Vilken tv är bäst 2022?

Baserat på expertbetyg och användaromdömen har vi utsett LG OLED65G1 OLED Evo till bäst i test. Detta är en ultramodern TV-modell som tack vare sin innovativa EVO Panel erbjuder fantastisk ljusstyrka, makalös färgåtergivning och imponerande detaljrikedom. Intelligent AI-teknik analyserar och justerar bilen i realtid för att ge bästa möjliga upplevelse och den ultraslimmade konstruktionen får dessutom G1 att likna en tavla på väggen. Läs mer om LG OLED G1 nedan och jämför den med övriga modeller i vår jämförelse!

Välj produkter att jämföra

Sortera efter

1
LG OLED65G1 OLED

LG OLED65G1 OLED Evo

 • Fantastisk ljusstyrka
 • Ser ut som en tavla på väggen
 • Moderna spelfunktioner
Vi rekommenderar:
2
LG OLED65C1

LG OLED65C1

 • Bra ljusstyrka
 • Användarvänligt gränssnitt
Vi rekommenderar:
3
Philips The One

Philips The One Performance

 • Prisvärd
 • Stöd för HDR10+/ Dolby Vision
 • Enkel att konfigurera
Vi rekommenderar:
av Marcello Rongione Senast uppdaterad : Jan 01, 2022

Det här testet har fått betyget:

14 Röster, Genomsnitt: 4.9/5

En TV är en självklar del i många hem. Runt den kan familj och vänner samlas för att njuta av mysiga filmkvällar, spännande serier eller viktiga fotbollsmatcher.

Att välja TV-modell kan dock vara lättare sagt än gjort, inte minst med tanke på alla modeller som finns tillgängliga idag. Dessutom utvecklas teknologin ständigt – nya funktioner tillkommer, gamla plockas bort. Det gäller alltså att hänga med i utvecklingen för att hitta den perfekta TV-apparaten för ditt hem.

För att du enklare ska hitta den bästa tv-apparaten har vi sammanställt testvinnare i följande kategorier:

 1. LG OLED65G1 OLED Evo – Bäst i test
 2. LG OLED65C1 – Vi rekommenderar.
 3. Philips The One – Bästa budgetvalet
 4. Samsung QE65QN95A – Bästa QLED-tv.
 5. Samsung QLED QE65Q950TS – Bästa 8K-tv.

Nedan kan du läsa mer om varje tv-apparat och dess funktioner för att enklare hitta en modell som passar just ditt behov.

Glöm inte bort att du kan jämföra alla tv-apparater med hjälp av vår jämförelsefunktion i listan längst upp på sidan. Markera de tv-modeller du vill jämföra och klicka på ”Jämför” för en detaljerad översikt.

Så gjorde vi bedömningen

I bedömningen av de tv-apparater vi valt ut som testvinnare har vi utgått från en rad olika källor, framför allt tidigare experttester. Vi har dock även tagit del av användarnas egna betyg och omdömen för att skapa oss en bättre uppfattning av hur TV:n presterar i vardagen.

Bortsett från det har vi även granskat varje individuell TV-modell och dess egenskaper. Här är några av de kriterier vi bedömer i vår jämförelse:

 • Pris
 • Bildteknologi
 • Upplösning
 • Energiklass/energiförbrukning
 • Installation
 • Mjukvara
 • Kompabilitet
 • Funktionalitet

Observera att jämförelsen innehåller affiliate-länkar, men att våra rekommendationer inte är under inflytande av våra samarbetspartners. Vi vill erbjuda så korrekta och rättvisa rekommendationer som möjligt.

Testvinnare - TV

Visa alla produkter

1. LG OLED65G1 OLED Evo- Bäst i test

LG OLED65G1 OLED
LG OLED65G1 OLED bakifrån
LG OLED65G1 OLED
  • Bildskärm: OLED
  • Skärmstorlek: 65″
  • Upplösning: 3840 x 2160
  • Visningsformat: 4K UHD
  • HDR: Ja
  • Smart-TV: Ja
  • Energiklass: Klass G
  • Årlig energiförbrukning: 128 kWh

Köp nu:

 • Fri frakt över 500 kr.
 • Drive in - boka online, hämta utanför butik!
 • 60 dagars öppet köp.
 • Fri frakt över 500 kr.

LG är kända för att tillverka några av världens bästa TV-apparater. Nu har de lanserat sin senaste OLED-serie som fått både experter och användare att tappa hakan. LG OLED65G1 OLED Evo är en ultramodern TV som tar ditt TV-tittande till helt nya nivåer med sin makalösa ljusstyrka, skärpa och kontraster.

LG OLED65G1 OLED Evo har fått mängder av fina omdömen och står dessuto som vinnare i en rad olika tester. Den har till exempel utsetts till Bästa OLED-tv och Bästa gaming-TV i T3 Awards 2021. Det säger en hel del om dess prestanda.

Är du ute efter en ultramodern TV som levererar kvalitet på i princip alla punkter är LG OLED65G1 OLED Evo det ultimata valet för dig. Den kommer i flera olika storlekar, men vi har valt att fokusera på 65-tummaren.

Läcker Gallery Design

Med sin läckra Gallery Design är LG OLED65G1 OLED Evo helt klart en TV som hör hemma på väggen. När du inte använder TV:n kan du nämligen välja att visa olika konstverk och på så sätt förvandla rummet till ett levande galleri.

Baksidan har fått en uppgradering och är ännu smalare än förra årets modell med sina 2 cm. Det innovativa väggfästet är dessutom utformat på ett sätt som gör att TV:n kan sitta helt i linje med väggen.

Den slimmade konstruktionen i kombination med den ultrasmala ramen ger TV:n ett mycket minimalistiskt intryck. Här finns faktiskt inte ens en LG-logotyp.

Värt att nämna är dock att du endast får med ett väggfäste när du köper LG:s G1. Vill du ha TV:n ståendes måste du alltså köpa till ett ställ eller fötter separat.

Innovativ EVO Panel för bättre ljusstyrka

G1 är en OLED-tv som inte bara bjuder på mjukvaruuppdateringar och några få designjusteringar – här har LG nämligen adderat en helt ny paneldesign som de valt att kalla EVO Panel.

OLED-teknikens huvudsakliga akilleshäl har länge varit ljusstyrkan som sällan kunnat mäta sig med LED-skärmar. Under lång tid har tillverkare kompenserat för en sämre ljusstyrka med skarpare kontraster och djupare svärta, vilket har fungerat bra.

Nu har LG alltså tagit ett kliv in i framtiden genom att introducera den nya EVO-panelen som har ett extra lager för att förbättra ljusstyrkan utan att för den delen energiförbrukningen avsevärt eller öka risken för pixelskador.

Den nya tekniken gör de allra ljusaste punkterna, så som gatulampor, lyktor, eld eller rent solljus, ännu mer intensiva. Lyckligtvis har den uppgraderade ljusstyrkan inga negativa effekter på skärmens svärta – faktum är att kontrasterna mellan ljusa och mörka partier blivit ännu bättre. Detta visar sig extra bra om du utnyttjar TV:ns stöd för Dolby Vision HDR.

Exceptionell bildkvalitet

LG OLED G1 levererar en hisnande bra bildkvalitet i 4K med ett fantastiskt färgomfång, utmärkt ljusstyrka och skarpa kontraster. Detta gör att scenerna mer tredimensionella och effektfulla.

Här finns också en ny version av LG:s bildbehandlingssystem AI Picture Pro som automatiskt justerar bilderna beroende på vad de innehåller. Med andra ord kan TV:n automatiskt känna igen specifika scener och objekt och förstärka dem för att de ska efterlikna den verkliga världen, utan att för den delen påverka hela bilden unisont.

Varken experter eller användare hittar något att klaga på när det gäller bildkvaliteten. Expertrecensenterna är överens om att bilden slår alla tidigare OLED-skärmar från LG och användare menar att de nästan blev tårgöda när de testade TV:n för första gången.

Gaming och sport på nya nivåer

G1 kan också vara ett ypperligt alternativ för dig som spelar. Först och främst kan EVO-panelen vara extra fördelaktig för grafiken i videospel eftersom den får scenerna att kännas mer dynamiska och intensiva.

Dessutom kommer TV:n med fyra HDMI-ingångar som alla har stöd för de senaste spelfunktionerna, så som VRR, EARC, Nvida G-Sync, AMD Freesync och HDMI 2.1-standard. Game Optimizer samlar dessutom alla spelinställningar på en och samma instrumentpanel.

Även sportälskare kommer att älska G1. TV:n har nämligen inga problem med att hänga med i tempot på snabba matcher. Rörelserna är mjuka och med funktionen Sports Alert kan du dessutom få värdefulla uppdateringar om dina favoritlag, även om tittar på något annat.

Moderna anslutningar och uppdaterad mjukvara

Trots att G1 är en mycket slimmad tv-apparat har LG ändå lyckats integrera alla moderna ingångar och anslutningar på ett snyggt sätt.

Här finns som tidigare nämnt fyra HDMI-ingångar, alla med stöd för HDMI 2.1, men också tre USB-portar. TV:n är också utrustad med Wi-Fi och Bluetooth som tillåter trådlösa anslutningar.

Även mjukvaran har fått sig en uppdatering där den största förändringen är startsidan som numera tar upp hela skärmen istället för bara den nedre kanten (även om denna fortfarande finns kvar). För vissa kan detta förmodligen upplevas som en aning störande eftersom du inte längre kan bläddra i menyn samtidigt som du tittar på TV.

Syftet med det nya gränssnittet att erbjuda enkel access till innehåll som är relevant för just dig, exempelvis filmer och serier. Poängen är helt enkelt att TV:n ska hitta program och filmer du gillar istället för att du själv ska behöva leta efter dem.

Det finns också möjlighet att dela TV-skärmen på din mobiltelefon eller lyssna på TV:ns ljud på upp till tre mobila enheter. Här finns också stöd för röstassistenterna Alexa och Google Assistant.

Ljudet enda bristen

LG OLED65G1 OLED Evo är utrustad med ett liknande AI-system för ljudet som för bilden.  AI Sound Pro känner igen ljudeffekter, röster och musik och optimerar sedan ljudet automatiskt för att öka din inlevelsekänsla och skapa en mer dynamisk ljudbild. Och enligt experterna fungerar detta system oftast mycket bra.

Det finns dock ett problem och det är att systemet inte riktigt accepterar gränserna för TV:ns inbyggda högtalare. I och med att detta är en mycket kompakt och smal TV finns det inte mycket utrymme för rejäla högtalare, vilket leder till att basen är långt ifrån den bästa.

Även om ljudkvaliteten är förmodligen tillräckligt bra för de flesta, men om du vill att ljudet ska matcha bilden rekommenderar vi att du kompletterar med ett separat ljudsystem.

Slutomdöme

Det finns inte mycket dåligt att säga om LG:s nya OLED-serie. Användare såväl som experter är överens om att den håller riktigt hög kvalitet på de flesta punkter. Den nya EVO-panelen ger en imponerande ljusstyrka och TV:ns intelligenta AI-funktioner jobbar hårt för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen, vare sig du spelar spel eller tittar på film.

Om vi måste nämna några nackdelar med modellen så måste det vara ljudkvaliteten som inte riktigt motsvarar bildkvaliteten. Det är dessutom tydligt att detta är en TV gjord att ha på väggen, särskilt med tanke på att du endast får med ett väggfäste.

Bortsett från det är LG OLED65G1 OLED Evo helt klart en värdig vinnare av utmärkelsen Bäst i test 2022. Har du råd att betala den relativt saftiga prislappen kommer du inte att bli besviken, det är både vi och experterna säkra på.

 • Ljusare skärm med extrem skärpa och kontrast.
 • Gallery Design gör TV:n till en del av inredningen - ser ut som en tavla på väggen.
 • Passar bra för gaming tack vare sina moderna ingångar och snabba responstider.
 • Ställ ingår inte i, endast väggfäste.

2. LG OLED65C1- Vi rekommenderar

LG OLED65C1
9 LG OLED65C1
LG OLED65C1 sidan
LG OLED65C1 ovan
  • Bildskärm: OLED
  • Skärmstorlek: 65″
  • Upplösning: 3840 x 2160
  • Visningsformat: 4K UHD
  • HDR: Ja
  • Smart-TV: Ja
  • Energiklass: Klass G
  • Årlig energiförbrukning: 126 kWh

Köp nu:

 • Drive in - boka online, hämta utanför butik!
 • Fri frakt över 500 kr.
 • 30 dagars öppet köp.
 • Leveranstiden är 0-3 arbetsdagar.

LG OLED65C1 är uppföljaren till den hyllade OLED CX som blivit en storfavorit i många hushåll sedan lanseringen 2020. Det var alltså inte konstigt att användare såväl som experter hade mycket höga förväntningar på C1. Kunde den verkligen bli så mycket bättre? Svaret är ja – OLED C1 imponerar faktiskt på de flesta områden.

Även om skillnaderna kanske inte är häpnadsväckande erbjuder C1 bättre uppskalning och surroundljud, tack vare LG:s senaste processor Alpha A9. Processorn använder sig dessutom av AI för att analysera och optimera innehåll så att det bättre ska efterlikna verkligheten.

C1 kommer i flera storlekar, men i den här beskrivningen har vi valt att utgå ifrån 65-tummaren.

Snygg design

Rent designmässigt är C1 ganska lik sin föregångare. Båda modellerna har samma eleganta utseende med en smal metallram och ett silverfärgat stativ som känns stabilt och rejält. Det går förstås också att montera C1 på väggen, men den ser minst lika läcker ut på stativet.

Vid toppen är modellen ultratunn, faktiskt tunnare än din mobiltelefon. Lite längre ner på baksidan finns en lite bredare del på dryga 5 cm där LG placerat högtalare och de olika ingångarna.

Stativet är med sina 25 cm TV:ns bredaste del, men detta är inget som stör. Istället ger det TV:n en låg tyngdpunkt, vilket gör att den står extra stadigt.

Det enda som kan ses som en nackdel vad gäller designen på C1 är dess glasskärm. Den kan nämligen bli en aning reflekterande i starkt dagsljus, vilket kan göra de ljusa partierna på skärmen mindre effektfulla och försämra svärtan.

Ingen EVO Panel, men ändå utmärkt bild

Till skillnad från LG:s nya flaggskepp G1 är C1 inte utrustad med samma innovativa EVO Panel som ger en förbättrad ljusstyrka. Trots det håller C1 utan tvekan måttet och levererar en imponerande bildkvalitet med bra ljus, även i ljusa rum.

Mycket av detta har att göra med C1:s intelligenta sensorer som känner av bakgrundsbelysningen. Är rummet mycket ljust kommer den alltså att öka ljusstyrkan för att erbjuda en optimal tittarupplevelse.

TV:n har också stöd för HDR10 (tyvärr inte HDR10+) samt Dolby Vision, som går att utnyttja hos flera streamingtjänster som, Disney+ och Netflix.

I övrigt är färgåtergivningen utmärkt, så även kontrasten och skärpan i bilden. Vid rörelser kan det uppstå viss oskärpa, men det märks klart och tydligt att LG lagt mycket vikt vid att utveckla rörelsehanteringen under de senaste åren.

Uppskalningen är även den fläckfri – tjugo år gamla filmer ser ut som att de producerats i 4K-kvalitet. Något som däremot kan förbättras är skärmens hantering av hudtoner, framför allt ansikten som ibland kan få en röd nyans.

Bra gaming-TV

C1 är inte bara skicklig på att visa film och serier med biokänsla – den passar minst lika bra för gaming. Här finns först och främst instrumentpanelen Game Optimizer (som även finns på LG OLED G1) som tillåter dig att justera bildinställningar, så som skugga och ljusstyrka, manuellt beroende på spel.

Du har också funktionen Prevent Input Delay som kortar ner signalfördröjningen till så lite som 10 ms samt stöd för ALLM, eARC, G-sync och Free Sync.

Moderna ingångar och LG Magic-kontroll

Vad gäller anslutningar har C1 samma uppsättning som sin föregångare, det vill säga fyra HDMI 2.1-portar (varav en har stöd för eARC/ARC) och tre USB-enheter. Här finns även en optisk ljudutgång och TV:n har dessutom utrustad med både Wi-Fi och Bluetooth som öppnar upp för trådlös anslutning.

När du köper C1 får du dessutom med fjärrkontrollen LG Magic som gör det enklare än någonsin att styra din TV. Det enda du behöver göra är att rikta den mot TV:n och styrka muspekaren med dina rörelser. Självklart kan du även använda knapparna för att navigera dig fram.

Fjärrkontrollen känns skön i handen och drivs av två vanliga AA-batterier. Den har dessutom en inbyggd mikrofon som gör att du kan söka efter innehåll med hjälp av rösten. Eftersom C1 har stöd för röstassistenterna Amazon Alexa och Google Assistant kan du även använda dem för att styra din TV.

Stöd för alla stora appar

Precis som övriga Smart TV-apparater från LG är C1 utrustad med plattformen WebOS. Nyheten är att du numera kommet till en hemskärm som täcker hela bilden om du klickar på hemknappen. Tidigare låg menyn i den nedre delen av skärmen, vilket tillät dig att fortsätta titta på TV under tiden du navigerade i menyn.

WebOS har stöd för de flesta apparna, så som Netflix, Amazon Prime, Disney Plus och Apple TV. Det finns också möjlighet att installera musikappar, exempelvis Spotify eller Amazon Music. Gränssnittet är blixtsnatt och enkelt att förstå sig på.

På hemskärmen hittar du dina mest använda appar. Här kan du även få rekommendationer baserat på de filmer, TV-program och serier du tittat på tidigare, vilket är en ny funktion som säkerligen kommer att uppskattas av många serie- och filmälskare.

Även du som älskar sport har en ny funktion att se fram emot, nämligen sportintegration. Här kan du helt enkelt berätta för C1 vilka lag du hejar på och därefter kommer TV:n automatiskt att hålla dig informerad om kommande matcher och resultat.

Välpresterande TV-högtalare

Jämfört med många andra TV-apparater med OLED levererar C1 ett riktigt bra ljud. Mycket av detta har förstås att göra med att LG fått plats med bättre högtalare på TV:ns baksida. Med tunnare modeller – så som LG OLED G1 – blir detta svårare, vilket också påverkar ljudkvaliteten.

Tack vare AI Sound kan LG C1 förvandla vanliga stereoljudspår till högklassigt Dolby Atmos-ljud. Även om detta är förstås inte ger dig samma bioljud som en soundbar (framför allt storfavoriten Sonos Arc) är det ändå tillräckligt för de som inte har så höga krav på ljudet.

Om du vill köpa till en soundbar kan det vara bra att känna till att en av HDMI-portarna har stöd för eARC/ARC. Detta innebär att du enkelt kan skicka TV:ns Dolby Atmos-ljud till soundbaren och kontrollera volymen med hjälp av en och samma fjärrkontroll.

Slutomdöme

LG OLED C1 är en riktig storfavorit, både bland experter och användare, och med all rätt. Detta är en TV som levererar hög kvalitet på de flesta punkter – från design och bildkvalitet till mjukvara och ljud.

Enligt experter sätter C1 standarden för TV-modeller med OLED-teknik. De menar också att TV:n erbjuder bland de bästa bilderna de sett och att de många spelfunktionerna gör den till ett ypperligt alternativ för gamers. Även användarna beskriver den som makalös och menar att de varmt kan rekommendera C1 till andra.

De få nackdelarna med LG OLED C1 är priset som är en aning högt. Glasskärmen kan också vara en aning reflekterande på ljusa dagar och hanteringen av ansikten kunde varit snäppet bättre. Bortsett från det finns det dock ingenting att klaga på. C1 är ett bra val för dig som vill ha en TV som klarar av film och serier såväl som sport och spel.

 • Imponerande ljusstyrka och bildkvalitet.
 • Läcker, minimalistisk design.
 • Klarar både film, serier, sport och spel.
 • Bättre ljud jämfört med många andra OLED-TV.
 • Användarvänligt gränssnitt med stöd för många appar.
 • Glasskärmen kan bli något reflekterande i starkt dagsljus.
 • Hanteringen av ansikten kunde varit bättre.
 • Något brett stativ.

3. Philips The One Performance- Bästa budgetvalet

Philips The One
Philips The One
  • Bildskärm: LED
  • Skärmstorlek: 58″
  • Upplösning: 3840 x 2160
  • Visningsformat: 4K UHD
  • HDR: Ja
  • Smart-TV: Ja
  • Energiklass: Klass G
  • Årlig energiförbrukning: 129 kWh

Köp här:

 • Drive in - boka online, hämta utanför butik!
 • Fri frakt över 500 kr.
 • 30 dagars öppet köp.
 • Leveranstiden är 0-3 arbetsdagar.

Philips The One Performance är en serie TV-modeller som kombinerar kvalitet och funktion till ett minst sagt överkomligt pris. Om du är ute efter en prisvärd LED-TV, men inte vill tumma på prestanda kan detta helt klart vara något för dig.

Visst får du räkna med en del kompromisser med tanke på att Philips The One bara kostar en bråkdel av de premiummodeller som dominerar marknaden. Å andra sidan får du mycket av det som de dyrare modellerna har, och även en del av vad de saknar.

I vår sammanställning har vi valt ut 58”-modellen, men Philips The One finns i flera storlekar – från 43” upp till 70”.

Design som sticker ut

Philips The One bjuder på en elegant design och en byggkvalitet som får TV:n att kännas betydligt dyrare än vad den är. Till skillnad från många andra modeller har The One fått ett silverfärgat chassi och huruvida det är positivt eller negativt är en smaksak.

Experter menar att den ljusa färgen framhäver TV:ns relativt tjocka ram och gör den svår att ignorera. Andra har inga problem med designen utan menar att Philips The One passar bra in i deras vardagsrum.

Rent storleksmässigt är Philips The One inte i närheten lika slimmad som övriga modeller i vår jämförelse. Å andra sidan är detta en LED-TV, så några extra centimeter får man räkna med, i dete här fallet cirka 8cm. TV:n står stabilt på ett ställ som känns rejält och som dessutom har en ganska snygg design.

Moderna ingångar och hyllad mjukvara

De flesta ingångar och anslutningar hittar du på TV:ns baksida. Här finns dock även en HDMI-ingång, en USB-port och en AUX-ingång på sidan av TV:n för extra enkel access.

Samtliga HDMI-ingångar har stöd för ARC (dock ej eARC), vilket innebär att du kan koppla in ett separat ljudsystem i vilken som helst av dem. Philips The One erbjuder även trådlösa anslutningsmöjligheter, både via Wi-Fi och Bluetooth.

Vad gäller mjukvarusystem är Philips The One utrustad med Android TV 9, en mjukvara som gjort succé bland användarna själva som beskriver den som oslagbar. Med Android TV 9 får du tillgång till Google Play Movies och Chromecast, men också Google Assistant för smidig röststyrning.

Utöver det får du även ett stort utbud av appar, så som YouTube, Prime Video, Netflix och Disney+ för att nämna några. Värt att nämna är dock att varken Prime Video eller Disney+ har stöd för HDR, vilket är lite utav en miss.

Goda konfigurationsmöjligheter

En stor fördel med Philips The One är den lättanvända och omfattande menyn för TV-inställningar. Här kan du enkelt anpassa bild, ljud och även Ambilight precis som du vill ha det. Du får dessutom en kort förklaring som beskriver vad de olika inställningarna gör, vilket är en uppskattad detalj.

Att det är så enkelt att justera inställningarna är tur – de förprogrammerade inställningarna är nämligen långt ifrån optimala. Färgerna är väldigt mättade och ljusstyrkan inte den bästa. Du kommer med andra ord att behöva göra en del konfigureringar i efterhand.

HDR-läge och Ambilight för en starkare upplevelse

Så fort du gjort alla nödvändiga konfigureringar kommer du att märka en stor skillnad, både vad gäller dynamik, skärpa och ljusstyrka. Rörelser ser naturliga ut och kontrasterna är snygga, även i mörkare scener.

HDR-läget fungerar bra, framför allt i Vivid Mode som gör scenerna djupare och mer effektfulla än Movie Mode. HDR10+ kan dock göra bilderna för mörka och nästan få motiv att försvinna i bakgrunden. För ljusare filmer fungerar funktionen dock utmärkt.

Ytterligare en funktion som får Philips The One att sticka ut i vår jämförelse är dess tresidiga Ambilight. Lamporna på baksidan av TV:n sprider ett härligt ljussken i rummet som matchar färgerna på skärmen för att förstärka tittarupplevelsen.

Ambilight är faktiskt en av de funktioner som användarna själva uppskattar mest. De menar att det skapar ett extra djup när man tittar på film såväl som serier.

Komplettera med soundbar

Om det är något Philips The One faller på så är det ljudkvaliteten. TV:n har nedåtriktade högtalare som visserligen ger ett ganska starkt ljud, framför allt i Movie Mode. Men bättre än så blir det inte. Ljudet är ganska platt och saknar bas, men dialoger låter emellertid bra.

För att verkligen njuta av ett ljud som matchar bilden rekommenderar vi att du köper till en soundbar. Med tanke på att Philips The One är en relativt billig TV är ett bra ljudsystem en investering väl värd pengarna.

Slutomdöme

Om du är ute efter en prisvärd TV med god prestanda kan denna Philips mycket väl vara ”The One” för dig. Visst finns det vissa brister, till exempel att du måste göra en hel del konfigureringar själv och helst köpa till en soundbar, men i övrigt är detta en LED-tv som imponerar, särskilt med tanke på prislappen.

Användare såväl som experter ger TV:n höga betyg och hyllar den lite extra för Android TV och Ambilight. De menar också att du mycket TV för pengarna. Men köp till ett ljudsystem – det är det värt.

 • Ger dig mycket TV för pengarna.
 • Stöd för HDR10+ och Dolby Vision för extra effektfulla och realistiska bilder.
 • Snygg LED-belysning baktill (ambilight) som ökar biokänslan.
 • Enkelt att konfigurera bild- och ljudinställningar manuellt.
 • Inte det bästa ljudet.
 • Designen är inte den snyggaste vi sett.

4. Samsung QLED QE65Q950TS- Bästa 8K-tv

Samsung QLED QE65Q950TS
Samsung QLED QE65Q950TS
Samsung QLED QE65Q950TS
  • Bildskärm: QLED
  • Skärmstorlek: 65”
  • Upplösning: 7680 x 4320
  • Visningsformat: 8K
  • HDR: Ja                                       
  • Smart-TV: Ja
  • Energiklass: Klass D
  • Årlig energiförbrukning: 477 kWh

Köp här:

 • 30 dagars öppet köp
 • Leveranstiden är 1-5 arbetsdagar

Om du är ute efter en riktig värsting till tv kan Samsungs flaggskepp QE65Q950TS vara något för dig. Här får du en exklusiv och elegant QLED-tv med vad som minst sagt kan kallas infinityskärm -bilden fyller nämligen ut 99 procent av skärmen.

Tv:ns kraftfulla Quantum 8K-processor ger dig bildkvalitet i världsklass, oavsett källa. Dess intelligenta AI-algoritmer och avancerade HDR-teknik optimerar varje bild för en bildupplevelse utan gränser.

Exklusiv design och One Invisible Connection

Vad gäller design kan Samsung Q950TS få de flesta att tappa hakan. Först och främst har modellen en infinityskärm som gör att bilden täcker 99 procent av hela tv:n, vilket känns extra lyxigt och framför allt väldigt futuristiskt.

design Samsung QLED

Dessutom har Samsung lyckats göra modellen extremt tunn – endast 1,5 cm – trots all den elektronik som QLED-modeller ofta kräver. Hela baksidan har samma tjocklek, utan några utbuktningar över huvud taget. Så hur har Samungs lyckats med detta?

Svaret heter One Invisible Box, en extern kopplingslåda som är ansluten till själva skärmen via en transparent kabel. Kopplingslådan är utrustad med alla nödvändiga anslutningar, till exempel 4 HDMI-portar och 3 USB-portar, och är enkel att gömma undan.

Infinityskärmen, den gränslösa bildkvaliteten och One Invisible Connection gör att Q950TS snarare ser ut som en levande tavla än en tv. Du väljer själv om du vill montera den på väggen (vilket vi rekommenderar) eller om du vill använda den tillhörande foten.

Extrem bildupplösning och imponerande uppskalning

Med Samsung Q950TS får du en bild utöver det vanliga. Faktum är att detta förmodligen är så nära verkligheten du kan komma i tv-format. Här får du bild i 8K-upplösning, vilket ger dig en gränslös bildupplevelse, vare sig du tittar på film, sport, serier eller spelar spel.

En traditionell HD-tv har cirka 2 miljoner pixlar (1920×1080) medan en 4K-tv har omkring 8 miljoner pixlar (3840×2160). Q950TS, å andra sidan, har så mycket som 33 miljoner pixlar (7680×4320), vilket innebär dig extrem detaljrikedom och skärpa på en hel ny nivå.

Samsung Q950TS gör sitt bästa för att skala upp filmer och serier med lägre upplösning och lyckas bra tack vare sin avancerade maskininlärning. Detta genom dess förmåga att automatiskt hämta referenser från sin enorma databas med information för att analysera hur bilden är uppbyggd.

Bortsett från sin extrema detaljrikedom, fantastiska skärm och imponerande färgåtergivning är tv:ns uppskalningsegenskaper faktiskt bland de mest imponerande på marknaden. I många fall kan 4K-modeller ha problem med att skala upp HD-innehåll, vilket kan göra bilden grynig. Detta är dock något Q950TS lyckas undvika, vilket är minst sagt häpnadsväckande.

Intelligent processor optimerar varje bild

Samsung Q950TS är utrustad med en kraftfull Quantum 8K-processor som använder sig av avancerade AI-algoritmer för att ta din tittarupplevelse till en ny nivå. Likt många andra moderna QLED-modeller från Samsung är Q950TS utrustad med Adaptive Picture och innovativ HDR-teknik.

Dessa funktioner arbetar tillsammans för att analysera och optimera varje bild på bästa möjliga sätt, till exempel genom att reglera skärpa och ljusstyrka. På så sätt får du alltid ett optimerat innehåll med skarpa, detaljerade bilder som flyter sömlöst.

Eftersom modellens bakgrundsbelysning, som totalt består av 480 zoner, kan styras på individnivå kan du förvänta dig utmärkta kontraster med extremt mörka färger. Även när de allra ljusaste och mest levande färgerna visas på Q950TS kommer de mörka partierna att behålla sitt djup.

Bred betraktningsvinkel och anti-reflektion

Q950TS är minst sagt pampig med sina 65” och sitt unika utseende, men ytterligare en fördel är dess breda betraktningsvinkel. Det spelar ingen roll var i rummet du sitter – modellen ger en skarp och imponerande bild från alla vinklar.

Ytterligare en faktor som har viss påverkan på betraktningsvinkeln, men framför allt på tittarupplevelsen i övrigt, är tv:ns anti-reflektionsfilter.

Samsung Q950TS är nämligen utrustad med en innovativ panel som absorberar störande reflektioner och minskar ljusläckor. Med andra ord kan du njuta av filmer, serier och sport oavsett tid på dygnet, utan irriterande distraktioner från fönster eller starka lampor.

Modernt gränssnitt och objektspårning

Samsung Q950TS är utrustad med den omtyckta mjukvaran Tizen. I vanlig ordning bjuder mjukvaran på ett användarvänligt gränssnitt som ger dig enkel åtkomst till appar och övriga funktioner. Självklart har du en mängd appar att välja mellan och vill du inte styra tv:n med den tillhörande fjärrkontrollen kan du alltid ansluta den till någon av hemmets assistenter.

Vad gäller ljud presterar Q950TS bra med tanke på enhetens begränsade utrymme. Tv:n har åtta inbyggda högtalare med hög kapacitet på 70 W. Här finns även det som Samsung valt att kalla Object Tracking Sound +, en funktion som analyserar bilden och anpassar ljudet därefter.

Även om högtalarna och objektspårningen fungerar bra, finns det dock vissa brister vad gäller ljudkvaliteten som är relativt hård och skarp. Det finns med andra ord god anledning att komplettera med en soundbar för att verkligen uppnå en biokänsla.

Summering

Det råder inga tvivel om att Samsung Q950TS bjuder på kvalitet från insidan och ut. Dess lyxiga utseende i kombination med dess kraftfulla processor och gränslösa bildkvalitet gör detta till en äkta premium-tv.

Det finns dock vissa negativa aspekter som kan vara bra att ta hänsyn till. Först och främst är detta en mycket dyr tv och det finns många utmärkta alternativ som är betydligt billigare. Dessutom är 8K-tekniken långt ifrån färdigutvecklad, vilket innebär att mängden material fortfarande är mycket begränsad.

 • AI-algoritmer analyserar och optimerar bilden automatiskt.
 • Utmärkta uppskalningsegenskaper med tanke på den höga upplösningen.
 • Kraftfull Quantum 8K-processor.
 • Elegant design med infinityskärm och One Invisible Connection.
 • Ligger i en mycket hög prisklass.
 • Stödjer inte Dolby Vision (men har stöd för HDR10+).
 • Drar mycket energi.
 • 8K-tekniken är ännu inte fullt tillgänglig.

5. Samsung QE65QN95A- Bästa QLED-tv

Samsung QE65QN95A
  • Bildskärm: QLED
  • Skärmstorlek: 65″
  • Upplösning: 3840 x 2160
  • Visningsformat: 4K UHD
  • HDR: Ja
  • Smart-TV: Ja
  • Energiklass: Klass G
  • Årlig energiförbrukning: 123 kWh

Köp nu:

 • Fri frakt över 1500 kr.
 • 60 dagars öppet köp.

Samsung QE65QN95A är en riktig utmanare till OLED-modellerna, framför allt till LG:s prisbelönta modeller C1 och G1 som också ingår i vår sammanställning. QN95A är Samsungs nya flaggskepp som mycket väl kan vara den bästa QLED-tvn någonsin.

Innovativ MiniLED- och Quantom Dot-teknik gör det möjligt för QN95A att kombinera ljusa och mörka element på ett sätt som ingen annan TV-modell tidigare kunnat matcha. Dessutom är ljusstyrkan betydligt bättre jämfört med OLED-konkurrenterna. Den smakfulla designen och det imponerande ljudsystemet är ytterligare två uppskattade bonusar.

Vi har valt att fokusera på Samsungs 65-tummare i vår jämförelse, men QN95A finns även i storlekarna 55 tum, 75 tum och 85 tum.

Smakfull design

Rent designmässigt är Samsungs QN95A en fröjd för ögat. Den ultraslimmade designen – som faktiskt är drygt en centimeter tunnare än förra årets modell (Q95T) – gör att TV:n går att montera i linje med väggen för ett extra stilrent intryck. I kombination med den smala ramen ser bilden nästan utan att sväva på väggen.

Vid köp av QN95A får du dock med ett ställ som du kan använda om du vill ha TV:n ståendes. Även stället har en snygg och smakfull design, men är relativt smalt i förhållande till bildskärmens storlek. Den känns därmed inte riktigt lika stabil som exempelvis stället till LG OLED C1.

Separat box istället för sladdar

För att minimera synligheten av sladdar kommer QN95A med Samsungs One Connect-box. Konceptet är detsamma som i tidigare – boxen är utrustad med alla ingångar och anslutningar och kopplas till TV:n med en enda kabel. Designen har dock fått en uppdatering och är mer slimmad och subtil än sin föregångare.

En nackdel med boxen är dock att du inte kan fästa boxen på TV:n, vilket du kan göra med Samsungs 8K-modeller. Dessutom har Samsung gjort sladden som löper från boxen till TV:n tjockare och inte lika flexibel som tidigare i syfte att förbättra dess hållbarhet – vilket förstås är en bra tanke.

Boxen är utrustad med fyra HDMI 2.1-ingångar och har stöd för både eARC, ALLM, [email protected] och VRR (både standard HDMI VRR, Nvidia G-Sync och AMD FreeSync). Här finns även två USB-portar.

Utmärkt operativsystem och innovativ fjärrkontroll

Samsung har länge varit marknadsledande när det gäller integrerade streamingappar och QN95A är minst lika välutrustad som sina föregångare. Här finns mängder av appar – både för film, serier och musik – tillgängliga, så som Netflix, Amazon Prime Video, Disney+, Apple TV, Tidal, och Spotify för att nämna några.

Operativsystemet ser i princip likadant ut, vilket knappast är någon besvikelse. Samsungs operativsystem är trots allt ett av de bästa på marknaden. Det är snabbt, snyggt och lättnavigerat.

En spännande nyhet är dock TV:ns fjärrkontroll som har fått en liten solcellspanel. Detta gör att den kan laddas upp regelbundet, bara med hjälp av ljuset. Det går förstås också att ladda fjärrkontrollen via USB.

Kraftfull processor och fantastisk bild

QN95A är utrustad med en helt ny version av Samsungs kraftfulla Quantum-processor som man valt att kalla Neo Quantum Processor 4K. Processorn gör det bland annat möjligt för TV:n att distribuera energi från de mörkare partierna till de ljusare. Här finns också intelligenta sensorer som analyserar ljusförhållandena i det rum TV:n står och anpassar ljusstyrkan därefter.

Den största nyheten vad gäller insidan på QN95A är dock Mini LED-funktionen som i kombination med processorn har en imponerande effekt på kontrasterna i bilden. De ljusa och mörka partierna samspelar utmärkt.

Experter menar att modellen kan ha lite problem med små, ljusa objekt i helt svarta bilder som inte riktigt sticker ut som de borde. Detta är emellertid ingenting som gemeneman kommer att märka av och helt klart en petitess i sammanhanget.

Överlag imponerar QN95A på de flesta plan när det gäller bildkvalitet. Bilderna är otroligt dynamiska och fyllda av liv, framför allt de allra ljusaste partierna, så som vita skjortor eller stark belysning. Även färgåtergivningen är slående naturlig, men du kan behöva dra ner mättnaden en aning.

Något som däremot saknas är stöd för det dominerande HDR-formatet Dolby Vision. QN95A har istället bara stöd för HDR10+.

Även ljudet imponerar

I och med att QN95A är en så slimmad TV förväntar man sig ett medelmåttigt ljud. Men faktum är att Samsung – trots det begränsade utrymmet – lyckats integrera ett imponerande ljudsystem.

Här finns ett 4.2.2-system som är utformat för att skapa en tredimensionell ljudbild, liknande Dolby Atmos. Dolby Atmos-ljud går emellertid inte att spela upp på TV:n, men kan däremot skickas vidare till ett separat ljudsystem.

I övrigt levererar QN95A ett klart ljud med bra rymd och hanterar dialoger utan problem. Den kan lite svårt med djup bas, men å andra sidan har många andra TV-apparater samma problem, inte minst OLED-modeller.

Slutomdöme

Om du vill ha en TV med smakfull design, imponerande bildkvalitet, ett användarvänligt gränssnitt och bra ljud kan Samsungs nya flaggskepp QN95A vara ett utmärkt val. Detta är en QLED-tv som många experter beskriver som den bästa någonsin och som faktiskt kan vara en av de främsta konkurrenterna till de ack så populära OLED-modellerna.

I experttester får QN95A framför allt höga betyg för sin läckra design och fantastiska bildkvalitet med skarpa kontraster. Man hyllar också det imponerande ljudsystemet och det lättanvända operativsystemet som också beskrivs som marknadens bästa.

Det finns förstås en del nackdelar med QN95A också. En av dem är priset. Är du ute efter kvalitet på de flesta nivåer får du också vara beredd att betala en slant. En annan nackdel är att QN95A saknar stöd för både Dolby Vision och Dolby Atmos.

Har du däremot råd och vill ha en QLED-tv som tar din tittarupplevelse till en ny nivå kan Samsungs QN95A vara det optimala valet.

 • Imponerande ljusstyrka, kontraster och färgåtergivning.
 • Snygg, slimmad design med One Connect Box istället för sladdar.
 • Välfungerande operativsystem med användarvänligt gränssnitt.
 • Bra ljudsystem med tanke på det ultratunna chassit.
 • Saknar stöd för Dolby Vision eller Dolby Atmos.

6. LG OLED55CX

LG OLED55CX
LG OLED 55CX
  • Bildskärm: OLED
  • Skärmstorlek: 55″
  • Upplösning: 3840 x 2160
  • Visningsformat: 4K UHD
  • HDR: Ja
  • Smart-TV: Ja
  • Energiklass: Klass A
  • Årlig energiförbrukning: 151 kWh

Köp här:

 • Fri frakt.
 • Leverans inom 3-7 arbetsdagar.

LG OLED55CX är en uppdatering av föregångaren C9 som blivit en favorit bland många användare. Uppföljaren CX – där X:et ska representera siffran 10 – bjuder på samma utmärkta prestanda, men med vissa förbättringar.

Dels får du förstklassig grafik med djup svärta, skarpa kontraster och briljant färgåtergivning. Denna tv-modell är dessutom utmärkt för spel då den erbjuder blixtsnabb responstid och snygg rörelseutjämning.

LG OLED55c9 vs LG OLED55CX – Vilka är skillnaderna?

I videon nedan kan du se skillnaderna mellan förra årets testvinnare LG OLED55c9 och årets testvinnare LG OLED55CX.

Stilren design med stabil fot

Vad gäller design skiljer sig LG OLED55CX inte särskilt mycket från sin föregångare. Faktum är att de båda modellerna i princip är identiska.

Först och främst har CX samma drygt 1 cm tjocka metallram kring dess 55” OLED-skräm. Även dess baksida ser likadan ut med alla uttag och anslutningar placerade i den nedre delen av tv:n. Elektroniken gör att denna del sticker ut en aning, vilket ger tv:n dess tjocklek på 4,69 cm.

LG OLED55CX har samma rejäla fot som sticker ut på baksidan och ger tv-apparaten extra stabilitet. Även på framsidan finns ett stöd som ser till att tv:n står där den ska.

Skarp kontrast och djup svärta

LG OLED55CX är utrustad med en högklassig OLED-skärm som ger dig otroliga kontraster, extrem svärta och fantastisk färgåtergivning. Detta tack vare 100 miljoner OLED-pixlar som verkar helt oberoende av varandra och som styr över 8 miljoner separata ljuskällor.

LG OLED 55CX

Även om ljusstyrkan inte riktigt kan mäta sig med moderna LED- eller LCD-modeller kompenserar CX för detta med en rad andra funktioner, till exempel stöd för HDR10 och DolbyVision.

Modellen är dessutom utrustad med automatisk ljuskontroll som anpassar bilden efter ljussättningen i rummet, en funktion som fungerar extra bra om du tittar på DolbyVision-material.

Intelligent processor och utmärkt för spel

CX är utrustad med tredje generationens 4K A9-proceossor som faktiskt är LG:s mest kraftfulla någonsin. Processorn analyserar innehållet som visas med hjälp av avancerade AI-algoritmer. På så sätt kan tv:n automatiskt optimera klarhet, detaljer och ljusstyrka för att ge bästa möjliga upplevelse.

4K A9-processor

Ytterligare en nyhet med LG OLED55CX är dess så kallade black fram insertion i 120 Hz som gör att modellen kan hantera rörelser ännu bättre. Om du spelar spel på höga frekvenser kan detta vara en extra uppskattad finess, men i övrigt gör den ingen större nytta.

CX har dessutom mycket snabba responstider på omkring 1 millisekund. Responstid syftar på den tid det tar för pixlarna att gå från en grå nyans till en annan eller från svart till vitt och är extra viktig i spelsammanhang för att undvika släpningar i bilden.

I övrigt stödjer LG:s senaste OLED-tv både AMD Freesync och Nvidia G-sync, vars uppgift är att synka videomatningen till tv:ns uppdateringsfrekvens. På så sätt minskar risken för screen tearing, ett fenomen som uppstår när bildskärmen visar information från två bildrutor samtidigt.

Anslutningar, gränssnitt och ljud

LG CX har samma anslutningar som sin föregångare. Först och främst har du 4 HDMI-portar, varav två HDMI 2.1-portar som stödjer högre upplösning och frame rate. En av dessa ingångar stödjer dessutom eARC som gör det möjligt att även skicka högupplöst ljud.

Bortsett från det har modellen 3 USB-portar, en nätverksport, en optisk digital ljudutgång och en hörlursutgång. Du får även med LG:s Magic Remote som du kan använda som en muspekare på skärmen när du bläddrar genom mjukvaran, vilket förenklar navigeringen en hel del.

Anslutningar

Vad gäller tv:ns gränssnitt ,Web OS, är det mycket användarvänligt med en smart layout. Här finns även ett trevligt utbud av appar, närmare bestämt omkring 600 stycken. De mest populära – till exempel Netflix, HBO och Viaplay – är dock redan förinstallerade när du köper tv:n.

Även om CX har bättre inbyggda högtalare än sin föregångare är ljudet fortfarande långt ifrån det bästa. Bas och diskant fungerar bra, men tyvärr är mellanpartiet relativt platt. För en optimal upplevelse bör du komplettera med en soundbar.

Summering

LG OLED55CX är en stilren och högkvalitativ tv med hög prestanda och många intelligenta funktioner. OLED-skärmen ger djup svärta, utmärkta kontraster och anpassar dessutom bilden efter ljuset i rummet. Tack vare den snabba responstiden och goda rörelseutjämningen passar denna modell extra bra för dig som spelar.

Trots att LG CX ligger i en hög prisklass är den fortfarande en bit under 20 000 kronor-gränsen som många modeller med liknande prestanda passerat. Här får du helt enkelt mycket tv för pengarna och därför har vi valt denna tv till bäst i test i vår sammanställning.

 • Högupplöst OLED-skärm med djupare svärta och starkare kontraster.
 • Stilren och elegant design.
 • Kraftfull processor som analyserar innehållet och anpassar bilden automatiskt.
 • Snabb responstid gör modellen utmärkt för spel.
 • Ett dyrare alternativ.
 • De inbyggda högtalarna är inte de bästa.

Hitta bästa tv:n (Köpguide)

Att välja tv kan för många kännas som en svår uppgift. Dels är det ett stort inköp och dels är utbudet av tv-apparater mycket brett. Varje år lanserar tillverkare nya modeller utrustade med vassare teknologi, smartare funktioner och skarpare skärmar.

Konkurrensen bland tillverkare av tv-apparater är dock helt klart en fördel för dig som kund – hög konkurrens brukar trots allt alltid leda till bättre priser. Samtidigt kan många tv-modeller verka vara lika varandra, men ändå vara mycket olika när det kommer till funktioner och prestanda.

Därför kan det vara en god idé att lära dig lite mer om tv-apparater innan du bestämmer dig för en modell. Nedan hittar du en detaljerad köpguide innehållande all information du behöver innan du bestämmer dig för en tv till ditt hem.

Att tänka på vid köp av tv (Steg för steg)

Oavsett om du är ute efter en billigare smart-tv eller en lite dyrare modell kan du spara både tid och pengar genom att läsa igenom vår guide nedan.

Låt oss börja med några frågor som kan vara bra att ställa sig innan du börjar leta efter en passande tv-apparat.

Vart kommer du att placera din tv?

Steg ett är att fundera över är vart du faktiskt kommer att ställa din nya tv. Ska den stå på en tv-bänk eller kanske hängas upp på väggen? Kanske vill du integrera tv:n i en platsbyggd bokhylla eller i någon annan möbel?

Genom att bestämma dig för var du ska placera tv:n kan du enklare avgöra vilken storlek och design som passar ditt hem bäst. Glöm inte att se till att sladdarna räcker till tv:n och att det finns uttag i närheten.

Hur mycket tid spenderar du framför din tv?

Du bör självklart även fundera över hur mycket tid du kommer att spendera framför din tv. På så sätt kan du enklare bestämma dig för hur höga krav du har vad gäller ljud och bild.

 • Ofta. Kommer du att sitta ett flertal timmar framför tv-apparaten kan det vara bra att välja en modell med hög upplösning, bra ljusstyrka och ljud av lite högre kvalitet. Detsamma gäller om du använder din tv för att spela.
 • Sällan. Om du däremot kommer att använda apparaten mer sällan – till exempel om du ska ha den i sommar- eller vinterstugan – kan det räcka med en billigare och enklare modell.

Även om många av dagens tv-apparater erbjuder ljud av hög kvalitet är det få som kan ge den där riktiga biokänslan. Om du är ute efter en riktig filmupplevelse rekommenderar vi att du även investerar i ett bra hemmabio-system.

Vad kommer du att använda tv:n till?

Denna fråga hör på sätt och vis ihop med den ovan, men handlar lika mycket om krav på funktioner som på ljud och bild.

 • Koppla till mobilen. Om du till exempel vill kunna koppla ihop din dator eller mobil med tv:n – för att kolla på bilder eller lyssna på musik – måste modellen erbjuda denna funktion.
 • Streaming. Vill du kunna använda olika streamingtjänster, till exempel Netflix eller YouTube, kan en Smart TV vara ett bra alternativ. En Smart TV är kopplad till internet och stödjer olika appar som kan förbättra användarupplevelsen. Därmed är dessa tv-apparater också lite dyrare.
 • Tv-sända program. Är du främst ute efter att titta på nyheter eller tv-sända program och filmer är det enkelt att hitta en bra och prisvärd modell.

Hur stor tv-apparat behöver du?

Storleken på tv:n är viktig av många anledningar, inte minst eftersom en för liten eller för stor tv kan försämra tittarupplevelsen.

Dels behöver du fundera över hur långt avståndet till tv-apparaten är samt hur många som faktiskt ska titta på den samtidigt.

Det kan även vara bra att se över hur ni kommer att sitta framför tv-apparaten. Vissa modeller har nämligen en bredare betraktningsvinkel än andra, vilket innebär att fler personer får en bra bild, oavsett vart de sitter.

Oavsett var du planerar att ställa eller sätta upp din nya tv-apparat är det viktigt att du ser över måtten. Du vill inte köpa en ny tv och sedan upptäcka att den inte alls passar platsen du valt. Se till att välja en modell som passar just ditt hem.

Vilken bildteknik föredrar du?

Dagens tv-apparater kommer med en rad olika bildtekniker, till exempel LED, OLED och QLED.

Tidigare fanns även plasma, en teknik som gav en bra betraktningsvinkel samt extra djup svärta. Dock drog dessa apparater väldigt mycket energi och därför har de flesta nu försvunnit från marknaden.

Så vad ska man välja – en OLED tv, en LED tv eller en QLED tv? Låt oss förklara närmare hur de olika teknikerna fungerar.

OLED-tv

OLED är en modern bildteknik som ger en mycket tunn TV-apparat och som har extra snabb responstid. Det finns många fördelar med OLED:

 • Snabb responstid utan eftersläpningar. Med OLED -teknik kan man dessutom stänga av varje pixel helt, vilket ger en fantastisk svärta med utmärkta kontraster.
 • Tunnare och lättare. Tv-apparater med OLED är oftast mycket nättare vad gäller materialet, många av dem är till och med böjbara.
 • Energisnåla. En OLED-tv kan hjälpa dig att hålla nere dina elräkningar i längden.
 • Levande färger. Bortsett från den djupa svärtan har OLED -skärmar levande färger, vilket skapar en extra bra tittarupplevelse.
 • 170 graders betraktningsvinkel. Den breda betraktningsvinkeln gör att hela familjen kan njuta av en högklassig bild, oavsett var de sitter.

De enda nackdelarna med denna teknik är att det finns en viss risk för inbränning (skadade pixlar i samband med stillastående bilder). Dessutom är ljusstyrkan är inte lika bra som LED-tv.

LED-tv

Tv-apparater med LED-teknologi ger en utmärkt ljusstyrka och har lång livslängd. Denna bildteknik är dessutom relativt billig att tillverka, vilket gör att LED tv-apparater oftast är mycket billigare än modeller med OLED.

Även dessa modeller är relativt tunna och lätta, dock inte i samma grad som OLED.

Dessutom är betraktningsvinkeln på LED tv-apparater enbart 75 grader (vilket är mindre än hälften av OLED-skärmen) och både svärta och responstid är sämre.

QLED-tv

QLED-tekniken är en slags vidareutveckling av LED-tekniken som har många styrkor.

Först och främst har dessa tv-apparater dubbelt så bra ljusstyrka än OLED och här finns ingen risk för inbränning. Tekniken hanterar dessutom både svarta och vita färger utan problem.

Dock har även QLED-skärmen en sämre betraktningsvinkel och responstid än OLED.

Vad betyder HD, Full HD; 4K, 8K, UHD?

När du letar efter en ny tv-apparat idag kommer du att stöta på begrepp som HD, Full HD; 4K, 8K och Ultra HD. Detta kan vara lite förvirrande om du inte har koll på vad de betyder, så låt oss förklara detta för dig.

Begreppen innebär olika saker, men vad de har gemensamt är att de förklarar upplösningen på tv:ns skräm.

 • HD har en upplösning på 1280×720 pixlar.
 • Full HD har en upplösning på 1920×1080 pixlar.
 • Ultra HD har en upplösning på 3840×2160 pixlar.
 • 8K ger en upplösning på 7680×4320 pixlar.
 • 4K ger en upplösning på 3840×2160 pixlar, vilket är detsamma som Ultra HD.

Man brukar säga att ju högre upplösning tv-apparaten har, desto bättre blir bilden. Dock måste strömmens bildkälla vara kompatibel med tv-apparatens bildkälla.

Om bra bild är viktigt för dig bör du välja en modell som åtminstone har 4K-upplösning.

Källor

I vår sammanställning av marknadens bästa tv-apparater utgår vi ifrån en rad olika källor. Nedan listar vi några av dessa.

WhatHiFi.com

What HiFi är Storbritanniens motsvarighet till M3, det vill säga en webbplats med fokus på elektronik och tech. Enligt What HiFi själva är de världens främsta guide för inköp av diverse elektronik, något många läsare förmodligen kan hålla med om.

Plattformen får nämligen möjlighet att testa en mängd olika techprodukter med jämna mellanrum. De delar sedan med sig av sina åsikter i informativa, lättlästa och framför allt objektiva recensioner. Testerna är självklart oberoende av samarbetspartners och tar hänsyn till allt ifrån pris till prestanda, funktionalitet och användarvänlighet.

I vår jämförelse av tv-apparater har vi bland annat utgått från What HiFi:s recension av LG OLED55CX. Enligt dem erbjuder modellen en naturlig färgåtergivning med imponerande konstraster som gör den passande för såväl film som spel. De är dock något besvikna på att CX i princip är identisk med C9 (vår tidigare testvinnare).

What Hifi har även recenserat LG OLED65G1 OLED Evo som får högsta betyg. De beskriver modellen som en exceptionell OLED-tv med bättre ljusstyrka och skärpa än någon av konkurrenterna. G1 får även pluspoäng för sin läckra design och förbättrade fjärrkontroll, men också minuspoäng för att den saknar stativ och har ett ganska otillfredsställande ljud.

Expertomdöme av WhatHiFi.com:

LG OLED55CX 55-tums OLED-TV recension – 2020-07-24

LG OLED65G1 OLED Evo TV recension – 2021-07-08

Samsung QE65QN95A Neo QLED TV recension – 2021-03-03

Philips The One (7304) recension – 2019-01-29

Techradar.com

Techradar är en brittisk plattform som är tillgänglig i stora delar av världen. Precis som namnet antyder fokuserar Techradar på elektronik och på webbplatsen kan du ta del av allt ifrån nyheter och guider till tips och produktrecensioner.

Precis som What Hifi och M3 kan Techradar ses som en trovärdig och seriös källa när det kommer till elektronik. Deras experter får nämligen möjlighet att grundligt testa olika techprodukter, från spelkonsoler till tv-apparater, och ge sina ärliga åsikter. Recensionerna du hittar på hemsidan är alltid objektiva, enkla att förstå och dessutom väldigt intressanta.

Techradar har fått möjlighet att testa Samsung QE75Q80T. Enligt Techradar själva erbjuder modellen en följsam bild utan fördröjningar och ett imponerande ljudsystem. De menar dock att det inte är den tunnaste QLED-modellen du kan hitta och att den dessutom saknar stöd för Dolby Vision.

Expertomdöme av Techradar.com:

Samsung Q80T QLED TV recension – 2021-07-14

Råd&Rön

Råd&Rön är en av Sveriges främsta aktörer inom produkttester. Deras professionella och oberoende team av experter testar alla möjliga produkter för att hjälpa konsumenter att göra bättre och mer genomtänkta val.

I deras massiva test av tv-apparater ingår 172 modeller, bland annat vår tidigare testvinnare LG OLED55c9.För att bedöma varje tv-modell har Råd&Rön bland annat tittat närmare på bildkvalitet, upplösning, betraktningsvinkel, reflektioner, ljudkvalitet och användarvänlighet.

Observera att du måste betala för att få tillgång till hela testet.

Experttest av RådochRön.se:

Råd & Röns stora test av 245 tv-apparater.

Tek.no

Tek.no är en norsk prylsajt som fokuserar på elektronik. Precis som M3 erbjuder Tek.no hjälpsamma guider och intressanta artiklar, men också nyheter och objektiva produktrecensioner. I och med att plattformens team har goda kunskaper och lång erfarenhet kan vi med säkerhet säga att de är experter inom sitt område.

I vår jämförelse har vi bland annat utgått från plattformens eget test av Samsung QLED QE65Q950TS, den tv vi utsett till den bästa inom kategorin 8K. Enligt Tek.no är modellen ganska dyr och saknar stöd för Dolby Vision, men dessa brister kompenserar den för med sin ”gnistrande” bildkvalitet, höga användarvänlighet och intelligenta AI-funktioner.

Expertomdöme av Tek.no:

Samsung QLED QE65Q950TS recension – 2020-08-20

M3.se

M3.se är en svensk tidskrift och ”Sveriges främsta prylsajt” utgiven av IDG med fokus på all typ av hemelektronik. Här kan du läsa nyheter och produktrecensioner av en mängd olika elektronikprodukter – från mobiltelefoner, datorer och tv-apparater till datorspel och annan mjukvara. Med andra ord räknas de som experter i sammanhanget.

M3 erbjuder ett omfattande test av den tidigare testvinnaren i vår sammanställning, LG OLED55c9. Där lyfter de bland annat tv-modellens färgåtergivning och utmärkta uppskalning. Det enda som saknas enligt dem är stöd för HDR10+ och vissa appar i mjukvaran.

Expertomdöme av M3.idg.se:

LG OLED55C9 recension – 2019-12-18

Övriga källor

Nedan ser du en sammanställning av övriga källor vi använt oss av i vår jämförelse av TV-apparater.

Global.techradar.com

 • https://global.techradar.com/sv-se/reviews/lg-g1-gallery-oled-tv-oled65g1-recension
 • https://global.techradar.com/sv-se/best/basta-oled-tv-just-nu
 • https://global.techradar.com/sv-se/news/basta-tv

Ljudochbild.se (augusti 2021) 

 • https://www.ljudochbild.se/test/tv/lg-oled-g1-oled65g1/
 • https://www.ljudochbild.se/test/tv/fura-storskarmar-for-sport/lg-oled-c1-oled65c1/
 • https://www.ljudochbild.se/test/tv/samsung-qn95a-qe55qn95a

T3.com (juni 2021) 

 • https://www.t3.com/reviews/lg-g1-review

Uk.pcmag.com (juni 2021) 

 • https://uk.pcmag.com/tvs/133945/lg-oled65c1pub

Trustedreviews.com (januari 2021)

 • https://www.trustedreviews.com/reviews/philips-50pus8545

Liknande tester

actionkamera test

Actionkamera: 5 testade modeller

Drönare test

Drönare: 4 testade modeller

projektor test

Projektor: 4 testade modeller

systemkamera test

Systemkamera: 4 modeller i test

router

Router: 5 testade modeller

surfplatta test

Surfplatta: 4 testade modeller

bärbar dator test

Bärbar dator: 4 testade modeller

man med datorskärm - bäst i test

Datorskärm: 4 testade modeller

mobiltelefon - bäst i test

Mobiltelefon: 5 modeller i test

Ritplatta bäst i test

Ritplatta: 4 modeller i testet

ljudboktjänst

Ljudboksapp: 4 testade appar

Streamingtjänster test

Streamingtjänster: 8 testade tjänster

bästa webhotell

Webbhotell: 4 testade webbhotell

Matkasse bäst i test

6 testade matkassar

tv-abonnemang

TV-abonnemang: 5 tjänster i test

hörlurar bäst i test

Over-ear hörlurar: 6 testade modeller

soundbar test

Soundbar: 6 testade modeller

in-ear test

In-ear hörlurar: 5 testade modeller

Bäst Bluetooth-högtalare - bäst i test

Bluetooth-högtalare test: 4 modeller

laserskrivare

Laserskrivare: 4 testade modeller

Wifi förstärkare

Wifi-förstärkare: 3 testade modeller

Bästa laptopställ

Laptopställ: 3 testade modeller

Terminalglasögon test

Terminalglasögon: 4 modeller i test

Jämför specifikationer

Nedan kan du se testvinnarna i vår jämförelse. Du kan scrolla i sidled för att se alla vinnare.

Produkter

1
2
3

Specifikationer

LG OLED65G1 OLED Evo

LG OLED65C1

Philips The One Performance

Samsung QLED QE65Q950TS

Samsung QE65QN95A

LG OLED55CX

Betyg
Mått:B: 144,6 cm D: 2 cm, H: 88,8 cmB: 144,9 cm D: 4,7 cm, H: 86,2 cmB: 129,8 cm D: 8,1 cm, H: 76,5 cmB: 143,3 cm D: 1,5 cm, H: 81,43 cmB: 144,63 cm D: 2,59 cm, H: 89,14 cmB: 122,8 cm D: 4,69 cm, H: 70,6 cm
Vikt:29,8 kg32,6 kg18 kg26,5 kg30,3 kg18,9 kg
Bildskärm:OLEDOLEDLEDQLEDQLEDOLED
Skärmstorlek:65”65”58″65”65”55”
Upplösning:3840 x 21603840 x 21603840 x 21607680 x 43203840 x 21603840 x 2160
Visningsformat:4K UHD4K UHD4K UHD8K4K UHD4K UHD
HDR:JaJaJaJaJaJa
Smart-TV:JaJaJaJaJaJa
Energiklass:Klass GKlass GGKlass DKlass GKlass A
Årlig energiförbrukning:128 kWh126 kWh129 kWh477 kWh123 kWh151 kWh
HDMI-portar:4 st4 st4 st4 st4 st4 st
USB-portar:3 st3 st2 st3 st2 st3 st
Kompatibel med assistent:Google Assistant, AlexaGoogle Assistant, AlexaGoogle Assistant, AlexaGoogle Assistant, Alexa, BixbyGoogle Assistant, Samsung BixbyGoogle Assistant, Alexa
Bluetooth:JaJaJaJaJaJa (5.0)

Vanliga frågor och svar

Hur stor tv du bör investera i beror dels på storleken på ditt hem, men även på din budget. En större tv-modell kostar såklart mer än en mindre.

Ett större rum kräver vanligtvis en större tv, men samtidigt bör du ta hänsyn till avståndet mellan sittplats och skärm. Minsta sittplats för en 40”-skärm är omkring 1,2 meter. För en 60”-skärm bör avståndet inte vara mindre än 1,8 meter.

Med OLED får du en lättviktig och energisnål tv med kort responstid, bred betraktningsvinkel och levande färger. De enda nackdelarna är att ljusstyrkan är något sämre samt att det finns risk för skadade pixlar vid stillastående bilder.

Vilken tv som passar dig bäst beror på dina individuella behov, men även på din budget.

Om du använder tv:n ofta och har höga krav på ljud och bild kan det vara värt att lägga några extra kronor på en bra OLED-skärm. Använder du främst tv:n för att titta på nyheter och tv-program då och då kan det räcka med en något billigare LED-tv.

Tänk på att kontrollera elförbrukningen i valet av tv eftersom vissa modeller är dyrare än andra i driftkostnader.

En Smart tv är en vanlig tv med en inbyggd mjukvara som gör att den kan anslutas till internet. Via Smart tv:n kan du få tillgång till olika appar – till exempel YouTube, Netflix och HBO – som förbättrar din tittarupplevelse. Du kan även surfa in på internet via mjukvarans egen webbläsare.

QLED är en avancerad och ultramodern teknik som ger dig extremt bra ljusstyrka och upplösning. Med en QLED-skärm finns ingen risk för inbränning (skadade pixlar), däremot kan skärmen ge en något sämre betraktningsvinkel.

Storleken på en tv anges alltid i tum där en tum motsvarar 2,54 cm. Dock utgår man inte ifrån bredden på tv:n, utan från diagonallängden – det vill säga från hörn till hörn. En tv med en skärm på 60 tum (60”) har alltså en diagonallängd på 1,52 cm.

Hjälpte det här testet om TV dig?

14 Röster, Genomsnitt: 4.9/5
Skriv recension

Dela testet

Liknande tester

actionkamera test

Actionkamera: 5 testade modeller

Drönare test

Drönare: 4 testade modeller

projektor test

Projektor: 4 testade modeller

Vill du få exklusiva uppdateringar?

 1. LG OLED65G1 OLED

  LG OLED65G1 OLED Evo

  Bäst i test
 2. LG OLED65C1

  LG OLED65C1

  Vi rekommenderar
 3. Philips The One

  Philips The One Performance

  Bästa budgetvalet

Vanliga frågor och svar

Hur stor tv du bör investera i beror dels på storleken på ditt hem, men även på din budget. En större tv-modell kostar såklart mer än en mindre.

Ett större rum kräver vanligtvis en större tv, men samtidigt bör du ta hänsyn till avståndet mellan sittplats och skärm. Minsta sittplats för en 40”-skärm är omkring 1,2 meter. För en 60”-skärm bör avståndet inte vara mindre än 1,8 meter.

Med OLED får du en lättviktig och energisnål tv med kort responstid, bred betraktningsvinkel och levande färger. De enda nackdelarna är att ljusstyrkan är något sämre samt att det finns risk för skadade pixlar vid stillastående bilder.

Vilken tv som passar dig bäst beror på dina individuella behov, men även på din budget.

Om du använder tv:n ofta och har höga krav på ljud och bild kan det vara värt att lägga några extra kronor på en bra OLED-skärm. Använder du främst tv:n för att titta på nyheter och tv-program då och då kan det räcka med en något billigare LED-tv.

Tänk på att kontrollera elförbrukningen i valet av tv eftersom vissa modeller är dyrare än andra i driftkostnader.

En Smart tv är en vanlig tv med en inbyggd mjukvara som gör att den kan anslutas till internet. Via Smart tv:n kan du få tillgång till olika appar – till exempel YouTube, Netflix och HBO – som förbättrar din tittarupplevelse. Du kan även surfa in på internet via mjukvarans egen webbläsare.

QLED är en avancerad och ultramodern teknik som ger dig extremt bra ljusstyrka och upplösning. Med en QLED-skärm finns ingen risk för inbränning (skadade pixlar), däremot kan skärmen ge en något sämre betraktningsvinkel.

Storleken på en tv anges alltid i tum där en tum motsvarar 2,54 cm. Dock utgår man inte ifrån bredden på tv:n, utan från diagonallängden – det vill säga från hörn till hörn. En tv med en skärm på 60 tum (60”) har alltså en diagonallängd på 1,52 cm.