Sidan innehåller affiliatelänkar som ger oss en provision när du gör ett köp. De hjälper oss att hålla sidan levande, men påverkar inte priset du betalar eller resultatet av vår analys. Vår prioritet är att ge dig pålitlig och transparent information.

Flytväst bäst i test: Topplistan 2024

 1. Baltic GenuaBäst i test
 2. Baltic WinnerBästa uppblåsbara
 3. Baltic Legend 165 SeleBästa premiumvalet
 4. Baltic Pro sailor (100N)Bäst för barn

Överblick

flytväst Baltic Genua

Baltic Genua

Bäst i test

 • Formar sig efter kroppen
 • Skön passform
 • Finns i många storlekar

Betyg

Baltic Winner

Baltic Winner

Bästa uppblåsbara

 • Med visselpipa och lyfthandtag
 • Klarar personer upp till 150 kg
 • Mycket god lyftkapacitet

Betyg

flytväst Baltic Legend 165 Sele

Baltic Legend 165 Sele

Bästa premiumvalet

 • Automatisk och manuell uppblåsning
 • Klarar kraftiga vibrationer
 • Går att köpa med sele

Betyg

flytväst Baltic pro sailor (100N)

Baltic Pro Sailor

Bäst för barn

 • Finns i flera storlekar
 • Vänder barnet rätt i vattnet
 • Ett prisvärt val

Betyg

Varför du kan lita på redaktionen

Vi är ett team av researchexperter med många års erfarenhet. Allt innehåll vi producerar är oberoende och baserat på objektiva kriterier. Vår process involverar en omfattande insamling och granskning av seriösa källor. Genom att analysera experttester, konsumentrecensioner, forum och magasin på både digitala och traditionella plattformar sammanfattar vi aktuell information som hjälper dig att fatta välgrundade köpbeslut anpassade efter dina användarbehov. Läs mer om oss och hur vi arbetar.

Att utse de bästa flytvästarna i olika kategorier är varken en lätt uppgift eller en som vi tar lätt på. Ska man rekommendera något så viktigt som flytvästar till allmänheten gäller det att vara säker på att de håller hög kvalitet.

I vår jämförelse av flytvästar har vi därför tittat extra noggrant på vilka material som använts, hur passformen är och framför allt vad användarna själva tycker. De flytvästar vi presenterar på denna sida har alla fått höga kundomdömen så att du kan känna dig trygg i ditt köp.

Läs mer om vad användarna gett för betyg nedan.

Användaromdömen från Google Shopping*

*Google Shopping sammanställer kundomdömen från flera svenska och internationella återförsäljare och räknar ut ett snittbetyg.

 

1. Baltic Genua- Bäst i test

 • Typ: Seglarväst
 • Lyftkapacitet: 50 N
 • Passar för: Personer från 25 till 90+ kg
Baltic Genua
Baltic Genua

FÖRDELAR

 • Seglarväst med åtta flytkroppar – formar sig efter bäraren.
 • Kortare än andra seglarvästar – glider inte upp när du sitter ner.
 • I storlekar från XS till XL.

NACKDELAR

 • Med en lyftkapacitet på 50 N är det här inte ett val för icke simkunniga.

Svenska Baltic har blivit störst i Europa genom att tillverka flytvästar av högsta kvalitet under 40 års tid. Baltics produkter får genomgående höga betyg och har vunnit flera tester, och seglarvästen Baltic Genua följer den traditionen.

Med en lyftkapacitet på 50 N och olika modeller för olika viktklasser, från 70 kilo och uppåt, är det här en flytväst för simkunniga. Den finns dessutom i storlekar från XS (25–40 kg) upp till XL (90+ kg).

Då flytvästen har åtta flytkroppar formas den efter bärarens kroppsform, och eftersom den är kortare än andra flytvästar glider den inte upp när du sätter dig ned. Det gör den bekvämare att bära än andra seglarvästar. Baltic Genua är kort sagt ett bra val för dig som är simkunnig och värdesätter komfort utan att kompromissa med säkerheten.

flytväst Baltic Genua

2. Baltic Winner- Bästa uppblåsbara

 • Typ: Allround
 • Lyftkapacitet: 165 N
 • Passar för: Personer från 40 till 150 kg
Baltic Winner

FÖRDELAR

 • Upplåsbar räddningsväst med visselpipa och lyfthandtag.
 • Automatisk uppblåsning med möjlighet att blåsa upp manuellt som backup.
 • För personer upp till 150 kilo.

NACKDELAR

 • Dyrt att förse hela familjen med Baltic Winner.

Från Baltic kommer även allround-flytvästen Baltic Winner. Detta är en flytväst anpassad för personer som väger mellan 40 och 150 kilo som är utrustad med både fleecekrage, avtagbart grenband, reflexer, visselpipa och lyfthandtag.

Precis som Baltics andra flytvästar har inga kompromisser gjorts när det kommer till kvalitet. De höga betygen från kunder och rekommendationen från diverse organisationer vittnar om att detta är en produkt som håller vad den lovar.

Baltic Winner är en automatisk uppblåsbar flytväst, vilket betyder att den blåses upp automatiskt när du hamnar i vattnet. Den är dock utrustad med manuell backup om den automatiska uppblåsningen av någon anledning inte skulle fungera. Flytvästen är mer avancerad än Baltic Genua och dessutom betydligt dyrare. Samtidigt får du också väldigt mycket säkerhet för priset. Det här är en väst som vi rekommenderar både för simkunniga och icke simkunniga, oavsett erfarenhet på sjön.

3. Baltic Legend 165 Sele- Bästa premiumvalet

 • Typ: Räddningsväst
 • Lyftkapacitet: 150 N
 • Passar för: Personer från 40 till 120 kg
Baltic Legend 165 Sele

FÖRDELAR

 • Räddningsväst med automatisk och manuell uppblåsning.
 • Cylinder retainer håller kolsyrapatronen på plats även vid kraftiga vibrationer.
 • Kan köpas med sele.

NACKDELAR

 • En dyr räddningsväst – kostar omkring 1 500 kronor.

Baltic Legend är en räddningsväst med lyftförmåga på 150 N, som likt Baltic Winner är uppblåsbar. Modellen går att köpa med integrerad säkerhetssele med en stor halsöppning för ännu bättre passform.

Räddningsvästen är utrustad med blixtlås, integrerat grenband och lyfthandtag. Den har även en speciell säkring (Cylinder retainer) som håller kolsyrepatronen på plats, även vid kraftiga vibrationer och stora temperaturförändringar. Liksom hos Baltic Winner får du automatiskt uppblåsning med möjlighet att blåsa upp den manuellt. Baltic Legend är en räddningsväst som har mer av allt – men den kostar också därefter. Är det en uppblåsbar flytväst av allra högsta kvalitet, komfort och funktion du vill ha kan detta dock vara en riktigt bra investering.

4. Baltic Pro Sailor- Bäst för barn

 • Typ: Räddningsväst
 • Lyftkapacitet: 100 N
 • Passar för: Personer från 3 till 100+ kg
Baltic Pro Sailor

FÖRDELAR

 • Räddningsväst som finns i storlekar för de allra minsta.
 • Vänder bäraren rätt i vattnet oavsett simkunskaper.
 • Prisvärd – barnmodellen kostar under 500 kronor.

NACKDELAR

 • Fortfarande en ganska klumpig flytväst att bära.

Även den bästa barnflytvästen kommer från Baltic och heter Pro Sailor. Den är framtagen för att ha mycket bra passform oavsett vem som bär den, och designen gör även att den snabbare vänder personen rätt i vattnet.

Precis som alla räddningsvästar vänder nämligen Pro Sailor bäraren rätt i vattnet, utan krav på simkunskaper. Räddningsvästen är dessutom utrustad med dragkedja, visselpipa, lyfthandtag bakom kragen (på de storlekar som är avsedda för barn) och grenband.

Rent prismässigt ligger Pro Sailor under 500 kronor för barn och strax över 600 för vuxna – ett bra val för hela familjen alltså.

Vanliga frågor om Flytväst

Det finns ingen utgångstid för flytvästar, utan det kan mycket väl vara så att du kan använda farfars flytväst och den fungerar lika bra som på hans tid. Men för att vara på den säkra sidan brukar det ändå rekommenderas att du byter ut din flytväst åtminstone vart tionde år.

En upplåsbar flytväst har en upplåsningsventil vars funktion är antingen manuell eller automatiskt. Med hjälp av gas fylls flytvästen med koldioxid, antingen genom att du trycker på en knapp eller drar i en knopp (manuell funktion) eller när automatiskt vid ett visst djup.

Baltic Genua är den bästa flytvästen enligt vår jämförelse. Detta är en seglarväst som är bekväm att bära och som kommer med 5 års garanti. Den har dessutom genomgående höga kundbetyg och en överkomlig prislapp.

Vi har valt ut Baltic Pro Sailor (100N) till den bästa flytvästen för barn baserat på egenskaper och omdömen. Den här modellen är utrustad med visselpipa, lyfthandtag i nacken och har en färg som syns tydligt. Den är också designad för att passa perfekt, oavsett kroppsform, och finns dessutom för vuxna.

Guide: Viktigt innan du köper en flytväst

Vilken flytväst som helst är bättre än ingen alls, men är du ändå i färd med att köpa en – varför inte välja den bästa?

Det finns flera faktorer som spelar in för att ditt val ska bli så bra som möjligt, exempelvis i vilka vatten du ska färdas, din ålder, kroppsstorlek och simkunnighet.

I den här guiden går vi igenom allt du behöver veta innan du investerar i en flytväst till dig själv eller dina närstående.

Flytvästens lyftkapacitet

När du går igenom specifikationerna för flytvästarna i vår sammanställning kommer du att stöta på begreppet lyftkapacitet, som mäts i Newton (N).

Det finns olika flytväststandrader, mätta efter lyftkraft, och de är 50, 100, 150 och 250 N. Nedan kan du lära dig mer om skillnaderna mellan dem.

50 N

Seglarvästar brukar ha en lyftkapacitet på 50N, vilket är mer än tillräckligt för att hålla en person flytande. Flytvästen håller dock inte en vuxen helt flytande på egen hand utan det krävs att du är simkunnig. Detta är det vanligaste alternativet för vattensporter, fiske och andra aktiviteter på sjön.

100 N

Räddningsvästar med krage har större lyftkraft, minst 100 N, som krävs för att lyfta en människa till ryggläge. Denna väst passar bra även för icke simkunniga.

150 N

Upplåsbara räddningsvästar för personer som är simkunniga och väger över 40 kg brukar ha 150 N i lyftkraft. Det krävs dock att räddningsvästen är uppblåst för att den ska kunna lyfta personen. Uppblåsningen kan antingen ske automatiskt eller manuellt.

250 N

Flytvästar med de mest extrema lyftkrafterna används i regel inte av privatpersoner utan i kommersiella sammanhang där den som bär den även har annan tung utrustning på sig. Denna typ av uppblåsbara västar kan båda lyfta och vända på personer med hög kroppsvikt.

Det är viktigt att välja en flytväst anpassad efter din vikt

När du köper en flytväst bör du se till att den är anpassad efter det viktspann där du befinner dig, exempelvis 70–80 kilo. Detta för att säkerställa att den är gjord för just din kroppsstorlek.

Det är också viktigt att du provar flytvästen när du får hem den för att säkerställa att den sitter bekvämt och har en god passform. Om den inte sitter som den ska kan du välja en flytväst som är mindre (om du känner att flytvästen du köpt glider av) eller större (om flytvästen du köpt sitter för hårt) i stället.

Så här kontrollerar du om flytvästen sitter som den ska:

 1. Sätt på västen, dra åt alla spännen och dra upp dragkedjor.
 2. Lyft på armarna – glider västen inte upp betyder det att den sitter som den ska.

Upplåsbara flytvästar är säkrare

Seglarvästar är bekväma att bära, men har inte lika mycket lyftkraft som en uppblåsbar flytväst. Det gör den uppblåsbara flytvästen ännu säkrare – dock är de gjorda för personer över 40 kilo och bör inte användas av barn. Du ska inte heller bära den upplåsbara flytvästen under kläder utan den måste sitta utanpå.

För att blåsa upp din flytväst rycker du i en liten lina för att aktivera den kolsyrepatron som sedan blåser upp västen. Det finns också automatiska västar som själva aktiverar uppblåsningen när du befinner dig i vatten.

Om du inte behöver vistas med flytvästen i vatten utan att den blåses upp rekommenderar vi att du köper en automatisk upplåsbar flytväst – det är säkrast.

Flytvästens livslängd

Har du en uppblåsbar flytväst behöver du kontrollera den oftare än din seglarväst. Eller rättare sagt, kolsyrepatronen behöver kontrolleras ofta – minst en gång om året. Har din flytväst en gång blivit uppblåst behöver du byta ut kolsyrepatronen.

En vanlig seglarväst är mer lättskött och håller i många år om du tar hand om den. En tumregel är att byta ut din flytväst var tionde år för att vara på den säkra sidan, men i teorin kan en flytväst hålla i generationer.

Jämför specifikationer

Du kan scrolla i sidled för att se alla produkter i jämförelsen.

1
image
2
image
3
image
image
Utmärkelse: Bäst i testBästa uppblåsbaraBästa premiumvaletBäst för barn
Produkt: Baltic GenuaBaltic WinnerBaltic Legend 165 SeleBaltic Pro Sailor
Betyg:
Typ:SeglarvästAllroundRäddningsvästRäddningsväst
Lyftkapacitet:50 N165 N150 N100 N
Passar för:Personer från 25 till 90+ kgPersoner från 40 till 150 kgPersoner från 40 till 120 kgPersoner från 3 till 100+ kg

Liknande tester

bäst i test resväska

Jämför 3 resväskor som fått höga betyg av användarna.

test av tält

Tälttest i stor jämförelse – från tvåmanna- till familjetält.

liggunderlag test

Liggunderlag bäst i test för camping och andra utomhusaktiviteter.

Stormkök bäst i test som fått höga betyg av användarna och experterna.

sovsäck test

5 utvalda sovsäckar för vandring, camping och friluftsliv.

test av kylväska

Topp 3 kylväskor och kylboxar för camping och picknick.

Vandringskängor test

Topplista av 3 vandringskängor för olika terränger.

test av termos

Stor jämförelse av termosar: 7 modeller i vår topplista.

4 gummistövlar som håller fötterna torra i svampskogen.

test av termoskanna

Termoskannor bäst i test - som håller kaffet varmt länge.

Termosmugg test

Jämförelse - 3 termosmuggar som håller chokladen varm under hela hajken.

Bäst i test 3 mattermosar i rostfritt stål.

pumptermos

Jämför 3 pumptermosar som håller i gång kafferepet in på småtimmarna.

test av ryggsäck

Jämför 6 ryggsäckar av olika typer.

Pannlampa bäst i test

Bäst i test 4 stycken pannlampor.

Cykelhjälm bäst i test

Jämför topp 4 säkra cykelhjälmar för vuxna och barn.

Testvinnare - Flytväst