Information om affiliatelänkar

Vilken är den bästa kaninburen?

Ferplast Casita 120 är den kaninbur som fått det bästa samlade betyget, både av kunder och experter Det här är en rymlig kaninbur för inomhusbruk som är lätt att hålla ren och som har ett tvådelat galleröverdrag Taket har dessutom en välvd form för att ge extra mycket utrymme och en hög golvbalja Är det just en inomhusbur du letar efter kan vi även rekommendera Ferplast Vital 120 L Nedan kan du läsa mer om Casita 120, Vital 120 L och även den bästa kaninburen för utomhusbruk!

Information om affiliatelänkar

Jämför våra 3 testvinnare

Du kan scrolla i sidled för att se alla produkter i jämförelsen.

1
image
2
image
3
image
Utmärkelse:Bäst i testBästa inomhusbur för mindre kaninerBästa utomhusbur
Produkt:Ferplast Casita 120Ferplast Vital 120 LTrixie natura utebur
Betyg:
Mått:119 x 58 x 61 cm120 x 60 x 116 cm131 x 104 x 64 cm (Natura Luxury)
Höjd bottenbalja:16,5 cm18 cm-
Galler:MetallJärnMetall
Våningar:122

1. Ferplast Casita 120 - Bäst i test

 • Mått: 119 x 58 x 61 cm
 • Höjd bottenbalja: 16,5 cm
 • Galler: Metall
 • Våningar: 1

Ferplast Casita 120 är en rymlig bur med högt i tak som passar alla typer av smådjur, både kaniner och marsvin. Den har fått mängder av fina recensioner och kaninägarna själva beskriver den som snygg, praktisk och prisvärd.

Taket har en välvd form och går att öppna ovanifrån (dock inte av kaninen tack vara säkerhetsspännet). Det har dessutom ett tvådelat galler som gör att du kan öppna halva taket istället för hela.

Rymligt och härligt för kaninen, och praktiskt för dig som kaninägare alltså.

Robust konstruktion med höga kanter

En stor fördel med den här buren är bottenbaljan, som utrustats med extra höga kanter. Alla som ägt en kanin vet hur frustrerande det kan vara med strö som flyger åt alla håll. Men de högra kanterna gör det betydligt enklare att hålla rent i och omkring buren.

Skulle du vilja använda Ferplast Casita 120 som utomhusbur kan de faktiskt extraknäcka som det också. Koppla bara loss bottenbaljan, så kan kaninerna njuta av friska luften under sommarmånaderna.

Stabilt galler

Gallret i buren är tillverkat av metall, men resten av konstruktionen är av högkvalitativ plast. Detta gör buren stabil, men också enkel att rengöra.

Enligt användarna är gallret dessutom mycket stabilt, vilket ger en lägre ljudnivå när kaninen ”skakar galler”.

Vad säger recensenterna?

På Zooplus.se har buren många fina omdömen, och de allra flesta recensenterna ger den högsta betyg. Enligt dem är buren är lätt att sätta ihop även utan bruksanvisning, rymlig och stabil. De lyfter också den stilrena designen som gör att den smälter in bra i hemmet.

Kunderna på Amazon.se är minst lika nöjda. Med över 1000 kundbetyg har Ferplast Casita 4,5 av 5 möjliga i snittbetyg. Ett riktigt bra val för dig som ska köpa kanin helt enkelt.

 • Flest och bäst recensioner.
 • Lätt att montera.
 • Stabil och robust.
 • Stilren design med tvådelat gallertak.
 • Aningen liten för vissa kaninraser.

Rekommenderad butik:
 • Fri frakt och retur.
 • Få alltid rabatt: vidaXL+

2. Ferplast Vital 120 L - Bästa inomhusbur för mindre kaniner

 • Mått: 120 x 60 x 116 cm
 • Höjd bottenbalja: 18 cm
 • Galler: Järn
 • Våningar: 2
Ferplast Vital 120 L - kaninbur inne

Ferplast Vital 120 L är en mycket rymlig kaninbur som passar perfekt för dig som har mindre kaniner. Den har nämligen två våningar (även trevåningsmodell finns), där kaninerna kan springa och leka, upp och ner via en trästege.

Stegen medföljer dessutom som standard, så även foderskålar, dricksflaskor och höställningar. Perfekt för dig som inte vill behöva köpa till dessa tillbehör separat.

Enkel att flytta och rengöra

Ferplast har gjort det enklare att förflytta buren genom att förse den med hjul. Det är även lätt att hålla buren ren tack vare gallerdörrarna som öppnar upp hela framsidan.

Vad säger recensenterna?

Ferplast Vital har fina recensioner både på Zoo.se och Zooplus.se, och ett snittomdöme på 4 av 5 möjliga. De allra flesta användare är nöjda med buren och upplever den som stabil. De uppskattar också den stilrena designen och de praktiska hjulen.

Det kan dock krävas lite finjusteringar för att göra buren till den perfekta bostad som du önskar åt din kanin. Enligt vissa kaninägare är kanten på den nedre buren ganska hög och därmed aningen svår för mindre kaniner att ta sig ur.

Överlag är rekommenderar majoriteten Ferplast Vital och menar att det är en prisvärd bur med tanke på allt du får.

 • 2 våningar.
 • För mindre kaniner.
 • Enkel att hålla ren.
 • Behöver modifieras lite för att bli helt perfekt.

Bäst pris hos:

Rekommenderad butik:
 • Gratis hemleverans från 499 kr
 • Har över 8 000 produkter.

3. Trixie natura utebur - Bästa utomhusbur

 • Mått: 131 x 104 x 64 cm (Natura Luxury)
 • Material: Furu
 • Nät: Metall
 • Våningar: 2
Trixie natura - bästa kaninbur ute

Trixie Natura är ett produktsortiment av Trixie Pet Supplies, som har gjort sig kända för sina uteburar av hög kvalitet.

Modellen Natura Luxury är ett exempelvis ett rymligt smådjurhus av högkvalitativ furu som är lätt att hålla ren. Buren klarar att stå ute hela året, även under vintermånaderna, och det gäller även andra produkter från Natura.

Det här är det bästa valet för dig som inte vill bygga din kaninbur själv och letar efter hög kvalitet till ett rimligt pris.

Trixie natura - bästa kaninbur ute

Vad säger recensenterna?

Det finns flera modeller av Trixie Natura uteburar, och generellt har de fina omdömen. På Zooplus.se har modellen Natura Luxury 13 omdömen, varav 6 ger den högsta betyg.

Snittomdömet dras dock ner då några användare menar att buren inte står emot väder och vind bra, utan får problem efter cirka ett års användning. Å andra sidan uppger tillverkaren att det är nödvändigt att regelbundet vårda träet.

Ser du till att använda trälasyr och att hålla buren skyddad från vind och väta ska Trixies utomhusburar hålla många säsonger framöver.

 • Rymlig smådjurshus.
 • Högkvalitativ furu.
 • Klarar även vinterväder.
 • Ett fåtal kunder klagar på kvaliteten.

Bäst pris hos:

Rekommenderad butik:
 • Gratis hemleverans från 499 kr.
 • Har över 8 000 produkter.

Guide: Hur du väljer rätt kaninbur

Det finns få sällskapsdjur som är så gulliga som kaniner, men att lämna dem fritt i lägenheten eller huset är sällan en bra idé. De små pälsbollarna gillar nämligen att gnaga på det mesta de kommer åt, så det är betydligt säkrare att låta dem bo i en mysigt inredd kaninbur istället.

Idag kan du hitta kaninkurar för både inomhus- och utomhusbruk. Vad som passar bäst beror framför allt på vilken kaninras du har, men också hur du bor.

I den här guiden går vi igenom allt du behöver veta inför ditt val av kaninbur.

Ute- eller innebur?

Du vet säkert redan själv vilken typ av bur du behöver för din kanin och för din typ av boende.

Kaninburar tillverkas för ett visst användningsområde i åtanke, så det funkar inte att använda en innebur om du ska ha den utomhus. Risken är att materialet inte håller över tid och att det blir en otrevlig upplevelse för kaninen att vistas där.

Det första du bör göra när du köper en kaninbur är alltså att välja en modell som är avsedd för den plats där du ska använda den. Steg nummer två är att inreda den.

Inreda kaninbur

Oavsett vilken typ av kaninbur du använder behöver du inreda den för att passa kaniner.

På botten behöver du lägga halm, alspån eller liknande strö. Du behöver också inreda ett så kallat bo, vilket kan vara en låda som kaninen kan vistas i, en hylla eller liknande. Du vill göra det bekvämt, tryggt och mysigt för kaninen, och få buren att kännas som en så naturlig plats som möjligt för den att vistas i.

Då kaniner av naturen gillar att gräva, bör du också förse buren med lite sand, gärna i en låda, balja, eller liknande. Kaninen behöver också lite sand för att kunna gå på toaletten.

En eller flera kaniner?

Det finns djur som trivs bäst på egen hand, men kaniner är faktiskt väldigt sociala varelser. Även om du inte skaffar två eller flera kaniner samtidigt kan det därför vara en god idé att köpa en större bur direkt, gärna med möjlighet till avgränsning.

Chansen är att du vill köpa en till kanin så småningom – det kommer inte minst din ensamma kanin uppskatta. En ensam kanin kan nämligen lätt känna sig stressad. Du bör dock inte skaffa två hanar i könsmogen ålder – detta blir inte bra för någon.

Tänk också på att kaninerna gärna leker och skuttar runt i gryning och skymning. Så om du inte vill bli väckt under konstiga tider bör du placera buren på en plats där du inte riskerar att bli störd.

Lagar och regler att följa

Hos Jordbruksverket kan du läsa om vilka bestämmelser som finns för att ha en kanin som sällskapsdjur. Du kan till exempel inte lämna kaninen ensam under långa perioder. Som vi nämnde tidigare är kaninen ett socialt djur som behöver stimulans, antingen från en människa eller andra kaniner.

Buren måste också vara inredd på ett stimulerande sätt för kaninen, med tillgång till halm, hö och annat som gör att den kan bygga sitt bo och gå på toaletten.

Vatten är förstås också viktigt att förse kaninen med. Det bör alltid finnas färskt dricksvatten att tillgå i buren.

Hur stor ska buren vara?

Enligt Djurskyddslagen ska buren vara i en rimlig storlek i förhållande till kaninen. Det innebär att en liten kaninras behöver yta på minst en halv kvadratmeter, med en halv meter högt i tak.

Vi rekommenderar en så rymlig bur som möjligt, men samtidigt kan det förstås vara svårt att ha en stor kaninbur om du bor på en mindre yta. Ett bra alternativ är i så fall att köpa en bur som har högt i tak, eller två våningar. Det finns ju oftare mer plats på höjden än på bredden i en bostad.

En kaninbur behöver också hållas ren, och det kräver att du lyfter undan gallret och tar ur botten regelbundet. Välj därför en kaninbur med en konstruktion som gör det enkelt att hålla den ren.

Tillbehör till kaninburen

Något av det roligaste med att ha kanin är att du kan själv kan anpassa buren och bygga ut den för att göra kaninens tillvaro roligare.

Köper du en rymlig kaninbur är det sedan bara fantasin som sätter gränser för hur du kan inreda den. Det finns mycket tillbehör att köpa, i form av klätterställningar, leksaker, bolådor, med mera.

Tänk även på att kaninen behöver gnaga på saker eftersom deras tänder aldrig slutar växa. Därför måste du se till att kaninen ständigt har tillgång till saker att tugga på, såsom nötter, pinnar, bark eller annat gnagmaterial.

Tänk på detta när du köper kaninbur

Det spelar ingen roll om du ska köpa en bur för inomhus- eller utomhusbruk – du måste alltid se till att tänka på kaninens bästa.

Kaninen är ett socialt djur som behöver mycket stimulans. Förutom att umgås med kaninen behöver du därför se till att buren är en stimulerande och bekväm plats. Välj därför en rymlig bur och köp tillbehör som stimulerar kaninen.

En kaninbur behöver ständigt hållas ren. Du behöver se till att kaninen har tillgång till färskt vatten, byta sanden där kaninen gör sina behov och se till att den har tillgång till halm, hö eller liknande på botten. Därför är det viktigt att buren också är enkel att hålla ren.

Ta gärna hjälp av vår sammanställning av marknadens bästa kaninburar ovan. Här hittar du tre kaninburar som alla fått höga testbetyg och håller god kvalitet.

OBS! Bäst-i-testet.se kan inte garantera att de omdömen vi använt som källor har lämnats av personer som köpt eller använt produkten. Läs mer i våra allmänna villkor.

Liknande tester

Hamsterbur
3 Hamsterbur testade
Skyline Nagarium Marrakesch
Bäst i test Skyline Nagarium Marrakesch
kattbur
3 Kattbur testade
Transportbur Catit Cabrio
Bäst i test Transportbur Catit Cabrio
kattlåda bäst i test
4 Kattlåda testade
Peewee EcoHus
Bäst i test Peewee EcoHus
Bästa hundfoder i test
5 Hundfoder testade
buddy pet foods
Bäst i test Buddy Pet Foods
katt äter mat - bästa katt matt
3 Kattmat testade
Orijen Cat and Kitten.jpeg
Bäst i test Orijen Cat and kitten
Bästa hundsäng
5 Hundsäng testade
Bia Bed Original
Bäst i test Bia Bed Original
Kattlucka Bäst i test
3 Kattlucka testade
SureFlap Microchip kattlucka bäst i test
Bäst i test SureFlap Microchip kattlucka

Vanliga frågor

Kaninburar finns i olika prisklasser, men om du ska köpa en färdigbyggd bör du räkna med att lägga åtminstone 1 000 – 2 000 kronor.

Se till att välja ett bra virke och montera ett lås, så att kaninen inte kan smita ut. Utomhusburar behöver isoleras väl för att stänga ute fukt, så se till att fogarna sluter tätt. Kika också in på Jordbruksverkets hemsida för riktlinjer om hur stor buren bör vara för din typ av kanin eller ditt antal kaniner.

Tänk på att kaninburen ska vara tillverkad i ett material som står emot olika typer av väderlekar. Det är inget vidare att köpa en bur som behöver bytas ut efter kort tid för att träet ruttnar. Placera buren där den är skyddad från mycket vind och väta. En utomhusbur ska också vara välisolerad.

Det är viktigt att du rengör kaninburen med jämna mellanrum. Det betyder inte att du behöver gå till överdrift, men gör en daglig koll och se till att hålla buren fräsch. En större rengöring räcker att göra någon gång i veckan.

Kaninen är ett socialt djur som kan bli stressad om den lever helt ensam. Ska kaninerna bo i samma bur kan det vara en bra idé att ha någon slags avgränsning. Även om de är sociala kan det bli bråk – särskilt om det är två hanar i könsmogen ålder.

Kaninerna behöver mycket plats i sin bur – välj en så stor bur som möjligt. Placera gärna buren på en plats där kaninen har en trevlig utsikt, och var noga med att hålla buren ren – både för din och kaninens skull.

Hjälpte det här testet om Kaninbur dig?

9 Röster, Genomsnitt: 4.7/5
Skriv recension

Dela testet

Liknande tester

Hamsterbur

Hamsterbur: 3 testade modeller

kattbur

Kattbur: 3 testade modeller

kattlåda bäst i test

Kattlåda: 4 testade kattlådor

Testvinnare - Kaninbur

 1. Ferplast Casita 120

  Ferplast Casita 120

  Bäst i test
 2. Ferplast Vital 120 L - kaninbur inne

  Ferplast Vital 120 L

  Bästa inomhusbur för mindre kaniner
 3. Trixie natura - bästa kaninbur ute

  Trixie natura utebur

  Bästa utomhusbur

Vanliga frågor

Kaninburar finns i olika prisklasser, men om du ska köpa en färdigbyggd bör du räkna med att lägga åtminstone 1 000 – 2 000 kronor.

Se till att välja ett bra virke och montera ett lås, så att kaninen inte kan smita ut. Utomhusburar behöver isoleras väl för att stänga ute fukt, så se till att fogarna sluter tätt. Kika också in på Jordbruksverkets hemsida för riktlinjer om hur stor buren bör vara för din typ av kanin eller ditt antal kaniner.

Tänk på att kaninburen ska vara tillverkad i ett material som står emot olika typer av väderlekar. Det är inget vidare att köpa en bur som behöver bytas ut efter kort tid för att träet ruttnar. Placera buren där den är skyddad från mycket vind och väta. En utomhusbur ska också vara välisolerad.

Det är viktigt att du rengör kaninburen med jämna mellanrum. Det betyder inte att du behöver gå till överdrift, men gör en daglig koll och se till att hålla buren fräsch. En större rengöring räcker att göra någon gång i veckan.

Kaninen är ett socialt djur som kan bli stressad om den lever helt ensam. Ska kaninerna bo i samma bur kan det vara en bra idé att ha någon slags avgränsning. Även om de är sociala kan det bli bråk – särskilt om det är två hanar i könsmogen ålder.

Kaninerna behöver mycket plats i sin bur – välj en så stor bur som möjligt. Placera gärna buren på en plats där kaninen har en trevlig utsikt, och var noga med att hålla buren ren – både för din och kaninens skull.