Vilken eltandborste är bäst 2020?

Vi har undersökt utbudet av eltandborstar och utsett Oral-B Genius 10100 till bäst i test baserat på kundomdömen och experttester. Denna eltandborste har sex olika borstningslägen och via den tillhörande appen kan du hålla koll på tandborstningen.

Välj produkter att jämföra

Sortera efter

Oral-B Genius 10100
Oral-B Genius 10100
 • 6 olika borstningslägen
 • Tillhörande app
 • Runt huvud med 3D-system
Rekommenderad affär:
Philips Sonicare DiamondClean Smart
Philips Sonicare DiamondClean Smart
 • 62 000 rörelser per minut
 • Tillhörande app
 • Kvalitativa tillbehör
Rekommenderad affär:
Oral-B Pro 2000 N
Oral-B Pro 2000 N
 • Lång batteritid
 • 48 800 pulseringar per minut
 • 2 olika tandborstlägen
Rekommenderad affär:

Eltandborste: 3 modeller i test

av Alexandra Eriksson Senast uppdaterad : Juni 16, 2020

Det finns många eltandborstar att välja mellan idag och även om deras huvuduppgift är att borta tänderna kan de övriga funktionerna skilja sig en hel del. Så hur väljer man rätt – och vilken modell är egentligen den bästa?

Vi har utsett tre eltandborstar till testvinnare i följande kategorier:

 • Bäst i testet 2020
 • Bästa premiumvalet
 • Bästa budgetvalet

I vår utvärdering har vi utgått ifrån tidigare genomförda tester, tandläkarnas egna utlåtanden och kundernas betyg.

Lite längre ned i denna artikel hittar du detaljerad information om varje eltandborste i vår sammanställning. Om du vill lära dig mer om eltandborstens funktioner och fördelar rekommenderar vi att du läser igenom vår guide nedan.

Innan du köper eltandborste (Guide)

Det finns många anledningar till varför du bör byta ut din gamla tandborste mot en eldriven modell. Eltandborstar kan hålla dina tänder extra rena och därmed minska risken för tand- och tandköttssjukdomar.

Om du aldrig tidigare använt en eltandborste kanske du inte vet hur den fungerar eller vilka fördelar den kan ha för din munhälsa. Nedan ger vi dig all information du behöver innan du köper din nya tandborste.

Så fungerar en eltandborste

En eltandborste består av ett utbytbart borsthuvud och ett handtag innehållande ett uppladdningsbart batteri. Tandborsten laddas upp genom att kopplas in i ett eluttag, antingen via dess kropp eller dess fot.

För att sätta på och stänga av tandborsten trycker du på en knapp som du vanligtvis hittar på framsidan av handtaget. Vissa modeller har även en display som bland annat visar hur länge du har borstat.

Borsthuvudena på tandborsten kan se olika ut beroende på modell och det kan även finnas olika borstningslägen som passar vid olika tillfällen.

Borsthuvuden och borstningslägen

Borsthuvuden kan komma i olika former och med varierande funktioner. Det finns till exempel tandborsthuvuden som är oscillerande, vilket innebär att de borstar från sida till sida istället för att rotera. Vissa borstar är pulserande medan andra rör sig in och ut mellan tänderna.

Vissa eltandborstar har enbart ett borstningsläge, andra har ett flertal olika lägen som passar vid olika tillfällen. Några vanliga lägen är:

 • Skonsam borstning, ett program för dig som till exempel har känsligt tandkött.
 • Vitare tänder, ett läge med fokus på att polera tändernas yta.
 • Tandköttsvård, som främst är ämnat för tandköttet.
 • Djuprengöring, ett omfattande program som lämnar hela munnen ren.
 • Borttagning av plack, ett läge som ser till att ta bort plack, en beläggning som bildas på tänderna av bakterier och som i värsta fall kan leda till tandköttsproblem och tandsten.

Timer och sensor

Eltandborstar som har en inbyggd timer påminner dig när du har borstat tillräckligt. En del modeller meddelar när du har borstat totalt i två minuter medan andra ger dig en notis var 30:e sekund när det är dags att byta område i munnen.

Det kan också finnas en sensor som aktiveras när du borstar för hårt, både på tänderna och på tandköttet. Eftersom hård borstning kan vara skadligt för tänderna kan denna funktion vara något att prioritera.

Tillhörande app

Många av dagens eltandborstar kommer med en tillhörande app där du enkelt kan följa dina tidigare borstningar och få feedback på hur du kan förbättra din munhygien och dina vanor.

Appen kan dessutom bidra med extra motivation för den som vanligtvis är dålig på att borsta tänderna.

Hur borstar man tänderna med en eltandborste?

Tandborstning med eltandborste skiljer sig inte mycket från vanlig tandborstning. Du bör borsta tänderna två gånger om dagen – morgon och kväll – i minst en minut på vardera käke.

 1. Börja i överkäken längst bak på utsidan av tänderna.
 2. Borsta sedan insidan av tänderna och sedan tuggdelen.
 3. Stanna gärna kvar någon extra sekund på varje tand och vinkla tandborsten in emellan tänderna.
 4. Undvik att skölja munnen med vatten efteråt. Ta istället lite vatten på tandborsten som du suger upp och sköljer bort.

Tänk på att inte borsta för hårt, särskilt inte på tandköttet. Om du borstar för hårt kan du få problem med tillbakadraget tandkött, vilket gör tänderna mycket känsligare. Detta kan leda till ilningar och i värsta fall tandlossning.

Se gärna hur Folktandvården rekommenderar att du borstar dina tänder.

Är en eltandborste bättre än en vanlig tandborste?

Tandläkarna själva rekommenderar en eltandborste före en vanlig tandborste, dels för att den är skonsammare, men även för att den tar bort bakteriebeläggningar och plack mycket bättre.

En eltandborste kommer åt mycket bättre runt tänderna och dagens eltandborstar har många smarta funktioner som kan underlätta tandborstningen ytterligare.

Om du borstar med en vanlig tandborste är det viktigt att du inte borstar för hårt eftersom detta kan göra mer skada än nytta. Välj då en lite mjukare tandborste med ett mindre tandborsthuvud för att komma åt långt bak i munnen samt runt tänderna.

Oavsett om du använder en vanlig tandborste eller en eltandborste är det viktigt att du byter ut tandborsten eller tandborsthuvudet var tredje månad. Detta eftersom tandborsthuvudets strån måste vara raka för att komma åt överallt i munnen. När stråna börjar bli slitna kommer de inte att borsta lika rent.

5 tips för god munhygien

Det är viktigt att hålla en god munhälsa. Tandbesvär är inte enbart smärtsamma – de kan även vara mycket kostsamma för dig som inte har gratis tandvård. Nedan ger vi dig fem tips för att hålla en god munhygien.

1. Borsta tänderna två gånger per dag

Du bör borsta dina tänder minst två gånger per dag, morgon och kväll. Du bör dock inte borsta fler än tre gånger per dag eftersom detta istället kan slita på tänderna. Använd gärna en eltandborste för extra effektiv rengöring.

Efter borstningen bör du vänta minst en timme innan du äter något så att  saliven och fluoret hinner neutralisera i munnen.

2. Använd rätt tandkräm

När det gäller din tandkräm bör du se till att den innehåller minst 1450 ppm flour, vilket motsvarar 0,145 procent eller 0,32 procent Natriumflourid (NaF). Eftersom flour är en gas måste det bindas med exempelvis Natrium, vilket bildar ämnet Natriumflourid som är den vanligaste flourföreningen.

Många tandvårdsprodukter har en NaF-halt på 0,2 procent (900 ppm), vilket är mycket lägre än vad som rekommenderas av tandläkare. Undersök detta när det är dags att köpa en ny tandkräm.

Är det skadligt med ett högt flourintag? Det finns många kemiska ämnen som inte är bra i för stora mängder och detsamma gäller flour. För att flour ska vara giftigt krävs det dock att stora mängder av ämnet sväljs ner, vilket varken tandkräm eller munskölj är avsedda för. Det är med andra ord ingen fara, men du bör hålla ett extra höga på barnen.

Tänk även på att tandkräm består av 50 procent slipmedel för att effektivt avlägsna smuts. Tandkrämer som marknadsförs som ”whitening” innehåller mycket mer slipmedel som dels kan tunna ut emaljen och göra att tänderna faktiskt ser mörkare ut.

3. Tandtråd

En viktig del när det gäller god munhygien är att använda tandtråd regelbundet. Tandtråden hjälper dig att få bort matrester och bakterier som fastnat mellan tänderna och som tandborsten inte kommer åt.

Om det fastnar bakterier mellan tänderna som får ligga kvar kan detta leda till tandsten och andra munsjukdomar. Har du otur kan bakterierna till slut skapa en inflammation som leder till blödande tandkött.

Tandläkare rekommenderar att du använder tandtråd innan du borstar tänderna, dels för att få bort bakterierna, men även så att flouret i tandkrämen kan ta sig in mellan tänderna och ligga kvar där.

4. Munskölj

För de allra flesta räcker det med regelbunden tandborstning och tandtråd för att hålla en god munhygien. I vissa fall – till exempel om din tandläkare anser att du har en förhöjd risk för karies – kan det dock vara bra att använda munskölj då och då.

I valet av munskölj bör du alltid följa tandläkarens rekommendationer. Många alternativ är nämligen fyllda med ämnen som gör mer skada än nytta, framför allt vid långvarig användning. Dessutom kan en munskölj med lägre flourhalt än tandkrämen faktiskt skölja bort flouret och ge ett sämre skydd.

Tänk även på att munskölj inte behöver användas lika ofta som tandtråd. Vanligtvis räcker det med några gånger i veckan.

5. Sluta småät

Varje gång du äter något startar en syraattack på tänderna, vilket leder till en nedbrytning av tandsubstansen som fortsätter drygt 30 minuter efter att du ätit klart. Därefter påbörjar tänderna en återhämtningsprocess som hjälper dem att stå emot framtida syraattacker.

Om du hela tiden småäter kommer tänderna ha svårt att återhämta sig mellan varje attack, vilket kan leda till karies. Försök att äta tre huvudmål per dag och två – tre mellanmål däremellan.

TIPS! Tugga tuggummi med xylitol eller karbamid efter dina måltider. På så sätt kan du avlägsna bakterier samtidigt som den ökade salivproduktionen hjälper till att göra rent i munnen.

6. Undvik sötsaker på veckorna

Vårt sista tips har såklart att göra med sötsaker som kan orsaka rejäla tandproblem om man inte är försiktig. Självklart ska du unna dig under helgen, men försök att undvika sötsaker under veckorna.

Det är dessutom bättre att äta alla sötsaker – till exempel godis – på en gång istället för att äta lite då och då.

Testvinnare - Eltandborste

1. Oral-B Genius 10100- Bäst i testet

bäst i test eltandborste
  • Borströrelse: 58 000 rörelser per minut
  • Tandborstlägen: 6 stycken
  • Timer: Var 30:e sekund
  • Batteritid: 14 dagar
  • App: Ja

Vi har utsett eltandborsten Oral-B Genius 10100 till vinnare i kategorin Bäst i testet. Tack vare modellens artificiella intelligens och avancerade rörelsesensorer kan du räkna med ett perfekt resultat vid varje borstning.

Oral-B Genius 10100 har ett runt tandborsthuvud som kommer åt runt alla tänder. Den har dessutom en unik positionsdetektering där du via den tillhörande appen kan se om du har missat att borsta på något ställe.

Tandborsthuvud

Oral-B Genius 10100 har ett tandborsthuvud med ett 3D-system, vilket innebär att borsten oscillerar (vibrerar). Den roterar, pulserar och tar bort 100 procent mer plack än en vanlig tandborste med sina 58 000 rörelser per minut.

Innovativ Gum Guard-teknik ser till att du bortsar enligt tandläkarnas rekommendationer.

Tandborstlägen

Oral-B Genius 10100 har sex olika borstningslägen. Standardläget ger tänderna en skonsam borstning och det finns även ett särskilt läge för tandköttsvård, massage och polering.

Tandborstens artificiella intelligens gör att den automatiskt känner av din tandborstningsstil och vägleder dig till optimal tandborstning via den tillhörande appen.

Här finns även en tryckkontroll som varnar om du borstar för hårt. Gör du det kommer tandborstens 360 SmartRing att lysa och borsthastigheten kommer automatiskt att reduceras. SmartRingen är en indikatorlampa vars färg du själv kan justera via appen.

App

Oral-B Genius 10100 är utrustad med Bluetooth och kan parkopplas med din smartphone. Via tandborstens smarta app kan du i realtid följa din borstning och effektivt förbättra dina rutiner. I appen kan du även följa din tandborsthistorik.

Som en extra bonus får du med en mobilhållare när du köper Oral-B Genius 10100 som du kan fästa direkt på spegeln. På så sätt slipper du lägga ner mobilen och riskera att den blir blöt.

Batteritid och övriga funktioner

Batteriet i Oral-B Genius 10100 är ett litiumjonbatteri som ger dig upp till 56 minuters tandborstning. Därmed kan du använda tandborsten i cirka 2 veckor utan laddning, vilket är ett stort plus.

Eltandborsten har en inbyggd timer som meddelar när du har borstat i 2 minuter, vilket är den optimala tiden för tandborstning.

Tillbehör

När du köper en Oral-B Genius 10100 får du med följande tillbehör:

 • Tandborsthandtag
 • 4 st tandborsthuvud
 • Batteri
 • Resefodral (med USB-port)
 • Hållare till smartphone

Slutsats

Oral-B Genius 10100 är tandborsten för dig som vill ha ett perfekt resultat vid varje borstning, utan kompromisser. Tandborsten ligger i den övre prisklassen, men samtidigt får du vad du betalar för. Både kunder och tandläkare rekommenderar Oral-B Genius 10100.

 • Håll koll på din borstning i realtid via den tillhörande appen.
 • Lång batteritid (14 dagar).
 • Modernt 3D-system ger dig ett perfekt resultat vid varje borstning.
 • Något dyr, men du får vad du betalar för.

Köp nu hos:

2. Philips Sonicare DiamondClean Smart- Bästa premiumval

Philips Sonicare DiamondClean Smart
  • Borströrelse: 62 000 rörelser per minut
  • Tandborstlägen: 6 stycken
  • Timer: Var 30:e sekund
  • Batteritid: 14 dagar
  • App: Ja

Vi har valt ut Philips Sonicare DiamondClean Smart som det Bästa premiumvalet i denna sammanställning. Tandborsten ligger i  en högre prisklass, men du får verkligen det du betalar för – riktigt rena tänder.

Denna eltandborste har många funktioner och passar dig som vill ha en smart modell. Bortsett från att rengöra effektivt kommer den att ge dig personligt anpassade tips i realtid via den tillhörande appen.

Till en början kan Philips Sonicare DiamondClean Smart kännas lite avancerad. Så fort du har lärt dig hur du använder tandborsten och dess funktioner kommer du dock att uppleva renhet på en helt ny nivå.

Tandborsthuvud

Philips Sonicare Diamond Clean Smart har en sonisk rengöring, vilket innebär att den stimulerar salivproduktionen via en hög pulsfrekvens. Huvudet är diamantformat för att enkelt nå alla områden kring tänderna och med 62 000 borströrelser per minut kan du räkna med att det blir rent.

Med denna modell medföljer fyra olika borsthuvuden;

 • Plaque Control för rengöring av plack
 • Gum Care för rengöring av tandkött
 • White för att ta bort fläckar på tänderna
 • Tounge Care för att avlägsna bakterier på tungan

När det är dags att byta tandborsthuvud kommer eltandborsten att meddela dig om detta. Denna modell har nämligen en inbyggd borsthuvudidentifiering som spårar din tandborstning och som känner av när ditt nuvarande tandborsthuvud börjar bli slitet.

Tandborstlägen

Philips Sonicare Diamond Clean Smart har fem olika tandborstlägen:

 • Daglig rengöring
 • Avlägsnande av missfärgningar
 • Djuprengöring
 • Renare och friskare tandkött
 • Eliminering av bakterier på tungan

Alla lägen hjälper dig att bekämpa diverse tandsjukdomar och behålla en långvarig frisk andedräkt.

Bortsett från dessa fem lägen har tandborsten även tre intensitetsnivåer – låg, medel och hög – som passar extra bra för de som har mer eller mindre känsligt tandkött.

Tillhörande app

Philips Sonicare Diamond Clean Smart kommer med en tillhörande app som håller koll på din tandborstning åt dig. Via appen kan du bland annat se om du har missat något område vid borstningen – har du det kommer du dessutom att få en varning.

Via appen kan du till och med ställa in vilka tänder du har problem med och de råd tandläkaren gett dig vid tandborstning. Då kommer du att få notiser med information om de områden du ska lägga extra fokus på.

När det är dags att beställa nya tandborsthuvuden kan du göra detta smidigt och enkelt direkt via appen.

Batteritid och övriga funktioner

Eltandborstens litiumjonbatteri laddar du via USB som kopplas i det stilrena glas som tandborsten står i. Är du på resande fot kan du även ladda den i ett speciellt resefodral. Vid fulladdning håller batteriet i 14 dagar.

Den inbyggda timern talar om för dig när du har borstat i 2 minuter. Larmen är uppdelade i fyra 30 sekunders-intervaller, vilket gör det enkelt för dig att veta när du ska byta område i munnen.

Om du skulle borsta för hårt kommer en trycksensor att varna dig med ett blinkade ljus på ljusringen som sitter i slutet av skaftet. Tandborsten har även en smart sensor som meddelar dig om du skrubbar för mycket.

Tillbehör

När du köper Philips Sonicare DiamondClean Smart får du med följande:

 • 4 olika tandborsthuvud
 • Glasladdare
 • Resefodral med USB-port
 • Antibakteriell tungspray

Slutsats

Philips Sonicare DiamondClean Smart är det optimala alternativet för dig som vill åt samma rena känsla som när du varit hos tandläkaren. Här får du uppleva renhet på en helt ny nivå.

Bortsett från att du får med fyra olika tandborsthuvuden för olika tillfällen har tandborsten även fem speciallägen och tre olika hastigheter. Tack vare appen kan du dessutom hålla ett extra öga på din borstning och få hjälpsamma tips i realtid.

 • Följ din tandborstning via appen och få personliga tips.
 • Flera högkvalitativa tillbehör medföljer.
 • Fyra olika tandborsthuvuden för optimalt resultat.
 • Fem olika tandborstlägen och tre olika hastigheter.
 • Hög prisklass.

Köp nu hos:

3. Oral-B Pro 2000 N- Mest prisvärda valet

Oral-B Pro 2000 N
  • Borströrelse: 8000 rotationer, 48 800 pulseringar
  • Tandborstlägen: 2 stycken
  • Timer: Var 30:e sekund
  • Batteritid: 14 dagar
  • App: Nej

Oral-B Pro 2000 N har kvalificerat sig som bästa budgetval då modellen erbjuder hög kvalitet och fläckfri tandborstning, trots att den ligger i den något lägre prisklassen.

Om du är ute efter en enklare eltandborste utan avancerade funktioner kan Oral-B Pro 2000 N vara ett utmärkt alternativ. Den gör vad den ska och den är extra bra på att hålla rent och skydda tandköttet.

Tandborsthuvud

Oral-B Pro 2000 N har ett runt litet tandborsthuvud med 48 800 rörelser per minut. Det lilla huvudet gör det extra lätt för tandborsten att komma åt i hela munnen, även mellan tänder och tandkött. Detta ger dig ett bra resultat varje gång du borstar.

Tandborstlägen

Denna eltandborste har två olika lägen; Daglig tandborstning och Tandköttsvård. Det senare är ett specialläge anpassat för känsligt tandköttet.

Tandborsten har även en varningslampa som lyser om du råkar borsta för hårt. Denna funktion är till för att skydda ditt känsliga tandkött som kan ta skada om du borstar för våldsamt.

App

Tyvärr har Oral-B Pro 2000 N ingen tillhörande app som hjälper dig att hålla koll på din tandborstning.

Batteritid och övriga funktioner

Oral-B Pro 2000 N har ett litiumjonbatteri som ger dig upp till 56 minuters tandborstningstid på en enda full laddning. Med andra ord räcker även detta batteri i upp till två veckor, precis som de dyrare modellerna i denna sammanställning.

Eltandborsten har en inbyggd timer som indikerar när du borstat i 2 minuter. Den meddelar dig dessutom varje 30:e sekund så att du ska veta när det är dags att byta område. Denna funktion guidar dig till optimal rengöring på ett enkelt och smidigt sätt.

 • Litet tandborsthuvud som kommer åt alla tänder.
 • Specialläge för tandköttsvård.
 • Lika lång batteritid som övriga testvinnare.
 • Timer som meddelar dig när du borstat i 2 minuter.
 • Bara 1 tandborsthuvud medföljer.
 • Ingen app.

Köp nu hos:

Testvinnare - Eltandborste

febertermometern

Ett måste i husapoteket.

Blodtrycksmätare

Blodtrycksmätare - 3 modeller i test

bästa locktång

Locktänger för alla hårtyper.

Se tre testvinnande plattänger.

hårfön

Hårfön test - 3 modeller i test

Liknande tester

febertermometern

Ett måste i husapoteket.

Blodtrycksmätare

Blodtrycksmätare - 3 modeller i test

bästa locktång

Locktänger för alla hårtyper.

Se tre testvinnande plattänger.

hårfön

Hårfön test - 3 modeller i test

Vanliga frågor och svar

När du ska borsta tänderna med en eltandborste bör du dela in munnen i fyra olika zoner. Därefter borstar du en zon i taget i minst 30 sekunder. Totalt bör du borsta tänderna i 2 minuter.

Borsta i 45 graders vinkel mot tandytan och börja med insidan av tänderna. Därefter borstar du på utsidan av tandraden och avslutar med tändernas tuggyta.

Eftersom eltandborstar är utrustade med uppladdningsbara batterier och utbytbara borsthuvuden kan de hålla väldigt länge.

Dock bör du vara medveten om att batteriets kapacitet försämras med tiden. När batteriet tar slut efter några få användningar kan det vara dags att köpa en ny eltandborste.

Många tandborsthuvuden för eltandborstar är utrustade med indikationsstrån som börjar spreta är det dags att byta tandborsthuvud. En tumregel är dock att byta omkring varannan eller var tredje månad. Använder du samma tandborsthuvud för länge kommer du att få ett sämre resultat med din borstning.

I valet av eltandborste bör du utgå efter dina behov och din tandläkares rekommendationer.

 

Om det till exempel brukar fastna mat i tänderna eller om du lätt får plack kan det vara en god idé att investera i en mer avancerad modell. Dessa tandborstar har oftast fler funktioner och rengör tänderna mer effektivt.

Har du sällan problem med dina tänder kan det dock räcka med en billigare eltandborste med färre funktioner.

Tandläkare rekommenderar eltandborstar med runda borsthuvuden eftersom dessa kommer åt i hela munnen samtidigt som de rengör effektivt. Du bör borsta tänderna två gånger om dagen – morgon och kväll – och komplettera med tandtråd för bästa resultat.