Vilken handdammsugare är bäst?

I vår sammanställning av handdammsugare har vi utsett Dyson V8 Absolute till bäst i test. Både kunder och experter har gett dammsugaren höga betyg, framför allt på grund av dess kraftiga V8-motor. Nedan kan du läsa mer om övriga testvinnare samt ta del av vår hjälpsamma köpguide.

Välj produkter att jämföra

Sortera efter

Dyson V8 Absolute
Dyson V8 Absolute
 • Kraftig V8-motor
 • Två olika hastigheter
 • 40 minuters arbetstid
Rekommenderad affär:
Electrolux EUP8GREEN
Electrolux EUP8GREEN
 • Tillverkad av återvunna material
 • 80 minuters arbetstid
 • LED-lampor förenklar städningen
Rekommenderad affär:
Electrolux Ergorapido EER7GREEN
Electrolux Ergorapido
 • Energisnål och miljövänlig
 • Utrustad med LED-lampor
 • 60 minuters arbetstid
Rekommenderad affär:

Handdammsugare: 3 modeller i test

av Marcello Rongione Senast uppdaterad : Juni 16, 2020

Vilken är den bästa handdammsugaren?

Även om en handdammsugare inte kommer att ersätta din vanliga dammsugare kan det ändå vara en god ide att jämföra prestanda såväl som funktioner. Genom att välja en bra modell kan du trots allt underlätta en hel del städmoment i din vardag.

För att hjälpa dig hitta den bästa handdammsugaren har vi undersökt tidigare experttester såväl som kundernas egna recensioner. Med hjälp av denna information har vi lyckats välja sammanställa tre testvinnare i följande kategorier:

 • Bäst i testet 2020
 • Bästa gröna valet
 • Bästa budgetvalet

I vår guide nedan kommer du att få läsa mer om handdammsugare och hur de fungerar. Du kommer också att få lära dig mer om vad du ska tänka på när du jämför. Lite längre ner hittar du detaljerad information om samtliga testvinnare.

Guide: Innan du köper handdammsugare

Med en handdammsugare kan du smidigt ta hand om smuts och damm, antingen på golvet eller på möbler. Den passar extra bra i barnfamiljens städskåp eftersom handdammsugaren enkelt kan rengöra efter spill och tappad mat. Du kan dessutom ta med den på husvagnssemestern eller varför inte på båten.

Innan du köper en handdammsugare kan det vara bra att veta lite mer om hur de fungerar och vilka funktioner de brukar ha. Nedan ger vi dig en enkel köpguide som kan vara bra att läsa igenom innan det är dags att göra ett köp.

Hur fungerar en handdammsugare?

Handdammsugare kommer i många olika modeller – vissa är lite större med ett längre skaft och andra är mindre med handtag. Det som alla dammsugare av denna typ har gemensamt är dock att de saknar sladd och att de är smidiga att hantera.

Det som gör handdammsugaren så smidig är dels dess kompakta storlek, men även att den inte behöver kopplas in i ett vägguttag. Istället är modellen batteridriven, vilket betyder att du bara behöver starta den och börja städa precis vart som helst.

Som vi nämnt tidigare bör en handdammsugare inte ersätta din vanliga dammsugare. Detta eftersom sugförmågan på batteridrivna dammsugare inte är i närheten av den din vanliga dammsugare har. De är enbart anpassade för enklare uppgifter på specifika områden.

Handdammsugarens funktioner

Många av dagens handdammsugare är utrustade med smarta funktioner för att förenkla användningen ytterligare. Några av de vanligaste funktionerna är:

 • Förlängningsbart handtag. Med ett sådant kan du dammsuga bekvämt även på högre höjder.
 • Allergifilter. Ett bra filter som effektivt fångar upp effektivt bakterier och andra allergiframkallande ämnen. Många gånger är detta filter tvättbart, så att du inte behöver köpa nytt med jämna mellanrum.
 • Extra lång batteritid. Vissa handdammsugare har ganska korta batteritider eftersom de kräver mycket energi. Det finns dock modeller som är utrustade med extra kraftiga batterier och som kan köra länge utan laddning.
 • LED-lampor. Det är inte ovanligt att dammsugaren har små lampor längst fram på borsten som hjälper dig att se till att du fått upp all smuts.
 • Självrengöring. Denna funktion gör att dammsugaren kan rengöra sig själv – det enda du behöver tänka på är att tömma dammbehållaren.

Laddningsstation och munstycken

Alla handdammsugare har en tillhörande laddningsstation som du ställer dammsugaren i när du inte använder den. På så sätt kan du vara säker på att batteriet alltid är fulladdat när det är dags att städa.

Dessa stationer kan många gånger skruvas upp på väggen för extra enkel tillgång till dammsugaren. Ett tips är att installera laddningsstationen bakom en gardin, till exempel i köket, så att den alltid finns nära till hands utan att vara synlig.

Med vissa dammsugare brukar även olika munstycken för olika typer av underlag medfölja. Det kan till exempel vara ett munstycke anpassat för rengöring av möbler och ett för golv.

Hur väljer jag rätt handdammsugare?

Handdammsugare kommer i flera olika modeller och vilken som passar bäst har enbart att göra med ditt behov. Innan du bestämmer dig bör du fundera över följande:

 • Vad kommer dammsugaren främst att användas till? Om du planerar att suga upp spilld mat eller kraftigare djurhår kan det vara bra med en lite kraftigare modell.
 • Var kommer dammsugaren att användas? Om du bara ska använda den några gånger om året behöver du förmodligen inte välja den dyraste varianten.
 • Vilka funktioner är du i behov av? Har du en allergiker i hushållet bör du till exempel prioritera ett allergivänligt filter.
 • Vad har du råd med? Handdammsugare kommer i olika prisklasser. Fundera över hur mycket du har råd att betala.

Testvinnare - Handdammsugare

1. Dyson V8 Absolute- Bäst i testet

bäst i test handdammsugare
Dyson V8 Absolute
  • Vikt: 2,63 kg
  • Batteritid: 40 min
  • Maxeffekt: 425 Watt
  • Ljudnivå: 82 Db
  • Laddningsstation: Ja, dockningsstation
  • Behållarens volym: 0,54 liter

Dyson V8 står som en självklar vinnare i kategorin Bäst i test. Bortsett från att ha utmärkta kundrecensioner har den även utsetts till vinnare i en rad andra produkttester.

Anledningen till att denna handdammsugare är så pass populär har dels att göra med den kraftiga motorn som ger modellen en utmärkt uppsugningsförmåga. Du kan även välja mellan två olika hastigheter samt två olika strömlägen för att skapa energi.

Nancie från Bäst-i-testet: Vi använder själva denna handdammsugare och vi tycker att den fungerar klockrent. Den suger upp allt som vi utmanar den med och den är enkel att manövrera samtidigt som den tar sig i alla skrymslen och vrår.

Prestanda

Dyson V8 har en V-8 motor, vilket innebär att motorn snurrar 110 000 varv per minut. I kombination med dess 15 cykloner skapar detta en otrolig sugförmåga som kan klara av det mesta som kommer i dess väg – från mikroskopiska bakterier till kraftiga hundhår och matrester.

Du kan dessutom välja mellan två olika hastigheter beroende underlag och dammsugarhuvudets direct-drive hjälper dig att effektivt göra rent hemmets mattor. Här finns även två olika strömlägen tillgängliga.

Batteri

Med Dyson V8 får du ett uppladdningsbart Li-ion-batteri som ger dig upp till 40 minuters dammsugning (beroende på vilken effekt du använder). När du inte använder dammsugaren placerar du den i den tillhörande laddningsstationen som du enkelt monterar på väggen.

Laddningstiden är 5 timmar, vilket är ganska länge, men samtidigt är detta knappast ett problem när det kommer till användningen. Du kommer förmodligen inte att behöva dammsuga i 40 minuter var femte timme.

Påse och tömning

Dyson V8 saknar vanlig dammsugarpåse, vilket betyder att du aldrig behöver bekymra dig över påsar som tar slut samtidigt som du sparar pengar. Dessutom är påsfria dammsugare bättre för miljön.

Att tömma dammbehållaren är enkelt – det enda du behöver göra är att hålla den över dina sopor och med en snabb klick öppna behållaren. När dammbehållaren, som för övrigt rymmer 0,54 liter, blir full kommer en indikator att meddela dig om detta.

Funktioner

Med Dyson V8 kan du förlänga skaftet för att nå upp till tak och taklister. Du kan även förvandla den till en handdammsugare som kan du kan använda i soffan, bilen, husvagnen eller båten.

En stor fördel med Dyson V8 är dess eftermotorfilter som enkelt fångar upp bakterier och allergiframkallande ämnen. Den luft som lämnar dammsugaren är därmed helt ren och när filtret blir tätt tvättar du bara av det.

Slutsats

Om du är ute efter en handhållen dammsugare för alla tillfällen kan Dyson V8 vara ett bra val. Här får du mycket för pengarna, både när det gäller prestanda och funktioner. En stor fördel är det allergivänliga filtret som ger hemmet en extra nystädad känsla.

 • Kraftig V8-motor ger perfekt resultat vid varje städning.
 • Saknar dammsugarpåse, vilket gör modellen billigare och miljövänligare i längden.
 • Välj mellan två olika hastigheter och strömlägen.
 • Något dyr.

Köp nu hos:

2. Electrolux EUP8GREEN- Bästa gröna valet

Electrolux EUP8GREEN
  • Vikt: 3,18 kg
  • Batteritid: 80 min
  • Ljudnivå: 80 dB
  • Laddningsstation: Ja, dockningsstation
  • Behållarens volym: 0,8 liter

Vi har valt ut Electrolux EUP8GREEN som det bästa gröna valet av många anledningar. Dels ingår den i Electrolux gröna serie där 70 procent av den plast som används är återvunnen och fri från PVC. Du kan dessutom återvinna dammsugaren hos Electrolux när du vill köpa en ny.

Dammsugaren kan användas i hela hemmet och den drar betydligt mindre energi än många andra modeller, trots att den har en kraftig sugförmåga. Med en batteritid på upp till 80 minuter finns denna handdammsugare alltid till hands när du behöver den.

Prestanda

Electrolux EUP8GREEN drivs av ett kraftigt 32,4V litiumbatteri som garanterar fläckfri städning varje gång. Trots dess höga prestanda är denna dammsugare mycket energisnål samtidigt som den har en relativt låg ljudnivå på 80 Db.

Det aerodynamiska PerformancePro-munstycket i kombination med den kraftiga motorfläkten ger Electrolux EUP8GREEN en utmärkt sugförmåga, både på golv och mattor. Tack vare dammsugarens 180 graders EasySteer-teknik är den dessutom enkel att manövrera.

Batteri

Electrolux EUP8GREEN drivs med ett litiumbatteri som ger dig upp till 80 minuters användning (dock på lägsta effekt), vilket är dubbelt så mycket som vår bäst i test-modell.

Även här ligger laddningstiden på 5 timmar och du förvarar samt laddar upp dammsugaren i den tillhörande laddningsstationen. När batteriet börjar ta slut kommer en lysdiod att påminna dig om att det är dags att ladda.

Påse och tömning

Även Electrolux EUP8GREEN är en dammsugare utan påse, vilket gör den billigare i längden samt miljövänligare. Den smarta rengöringsfunktionen gör dammsugaren enkel att tömma samtidigt som den effektivt håller rent dess filter.

Med bara en pedaltryckning rengör borsten sig själv från hår och smuts – ett moment du slipper tänka på mer.

Funktioner

Electrolux EUP8GREEN har många smarta funktioner. Den kan bland annat förvandlas till en handhållen dammsugare som fungerar extra bra på mjuka ytor, inte minst i bilen. Den är också självstående, vilket betyder att du kan ställa ifrån dig den när och vart som helst om du behöver en kort paus.

Dammsugaren är utrustad med smarta LED-lampor längst fram på munstycket. Tack vare dessa kan du alltid se till att få upp all damm och smuts, inte minst i trånga utrymmen.

Sammanfattning

Electrolux EUP8GREEN är en utmärkt handdammsugare för den miljömedvetne. Bortsett från dess många funktioner har den en kraftig sugförmåga och ett batteri som ger dig upp till 80 minuters batteritid.

Två andra fördelar är den stilrena designen, den låga energiförbrukningen och det smarta självrengöringssystemet.

 • Upp till 80 minuters arbetstid (dubbelt så länge som Dyson V8).
 • Tillverkad av 70 procent återvunnen och PVC-fri plast.
 • LED-lampor gör det enklare att städa i mörka områden och hörn.
 • Något hög ljudnivå på 80 dB.

Bäst pris hos:

3. Electrolux Ergorapido

Electrolux Ergorapido EER7GREEN
Electrolux Ergorapido EER7GREEN
  • Vikt: 3,15 kg
  • Batteritid: 60 min
  • Ljudnivå: 79 dB
  • Laddningsstation: Ja, dockningsstation
  • Behållarens volym: 0,5 liter

Electrolux Ergorapido EER7GREEN står som vinnare i kategorin Bästa budgetvalet. Detta är en mycket prisvärd dammsugare tillverkar av 50 procent återvunnen plast som alltid lämnar ditt hem skinande rent. 

Dammsugaren är uppladdningsbar och kan ge dig upp till 60 minuters batteritid. Den är enkel att manövrera och rengör både golv, mattor och andra ytor i hemmet effektivt. Både kunder och experter är nöjda med denna prisvärda model.

Prestanda

Electrolux Ergorapido EER7GREEN är utrustad med ett kraftigt TurboPower-litiumbatteri som ger denna handhållna dammsugare en kraftig sugförmåga. Det spelar ingen roll om det rör sig om spilld mat, katthår i soffan eller smutsiga mattor – denna dammsugare klarar av det mesta.

Tack vare dess 180 graders manövrering kommer du enkelt åt i hemmets alla vrår. Electrolux Ergorapido EER7GREEN är den dammsugare som alla förstår sig på och med en ljudnivå på 79 dB är den inte allt för högljudd.

Batteri

Det kraftiga litiumbatteriet ger dig upp till 60 minuters användning, dock kan batteritiden variera en aning beroende på vilken effekt du dammsuger med. Ju högre effekt, desto mer energi krävs.

När det är dags att ladda kommer en liten lysdiod att meddela dig om detta. Du placerar då dammsugaren i den medföljande laddstationen och efter 4 timmar är den redo att användas igen.

Påse och tömning

Electrolux Ergorapido EER7GREEN har ingen påse utan du tömmer enkelt behållaren som rymmer 0,5 liter när den är full. Tack vare det självrengörande systemet (som för övrigt är detsamma som för Electrolux EUP8GREEN) kan du enkelt rengöra borstvalsen från hår och damm.

Det är minst lika enkelt att ta bort borstvalsen ur munstycket för att rengöra den manuellt.

Funktioner

Denna dammsugare har liknande funktioner som Electrolux EUP8GREEN – vårt bästa gröna val. Du kan till exempel förvandla den till en handdammsugare för att rengöra mjukare ytor och möbler.

Även denna modell är självstående samt utrustad med smarta LED-lampor som ser till att du inte missar smuts någonstans.

Sammanfattning

Vi rekommenderar Electrolux Ergorapido EER7GREEN till dig som har en lite stramare budget, men som ändå är ute efter kvalitet. Denna dammsugare gör sitt jobb samtidigt som den är extra snäll mot miljön – dels eftersom den delvis är gjord av återvunnen plast, men även eftersom den är energisnål.

 • Kraftfullt batteri ger dig upp till 60 minuters arbetstid.
 • Tillverkad av 50 procent återvunnet material.
 • 180 graders manövrering gör att du enkelt kommer åt i alla hemmets vrår.
 • Relativt liten behållare.

Köp nu hos:

Testvinnare - Handdammsugare

Blender

En viktig hjälpreda i köket.

bästa vattenkokaren

Bästa vattenkokaren - 3 modeller i test

dammsugare bäst i test

Ett måste i varje städskåp.

robotdammsugare

Håller ditt hem fritt från damm.

Bästa strykjärnet 2020

Slipp skrynkliga textilier.

Portabel AC test

Portabel AC test - 3 testvinnare

Bästa kaffebryggaren

Perfekt kaffe på några minuter.

Liknande tester

Blender

En viktig hjälpreda i köket.

bästa vattenkokaren

Bästa vattenkokaren - 3 modeller i test

dammsugare bäst i test

Ett måste i varje städskåp.

robotdammsugare

Håller ditt hem fritt från damm.

Bästa strykjärnet 2020

Slipp skrynkliga textilier.

Portabel AC test

Portabel AC test - 3 testvinnare

Bästa kaffebryggaren

Perfekt kaffe på några minuter.

Vanliga frågor och svar

En handdammsugare är en mindre dammsugare som används för att städa undan smuts och damm snabbt. Denna typ av dammsugare fungerar utmärkt som ett komplement till den vanliga dammsugaren, särskilt för familjer.

Vilken handdammsugare som passar dig bäst beror på vilka behov du har med din städning.

Om du till exempel har små barn och djur kan det vara bra med en modell som klarar av grövre smuts, så som grus och tjocka hårstrån. Om du främst ska dammsuga damm och mindre smutspartiklar räcker det med en handdammsugare i den lägre prisklassen.

Priserna på handdammsugare varierar, framför allt beroende på kapacitet. De billigaste modellerna kostar bara några hundralappar medan de dyraste kan ligga på upp emot 4 000 kronor, ibland mer.

Dyrare modeller är mer kraftfulla och klarar av betydligt grövre smuts än billigare varianter. Dessutom brukar handdammsugare som kostar lite mer vara utrustade med smarta funktioner som kan underlätta städningen.

En handdammsugare är ett handhållet städredskap som vanligtvis saknar sladd. Dammsugaren är perfekt att plocka fram för att snabbt rengöra golv, möbler eller bilen, till exempel efter spill. Den är liten och smidig eftersom den enbart består av ett munstycke och ett skaft.

En skaftdammsugare fungerar utmärkt vid lättare städning och spill. Den bör dock inte ersätta din vanliga dammsugare, utan enbart ses som ett komplement.

Även om handdammsugare klarar av en hel del är deras sugförmåga generellt sett sämre jämfört med vanliga dammsugare.

Det beror på vilken modell du väljer. Vissa modeller har kraftigare batterier, vilket ger dem en batteritid på över en timme. Andra har en arbetstid på omkring 30 – 40 minuter.

När du inte använder din handdammsugare kan du placera den i laddningsstationen för att ladda upp batterierna. Ett tips är att sätta fast laddningsstationen bakom en gardin, så att dammsugaren inte är synlig.