Vilken handdammsugare Àr bÀst?

I vÄr sammanstÀllning av handdammsugare har vi utsett Dyson V8 Absolute till bÀst i test. BÄde kunder och experter har gett dammsugaren höga betyg, framför allt pÄ grund av dess kraftiga V8-motor. Nedan kan du lÀsa mer om övriga testvinnare samt ta del av vÄr hjÀlpsamma köpguide.

VÀlj produkter att jÀmföra

Sortera efter

Dyson V8 Absolute
Dyson V8 Absolute
 • Kraftig V8-motor
 • TvĂ„ olika hastigheter
 • 40 minuters arbetstid
Vi rekommenderar:
Electrolux EUP8GREEN
Electrolux EUP8GREEN
 • Tillverkad av Ă„tervunna material
 • 80 minuters arbetstid
 • LED-lampor förenklar stĂ€dningen
Vi rekommenderar:
Electrolux Ergorapido EER7GREEN
Electrolux Ergorapido
 • EnergisnĂ„l och miljövĂ€nlig
 • Utrustad med LED-lampor
 • 60 minuters arbetstid
Vi rekommenderar:

Handdammsugare: 3 modeller i test

av Marcello Rongione Senast uppdaterad : Jan 05, 2021

Även om en handdammsugare inte kommer att ersĂ€tta din vanliga dammsugare kan det Ă€ndĂ„ vara en god ide att jĂ€mföra prestanda sĂ„vĂ€l som funktioner. Genom att vĂ€lja en bra modell kan du trots allt underlĂ€tta en hel del stĂ€dmoment i din vardag.

För att hjÀlpa dig hitta den bÀsta handdammsugaren har vi undersökt tidigare experttester sÄvÀl som kundernas egna recensioner. Med hjÀlp av denna information har vi lyckats vÀlja sammanstÀlla tre testvinnare i följande kategorier:

 • BĂ€st i testet 2021
 • BĂ€sta gröna valet
 • BĂ€sta budgetvalet

I vÄr guide nedan kommer du att fÄ lÀsa mer om handdammsugare och hur de fungerar. Du kommer ocksÄ att fÄ lÀra dig mer om vad du ska tÀnka pÄ nÀr du jÀmför. Lite lÀngre ner hittar du detaljerad information om samtliga testvinnare.

1. Dyson V8 Absolute- BĂ€st i testet

dyson bÀst i test
Dyson V8 Absolute
  • Vikt: 2,63 kg
  • Batteritid: 40 min
  • Maxeffekt: 425 Watt
  • LjudnivĂ„: 82 Db
  • Laddningsstation: Ja, dockningsstation
  • BehĂ„llarens volym: 0,54 liter

Dyson V8 stÄr som en sjÀlvklar vinnare i kategorin BÀst i test. Bortsett frÄn att ha utmÀrkta kundrecensioner har den Àven utsetts till vinnare i en rad andra produkttester.

Anledningen till att denna handdammsugare Àr sÄ pass populÀr har dels att göra med den kraftiga motorn som ger modellen en utmÀrkt uppsugningsförmÄga. Du kan Àven vÀlja mellan tvÄ olika hastigheter samt tvÄ olika strömlÀgen för att skapa energi.

Nancie frÄn BÀst-i-testet: Vi anvÀnder sjÀlva denna handdammsugare och vi tycker att den fungerar klockrent. Den suger upp allt som vi utmanar den med och den Àr enkel att manövrera samtidigt som den tar sig i alla skrymslen och vrÄr.

Prestanda

Dyson V8 har en V-8 motor, vilket innebĂ€r att motorn snurrar 110 000 varv per minut. I kombination med dess 15 cykloner skapar detta en otrolig sugförmĂ„ga som kan klara av det mesta som kommer i dess vĂ€g – frĂ„n mikroskopiska bakterier till kraftiga hundhĂ„r och matrester.

Du kan dessutom vÀlja mellan tvÄ olika hastigheter beroende underlag och dammsugarhuvudets direct-drive hjÀlper dig att effektivt göra rent hemmets mattor. HÀr finns Àven tvÄ olika strömlÀgen tillgÀngliga.

Batteri

Med Dyson V8 fÄr du ett uppladdningsbart Li-ion-batteri som ger dig upp till 40 minuters dammsugning (beroende pÄ vilken effekt du anvÀnder). NÀr du inte anvÀnder dammsugaren placerar du den i den tillhörande laddningsstationen som du enkelt monterar pÄ vÀggen.

Laddningstiden Àr 5 timmar, vilket Àr ganska lÀnge, men samtidigt Àr detta knappast ett problem nÀr det kommer till anvÀndningen. Du kommer förmodligen inte att behöva dammsuga i 40 minuter var femte timme.

PÄse och tömning

Dyson V8 saknar vanlig dammsugarpÄse, vilket betyder att du aldrig behöver bekymra dig över pÄsar som tar slut samtidigt som du sparar pengar. Dessutom Àr pÄsfria dammsugare bÀttre för miljön.

Att tömma dammbehĂ„llaren Ă€r enkelt – det enda du behöver göra Ă€r att hĂ„lla den över dina sopor och med en snabb klick öppna behĂ„llaren. NĂ€r dammbehĂ„llaren, som för övrigt rymmer 0,54 liter, blir full kommer en indikator att meddela dig om detta.

Funktioner

Med Dyson V8 kan du förlÀnga skaftet för att nÄ upp till tak och taklister. Du kan Àven förvandla den till en handdammsugare som kan du kan anvÀnda i soffan, bilen, husvagnen eller bÄten.

En stor fördel med Dyson V8 Àr dess eftermotorfilter som enkelt fÄngar upp bakterier och allergiframkallande Àmnen. Den luft som lÀmnar dammsugaren Àr dÀrmed helt ren och nÀr filtret blir tÀtt tvÀttar du bara av det.

Slutsats

Om du Àr ute efter en handhÄllen dammsugare för alla tillfÀllen kan Dyson V8 vara ett bra val. HÀr fÄr du mycket för pengarna, bÄde nÀr det gÀller prestanda och funktioner. En stor fördel Àr det allergivÀnliga filtret som ger hemmet en extra nystÀdad kÀnsla.

 • Kraftig V8-motor ger perfekt resultat vid varje stĂ€dning.
 • Saknar dammsugarpĂ„se, vilket gör modellen billigare och miljövĂ€nligare i lĂ€ngden.
 • VĂ€lj mellan tvĂ„ olika hastigheter och strömlĂ€gen.
 • NĂ„got dyr.

Köp nu hos:

2. Electrolux EUP8GREEN- BÀsta gröna valet

Electrolux EUP8GREEN
  • Vikt: 3,18 kg
  • Batteritid: 80 min
  • LjudnivĂ„: 80 dB
  • Laddningsstation: Ja, dockningsstation
  • BehĂ„llarens volym: 0,8 liter

Vi har valt ut Electrolux EUP8GREEN som det bÀsta gröna valet av mÄnga anledningar. Dels ingÄr den i Electrolux gröna serie dÀr 70 procent av den plast som anvÀnds Àr Ätervunnen och fri frÄn PVC. Du kan dessutom Ätervinna dammsugaren hos Electrolux nÀr du vill köpa en ny.

Dammsugaren kan anvÀndas i hela hemmet och den drar betydligt mindre energi Àn mÄnga andra modeller, trots att den har en kraftig sugförmÄga. Med en batteritid pÄ upp till 80 minuter finns denna handdammsugare alltid till hands nÀr du behöver den.

Prestanda

Electrolux EUP8GREEN drivs av ett kraftigt 32,4V litiumbatteri som garanterar flÀckfri stÀdning varje gÄng. Trots dess höga prestanda Àr denna dammsugare mycket energisnÄl samtidigt som den har en relativt lÄg ljudnivÄ pÄ 80 Db.

Det aerodynamiska PerformancePro-munstycket i kombination med den kraftiga motorflÀkten ger Electrolux EUP8GREEN en utmÀrkt sugförmÄga, bÄde pÄ golv och mattor. Tack vare dammsugarens 180 graders EasySteer-teknik Àr den dessutom enkel att manövrera.

Batteri

Electrolux EUP8GREEN drivs med ett litiumbatteri som ger dig upp till 80 minuters anvÀndning (dock pÄ lÀgsta effekt), vilket Àr dubbelt sÄ mycket som vÄr bÀst i test-modell.

Även hĂ€r ligger laddningstiden pĂ„ 5 timmar och du förvarar samt laddar upp dammsugaren i den tillhörande laddningsstationen. NĂ€r batteriet börjar ta slut kommer en lysdiod att pĂ„minna dig om att det Ă€r dags att ladda.

PÄse och tömning

Även Electrolux EUP8GREEN Ă€r en dammsugare utan pĂ„se, vilket gör den billigare i lĂ€ngden samt miljövĂ€nligare. Den smarta rengöringsfunktionen gör dammsugaren enkel att tömma samtidigt som den effektivt hĂ„ller rent dess filter.

Med bara en pedaltryckning rengör borsten sig sjĂ€lv frĂ„n hĂ„r och smuts – ett moment du slipper tĂ€nka pĂ„ mer.

Funktioner

Electrolux EUP8GREEN har mÄnga smarta funktioner. Den kan bland annat förvandlas till en handhÄllen dammsugare som fungerar extra bra pÄ mjuka ytor, inte minst i bilen. Den Àr ocksÄ sjÀlvstÄende, vilket betyder att du kan stÀlla ifrÄn dig den nÀr och vart som helst om du behöver en kort paus.

Dammsugaren Àr utrustad med smarta LED-lampor lÀngst fram pÄ munstycket. Tack vare dessa kan du alltid se till att fÄ upp all damm och smuts, inte minst i trÄnga utrymmen.

Sammanfattning

Electrolux EUP8GREEN Àr en utmÀrkt handdammsugare för den miljömedvetne. Bortsett frÄn dess mÄnga funktioner har den en kraftig sugförmÄga och ett batteri som ger dig upp till 80 minuters batteritid.

TvÄ andra fördelar Àr den stilrena designen, den lÄga energiförbrukningen och det smarta sjÀlvrengöringssystemet.

 • Upp till 80 minuters arbetstid (dubbelt sĂ„ lĂ€nge som Dyson V8).
 • Tillverkad av 70 procent Ă„tervunnen och PVC-fri plast.
 • LED-lampor gör det enklare att stĂ€da i mörka omrĂ„den och hörn.
 • NĂ„got hög ljudnivĂ„ pĂ„ 80 dB.

Köp nu hos:

3. Electrolux Ergorapido

Electrolux Ergorapido EER7GREEN
Electrolux Ergorapido EER7GREEN
  • Vikt: 3,15 kg
  • Batteritid: 60 min
  • LjudnivĂ„: 79 dB
  • Laddningsstation: Ja, dockningsstation
  • BehĂ„llarens volym: 0,5 liter

Electrolux Ergorapido EER7GREEN stÄr som vinnare i kategorin BÀsta budgetvalet. Detta Àr en mycket prisvÀrd dammsugare tillverkar av 50 procent Ätervunnen plast som alltid lÀmnar ditt hem skinande rent. 

Dammsugaren Àr uppladdningsbar och kan ge dig upp till 60 minuters batteritid. Den Àr enkel att manövrera och rengör bÄde golv, mattor och andra ytor i hemmet effektivt. BÄde kunder och experter Àr nöjda med denna prisvÀrda model.

Prestanda

Electrolux Ergorapido EER7GREEN Ă€r utrustad med ett kraftigt TurboPower-litiumbatteri som ger denna handhĂ„llna dammsugare en kraftig sugförmĂ„ga. Det spelar ingen roll om det rör sig om spilld mat, katthĂ„r i soffan eller smutsiga mattor – denna dammsugare klarar av det mesta.

Tack vare dess 180 graders manövrering kommer du enkelt Ät i hemmets alla vrÄr. Electrolux Ergorapido EER7GREEN Àr den dammsugare som alla förstÄr sig pÄ och med en ljudnivÄ pÄ 79 dB Àr den inte allt för högljudd.

Batteri

Det kraftiga litiumbatteriet ger dig upp till 60 minuters anvÀndning, dock kan batteritiden variera en aning beroende pÄ vilken effekt du dammsuger med. Ju högre effekt, desto mer energi krÀvs.

NÀr det Àr dags att ladda kommer en liten lysdiod att meddela dig om detta. Du placerar dÄ dammsugaren i den medföljande laddstationen och efter 4 timmar Àr den redo att anvÀndas igen.

PÄse och tömning

Electrolux Ergorapido EER7GREEN har ingen pÄse utan du tömmer enkelt behÄllaren som rymmer 0,5 liter nÀr den Àr full. Tack vare det sjÀlvrengörande systemet (som för övrigt Àr detsamma som för Electrolux EUP8GREEN) kan du enkelt rengöra borstvalsen frÄn hÄr och damm.

Det Àr minst lika enkelt att ta bort borstvalsen ur munstycket för att rengöra den manuellt.

Funktioner

Denna dammsugare har liknande funktioner som Electrolux EUP8GREEN – vĂ„rt bĂ€sta gröna val. Du kan till exempel förvandla den till en handdammsugare för att rengöra mjukare ytor och möbler.

Även denna modell Ă€r sjĂ€lvstĂ„ende samt utrustad med smarta LED-lampor som ser till att du inte missar smuts nĂ„gonstans.

Sammanfattning

Vi rekommenderar Electrolux Ergorapido EER7GREEN till dig som har en lite stramare budget, men som Ă€ndĂ„ Ă€r ute efter kvalitet. Denna dammsugare gör sitt jobb samtidigt som den Ă€r extra snĂ€ll mot miljön – dels eftersom den delvis Ă€r gjord av Ă„tervunnen plast, men Ă€ven eftersom den Ă€r energisnĂ„l.

 • Kraftfullt batteri ger dig upp till 60 minuters arbetstid.
 • Tillverkad av 50 procent Ă„tervunnet material.
 • 180 graders manövrering gör att du enkelt kommer Ă„t i alla hemmets vrĂ„r.
 • Relativt liten behĂ„llare.

Köp nu hos:

Guide: Innan du köper handdammsugare

Med en handdammsugare kan du smidigt ta hand om smuts och damm, antingen pÄ golvet eller pÄ möbler. Den passar extra bra i barnfamiljens stÀdskÄp eftersom handdammsugaren enkelt kan rengöra efter spill och tappad mat. Du kan dessutom ta med den pÄ husvagnssemestern eller varför inte pÄ bÄten.

Innan du köper en handdammsugare kan det vara bra att veta lite mer om hur de fungerar och vilka funktioner de brukar ha. Nedan ger vi dig en enkel köpguide som kan vara bra att lÀsa igenom innan det Àr dags att göra ett köp.

Hur fungerar en handdammsugare?

Handdammsugare kommer i mĂ„nga olika modeller – vissa Ă€r lite större med ett lĂ€ngre skaft och andra Ă€r mindre med handtag. Det som alla dammsugare av denna typ har gemensamt Ă€r dock att de saknar sladd och att de Ă€r smidiga att hantera.

Det som gör handdammsugaren sÄ smidig Àr dels dess kompakta storlek, men Àven att den inte behöver kopplas in i ett vÀgguttag. IstÀllet Àr modellen batteridriven, vilket betyder att du bara behöver starta den och börja stÀda precis vart som helst.

Som vi nÀmnt tidigare bör en handdammsugare inte ersÀtta din vanliga dammsugare. Detta eftersom sugförmÄgan pÄ batteridrivna dammsugare inte Àr i nÀrheten av den din vanliga dammsugare har. De Àr enbart anpassade för enklare uppgifter pÄ specifika omrÄden.

Handdammsugarens funktioner

MÄnga av dagens handdammsugare Àr utrustade med smarta funktioner för att förenkla anvÀndningen ytterligare. NÄgra av de vanligaste funktionerna Àr:

 • FörlĂ€ngningsbart handtag. Med ett sĂ„dant kan du dammsuga bekvĂ€mt Ă€ven pĂ„ högre höjder.
 • Allergifilter. Ett bra filter som effektivt fĂ„ngar upp effektivt bakterier och andra allergiframkallande Ă€mnen. MĂ„nga gĂ„nger Ă€r detta filter tvĂ€ttbart, sĂ„ att du inte behöver köpa nytt med jĂ€mna mellanrum.
 • Extra lĂ„ng batteritid. Vissa handdammsugare har ganska korta batteritider eftersom de krĂ€ver mycket energi. Det finns dock modeller som Ă€r utrustade med extra kraftiga batterier och som kan köra lĂ€nge utan laddning.
 • LED-lampor. Det Ă€r inte ovanligt att dammsugaren har smĂ„ lampor lĂ€ngst fram pĂ„ borsten som hjĂ€lper dig att se till att du fĂ„tt upp all smuts.
 • SjĂ€lvrengöring. Denna funktion gör att dammsugaren kan rengöra sig sjĂ€lv – det enda du behöver tĂ€nka pĂ„ Ă€r att tömma dammbehĂ„llaren.

Laddningsstation och munstycken

Alla handdammsugare har en tillhörande laddningsstation som du stÀller dammsugaren i nÀr du inte anvÀnder den. PÄ sÄ sÀtt kan du vara sÀker pÄ att batteriet alltid Àr fulladdat nÀr det Àr dags att stÀda.

Dessa stationer kan mÄnga gÄnger skruvas upp pÄ vÀggen för extra enkel tillgÄng till dammsugaren. Ett tips Àr att installera laddningsstationen bakom en gardin, till exempel i köket, sÄ att den alltid finns nÀra till hands utan att vara synlig.

Med vissa dammsugare brukar Àven olika munstycken för olika typer av underlag medfölja. Det kan till exempel vara ett munstycke anpassat för rengöring av möbler och ett för golv.

Hur vÀljer jag rÀtt handdammsugare?

Handdammsugare kommer i flera olika modeller och vilken som passar bÀst har enbart att göra med ditt behov. Innan du bestÀmmer dig bör du fundera över följande:

 • Vad kommer dammsugaren frĂ€mst att anvĂ€ndas till? Om du planerar att suga upp spilld mat eller kraftigare djurhĂ„r kan det vara bra med en lite kraftigare modell.
 • Var kommer dammsugaren att anvĂ€ndas? Om du bara ska anvĂ€nda den nĂ„gra gĂ„nger om Ă„ret behöver du förmodligen inte vĂ€lja den dyraste varianten.
 • Vilka funktioner Ă€r du i behov av? Har du en allergiker i hushĂ„llet bör du till exempel prioritera ett allergivĂ€nligt filter.
 • Vad har du rĂ„d med? Handdammsugare kommer i olika prisklasser. Fundera över hur mycket du har rĂ„d att betala.
Blender

En viktig hjÀlpreda i köket.

bÀsta vattenkokaren

BĂ€sta vattenkokaren - 3 modeller i test

Slow Cooker test

Slow Cooker test - 3 testvinnare

dammsugare bÀst i test

Ett mÄste i varje stÀdskÄp.

robotdammsugare

HÄller ditt hem fritt frÄn damm.

BÀsta strykjÀrnet 2020

Slipp skrynkliga textilier.

Portabel AC test

Portabel AC test - 3 testvinnare

LuftvÀrmepump test

LuftvÀrmepump test - 3 testvinnare

BĂ€sta kaffebryggaren

Perfekt kaffe pÄ nÄgra minuter.

Liknande tester

Blender

En viktig hjÀlpreda i köket.

bÀsta vattenkokaren

BĂ€sta vattenkokaren - 3 modeller i test

Slow Cooker test

Slow Cooker test - 3 testvinnare

dammsugare bÀst i test

Ett mÄste i varje stÀdskÄp.

robotdammsugare

HÄller ditt hem fritt frÄn damm.

BÀsta strykjÀrnet 2020

Slipp skrynkliga textilier.

Portabel AC test

Portabel AC test - 3 testvinnare

LuftvÀrmepump test

LuftvÀrmepump test - 3 testvinnare

BĂ€sta kaffebryggaren

Perfekt kaffe pÄ nÄgra minuter.

Vanliga frÄgor och svar

En handdammsugare Àr en mindre dammsugare som anvÀnds för att stÀda undan smuts och damm snabbt. Denna typ av dammsugare fungerar utmÀrkt som ett komplement till den vanliga dammsugaren, sÀrskilt för familjer.

Vilken handdammsugare som passar dig bÀst beror pÄ vilka behov du har med din stÀdning.

Om du till exempel har smÄ barn och djur kan det vara bra med en modell som klarar av grövre smuts, sÄ som grus och tjocka hÄrstrÄn. Om du frÀmst ska dammsuga damm och mindre smutspartiklar rÀcker det med en handdammsugare i den lÀgre prisklassen.

Priserna pÄ handdammsugare varierar, framför allt beroende pÄ kapacitet. De billigaste modellerna kostar bara nÄgra hundralappar medan de dyraste kan ligga pÄ upp emot 4 000 kronor, ibland mer.

Dyrare modeller Àr mer kraftfulla och klarar av betydligt grövre smuts Àn billigare varianter. Dessutom brukar handdammsugare som kostar lite mer vara utrustade med smarta funktioner som kan underlÀtta stÀdningen.

En handdammsugare Àr ett handhÄllet stÀdredskap som vanligtvis saknar sladd. Dammsugaren Àr perfekt att plocka fram för att snabbt rengöra golv, möbler eller bilen, till exempel efter spill. Den Àr liten och smidig eftersom den enbart bestÄr av ett munstycke och ett skaft.

En skaftdammsugare fungerar utmÀrkt vid lÀttare stÀdning och spill. Den bör dock inte ersÀtta din vanliga dammsugare, utan enbart ses som ett komplement.

Även om handdammsugare klarar av en hel del Ă€r deras sugförmĂ„ga generellt sett sĂ€mre jĂ€mfört med vanliga dammsugare.

Det beror pĂ„ vilken modell du vĂ€ljer. Vissa modeller har kraftigare batterier, vilket ger dem en batteritid pĂ„ över en timme. Andra har en arbetstid pĂ„ omkring 30 – 40 minuter.

NÀr du inte anvÀnder din handdammsugare kan du placera den i laddningsstationen för att ladda upp batterierna. Ett tips Àr att sÀtta fast laddningsstationen bakom en gardin, sÄ att dammsugaren inte Àr synlig.