Vilken ljudboksapp är bäst?

Baserat på konsumenternas egna omdömen har vi utsett Storytel till den bästa ljudboksappen i vår sammanställning. Storytel har ett stort bibliotek, lång provperiod och stödjer även Windows-telefoner. Läs mer om appen nedan och läs mer om hur du hittar den bästa ljudbokstjänsten.

Välj produkter att jämföra

Sortera efter

Storytel - bästa ljudbok
Storytel
 • Lång provperiod
 • Stödjer även Windows
 • Erbjuder tillhörande läsplatta
Rekommenderad affär:
nextstory - bästa ljudbok
Nextory
 • Prisvärt baspaket
 • Erbjuder bokutmaningar
 • 3 olika familjeabonnemang
Rekommenderad affär:
BOOKBEAT
BookBeat
 • Billigt basabonnemang
 • Lägg till familjemedlemmar
 • Stödjer Apple Carplay och Apple Watch
Rekommenderad affär:

Ljudbok: 4 appar i test

av Marcello Rongione Senast uppdaterad : Juni 16, 2020

Med en ljudbokstjänst kan du ta med dig ett virtuellt bibliotek vart du än befinner dig. Via tjänstens app kan du både lyssna på ljudböcker och läsa e-böcker direkt via din smartphone. Nedan kan du jämföra tre av Sveriges bästa ljudbokstjänster 2020 och läsa mer om hur du väljer ett paket som passar dig.

Är du en av dem som säger att gärna vill läsa fler böcker, men att de saknar tid? Då kan en ljudbokstjänst vara något för dig. Med en ljudbokstjänst får du tillgång till tusentals böcker direkt vid dina fingertoppar som du kan lyssna på när och var som helst, till exempel när du tränar, städar eller reser.

Under de senaste åren har allt fler ljudboksappar blivit tillgängliga på den svenska marknaden. Även om de flesta erbjuder samma utbud av böcker kan både pris och funktion skilja sig en hel del.

För att du enklare ska hitta en tjänst som passar dig har vi sammanställt fyra ljudbokstjänster enligt kunderna är Sveriges bästa. Vi har dessutom delat in dem i olika kategorier för att du enklare ska hitta en tjänst som passar just dina läsbehov.

Om du vill jämföra ljudbokstjänsterna direkt kan du göra det i listan ovan (Tips! Bocka i de tjänster du är intresserad av för en exakt sammanställning!). Om du vill lära dig mer om hur ljudbokstjänster fungerar kan du läsa vår guide nedan.

Hur fungerar en ljudbokstjänst?

En ljudbokstjänst är ett virtuellt bibliotek som ger dig tillgång till tusentals ljudböcker och e-böcker direkt i din smartphone. På så sätt kan du lyssna när och vart som helst eftersom de flesta alltid har sina mobiltelefoner med sig.

För att få tillgång till en ljudbokstjänst behöver du först registrera dig på företagets hemsida där du anger din kontaktuppgifter och din betalningsinformation. Därefter väljer du ett användarnamn och ett lösenord som du senare kommer att använda för att logga in, både på datorn och i appen.

Alla ljudbokstjänster erbjuder en app i vilken du får tillgång till alla böcker. Appen är kostnadsfri att ladda ner och oftast kompatibel med samtliga operativsystem. I appen anger du dina inloggningsuppgifter och sedan är det bara att börja leta efter spännande böcker.

Betalningen för ljudbokstjänsten sker månadsvis via autogiro. Eftersom pengarna dras automatiskt behöver du inte hålla koll på fakturor själv. På ditt personliga konto kan du hålla koll på ditt abonnemang och se kommande inbetalningar.

De allra flesta ljudbokstjänster idag saknar bindningstider och uppsägningstider, vilket innebär att du när som helst kan avsluta tjänsten. Du kan även upp- eller nedgradera ditt abonnemang om du skulle vilja det.

5 fördelar med ljudbokstjänster

Det finns många fördelar med att använda en ljudbokstjänst. Här kommer fem av de främsta.

 1. Förbättra dina kunskaper. Att läsa eller lyssna på böcker förbättrar vår grammatik utan att vi ens tänker på det. Bortsett från kan du förbättra dina kunskaper inom diverse olika områden, till exempel matlagning, träning, trädgårdsarbete och företagsamhet.
 2. Gör tråkiga sysslor roliga. Med en bra ljudbok i öronen kan du börja se fram emot att städa, diska eller tvätta.
 3. Utmärkt tidsfördriv. En ljudbokstjänst kan vara ovärderlig när du är på resande fot, oavsett om du åker tåg, bil, flyg eller om du bara tar en promenad.
 4. Avsluta när du vill. Som tidigare nämnt saknar de flesta ljudbokstjänster bindningstid. Med andra ord är du inte bunden till något avtal, utan kan avsluta tjänsten när som helst.
 5. Bättre sömn. I ljudbokstjänsternas utbud ingår ofta guidade meditationer och självhypnos som kan hjälpa dig att sova bättre om nätterna. Det finns även en rad barnböcker som fungerar utmärkt som godnattsagor för dina barn.

Vanliga funktioner hos ljudbokstjänster

För att förbättra upplevelsen för dig som lyssnare brukar dagens ljudbokstjänster vara utrustade med flera smarta funktioner. Nedan kan du läsa mer om några av de allra vanligaste.

 • Sovtimer. En sovtimer låter dig ställa in hur länge du vill att ljudboken ska spela innan den stängs av automatiskt. På så sätt kan du eller dina barn somna till en ljudbok utan att låta den vara igång hela natten.
 • Barnläge. Barnläget är en inställning som gör att allt material i appen enbart blir anpassat för barn. På så sätt kan barnet själv utforska utbudet av böcker. För att kunna avaktivera barnläget behöver du skriva in en PIN-kod.
 • Uppläsningshastighet. Vissa föredrar en lugnare uppspelningstakt medan andra vill att det ska gå snabbare. Genom att reglera uppläsningshastigheten kan du ställa in en hastighet som passar just dig.
 • Bokmärke. Bokmärket hjälper dig att återvända till en specifik sida vid ett senare tillfälle.
 • Snabbspolning. De allra flesta ljudboksappar tillåter dig att spola fram eller tillbaka ett visst antal sekunder.
 • Offline-läge. Detta är en av de mest uppskattade funktionerna bland dagens ljudbokstjänster. Genom att göra böcker tillgängliga i offline-läge kan du spela upp dem även när du inte har internet, till exempel på flyget.

Innan du väljer ljudbokstjänst

Det finns en del saker som kan vara bra att tänka på innan du väljer en ljudbokstjänst. På så sätt kan du enklare hitta ett alternativ som passar just dig. Nedan hittar du våra bästa tips.

Välj tjänst efter ditt operativsystem

Först och främst bör du se till att ljudboktjänstens app är kompatibel med operativsystemet i din mobil.

Om du använder iOS eller Android kan du välja fritt mellan alla tjänster, men har du Windows är utbudet något mer begränsat. I dagsläget är det faktiskt bara Storytel som stödjer smartphones med Windows.

Hur mycket vill du lyssna?

De allra flesta ljudboksappar idag erbjuder olika abonnemang anpassade för olika behov. Därför är det viktigt att du funderar över hur mycket du planerar att lyssna och väljer ett paket efter det.

Du kan till exempel hitta billigare abonnemang som ger dig en gratis bok i månaden, men också familjepaket som ger obegränsad lyssning för upp till fem familjemedlemmar samtidigt.

Jämför innehållet i de olika abonnemangen noggrant innan du bestämmer dig. Kom dock ihåg att du när som helst kan upp- eller nedgradera ditt paket vid behov.

Testa kostnadsfritt

Alla ljudbokstjänster erbjuder nya lyssnare en gratis provperiod under en begränsad tid, vanligtvis mellan 14 och 30 dagar. Genom att utnyttja denna prövotid kan du enkelt ta reda på om en ljudbokstjänst är något för dig och vilket alternativ som passar dig bäst.

Det finns ingen gräns för hur många ljudboksappar du får testa samtidigt, men kom ihåg att avsluta de abonnemang du inte gillar innan provperiodens slut. Gör du inte det kommer abonnemanget att förnyas automatiskt.

Vilken ljudbokstjänst är bäst?

Vilken ljudbokstjänst som är bäst beror helt och hållet på dina personliga preferenser. Sanningen är att de flesta tjänster är ganska lika varandra, både när det gäller pris och funktioner. Dock kan innehållet i de olika abonnemangen skilja sig en hel del.

Ett tips är att titta på kundernas egna betyg för varje app (vilket du kan se i din app-butik) och att jämföra innehållet i varje abonnemang noggrant. Nedan kan du läsa mer information om fyra av Sveriges bästa ljudbokstjänster just nu.

Testvinnare - Ljudbok

Visa alla produkter

1. Storytel- Bäst i testet

Storytel - bästa ljudbok
  • Tillgänglig för: iOS, Android, Windows
  • Gratisperiod: 30 dagar
  • Bindningstid: Nej
  • Betalning: Autogiro
  • Abonnemangstyper: 3 st
  • Offlineläge: Ja
  • Barnläge: Ja

Storytel har fått goda kundbetyg och erbjuder tiotusentals böcker, både ljudböcker och e-böcker. Den enkla och användarvänliga appen är kostnadsfri att ladda ner och är även kompatibel med Windows-mobiler.

Hos Storytel finns ett abonnemang som passar de flesta och tjänsten erbjuder dessutom en extra lång provperiod på hela 30 dagar. Självklart gäller abonnemanget utan bindningstid.

App

Storytels app är helt gratis att ladda ner, både till iOS, Android och Windows. Faktum är att detta är den enda ljudboksappen som är kompatibel med Windows-mobiler.

I App Store har appen fått betyget 4,6 av 5 baserat på över 40 000 kundbetyg. I Google Play Store har över 150 000 lyssnare gett den betyget 4,2 av 5. 

Abonnemang

Storytel erbjuder tre olika abonnemang, alla innehållande obegränsad lyssning.

 • Unlimited – gäller för 1 vuxen och 1 barn (Kids Mode). Detta är det billigaste abonnemanget som dessutom går att testa gratis i 30 dagar.
 • Family – ett abonnemang som kan användas av 2 vuxna och 2 barn.
 • Family+ – perfekt för större familjer. Kan användas 3 vuxna och 3 barn.

Storytel Reader

Om du vill förbättra din läsupplevelse ytterligare kan du köpa till Storytel Reader, boktjänstens egen läsplatta. Läsplattan har en E Ink-skärm som gör att du kan läsa obehindrat både i direkt solljus och i totalmörker.

Genom att koppla ditt Storytel-konto mot din Reader kan du enkelt hålla koll på dina bokmärken och fortsätta läsa eller lyssna vart du än befinner dig.

 • Höga kundbetyg som uppskattar den enkla och användarvänliga appen.
 • Möjlighet att välja mellan två olika familjekonton beroende på antal familjemedlemmar.
 • Extra lång provperiod på 30 dagar.
 • Något dyrare än övriga ljudbokstjänster.

Teckna abonnemang:

2. Nextory- Bäst för familjen

nextstory - bästa ljudbok
  • Tillgänglig för: iOS, Android
  • Gratisperiod: 14 dagar
  • Bindningstid: Nej
  • Betalning: Autogiro
  • Abonnemangstyper: 5 st
  • Offlineläge: Ja
  • Barnläge: Ja

Nexstory är en populär ljudbokstjänst som erbjuder ett enormt bibliotek innehållande klassiker såväl som nyheter. Här finns böcker som passar de flesta och via den användarvänliga appen kan du lyssna när som helst, även offline.

Hos Nexstory kan du välja mellan fem olika abonnemang beroende på ditt individuella intresse. Med det förmånliga familjepaketet kan upp till 4 personer dela på ett abonnemang samtidigt – perfekt för den stora familjen, men också för kompisgänget.

App

Nexstorys app är tillgänglig för dig som har iOS eller Android och laddas ner kostnadsfritt med ett klick. I appen, som är extremt lättanvänd, loggar du enkelt in med dina detaljer som du angivit på hemsidan och sedan är det bara att börja lyssna.

Appen har fått goda betyg av Apple-användare – 4,5 av 5 baserat på drygt 20 000 betyg i App Store. Av Andoid-användare har den fått något lägre betyg, 3,5 av 5 baserat på fler än 4 000 röster.

Abonnemang

Nexstory erbjuder abonnemang som passar de flesta. Här finns fem olika alternativ att välja mellan:

 • Silver. Detta är Nextorys basabonnemang som dessutom är billigast. Här får du tillgång till tusentals böcker, dock inte de allra senaste nyheterna.
 • Guld. Med Guld-paketet får du tillgång till hela biblioteket, även de allra senaste boksläppen. Detta är helt enkelt ett paket för dig som vill hålla dig uppdaterad.
 • Familj 2, 3 eller 4. Nextorys familjeabonnemang kommer i tre olika storlekar och kan användas av mellan 2 – 4 personer samtidigt. Notera att det inte enbart är familjer som kan utnyttja detta abonnemang, det passar minst lika bra för kompisgänget.

Bokutmaningar

Det som får Nexstory att sticka ut bland övriga ljudbokstjänster är deras smarta funktion Bokutmaningar. Här kan du utmana vänner och familj att läsa ett visst antal böcker under en bestämd tidsperiod, till exempel under semestern eller under hela året.

Syftet med funktionen är att få fler motiverade till att läsa böcker och skapa sunda läsvanor. För att hjälpa läsarna att nå sina mål skickar Nexstory ut påminnelser och spännande lästips via appen.

 • Prisvärt basabonnemang för den som inte behöver tillgång till nyheter.
 • Läs mer genom att utmana familj och vänner i bokutmaningar.
 • Familjeabonnemang med upp till fyra användare samtidigt.
 • Kort gratisperiod
 • Ej tillgängligt för Windows

Teckna abonnemang:

3. BookBeat- Bäst för iOS

BOOKBEAT
  • Tillgänglig för: iOS, Android
  • Gratisperiod: 14 dagar
  • Bindningstid: Nej
  • Betalning: Autogiro
  • Abonnemangstyper: 3 st
  • Offlineläge: Ja
  • Barnläge: Ja

BookBeat erbjuder abonnemang som passar de flesta. Här kan du välja mellan tre olika paket och dessutom lägga till upp till fem familjemedlemmar för en fast månadskostnad. Självklart kan du testa tjänsten gratis innan du bestämmer dig.

Det som får BookBeat att sticka ut, bortsett från de skräddarsydda abonnemangen, är att deras app stödjer både Apple Carplay och Apple Watch.

App

BookBeat erbjuder en snygg och lättanvänd app som de flesta förstår sig på. Appen är helt kostnadsfri att ladda ner och kompatibel med iPhone och Android. Tyvärr finns appen inte tillgänglig för dig som har Windows.

Vad gäller betyg appen fått 4,6 av 5 baserat på drygt 10 000 omdömen i App Store. I Google Play har den fått 4,5 av 5 baserat på drygt 6000 betyg.

Lyssnar uppskattar bland annat att böckerna delats in i tydliga kategorier och den träffsäkra algoritmen för rekommendationer.

Abonnemang

Hos BookBeat kan du välja mellan tre olika abonnemang:

 • Basic – detta är det billigaste paketet som ger dig 20 timmars lyssning i månaden. Perfekt för dig som lyssnar mer sällan och vill komma undan billigare.
 • Standard – med detta paket – som dessutom är det mest populära – får du upp till 100 timmars lyssning i månaden.
 • Premium – lyssnar du ofta är Premium paketet för dig. Här får du nämligen obegränsad lyssning.

BookBeat erbjuder även möjligheten att lägga till upp till fem familjemedlemmar på samma abonnemang för en fast månadskostnad. Om du har abonnemanget Basic eller Standard delas lyssningen upp bland samtliga användare.

Apple CarPlay och Apple Watch

Borsett för att erbjuda skräddarsydda abonnemang har BookBeat även stöd för Apple CarPlay och Apple Watch. Är du en trogen iOS-användare kan detta alltså vara den optimala ljudbokstjänsten för dig.

Att appen är kompatibel med CarPlay innebär att den dyker upp på bilens bildskärm. På så sätt kan du enklare lyssna på dina favoritböcker när det är dags för en längre bilresa.

BookBeat är sedan våren 2020 även den första ljudbokstjänsten som erbjuder stöd för Apple Watch. Har du en Apple Watch kan du lämna din smartphone hemma och stället streama böcker direkt via klockan. Än så länge stöds inte nedladdning, men BookBeat planerar att lägga till det i framtiden.

 • Välj mellan tre olika abonnemang anpassade för olika läsvanor.
 • Billigt baspaket för dig som vill använda tjänsten lite mindre.
 • Stödjer både Apple Carplay och Apple Watch.
 • Kort provperiod

Teckna abonnemang:

4. Bokus Play- Bästa budgetvalet

Bokus Play
  • Tillgänglig för: iOS, Android
  • Gratisperiod: 14 dagar
  • Bindningstid: Nej
  • Betalning: Autogiro
  • Abonnemangstyper: 2 st
  • Barnläge: Ja

Bokus är en av Sveriges största aktörer inom böcker och sedan 2018 erbjuder företaget även en helt egen ljudbokstjänst. Med Bokus Play kan du välja mellan två olika abonnemang, varav baspaketet är det billigaste på marknaden.

Bortsett från att erbjuda ett omfattande utbud av böcker kan du som har Bokus Play dessutom ta del av en rad generösa bokrabatter. Dessa gäller både på Bokus och Akademibokhandels, som också är en ledande aktör på den svenska bokmarknaden.

App

Bokus Play erbjuder en enkel och smidig app som du laddar ner kostnadsfritt via App Store eller Google Play. Tyvärr är appen ännu inte kompatibel för dig som använder operativsystemet Windows.

I App Store har appen fått betyget 4,3 av 5 baserat på över 1800 röster. Den är enkel att manövrera och har ett stort urval av böcker. Dock anmärker användare på att den kan ta upp ganska mycket plats i mobilen.

Omkring 200 Android-användare har gett appen betyget 3,1 av 5, vilket är det lägsta betyget av alla ljudbokstjänster i denna sammanställning.

Abonnemang

Vad gäller abonnemang erbjuder Bokus Play två olika alternativ:

 • Bas. Detta är marknadens billigaste ljudboksabonnemang, men ger dig bara 1 kostnadsfri bok per månad. Det kan dock vara ett bra alternativ om du sällan läser mer än så.
 • Premium. Med Premium får du obegränsad lyssning varje månad och tillgång till hela biblioteket.

Rabatter och förmåner

Det som gör Bokus Play extra förmånligt är de förmånliga rabatter som följer med tjänster.

Du som har ett konto får alltid 5 procent i rabatt när du handlar på Bokus och 10 procent hos Akademibokhandeln. Hos Akademibokhandeln får du även 30 procent på presentpapper och snören.

När du väljer att handla online får du även fri frakt på båda hemsidorna.

 • Familjekonto ej tillgängligt
 • Kan ta upp mycket utrymme i mobilen

Teckna abonnemang:

Testvinnare - Ljudbok

Visa alla produkter
bästa tv

Tre testvinnande tv-apparater.

actionkamera

Actionkamera test - 4 modeller

Bäst i test hörlurar

Se marknadens bästa hörlurar.

soundbar test

Soundbar test - 3 testvinnare

Liknande tester

bästa tv

Tre testvinnande tv-apparater.

actionkamera

Actionkamera test - 4 modeller

Bäst i test hörlurar

Se marknadens bästa hörlurar.

soundbar test

Soundbar test - 3 testvinnare

Vanliga frågor och svar

En ljudbok är en vanlig bok, fast i ljudformat. Boken är inläst av en uppläsare och blir tillgänglig för dig via en ljudbokstjänst på mobilen eller surfplattan. Du kan därefter lyssna på boken vart som helst via mobilen, till exempel när du promenerar eller pendlar.

Längden på en ljudbok kan variera från några minuter upp till tiotals timmar.

En uppskattad funktion som många ljudbokstjänster ofta erbjuder är möjligheten att justera hastigheten på uppläsningen. Vill du lyssna snabbare kan du öka hastigheten och vill du att det ska gå långsammare kan du sakna ner den.

En ljudbokstjänst drar omkring 40 Mb per timme, men kan både dra mer eller mindre beroende på streamingkvalitet. Vad gäller storleken på böckerna varierar dessa beroende på hur långa de är.

Tips! Om du vill lyssna på längre ljudböcker bör du ladda ner dem i offlineläge när du är ansluten till wi-fi. På så sätt slipper du slösa bort mobildata under tiden du lyssnar.

Priserna för ljudboksappar varierar, dels beroende på hur stort bibliotek du får tillgång till, men även på hur många som använder tjänsten. Ju större paket, desto dyrare. Normalpris är dock omkring 100 – 150 kronor i månaden

En fördel med ljudboksappar är att de saknar bindnings- och uppsägningstid. Detta innebär att du när som helst kan avsluta abonnemanget.

Med en ljudbokstjänst kan du ta med dig ett virtuellt bibliotek vart du än befinner dig. Via tjänstens app kan du både lyssna på ljudböcker och läsa e-böcker direkt via din smartphone.

En e-bok är en digital version av en bok som inte är inläst. Istället läser du boken direkt på skärmen. Ljudboken är som tidigare nämnt en ljudversion av en bok som du kan lyssna på under tiden du gör något annat.

Ja, genom att ladda ner boken i offlineläge kan du lyssna på den utan internet, till exempel om du flyger eller är på semester utanför EU. De allra flesta ljudbokstjänster idag erbjuder denna smarta funktion.