Letar du efter den bästa eltandborsten 2024?

Efter en noggrann analys av expert- och användarrecensioner har vi utsett iO Series 8S från Oral-B till den bästa eltandborsten just nu Det här är en intelligent eltandborste med färgskärm och trycksensor som ser till att du borstar precis lagom hårt Du kan också ansluta den mobilen via Bluetooth där du kan välja mellan olika tandborstlägen och få värdefulla råd kring din borstning

Jämför specifikationer

Du kan scrolla i sidled för att se alla produkter i jämförelsen.

1
image
2
image
3
image
image
Utmärkelse: Bäst i testBästa portablaBästa budgetvaletMest avancerad
Produkt: Oral-B iO Series 8SFineSmile IQJordan Smile Plus TBX-300BOral-B iO Series 9
Betyg:
Antal tandborsthuvuden:1 st2 st1 st1 st
Borströrelse:34 000 rörelser/minut32 000 rörelser/minut8 000 rörelser/minut35 800 rörelser/minut
Tandborstlägen:6 st3 st6 st7 st
Timer:Efter 2 minVar 30:e sekundEfter 2 minEfter 2 min
Tryckfunktion:JaNejJaJa
Batteritid:40 min6 - 8 veckor180 min-
App:JaNejJaJa

1. Oral-B iO Series 8S - Bäst i test

 • Borströrelse: 34 000 rörelser/minut
 • Tandborstlägen: 6 st
 • Timer: Efter 2 min
 • Batteritid: 40 min
 • App: Ja
Oral-B iO Series 8S

Oral-B tar allt som andra eltandborstar gör ett steg längre med iO Series 8S. Den här tystgående eltandborsten är bland annat utrustad med en färgskärm som ger dig information om borstningen i realtid. Den har nämligen en smart trycksensor som känner av om du borstar för hårt eller för löst, och låter dig veta detta genom att lysa i färgerna rött (för hårt), vitt (för mjukt) eller grönt (lagom).

En annan finess är att du kan ansluta tandborsten till Oral-B-appen via Bluetooth, där du kan välja mellan sex olika förinställda lägen för att optimera tandborstningen för just dig. Med AI-teknik kan dessutom tandborsten förstå hur just du borstar och ge dig guidning så att du inte missar att rengöra några tänder på rätt sätt.

Snabbladdning och resefordral

Tekniken som används i iO Series 8S imponerar verkligen på oss, och det är svårt att tänka sig en eltandborste som möjliggör ett bättre resultat än den här. Vi gillar också att Oral-B har tänkt på detaljer som gör hela upplevelsen bättre, såsom displayen som talar om för dig när det är dags att byta borsthuvuden och ladda batteriet.

På tal om batteriet är batteritiden kanske inte den bästa (cirka 40 minuter), framför allt inte med tanke på att den här eltandborsten kostar en slant. Däremot laddar du eltandborsten smidigt med den medföljande magnetiska laddaren, som dessutom har stöd för snabbladdning.

Vi gillar också att Oral-B skickar med ett resefodral – perfekt för att hålla tandborsten fräsch när du är på resande fot.

Bäst i test hos Råd & Rön

Det är knappast förvånande att iO Series 8S har blivit en populär eltandborste. Vi vågar nästan säga att det här är eltandborstarnas eltandborste, med extra allt. Användarna själva ger modellen genomgående bra betyg, och även experterna har uppmärksammat iO Series 8S – hos Råd & Rön har den till exempel blivit utsedd till bäst i test.

Prislappen och den förhållandevis korta batteritiden är det enda, och då menar vi det enda, som gör att vi eventuellt skulle avråda från ett köp. Det finns helt enkelt andra eltandborstar som kostar betydligt mindre, men ändå gör ett bra jobb. Men få modeller är lika bra som den här.

 • AI-teknik som bidrar till optimal rengöring.
 • 6 olika rengöringslägen.
 • Snygg färgskärm ger dig information i realtid.
 • Praktiskt resefodral ingår.
 • Prislappen är i högsta laget.
 • Inte den bästa batteritiden, framför allt inte med tanke på priset.

Jämför priser:

I samarbete med pris-logo

2. FineSmile IQ - Bästa portabla

 • Borströrelse: 32 000 rörelser per minut
 • Tandborstlägen: 3 stycken
 • Timer: Var 30:e sekund
 • Batteritid: 6 – 8 veckor
 • App: Nej
FineSmile IQ

Kompakt eltandborste med sonisk teknik

FineSmile IQ är en innovativ eltandborste som är 45 procent mindre än en vanlig eltandborste. Det gör den extra smidig att ta med i necessären. Den har dessutom en batteritid på upp till 8 veckor, så du behöver inte ta med dig laddaren om du ska ut och resa. I köpet får du även med ett praktiskt resefodral som du kan förvara tandborsten i mellan användningarna.

FineSmile IQ använder sonisk teknologi, vilket betyder att eltandborsten vibrerar för att pressa vatten och tandkräm mellan tänderna samt vid tandköttet. Antalet borströrelser per minut är 32 000 och ljudnivån ligger på under 50 dB, vilket gör den tystare än genomsnittet.

Finesmile IQ levereras med ett praktiskt resefodral.

Välj mellan tre tandborstlägen

FineSmile IQ har bara en knapp som du använder för att växla mellan de tre tandborstlägena Standard, Whitening och Djuprengöring. Standard (rosa) ger en skonsam rengöring för dig med känsligt tandkött. Whitening (blå) är ett läge som ska ge dig vitare tänder och Djuprengöring (grön) är ett extra djuprengörande program.

Var 30:e sekund kommer FineSmile IQ att indikera med en vibration, vilket betyder att det är dags att byta käke. Efter totalt två minuter kommer eltandborsten att stängas av helt.

Unikt tandborsthuvud, dock utan trycksensor

FineSmile IQ har ett avlångt tandborsthuvud med mjuka borsthår utformat för att avlägsna upp till 20 gånger mer plack jämfört med en vanlig tandborste. Den minskar dessutom missfärgningar med upp till 100 procent på endast två dagar (enligt laboratorietester).

Tandborsthuvudet kommer inte åt riktigt lika bra som ett runt tandborsthuvud och vi hade önskat att Finesmile IQ hade en trycksensor. Det hade också varit bra om laddningsstationen var lite mer stabil, då den idag är ganska smal och vinglig. Läs gärna mer i vårt fullständiga omdöme av Finesmile IQ här.

Finesmile IQ är ett bra val för dig som vill ha en kompakt eltandborste med lång batteritid.
 • 45 procent mindre än en vanlig eltandborste.
 • Upp till 8 veckors batteritid på en laddning.
 • Mjuka borstrån som är skonsamma mot tandköttet.
 • Mycket tystgående.
 • Saknar tryckfunktion.
 • Färre borströrelser jämfört med många andra eltandborstar.

3. Jordan Smile Plus TBX-300B - Bästa budgetvalet

 • Borströrelse: 8 000 rörelser/minut
 • Tandborstlägen: 2 st
 • Timer: Efter 2 min
 • Batteritid: 180 min
 • App: Nej
Jordan Smile Plus TBX-300B

Långt ifrån alla konsumenter vill spendera tusentals kronor på en eltandborste. Lyckligtvis kan du faktiskt hitta riktigt bra modeller för bara drygt 500 kronor, om du är villig att kompromissa med funktionaliteten. Jordan Smile Plus TBX-300B är vår favorit i den här prisklassen som ger dig upp till 45 dagars batteritid (!), en batterinivåindikator, tvåminuterstimer och trycksensor.

Klarar du dig utan appstöd och extrafunktioner är det här ett riktigt bra val i all sin enkelhet. Jordan Smile Plus TBX-300B passar dessutom med alla runda tandborsthuvuden från Oral-B, som är lätta att hitta både i butik och på nätet.

Bra köp hos Råd & Rön

Jordan Smile Plus TBX-300B har blivit populär, mest sannolikt för att den har en så pass attraktiv prislapp. Men det visar sig också att den är riktigt prisvärd, då snittbetyget hos återförsäljarna är högt. Den här eltandborsten har dessutom fått utmärkelsen ”Bra köp” av Råd & Rön, vilket säger en hel del.

På minussidan uppmärksammar vi att många användare tycker att tandborsten är i tyngsta laget och att bruksanvisningen inte är den bästa. Avsaknaden av funktioner gör också att det är svårt för dig som borstar att veta om du använder eltandborsten på ett optimalt sätt.

Till det här priset, med den här batteritiden och de viktigaste funktionerna på plats anser vi dock att det här är ett väldigt förnuftigt val av eltandborste för dig med en mindre budget.

 • Ger dig mycket eltandborste för pengarna.
 • Lång batteritid – upp till 45 dagar.
 • Bra betyg av användare och experter.
 • Ganska tung.
 • Färre funktioner än dyrare modeller (bland annat ingen app).

Köp nu hos:

Rekommenderad butik:
 • Öppet köp i 100 dagar
 • Fri frakt från 499 kr

4. Oral-B iO Series 9 - Mest avancerad

 • Borströrelse: 34 800 rörelser per minut
 • Tandborstlägen: 7 stycken
 • Timer: Efter 2 min
 • Batteritid: –
 • App: Ja
Oral-B iO Series 9S

Oral-B iO Series 9 är eltandborsten för dig som inte får nog av häftiga finesser och funktioner. Med 7 olika tandborstlägen, en interaktiv färgdisplay och 3D Teeth Tracking-teknologi blir tandborstningen roligare än någonsin. Visst är iO9 en lite dyrare eltandborste, men om du vill ge dina tänder bästa möjliga vård är den ett riktigt bra val.

Magnetisk iO-teknik och 7 tandborstlägen

iO9 är utrustad med en magnetisk motor som kombinerar oscillerande rotationer och mikrovibrationer, vilket ger en renare och fräschare känsla. Det bidrar också till ett friskare tandkött med minskad risk för tandköttssjukdomar. Den unika iO-tekniken gör dessutom borstningen extra skonsam och betydligt tystare jämfört med många konkurrenter.

Vad gäller borströrelser ligger de på 35 800 rörelser/minut, vilket är fullt tillräckligt för att få en professionellt ren känsla, även om det är mindre än många konkurrerande modeller. iO9 har dessutom fler tandborstlägen än många konkurrenter, närmare bestämt sju stycken. Utöver daglig rengöring har du även läget Mjuk, Tandköttsvård, Intensiv rengöring, Vitgörande, Tungskrapa och Superkänslig.

3D Teeth Tracking och praktisk laddare

Med hjälp av den innovativa 3D Teeth Tracking-tekniken minskar risken att du glömmer att borsta vissa områden i munnen eftersom du kan följa tandborstningen via en app. Tandborsten har även en interaktiv färgdisplay som ger dig information om allt ifrån tandborstlägen till borsthuvudets status och en trycksensor som visar om du borstar för mjukt, för hårt eller precis lagom.

Oral-B iO Series 9 kommer med en magnetisk laddare som tillåter dig att snabbladda din eltandborste på bara 3 timmar. Du får också med ett praktiskt Power2Go-fodral, perfekt för dig som kunna ladda iO9 när du är på resande fot.

Andas kvalitet

Användarna själva är mycket nöjda med iO9, även om många av dem menar att den är dyraste laget. Samtidigt vittnar många om att de aldrig känt sig så rena och fräscha i munnen som nu och det verkar göra eltandborsten värd sin prislapp.

Bland recensionerna kan vi läsa att tandborsten andas kvalitet, att den rengör ordentligt och att den är rolig att använda, framför allt i kombination med appen. Det enda minuset är dock att gamla varianter av Oral-B påfyllnadshuvuden passar inte till iO9. Du måste köpa iO Ultimate Clean eller iO Gentle Care, som också är ganska dyra.

 • Unik magnetisk iO-teknik för en renare känsla och skonsammare borstning.
 • Välj mellan 7 olika tandborstlägen.
 • Snabbladdning på bara 3 timmar.
 • Ännu tystare borstning.
 • Du får bara med ett tandborsthuvud.
 • Tidigare varianter av Oral-B påfyllnadshuvuden passar inte till iO9.

Köp här:

Jämför priser:
 • Fri frakt över 500 kr.
 • Snabba leveranser.

Guide vid val av eltandborste

En eltandborste är en batteridriven tandborste som håller dina tänder extra rena. Medan med en manuell tandborste ligger mellan 300 – 600 rörelser per minut kan en eltandborste ha över 48 000 borströrelser per minut! Det ger dig en betydligt bättre rengöring, vilket kan minska risken för tand- och tandköttssjukdomar. Dessutom är det betydligt smidigare att använda jämfört med en manuell tandborste.

Om du aldrig tidigare använt en eltandborste kanske du inte vet hur den fungerar eller vilka fördelar den kan ha för din munhälsa. Nedan ger vi dig all information du behöver innan du köper din nya tandborste.

Så fungerar en eltandborste

En eltandborste består av ett utbytbart borsthuvud och ett handtag innehållande ett uppladdningsbart batteri. För att ladda batteriet ansluter du tandborsten till ett eluttag, antingen via dess kropp eller en laddningsstation.

För att sätta på och stänga av tandborsten trycker du bara på en knapp. Vissa modeller har även en display som bland annat visar hur länge du har borstat.

Borsthuvuden och borstningslägen

Eltandborstens borsthuvuden kan vara runda eller likna en vanlig tandborste. Utöver det kan de vara roterande och borsta i en cirkelrörelse eller oscillerande och borsta från sida till sida.

Olika eltandborstar kan också ha olika borstningslägen som passar vid olika tillfällen:

 • Skonsam borstning, ett program för dig som till exempel har känsligt tandkött.
 • Vitare tänder, ett läge där eltandborsten polerar tändernas yta.
 • Tandköttsvård, som främst är ämnat för dig med tandköttsproblematik.
 • Djuprengöring, ett omfattande program som lämnar hela munnen ren.
 • Borttagning av plack, ett läge som ser till att ta bort plack, en beläggning som bildas på tänderna av bakterier och som i värsta fall kan leda till tandköttsproblem och tandsten.

Timer och sensor

Många eltandborstar idag har en inbyggd timer påminner dig när du har borstat tillräckligt. En del modeller meddelar när du har borstat totalt i två minuter medan andra ger dig en notis var 30:e sekund när det är dags att byta område i munnen.

Det kan också finnas en sensor som aktiveras när du borstar för hårt. Att borsta för hårt kan leda till problem med tillbakadraget tandkött, vilket gör tänderna mycket känsligare. Detta kan leda till ilningar och i värsta fall tandlossning.

Tillhörande app

Det är vanligt att mer avancerade eltandborstar har en tillhörande app där du enkelt kan följa dina tidigare borstningar och få feedback på hur du kan förbättra din munhygien och dina vanor.

Appen kan dessutom bidra med extra motivation för den som vanligtvis är dålig på att borsta tänderna.

Hur borstar man tänderna med en eltandborste?

Tandborstning med eltandborste skiljer sig inte mycket från vanlig tandborstning. Du bör borsta tänderna två gånger om dagen – morgon och kväll – i minst en minut på vardera käke.

 1. Börja i överkäken längst bak på utsidan av tänderna.
 2. Borsta sedan insidan av tänderna, därefter tuggdelen och sist utsidan.
 3. Stanna gärna kvar någon extra sekund på varje tand och vinkla tandborsten in emellan tänderna.
 4. Undvik att skölja munnen med vatten efteråt. Ta istället lite vatten på tandborsten som du suger upp och sköljer bort.

Är en eltandborste bättre än en vanlig tandborste?

Tandläkarna själva rekommenderar en eltandborste före en vanlig tandborste, dels för att den är skonsammare, men även för att den är bättre på att ta bort bakteriebeläggningar och plack.

En eltandborste kommer åt mycket bättre runt tänderna och har många smarta funktioner som kan underlätta tandborstningen ytterligare.

Om du borstar med en vanlig tandborste är det viktigt att du inte borstar för hårt eftersom detta kan göra mer skada än nytta. Välj då en lite mjukare tandborste med ett mindre tandborsthuvud för att komma åt långt bak i munnen samt runt tänderna.

Viktigt att byta tandborsthuvud regelbundet

Oavsett om du använder en vanlig tandborste eller en eltandborste är det viktigt att du byter ut tandborsten eller tandborsthuvudet var tredje månad. Detta eftersom tandborsthuvudets strån måste vara raka för att komma åt överallt i munnen. När stråna börjar bli slitna kommer de inte att borsta lika rent.

7 tips för god munhygien

Tandbesvär är inte enbart smärtsamma – de kan även vara mycket kostsamma för dig som inte har gratis tandvård. Därför är det viktigt att hålla en god munhälsa.

Nedan ger vi dig sju tips för att hålla en god munhygien.

1. Borsta tänderna två gånger per dag

Du bör borsta dina tänder minst två gånger per dag, morgon och kväll. Du bör dock inte borsta fler än tre gånger per dag eftersom detta istället kan slita på tänderna.

Efter borstningen bör du vänta minst en timme innan du äter något så att saliven och fluoret hinner neutralisera i munnen.

2. Se till att tandkrämen innehåller tillräckligt med flour

När det gäller din tandkräm bör du se till att den innehåller minst 1450 ppm flour, vilket motsvarar 0,145 procent eller 0,32 procent natriumflourid (NaF). Eftersom flour är en gas måste det bindas med exempelvis natrium, vilket bildar ämnet natriumflourid som är den vanligaste flourföreningen.

Många tandvårdsprodukter har en NaF-halt på 0,2 procent (900 ppm), vilket är mycket lägre än vad som rekommenderas av tandläkare. Undersök detta när det är dags att köpa en ny tandkräm.

Är det skadligt med ett högt flourintag?

Det finns många kemiska ämnen som inte är bra i för stora mängder och detsamma gäller flour. För att flour ska vara giftigt krävs det dock att du sväljer stora mängder, vilket varken tandkräm eller munskölj är avsedda för. Det är med andra ord ingen fara, men du bör hålla ett extra höga på barnen.

3. Se upp med ”whitening”-tandkräm

Tandkräm består av 50 procent slipmedel för att effektivt avlägsna smuts. Tandkrämer som marknadsförs som ”whitening” innehåller dock mycket mer slipmedel som dels kan tunna ut emaljen och göra att tänderna faktiskt ser mörkare ut.

4. Slarva inte med tandtråd

Tandtråd hjälper dig att få bort matrester och bakterier som fastnat mellan tänderna och som tandborsten inte kommer åt.

Om det fastnar bakterier mellan tänderna som får ligga kvar kan detta leda till tandsten och andra munsjukdomar. Har du otur kan bakterierna till slut skapa en inflammation som leder till blödande tandkött.

Tandläkare rekommenderar att du använder tandtråd innan du borstar tänderna, dels för att få bort bakterierna, men även så att flouret i tandkrämen kan ta sig in mellan tänderna och ligga kvar där.

5. Komplettera med munskölj

För de allra flesta räcker det med regelbunden tandborstning och tandtråd för att hålla en god munhygien. I vissa fall – till exempel om din tandläkare anser att du har en förhöjd risk för karies – kan det dock vara bra att använda munskölj då och då.

I valet av munskölj bör du alltid följa tandläkarens rekommendationer. Många alternativ är nämligen fyllda med ämnen som gör mer skada än nytta, framför allt vid långvarig användning. Dessutom kan en munskölj med lägre flourhalt än tandkrämen faktiskt skölja bort flouret och ge ett sämre skydd.

Tänk även på att munskölj inte behöver användas lika ofta som tandtråd. Vanligtvis räcker det med några gånger i veckan.

6. Sluta småät

Varje gång du äter något startar en syraattack på tänderna, vilket leder till en nedbrytning av tandsubstansen som fortsätter drygt 30 minuter efter att du ätit klart. Därefter påbörjar tänderna en återhämtningsprocess som hjälper dem att stå emot framtida syraattacker.

Om du hela tiden småäter kommer tänderna ha svårt att återhämta sig mellan varje attack, vilket kan öka risken för karies. Försök att äta tre huvudmål per dag och två – tre mellanmål däremellan.

Tips! Tugga tuggummi med xylitol eller karbamid efter dina måltider. På så sätt kan du avlägsna bakterier samtidigt som den ökade salivproduktionen hjälper till att göra rent i munnen.

7. Undvik sötsaker på veckorna

Sötsaker kan orsaka rejäla tandproblem om man inte är försiktig. Därför är det bäst att undvika sötsaker under vardagarna och enbart äta under helgen.

Det är dessutom bättre att äta alla sötsaker – till exempel godis – på en gång istället för att äta lite då och då.

Vanliga frågor

Det beror på vilka behov du har, men också hur mycket du har råd att betala. Enligt vår jämförelse är iO Series 8S från Oral-B den bästa eltandborsten för de flesta eftersom den ger dig en bra kombination av kvalitet och funktion.

Eftersom eltandborstar är utrustade med uppladdningsbara batterier och utbytbara borsthuvuden kan de hålla väldigt länge.

Dock bör du vara medveten om att batteriets kapacitet försämras med tiden. När batteriet tar slut efter några få användningar kan det vara läge att köpa en ny eltandborste.

Fundera först och främst över hur mycket du har råd att betala för eltandborsten. Du bör också tänka igenom vilken typ av teknik du föredrar – oscillerande eller sonisk – samt om du vill ha ett runt eller avlångt borsthuvud. Har du känsligt tandkött kan det vara bra med en en inställning för just det samt en tryckfunktion. Undersök också eltandborstens batteritiden.

Hjälpte det här testet om Eltandborste dig?

Skriv recension

Liknande tester

skäggtrimmer test

Skäggtrimmer: 4 bästa modeller

rakapparat test

Rakapparat: 4 bästa modeller

test av Epilator

Epilator: 4 bästa modeller

Testvinnare - Eltandborste

 1. Oral-B iO Series 8S

  Oral-B iO Series 8S

  Bäst i test
 2. FineSmile IQ

  FineSmile IQ

  Bästa portabla
 3. Jordan Smile Plus TBX-300B

  Jordan Smile Plus TBX-300B

  Bästa budgetvalet

Vanliga frågor

Det beror på vilka behov du har, men också hur mycket du har råd att betala. Enligt vår jämförelse är iO Series 8S från Oral-B den bästa eltandborsten för de flesta eftersom den ger dig en bra kombination av kvalitet och funktion.

Eftersom eltandborstar är utrustade med uppladdningsbara batterier och utbytbara borsthuvuden kan de hålla väldigt länge.

Dock bör du vara medveten om att batteriets kapacitet försämras med tiden. När batteriet tar slut efter några få användningar kan det vara läge att köpa en ny eltandborste.

Fundera först och främst över hur mycket du har råd att betala för eltandborsten. Du bör också tänka igenom vilken typ av teknik du föredrar – oscillerande eller sonisk – samt om du vill ha ett runt eller avlångt borsthuvud. Har du känsligt tandkött kan det vara bra med en en inställning för just det samt en tryckfunktion. Undersök också eltandborstens batteritiden.