Luftvärmepump: 5 modeller - Bäst i test

 • Bästa luftvärmepumpen 2022
 • Sammanställning av experternas och kundernas favoriter
 • Guide: Så väljer du den bästa luftvärmepumpen
award-image

Vilken luftvärmepump är bäst i test 2022?

Panasonic HZ25XKE är den nyaste luftvärmepumpen i Panasonics flaggskeppsserie. Här får du en kraftfull, men tystgående luftvärmepump som faktiskt anses vara en av de mest energieffektiva modellerna på den nordiska marknaden. Du styr den enkelt via appen och dess innovativa Nanoe X-teknologi hjälper dig att bibehålla ett trevligt inomhusklimat. Läs mer om HZ25XKE nedan och jämför dess egenskaper med övriga modeller i vår jämförelse!

Välj produkter att jämföra

Sortera efter

1
Panasonic HZ25XKE
award-icon

Panasonic HZ25XKE

award-icon
 • Nanoe X-teknologi förbättrar inomhusluften
 • Mycket tystgående
 • Inbyggt Wi-fi
Vi rekommenderar: zave logo
2
Panasonic VZ9SKE - luftvärmepump

Panasonic VZ9SKE

 • Bästa möjliga energiklass
 • Värmer upp till 180 m2
 • Låg ljudnivå
Vi rekommenderar: zave logo
3
Panasonic HZ25UKE-5

Panasonic HZ25WKE

 • Hög energiklassificering
 • Värmer effektivt upp bostaden och samtidigt är tystlåten.
 • Styrs via Wi-Fi på distans
Vi rekommenderar: proshop logo
Avatar for Marcello Rongione av Marcello Rongione Senast uppdaterad : Maj 01, 2022

Det här testet har fått betyget:

12 Röster, Genomsnitt: 4.9/5

En luftvärmepump kan vara en ovärderlig värmeanordning, inte minst under vinterns kallaste månader. Den kan dock även vara uppskattad under varma somrar eftersom de flesta modeller kyler ner lika effektivt som de värmer upp.

Det finns många olika märken av luftvärmepumpar med olika finesser och funktioner. Vilken värmepump som är bäst för just dig beror på vilka funktioner du behöver. Kostnaden är förstås också en viktig aspekt.

För att göra det enklare för dig att välja rätt har vi valt ut de värmepumpar som fått bäst omdömen av både användare och experter:

 1. Panasonic HZ25XKE – Bäst i test
 2. Panasonic VZ9SKE – Vi rekommenderar
 3. Panasonic HZ25WKE – Vi rekommenderar
 4. Mitsubishi Hero LN25 – Vi rekommenderar
 5. Samsung Nordic Wind-Free 35 – Mest innovativ

Hur vi gjorde sammanställningen

I vår jämförelse har vi främst utgått från expert- och användaromdömen. Vi har därefter samlat in information om respektive modell och gjort en egen bedömning baserat på kriterier vi själva anser är viktiga. Några av dessa är:

 • Pris
 • Ljudnivå
 • Energiförbrukning
 • Placering
 • Användarvänlighet

De luftvärmepumpar som bäst uppfyller kraven på ovanstående egenskaper och som fått högst betyg får därefter vara med i vår sammanställning. Bäst i test blir den modell som kombinerar bra pris, funktioner, användarvänlighet och design allra bäst.

”Vi rekommenderar” är ett alternativ till Bäst i test-vinnaren med funktioner som kan vara mer intressanta för vissa konsumenter. ”Mest innovativ är en modell som går sin egen väg och erbjuder funktioner de andra saknar.

Observera att sammanställningen kan innehålla affiliatelänkar. Länkarna hjälper oss att hålla webbplatsen vid liv, men påverkar varken ditt pris eller resultatet av vår jämförelse. Våra sammanställningar är oberoende och helt sanningsenliga.

Testvinnare - Luftvärmepump

Visa alla produkter

1. Panasonic HZ25XKE- Bäst i test

Panasonic HZ25XKE
Panasonic HZ25XKE
  • Vikt: 36 kg (utomhusdel), 11 kg (inomhusdel)
  • Ljudnivå (utomhus): 43 – 47 dB
  • Ljudnivå (inomhus): 18 – 45 dB
  • Energiklass (uppvärmning): A+++
  • Energiklass (kylning): A+++
  • Placering: Vägg

Rekommenderad butik:
 • Kostnadfri frakt med installation
 • 2 års materialgaranti (utan installation)

HZ25XKE är den allra senaste modellen från Panasonics flaggskeppsserie som kombinerar prestanda med funktion och tillförlitlighet. Här får du en tystgående och energieffektiv luftvärmepump med inbyggt Wi-Fi som passar utmärkt för mellanstora bostäder.

En annan stor fördel med Panasonic HZ25XKE är dess innovativa Nanoe X-teknologi som tar bort dåliga lukter samtidigt som det förhindrar spridningen av bakterier. Det kan också se till att ditt hår och din hud inte blir torra.

Panasonic HZ25XKE

För ytor upp till 150 m2

Panasonic HZ25XKE är en kraftfull luftvärmepump som vid extra uppvärmning klarar av att värma upp ytor upp till 150 m2. Den är dock främst anpassad för lite mindre ytor på cirka 95 m2. Alltså perfekt för dig som har en medelstor bostad.

Likt många andra av Panasonics luftvärmepumpar klarar Panasonic HZ25XKE av att jobba även vid extrema temperaturer på -35 grader. Därmed är inte ens de de kallaste vintrarna något problem för denna luftvärmepump.

Nanoe X-teknologi ger ett behagligt inomhusklimat

En av de främsta finesserna med HZ25XKE är förstås dess Nanoe X-teknologi. Den hjälper dig nämligen att bibehålla ett trevligt inomhusklimat, till exempel genom att ta bort dåliga lukter.

Förutom det kan Nanoe X-teknologin också förhindra tillväxten av bakterier och virus samt minska besvären för dig som är allergiker. Den kan också förhindra torr hud och torrt hår, som är ett vanligt problem under årets kallaste månader.

Inbyggt Wi-fi och praktisk app

Det ska vara enkelt att styra din Panasonic HZ25XKE. Därför är den utrustad med inbyggt Wi-fi som tillåter dig att ansluta den till appen Comfort Cloud.

Via appen kan du sedan reglera temperaturen, även när du inte är hemma. Perfekt om du till exempel vill värma upp stugan redan innan du kommer dit. Du kan också programmera scheman, ställa in en timer samt ta del av värdefull statistik, till exempel hur mycket energi luftvärmepumpen använder.

Det är också möjligt att koppla appen till Amazon Alexa eller Google Assistant för ännu smidigare styrning via rösten.

Tyst och energieffektiv

Panasonic förstår att många kunder vill ha en tystgående luftvärmepump. Därför har de utvecklat HZ25XKE för att knappt märkas, åtminstone inte när den är inställd på den lägsta fläkthastigheten. Då ligger ljudnivån nämligen på bara 18 dB.

Som mest ligger den på 45 dB, vilket man förstås får räkna med om man valt den högsta fläkthastigheten. Vi är dock säkra på att du ändå inte kommer att störas av luftvärmepumpen.

Förutom att vara tystgående är HZ25XKE dessutom extremt energieffektiv – faktiskt en av de mest energisnåla luftvärmepumparna på marknaden just nu. Både uppvärmning och kylning sker med energiklass A+++.

Luftvärmepumpen använder dessutom köldmedium R32 som bidrar till 75 procent mindre utsläpp än det äldre köldmediumet R410A. HZ25XKE är därmed ett extra miljösmart val.

Slutomdöme

Panasonic HZ25XKE är en fördelaktig luftvärmepump på flera sätt. Förutom att den effektivt värmer upp medelstora bostäder är den mycket tystgående och extremt energieffektiv. Den går dessutom att styra via en app och Nanoe X-teknologin ger dig ett bättre inomhusklimat.

Visst kostar denna luftvärmepump en slant, men vi är säkra på att du inte kommer att bli missnöjd med varken kvalitet eller funktion – inte ens på årets allra kallaste dagar.

 • Innovativ Nanoe X-teknologi tar bort dåliga lukter och förhindrar tillväxten av bakterier.
 • Mycket tystgående.
 • Inbyggt Wi-fi möjliggör styrning via app eller röstassistent.
 • En av marknadens mest energisnåla luftvärmepumpar.
 • Passar bra för mellanstora bostäder.
 • Klarar inte lika stora ytor som Panasonic VZ9SKE.

2. Panasonic VZ9SKE- Vi rekommenderar

Panasonic VZ9SKE - luftvärmepump
  • Vikt: 39,5 kg (utomhusdel), 14,5 kg (inomhusdel)
  • Ljudnivå (utomhus): 49 dB
  • Ljudnivå (inomhus): 18 – 44 dB
  • Energiklass (uppvärmning): A+++
  • Energiklass (kylning): A+++
  • Placering: Vägg

Köp här:

 • 2 års materialgaranti (utan installation)
 • Kostnadfri frakt med installation

Panasonic beskriver sin luftvärmepump VZ9SKE som sin ”värsting”. Och det är inte mer än rätt med tanke på att den är utrustad med Panasonics innovativa och kraftfulla värmepumpsteknik som kan värma upp en yta på hela 180 m2 (vid extra uppvärmning).

Förutom det har VZ9SKE en mycket låg ljudnivå inomhus på endast 18 dB på den lägsta inställningen. Detta gör att du knappt märker av den när den är igång. Den har dessutom den bästa energiklassningen – A+++ – både för kylning och uppvärmning.

Perfekt för större bostäder

I och med att Panasonic VZ9SKE klarar av att värma upp ytor på upp till hela 180 m2 passar den utmärkt för större bostäder. Den kraftiga luftströmmen och innovativa lagringstekniken utnyttjar faktiskt värme från kompressorn. Detta bidrar till en extra effektiv uppvärmning.

Panasonic VZ9SKE är naturligtvis anpassad för nordiska klimat, så du behöver inte oroa dig över att den inte skulle klara extrema temperaturer. Luftvärmepumpen är faktiskt testad ner till hela -35 grader.

Bästa möjliga energiklass

Inte nog med att Panasonic VZ9SKE effektivt värmer upp din bostad, den gör det också på ett extra miljövänligt sätt. Luftvärmepumpen ligger nämligen i den bästa möjliga energiklassen (A+++), både för uppvärmning och kylning.

Den ligger dessutom på första plats hos Energistyrelsen för sitt höga SCOP (seasonal coefficient of performance). I vanliga fall ligger SCOP, eller årsvärmefaktorn som det också kallas, på 3 medan den i Panasonic VZ9SKE ligger på 6,2.

Tystgående

Ytterligare en fördel med Panasonic VZ9SKE är dess låga ljudnivå. Inomhus ligger ljudnivån på 18 dB på den lägsta fläktinställningen, vilket faktiskt är tystare än en viskning.

På den högsta nivån ligger den på 44 dB, vilket också är helt acceptabelt.

Många smarta funktioner

Funktioner finns det gott om i Panasonic VZ9SKE, även om luftvärmepumpen tyvärr inte har inbyggt Wi-fi. Du har däremot ett intelligent Econavi-system som känner av förändringar i solljuset och automatiskt anpassar uppvärmningen därefter.

Du får också med en användarvänlig fjärrkontroll som du kan använda för att styra luftvärmepumpen på håll.

Här finns stöd för fjärrstyrning via en AirPatrol-enhet, men den måste du köpa till separat. Gör du det kan du dock styra Panasonic VZ9SKE via en app i mobilen, datorn eller till och med via SMS. Då kan du även få rapporter om låg temperatur, strömavbrott och mycket annat.

Och på tal om strömavbrott – skulle strömmen försvinna och komma tillbaka kommer Panasonic VZ9SKE att startas om automatiskt.

Slutomdöme

Om du har en större bostad och vill ha en kraftfull, men energieffektiv luftvärmepump kan Panasonic VZ9SKE helt klart vara något för dig. Visst kostar den en slant, men samtidigt får du vad du betalar för – kvalitet, funktion och prestanda.

 • Energiklass A+++, både på kylning och uppvärmning.
 • Värmer upp en yta på upp till 180 m2 - perfekt för dig som bort stort.
 • Låg ljudnivå (18 dB på lägsta inställningen).
 • Klarar temperaturer ner till -35 grader.
 • Ett dyrare alternativ.
 • Saknar inbyggt Wi-Fi.

3. Panasonic HZ25WKE- Vi rekommenderar

Panasonic HZ25UKE-5
Panasonic HZ25UKE-5
Panasonic HZ25UKE-5
  • Vikt: 36 kg (utomhusdel), 10 kg (inomhusdel)
  • Ljudnivå (utomhus): 45 dB
  • Ljudnivå (inomhus): 20 dB
  • Energiklass (uppvärmning): A+++
  • Energiklass (kylning): A++
  • Placering: Vägg och golv

Panasonic har genomgående fått fina testbetyg för sina värmepumpar genom åren och modellen HZ25WKE är inget undantag. Panasonic HZ25WKE klarar av att både värma upp och kyla ner en normal villa samtidigt som den har den bästa möjliga energiklassen (A+++).

Byggd för Nordiska klimat

Utöver att utföra sin viktigaste uppgift galant – att bidra till en behaglig inomhustemperatur – är Panasonic HZ25WKE byggd för att klara kalla klimat. Det passar förstås oss nordbor bra, särskilt om du bor långt upp i landet. Den här luftvärmepumpen klarar nämligen att värma upp huset även om utomhustemperaturen sjunker till -35 grader Celsius!

Nanoe X-teknologi

En nyhet i Panasonic HZ25WKE är dess innovativa Nanoe X-teknologi som tar bort dåliga lukter i hemmet. Den förhindrar också tillväxt och spridning av bakterier, virus och allergener, vilket bidrar till en bättre inomhusluft. Och inte nog med det – den ser också till att din hud och ditt hår inte blir för torra under vinterhalvåret.

Med andra ord ger Nanoe X-teknologin luftvärmepumpen liknande egenskaper som både en luftrenare och en luftfuktare, samtidigt som den kyler eller värmer upp ditt hem.

Inbyggt Wi-Fi

Panasonic HZ25WKE är utrustad med inbyggt Wi-Fi som gör att du kan styra den trådlöst var du än befinner dig. Det är exempelvis smidigt att kunna sätta igång luftvärmepumpen i fjällstugan när du sätter dig i bilen. På så sätt är stugan redan uppvärmd och behaglig vid ankomst.

Renar inomhusluften

Genom att ställa in HZ25WKE att inte understiga fryspunkten kan du se till att hålla huset fritt från fukt och mögel. Genom det inbyggda luftreningssystemet ser luftvärmepumpen dessutom till att hålla inomhusluften fri från pollen, allergener, virus och bakterier.

Låg ljudnivå

Den låga ljudnivån är en av de saker som experter och konsumenter lyfter fram i sina recensioner av produkten. Med 20 dB som medeltal värmer HZ25WKE huset effektivt utan att störa.

Slutomdöme

Panasonic HZ25WKE är en utmärkt luftvärmepump med hög energiklassificering som blir din till ett överkomligt pris. Den har fått fina omdömen från kunder, främst för sin förmåga att effektivt värma upp bostaden och samtidigt vara tystlåten. Som kronan på verket kan luftvärmepumpen styras via Wi-Fi på distans.

 • Överkomligt pris.
 • Högsta energiklass vid uppvärmning.
 • Energieffektiv uppvärmning av normalstora bostäder.
 • Renar luften och förhindrar spridning av bakterier.
 • Går att kontrollera via Wi-Fi.
 • Tål nordiska klimat.
 • Når ej högsta energiklass vid kalluft.

4. Mitsubishi Hero LN25- Vi rekommenderar

Mitsubishi Hero LN25
Mitsubishi Hero LN25
  • Vikt: 35 kg (utomhusdel), 15.5 kg (inomhusdel)
  • Ljudnivå (utomhus): 46 dB
  • Ljudnivå (inomhus) 19 dB
  • Energiklass (uppvärmning): A+++
  • Energiklass (kylning): A+++
  • Placering: Vägg och golv

Köp här:

 • 14 dagars ångerrätt.
 • Fri frakt.
 • Fri frakt.
 • 14 dagars ångerrätt.

Prismässigt ligger den här luftvärmepumpen från Mitsubishi något över vår Bäst i test-vinnare från Panasonic. I övrigt matchar den HZ25UKE-5 på i princip alla punkter och mer därtill.

Energiförbrukningen är låg, med A+++-klassificering både för uppvärmning och nedkylning. Precis som Panasonics modell klarar Mitsubishi Hero LN25 även av att utvinna värme även vid så låga temperaturer som 35 minusgrader.

Allra bäst passar denna luftvärmepump från Mitsubishi för uppvärmning av ytor på mellan 25 och 120 kvadratmeter.

Prisbelönt design

Design är både funktion och utseende, och här har verkligen Mitsubishi lyckats. Faktiskt så väl att de belönats med Good Design Award i Japan för modellen Hero. Luftvärmepumpen går att få i rött, svart eller vitt och den är riktigt tjusig att titta på.

Inbyggd rörelsesensor

I-SEE-sensorn är en häftig funktion hos Hero LN25. Den känner nämligen av var du befinner dig i rummet och kan sedan anpassa luftflödet till det mest behagliga. Genom sina dubbla flikar kan du dessutom styra luftflödet i olika riktningar. Såväl kall som varm luft kan därför spridas åt olika håll för högsta komfort.

Renare inomhusluft med Plasma Quadfilter

Mitsubishi Hero LN25 är utrustad med ett särskilt filter som rensar inomhusluften från partiklar och dålig lukt, exempelvis av rök. Även damm, mögel, pollen och annat fångas upp av filtret och säkerställer att luften inomhus är ren och hälsosam.

Nattläge och Wi-Fi

Hero är en ovanligt tyst luftvärmepump. Inomhusdelen ger normalt inte ifrån sig mer än 19 DB. Med nattläget påslaget kan du även sänka ljudnivån på utomhusdelen, så att du garanterat får en god natts sömn.

Med appen MELCloud kan du dessutom kontrollera din Hero, oavsett var du befinner dig. Luftvärmepumpen har inbyggd Wi-Fi, så det är lika bekvämt att justera den från sängen som på mils avstånd.

Sammanfattning

Mitsubishi Hero LN25 är en snygg och funktionell luftvärmepump med en rad smarta funktioner. Bland annat har den inbyggt Wi-fi som gör den extra lätt att kontrollera, men självklart kan du även använda den tillhörande fjärrkontrollen.

Dessutom tillhör Hero den högsta energiklassen, vilket gynnar miljön såväl som din elräkning. Komforten garanteras med rörelsesensorer och dubbelriktade luftflöden. Tack vare nattläget går det dessutom att sänka den redan låga ljudnivån ytterligare.

 • Högsta energiklass, vilket är fördelaktigt för både miljö och plånbok.
 • Låg ljudnivå med extra tyst nattläge.
 • Dubbelriktade luftflöden och rörelsesensorer.
 • Inbyggt Wi-Fi för enklare kontroll.
 • Tål temperaturer ner till 35 minusgrader.
 • Prisbelönad design.
 • Något dyrare än Panasoic HZ25UKE-5.

5. Samsung Nordic Wind-Free 35- Mest innovativ

Samsung Nordic Wind-Free 35
Samsung Nordic Wind-Free 35
Samsung Nordic Wind-Free 35
  • Vikt: 33 kg (utomhusdel), 10.4 kg (inomhusdel)
  • Ljudnivå (utomhus): 46 dB
  • Ljudnivå (inomhus): 17 dB
  • Energiklass (uppvärmning): A+++
  • Energiklass (kylning): A+++
  • Placering: Vägg

Samsung är kända för sin innovation när det kommer till tv-apparater och mobiltelefoner. Därför är det inte så överraskande att de också varit innovativa när de tagit fram luftvärmepumpen Nordic Wind-Free 35.

Samsung Nordic Wind-Free 35 är en uppkopplad, smart luftvärmepump som bidrar till bättre inomhusklimat. Det gör den bland annat genom avancerad AI-teknik som lär sig vad du föredrar för temperatur och inställningar hemma.

Vindstilla kylning för nordbor

Funktionen ”Wind-Free” är Samsungs egen teknik som sprider kalluft på ett behagligt och vindstilla sätt. Detta håller din bostad sval utan känslan av ett konstant, otrevligt vinddrag.

Hur åstadkommer då Samsung detta? Jo, genom 21 000 mikrohål som försiktigt sprider kalluft i bostaden (vi sa ju att de var innovativa).

Namnet ”Nordic” innebär också goda nyheter för oss i Skandinavien. Det indikerar nämligen att Nordic Wind-Free fungerar utmärkt även under riktigt kalla väderförhållanden.

Filter håller damm och smuts borta

Precis som övriga luftvärmepumpar i vår sammanställning har Nordic Wind-Free ett inbyggt filter. Filtret håller inomhusluften ren och fräsch genom att samla upp damm och smuts. Dessutom är filtret smidigt placerat på toppen av inomhusenheten, vilket gör det extra enkelt att att rengöra.

Rörelsesensor för minskad energiförbrukning

Luftvärmepumpar ska se till att inomhusklimatet är så behagligt som möjligt. Med modern teknik har det blivit möjligt för tillverkare att uppfinna allt mer innovativa lösningar för att åstadkomma just detta.

Samsung har utrustat Nordic Wind-Free 35 med en rörelsesensor som gör att den kan reglera luftkonditioneringen baserat på rörelsen i hemmet. Om ingen rörelse detekteras på 20 minuter går det ner i ett energisparläge. När du eller någon annan i hushållet återigen kommer in i rummet detekterar Nordic Wind-Free det och sätter igång igen.

Denna smarta finess gör att luftvärmepumpen drar mindre energi, vilket i sin tur kan vara fördelaktigt för dina energikostnader. Nordic Wind-Free kan även ställa in riktningen för luftflödet i ditt hem automatiskt.

Blir smartare med tiden

Genom AI Auto Comfort blir Samsung Nordic Wind-Free 35 ”smartare” med tiden. Detta eftersom den lär sig rörelsemönstren i huset och användarnas temperaturpreferenser.

Genom att enheten ständigt analyserar användarnas beteende och känner av väderförhållandena kan den sedan anpassa temperaturen i rummet. Detta är tänkt att bidra till maximal komfort.

Wi-Fi låter dig kontrollera enheten

Nog för att Nordic Wind-Free är smart, men ibland vill du förstås kontrollera saker själv också.

Detta är inga problem. Enheten har nämligen inbyggd Wi-Fi-uppkoppling, så att du enkelt kan reglera temperaturen både nära och på långt avstånd.

Lägst ljudnivå

Låg ljudnivå är något som förenar de luftvärmepumpar som är med i vår sammanställning. Det är särskilt viktigt att ljudnivån på inomhusdelen är så låg som möjligt eftersom en allt för högljudd luftvärmepump kan bli outhärdlig i längden.

Nordic Wind-Free ger i optimala förhållanden bara ifrån sig 17 dB inomhus. Detta gör den till den tystaste luftvärmepumpen av de tre modeller vi jämfört i det här testet.

Sammanfattning

Samsung Nordic Wind-free 35 är en verkligt innovativ luftvärmepump. Den kommer utrustad med rörelsesensor och AI kombinerar hushållets rörelsemönster och preferenser med utomhusklimatet. Informationen använder den här smarta luftvärmepumpen till att göra det så bekvämt som möjligt att vistas i bostaden.

Nordic Wind-Free har även en alldeles särskild funktion för att sprida kalluft på ett mjukt och tyst sätt.

Att den här enheten har Wi-Fi-styrning är knappast en överraskning med tanke på hur tekniskt avancerad den är i övrigt. Att den är dyrare än konkurrenterna i testet är därmed inte heller särskilt överraskande.

Det höga priset kan dock förlåtas eftersom Nordic Wind-Free både tillhör den högsta energiklassen och har smarta energisparfunktioner. När den inte upptäcker någon rörelse på 20 minuter stänger den till exempel av sig för att spara energi.

 • Högsta energiklass för låg energiförbrukning.
 • Riktigt låg ljudnivå – bara 17 dB.
 • AI Auto Comfort lär sig temperaturpreferenser och rörelsemönster.
 • Kan kontrolleras via Wi-Fi.
 • Fungerar bra i vårt nordiska klimat.
 • Dyrare än övriga modeller i testet.

Guide: Så väljer du rätt luftvärmepump

En värmepump värmer ditt hus genom att utvinna värmeenergi från utomhusluften. Du kan därefter reglera inomhustemperaturen efter dina preferenser. Värmepumpen kan både värma upp bostaden under den kalla vintern och kyla ner den under heta sommardagar. Dessutom fungerar värmepumpen som en luftavfuktare.

Det finns även luftvärmepumpar som kan underhållsvärma hus som står tomma under längre tider, exempelvis under vinterhalvåret. Detta är perfekt för dig som har en sommarstuga, men då gäller det också att du väljer en värmepump som har just den funktionen.

Viktiga funktioner när du väljer värmepump

I valet av luftvärmepump är det flera saker som du bör ta i beaktning, exempelvis:

 • Luftvärmepumpar kan vara mer eller mindre energieffektiva.
 • Uppvärmningsprestanda. Utgår från det så kallade SCOP-värdet (hur energieffektiv luftvärmepumpen är under ett år).
 • Ljudnivån. Både inomhus- och utomhusdelen ger ifrån sig ljud. En så tyst luftvärmepump som möjligt är därmed önskvärt.
 • Användbarhet. Är det enkelt att installera enheten? Ingår fjärrkontroll? Är enheten uppkopplad och kan styras via en app?
 • Underhållsvärme. Detta är en funktion som är extra viktig att se över för dig som vill underhållsvärma ett fritidsboende.
 • Hur snabbt kan luftvärmepumpen sprida värme i bostaden?

För oss som bor i Skandinavien är det viktigt att välja en luftvärmepump som fungerar bra, även vid många minusgrader. Särskilt i de norra delarna kan det bli riktigt kallt om vintern och då gäller det att luftvärmepumpen står pall.

Installation med ROT-avdrag

Det är inget för lekmän att installera en luftvärmepump. Faktum är att du inte ens får installera en luftvärmepump själv enligt lagen om certifiering av vissa tjänster på energiområdet (2012:838), såvida du inte är certifierad kyltekniker.

När du köper en luftvärmepump i butik eller online måste du därför räkna med extrakostnaden som tillkommer för installation. Du har dock rätt till ROT-avdrag för din luftvärmepumpinstallation. Detta ger dig ett billigare slutpris, då du kan göra avdrag för arbetskostnaden.

Källor

Här kan du se vilka källor vi använt oss av i vår jämförelse av luftvärmepumpar.

Bygghemma.se (maj 2021)

 • https://www.bygghemma.se/reportage-och-guider/bast-i-test-luftvarmepumpar/

Användaromdömen

Nedan ser du vilka hemsidor vi besökt för att läsa användarnas egna omdömen.

Bauhaus.se

 • https://www.bauhaus.se/luftvarmepump-panasonic-cs-cu-hz25wke

Polarpumpen.se

 • https://www.polarpumpen.se/luft-luft-varmepump/varumarken/mitsubishi-electric/hero-ln-25

Pricerunner.se

 • https://www.pricerunner.se/pl/693-4341855/Vaermepumpar/Mitsubishi-Hero-LN25-Utomhusdel-Inomhusdel-priser

Prisjakt.se

 • https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=4343809
Luftrenare test

Vi har fått möjlighet att testa en luftrenare ur Blueairs prisbelönta...

Liknande tester

Blender
8 Blender testade
Magimix Le Blender
Bäst i test Magimix Le Blender
bästa vattenkokaren
6 Vattenkokare testade
Siemens TW86103
Bäst i test Siemens TW86103
Slow Cooker test
4 Slow cooker testade
CROCK POT Slow Cooker 4,7 liter
Bäst i test Crock-Pot 4,7 L Digital Slow Cooker
popcorn-machine
4 Popcornmaskin testade
Great Northern Popcorn Company Little Bambino
Bäst i test Great Northern Popcorn Company Little Bambino
Airfryer test
7 Airfryer testade
Philips Airfryer XXL HD9870
Bäst i test Philips Airfryer XXL HD9870
riskokare test
6 Riskokare testade
Hamilton Beach Riskokare
Bäst i test Hamilton Beach Riskokare
Hushållsassistent test
4 Hushållsassistent testade
Kenwood KVL8300S Chef XL
Bäst i test Kenwood KVL8300S Chef XL
ismaskin test'
3 Ismaskin testade
ismaskin
Bäst i test Wilfa Isbitmaskin ICE-12S
dammsugare bäst i test
6 Dammsugare testade
Complete C3 Black Diamond Ecoline
Bäst i test Miele Complete C3 Diamond Ecoline
robotdammsugare
10 Robotdammsugare testade
Roborock S6 MaxV
Bäst i test Roborock S6 MaxV
handdammsugaren
8 Handdammsugare testade
Bäst i test Dyson V15 Detect
Bästa strykjärnet 2020
6 Strykjärn testade
Philips Azur Advanced GC4930/10
Bäst i test Philips Azur Advanced GC4930/10
Portabel AC test
4 Portabel AC testade
Electrolux EXP26U558HW
Bäst i test Electrolux Chillflex Pro EXP26U558HW
Luftrenare test
6 Luftrenare testade
Blueair healthprotect bäst i test
Bäst i test Blueair HealthProtect
fläkt test
3 Fläkt testade
Xiaomi Smartmi SmartFan 2s
Bästa golvfläkten Xiaomi Smartmi SmartFan
Luftfuktare test
4 Luftfuktare testade
Philips HU4813
Bäst i test Philips HU4813
Bästa kaffebryggaren
6 Kaffebryggare testade
Moccamaster KB952AO
Bäst i test Moccamaster Automatic S
espresso-machine test
3 Espressomaskin testade
Sage the Barista touch
Bäst i test Sage the Barista touch
Kaffemaskin test
4 Kaffemaskin testade
Melitta Barista TS Smart
Bäst i test Melitta Barista TS Smart
kaffekvarn
4 Kaffekvarn testade
Wilfa WSCG-2
Bäst i testet Wilfa WSCG-2
stekpanna test
4 Stekpanna testade
Scanpan CTX
Bäst i test Scanpan CTX
bästa köksknivarna
4 Köksknivar testade
Global G-2 kniv
Bäst i test Global G-2
potatisskalare bäst i test
3 Potatisskalare testade
Oxo Good Grips potatisskalare
Bäst i test Oxo Good Grips
kastruller - bäst i test
5 Kastruller testade
kastrull Scanpan fusion 5
Bäst i test Scanpan fusion 5
pizzasten
4 Pizzasten testade
Pizzasten av lava med pizzaspade
Bästa pizzasten Eppicotispai Pizzasten
stekbord test
3 Stekbord testade
Gourmetstål bäst i test
Bäst i test Gourmetstål med höga kanter
diskmaskin bäst i test
8 Diskmaskin testade
BOSCH SMU6ZCS01S
Bäst i test Bosch SMU6ZCS01S
tvättmaskin test
8 Tvättmaskin testade
Bosch WAXH2KOLSN
Bäst i test Bosch WAXH2KOLSN
torktumlare test
5 Torktumlare testade
LG RC80U2AV0W
Bäst i test LG RC80U2AV0W
kyl-och-frys test
7 Kyl och frys testade
Bosch KGN33NLEB
Bäst i test Bosch KGN33NLEB

Jämför specifikationer

Nedan kan du se testvinnarna i vår jämförelse. Du kan scrolla i sidled för att se alla vinnare.

Produkter

1
image
2
image
3
image
image
image

Specifikationer

Panasonic HZ25XKE

Panasonic VZ9SKE

Panasonic HZ25WKE

Mitsubishi Hero LN25

Samsung Nordic Wind-Free 35

Betyg
Vikt:36 kg (utomhusdel), 11 kg (inomhusdel)39,5 kg (utomhusdel), 14,5 kg (inomhusdel)36 kg (utomhusdel), 10 kg (inomhusdel)35 kg (utomhusdel), 15.5 kg (inomhusdel)33 kg (utomhusdel), 10.4 kg (inomhusdel)
Ljudnivå (utomhus):43 - 47 dB49 dB45 dB46 dB46 dB
Ljudnivå (inomhus):18 - 45 dB18 - 44 dB20 dB19 dB17 dB
Energiklass (uppvärmning):A+++A+++A+++A+++A+++
Energiklass (kylning):A+++A+++A++A+++A+++
Placering:VäggVäggVägg och golvVägg och golvVägg

Vanliga frågor och svar

Luftvärmepumpen har både en inomhusdel och en utomhusdel som monteras i din bostad. Utomhusdelen omvandlar luften till värme och transporterar den till inomhusdelen som ser till att värma upp bostaden. Genom luftfiltret ser även luftvärmepumpen till att rena luften innan den kommer in i ditt hus, vilket bidrar till en bra inomhusmiljö.

Namnet till trots fungerar inte bara luftvärmepumpen för att värma upp din bostad, utan också för att kyla ner inomhustemperaturen. Detta är en mer energieffektiv, och billigare, lösning i längden än en AC.

Det är viktigt att du tittar på luftvärmepumpens kapacitet är viktig om du bor stort. Har du en luftvärmepump som inte har tillräckligt stor kapacitet kommer ditt hus nämligen inte bli tillräckligt uppvärmt. Då måste du använda dig av andra värmekällor, vilket betyder att mer energi går åt. Energiklassificering är därför bara en del i att välja en så energieffektiv luftvärmepump som möjligt. Välj en luftvärmepump med större kapacitet om du bor stort.

Du bör även välja en luftvärmepump som är byggd för skandinaviska förhållanden. Vi har ofta kalla vintrar och varma somrar, så det är viktigt att din enhet klarar dessa väderförhållanden. Luftvärmepumpen bör alltså kunna producera värme i bostaden trots iskyla utomhus. Samtidigt bör den vara effektiv vid kyldrift, så att du kan svalka dig under varma sommardagar.

De flesta luftvärmepumpar är utrustade med automatisk avfrostning. Detta ska förhindra att de isar igen när det är minusgrader ute.

Det finns många anledningar till att en luftvärmepump trots det isar igen, till exempel att den inte är placerad på en optimal plats. Det kan också vara något fel på din luftvärmepump. Om du har stora problem med isbildning rekommenderar vi att du kontaktar en expert.

Flera faktorer spelar in för hur mycket el en luftvärmepump drar. Ju kallare det är på platsen du bor, desto mer energi går åt för att hålla en behaglig temperatur inomhus.

Oavsett var du bor i landet kommer du dock alltid göra en besparing genom att värma upp huset med luftvärmepump. Det spelar även roll vad luftvärmepumpen har för kapacitet och energiklassificering.

Du behöver inte ha igång din luftvärmepump hela tiden, utan du väljer själv när den ska vara igång. Samtidigt kan den bli sliten om den stängs av helt, då det belastar kompressorn. Det är i så fall bättre att stänga av den med fjärrkontrollen samt ställa in ett schema för olika temperaturförhållanden.

Luftfiltret måste rengöras med jämna mellanrum för att luftvärmepumpen ska fungera så effektivt som möjligt. Smuts och partiklar fastnar oundvikligen i filtret, så det är bra om du får en rutin för rengöring. Det krävs dock ingen större insats, utan räcker med att du snabbt tvättar rent filtret, åtminstone var tredje månad. En större rengöring kan du sedan göra en gång per varje eller vartannat år.

Hjälpte det här testet om Luftvärmepump dig?

12 Röster, Genomsnitt: 4.9/5
Skriv recension

Dela testet

Liknande tester

Blender

Blender: 7 testade modeller

bästa vattenkokaren

Vattenkokare: 5 testade modeller

Slow Cooker test

Slow cooker: 4 testade modeller

Vill du få exklusiva uppdateringar?

 1. Panasonic HZ25XKE

  Panasonic HZ25XKE

  Bäst i test
 2. Panasonic VZ9SKE - luftvärmepump

  Panasonic VZ9SKE

  Vi rekommenderar
 3. Panasonic HZ25UKE-5

  Panasonic HZ25WKE

  Vi rekommenderar

Vanliga frågor och svar

Luftvärmepumpen har både en inomhusdel och en utomhusdel som monteras i din bostad. Utomhusdelen omvandlar luften till värme och transporterar den till inomhusdelen som ser till att värma upp bostaden. Genom luftfiltret ser även luftvärmepumpen till att rena luften innan den kommer in i ditt hus, vilket bidrar till en bra inomhusmiljö.

Namnet till trots fungerar inte bara luftvärmepumpen för att värma upp din bostad, utan också för att kyla ner inomhustemperaturen. Detta är en mer energieffektiv, och billigare, lösning i längden än en AC.

Det är viktigt att du tittar på luftvärmepumpens kapacitet är viktig om du bor stort. Har du en luftvärmepump som inte har tillräckligt stor kapacitet kommer ditt hus nämligen inte bli tillräckligt uppvärmt. Då måste du använda dig av andra värmekällor, vilket betyder att mer energi går åt. Energiklassificering är därför bara en del i att välja en så energieffektiv luftvärmepump som möjligt. Välj en luftvärmepump med större kapacitet om du bor stort.

Du bör även välja en luftvärmepump som är byggd för skandinaviska förhållanden. Vi har ofta kalla vintrar och varma somrar, så det är viktigt att din enhet klarar dessa väderförhållanden. Luftvärmepumpen bör alltså kunna producera värme i bostaden trots iskyla utomhus. Samtidigt bör den vara effektiv vid kyldrift, så att du kan svalka dig under varma sommardagar.

De flesta luftvärmepumpar är utrustade med automatisk avfrostning. Detta ska förhindra att de isar igen när det är minusgrader ute.

Det finns många anledningar till att en luftvärmepump trots det isar igen, till exempel att den inte är placerad på en optimal plats. Det kan också vara något fel på din luftvärmepump. Om du har stora problem med isbildning rekommenderar vi att du kontaktar en expert.

Flera faktorer spelar in för hur mycket el en luftvärmepump drar. Ju kallare det är på platsen du bor, desto mer energi går åt för att hålla en behaglig temperatur inomhus.

Oavsett var du bor i landet kommer du dock alltid göra en besparing genom att värma upp huset med luftvärmepump. Det spelar även roll vad luftvärmepumpen har för kapacitet och energiklassificering.

Du behöver inte ha igång din luftvärmepump hela tiden, utan du väljer själv när den ska vara igång. Samtidigt kan den bli sliten om den stängs av helt, då det belastar kompressorn. Det är i så fall bättre att stänga av den med fjärrkontrollen samt ställa in ett schema för olika temperaturförhållanden.

Luftfiltret måste rengöras med jämna mellanrum för att luftvärmepumpen ska fungera så effektivt som möjligt. Smuts och partiklar fastnar oundvikligen i filtret, så det är bra om du får en rutin för rengöring. Det krävs dock ingen större insats, utan räcker med att du snabbt tvättar rent filtret, åtminstone var tredje månad. En större rengöring kan du sedan göra en gång per varje eller vartannat år.