Den mandolin som är bäst i test enligt vår bedömning heter De Buyer Swing Plus och är tillverkad i rostfritt stål. Här kan du själv reglera tjockleken i flera steg för att få släta, räfflade eller vågade skivor av frukt och grönsaker. Läs mer om De Buyer Swing Plus och tre bra alternativ i vår sammanställning av mandoliner nedan!
Sortera efter
Varför är det bara proffskockar som ska få använda den bästa utrustningen? De Buyer Swing Plus är en fantastisk mandolin av högsta kvalitet – redo för ditt kök.
Material: | Rostfritt stål, silikon, plast |
Färgalternativ: | Svart, Vit, Silver, Grå, Röd, Orange, Grön |
Mått (BxL): | 20 x 40 cm |
Tål maskindisk: | Ja |
Det är bara fantasin som sätter gränser för vad du kan skiva och strimla med Oxo Good Grips Chef's 2.0 – den bästa multifunktionella mandolinen i vårt test.
Material: | Rostfritt stål, plast |
Färgalternativ: | Svart, Silver, Grå |
Mått (BxL): | 16 x 42 cm |
Tål maskindisk: | Ja |
Material: | Plast, keramik, porslin |
Färgalternativ: | Svart, Grå, Röd, Grön |
Mått (BxL): | 9,2 x 30 cm |
Tål maskindisk: | Ja |
Med en mandolin blir det rena barnleken att skära lövtunna potatisskivor till gratängen eller snyggt räfflade grönsaker till woken. Här kan du själv reglera tjockleken i flera steg beroende på vad du ska använda råvarorna till.
För att du ska bli nöjd med den mandolin du väljer att köpa har vi tagit fram fyra modeller med bra egenskaper som alla fått höga användarbetyg. De mandoliner vi valt att inkludera i vår sammanställning är:
Nedan kan du läsa mer om de olika mandolinerna och deras egenskaper. Du hittar också en guide där vi går igenom hur en mandolin fungerar och vad som kan vara bra att tänka på inför ditt köp.
- Bäst i test
De Buyer är ett välbekant varumärke för alla som har koll på professionell köksutrustning. Det är dock inte bara i restaurangkök som De Buyer gör nytta. Du som vill ha det bästa i ditt hemmakök väljer också med fördel kvalitetsprodukter från den franska tillverkaren.
Mandolinen Swing Plus är ett fantastiskt och högkvalitativt köksredskap från De Buyer tillverkat av rostfritt stål, vilket säkerställer en lång hållbarhet. Med den kan du skiva och strimla med justerbara tjocklekar från 0,5 till 10 millimeter och du kan dessutom välja mellan släta, räfflade eller vågade skivor.
Själva mandolinen är i övrigt mycket enkel att använda, inte minst då den vilar stadigt i en ställning med gummifötter. Du får dessutom med ett fingerskydd för extra säker användning när du skivar smått.
Vi rekommenderar den här mandolinen till alla som älskar att laga potatisgratänger, wokrätter eller bara vill skiva lök på ett snabbt, effektivt och säkert sätt. Visst kostar den lite över genomsnittet, men söker du kvalitet är De Buyers mandolin en av de bästa du kan köpa.
- Bästa multifunktionella
Oxo Good Grips Chef’s 2.0 är valet för dig som vill ha en rejäl och stadig mandolin med många inställningsmöjligheter – här kan du skiva och strimla på alla tänkbara sätt.
Mandolinen är tillverkad av rostfritt stål och har ett handtag i non-slip-gummi. Det vassa snedställda skärbladet i japanskt stål klarar att skiva precis så tjockt eller tunt du vill – här kan du faktiskt välja mellan 17 olika tjocklekar. Du har också utfällbara blad för både julienne och pommes.
Precis som med många andra mandoliner ingår ett fingerskydd för säker användning. Vissa användare menar dock att fingerskyddet inte kommer så nära knivarna, vilket gör att det blir ganska stora bitar över. Överlag är dock alla användare överens om hur otroligt enkel denna mandolin är att använda.
OXO är ett populärt amerikanskt märke inom köksutrustning, vilket inte minst syns på de många och höga betyg som den här mandolinen har fått, hos bland Amazon och Kitchentime. Det här är det bästa valet för dig som vill kunna laga mat till många på flera olika sätt, med minsta möjliga anstränging.
- Bästa budgetvalet
Är du ute efte en extra prisvärd mandolin kan det inte gå fel med den här modellen från Kyocera. Den har ett vasst keramiskt blad och du kan själv välja mellan fyra ställbara lägen med en tjocklek mellan 0,5 till 3 mm.
Kyoceras mandolin är lite mindre jämfört med andra mandoliner i vår sammanställning, och den saknar dessutom både extrablad och avancerade inställningsmöjligheter. Å andra sidan betalar du också bara en bråkdel av priset, och för många användare räcker en mandolin av den här typen gott och väl för mer vardagliga uppgifter i köket.
Kyocera Multi Mandolin är ständigt återkommande i tester som utser bra budgetmandoliner. Den har bland annat blivit testvinnare hos ICA Kuriren, Aftonbladet och Allt om mat. Även användarna är lyriska och menar att den är ”supersmidig”, lättanvänd och perfekt för både coleslaw, picklad rödlök och mycket mer.
- Mest prisvärd
Mandolinen från japanska Benriner håller mycket hög kvalitet, med handslipade blad och en robust kropp i rostfritt stål. Knivbladet går att ställa in steglöst från 0,5 till 10 millimeter, och tre utbytbara knivblad medföljer i köpet. De olika bladen ger dig möjlighet att strimla i olika storlekar, och med det integrerade fingerskyddet i plast behöver du inte oroa dig för olyckor i köket. Benriner mandolin står dessutom extra stadigt på köksbänken tack vare sitt glidskydd.
Det är dock inte bara vi som uppskattar högkvalitativa mandoliner med handslipade japanska blad. Det här är en mycket populär mandolin både i Sverige och utomlands, som fått mycket höga betyg hos återförsäljarna.
Användarna menar att det här är en fantastisk och snabb mandolin som gör vad den ska med bravur. Vissa anmärker dock på att den saknar stöd och att den kan ta viss färg från grönsakerna. Men utöver det finns det bara fördelar med modellen.
En mandolin är ett köksverktyg som skär och strimlar grönsaker och frukt, snabbare och finare än vad du kan åstadkomma med en kniv. Du ställer själv in hur tjocka eller tunna skivor du vill ha, och sedan placerar du helt enkelt råvaran ovanpå bladet och drar fram och tillbaka.
Läs vidare för att lära dig mer om hur du använder en mandolin och vad du ska tänka på inför ditt köp.
Mandoliner finns i olika utföranden och därför är det viktigt att du alltid läser instruktionsmanualen innan du börjar använda produkten. Generellt sett gör du så här för att använda en mandolin:
Det kan vara svårt att veta hur man ska bedöma om en mandolin håller hög kvalitet eller inte. Här är några saker att hålla utkik efter.
En mandolin måste stå stadigt på köksbänken, och det gör den i regel med hjälp av gummifötter. Billigare modeller har dock en tendens att använda en sämre typ av gummi, vilket betyder att mandolinen lättare lossnar. De här modellerna bör du undvika, då det inte bara är frustrerande att mandolinen inte står still, utan även ökar risken för att du ska skada dig.
Mandolinen är ett mycket vasst köksredskap, där du dessutom har fingrarna nära de allra vassaste delarna. Vi rekommenderar att du köper en mandolin med fingerskydd, så slipper du otrevliga skador.
Hela poängen med en mandolin är att du ska kunna skära tunna, perfekta skivor – och dessutom snabbt. Sämre mandoliner är inte tillräckligt vassa, eller tappar skärpan snabbt. Det betyder att du behöver trycka hårdare för att få de skivor du behöver, och det är inte bara jobbigt utan ökar risken för att du ska slinta och skära dig.
Alla mandoliner fungerar i grunden likadant, men det betyder dessvärre inte att alla är lika bra. Vanligtvis får du vad du betalar för, vilket betyder att en mandolin av högre kvalitet också har högre prislapp. I gengäld får du dock ett köksredskap som håller länge, ger dig fler inställningsmöjligheter och perfekt skurna tunna skivor.
Även om du får betala mer för mandoliner av hög kvalitet kostar lyckligtvis mandoliner inte särskilt mycket. Du betalar inte mer än omkring 1 000 kronor för de allra bästa modellerna på marknaden.
I vår jämförelse har vi utgått från flera olika källor, dels experttester, men också användaromdömen. Vi har även gjort en egen bedömning av de olika mandolinernas egenskaper och specifikationer inför vår slutliga sammanställning. Här kan du se några av de källor vi utgått ifrån.
Aftonbladet.se
Stort test av 11 mandoliner
Bagarenochkocken.se
Amazon.se
Cervera.se
Prisjakt.nu
Kitchentime.se
OBS! Bäst-i-testet.se kan inte garantera att de omdömen vi använt som källor har lämnats av personer som köpt eller använt produkten. Läs mer i våra allmänna villkor.
Nedan kan du se testvinnarna i vår jämförelse. Du kan scrolla i sidled för att se alla vinnare.
Produkter | 1 | 2 | 3 | |
Specifikationer | De Buyer Swing Plus Mandolin | OXO Good Grips Chef’s Mandolinjärn 2.0 | Kyocera Multi Mandolin | Benriner Mandolin 95 mm |
Betyg: | ||||
Material: | Rostfritt stål, silikon, plast | Rostfritt stål, plast | Plast, keramik, porslin | Plast, rostfritt stål |
Färgalternativ: | Svart, Vit, Silver, Grå, Röd, Orange, Grön | Svart, Silver, Grå | Svart, Grå, Röd, Grön | Vit |
Mått (BxL): | 20 x 40 cm | 16 x 42 cm | 9,2 x 30 cm | 13 x 37 cm |
Tål maskindisk: | Ja | Ja | Ja | Nej |
En mandolin är ett köksredskap som låter dig skära grönsaker och frukt i tunna skivor på ett enkelt och snabbt sätt.
Du kan själv ställa in hur tunt mandolinen ska skiva genom ett reglage på själva köksredskapet. Några modeller har dessutom inställningar för olika former, det vill säga om du vill ha släta, räfflade eller vågiga skivor.
Det går snabbare att skiva med en mandolin, och dessutom finns betydligt fler inställningsmöjligheter än vad du får med ett rivjärn.
En mandolin används till exempel när du ska göra fina skivor av potatis till en potatisgratäng, behöver strimla grönsaker till en wok eller ska skära lök riktigt tunt.
Den bästa mandolinen enligt vår sammanställning är De Buyer Swing Plus – en högkvalitativ produkt i rostfritt stål med många smarta inställningsmöjligheter.
De Buyer Swing Plus Mandolin
Bäst i testOXO Good Grips Chef’s Mandolinjärn 2.0
Bästa multifunktionellaKyocera Multi Mandolin
Bästa budgetvaletEn mandolin är ett köksredskap som låter dig skära grönsaker och frukt i tunna skivor på ett enkelt och snabbt sätt.
Du kan själv ställa in hur tunt mandolinen ska skiva genom ett reglage på själva köksredskapet. Några modeller har dessutom inställningar för olika former, det vill säga om du vill ha släta, räfflade eller vågiga skivor.
Det går snabbare att skiva med en mandolin, och dessutom finns betydligt fler inställningsmöjligheter än vad du får med ett rivjärn.
En mandolin används till exempel när du ska göra fina skivor av potatis till en potatisgratäng, behöver strimla grönsaker till en wok eller ska skära lök riktigt tunt.
Den bästa mandolinen enligt vår sammanställning är De Buyer Swing Plus – en högkvalitativ produkt i rostfritt stål med många smarta inställningsmöjligheter.
Betygsätt det här testet