Anova Precision Sous Vide Nano får utmärkelsen bäst i test i vår sammanställning Det här är en slimmad och tystgående sous vide som är enkel att använda och som håller en stabil temperatur genom hela tillaggningen Du kan dessutom styra den via en tillhörande app där du enkelt följer tillagningsprocessen i realtid Läs mer om Anova Precision Sous Vide Nano och tre bra alternativ nedan!
Du kan scrolla i sidled för att se alla produkter i jämförelsen.
1 | 2 | 3 | ||
Utmärkelse: | Bäst i test | Bästa budgetvalet | Mest prisvärd | Vi rekommenderar |
Produkt: | Anova Precision Sous Vide Nano | Steba SV50 | Champion CHSV310 | Witt Smart Sous Vide |
Betyg: | ||||
Temperatur: | 0 - 92 grader | 0 - 90 grader | 0 - 92 grader | 0 - 95 grader |
Storlek: | 13,5 x 7,8 cm | 10,5 x 8 cm | 11 x 13 cm | 11 x 8 cm |
Kapacitet: | 20 liter | 20 liter | 15 liter | 25 liter |
När Anova Precision Sous Vide Nano testades i Råd & Röns stora sous vide-test blev den överlägsen vinnare – hela fem poäng framför tvåan. Denna kompakta cirkulator värmer upp vattnet snabbt och håller en närmast perfekt temperatur under hela tillagningen (temperaturprecision på +/- 0,1 grader). Men det är ändå inte det som gör att den sticker ut.
Det verkliga nöjet med att använda denna cirkulator är Anova-appen – ett stycke mjukvara till iOS och Android som ansluts via Bluetooth och ger dig järnkoll på tillagningen. Appen är även mycket användbar och kan bland annat användas för att ställa in temperatur. Den innehåller även mängder av tips och recept på hur du lyckas med sous vide.
Vill du inte alls använda appen behöver du dock inte det. Anova Precision Sous Vide Nano har även en inbyggd display med timer och temperaturinställning.
Cirkulatorn Steba SV50 är nära nog en proffsprodukt för dig som har provat sous vide förr, men som vill ta nästa steg. Den ger en mycket precis temperatur och låter dig hålla koll på tiden genom en inställbar timer.
På apparaten sitter en LCD-display som ger dig all information du behöver. Byggkvaliteten är dessutom så hög att du inte lär slita ut den här cirkulatorn på många år, hur mycket du än använder den.
Steba SV50 har hamnat i topp i flera tester, bland annat har den fått mycket fina betyg i Råd & Rön. Även användarna är mycket nöjda. På Bagarenochkocken.se har den mängder med 5-stjärniga betyg. De menar bland annat att den arbetar tyst och håller värmen mycket bra.
Då produkten kostar något mindre än Anova Precision Sous Vide Nano är det ett bra alternativ för dig som inte behöver app-funktionen. Detta är nämligen något som Steba SV50 saknar.
Champion CHSV310 är en mycket prisvärd cirkulator som är lätt att komma i gång med, har en stor och tydlig display och går att rengöra snabbt och utan krångel. Den har fått höga testpoäng i Råd & Rön och även användarna ger tummen upp.
Kapaciteten är lite mindre än hos andra modeller – CHSV310 rymmer 15 liter i stället för 20 – 25 som våra andra rekommenderade produkter har. Om den mindre kapaciteten passar dig eller inte beror förstås helt på personliga preferenser, hur stora mängder du ska tillaga och till hur många.
Det är hur enkelt som att komma i gång med CHSV310. Ställ bara in önskad temperatur, placera den på kanten av ett kärl, gryta eller liknande och låt den sköta resten.
Tillagningstemperaturen ligger mycket jämn, inom en noggrannhet på +/- 0.1 grader, så resultatet har alla förutsättningar att bli lika bra som med dyrare produkter. Är appar och andra funktioner inte viktigt för dig, och om 15 liter vatten är tillräckligt för att du ska kunna laga det du vill, är det här ett mycket bra val.
Witt Smart Sous Vide är en dansktillverkad cirkulator som andas kvalitet. Den har en stor och lättanvänd display och dessutom är det den modell som har störst kapacitet av våra utvalda testvinnare. Med en kapacitet på 25 liter, cirkulator med hög effekt (1000 W) upp till 95 grader får du alla förutsättningar att lyckas med middagen när du får gäster.
Enligt recensioner av produkten värmer den upp snabbt, är tyst och håller en jämn temperatur under hela tillagningen. Den kan även ansluta till en smartphone-app via Wi-Fi, som låter dig övervaka tillagningen. Du kan även starta och avsluta tillagningen via appen, vilket dock lika gärna görs direkt på maskinen.
Hur väl appen fungerar verkar det dock också råda delade meningar om. Flera användare har gett sämre betyg på grund av att de inte är nöjda med funktionen. Vi rekommenderar därför att du köper den här produkten på grund av kapaciteten och prestandan, snarare än de smarta funktionerna.
Sous vide är en metod för att tillaga mat i vakuum. Ofta handlar det om kött som tjänar på att tillagas länge under en jämn temperatur. En bit oxfilé kan exempelvis vara svår att få helt perfekt tillagad i 55 grader i en stekpanna, medan sous vide-tillagning säkerställer att den håller 55 grader rakt igenom.
Att tillaga kött länge på låg temperatur har varit känd som metod i hundratals år. Men sous vide-tekniken som vi känner den i dag, där köttet tillagas i vakuumförpackning under vattenbad, har faktiskt använts sedan 1970-talet.
I takt med att matlagningsintresset ökat har fler tillverkare börjat producera sous vide för hemmabruk. Numera är det en självklar del av alla köttälskande hemmakockars kökstillbehör.
Det finns två typer av sous vide-maskiner för hemmabruk: de som har en medföljande behållare där vattnet värms upp och de som använder sig av cirkulatorer.
En sous vide-cirkulator består av ett värmeelement och en pump som cirkulerar vattnet. Du själv får bistå med en lämplig kastrull eller skål för vattnet att cirkulera i. Detta är den vanligaste typen av sous vide-maskin för hemmabruk, och de mer avancerade typerna är mycket lättanvända.
För att dina ingredienser som tillagas i vatten inte ska bli blöt används en plastpåse. Bäst fungerar det om du vakuumförpackar råvarorna, men då krävs att du har en vakuummaskin. Har du inte en sådan kan du köpa särskilda vakuumpåsar.
När du har förpackat råvarorna väljer du temperatur på vattnet. Hur varmt det ska vara beror helt på vad du tillagar – kolla upp recept på nätet om du är osäker. Ska du exempelvis göra pulled pork blir resultatet bäst om du tillagar fläskkarrén i många timmar, gärna ett dygn, i omkring 63 grader.
Ska du tillaga en hel köttbit i sous vide får den av naturliga skäl ingen stekyta. Därför brukar man först hetta upp en stekpanna och ge den lite stekyta, innan resten av tillagningen sker i sous vide.
Det är inte bara kött du kan tillaga i en sous vide. Allt från grönsaker till såser och krämer som är temperaturkänsliga och mår bra av en så jämn tillagningstemperatur som möjligt fungerar också bra. Den ökänt svårlagade bearnaisesåsen går exempelvis att laga med hjälp av en sous vide.
Det finns mängder av sous vide-recept på nätet, och kreativiteten bland hemmakockarna flödar. Visst, tillagningen tar tid, men samtidigt krävs en minimal arbetsinsats från dig. Och när tillagningen är klar kan du enkelt frysa in påsarna och ta fram den när det vankas middag nästa gång.
Råd & Rön
2021-09: Test av 14 sous vide-maskiner
OBS! Bäst-i-testet.se kan inte garantera att de omdömen vi använt som källor har lämnats av personer som köpt eller använt produkten. Läs mer i våra allmänna villkor.
Sous vide är franskans ord för vakuumförpackning. Tillagningsmetoden går ut på att tillaga kött och andra råvaror länge i låga temperaturer, förpackade i plast och i ett vattenbad. Den jämna temperaturen och långa tiden ger ett perfekt resultat, både vad gäller kött och såser.
Allt! Även om sous vide är tätt förknippat med kött, tjänar även andra matvaror på att tillagas sous vide. Du kan laga grönsaker, fisk, såser, frukt, desserter och mycket mer.
Du vill inte riskera att vatten tränger in i påsen. Därför rekommenderas att du använder vakuumpåsar, i stället för exempelvis fryspåsar.
En annan anledning att använda vakuumpåsar för ändamålet är att de är godkända för att klara uppvärmning upp till 100 grader. Även om du aldrig använder så höga temperaturer vid sous vide kan det inte garanteras att plast- eller fryspåsen du använder är gjorda för den temperatur du ställer in.
Först förpackar du råvaran du ska laga i en lufttät plastförpackning. Sedan väljer du önskad temperatur och sänker du ner förpackningen i ett bad av vatten som cirkulerar. Tillagningstid varierar helt på vad du lagar och vilket resultat du vill uppnå – allt från 6 till 48 timmar för kött.
Den stora fördelen med sous vide är att du säkerställer att dina råvaror tillagas med en helt jämn temperatur – något som är svårt att uppnå i en stekpanna eller grill. Både ut- och insidan av råvaran får samma temperatur, så att köttet blir otroligt mört och såsen inte skär sig.
Anova Precision Sous Vide Nano
Bäst i testSteba SV50
Bästa budgetvaletChampion CHSV310
Mest prisvärdSous vide är franskans ord för vakuumförpackning. Tillagningsmetoden går ut på att tillaga kött och andra råvaror länge i låga temperaturer, förpackade i plast och i ett vattenbad. Den jämna temperaturen och långa tiden ger ett perfekt resultat, både vad gäller kött och såser.
Allt! Även om sous vide är tätt förknippat med kött, tjänar även andra matvaror på att tillagas sous vide. Du kan laga grönsaker, fisk, såser, frukt, desserter och mycket mer.
Du vill inte riskera att vatten tränger in i påsen. Därför rekommenderas att du använder vakuumpåsar, i stället för exempelvis fryspåsar.
En annan anledning att använda vakuumpåsar för ändamålet är att de är godkända för att klara uppvärmning upp till 100 grader. Även om du aldrig använder så höga temperaturer vid sous vide kan det inte garanteras att plast- eller fryspåsen du använder är gjorda för den temperatur du ställer in.
Först förpackar du råvaran du ska laga i en lufttät plastförpackning. Sedan väljer du önskad temperatur och sänker du ner förpackningen i ett bad av vatten som cirkulerar. Tillagningstid varierar helt på vad du lagar och vilket resultat du vill uppnå – allt från 6 till 48 timmar för kött.
Den stora fördelen med sous vide är att du säkerställer att dina råvaror tillagas med en helt jämn temperatur – något som är svårt att uppnå i en stekpanna eller grill. Både ut- och insidan av råvaran får samma temperatur, så att köttet blir otroligt mört och såsen inte skär sig.
Betygsätt det här testet