Information om affiliatelänkar

Vilken är den bästa handdammsugaren?

Den bästa handdammsugaren enligt vår jämförelse är Miele Triflex HX2 Cat & Dog Det här är en kraftfull och mångsidig 3-i-1-dammsugare som briljerar både när det gäller damm, djurhår och annan smuts Den har dessutom inbyggd belysning, vilket är perfekt för dammsugning under möbler, och en sensor som automatiskt justerar sugkraften efter underlaget Läs mer om Miele Triflex HX2 Cat & Dog och flera andra bra skaftdammsugare i vår stora sammanställning nedan

Information om affiliatelänkar

Jämför våra 8 testvinnare

Du kan scrolla i sidled för att se alla produkter i jämförelsen.

1
image
2
image
3
image
image
image
image
image
image
Utmärkelse:Bäst i testMycket bra valVi rekommenderarBra valMest prisvärdVi rekommenderarBästa budgetvalet
Produkt:Miele Triflex HX2 Cat & DogMiele Triflex HX2 ProBosch Unlimited Series 8 BSS81POWDyson V15 DetectSamsung Jet 75 MultiDyson v11 Absolute ExtraXiaomi Mi Vacuum Cleaner G10Dyson V8 Absolute
Betyg:
Vikt:3,6 kg3,6 kg3,2 kg2,74 kg2,7 kg2,97 kg3,7 kg2,63 kg
Batteritid:Upp till 60 minuterUpp till 120 minuter35 min60 min60 min60 min65 min40 min
Maxeffekt:272 W272 WUppgift saknas660 Watt550 Watt610 WattUppgift saknas425 Watt
Ljudnivå:77 dB77 dB76 dB76 dB86 dB70 dB79 dB82 dB
Laddningsstation:BatteriladdningsstationBatteriladdningsstationJa, dockningsstationJa, dockningsstationJa, dockningsstationJa, dockningsstationJa, dockningsstationJa, dockningsstation
Behållarens volym:0,5 l0,5 l0,4 liter0,77 liter0,8 liter0,76 liter0,60 liter0,54 liter

1. Miele Triflex HX2 Cat & Dog - Bäst i test

 • Vikt: 3,6 kg
 • Batteritid: Upp till 60 minuter
 • Maxeffekt: 272 W
 • Ljudnivå: 77 dB
 • Laddningsstation: Batteriladdningsstation
 • Behållarens volym: 0,5 l
Miele Triflex HX2 Cat & Dog

Triflex HX2 Cat & dog är Mieles mest kraftfulla handdammsugare någonsin. Den är dessutom utrustad med patenterad 3-i-1-teknik för extra mångsidig städning. I praktiken innebär detta att du kan ställa in dammsugaren för olika städsysslor, exempelvis om du ska städa upp hår från husdjuren.

Just detta är Triflex HX2 Cat & dog faktiskt bäst i branschen på att göra, dels på grund av den kraftfulla sugförmågan, men också för att HEPA-filtret fångar upp och filtrerar 99,98 procent av alla småpartiklar och allergener i luften.

Behöver du dammsuga upp katt- eller hundhår i soffan är det bara att montera Electro Compact-munstycket på motorenheten. Den suger effektivt upp allt hår tack vare sina långa, syntetiska borststrån.

Miele Triflex HX2 Cat & Dog handdammsugare

Inbyggt ljus och intelligent borste

För att göra städningen ännu mer effektiv är den här dammsugaren utrustad med BrilliantLight, ett inbyggt ljus som ger dig ännu bättre synlighet under tiden du städar. Det kan vara extra fördelaktigt när du till exempel dammsuger under möbler.

En annan finess är att handdammsugaren automatiskt anpassar sugkraften efter underlaget. Flyttar du exempelvis över dammsugaren från golvet till en heltäckningsmatta känner borsten av det och höjer automatiskt effekten. På så sätt får du ett bra resultat på alla typer av underlag.

Höga testbetyg av experter

Triflex HX2 Cat & Dog utsågs till testvinnare av Råd & Röns så sent som i augusti 2022, där en rad sladdlösa dammsugare ställdes mot varandra. Den är också ett populärt val bland användarna, vilket dess höga genomsnittsbetyg hos återförsäljare som exempelvis Netonnet intygar.

Användarna menar att modellen faktiskt kan konkurrera med vanliga dammsugare när det gäller sugkraft. De uppskattar också handdammsugarens funktioner och batteritid på upp till 60 minuter. Det enda negativa är prislappen som är en aning hög. Dessutom lämnar användarmanualen lite att önska.

Överlag är Triflex HX2 Cat & Dog en mycket kraftfull och mångsidig handdammsugare som passar de flesta hushåll, men framför allt dig som är djurägare.

 • Bästa valet för dig som är djurägare.
 • Inbyggt ljus för bättre synlighet när du städar.
 • Intelligent borste som ökar sugkraften när det behövs.
 • Bäst i test enligt Råd & Rön.
 • Kostar mer än många andra dammsugare.
 • Något otydlig manual.

I samarbete med pris-logo

2. Miele Triflex HX2 Pro - Mycket bra val

 • Vikt: 3,6 kg
 • Batteritid: Upp till 120 minuter
 • Maxeffekt: 272 W
 • Ljudnivå: 77 dB
 • Laddningsstation: Batteriladdningsstation
 • Behållarens volym: 0,5 l
Miele Triflex HX2 Pro

Miele Triflex HX2 Pro kan liksom Triflex HX2 Cat & dog användas med skaft eller handhållet, och liknar vår Bäst i test-vinnare på de flesta sätt. Du får samma fantastiska sugförmåga, inbyggd LED-belysning och 99,99% filtreringseffekt. De medföljande verktygen är sugborste, väggfäste, möbelmunstycke, elborste som passar olika golvtyper och murbruksmunstycke.

Medföljer gör även ett extra batteri och det är just batteritiden som gör Miele Triflex HX2 Pro värd att betala extra för. Här får du nämligen upp till hela 120 minuter på en laddning, och det i kombination med den kraftiga sugförmågan gör den här skaftdammsugaren till en fullgod ersättare till en klassisk dammsugare.

Miele Triflex HX2 Pro produkt test

Mer flexibilitet och bättre batteritid

Triflex HX2 Pro och HX2 Cat & Dog är i mångt och mycket samma produkt, men med olika munstycken och funktioner för olika ändamål. Medan Cat & Dog är det bästa valet för djurägare kan du som saknar husdjur men värderar mer flexibilitet och längre batteritid i stället välja HX2 Pro.

Dessvärre är dock HX2 Pro det dyrare alternativet av de två. Det stoppar dock inte Råd & Rön från att ge HX2 Pro utmärkelsen ”Bäst i test” tillsammans med HX2 Cat & Dog, och även användarna är optimistiska. Det syns bland annat på recensionerna från Netonnet. Ett strålande, om än dyrt, val som kan ersätta din vanliga dammsugare och erbjuda en hel rad andra funktioner som den inte har.

 • Batteritid på upp till 120 minuter.
 • Inbyggd belysning så att du enklare kan se smuts och damm.
 • 3-i-1-design tillåter dig att anpassa dammsugningen efter behov.
 • Extra bra val för allergiker.
 • En skaftdammsugare i premiumklassen.

I samarbete med pris-logo

3. Bosch Unlimited Series 8 BSS81POW - Vi rekommenderar

 • Vikt: 3,2 kg
 • Batteritid: 35 min
 • Maxeffekt: Uppgift saknas
 • Ljudnivå: 76 dB
 • Laddningsstation: Ja, dockningsstation
 • Behållarens volym: 0,4 liter
handdammsugare test
Bosch-BSS81POW
Bosch-BSS81POW

Bosch Unlimited Series 8 (BSS81POW) är en kraftfull och framför allt mångsidig handdammsugare som dammsuger från golv till tak tack vare sina många medföljande tillbehör. Du får bland annat med ett motordrivet All Floor HighPower-munstycke som avlägsnar damm och smuts från alla ytor.

Bortsett från det får du ett praktiskt möbelmunstycke, ett flexibelt munstycke för trånga utrymmen samt ett Minipower-munstycke för rengöring av möbler.

Power For All-batterisystem

Bosch Unlimited Series 8 drivs av ett kraftfullt batterisystem som Bosch valt att kalla Power For All, eftersom batterierna i denna serie helt enkelt passar alla maskiner från Boschs gröna produktlinje Bosch Home & Garden. Detta är förstås en fördel för dig som redan äger maskiner ur denna serie eftersom du kan använda samma batteri till olika verktyg, inklusive till din dammsugare.

Ytterligare en finess när det gäller denna skaftdammsugare är att den automatiskt identifierar styrkan på det batteri du använder och anpassar prestandan därefter. Använder du till exempel Boschs 5 Ah-batteri – som numera har 6 procent mer kapacitet – får du en handdammsugare som är lika kraftfull som en cylinderdammsugare.

Snabb att ladda upp

Precis som många andra handdammsugare kommer Bosch Unlimited Series 8 med en tillhörande dockningsstation. När du inte använder dammsugaren placerar du den i dockningsstationen där batterierna laddas upp inför nästa användning.

Medan många andra skaftdammsugare har en laddningstid på upp emot 4 timmar tar det bara en timme att ladda upp batterierna i Bosch Unlimited Series 8. Samtidigt får du bara en drifttid på cirka 35 minuter (beroende på vilket batteri du använder), men det är oftast tillräckligt för snabbare vardagsstädning.

Hygieniskt filter och enkel rengöring

Precis som många andra moderna skaftdammsugare är Bosch Unlimited Series 8 utrustad med ett hygieniskt filter och ett Pure Air-membran som lämnar luften ren och fräsch. Filtret fångar upp så mycket som 99,9 procent av alla smutspartiklar och samlar dem i dammbehållaren. Ytterligare en fördel är RotationClean-systemet som rengör filtret på nolltid.

Dammbehållaren är förhållandevis liten och rymmer 0,4 liter (vilket är drygt hälften av vad Dyson V11:s behållare rymmer). En indikator visar när det är dags att tömma den, vilket också sker på ett hygieniskt sätt.

Mångsidig och kraftfull, men med vissa brister

Bosch Unlimited Series 8 är en högkvalitativ handdammsugare som gör det enkelt att anpassa städningen, oavsett om det är dina golv, mattor eller möbler som behöver rengöras. En av de främsta finesserna med Bosch Unlimited Series 8 är dock dess innovativa batterisystem som är kompatibelt med en rad andra Bosch-maskiner. Det gör det också möjligt att få obegränsad batteritid genom att köpa flera batterier.

Det finns dock vissa anledningar till varför vi inte valt ut Bosch Unlimited Series 8 till bäst i test. Den främsta är drifttiden som ligger på bara 35 minuter, trots dammsugarens förhållandevis höga pris. Dessutom är dammbehållaren ganska liten – den rymmer bara 0,4 liter.

 • Power For All-batterisystem med batterier som är kompatibla med alla produkter från serien Bosch Home & Garden.
 • Kort laddningstid – bara 1 timme.
 • Flera munstycken medföljer, bland annat ett motordrivet All Floor HighPower-munstycke.
 • Hygieniskt Pure Air-filter som eliminerar 99,9 procent av alla smutspartiklar i luften.
 • Ganska liten dammbehållare (rymmer bara 0,4 liter).
 • Kort drifttid jämfört med liknande modeller.

Köp här:

Rekommenderad butik:
 • 90 dagars ångerrätt.
 • Snabba leveranser.
I samarbete med pris-logo

4. Dyson V15 Detect - Bra val

 • Vikt: 2,74 kg
 • Batteritid: 60 min
 • Maxeffekt: 660 Watt
 • Ljudnivå: 76 dB
 • Laddningsstation: Ja, dockningsstation
 • Behållarens volym: 0,77 liter
Dyson V15 Detect

V15 Detect är en kraftfull och intelligent handdammsugare med en bekant design som följer Dysons välkända formspråk. I vanlig ordning kan du räkna med att betala en slant för en Dyson, men å andra sidan får du också vad du betalar för. Det här är trots allt en av de mest avancerade skaftdammsugarna du kan köpa för pengar just nu.

Fylld av avancerad teknik

Rent storleksmässigt är huvudenheten både tyngre och större än sina föregångare. Detta kan enligt vissa få den att upplevas som aningen klumpig, även om detta knappast är någon större nackdel. Avancerad teknik väger trots allt lite mer.

Med Dyson V15 Detect kan du välja mellan tre olika effektlägen – ECO, Medium eller Boost. Det kraftfullaste läget ger dig en imponerande sugförmåga på hela 240 AW som städar upp det mesta som kommer i munstyckets väg. Detta utan att låta allt för mycket – maximal ljudnivå är bara 76 dB. Du växlar enkelt mellan de olika lägena genom att trycka in en knapp på baksidan.

Grön laser och piezo-sensor

Dyson V15 Detect är utrustad med en innovativ gröna laser som synliggör damm och andra smutspartiklar som annars är osynliga för det mänskliga ögat. Det ger en häftig visuell effekt med tydliga kontraster som gör det enklare än någonsin att upptäcka smuts.

Här finns också en så kallad piezo-sensor som automatiskt reglerar sugkraften efter mängden damm och smuts. Den analyserar och kategoriserar även de uppfångade smutspartiklarna och resultatet kan du se på handtagets LCD-skärm.

Utmärkt batteritid och många tillbehör

Batteriet sitter i underkanten på handtaget, som för övrigt har samma inarbetade pistolgrepp som tidigare modeller. Det är enkelt att klicka i och ur, och ger dig upp till 60 minuters användning på ECO-läget utan motordrivet munstycke. Att ladda upp batteriet helt tar ungefär 4 timmar och dockningsstationen är väggmonterbar så att du enkelt kan montera den bakom en gardin.

En annan fördel när du köper Dyson V15 Detect är att du får med en hel drös tillbehör. På så sätt kan du städa så mycket mer än bara golvet. Du får dels med det klassiska Tourqe Drive-munstycket, men också det andra huvudmunstycket Laser Slim Fluffy. Även ett konformat munstycke, kombinationsmunstycke, fogmunstycke, mjuk miniborste och borste mot ingrodd smuts ingår.

Storfavorit hos experterna

Dysons handdammsugare har blivit stora favoriter både bland experter och användare sedan de lanserades. Enligt experterna är V15 Detec lika effektiv och kraftfull som tidigare modeller, men lasern och sensorerna tar rengöringen till en hel ny nivå. Vissa menar faktiskt att det är en skräckblandad förtjusning att städa med V15 Detect, då ytor som ser rena ut fortfarande visar sig vara täckta av damm.

Även användarna ger dammsugaren full pott. De beskriver V15 Detect som ”beroendeframkallande” och menar att lasern fungerar som den ska, så även sensorerna. Det enda de har att anmärka på är den höga prislappen och den något plastiga konstruktionen.

 • Imponerande prestanda, trots låg ljudnivå.
 • Inbyggd laser gör osynligt damm synligt.
 • Ultramodern Piezo-sensor registrerar dammnivåerna för att sedan anpassa sugkraften automatiskt.
 • Tre effektlägen, varav ”Boost” som ger dig en sugeffekt på 240 AW.
 • Många tillhörande munstycken.
 • Du måste hålla in avtryckaren för att hålla igång dammsugaren.
 • Ett dyrare alternativ.

Rekommenderad butik:
 • Fri frakt.
 • 14 dagars ångerrätt.
I samarbete med pris-logo

5. Samsung Jet 75 Multi - Mest prisvärd

 • Vikt: 2,7 kg
 • Batteritid: 60 min
 • Maxeffekt: 550 Watt
 • Ljudnivå: 86 dB
 • Laddningsstation: Ja, dockningsstation
 • Behållarens volym: 0,8 liter
Samsung Jet 75 Multi

Samsung Jet 75 Multi är en effektiv handdammsugare som erbjuder en imponerande kombination av funktion och prestanda. Med en kraftfull sugförmåga, digital display, lång batteritid och ergonomisk design är den en fröjd att använda. Det är även experterna beredda att hålla med om – den här handdammsugaren har nämligen utsetts till bäst i test av bland annat Råd & Rön.

Tack vare sugkraften på 200 luftwatt och Jet Cyclone-systemet är det få städutmaningar Jet 75 Multi inte klarar av. Du kan alltså vara säker på att den suger upp det mesta som kommer i dess väg. Och allt samlas i dammbehållaren som rymmer 0,8 liter och som dessutom är tvättbar. När det är dags för rengöring tömmer du dammbehållaren med en knapptryckning.

Stilren design och lätt konstruktion

Samsung Jet 75 Multi har en lätt konstruktion, vilket gör den mycket användarvänlig. Skaftdammsugaren väger inte mer än 2,7 kg och den handhållna enheten väger faktiskt strax över ett kilo. Den låga vikten gör den inte bara extra enkel att använda och manövrera, det minskar också belastningen på dina handleder.

Den slimmade designen gör dessutom att Jet 75 Multi inte tar upp mer plats än nödvändigt i ditt hem när du inte använder den. Du förvarar den i den medföljande laddningsstationen som du antingen kan ha ståendes eller montera på väggen, till exempel bakom en gardin.

Med en batteritid på upp till 60 minuter ligger Jet 75 Multi i samma klass som de betydligt dyrare handdammsugarna från Dyson, trots att prislappen är betydligt lägre. Å andra sidan får du en timmes batteritid på den lägsta inställningen. Kör du på den högsta inställningen räcker batteriet bara i 6 minuter.

Praktiska funktioner och tillbehör

Med Samsung försett Jet 75 Multi kan du justera sugkraften efter behov, vilket du gör du via den smarta LED-displayen. Du kan dessutom ta av borstvalsen och det allergivänliga HEPA-filtret är tvättbart. Skaftdammsugaren har även flera smarta indikatorer som bland annat meddelar dig när batteriet är lågt eller om det är problem med borsten.

När du köper Jet 75 Multi får du med ett munstycke för trånga utrymmen, ett minimotoriserat verktyg, Soft Action Brush, ett flexibelt munstycke och ett kombinationsverktyg. På så sätt kan du dammsuga mer än bara golvet, exempelvis dina möbler eller i bilen.

Prisad av både användare och experter

Jet 75 Multi har fått många fina betyg, både av experter och användare. Råd & Rön har tidigare utsett den till bäst i test i sitt experttest av fler än 100 handdammsugare. Även användarna är mycket nöjda med modellen och menar att den suger upp allt som kommer i dess väg, från grus till djurhår.

Det enda negativa med Jet 75 Multi är att den inte presterar lika bra på mattor som på golvet. Den kan också ha svårt med glas och metall och med en ljudnivå på 86 dB är den dessutom en av de mer högljudda i vår sammanställning.

 • Kraftfull sugförmåga.
 • Stilren design och lättviktig konstruktion.
 • Lång batteritid.
 • Tvättbar dammbehållare.
 • Presterar sämre på mattor, metall och glas.

Rekommenderad butik:
 • Rekommenderad återförsäljare
 • Fri frakt över 500 kr
I samarbete med pris-logo

6. Dyson v11 Absolute Extra - Vi rekommenderar

 • Vikt: 2,97 kg
 • Batteritid: 60 min
 • Maxeffekt: 610 Watt
 • Ljudnivå: 70 dB
 • Laddningsstation: Ja, dockningsstation
 • Behållarens volym: 0,76 liter
Handdammsugare test
Handdammsugare test

Dyson V11 Absolute Extra är en handdammsugare i dyraste laget, men här får du verkligen vad du betalar för. Både experter och användare är överens om att Dyson V11 ligger på en helt annan nivå, både när det gäller prestanda och funktionalitet.

Dyson V11 är utrustad med en kraftfull V11-motor med en maxeffekt på 610 watt som ger handdammsugaren en rejäl sugförmåga. 14 cykloner genererar krafter på närmare 80 000 g, vilket effektivt slungar in smuts och partiklar via munstycket upp till behållaren. Handammsugaren klarar även djurhår utan problem, något som intygas av många djurägare.

Tack vare det avancerade filtreringssystemet ser Dyson V11 även till att fånga upp så mycket som 99 procent av alla partiklar vid städningen för att ge ren och fräsch luft i hemmet.

Välj mellan tre dammsugarlägen

Dyson V11 är utrustad med tre olika dammsugarlägen – Eco, Auto och Boost – alla anpassade för att klara det mesta i städväg. Eco-läget är extra energibesparande och passar bra vid enklare uppgifter medan Boost ger dig extra kraft vid tuffare städutmaningar.

Eftersom Dyson V11 är en så kallad 2-i-1-dammsugare kan du förvandla den till en kompakt, handhållen dammsugare. Detta gör du genom att klicka bort dammsugarröret och fasta munstycket på motorenheten. Den handhållna varianten passar bra om du behöver städa mer svåråtkomliga utrymmen, exempelvis i bilen, båten eller mellan soffkuddarna.

Dammbehållaren rymmer 0,76 liter och är transparent, vilket gör det enkelt att se när det är dags för tömning. Tömningen sker i övrigt med en ”point and shoot”-mekanism, så att du inte behöver vidröra smutsen, utan du kastar den direkt i papperskorgen.

60 minuters drifttid

Dyson har helt klart fokuserat på batterikapaciteten i sina senaste modeller. Medan drifttiden på vår tidigare testvinnare – Dyson V8 – inte är särskilt imponerande (bara 40 minuter) har företaget valt att utöka den till 60 minuter, både i Dyson V10 och V11.

Värt att nämna är dock att drifttiden är baserad på dammsugning i Auto-läget. Om du väljer inställningen Boost – som är den kraftfullaste av dem alla – får du räkna med att drifttiden kortas ner en hel del.

När det är dags att ladda din Dyson V11 behöver du bara placera den i det tillhörande dockningsstället. Stället kan du montera på väggen, till exempel bakom en gardin, för diskret förvaring och snabb åtkomst. En fulladdning tar cirka 4,5 timmar, vilket är helt normalt.

Många munstycken och hygienisk tömning

När du köper Dyson V11 får du med sju olika munstycken som tillåter dig att anpassa städningen enkelt. Du får bland annat med det kraftfulla och innovativa High Torque-munstycket som avlägsnar smuts på djupet, både i mattor och golvsprickor. Du får även ett Soft Roller-munstycke som är specialanpassat för hårda golv och som dessutom polerar ytorna utan att skapa statisk elektricitet.

Bortsett från dessa två munstycken får du även med en mjuk dammborste, en specialborste för ingrodd smuts, ett fogmunstycke, ett motordrivet minimunstycke och ett kombinationsmunstycke.

Kraftfull, men dyr

Det råder inga tvivel om att Dyson V11 är en av marknadens bästa handdammsugare just nu. Det har dels att göra med dess kraftfulla V11-motor, tre dammsugarlägen, långa drifttid och effektiva munstycken. Vi uppskattar också den intelligenta LCD-skärmen samt möjligheten att förvandla modellen till en handhållen dammsugare.

Det finns förstås även en del brister med modellen som kan vara bra att ta hänsyn till. Den första är priset. Dyson V11 ligger minst sagt i den övre prisklassen, vilket gör att den tyvärr inte är tillgänglig för alla. En annan nackdel är att vissa användare beskriver den som ganska tung. Flera vittnar om att längre städsessioner kan vara ganska påfrestande för armar och handleder.

 • Kraftfull V11-motor med effekt på 610 watt.
 • Extra lång drifttid (60 minuter) och smidig dockningsstation.
 • Anpassar sugkraften automatiskt efter underlaget.
 • Tre olika dammsugarlägen och möjlighet att göra modellen handhållen.
 • Kan upplevas som en aning tung.
 • I dyraste laget.

I samarbete med pris-logo

7. Xiaomi Mi Vacuum Cleaner G10 - Bästa budgetvalet

 • Vikt: 3,7 kg
 • Batteritid: 65 min
 • Maxeffekt: Uppgift saknas
 • Ljudnivå: 79 dB
 • Laddningsstation: Ja, dockningsstation
 • Behållarens volym: 0,60 liter
Xiaomi Mi Vacuum Cleaner G10
Xiaomi Mi Vacuum Cleaner G10

Xiaomi är ett kinesiskt företag som gjort sig kända för sin högkvalitativa, men ändå prisvärda elektronik. Mi Vacuum Cleaner G10 är deras senaste tillskott i kategorin handdammsugare som hyllats av både användare och experter.

Med Mi Vacuum Cleaner G10 blir det en fröjd att hålla hemmet rent från smuts. Det här är en smidig handhållen dammsugare med imponerande sugförmåga som fångar upp både damm, grus och annan smuts.

En annan trevlig egenskap är att maskinen automatiskt anpassar både sugkraft och huvudborste efter underlaget. Det betyder att hårda och känsliga golv hanteras varsammare än exempelvis en matta med lång lugg.

Avancerat filtreringssystem och tydlig display

G10 är utrustad med ett avancerat filtreringssytem som fångar upp 99,97 procent av alla partiklar. Faktum är att den kan fånga partiklar så små som 0,3 mikrometer. Det ger dels renare golv, men också fräschare inomhusluft.

Dammet och smutsen samlas i behållaren som rymmer 0,6 liter och när den blivit full tömmer du den enkelt genom att lossa den från handtaget. Enligt många användare fungerar detta system bra, men enligt vissa är det lätt att smuts fastnar i behållaren.

Med hjälp av den tydliga TFT-skärmen på handdammsugarens handtag kan du enkelt hålla koll på återstående batteritid. Där kan du också få påminnelser, exempelvis när det är dags att byta filter, samt uppdateringar i realtid.

Utöka batteritiden med fler batterier

Med Mi Vacuum Cleaner G10 får du upp till 65 minuters batteritid, vilket är mer än tillräckligt för att snabbstäda eller fräscha upp efter middagen. När du inte använder handdammsugaren placerar du den bara i den trådlösa väggladdaren.

En fördel med G10 är att batteriet är utbytbart. Det betyder att du kan köpa till fler batterier separat som du kan använda för att utöka batteritiden. Perfekt för dig som bor lite större.

Prisvärd, men lite klumpig

Att Xiaomi Mi Vacuum Cleaner G10 är en prisvärd handdammsugare kan de flesta hålla med om. Här får du bra prestanda i ett snyggt fodral med flera praktiska funktioner och generös batteritid.

Användarna är överlag mycket nöjda med G10 och menar att dammsugaren faktiskt överträffade deras förväntningar. Det enda negativa vi kunde hitta om modellen är att tömningen kunde varit lite smidigare och att det inte medföljer ett flexibelt munstycke. Kan du bortse från det är G10 utan tvekan ett bra komplement till hemmet som kommer att underlätta många moment i vardagen.

 • Anpassar sugkraften automatiskt efter underlaget.
 • 25 procent bättre sugkraft än tidigare generationer.
 • Med inbyggd moppfunktion.
 • Fångar upp partiklar på 0,3 mikrometer för en fräschare inomhusluft.
 • Flexibelt munstycke medföljer ej.
 • Tömningen kunde varit smidigare.

Köp här:

imageRekommenderad butik:
 • 90 dagars öppet köp.
 • Höga kundbetyg.
I samarbete med pris-logo

8. Dyson V8 Absolute

 • Vikt: 2,63 kg
 • Batteritid: 40 min
 • Maxeffekt: 425 Watt
 • Ljudnivå: 82 dB
 • Laddningsstation: Ja, dockningsstation
 • Behållarens volym: 0,54 liter
handdammsugare från Dyson V8 Absolute

Precis som namnet antyder är Dyson V8 utrustad med en V-8 motor, vilket innebär att motorn snurrar 110 000 varv per minut. I kombination med dess 15 cykloner skapar detta en otrolig sugförmåga som kan klara av det mesta som kommer i dess väg – från mikroskopiska bakterier till kraftiga hundhår och matrester.

Du kan dessutom välja mellan två olika hastigheter beroende underlag och dammsugarhuvudets direct-drive hjälper dig att effektivt göra rent hemmets mattor. Det är också möjligt att välja mellan två olika strömlägen för att påverka energiförbrukningen.

Upp till 40 minuters användning

Dyson V8 är utrustad med ett uppladdningsbart Li-ion-batteri som ger dig upp till 40 minuters dammsugning beroende på vilken effekt du använder. När du inte använder dammsugaren placerar du den i den tillhörande laddningsstationen som du enkelt monterar på väggen.

Laddningstiden är 5 timmar, vilket är ganska lång tid, men samtidigt är detta knappast ett problem när det kommer till användningen. Du kommer förmodligen inte att behöva dammsuga i 40 minuter var femte timme.

Mångsidig och enkel att rengöra

Med Dyson V8 kan du enkelt förlänga skaftet för att nå upp till taket och taklisterna. Du kan även förvandla den till en handdammsugare som kan du kan använda i soffan, bilen, husvagnen eller båten.

En annan fördel med Dyson V8 är dess eftermotorfilter som enkelt fångar upp bakterier och allergiframkallande ämnen. Den luft som lämnar dammsugaren är därmed helt ren och när filtret blir tätt tvättar du bara av det.

För att tömma dammbehållaren behöver du bara hålla den över dina sopor och med ett snabbt klick öppna behållaren. När dammbehållaren, som för övrigt rymmer 0,54 liter, blir full kommer en indikator dessutom att meddela dig om detta.

Ger dig mycket för pengarna

Om du är ute efter en handhållen dammsugare för alla tillfällen kan Dyson V8 vara ett bra val. Även om den är lite dyr får du ändå mycket för pengarna, både när det gäller prestanda och funktioner. En extra stor fördel är det allergivänliga filtret som får inomhusluften att kännas extra fräsch efter städning.

 • Kraftig V8-motor ger perfekt resultat vid varje städning.
 • Eftermotorfilter lämnar inomhusluften ren och fräsch.
 • Välj mellan två olika hastigheter och strömlägen.
 • Enkel att göra om till en handhållen dammsugare.
 • Något dyr.

Köp här:

Rekommenderad butik:
 • 30 dagars öppet köp.
 • Fri frakt över 500 kr.
I samarbete med pris-logo

Guide: Innan du köper handdammsugare

Med en sladdlös handdammsugare blir det smidigare än någonsin att göra rent både golv och möbler. Eftersom den är sladdlös kan du alltid ha den nära till hands för en snabbstädning, exempelvis efter middagen. Det gör den extra passande för hushåll med små barn, men också på husvagnen eller på båten.

Innan du köper en handdammsugare kan det vara bra att veta lite mer om hur de fungerar och vilka funktioner de brukar ha. Nedan ger vi dig en enkel köpguide som kan vara bra att läsa igenom innan det är dags att göra ett köp.

Hur fungerar en handdammsugare?

En handdammsugare fungerar precis som en vanlig dammsugare, det vill säga att den genom ett vakuum skapar ett undertryck som suger upp damm och annan smuts som hamnar i en dammbehållare.

Handdammsugaren har dock en betydligt nättare konstruktion än en vanlig dammsugare med ett munstycke, ett skaft och ett handtag. Den är dessutom sladdlös, vilket betyder att du inte behöver tillgång till ett eluttag för att använda den.

Numera finns det handdammsugare som är så kraftfulla att de helt och hållet kan ersätta din vanliga dammsugare, åtminstone i lite mindre hushåll. Större hem kommer förmodligen fortfarande att behöva en traditionell dammsugare, men en skaftdammsugare kan ändå vara ett bra komplement

Handdammsugarens laddning och drifttid

Handdammsugarens batteritid varierar dels beroende på modell och prestanda, men också på effektnivå. Normalt sett ligger den på 60 minuter som mest, alltså på den lägsta effekten. Dammsuger du på högsta effekt får du räkna med en betydligt kortare drifttid.

När batteriet börjar ta slut får du vanligtvis en varning. För att ladda batterierna placerar du bara handdammsugaren i den medföljande laddningstationen som du antingen kan ha ståendes eller montera på väggen, exempelvis bakom en gardin.

Handdammsugarens funktioner

Många av dagens handdammsugare är utrustade med smarta funktioner för att förenkla användningen ytterligare. Några av de vanligaste funktionerna är:

 • Automatisk justering av sugkraften, vilket betyder att handdammsugaren automatiskt känner av underlaget och anpassar sugkraften därefter.
 • Förlängningsbart handtag, som gör det möjligt att dammsuga även i taket och kring taklisterna.
 • Allergifilter, som effektivt fångar upp effektivt bakterier och andra allergiframkallande ämnen. Ofta är detta filter tvättbart, så att du kan återanvända det.
 • Inbyggd LED-belysning, som gör det enklare att upptäcka smuts, exempelvis under möbler eller i trånga utrymmen.
 • Självrengöring. En funktion som gör att dammsugaren kan rengöra sig själv – det enda du behöver göra är att tömma dammbehållaren.

4 saker att tänka på när du väljer skaftdammsugare

Det finns en del saker att tänka på när du ska köpa en handdammsugare. Här är några värdefulla tips:

 1. Prestandan. Ska du bara använda handdammsugaren några gånger per år i sommarstugan räcker det oftast med en billigare och enklare modell. Ska du däremot använda den dagligen rekommenderar vi att du investerar i en rejälare variant.
 2. Anpassning och tillbehör. Vill du kunna använda dammsugaren på flera sätt bör du se över hur mångsidig den är. Titta på om du kan justera handtaget, göra om den till en handhållen dammsugare samt om du får med flera munstycken för olika städsituationer.
 3. Dammbehållaren. De flesta handdammsugare är påslösa, vilket betyder att smutsen samlas i en behållare. Ta reda på dammhållarens volym samt hur enkel den är att tömma och rengöra.
 4. Ljudnivån. Om du vill kunna dammsuga utan att ge ifrån dig för mycket oljud kan det vara bra att titta på ljudnivån. Den mäts i decibel (dB) där en lägre siffra innebär en lägre ljudnivå.

Hur vi valde ut produkterna

En handdammsugare, eller skaftdammsugare, kan underlätta många städmoment i vardagen. Men för att hitta en modell som passar just din bostad och dina behov är det viktigt att du jämför prestanda såväl som funktioner.

För att välja ut de handdammsugare som ingår i vår testguide har vi dels läst experternas tester, men framför allt användarnas omdömen. Vi tycker att användarnas omdömen är extra värdefulla i vår slutliga bedömning eftersom de hjälper oss att förstå hur skaftdammsugaren fungerar i vardagliga situationer.

När vi valt ut de skaftdammsugare som fått bäst omdömen gör vi en individuell bedömning av respektive modell, där vi tittar på saker som:

 • Prisklass – Vad skaftdammsugaren kostar och om den anses vara prisvärd.
 • Ljudnivå – En lägre ljudnivå är att föredra, men det ska dock inte påverka sugförmågan.
 • Användarvänlighet – Hur enkel handdammsugaren är att förstå samt om den har extrafunktioner som underlättar användningen ytterligare, exempelvis indikatorer och display.
 • Manövrering – Hur enkel dammsugaren är att manövrera på olika typer av underlag, inklusive mattor med varierande lugg.
 • Batteri- och laddningstid – Produktens drifttid beroende på effektnivå och laddningstiden samt montering av laddningsstation.
 • Sugkraft – Dammsugarens effekt och sugkraft på olika underlag.
 • Dammbehållaren – Hur ofta du behöver tömma behållaren samt hur enkel denna process är.

Källor

I vår sammanställning av handdammsugare har vi läst både expert- och användaromdömen. Användarnas omdömen har vi bland annat hittat hos återförsäljare som Netonnet, Tretti, Power, Elgiganten och Amazon, men också hos prisjämförelsesajter som Prisjakt och Pricerunner. Våra expertkällor kan du läsa mer om nedan.

Råd & Rön (2022)

I Råd & Röns stora test av 132 skaftdammsugare ingår bland annat vår testvinnare
Miele Triflex HX2 Cat&Dog, men också Triflex HX1 Pro. Här har man bland annat testat hur de olika handdammsugarna klarar olika typer av smuts på varierande underlag, men också saker som ljudnivå, manövrering och energiförbrukning.

Techradar (2022)

Techradar har testat Miele Triflex HX2 och menar att det är en kraftfull handdammsugare som är enkel att manövrera. De hyllar framför allt dess förmåga att automatiskt känna igen underlag, men tycker att dammbehållaren är lite liten och att batteritiden lämnar lite att önska. Slutbetyget landar på 4 av 5 stjärnor.

M3 (2021)

Enligt recensenterna på M3 är Bosch Unlimited Series 8 en skaftdammsugare som placerar sig i toppskiktet med sin goda sugförmåga, många tillbehör och LED-belysning. Skärmen beskrivs dock aningen liten och snabbladdaren hade gärna fått vara tystare. Överlag är det dock en handdammsugare som presterar bra och därför ger M3 betyget 4 av 5.

Rtings (2022)

I Rtings test av Dyson V15 Detect får dammsugaren höga betyg i de flesta kategorier – den presterar lika bra på golv och mattor som i bilen och i trappor. Recensenten menar dock att den känns aningen instabil och att vissa delar behöver rengöras regelbundet.

Andra expertkällor:

 • Rtings omdöme av Samsung Jet 75 Multi
 • Expert Reviews test av Dyson v11 Absolute Extra
 • Forbes omdöme av Dyson V8 Absolute

OBS! Bäst-i-testet.se kan inte garantera att de omdömen vi använt som källor har lämnats av personer som köpt eller använt produkten. Läs mer i våra allmänna villkor.

Vanliga frågor

En handdammsugare är en nättare dammsugarmodell med munstycke, skaft och handtag. Den är mer kompakt än en vanlig dammsugare och dessutom sladdlös för att ge dig full rörelsefrihet.

Om du till exempel har små barn och djur kan det vara bra med en kraftfullare modell som klarar av grövre smuts, så som grus och tjocka hårstrån. Om du främst ska dammsuga damm och mindre smutspartiklar räcker det med en handdammsugare i den lägre prisklassen.

Priserna på handdammsugare varierar, framför allt beroende på kapacitet. De billigaste modellerna kostar bara några hundralappar medan de dyraste kan ligga på upp emot 8 000 kronor, ibland mer.

Handdammsugaren fungerar på samma sätt som andra dammsugare. Den skapar ett undertryck som suger upp smuts och damm som samlas i en dammbehållare, vanligtvis utan påse.

Idag finns det skaftdammsugare som helt kan ersätta vanliga dammsugare i mindre hushåll. För dig som bor större fungerar de som ett smidigt och flexibelt komplement till din traditionella dammsugare.

Vissa modeller har kraftigare batterier, vilket ger dem en batteritid på över en timme. Andra har en arbetstid på omkring 30 – 40 minuter.

Hjälpte det här testet om Handdammsugare dig?

14 Röster, Genomsnitt: 4.9/5
Skriv recension

Dela testet

Liknande tester

Bästa strykjärnet - bäst i test

Strykjärn: 4 testade modeller

fönstertvätt - bästa fösterputsare

Fönstertvätt - 4 bästa fösterputsare

Testvinnare - Handdammsugare

 1. Miele Triflex HX2 Cat & Dog

  Miele Triflex HX2 Cat & Dog

  Bäst i test
 2. Miele Triflex HX2 Pro

  Miele Triflex HX2 Pro

  Mycket bra val
 3. handdammsugare test

  Bosch Unlimited Series 8 BSS81POW

  Vi rekommenderar

Vanliga frågor

En handdammsugare är en nättare dammsugarmodell med munstycke, skaft och handtag. Den är mer kompakt än en vanlig dammsugare och dessutom sladdlös för att ge dig full rörelsefrihet.

Om du till exempel har små barn och djur kan det vara bra med en kraftfullare modell som klarar av grövre smuts, så som grus och tjocka hårstrån. Om du främst ska dammsuga damm och mindre smutspartiklar räcker det med en handdammsugare i den lägre prisklassen.

Priserna på handdammsugare varierar, framför allt beroende på kapacitet. De billigaste modellerna kostar bara några hundralappar medan de dyraste kan ligga på upp emot 8 000 kronor, ibland mer.

Handdammsugaren fungerar på samma sätt som andra dammsugare. Den skapar ett undertryck som suger upp smuts och damm som samlas i en dammbehållare, vanligtvis utan påse.

Idag finns det skaftdammsugare som helt kan ersätta vanliga dammsugare i mindre hushåll. För dig som bor större fungerar de som ett smidigt och flexibelt komplement till din traditionella dammsugare.

Vissa modeller har kraftigare batterier, vilket ger dem en batteritid på över en timme. Andra har en arbetstid på omkring 30 – 40 minuter.