+ Visa innehåll
Information om affiliatelänkar

Vilken är den bästa surfplattan 2023?

Apple Ipad Pro är den surfplatta som enligt vår bedömning är bäst i test just nu. Apples flaggskeppspadda är kraftfull nog att gott och väl ersätta en genomsnittlig laptop. Att bildskärmen levererar upplösning och färgåtergivning i absolut toppklass bidrar också till det höga omdömet, så även den imponerande batteritiden. Läs mer om Ipad Pro och fyra bra alternativ i vår sammanställning nedan.

Information om affiliatelänkar
Välj produkter att jämföra

Sortera efter

Bäst i test
1
Markera
ipad pro
award-icon

Apple Ipad Pro

Specifikationer
award-icon
 • Extremt kraftfull
 • Passar för professionellt bruk
 • Högupplöst skärm

Kraftfull surfplatta som överträffar överträffar prestandan hos många laptops, både vad gäller bildupplösning, prestanda och funktionalitet. Ger dig tillgång till mängder av appar och verktyg som gör att surfplattan kan användas både i jobbet och till vardags.

Operativsystem:IpadOS
Skärmstorlek:11" eller 12.9"
Upplösning:2388x1688 pixlar (11"-modellen), 2732x2048 pixlar (12.9"-modellen)
Kamera:12 MP (bak), 7 MP (fram)
Video (inspelning):4K
Utgångar:1 USB-C
Lagring:64, 256, 512 eller 1000 GB
Prisnivå:Mycket hög
Upplösning:
Funktioner:
Pris:
Vårt betyg:
Bästa androidplatta
2
Markera
Samsung Galaxy Tab S8 Ultra 14.6

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra

Specifikationer
 • Stor 14,9” skärm
 • Fantastisk upplösning
 • 14 timmars batteritid
Operativsystem:Android
Skärmstorlek:14,9”
Upplösning:2960 x 1848 pixlar
Kamera:13 MP (bak), 12 MP (fram)
Video (inspelning):4K
Utgångar:Uppgift saknas
Lagring:128 GB
Prisnivå:Mycket hög
Bästa surfplattan för barn
3
Markera
Apple Ipad 10.2

Apple Ipad 10.2

Specifikationer
 • Kompatibel med handkontroll
 • Greppvänlig
 • Klarar grafiktunga spel

Lätt och stöttålig surfplatta med stöd för både penna och handkontroll. Erbjuder god prestanda till ett bra pris och ger dig tillgång till en mängd appar som kan vara intressanta, både för dig och ditt barn.

Operativsystem:IpadOS
Skärmstorlek:10.2"
Upplösning:1620 x 2160 pixlar
Kamera:8 MP (bak) 1,2 MP (fram)
Video (inspelning):1920x1080 (HD 1080)
Utgångar:Lightning
Lagring:32 eller 128 GB
Prisnivå:Medel
Upplösning:
Funktioner:
Pris:
Vårt betyg:
Avatar for Marcello Rongione av Marcello Rongione Senast uppdaterad : Jan 28, 2023

Det här testet har fått betyget:

17 Röster, Genomsnitt: 4.9/5

Surfplattan slog igenom 2010 i och med lanseringen av Apples Ipad. Då lades det stort fokus vid att den kunde användas för att läsa böcker och tidningar i digitalt format. Sedan dess har dock en hel del hänt.

Portabilitet, batteritid och enkelhet har alltid varit surfplattans signum. Idag kan dessa egenskaper även kombineras med en fantastisk skärm, stort lagringsutrymme och blixtsnabba chip. Det gör att de mest avancerade surfplattorna inte bara kan ersätta, utan ibland till och med överträffa, en vanlig dator.

Idag finns det mängder av surfplattor av olika märken och i alla prissegment. Dina behov, preferenser och storleken på din plånbok bör alla vara ledstjärnor i ditt val av surfplatta.

Därför nöjer vi oss inte med att bara presentera en enda surfplatta när vi samlat in expert- och kundomdömen. Istället har vi valt att kora vinnare i följande kategorier:

 1. Apple Ipad Pro – Bäst i test
 2. Samsung Galaxy Tab S8 Ultra – Bästa androidplatta
 3. Apple Ipad 10.2 – Bästa surfplattan för barn
 4. Android Samsung Galaxy Tab S4 – Vi rekommenderar
 5. Huawei Mediapad T5 – Bästa budgetvalet

Nedan kan du läsa mer om de olika modellerna och deras egenskaper för att enklare hitta en passande modell.

Så gjorde vi sammanställningen

I vår jämförelse av surfplattor har vi granskat både experttester och recensioner av användare såväl som av experter. Genom att göra noggrann research och vara objektiva i våra recensioner hoppas vi kunna hjälpa dig att hitta en surfplatta som passar just dina behov.

Bortsett från experttester och användarrecensioner har vi även tittat på varje surfplattas individuella egenskaper. Här har vi bland annat fokuserat på:

 • Prisklass
 • Storlek
 • Prestanda
 • Skärmupplösning
 • Greppvänlighet
 • Lagringsutrymme
 • Användarvänlighet
 • Mjukvara
 • Barnvänlighet

Om du vill veta mer om de källor vi utgått ifrån i jämförelsen hittar du dem längst ner på denna sida.

Testvinnare - Surfplatta

Visa alla produkter

1. Apple Ipad Pro

- Bäst i test

 • Skärmstorlek: 11″ eller 12.9″
 • Upplösning: 2388×1688 pixlar (11″-modellen), 2732×2048 pixlar (12.9″-modellen)
 • Kamera: 12 MP (bak), 7 MP (fram)
 • Video (inspelning): 4K
 • Utgångar: 1 USB-C
 • Lagring: 64, 256, 512 eller 1000 GB
ipad pro
ipad pro bäst i test
ipad pro
ipad pro bäst i test

Ipad Pro är en kraftfull surfplatta som kan byta skepnad beroende på vad du vill använda den till. Den kan vara en vanlig surf- och läsplatta när du vill att den ska vara det, men går också att använda med såväl tangentbord som mus. Det gör att gränsen mellan vad som är en surfplatta och vad som är en laptop nästan helt suddas ut.

På tal om att sudda ut är även Ipad ett utmärkt skriv- och ritverktyg med Apple Pencil. Den finkalibrerade precisionen gör det smidigt att använda surfplattan för grafisk design eller bara för att göra anteckningar och skisser. En trevlig finess är dessutom att du kan fästa pennan direkt på surfplattan med hjälp av magneter.

ipad pro design

Starkare än många laptops och bra ljud

Med Apples egen A12Z-processor tar Ipad Pro verkligen ett steg in i en framtid där surfplattan ersätter laptopen. Faktum är att de åtta GPU-kärnorna redan överträffar prestandan hos många laptops. Samtidigt är Ipads batteritid och portabilitet också överlägsen de flesta bärbara datorer som finns på marknaden. Det är därför lätt att tänka sig en framtid där surfplattor i den här kalibern är normen, snarare än laptops.

Lifewire menar att Ipad Pro är den ultimata surfplattan för dig som är ute efter bästa möjliga laptopersättare. Vidare hittar man i princip ingenting att klaga på, med undantaget för det höga priset. Dessutom måste du köpa till Apple Pencil och Magic Keyboard separat om du vill nyttja hela surfplattans kapacitet.

Ipad Pro är dessutom utrustad med inte mindre än fyra högtalare. Och som om inte det vore nog finns här även en inbyggd subwoofer, vilket ger extra djup till basen.

Lättanvänt operativsystem med förbättringspotential

Operativsystemet som Ipad Pro använder är förstås Apples egna IpadOS. Det här avancerade operativsystemet är optimerat för Ipad och är enkelt att komma igång med IpadOS, särskilt om du är van vid att använda en Iphone sedan innan. Operativsystemet för Iphone och Ipad Pro är nämligen i princip identiska.

IpadOS har stöd för både mus och tangentbord och kan snabbt kan växla mellan olika program. Detta i kombination med det enorma appbiblioteket och stödet för externa enheter gör att Ipaden idag har goda förutsättningar att bli en professionell arbetsstation.

Samtidigt märks det att IpadOS i grunden inte är anpassat för att ersätta en dators operativsystem. Apple var länge noggranna med att poängtera att skillnaderna mellan deras surfplattor och datorer var stora. Även om de har närmat sig varandra på senare år har IpadOS en bit kvar innan det kan ersätta MacOS.

En professionell, men dyr arbetsstation

Sammanfattningsvis är Ipad Pro den bästa surfplattan du kan köpa för pengar idag. Enligt Techradar är den ”ett otroligt verktyg” för arbete, inom exempelvis IT. Gränserna för vad Ipad Pro kan användas till sätter du egentligen bara själv. Samtidigt är Ipad Pro i dyraste laget för dig som bara är ute efter en surfplatta för vardagssysslor. Allra bäst passar den för dig som behöver ett kraftfullt verktyg i arbetssyfte.

 • Otroligt kraftfull surfplatta.
 • Utmärkt batteritid.
 • Bra skärm med hög upplösning.
 • Stöd för både mus och tangentbord.
 • I dyraste laget.
 • Tillbehör som Apple Pencil måste köpas till.
 • IpadOS har en bit kvar innan det kan ersätta datorns operativsystem.

2. Samsung Galaxy Tab S8 Ultra

- Bästa androidplatta

 • Skärmstorlek: 14,9”
 • Upplösning: 2960 x 1848 pixlar
 • Kamera: 13 MP (bak), 12 MP (fram)
 • Video (inspelning): 4K
 • Utgångar: Uppgift saknas
 • Lagring: 128 GB
Samsung Galaxy Tab S8 Ultra 14.6
Samsung Galaxy Tab S8 Ultra 14.6
Samsung Galaxy Tab S8 Ultra 14.6

Galaxy Tab S8 Ultra är den mest avancerade surfplattan ur Samsungs nya serie som lanserades under våren. Här får du en surfplatta som bjuder på en läcker design, imponerande prestanda, utmärkt batteritid och en fantastisk 14,9” skärm (som dessutom är Samsungs största).

Skärmen är av typen sAMOLED och har en upplösning på 2960 x 1848 pixlar, vilket i kombination med uppdateringsfrekvensen på 120Hz ger dig en levande skärm med blixtsnabb responstid. S8 Ultra är utrustad med Samsungs snabbaste processor, vilket gör den passande både för gaming, slösurf och kreativt arbete. Du får även med S-Pen som möjliggör skapande med hög precision.

Dubbla kameror och praktiska funktioner

Galaxy Tab S8 Ultra är utrustad med två kameror: en bak på 13 MP och en fram på 12 MP. Det är mycket generöst för att vara en surfplatta. Den främre kameran har dessutom ultravidvinkel, vilket kan vara extra användbart för dig som ofta deltar i videomöten.

En annan finess för dig som gärna multitaskar är att du kan dela skärmen. På så sätt kan du jobba simultant i olika fönster samtidigt. Det är också möjligt att köpa till ett tangentbord separat om du vill förvandla surfplattan till en laptop.

Ett dyrare alternativ

Även om Galaxy Tab S8 Ultra rent prestandamässigt imponerar på i princip alla punkter är detta ändå en mycket dyr surfplatta. Dessutom ingår varken tangentbord eller laddare, utan det måste du köpa till separat.

Om du främst planerar att använda surfplattan som en laptop kan det faktiskt vara mer värt att investera i en bra laptop. Och glöm inte att det här är en mycket stor surfplatta – med sina 14,9” kan den ibland upplevas som en aning klumpig. Om detta däremot är saker som inte stör dig är S8 Ultra helt klart en av de bästa Androidplattorna du kan hitta just nu.

 • Imponerande prestanda.
 • Samsungs största skärm (14,9”) med hög upplösning.
 • Dubbla kameror - en fram och en bak.
 • Utmärkt batteritid på upp till 14 timmar.
 • Du får inte med tangentbord eller laddare.
 • Dyr.

3. Apple Ipad 10.2

- Bästa surfplattan för barn

 • Skärmstorlek: 10.2″
 • Upplösning: 1620 x 2160 pixlar
 • Kamera: 8 MP (bak) 1,2 MP (fram)
 • Video (inspelning): 1920×1080 (HD 1080)
 • Utgångar: Lightning
 • Lagring: 32 eller 128 GB
Apple Ipad 10.2

Även om det är onödigt att köpa de allra mest avancerade surfplattorna till barnen är det ingen bra idé att tumma för mycket på kvalitén. Många av de appar och spel som barn tycker om kräver åtminstone en surfplatta i medelsegmentet vad gäller prestanda. Dessutom har olika surfplattor har olika operativsystem. Det innebär att apputbud kan skilja sig åt, såväl som hur enkelt det är att använda surfplattan.

Ipad 10.2 erbjuder bra prestanda, utan att för den sakens skull vara överdrivet dyr. Det är en välbyggd enhet i metall som ändå bara är 7,5 mm tjock. Detta gör den lätt att hålla i för ett barn och samtidigt tålig nog att bli tappad i marken. Surfplattan drivs av Apples A12-chipset, vilket garanterar att de allra flesta appar och spel fungerar utan problem.

Apple Pencil, Magic Keyboard och handkontroll

Det är inte bara ditt barn som kan dra nytta av Ipad 10.2. Den här surfplattan är en alldeles utmärkt liten allt i allo-maskin som klarar betydligt mer än bara slösurf och mejlläsning. Den har bland annat stöd för Apple Pencil och Magic Keyboard som gör att den snabbt blir mer användbar även som arbetsredskap.

En annan efterlängtad funktion är dessutom att det nu går att maxa spelupplevelsen med en handkontroll. Spelet behöver alltså inte längre kontrolleras med virtuella knappar på skärmen. Istället går det att parkoppla en PS4- eller Xbox-kontroll till Ipaden.

Perfekt för barnen, men också till mycket mer

Ipad 10.2 är den bästa surfplattan för barn av nästan alla tänkbara skäl. Allt från den stöttåliga och lätta designen till stöd för penna och spel med handkontroll gör surfplattan som gjord för barn som vill leka och vara kreativa. Samtidigt fungerar Ipad 10.2 även bra för vardagsbruk, arbete och mer därtill. Med tanke på det överkomliga priset är det här är en surfplatta som gör såväl stora som små nöjda.

 • God prestanda, trots det överkomliga priset.
 • Lätt, men stöttålig design.
 • Går att parkoppla med PS4- eller Xbox-kontroll.
 • Max 128 GB i lagringsutrymme som inte går att bygga ut.
 • Låg upplösning på selfiekameran.

4. Android Samsung Galaxy Tab S4

- Rekommenderat val

 • Skärmstorlek: 10.5″
 • Upplösning: 2560×1600 pixlar
 • Kamera: 13 MP (bak), 8 MP (fram)
 • Video (inspelning): 3840×2160 (4K Ultra HD)
 • Utgångar: USB-C
 • Lagring: 64 GB (kompatibel med minneskort för extra lagring, max 400 GB)
Android Samsung Galaxy Tab S4
Android Samsung Galaxy Tab S4
Android Samsung Galaxy Tab S4
Android Samsung Galaxy Tab S4

Samsung Galaxy Tab S4 är en annan surfplatta som inte bara vill vara just en surfplatta. Galaxy Tab S4 har prestanda nog att kunna ersätta sysslor som traditionellt bara gått att utföra med en dator.

Skärmstorleken är på 10.5″ och hela surfplattan känns slimmad. Många recensenter ifrågasätter dock komforten och stöttåligheten hos Galaxy Tab S4. Både framsida och baksidan är av blankt glas som känns halt och lätt lämnar fingeravtryck. Att hålla i surfplattan en längre stund är således inte så bekvämt som det kunde ha varit. Ett skyddsfodral och en putsduk till framsidan är därmed att rekommendera.

Android Samsung Galaxy Tab S4 design

Samsung DeX förvandlar Galaxy Tab S4 till en laptop

I likhet med Ipad Pro kan Galaxy Tab S4 snabbt och lätt byta skepnad. Du får bland annat en penna på köpet som presterar bra för både föreläsningsanteckningar och grafisk formgivning. Samsung har dock valt en annan väg än Apple för att göra sin surfplatta mer lik en laptop. Samsung Galaxy Tab 4 går nämligen att koppla till en bildskärm och användas med tangentbord. När du gör det får operativsystemet dessutom ett mer klassiskt desktop-utseende med skrivbord och mappar.

För att utnyttja denna funktion – som Samsung valt att kalla Samsung DeX – måste du köpa till en DeX-station, laddare, HDMI-kabel och bildskärm. I teorin är det en mycket smart lösning som verkligen gör surfplattan till en allt i ett-pryl. Flera teknikexperter pekar dock på DeX inte fungerar så smärtfritt som man hade önskat. Det är alltså en bit kvar innan Galaxt Tab 4 helt kan ersätta en laptop, åtminstone vad gäller gränssnittet.

Hög prestanda och kristallklar bild

Prestandan är det inget fel på hos Galaxy Tab 4 och då pratar vi inte bara om att den är kraftfull nog att köra krävande spel och programvara. Skärmen är i absoluta toppklass; kristallklar, skarp, bra färgåtergivning och tydliga kontrast. Och tack vare de fyra AKG-högtalarelementen är det dessutom riktigt trevligt att lyssna på musik och se på film på surfplattan.

Om du är ute efter en surfplatta med simkort fungerar Galaxy Tab S4 galant. Det gäller bara att du väljer rätt version, då den även erbjuds i en version med bara WiFi.

Ett billigare alternativ, men brister i mjukvaran

Samsung Galaxy Tab S4 är en surfplatta som erbjuder utmärkt prestanda, fylligt ljud, bra batteritid och fantastisk skärm. Dessutom ingår pennan i köpet och priset är lägre än Apples Ipad Pro. Så varför får Ipad Pro bättre samlade omdömen?

Många recensenter menar att det inte är något fel på hårdvaran i Galaxy Tab S4 alls. Problemet är snarare Android-operativsystemet som många anser inte ger en lika smidig upplevelse för surfplattor som IpadOS gör. Vad gäller Samsung DeX som förvandlar surfplattan till en laptop är tanken god, men funktionen fungerar fortfarande inte helt optimalt.

För dig som vill ha monsterprestanda och föredrar Android framför Apples operativsystem är Galaxy Tab S4 dock ett utmärkt val. Dessutom är den flera tusenlappar billigare än Ipad Pro.

 • Bra skärm med kristallklar bild och god färgåtergivning.
 • Hög prestanda, även när det gäller ljud.
 • Går att förvandla till laptop via funktionen Samsung DeX.
 • Fram- och baksida i glas som känns ömtåliga.
 • Pennan kan inte fästas på surfplattan.
 • Samsung DeX fungerar inte helt smärtfritt.

5. Huawei Mediapad T5

- Bästa budgetval

 • Skärmstorlek: 10.1″
 • Upplösning: 1920×1200 pixlar
 • Kamera: 5 MP (fram), 2 MP (bak)
 • Video (inspelning): 1920 x 1080 (HD 1080) pixlar
 • Utgångar: Micro-USB
 • Lagring: 32 GB (extra lagring går att få genom ett minneskort, max 256 GB)
Huawei MediaPad T5 10

Huawei Mediapad T5 är en Android-surfplatta i det lägre prissegmentet. Till skillnad mot många andra billiga surfplattor imponerar dock Mediapad T5 på både recensenter och användare.

Den här plattan är utrustad med ett metallhölje, så att den ska kunna tåla en och annan stöt. För den saken skull är den inte tung – Mediapad väger faktiskt bara 460 gram. Även skärmen imponerar för prisklassen. Med en full HD-skärm med 1200 pixlar passar Mediapad perfekt för såväl surf som seriemaraton.

Huawei MediaPad T5 design

En surfplatta av den gamla skolan

Mediapad försöker inte uppfinna hjulet på nytt. Ärligt talat är det här inte en surfplatta som varken är tänkt att ersätta din laptop eller spela tunga spel. Istället har Huawei riktat in sig på de funktioner som surfplattor används till mest: vardagsanvändning med surfplattan i knät.

Eftersom Mediapad väger så lite är den smidig att läsa och surfa på, var du än befinner dig. Därför har Huawei också inkluderat vad man kallar för Eye-comfort-läge. Med det aktiverat sägs det skadliga blå ljuset filtreras bort, så att ögonen får avlastning. Mediapad T5 finns dessutom att köpa både med och utan plats för simkort.

Kids-läge gör att du kan lämna surfplattan till barnen

Mediapad är utrustad med ett Kids-läge, där du enkelt ställer in vilka appar som dina barn ska få tillgång till. T5 är därmed en perfekt surfplatta för barn, inte minst eftersom den även är lätt och stryktålig. Det finns dock vissa anledningar till varför vi ändå inte rekommenderar Mediapad som den bästa surfplattan för barn.

Även om surfplattan har många positiva kundomdömen vittnar flera föräldrar om att prestandan inte riktigt räcker till för sina barns favoritspel. Vissa spel hackar och surfplattan blir varm. Mediapad har inte heller ett lika stort spel- och apputbud, eller extratillbehör, såsom Apple Pencil.

Ger dig mycket för pengarna

Mediapad T5 är riktigt billig, men lyckas ändå på flera sätt utmana sägningen om att man får vad man betalar för. Det som imponerar mest är att den – trots sitt pris – har en gedigen design som inte känns för ömtålig.

Även skärmen är bra med snygg färgåtergivning och skarpa detaljer. Medan många dyrare och mer avancerade surfplattor går mot att bli laptopersättare, vidhåller Mediapad viktiga grundegenskaper för en surfplatta. Den är bekväm att hålla i under långa stunder och fungerar bra för underhållning såväl som för läsning och film.

 • Mycket lågt pris.
 • Lätt och bekväm att hålla i.
 • Möjlighet att bygga ut lagringskapaciteten med ett microSD-kort.
 • Kids-läge tillåter dig att justera vad ditt barn får tillgång till.
 • Klarar inte tung programvara eller mer krävande spel.
 • Ej lämpad för professionella arbetsuppgifter.

Köpguide: Så hittar du surfplattan som passar dig

För vissa är det enkelt att välja surfplatta, då de redan vet vilka tillverkare och varumärken de föredrar, medan andra kan ha betydligt större problem att välja. Apple, Samsung, Huawei eller något annat märke? Är iPadOS eller Android bäst? Och hur stor skärm behöver jag egentligen?

I vår köpguide nedan vägleder vi dig i valet av surfplatta för att du enklare ska hitta en modell som passar just dina behov.

Pris och kvalitet hänger (oftast) ihop

I dag går det att hitta kraftfulla surfplattor för så lite som omkring 1 500 kronor. I andra änden finns de allra dyraste surfplattorna, för över 10 000 eller till och med 20 000 kronor med maxad prestanda. De bör närmast betraktas som fullvärdiga alternativ till riktigt bra bärbara datorer, och är kanske nödvändigtvis precis vad du letar efter som vanlig användare.

 

Med det sagt finns risken att du snabbt tröttnar på billigare surfplattor, såvida du inte använder den för de allra mest basala uppgifterna, som att läsa böcker. Då kan du å andra sidan lika gärna investera i en e-boksläsare i stället, som har e-ink-skärm och betydligt bättre batteritid.

Sammanfattningsvis bör du som vanlig användare rikta in dig på mellansegmentet – det är det säkraste sättet att bli nöjd med ditt köp, även efter att du har använt surfplattan en längre tid. Räkna då med att behöva betala omkring 4 000 kronor för surfplattan.

Hur planerar du att använda din surfplatta?

Med tanke på dagens stora utbud av surfplattor är det viktigare än någonsin att fundera över hur du vill använda din surfplatta. På så sätt blir det enklare att sålla bort modellerna som inte uppfyller dina individuella krav.

Här är några exempel på hur du kan använda en modern surfplatta.

Som en laptop

Som tidigare nämnt är vissa surfplattor mer eller mindre jämförbara med bärbara datorer – det har kraftfull prestanda, avancerade operativsystem och kan till och med användas med mus och tangentbord.

Den enda nackdelen, och den är förvisso betydande, är att du får betala betydligt mer för en sådan surfplatta jämfört med en enklare modell.

Med SIM-kort

Alla surfplattor är inte utrustade med plats för SIM-kort. Det betyder att du inte kan koppla upp dem mot nätet om det inte finns något WiFi tillgängligt. Har du tänkt använda din surfplatta på samma sätt som din smartphone, där du har åtkomst till nätet hela tiden, bör du därför rikta in dig på en surfplatta med SIM-kortsplats.

Med extra minne

Har du tagit för givet att du kan utöka minnet i din surfplatta med ett minneskort så får du tänka om. Detta är nämligen inte möjligt hos alla modeller. Kolla därför först upp detta innan du väljer, eller satsa på en surfplatta med mycket internt lagringsutrymme redan från början.

Saker som batteritid och skärmstorlek är andra faktorer som hjälper dig att sålla bland alternativen och göra det enklare att hitta en surfplatta som motsvarar just dina förväntningar.

Operativsystemet

I surfplattornas värld kan du välja mellan surfplattor som kör iPadOS eller olika varianter av Android. Som du säkert redan har förstått är det bara Apples iPad som kör iPadOS, och har du en iPhone kommer du att känna igen dig direkt.

iPadOS

Apples datorer, surfplattor och telefoner är tätt sammanknutna genom sina operativsystem, vilket gör det till en smidig upplevelse för dig som äger flera Apple-produkter. Allt från sparade filer till anteckningar, böcker, musik, lösenord och valda preferenser går att synkronisera mellan enheterna, vilket bidrar med en sömlös upplevelse.

Äger du redan Apple-produkter och gillar dem är det bästa valet du kan göra därför troligen också en iPad.

Androidplatta

Ska du välja en surfplatta med Android rekommenderar vi att du väljer en från en välkänd tillverkare. Samsung Galaxy är ett bra exempel på ett kraftfullt och smidigt Android OS i en surfplatta.

En fördel med Android-surfplattor gentemot iPad är att de ofta är mer prisvärda, samt att du som användare har större möjligheter att anpassa användarupplevelsen.

Nackdelen är dock att Android är ett mer fragmenterat, då tillverkare har friheten att själv utforma hur deras operativsystem som bygger på Android ska se ut och fungera. Det innebär att du inte kan vara säker på att upplevelsen är likadan på olika enheter, även om de kör Android.

Källor

Här kan du se ett urval av de källor vi utgått ifrån i vår sammanställning av surfplattor.

Pcmag.com

2020-04-03 – Expertrecension av Apple iPad Pro.

Macworld.idg.se

2020-10-05 – Expertomdöme av Ipad 10.2

Theverge.com

2018-08-18 – Experttest av Samsung Galaxy Tab S4

Användarrecensioner

Samsung.com

 • https://www.samsung.com/se/tablets/galaxy-tab-s8/buy/

Elgiganten.se

 • https://www.elgiganten.se/product/mobiler-tablets-smartklockor/surfplatta/samsung-galaxy-tab-s8-ultra-5g-surfplatta-256gb-grafit/412943
 • https://www.elgiganten.se/product/mobiler-tablets-smartklockor/surfplatta/ipad-102-2021-64-gb-wifi-space-gray/361910
 • https://www.elgiganten.se/product/mobiler-tablets-smartklockor/surfplatta/huawei-mediapad-t5-101-surfplatta-32-gb-2gb-ram-wifi-svart/262522

Netonnet.se

 • https://www.netonnet.se/art/dator-surfplatta/surfplattor/samsung-galaxy-tab-s4-10-5-wifi-64gb-ebony-black/1004462.8899/

Övriga källor

Pcforalla.idg.se

 • https://pcforalla.idg.se/2.1054/1.765209/samsung-galaxy-tab-s8-ultra-test

Global.techradar.com

 • https://global.techradar.com/sv-se/news/basta-android-surfplattorna

Tomsguide.com

 • https://www.tomsguide.com/reviews/samsung-galaxy-tab-s8-ultra-review-this-is-big

OBS! Bäst-i-testet.se kan inte garantera att de omdömen vi använt som källor har lämnats av personer som köpt eller använt produkten. Läs mer i våra allmänna villkor.

Liknande tester

bästa tv
6 TV testade
Bäst i test LG C2 OLED Series
actionkamera test
6 Actionkamera testade
gopro 11
Bäst i test GoPro Hero 11 Black
Drönare test
6 Drönare testade
DJI Mini 3 Pro
Bäst i test DJI Mini 3 Pro
projektor test
5 Projektor testade
Samsung The Premiere - bästa projektor
Bäst i test Samsung The Premiere
systemkamera test
4 Systemkamera testade
Canon EOS 90D
Bäst i test Canon EOS 90D
router
5 Router testade
Asus RT-AX86U
Bäst i test Asus RT-AX86U
bärbar dator test
4 Bärbar dator testade
Macbook Air M2 2022
Bäst i test Macbook Air M2 2022
man med datorskärm - bäst i test
4 Datorskärm testade
BenQ PD3200U
Bäst i test BenQ PD3200U
mobiltelefon - bäst i test
6 Mobiltelefon testade
Bäst i test iPhone 14
Ritplatta test
4 Ritplatta testade
Wacom Cintiq 16
Bäst i test Wacom Cintiq 16
bäst powerbank
3 Powerbank testade
Anker PowerCore Essential 20000
Bäst i test Anker PowerCore Essential 20000
läsplatta
4 Läsplatta testade
Kobo Clara 2E
Bäst i test Kobo Clara 2E
ljudboktjänst
4 Ljudbok testade
nextory logo
Bästa ljudboksappen Nextory
Streamingtjänster test
8 Streamingtjänster testade
Netflix.logo
Bäst för hela familjen Netflix
bästa webhotell
4 Webbhotell testade
misshosting bästa webbhotell
Bästa webbhotellet Miss Hosting
Matkasse bäst i test
6 Matkasse testade
Hello Fresh matkasse bäst i test
Bästa matkassen Hello Fresh
tv-abonnemang
4 TV-abonnemang testade
allente logo
Bäst i test Allente
hörlurar bäst i test
6 Hörlurar testade
Sony WH-1000XM5
Bäst i test Sony WH-1000XM5
soundbar test
4 Soundbar testade
Sonos Arc
Bäst i test Sonos Arc
in-ear test
5 In-ear hörlurar testade
apple-airpods
Bästa trådlösa in ear hörlurar Apple Airpods Pro 2nd generation
Bäst Bluetooth-högtalare - bäst i test
4 Bluetooth-högtalare testade
Sonos Roam - Bäst Bluetooth-högtalare
Bäst i test Sonos Roam
laserskrivare
4 Laserskrivare testade
DCP-L3550CDW
Bäst i test Brother DCP-L3550CDW
Wifi förstärkare
3 Wifi-förstärkare testade
TP-Link RE605X
Bäst i test TP-Link RE605X
Laptopställ test
3 Laptopställ testade
DESIRE2 Supreme Pro
Bäst i test DESIRE2 Supreme Pro
Terminalglasögon test
3 Terminalglasögon testade
CHPO Zebbe bäst i test
Bäst i test CHPO Zebbe
öj- och sänkbart skrivbord
3 Höj och sänkbart skrivbord testade
iiglo E-Zee
Bäst i test Iiglo E-Zee
Tangentbord bäst i test
4 Tangentbord testade
Logitech MX Keys
Bäst i test Logitech MX Keys

Jämför specifikationer

Nedan kan du se testvinnarna i vår jämförelse. Du kan scrolla i sidled för att se alla vinnare.

Produkter

1
image
2
image
3
image
image
image

Specifikationer

Apple Ipad Pro

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra

Apple Ipad 10.2

Android Samsung Galaxy Tab S4

Huawei Mediapad T5

Betyg:
Operativsystem:IpadOSAndroidIpadOSAndroid 9.0 (Pie)Android 8.0 (Oreo)
Skärmstorlek:11" eller 12.9"14,9”10.2"10.5"10.1"
Upplösning:2388x1688 pixlar (11"-modellen), 2732x2048 pixlar (12.9"-modellen)2960 x 1848 pixlar1620 x 2160 pixlar2560x1600 pixlar1920x1200 pixlar
Kamera:12 MP (bak), 7 MP (fram)13 MP (bak), 12 MP (fram)8 MP (bak) 1,2 MP (fram)13 MP (bak), 8 MP (fram)5 MP (fram), 2 MP (bak)
Video (inspelning):4K4K1920x1080 (HD 1080)3840x2160 (4K Ultra HD)1920x1080 (HD 1080) pixlar
Utgångar:1 USB-CUppgift saknasLightningUSB-CMicro-USB
Lagring:64, 256, 512 eller 1000 GB128 GB32 eller 128 GB64 GB (kompatibel med minneskort för extra lagring, max 400 GB)32 GB (extra lagring går att få genom ett minneskort, max 256 GB)
Prisnivå:Mycket högMycket högMedelHögLåg

Vanliga frågor och svar

En surfplatta är en tunn handdator med pekskärm som är ett slags mellanting mellan en mobiltelefon och en laptop. Med surfplattan kan du streama videos och musik, svara på mejl och mycket mer.

Vissa surfplattor är även kompatibla med tangentbord, bildskärmar och mus, vilket gör dem mer lika en laptop än en mobil.

Det beror på hur väl du tar hand om den. Normalt sett håller dyrare modeller bättre än billigare eftersom de är utrustade med kraftfullare operativsystem.

Dock blir de flesta surfplattor slöare med tiden eftersom du sliter på batteriet. Samtidigt kan du alltid ersätta batteriet när du märker att det börjar tappa sin prestanda.

I vår jämförelse har vi utsett Ipad 10.2 till den bästa surfplattan för barn. Ipad 10.2 klarar av både spel, videoklipp och film utan problem, men är också stöttålig och lätt att hålla i.

Huawei Mediapad T5 kan också vara ett bra alternativ eftersom den har ett Kids-läge som tillåter dig att begränsa antalet tillgängliga appar. Samtidigt är denna modell inte lika vass när det gäller grafiktunga spel.

Priset på en surfplatta varierar dels beroende på märke, men också på prestanda. De billigaste modellerna kostar bara runt 1 500 – 2 000 kronor, medan prislappen på professionella modeller kan kosta upp emot 20 000 kronor.

En surfplatta kan användas till mycket – från att titta på film, streama musik och spela spel till att utföra professionella arbetsuppgifter.

Det är inte ovanligt att grafiska designers använder sig av dyrare surfplattor i sitt arbete. Dessa surfplattor kommer ofta med avancerade rit- och skissprogram som du kan använda med hjälp av en tillhörande penna för förbättrad precision.

Hjälpte det här testet om Surfplatta dig?

17 Röster, Genomsnitt: 4.9/5
Skriv recension

Dela testet

Liknande tester

bästa tv

TV: 6 testade modeller

actionkamera test

Actionkamera: 6 testade modeller

Drönare test

Drönare: 6 testade modeller

Testvinnare - Surfplatta

 1. ipad pro

  Apple Ipad Pro

  Bäst i test
 2. Samsung Galaxy Tab S8 Ultra 14.6

  Samsung Galaxy Tab S8 Ultra

  Bästa androidplatta
 3. Apple Ipad 10.2

  Apple Ipad 10.2

  Bästa surfplattan för barn

Vanliga frågor och svar

En surfplatta är en tunn handdator med pekskärm som är ett slags mellanting mellan en mobiltelefon och en laptop. Med surfplattan kan du streama videos och musik, svara på mejl och mycket mer.

Vissa surfplattor är även kompatibla med tangentbord, bildskärmar och mus, vilket gör dem mer lika en laptop än en mobil.

Det beror på hur väl du tar hand om den. Normalt sett håller dyrare modeller bättre än billigare eftersom de är utrustade med kraftfullare operativsystem.

Dock blir de flesta surfplattor slöare med tiden eftersom du sliter på batteriet. Samtidigt kan du alltid ersätta batteriet när du märker att det börjar tappa sin prestanda.

I vår jämförelse har vi utsett Ipad 10.2 till den bästa surfplattan för barn. Ipad 10.2 klarar av både spel, videoklipp och film utan problem, men är också stöttålig och lätt att hålla i.

Huawei Mediapad T5 kan också vara ett bra alternativ eftersom den har ett Kids-läge som tillåter dig att begränsa antalet tillgängliga appar. Samtidigt är denna modell inte lika vass när det gäller grafiktunga spel.

Priset på en surfplatta varierar dels beroende på märke, men också på prestanda. De billigaste modellerna kostar bara runt 1 500 – 2 000 kronor, medan prislappen på professionella modeller kan kosta upp emot 20 000 kronor.

En surfplatta kan användas till mycket – från att titta på film, streama musik och spela spel till att utföra professionella arbetsuppgifter.

Det är inte ovanligt att grafiska designers använder sig av dyrare surfplattor i sitt arbete. Dessa surfplattor kommer ofta med avancerade rit- och skissprogram som du kan använda med hjälp av en tillhörande penna för förbättrad precision.