Sidan innehåller affiliatelänkar som ger oss en provision när du gör ett köp. De hjälper oss att hålla sidan levande, men påverkar inte priset du betalar eller resultatet av vår analys. Vår prioritet är att ge dig pålitlig och transparent information.

Topp 3 bästa smart lamporna 2024

 1. Philips Hue White and color Starter Kit – Bäst i test
 2. Philips White Ambiance Starter kit – Bra val
 3. WiZ Smart Led Colors A60 – Bästa budgetvalet

Överblick

Philips Hue White and color Starter Kit

Philips Hue White and color Starter Kit

Bäst i test

 • Mycket anpassningsbar
 • Styr via app eller röstassistent
 • Kontrollera belysningen var du än är

Betyg

Philips White Ambiance Starter kit

Philips White Ambiance Starter kit

Bra val

 • Stämningsfullt ljus
 • Kontrolleras från olika håll.
 • En del av Hue-systemet.

Betyg

WiZ Smart Led Colors A60

WiZ Smart Led Colors A60

Bästa budgetvalet

 • Prisvärt alternativ
 • Goda anpassningsmöjligheter
 • Enkelt att installera

Betyg

Varför du kan lita på redaktionen

Vi är ett team av researchexperter med många års erfarenhet. Allt innehåll vi producerar är oberoende och baserat på objektiva kriterier. Vår process involverar en omfattande insamling och granskning av seriösa källor. Genom att analysera experttester, konsumentrecensioner, forum och magasin på både digitala och traditionella plattformar sammanfattar vi aktuell information som hjälper dig att fatta välgrundade köpbeslut anpassade efter dina användarbehov. Läs mer om oss och hur vi arbetar.

Vi har jämfört smart belysning från de största tillverkarna och valt ut de produkter som enligt oss presterar allra bäst. Vi har bland annat tittat på pris, funktioner, möjlighet att bygga ut det smarta hemmet med fler produkter i samma system, hur lätt det är att installera belysningen och användarbetyg.

Vi har dessutom läst mängder av expertrecensioner, från publikationer som TechRadar, M3 och Råd & Rön för att nämna några. De produkter du hittar i den här sammanställningen är med andra ord några av de absolut bästa och prisvärda du kan köpa i dag. Nedan hittar du exempel på några av våra källor.

Tester av branschexperter

1. Philips Hue White and color Starter Kit- Bäst i test

 • Antal lampor: 3
 • Dimbar: Ja
 • Wattmotsvarighet: 60
Philips Hue White and color Starter Kit
Philips Hue White and color Starter Kit

FÖRDELAR

 • Närmast oändliga anpassningsmöjligheter för temperatur, färg och ljusstyrka.
 • Styr med app, röstassistent eller smart strömbrytare och kontrollera belysningen även när du är hemifrån.
 • Experternas favorit.

NACKDELAR

 • Dyrt för den som inte har nytta av all funktionalitet.

I det här startkitet från Philips ingår tre lampor med vitt och färgat ljus och en brygga som gör dem till en del av Hue-systemet.

Här kan du ställa in ljusstyrka och färgtemperatur som du vill med en app eller din röstassistent (Alexa, Google Assistent eller Siri). Du kan också välja mellan 16 miljoner (!) olika färger, spara dina egna favoritljusinställningar och synka belysningen med musiken du lyssnar till eller filmen du tittar på.

Det är även möjligt att använda den smarta belysningen som en wake up-lampa, som gradvis ökar ljuset tills det är dags att stiga upp. Ljuset kan även ställas in för att bli varmare och mer harmoniskt under kvällen när du behöver varva ner.

Anpassa belysningen som du vill

Om du vill vara kreativ med din belysning har du fria händer att ställa in lamporna som ingår i Philips Hue White and Color Ambiance precis som du önskar. Du kan också ta hjälp av appen för att hitta det perfekta ljuset för dagens alla olika aktiviteter och situationer, samt ställa in scheman för när ljuset ska släckas och tändas.

Det finns även en praktisk fjärrstyrningsfunktion så att du kan kontrollera belysningen när du är hemifrån.

Enkelt att installera

Det är rena barnleken att komma i gång med den smarta belysningen från Philips – faktiskt så lätt att det egentligen inte är någon vidare installation att prata om.

Det enda du behöver göra är att ansluta belysningen till Hue-bryggan, och sedan funkar allt – dimmer, tändning, släckning och allt det andra – hur smidigt som helst.

Andra omdömen

Philips Hue White and color Starter Kit vekar vara kungen bland de smarta lamporna – den saken kan vi konstatera efter att ha läst alla positiva omdömen som produkten har fått.

Vad sägs till exempel om 4 av 5 stjärnor hos TechRadar och bäst i test hos M3? Vi skulle dessutom kunna fortsätta presentera en handfull andra experttester där det här startkitet har fått höga betyg.

Köp här:

2. Philips White Ambiance Starter kit- Bra val

 • Antal lampor: 2
 • Dimbar: Ja
 • Wattmotsvarighet: 75
Philips White Ambiance Starter kit

FÖRDELAR

 • Skapa stämningsfullt ljus för alla situationer och alla tider på dygnet.
 • Kan kontrolleras på flera olika sätt – även när du inte är hemma.
 • En del av Hue-systemet.

NACKDELAR

 • Flera experter lyfter prislappen som en nackdel.

Philips White Ambiance Starter kit har allt du behöver för att skapa stämningsfull smart belysning i ditt hem. I paketet ingår två lampor, Hue Bridge och en smart switch, som hjälper dig att dämpa ljuset, lysa upp rummet eller ställa in ljusscener med en knapptryckning.

Det svala ljuset som lamporna ger i från sig kan ställas in i över 50 000 olika nyanser, vilket betyder att du kan använda samma lampor på hemmakontoret som när du har fest på kvällen. Möjligheterna att anpassa ljuset efter situation är i princip obegränsade här.

Ljuset går att dimma och kan ställas in med någon av de förinställda scenerna. Du hittar allt från stämningsfulla ljusshower som förvandlar vardagsrummet till ett disco till lägen med kallt ljus som hjälper dig att återfå energi och fokusera.

Släck och tänd på distans

Hemma kan du styra belysningen på flera olika sätt – genom appen, via din röstassistent (Alexa, Google Assistent, Siri) eller den smarta strömbrytaren. Men du kan också släcka och tända belysningen på distans. Perfekt när du är långt hemifrån och plötsligt kommer på att du råkat lämna ljuset i källaren på.

Vad säger experterna?

Philips White Ambiance Starter kit är omskrivet i CNN, som ett bra – om än lite dyrt – startkit för alla som vill installera smart belysning. I Business Insider menar recensenten att även om systemet är dyrt är det ett av de bästa köpen hon har gjort. Även TechRadars recensent är positiv, men också här omnämns priset som en av de främsta nackdelarna.

Köp här:

Jämför priser:

3. WiZ Smart Led Colors A60- Bästa budgetvalet

 • Antal lampor: 2
 • Dimbar: Ja
 • Wattmotsvarighet: 60
WiZ Smart Led Colors A60

FÖRDELAR

 • Prisvärt alternativ till Hue-systemet.
 • Kontrollera lamporna med fjärrkontroll, app eller röstassistent.
 • Anpassningsbar ljusstyrka, färger och färgtemperatur.

NACKDELAR

 • Inte lika stora möjligheter att bygga ut ditt smarta hem som Philips produkter ger.

Är du intresserad av att börja använda smart belysning på enklast och billigast möjliga vis, utan att det märks på kvaliteten? Då är WiZ Smart Led Colors A60 produkten för dig.

De här smarta glödlamporna använder sig inte av någon hubb, utan ansluter direkt till WiFi eller Bluetooth. Sedan kontrollerar du dem antingen via den medföljande fjärrkontrollen eller via app samt Google Assistent, Amazon Alexa och Siri.

Ljuset kan dimmas, och ställas in efter den färgtemperatur du föredrar. Du har också 16 miljoner färgnyanser att välja bland samt förinställda program som hjälper dig att hitta en lämplig belysning för olika aktiviteter och ljusmiljöer.  

Med Wellness-funktionen justeras dessutom ljuset efter din dygnsrytm – från ljusare på morgonen till ett varmare ljus när det närmar sig sängdags.

Vad säger experterna om WiZ Smart Led Colors A60?

WiZ Smart Led Colors A60 kom på tredje plats i Råd & Röns stora test av smarta lampor och fick 4,5 av 5 stjärnor i recensionen hos Trusted Reviews. Vidare rekommenderas den här belysningen av Ljud och Bild och TechRadar som ett prisvärt alternativ till Philips Hue-produkter. Oavsett om du väljer lamporna från WiZ eller Philips får du ett mycket lättinstallerat och välfungerande system. Men vet du redan nu att du kommer att vilja bygga ut ditt smarta hem i framtiden är det bättre att satsa på Philips än WiZ.

Köp här:

Vanliga frågor om Smart belysning

Smart belysning kallas lampor som kopplas till WiFi och kan styras via röstkommandon, genom din AI-assistent, eller via en app i din smartphone. Viss smart belysning har även rörelsedetektorer som känner av om någon befinner sig i rummet och hur mycket ljus som kommer in i rummet utifrån.

Smart belysning är lampor som kopplas till en smart hub och sedan vidare till din WiFi-router i ditt hem. Tack vare detta kan de kommunicera med din smartphone eller dina smarta högtalare, så att du kan ställa in belysningsscheman, tända, släcka och dimma med en app eller via röstkommando.

Philips Hue White and color Starter Kit är den bästa smarta belysningen att börja med enligt vår sammanställning. I paketet finns allt för att komma i gång, och sedan kan du utvidga Hue-systemet med fler produkter efter hand.

Smart belysning består av LED-lampor som är väldigt strömsnåla. Då de behöver vara uppkopplade drar de alltid lite ström även när de är avstängda, men det är ytterst lite.

Ja, i jämförelse med vanliga glödlampor och halogenlampor är LED-lamporna som den smarta belysningen mycket strömsnåla. Eftersom de enkelt kan ställas in efter scheman och dimmas är det också enklare att spara ström med smarta lampor än vanlig belysning.

Guide: Därför ska du köpa smart belysning till ditt hem

Det smarta hemmet handlar om att utrusta bostaden med teknik som går att styra med röstkommando eller via din smartphone. Det finns allt från smarta högtalare till smarta termostater, smarta dörrklockor och säkerhetskameror, och förstås även smart belysning.

Med smarta lampor kan du stänga av och knäppa på dem genom telefonen eller med din röst. Du kan också dimma ljus till den perfekta ljusstyrkan, eller ställa in dem för att anpassa sig efter dagsljuset.

Smart belysning är bekväm och ekonomisk

Visst, det är inte jobbigt att tända och släcka lamporna i huset med strömbrytaren, men det kan du fortfarande göra även om du installerar smart belysning.

Fördelen med smarta lampor är att du också får en mängd andra smarta funktioner som gör livet mer bekvämt. Dessutom kan det hjälpa dig att minska elräkningen.

Eftersom den smarta belysningen består av LED-lampor drar de mindre ström än vanliga glödlampor. Dessutom kan du ställa in ljusstyrkan efter ett schema, eller dimma direkt från soffan med röstkommando eller app.

Med smart belysning behöver du aldrig fundera på om du glömde lampan på ute i garaget – allt går att automatisera eller stänga av via appen.

Kompatibilitet med röstassistenter

Det är smidigt att kunna använda röstassistenten i ditt hem för att kontrollera belysning. De bästa systemen för smart belysning är kompatibla med de vanligaste AI-assistenterna Siri, Alexa och Google Assistent.

När du har anslutit assistenterna till ditt smarta hem-system kan du be dem tända, släcka eller dimma belysningen.

Fler möjligheter

Det finns många olika sätt att anpassa den smarta belysningen på, och du gör det enkelt via den medföljande appen. Där kan du schemalägga belysningen så att den passar dina rutiner, exempelvis så att lampan tänds när det är dags att stiga upp på morgonen. Du kan också ställa in att belysningen ska följa solens upp- och nedgång.

Viss smart belysning går till och med att ställa in för att aktiveras av rörelse, så att den tänds när någon kommer in i rummet och släcks när ingen är där. Philips Hue låter dig även ställa in belysningen så att den synkroniseras med musiken du lyssnar på. Festligt!

Olika system för smart belysning

Om du tänkt göra ditt hem smart, med smarta glödlampor, sensorer, tak- och utomhusbelysning bör du välja produkter som fungerar i ett och samma system. Olika tillverkare använder sig nämligen av olika system, och det är knappast smidigt att behöva ha flera olika appar för att kontrollera belysning i olika delar av hemmet.

De flesta smarta lampor behöver anslutas till en så kallad smart hubb, som i sin tur ansluter dem till din router, vilket gör det möjligt att kontrollera dem via WiFi.

Philips, som är en av de populäraste tillverkarna av smart belysning använder sig av Hue-systemet, och tillverkare som WiZ och LIFX har egna system.

Jämför specifikationer

Du kan scrolla i sidled för att se alla produkter i jämförelsen.

1
image
2
image
3
image
Utmärkelse: Bäst i testBra valBästa budgetvalet
Produkt: Philips Hue White and color Starter KitPhilips White Ambiance Starter kitWiZ Smart Led Colors A60
Betyg:
Antal lampor:322
Dimbar:JaJaJa
Wattmotsvarighet:607560

Liknande tester

Portabel AC bäst i test

6 toppalternativ inom bärbar luftkonditionering.

luftvärmepump test

Luftvärmepump: 8 bästa modeller

test av luftrenare

Luftrenare: 9 bästa modeller

Bästa uppblåsbara madrass

Uppblåsbar madrass: 5 bästa modeller

madrass test

Madrass: 3 bästa modeller

fotogenvärmare bäst i test

Fotogenkamin: 3 bästa modellerna.

Takdusch bäst i test

Takdusch: 3 bästa modeller

test av braskamin

Jämför 6 braskaminer som sprider värme i hemmet.

symaskin test

Vi har valt ut 7 symaskiner som passar proffs och nybörjare.

test av övervakningskamera

Test av 5 övervakningskameror för inomhus- och utomhusbruk.

Kontinentalsäng: 6 bästa sängarna

Kontinentalsäng: 5 bästa sängarna

Testvinnare - Smart belysning