De köksvågar du kan läsa om i det här testet är jämförda och betygsatta av oss baserat på följande:

 • Designen rent estetiskt men även hur mycket plats som vågen tar, hur enkel den är att använda och hur lätt det är att läsa av vikten på displayen
 • Vad vågen har för funktioner, exempelvis möjlighet att väga i olika måttenheter, automatisk avstängning, appstöd, med mera

Jämför specifikationer

Du kan scrolla i sidled för att se alla produkter i jämförelsen.

1
image
2
image
3
image
Utmärkelse: Bäst i testBästa köksvåg med hög lastviktBästa kaffevåg
Produkt: OBH Nordica Balance 5000Beurer KS 59 XXLAcaia Pearl S
Betyg: 8.8 8.4 8.7
Tillverkare:OBH NordicaBeurerAcaia
Typ:Digital köksvågDigital köksvågDigital köksvåg
Maxkapacitet:5 kg20 kg2 kg
Noggrannhet:1 g1 g0,1 g
Drift:2 x 3V litiumbatteri2 x 1.5 V AAA-batteriUppladdningsbart batteri

1. OBH Nordica Balance 5000 - Bäst i test

 • Tillverkare: OBH Nordica
 • Typ: Digital köksvåg
 • Maxkapacitet: 5 kg
 • Noggrannhet: 1 g
 • Drift: 2 x 3V litiumbatteri
OBH Nordica Balance 5000 köksvåg

OBH Nordica Balance 5000 är en klassisk digital köksvåg i den lägre prisklassen, som väger livsmedel på grammet. Den kan även nollställa mellan vägningar så att du kan väga allt i samma skål upp till 5 kg. När det kommer till designen har vågen beläggning av rostfritt stål som stöter bort fingeravtryck, och är 14 millimeter tunn.

Balance 5000 har också en funktion för automatisk avstängning som gör att den stänger av sig efter en minut, vilket sparar batteritid. På tal om batteritid så drivs den av två 3V litiumbatterier, som följer med i paketet. Dessa är dock inte uppladdningsbara.

För vem passar OBH Nordica Balance 5000?

Balance 5000 passar alla som vill ha en lättanvänd digital köksvåg till ett lågt pris. Vågen har tidigare uppmärksammats av bland andra Råd & Rön, där den kom tvåa i testet av köksvågar bakom OBH Nordica Pure White. Den modellen har nu dock utgått, och då är OBH Nordica Balance 5000 den bästa ersättaren eftersom den har i princip exakt samma specifikationer med en annorlunda design.

 • Väger i flera olika enheter med exakta resultat.
 • Mycket prisvärd.
 • Automatisk avstängning efter 60 sekunder.
 • Inte uppladdningsbar - drivs av två batterier.

Köp här:

Rekommenderad butik:
 • Snabba leveranser.
 • 90 dagars ångerrätt.
I samarbete med pris-logo

2. Beurer KS 59 XXL - Bästa köksvåg med hög lastvikt

 • Tillverkare: Beurer
 • Typ: Digital köksvåg
 • Maxkapacitet: 20 kg
 • Noggrannhet: 1 g
 • Drift: 2 x 1.5 V AAA-batteri
Beurer KS 59 XXL köksvåg

Beurer KS 59 XXL har en maxkapacitet på 20 kg, att jämföra med 5 kg som brukar vara maxvikten för vanliga köksvågar. Den gör den lämplig för att väga stora mängder livsmedel eller paket innan du skickar i väg dem med posten.

Vågen har en automatisk funktion som stänger av den om du skulle glömma det samt en minnesfunktion som visar den senaste uppmätta vikten. Du kan välja mellan att väga i kg, g, oz, eller lb:oz och allt visas tydligt på LCD-displayen som är 8×3 centimeter stor.

För att driva Beurer KS 59 XXL krävs två 1.5 V AAA-batterier, i stället för litiumbatterier som OBH Nordica Balance 5000 och många andra köksvågar använder sig av. AAA-batterierna är den vanligaste typen, som även går att köpa som uppladdningsbara.

För vem passar Beurer KS 59 XXL?

Beurer KS 59 XXL är ett bra val för dig som vill ha en köksvåg med större yta, som klarar av att väga paket och livsmedel upp till 20 kilo. Tänk dock på att priset för Beurer KS 59 XXL är omkring det dubbla av vad du får betala för OBH Nordica Balance 5000. Därför passar den främst bra för dig som verkligen har behov av den större ytan och högre maxkapaciteten.

 • Stor vägyta och stor maxvikt på 20 kg.
 • Drivs med AAA-batterier som finns att köpa som uppladdningsbara.
 • Minnesfunktion som visar den senaste vikten.
 • Dyrare än OBH Nordica Balance 5000.

I samarbete med pris-logo

3. Acaia Pearl S - Bästa kaffevåg

 • Tillverkare: Acaia
 • Typ: Digital köksvåg
 • Maxkapacitet: 2 kg
 • Noggrannhet: 0,1 g
 • Drift: Uppladdningsbart batteri
Acaia Pearl S

Vanliga köksvågar mäter med ett grams noggranhet, vilket räcker gott för de flesta. För situationer där exakthet är A och O, exempelvis vid kaffebryggning eller vissa bakning, räcker de dock inte till. Acaia Pearl S väger med en precision på så lite som 0,1 gram. Anledningen till det är för att den riktar sig till kaffeentusiaster, som brygger kaffe av typen där man själv tillsätter varmvatten i ett filter över en glaskanna.

Pearl S levereras med med ett värmeskydd i silikon att placera kannan på, och kan kopplas till en smartphone-app för att hålla koll på brygghastigheten. Den har ett uppladdningsbart batteri som räcker i upp till 40 timmar innan du behöver plugga in laddkabeln igen.

För vem passar Acaia Pearl S?

Acaia Pearl S passar dig som ägnar dig åt kaffebryggning eller bakning med små mängder jäst (exempelvis kalljäst pizzadeg) som kräver stor exakthet för att uppnå ett optimalt resultat.

 • Extremt exakta mått – precision på 0,1 gram
 • Uppladdningsbart batteri med drifttid på upp till 40 timmar
 • Kan kopplas till en smartphone-app för att hålla koll på kaffebryggningsprocessen
 • Dyr

Jämför priser:

I samarbete med pris-logo

Köpguide: Köksvåg

En köksvåg använder du för att mäta upp den exakta mängd råvaror som behövs för att lyckas med köttgrytan, kryddblandningen och inte minst bakningen.

I just bröd- och pizzabakning är kan en på grammet exakt uppmätning av vatten, jäst och mjöl vara skillnaden mellan succé och fiasko, och då är en bra köksvåg ett måste. Det samma gäller om du tillreder kaffe med en manuell kaffebryggare, då poängen med det är att själva kunna styra processen in i minsta detalj.

I den här guiden går vi igenom vad som kan vara bra att känna till innan du väljer vilken köksvåg du ska köpa.

Digital vs analog köksvåg

Tidigare användes främst analoga köksvågar, det vill säga modeller utan digital display. Idag finns det ingen större vits att använda sådana, då digitala köksvågar är mer exakta och går att nollställa med ett knapptryck. De kan också visa vikten i flera olika måttenheter, så som gram och milliliter.

En digital köksvåg drivs vanligen på batterier som du antingen byter ut eller laddar upp när de tar slut (vilket brukar dröja ett bra tag).

När du köper en köksvåg är det med andra ord en digital våg du bör rikta in dig på. Inte nog med att det kan vara svårt att ens hitta analoga köksvågar i dag – de digitala är dessutom mycket mer precisa.

Köksvågar har olika maxkapacitet

En annan sak som är viktig att fundera på innan du köper en digital köksvåg är vad du ska använda den till. Det är nämligen så att olika köksvågar har olika maxvikt, allt från 5 till 20 kg är vanligt.

Ska du använda vågen för att mäta upp mjöl och vatten inför brödbaket räcker kanske en modell som har en lägre maxvikt. Men behöver du kunna väga stora köttstycken eller liknande passar en köksvåg med större vägningsyta och högre maxkapacitet bättre.

Köksvågar kräver inte mycket skötsel

Digitala köksvågar är enkla att sköta om. Modeller i rostfritt stål är hållbara och det räcker med att du torkar av dem med en trasa om de blir smutsiga.

Batterierna i en bra köksvåg räcker också så länge att de inte behöver bytas ut ofta. Det är ju trots allt bara under kortare perioder du använder din köksvåg varje gång, och LCD-skärmen drar inte mycket ström.

Funktioner att ha koll på

Innan du väljer vilken köksvåg du ska köpa är det bra att ha koll på några grundläggande begrepp. Följande funktioner har alla moderna digitala köksvågar:

 • Nollställning: Innan du väger en ingrediens eller ett föremål behöver du nollställa vågen.
 • Tara: En viktig funktion som gör att vågen ignorerar skålen, tallrikens eller behållarens vikt så att bara innehållet vägs.
 • Olika måttenheter: Vanligtvis mäter vi ju det mesta i gram och kilo, men skulle du följa ett amerikanskt recept kan det vara smidigt om vågen även kan visa måttenheter som uns och pund.

OBS! Bäst-i-testet.se kan inte garantera att de omdömen vi använt som källor har lämnats av personer som köpt eller använt produkten. Läs mer i våra allmänna villkor.

Vanliga frågor

En köksvåg används för att mäta vikten på olika livsmedel. När du lägger på ditt livsmedel på vågen visar den hur mycket det väger i gram, kilo eller annan måttenhet som du har valt.

Du kan också nollställa vågen även när den är belastad, exempelvis när du ställer en skål på den som du häller mjöl i. Då räknas inte vikten av skålen med utan du ser bara exakt hur mycket mjöl du har hällt i.

Det varierar från modell till modell, men de bästa köksvågarna är mycket känsliga och reagerar när du ökar eller tar bort ingredienser gram för gram. Vid exempelvis bakning kan det vara mycket viktigt att måtten blir exakta.

Den bästa köksvågen enligt vår sammanställning OBH Nordica Balance 5000. Det här är en lättanvänd och mångsidig matvåg med en snygg design och låg prislapp.

Fördelen med en köksvåg är att du vet precis hur stor mängd av varje ingrediens som du använder. Det gör det lättare att följa recept till punkt och pricka och ser till att du kan lyckas med dina favoritrecept gång efter gång.

Hjälpte det här testet om Köksvåg dig?

4 Röster, Genomsnitt: 5.0/5
Skriv recension

Liknande tester

test av köksknivar

Köksknivar: 4 testade modeller

stekpanna

7 bästa stekpannor med non-stick, kolstål, gjutjärn och hybridmaterial.

potatisskalare test

Potatisskalare: 4 testade modeller

Testvinnare - Köksvåg

 1. OBH Nordica Balance 5000 köksvåg

  OBH Nordica Balance 5000

  Bäst i test
 2. Beurer KS 59 XXL köksvåg

  Beurer KS 59 XXL

  Bästa köksvåg med hög lastvikt
 3. Acaia Pearl S

  Acaia Pearl S

  Bästa kaffevåg

Vanliga frågor

En köksvåg används för att mäta vikten på olika livsmedel. När du lägger på ditt livsmedel på vågen visar den hur mycket det väger i gram, kilo eller annan måttenhet som du har valt.

Du kan också nollställa vågen även när den är belastad, exempelvis när du ställer en skål på den som du häller mjöl i. Då räknas inte vikten av skålen med utan du ser bara exakt hur mycket mjöl du har hällt i.

Det varierar från modell till modell, men de bästa köksvågarna är mycket känsliga och reagerar när du ökar eller tar bort ingredienser gram för gram. Vid exempelvis bakning kan det vara mycket viktigt att måtten blir exakta.

Den bästa köksvågen enligt vår sammanställning OBH Nordica Balance 5000. Det här är en lättanvänd och mångsidig matvåg med en snygg design och låg prislapp.

Fördelen med en köksvåg är att du vet precis hur stor mängd av varje ingrediens som du använder. Det gör det lättare att följa recept till punkt och pricka och ser till att du kan lyckas med dina favoritrecept gång efter gång.