipas tappar skäret, vilket innebär att du kommer att ramla oftare när du åker. Skenorna måste av den anledningen slipas då och då, och hur ofta beror på hur ofta du åker.

Är du hockeyspelare som tränar några gånger i veckan kan skridskorna behöva slipas från ett par gånger i månaden till ett par gånger i veckan. För dig som åker väldigt sällan räcker det att slipa skridskorna en gång per säsong.

Olika skridskor passar för olika ändamål. Det första du bör tänka på är därför att välja rätt typ av skridsko. Passformen ska vara lagom, alltså inte för trång men inte heller för stor eftersom det kan göra det svårare att åka. En bra riktlinje är att du inte ska kunna vicka på foten i skridskon efter att du har dragit åt snörningen.

Isen på en frusen sjö bör vara minst 10 centimeter tjock för att det ska vara säkert att åka skridskor. En tumregel är att mörkare is betyder att den är tunnare, är den mer genomskinlig är den tjockare och hårdare. Du kan använda en ispik för att göra bedömningen om isen är säker att åka på.