Information om affiliatelänkar

Vilken är den bästa köksvågen 2023?

OBH Nordica Pure White är den bästa köksvågen just nu enligt vår jämförelse Med sin snygga design, stora LCD-display och höga kapacitet på upp till 5 kg är den ett utmärkt val för vilket kök som helst Att den mäter i flera olika enheter (bland annat g, lb, fl:oz och ml) och är mycket prisvärd gör förstås inte heller saken sämre Läs mer om OBH Nordica Pure White och två bra alternativ i vår sammanställning nedan!

Information om affiliatelänkar

Jämför våra 3 testvinnare

Du kan scrolla i sidled för att se alla produkter i jämförelsen.

1
image
2
image
3
image
Utmärkelse:Bäst i testVi rekommenderarBästa köksvåg med hög lastvikt
Produkt:OBH Nordica Pure WhiteOBH Nordica Balance 5000Beurer KS 59 XXL
Betyg:
Tillverkare:OBH NordicaOBH NordicaBeurer
Typ:Digital köksvågDigital köksvågDigital köksvåg
Maxkapacitet:5 kg5 kg20 kg
Drift:BatteriBatteriBatteri

1. OBH Nordica Pure White - Bäst i test

 • Tillverkare: OBH Nordica
 • Typ: Digital köksvåg
 • Maxkapacitet: 5 kg
 • Drift: Batteri
OBH Nordica Pure White köksvåg

Om du är ute efter en stilren köksvåg som är lättanvänd och exakt behöver det faktiskt inte kosta mer än några hundralappar. OBH Nordica Pure White är i sin enkelhet en mycket kompetent köksvåg, utrustad med en stor LCD-display och med en design så snygg att vi gärna lämnar den framme i köket.

Vågen mäter i g, lb, fl:oz (fluid ounce) och ml, och har en maxkapacitet på 5 kg. Dessutom har den en smart nollställningsfunktion som gör att du kan mäta upp flera ingredienser för sig i samma skål. Nu behöver du alltså inte mäta upp mjöl, salt, olivolja och torrjäst för sig innan du blandar dem i skålen.

Pure White-vågen drivs med batterier av typen CR2032 Litium-ion, som ingår när du köper vågen. Den är alltså inte uppladdningsbar, vilket vi tycker är det enda egentliga minuset med den här produkten.

Testvinnare hos Råd & Rön

Det är inte bara vi på Bäst-i-testet.se som imponeras av OBH Nordica Pure White. Vågen gick bland annat segrande ur Råd & Röns test av köksvågar, där 15 olika modeller jämfördes. Funktioner som testades var bland annat hur exakt vågarna mätte, om resultaten blev desamma varje gång samma ingredienser mättes och hur lätt det var att nollställa vikten.

På Google har den här köksvågen snittbetyget 4,4 av 5 möjliga. De allra flesta användarna är mycket nöjda, och menar att OBH Nordica Pure White är pålitlig för dagligt användande, robust och lätt att rengöra. Den kommer också med 2 års garanti.

 • Snygg design som passar i vilket kök som helst.
 • Väger i flera olika enheter med exakta resultat.
 • Testvinnare hos Råd & Rön och höga kundbetyg.
 • Inte uppladdningsbar utan batteriet måste bytas ut när det tar slut.

Köp här:

I samarbete med pris-logo

2. OBH Nordica Balance 5000 - Vi rekommenderar

 • Tillverkare: OBH Nordica
 • Typ: Digital köksvåg
 • Maxkapacitet: 5 kg
 • Drift: Batteri
OBH Nordica Balance 5000 köksvåg

Vårt rekommenderade val kommer också från OBH Nordica och heter Balance 5000. Funktionsmässigt är den här köksvågen i princip identisk med OBH Nordica Pure White. Du får samma exakta vägning ner till ett gram, möjlighet att nollställa mellan vägningar så att du kan väga allt i samma skål upp till 5 kg. Till och med prislappen är nästan identisk mellan Balance 5000 och Pure White.

De båda produkterna skiljer sig dock åt desto mer när det kommer till design. Den här köksvågen har nämligen en beläggning av rostfritt stål som stöter bort fingeravtryck, och är bara 14 mm tunn. Balance 5000 har också en funktion för automatisk avstängning som gör att den stänger av sig efter en minut.

Inte heller den här vågen är uppladdningsbar, utan drivs med två 3V litium-batterier, som följer med i paketet.

I Råd & Röns test där Pure White blev vinnare kom Balance 5000 tvåa, och på Google har den Balance 5000 exakt samma snittbetyg som Pure White, 4,4 av 5. De här köksvågarna är med andra ord väldigt lika varandra, vilket gör att det i slutändan handlar om preferenser vad gäller design.

 • Likvärdig med OBH Nordica Pure White, men med en annan design.
 • Höga kundbetyg och andra plats i Råd & Röns test.
 • Automatisk avstängning efter 60 sekunder.
 • Inte uppladdningsbar - drivs av två batterier.

Köp här:

Rekommenderad butik:
 • Snabba leveranser.
 • 90 dagars ångerrätt.
I samarbete med pris-logo

3. Beurer KS 59 XXL - Bästa köksvåg med hög lastvikt

 • Tillverkare: Beurer
 • Typ: Digital köksvåg
 • Maxkapacitet: 20 kg
 • Drift: Batteri
Beurer KS 59 XXL köksvåg

Den stora vågen KS 59 XXL från Beurer passar lika bra för att väga stora mängder livsmedel som paket innan du skickar i väg dem med posten. Den har nämligen en maxkapacitet på hela 20 kg som du väger med stor precision på glasytan.

Vågen har en automatisk funktion som stänger av den om du skulle glömma det samt en minnesfunktion som visar den senaste uppmätta vikten. Du kan dessutom välja mellan att väga i kg, g, oz, eller lb:oz och allt visas tydligt på LCD-displayen som är 8×3 centimeter stor.

För att driva Beurer KS 59 XXL krävs två 1.5 V AAA-batterier, vilket är smidigt då det är en billig och vanlig batterityp, som även går att köpa som uppladdningsbara.

Topptestad modell

Priset för Beurer KS 59 XXL är omkring det dubbla av vad de andra produkterna i den här sammanställningen kostar. Vi rekommenderar den därför främst till dig som verkligen har behov av den större ytan och högre maxkapaciteten.

Även den här vågen har fått fina omdömen av användare och experter. Den har till exempel fått bra betyg i Råd & Rön och på Google har de flesta användarna gett högsta betyg, vilket gör att Beurer KS 59 XXL har skyhöga 4,7 av 5 i snittbetyg.

 • Stor vägyta och stor maxvikt på 20 kg.
 • Drivs med AAA-batterier som finns att köpa som uppladdningsbara.
 • 4,7 av 5 i snittbetyg på Google.
 • Dyrare än de andra vågarna i sammanställningen – köp endast om du har nytta av den extra kapaciteten.

Köp här:

I samarbete med pris-logo

Så väljer du rätt köksvåg

En köksvåg använder du för att mäta upp den exakta mängd råvaror som behövs för att lyckas med köttgrytan, kryddblandningen och inte minst bakningen.

I just bröd- och pizzabakning är kan en på grammet exakt uppmätning av vatten, jäst och mjöl vara skillnaden mellan succé och fiasko, och då är en bra köksvåg ett måste.

I den här guiden går vi igenom vad som kan vara bra att känna till innan du väljer vilken köksvåg du ska köpa.

Digital vs analog köksvåg

Tidigare användes främst analoga köksvågar, det vill säga modeller utan digital display. Idag finns det ingen större vits att använda sådana, då digitala köksvågar är mer exakta och går att nollställa med ett knapptryck. De kan också visa vikten i flera olika måttenheter, så som gram och milliliter.

En digital köksvåg drivs vanligen på batterier som du antingen byter ut eller laddar upp när de tar slut (vilket brukar dröja ett bra tag).

När du köper en köksvåg är det med andra ord en digital våg du bör rikta in dig på. Inte nog med att det kan vara svårt att ens hitta analoga köksvågar i dag – de digitala är dessutom mycket mer precisa.

Köksvågar har olika maxkapacitet

En annan sak som är viktig att fundera på innan du köper en digital köksvåg är vad du ska använda den till. Det är nämligen så att olika köksvågar har olika maxvikt, allt från 5 till 20 kg är vanligt.

Ska du använda vågen för att mäta upp mjöl och vatten inför brödbaket räcker kanske en modell som har en lägre maxvikt. Men behöver du kunna väga stora köttstycken eller liknande passar en köksvåg med större vägningsyta och högre maxkapacitet bättre.

Köksvågar kräver inte mycket skötsel

Digitala köksvågar är enkla att sköta om. Modeller i rostfritt stål är hållbara och det räcker med att du torkar av dem med en trasa om de blir smutsiga.

Batterierna i en bra köksvåg räcker också så länge att de inte behöver bytas ut ofta. Det är ju trots allt bara under kortare perioder du använder din köksvåg varje gång, och LCD-skärmen drar inte mycket ström.

Källor

Råd & Rön

2021-04: Stort test av 15 köksvågar

Taenk

2021-05: Test av köksvågar

OBS! Bäst-i-testet.se kan inte garantera att de omdömen vi använt som källor har lämnats av personer som köpt eller använt produkten. Läs mer i våra allmänna villkor.

Liknande tester

bästa köksknivarna
4 Köksknivar testade
Global G-2 kniv
Bäst i test Global G-2
bästa stekpanna i test
4 Stekpanna testade
Scanpan CTX
Bäst i test Scanpan CTX
potatisskalare bäst i test
5 Potatisskalare testade
Oxo Good Grips potatisskalare
Bäst i test Oxo Good Grips
kastruller - bäst i test
5 Kastruller testade
kastrull Scanpan fusion 5
Bäst i test Scanpan fusion 5
pizzasten
4 Pizzasten testade
Pizzasten av lava med pizzaspade
Bästa pizzasten Eppicotispai Pizzasten
stekbord bäst i test
3 Stekbord testade
Gourmetstål bäst i test
Bäst i test Gourmetstål med höga kanter
knivslip
5 Knivslip testade
Vulkanus Professional Knivslip VG2
Bäst i test Vulkanus Professional Knivslip VG2
4 Mandolin testade
De Buyer Swing Plus Mandolin
Bäst i test De Buyer Swing Plus Mandolin

Vanliga frågor

En köksvåg används för att mäta vikten på olika livsmedel. När du lägger på ditt livsmedel på vågen visar den hur mycket det väger i gram, kilo eller annan måttenhet som du har valt.

Du kan också nollställa vågen även när den är belastad, exempelvis när du ställer en skål på den som du häller mjöl i. Då räknas inte vikten av skålen med utan du ser bara exakt hur mycket mjöl du har hällt i.

Det varierar från modell till modell, men de bästa köksvågarna är mycket känsliga och reagerar när du ökar eller tar bort ingredienser gram för gram. Vid exempelvis bakning kan det vara mycket viktigt att måtten blir exakta.

Den bästa köksvågen enligt vår sammanställning OBH Nordica Pure White. Det här är en lättanvänd och mångsidig matvåg med en snygg design som passar i de flesta kök. Den har dessutom utsetts till bäst i test hos Råd & Rön.

Fördelen med en köksvåg är att du vet precis hur stor mängd av varje ingrediens som du använder. Det gör det lättare att följa recept till punkt och pricka och ser till att du kan lyckas med dina favoritrecept gång efter gång.

Hjälpte det här testet om Köksvåg dig?

4 Röster, Genomsnitt: 5.0/5
Skriv recension

Dela testet

Liknande tester

bästa köksknivarna

Köksknivar: 4 testade modeller

bästa stekpanna i test

Stekpanna: 4 testade modeller

potatisskalare bäst i test

Potatisskalare: 5 testade modeller

Testvinnare - Köksvåg

 1. OBH Nordica Pure White köksvåg

  OBH Nordica Pure White

  Bäst i test
 2. OBH Nordica Balance 5000 köksvåg

  OBH Nordica Balance 5000

  Vi rekommenderar
 3. Beurer KS 59 XXL köksvåg

  Beurer KS 59 XXL

  Bästa köksvåg med hög lastvikt

Vanliga frågor

En köksvåg används för att mäta vikten på olika livsmedel. När du lägger på ditt livsmedel på vågen visar den hur mycket det väger i gram, kilo eller annan måttenhet som du har valt.

Du kan också nollställa vågen även när den är belastad, exempelvis när du ställer en skål på den som du häller mjöl i. Då räknas inte vikten av skålen med utan du ser bara exakt hur mycket mjöl du har hällt i.

Det varierar från modell till modell, men de bästa köksvågarna är mycket känsliga och reagerar när du ökar eller tar bort ingredienser gram för gram. Vid exempelvis bakning kan det vara mycket viktigt att måtten blir exakta.

Den bästa köksvågen enligt vår sammanställning OBH Nordica Pure White. Det här är en lättanvänd och mångsidig matvåg med en snygg design som passar i de flesta kök. Den har dessutom utsetts till bäst i test hos Råd & Rön.

Fördelen med en köksvåg är att du vet precis hur stor mängd av varje ingrediens som du använder. Det gör det lättare att följa recept till punkt och pricka och ser till att du kan lyckas med dina favoritrecept gång efter gång.