+ Visa innehåll
Information om affiliatelänkar

Vilken är den bästa eltandborste 2023?

Enligt vår bedömning är Philips Sonicare ProtectiveClean 4300 den bästa eltandborsten just nu. Det här är en prisvärd eltandborste med en imponerande batteritid som ger en effektiv och noggrann rengöring vid varje användning. Du får dessutom en varning om du skulle borsta för hårt, vilket gör den extra skonsam mot tandköttet. Läs mer om Philips eltandborste och fem bra alternativ i vår jämförelse nedan!

Information om affiliatelänkar
Välj produkter att jämföra

Sortera efter

Bäst i test
1
Markera
Philips Sonicare ProtectiveClean 4300
award-icon

Philips Sonicare ProtectiveClean 4300

Specifikationer
award-icon
 • Effektiv mot plack
 • Intelligenta indikatorer
 • Lång batteritid
Antal tandborsthuvuden:4 st
Borströrelse:62 000 rörelser/minut
Tandborstlägen:2 st
Timer:Efter 2 min
Tryckfunktion:Ja
Batteritid:14 dagar
App:Ja
Bästa portabla
2
Markera
FineSmile IQ

FineSmile IQ

Specifikationer
 • Lätt och kompakt
 • 6 - 8 veckors batteritid
 • Låg ljudnivå
Antal tandborsthuvuden:2 st
Borströrelse:32 000 rörelser/minut
Tandborstlägen:3 st
Timer:Var 30:e sekund
Tryckfunktion:Nej
Batteritid:6 - 8 veckor
App:Nej
Mest avancerad
3
Markera
Oral-B iO Series 9S

Oral-B iO Series 9

Specifikationer
 • 7 tandborstlägen
 • Tyst och effektiv rengöring
 • Innovativ 3D Teeth Tracking-teknik
Antal tandborsthuvuden:1 st
Borströrelse:35 800 rörelser/minut
Tandborstlägen:7 st
Timer:Efter 2 min
Tryckfunktion:Ja
Batteritid:-
App:Ja
Avatar for Alexandra Eriksson av Alexandra Eriksson Senast uppdaterad : Jan 11, 2023

Det här testet har fått betyget:

20 Röster, Genomsnitt: 4.8/5

En eltandborste är en batteridriven tandborste som håller dina tänder extra rena. Medan med en manuell tandborste ligger mellan 300 – 600 rörelser per minut kan en eltandborste ha över 48 000 borströrelser per minut.

Det finns många eltandborstar att välja mellan idag och även om deras huvuduppgift är att borta tänderna kan de övriga funktionerna – exempelvis batteritid och borströrelser – skilja sig en hel del.

Vi vill hjälpa dig att hitta en passande eltandborste och därför har vi valt ut sju modeller som alla fått bra betyg av både användare och experter. De modeller som ingår i vår jämförelse är:

 1. Philips Sonicare ProtectiveClean 4300 – Bästa eltandborste
 2. FineSmile IQ – Bästa portabla
 3. Oral-B iO Series 9 – Mest avancerad
 4. Oral-B Pro 2000 N – Mest prisvärda valet
 5. Philips DiamondClean 9000
 6. Philips Sonicare DiamondClean
 7. Oral-B Genius 10100s

Lite längre ner i denna artikel hittar du information om varje eltandborste i vår sammanställning. Om du vill lära dig mer om eltandborstens funktioner och fördelar rekommenderar vi att du läser igenom vår guide nedan.

Hur vi gjorde jämförelsen

För att avgöra vilka eltandborstar som ska vara med i vår sammanställning har vi dels utgått från experternas tester, men också tandläkarnas egna rekommendationer. Vi har även läst mängder av användaromdömen för att ta reda på hur de olika modellerna presterar i det vardagliga livet.

När vi sållat fram de eltandborstar som fått bäst betyg har vi även gjort en individuell bedömning av respektive modell. Här har vi tittat på faktorer som:

 • Pris – Vad eltandborsten kostar och om priset är rimligt i förhållande till vad du får.
 • Borströrelser – Antalet borströrelser per minut. Ju fler borströrelser, desto snabbare får du en grundlig rengöring av tänderna.
 • Batteritid och laddning – Hur länge batteriet i tandborsten håller samt hur lång tid det tar att ladda upp. Här granskar vi även kvaliteten på den medföljande laddningsstationen.
 • Funktioner – Vilka extrafunktioner tandborsten erbjuder som kan underlätta rengöringen, exempelvis timer, indikatorer, tillhörande app och så vidare.

Längst ner på denna sida kan du sett urval av de källor vi använt oss av i vår jämförelse av eltandborstar.

1. Philips Sonicare ProtectiveClean 4300

- Bäst i test

 • Borströrelse: 62 000 rörelser per minut
 • Tandborstlägen: 2 stycken
 • Timer: Efter 2 min
 • Batteritid: 14 dagar
 • App: Ja
Philips Sonicare ProtectiveClean 4300
Philips Sonicare ProtectiveClean 4300

Clas Ohlson
 • 365 dagars öppetköp
 • Retur till valfri butik
 • Fri frakt till valfri butik
country-flag

Priserna visas i SEK.

Apotek365.se
 • Klipp & fyndpriser
 • Snabba leveranser
 • Köp fler, spara mer.
country-flag

Priserna visas i SEK.

Power
 • Fri frakt över 500 kr
 • 30 dagar öppet köp
 • Fria returer
country-flag

Priserna visas i SEK.

I samarbete med pris-logo

Med Philips Sonicare ProtectiveClean 4300 blir det enklare än någonsin att bibehålla en god munhälsa. det här är nämligen en effektiv och intelligent eltandborste som kan ta bort upp till 7 gånger mer plack än en vanlig tandborste.

Philips Sonicare ProtectiveClean 4300 kommer åt även mellan tänderna och vid tandköttet. Dess svepande rörelser pressar effektivt in både vatten och tandkräm för att nå munnens mest svåråtkomliga utrymmen. Detta i kombination med 62 000 borströrelser per minut ger dig en grundlig rengöring. Du kan dessutom välja mellan två olika intensitetsnivåer för borstningen – hög och låg.

Skonsam med mjukstart

Trots att Philips Sonicare ProtectiveClean 4300 är mycket effektiv är den också väldigt skonsam. Detta gör att du utan problem kan använda den på både fyllningar, tandställningar och fasader. Modellen är bland annat utrustad med en trycksensor som indikerar om du borstar för hårt på tandköttet. Den kommer då att ge ifrån sig att pulserande ljud för att påminna dig om att borsta mer försiktigt.

Om du aldrig tidigare använt en eltandborste kan det vara en god idé att använda Philips mjukstartsprogram. Med detta program kan du nämligen öka borstningseffekten stegvis under de första två veckorna – perfekt för att vänja tänderna.

Intelligenta påminnelser och 14 dagars batteritid

Philips Sonicare ProtectiveClean 4300 är en intelligent eltandborste som via ett microchip synkroniserar tandborsthuvudet med handtaget. Detta gör att modellen automatiskt kan känna av när det är dags att byta ut tandborsthuvudet och ge dig en indikation på handtaget.

På handtaget finns även en batteriindikator som visar eltandborstens batteristatus. Vad gäller batteritid är Philips Sonicare ProtectiveClean 4300 utrustad med ett kraftfullt litiumjonbatteri som räcker i upp till 14 dagar.

Effektiv, skonsam och prisvärd

Philips Sonicare ProtectiveClean 4300 är en effektiv och skonsam eltandborste som utsetts till bäst i test av flera experter, bland annat Råd & Rön år 2020 . Även användarna själva är nöjda med modellen och har gett den goda betyg.

Bland recensionerna kan vi läsa att många är nöjda med resultatet efter borstningen och att munnen känns ren. Här lyfter man även den långa batteritiden och att placket ”är som bortblåst” efter regelbunden användning. Samtidigt är modellen ganska högljudd och indikatorerna kunde varit lite tydligare.

Bortsett från detta är Philips Sonicare ProtectiveClean 4300 är en högkvalitativ eltandborste som håller vad den lovar. Dessutom ligger den i en minst sagt överkomlig prisklass (framför allt jämfört med värstingmodeller som DiamondClean 9000).

 • Unikt borsthuvud med 62 000 rörelser/minut.
 • Avancerad Sonicare-teknologi som kommer åt överallt i munnen.
 • Effektiv mot plack och skonsam mot både tänder och tandkött.
 • Indikerar om du borstar för hårt och när borstningen är klar.
 • Något högljudd.
 • Indikatorerna kunde varit tydligare.

2. FineSmile IQ

- Bästa portabla

 • Borströrelse: 32 000 rörelser per minut
 • Tandborstlägen: 3 stycken
 • Timer: Var 30:e sekund
 • Batteritid: 6 – 8 veckor
 • App: Nej
FineSmile IQ

 • Gratis frakt över 599 kr.
 • Vitare tänder - eller pengarna tillbaka.

FineSmile IQ är en innovativ eltandborste på flera sätt. Först och främst är den hela 45 procent mindre än en vanlig eltandborste, vilket gör den extra enkel att ta med i necessären.

Den har dessutom en imponerande batteritid på upp till 8 veckor, så du behöver inte ens ta med dig laddaren om du ska ut och resa. I köpet får du även med ett praktiskt resefodral som du kan förvara tandborsten i mellan användningarna. Smidigt, men framför allt hygieniskt.

Sonisk teknik med 32 000 mikrovibrationer i minuten

FineSmile IQ använder sonisk teknologi, vilket betyder att eltandborsten vibrerar för att pressa vatten och tandkräm mellan tänderna samt vid tandköttet. Antalet borströrelser per minut är 32 000 och därmed aningen färre jämfört med många konkurrenter, men ändå tillräckligt för en ordentlig rengöring.

En annan stor fördel med FineSmile IQ är dess otroligt låga ljudnivå på maximalt 50 dB, vilket gör den i princip ljudlös.

Välj mellan tre tandborstlägen

FineSmile IQ är inte bara snygg och praktisk, den är också extremt enkel att använda. Här finns bara en knapp som du använder för att växla mellan de tre tandborstlägena Standard, Whitening och Djuprengöring.

Standard har ett rosa LED-ljus som ger en skonsam rengöring för dig med känsligt tandkött. Whitening har ett blått LED-ljus och är precis som namnet antyder ett läge som ger dig vitare tänder och Djuprengöring med grönt LED-ljus är ett extra djuprengörande program.

Var 30:e sekund kommer FineSmile IQ att indikera med en vibration, vilket betyder att det är dags att byta käke. Efter totalt två minuter kommer eltandborsten att stängas av helt.

Unikt utformat tandborsthuvud

FineSmile IQ har ett avlångt tandborsthuvud med mjuka borsthår som ger en effektiv, men skonsam rengöring av både tänder och tandkött. Tandborsthuvudet är dessutom extra smalt för att komma i hela munnen, även om vi upplever att den inte riktigt kommer åt lika bra som ett runt borsthuvud.

I övrigt är tandborsthuvudet utformat för att avlägsna upp till 20 gånger mer plack jämfört med en vanlig tandborste. Den minskar dessutom missfärgningar med upp till 100 procent på endast två dagar (enligt laboratorietester).

Innovativ, kompakt och snygg

FineSmile IQ erbjuder en fenomenal kombination av funktion, kvalitet och prestanda. Vi gillar framför allt att den är så kompakt, men också den imponerande batteritiden och det praktiska resefodralet.

resefodral finesmile

Det enda vi kan anmärka på är att tandborsthuvudet inte riktigt kommer åt lika bra som ett runt tandborsthuvud samt att modellen saknar trycksensor. Det hade också varit bra om laddningsstationen var lite mer stabil, men överlag är FineSmile IQ helt klart en eltandborste värd sitt pris.

 • 45 procent mindre än en vanlig eltandborste.
 • Upp till 8 veckors batteritid på en laddning.
 • Mjuka borstrån som är skonsamma mot tandköttet.
 • Mycket tystgående.
 • Saknar tryckfunktion.
 • Färre borströrelser jämfört med många andra eltandborstar.

3. Oral-B iO Series 9

- Mest avancerad

 • Borströrelse: 34 800 rörelser per minut
 • Tandborstlägen: 7 stycken
 • Timer: Efter 2 min
 • Batteritid: –
 • App: Ja
Oral-B iO Series 9S

Vitvaruexperten.com
 • Noga utvalt sortiment
 • Pressade priser
 • Varuutlämning i Sollentuna
country-flag

Priserna visas i SEK.

MediaMarkt
 • Snabba leveranser
 • Fri frakt över 500kr
 • 30 dagars öppet köp
country-flag

Priserna visas i SEK.

I samarbete med pris-logo

Oral-B iO Series 9 är eltandborsten för dig som inte får nog av häftiga finesser och funktioner. Med 7 olika tandborstlägen, en interaktiv färgdisplay och 3D Teeth Tracking-teknologi blir tandborstningen roligare än någonsin. Visst är iO9 en lite dyrare eltandborste, men om du vill ge dina tänder bästa möjliga vård är den ett riktigt bra val.

Magnetisk iO-teknik och 7 tandborstlägen

iO9 är utrustad med en magnetisk motor som kombinerar oscillerande rotationer och mikrovibrationer, vilket ger en renare och fräschare känsla. Det bidrar också till ett friskare tandkött med minskad risk för tandköttssjukdomar. Den unika iO-tekniken gör dessutom borstningen extra skonsam och betydligt tystare jämfört med många konkurrenter.

Vad gäller borströrelser ligger de på 35 800 rörelser/minut, vilket är fullt tillräckligt för att få en professionellt ren känsla, även om det är mindre än många konkurrerande modeller. iO9 har dessutom fler tandborstlägen än många konkurrenter, närmare bestämt sju stycken. Utöver daglig rengöring har du även läget Mjuk, Tandköttsvård, Intensiv rengöring, Vitgörande, Tungskrapa och Superkänslig.

3D Teeth Tracking och praktisk laddare

Med hjälp av den innovativa 3D Teeth Tracking-tekniken minskar risken att du glömmer att borsta vissa områden i munnen eftersom du kan följa tandborstningen via en app. Tandborsten har även en interaktiv färgdisplay som ger dig information om allt ifrån tandborstlägen till borsthuvudets status och en trycksensor som visar om du borstar för mjukt, för hårt eller precis lagom.

Oral-B iO Series 9 kommer med en magnetisk laddare som tillåter dig att snabbladda din eltandborste på bara 3 timmar. Du får också med ett praktiskt Power2Go-fodral, perfekt för dig som kunna ladda iO9 när du är på resande fot.

Andas kvalitet

Användarna själva är mycket nöjda med iO9, även om många av dem menar att den är dyraste laget. Samtidigt vittnar många om att de aldrig känt sig så rena och fräscha i munnen som nu och det verkar göra eltandborsten värd sin prislapp.

Bland recensionerna kan vi läsa att tandborsten andas kvalitet, att den rengör ordentligt och att den är rolig att använda, framför allt i kombination med appen. Det enda minuset är dock att gamla varianter av Oral-B påfyllnadshuvuden passar inte till iO9. Du måste köpa iO Ultimate Clean eller iO Gentle Care, som också är ganska dyra.

 • Unik magnetisk iO-teknik för en renare känsla och skonsammare borstning.
 • Välj mellan 7 olika tandborstlägen.
 • Snabbladdning på bara 3 timmar.
 • Ännu tystare borstning.
 • Du får bara med ett tandborsthuvud.
 • Tidigare varianter av Oral-B påfyllnadshuvuden passar inte till iO9.

4. Oral-B Pro 2000 N

- Mest prisvärda valet

 • Borströrelse: 8000 rotationer, 48 800 pulseringar
 • Tandborstlägen: 2 stycken
 • Timer: Var 30:e sekund
 • Batteritid: 14 dagar
 • App: Nej
Oral-B Pro 2000 N

Amazon.se
 • Shoppa erbjudanden
 • Medlemsförmåner
 • Upptäck Amazons låga priser
country-flag

Priserna visas i SEK.

CDON
 • Nordens största marknadsplats
 • Leveranser nära dig
 • Trygg e-handel sedan 1999
country-flag

Priserna visas i SEK.

I samarbete med pris-logo

Om du är ute efter en lite billigare eltandborste utan avancerade funktioner kan Oral-B Pro 2000 N vara ett utmärkt alternativ. Den gör vad den ska och den är extra bra på att hålla rent och skydda tandköttet.

Oral-B Pro 2000 N har ett runt litet tandborsthuvud med 48 800 rörelser per minut. Det lilla huvudet gör det extra lätt för tandborsten att komma åt i hela munnen, även mellan tänder och tandkött. Du kan också välja mellan två olika lägen: daglig tandborstning och tandköttsvård. Det senare är ett specialläge anpassat för känsligt tandköttet.

Tandborsten har även en varningslampa som lyser om du råkar borsta för hårt. Denna funktion är till för att skydda ditt känsliga tandkött som kan ta skada om du borstar för våldsamt.

Oral-B Pro 2000 N har ett litiumjonbatteri som ger dig upp till 56 minuters tandborstningstid på en enda full laddning. Med andra ord räcker även detta batteri i upp till två veckor, precis som de dyrare modellerna i denna sammanställning.

Eltandborsten har också en inbyggd timer som indikerar när du borstat i 2 minuter. Den meddelar dig dessutom varje 30:e sekund så att du ska veta när det är dags att byta område. Denna funktion guidar dig till optimal rengöring på ett enkelt och smidigt sätt.

 • Litet tandborsthuvud som kommer åt alla tänder.
 • Specialläge för tandköttsvård.
 • Lika lång batteritid som övriga testvinnare.
 • Timer som meddelar dig när du borstat i 2 minuter.
 • Bara 1 tandborsthuvud medföljer.
 • Saknar app.

5. Philips DiamondClean 9000

 • Borströrelse: 62 000 rörelser per minut
 • Tandborstlägen: 4 stycken
 • Timer: Efter 2 min
 • Batteritid: 14 dagar
 • App: Ja
philips diamondclean 9000 black
philips diamondclean 9000

Amazon.se
 • Shoppa erbjudanden
 • Medlemsförmåner
 • Upptäck Amazons låga priser
country-flag

Priserna visas i SEK.

Proshop
 • Över 235 000 olika varor
 • Världens bästa kundservice
 • Fraktfritt vid köp över 1000kr
country-flag

Priserna visas i SEK.

CDON
 • Nordens största marknadsplats
 • Leveranser nära dig
 • Trygg e-handel sedan 1999
country-flag

Priserna visas i SEK.

I samarbete med pris-logo

Philips DiamondClean 9000 är utrustad med avancerad Sonicare-teknologi som pressar in vatten och tandkräm mellan tänder och vid tandköttet. Detta i kombination med det unikt utformade tandborsthuvudet med upp till 62 000 rörelser per minut gör DiamondClean 9000 extremt effektiv, men också mycket skonsam.

Enligt Philips själva tar DiamondClean 9000 faktiskt bort upp till tio gånger mer plack än en vanlig tandborste samtidigt som den erbjuder fyra gånger mer ytkontakt. Många som använt tandborsten hävdar att de blivit av med tandsten såväl som tandköttsinflammationer efter att ha börjat använda DiamondClean 9000.

4 borstlägen och smarta indikatorer

Philips har utrustat DiamondClean 9000 med fyra olika borstlägen: Clean för vardaglig användning, White för extra vita tänder, Gum för känsligt tandkött och Deep Clean för en riktig djuprengöring. Du växlar enkelt mellan eltandborstens olika bortslägen på handtaget. Du kan också välja mellan tre olika intensitetsnivåer beroende på om du vill ha en extra intensiv eller extra skonsam borstning.

Precis som många andra av Philips eltandborstar är DiamondClean 9000 utrustad med flera smarta indikatorer. Här finns till exempel en trycksensor som varnar dig om du borstar för hårt och en timer som säger till när du borstat i två minuter. Du får också en påminnelse när det är dags att byta tandborsthuvud.

Det är också möjligt att följa din rengöring i appen Philips Sonicare. Där får du värdefull feedback i realtid och en personlig statusrapport varje vecka. Appen har också en inbyggd timer som säger till när du borstat tillräckligt i varje område.

Upp till 14 dagars batteritid

DiamondClean 9000 har ett kraftfullt litiumjonbatteri som ger dig en batteritid på upp till 14 dagar, vilket är ganska standard för denna typ av eltandborste. Den stilrena laddaren ser ut som ett helt vanligt glas och är dessutom helt trådlös. Du får dessutom med ett praktiskt resefodral med USB-laddning som gör att du kan ladda upp tandborsten i ett vanligt eluttag eller i din dator.

Kvalitet på de flesta nivåer

Philips DiamondClean 9000 är en eltandborste i premiumklassen som levererar kvalitet på flera olika nivåer. Den soniska tekniken i kombination med det pulserande tandborsthuvudet och olika bortslägena ger dig en grundlig rengöring vid varje användning. Det enda användarna ser som nackdelar är den höga prislappen och appen som behöver finslipas.

I det stora hela överväger dock fördelarna nackdelarna. Användarna menar bland annat att de gjort sina tandläkare förvånade efter att ha bytt till DiamondClean 9000. Modellen är framför allt effektiv både mot plack och tandsten samtidigt som den är enkel att använda.

 • Sonisk teknologi pressar in vatten och tandkräm mellan tänderna för optimal rengöring.
 • Unikt tandborsthuvud som rör sig 62 000 gånger i minuten.
 • Fyra olika tandborslägen och tre intensitetsnivåer för skräddarsydd borstning.
 • Stilren design och trådlös glasladdare.
 • Appen fungerar inte optimalt.
 • I dyraste laget.

6. Philips Sonicare DiamondClean

 • Borströrelse: 62 000 rörelser per minut
 • Tandborstlägen: 5 stycken
 • Timer: Var 30:e sekund
 • Batteritid: 14 dagar
 • App: Ja
philips sonicare diamondclean

Philips Sonicare DiamondClean ligger i  en högre prisklass, men du får verkligen det du betalar för – riktigt rena tänder. Den här eltandborsten har många funktioner och passar dig som vill ha en smart modell. Bortsett från att rengöra effektivt kommer den att ge dig personligt anpassade tips i realtid via den tillhörande appen.

Philips Sonicare Diamond Clean Smart har fem olika tandborstlägen: daglig rengöring, avlägsnande av missfärgningar, djuprengöring, renare och friskare tandkött och eliminering av bakterier på tungan. Du kan också välja mellan tre intensitetsnivåer – låg, medel och hög – som passar extra bra för de som har mer eller mindre känsligt tandkött.

Fyra tandborsthuvuden medföljer

Philips Sonicare Diamond Clean har en sonisk rengöring, vilket innebär att den stimulerar salivproduktionen via en hög pulsfrekvens. Huvudet är diamantformat för att enkelt nå alla områden kring tänderna och med 62 000 borströrelser per minut kan du räkna med att det blir rent.

Med denna eltandborste medföljer inte mindre än fyra olika borsthuvuden: Plaque Control för rengöring av plack, Gum Care för rengöring av tandkött, White för att ta bort fläckar på tänderna och Tounge Care för att avlägsna bakterier på tungan. Den är också utrustad med inbyggd borsthuvudidentifiering som spårar din tandborstning och känner av när ditt nuvarande tandborsthuvud börjar bli slitet.

Smarta sensorer och hjälpsam app

Den inbyggda timern talar om för dig när du har borstat i 2 minuter. Larmen är dessutom uppdelade i fyra 30 sekunders-intervaller, vilket gör det enkelt för dig att veta när du ska byta område i munnen. Och skulle du borsta för hårt eller skrubba för mycket kommer en trycksensor att varna dig med ett blinkade ljus.

Philips Sonicare Diamond Clean kommer med en tillhörande app som håller koll på din tandborstning åt dig. Via appen kan du bland annat se om du har missat något område vid borstningen – har du det kommer du dessutom att få en varning. Via appen kan du till och med ställa in vilka tänder du har problem med och få notiser med information om de områden du bör lägga extra fokus på.

Renhet på en ny nivå

Philips Sonicare DiamondClean är det optimala alternativet för dig som vill åt samma rena känsla som när du varit hos tandläkaren. Här får du uppleva renhet på en helt ny nivå.

Bortsett från att du får med fyra olika tandborsthuvuden för olika tillfällen har tandborsten även fem speciallägen och tre olika hastigheter. Tack vare appen kan du dessutom hålla ett extra öga på din borstning och få hjälpsamma tips i realtid.

 • Följ din tandborstning via appen och få personliga tips.
 • 4 tandborsthuvuden medföljer.
 • Välj mellan 5 tandborstlägen och 3 hastigheter.
 • Smarta sensorer ger dig full kontroll över tandborstningen.
 • Ett dyrt alternativ.

7. Oral-B Genius 10100s

 • Borströrelse: 58 000 rörelser per minut
 • Tandborstlägen: 6 stycken
 • Timer: Var 30:e sekund
 • Batteritid: 14 dagar
 • App: Ja
Oral-B Genius 10100

Amazon.se
 • Shoppa erbjudanden
 • Medlemsförmåner
 • Upptäck Amazons låga priser
country-flag

Priserna visas i SEK.

CDON
 • Nordens största marknadsplats
 • Leveranser nära dig
 • Trygg e-handel sedan 1999
country-flag

Priserna visas i SEK.

ComputerSalg
 • Över 600.000 produkter online
 • Online i Danmark sedan 1999
 • 14 dagars öppet köp
country-flag

Priserna visas i SEK.

I samarbete med pris-logo

Med Oral-B Genius 10100s artificiella intelligens och avancerade rörelsesensorer kan du räkna med ett perfekt resultat vid varje borstning. Den här eltandborsten har ett runt tandborsthuvud som kommer åt runt alla tänder. Den har dessutom en unik positionsdetektering där du via den tillhörande appen kan se om du har missat att borsta på något ställe.

En intelligent och effektiv tandborste

Oral-B Genius 10100s har ett tandborsthuvud med ett 3D-system, vilket innebär att borsten oscillerar (vibrerar). Den roterar, pulserar och tar bort 100 procent mer plack än en vanlig tandborste med sina 58 000 rörelser per minut. Innovativ Gum Guard-teknik ser till att du bortsar enligt tandläkarnas rekommendationer.

Du har också sex olika borstningslägen med ett standardläge för daglig borstning och ett särskilt läge för tandköttsvård, massage och polering. Tandborstens artificiella intelligens gör att den automatiskt känner av din tandborstningsstil och vägleder dig till optimal tandborstning via den tillhörande appen.

Via tandborstens smarta app kan du dessutom följa din borstning i realtid och effektivt förbättra dina rutiner. Du får dessutom med en mobilhållare när du köper Oral-B Genius 10100s som du kan fästa direkt på spegeln. På så sätt slipper du lägga ner mobilen och riskera att den blir blöt.

Batteritid och övriga funktioner

Batteriet i Oral-B Genius 10100s ger dig upp till 56 minuters tandborstning, vilket gör att du kan använda tandborsten i cirka 2 veckor utan laddning. 

Eltandborsten har en inbyggd timer som meddelar när du har borstat i 2 minuter, vilket är den optimala tiden för tandborstning. Här finns även en tryckkontroll som varnar om du borstar för hårt. Gör du det kommer tandborstens 360 SmartRing att lysa och borsthastigheten kommer automatiskt att reduceras. SmartRingen är en indikatorlampa vars färg du själv kan justera via appen.

 • Håll koll på din borstning i realtid via den tillhörande appen.
 • Lång batteritid (14 dagar).
 • Modernt 3D-system ger dig ett perfekt resultat vid varje borstning.
 • Runt borsthuvud kommer åt i hela munnen.
 • Något dyr.

Guide: Innan du köper eltandborste

En eltandborste ger dig en grundligare rengöring, vilket kan minska risken för tand- och tandköttssjukdomar. Den är dessutom betydligt smidigare att använda jämfört med en manuell tandborste.

Om du aldrig tidigare använt en eltandborste kanske du inte vet hur den fungerar eller vilka fördelar den kan ha för din munhälsa. Nedan ger vi dig all information du behöver innan du köper din nya tandborste.

Så fungerar en eltandborste

En eltandborste består av ett utbytbart borsthuvud och ett handtag innehållande ett uppladdningsbart batteri. För att ladda batteriet ansluter du tandborsten till ett eluttag, antingen via dess kropp eller en laddningsstation.

För att sätta på och stänga av tandborsten trycker du bara på en knapp. Vissa modeller har även en display som bland annat visar hur länge du har borstat.

Borsthuvuden och borstningslägen

Eltandborstens borsthuvuden kan vara runda eller likna en vanlig tandborste. Utöver det kan de vara roterande och borsta i en cirkelrörelse eller oscillerande och borsta från sida till sida.

Olika eltandborstar kan också ha olika borstningslägen som passar vid olika tillfällen:

 • Skonsam borstning, ett program för dig som till exempel har känsligt tandkött.
 • Vitare tänder, ett läge där eltandborsten polerar tändernas yta.
 • Tandköttsvård, som främst är ämnat för dig med tandköttsproblematik.
 • Djuprengöring, ett omfattande program som lämnar hela munnen ren.
 • Borttagning av plack, ett läge som ser till att ta bort plack, en beläggning som bildas på tänderna av bakterier och som i värsta fall kan leda till tandköttsproblem och tandsten.

Timer och sensor

Många eltandborstar idag har en inbyggd timer påminner dig när du har borstat tillräckligt. En del modeller meddelar när du har borstat totalt i två minuter medan andra ger dig en notis var 30:e sekund när det är dags att byta område i munnen.

Det kan också finnas en sensor som aktiveras när du borstar för hårt. Att borsta för hårt kan leda till problem med tillbakadraget tandkött, vilket gör tänderna mycket känsligare. Detta kan leda till ilningar och i värsta fall tandlossning.

Tillhörande app

Det är vanligt att mer avancerade eltandborstar har en tillhörande app där du enkelt kan följa dina tidigare borstningar och få feedback på hur du kan förbättra din munhygien och dina vanor.

Appen kan dessutom bidra med extra motivation för den som vanligtvis är dålig på att borsta tänderna.

Hur borstar man tänderna med en eltandborste?

Tandborstning med eltandborste skiljer sig inte mycket från vanlig tandborstning. Du bör borsta tänderna två gånger om dagen – morgon och kväll – i minst en minut på vardera käke.

 1. Börja i överkäken längst bak på utsidan av tänderna.
 2. Borsta sedan insidan av tänderna, därefter tuggdelen och sist utsidan.
 3. Stanna gärna kvar någon extra sekund på varje tand och vinkla tandborsten in emellan tänderna.
 4. Undvik att skölja munnen med vatten efteråt. Ta istället lite vatten på tandborsten som du suger upp och sköljer bort.

Se gärna hur Folktandvården rekommenderar att du borstar dina tänder.

Är en eltandborste bättre än en vanlig tandborste?

Tandläkarna själva rekommenderar en eltandborste före en vanlig tandborste, dels för att den är skonsammare, men även för att den är bättre på att ta bort bakteriebeläggningar och plack.

En eltandborste kommer åt mycket bättre runt tänderna och har många smarta funktioner som kan underlätta tandborstningen ytterligare.

Om du borstar med en vanlig tandborste är det viktigt att du inte borstar för hårt eftersom detta kan göra mer skada än nytta. Välj då en lite mjukare tandborste med ett mindre tandborsthuvud för att komma åt långt bak i munnen samt runt tänderna.

Viktigt att byta tandborsthuvud regelbundet

Oavsett om du använder en vanlig tandborste eller en eltandborste är det viktigt att du byter ut tandborsten eller tandborsthuvudet var tredje månad. Detta eftersom tandborsthuvudets strån måste vara raka för att komma åt överallt i munnen. När stråna börjar bli slitna kommer de inte att borsta lika rent.

7 tips för god munhygien

Tandbesvär är inte enbart smärtsamma – de kan även vara mycket kostsamma för dig som inte har gratis tandvård. Därför är det viktigt att hålla en god munhälsa.

Nedan ger vi dig sju tips för att hålla en god munhygien.

1. Borsta tänderna två gånger per dag

Du bör borsta dina tänder minst två gånger per dag, morgon och kväll. Du bör dock inte borsta fler än tre gånger per dag eftersom detta istället kan slita på tänderna.

Efter borstningen bör du vänta minst en timme innan du äter något så att saliven och fluoret hinner neutralisera i munnen.

2. Se till att tandkrämen innehåller tillräckligt med flour

När det gäller din tandkräm bör du se till att den innehåller minst 1450 ppm flour, vilket motsvarar 0,145 procent eller 0,32 procent natriumflourid (NaF). Eftersom flour är en gas måste det bindas med exempelvis natrium, vilket bildar ämnet natriumflourid som är den vanligaste flourföreningen.

Många tandvårdsprodukter har en NaF-halt på 0,2 procent (900 ppm), vilket är mycket lägre än vad som rekommenderas av tandläkare. Undersök detta när det är dags att köpa en ny tandkräm.

Är det skadligt med ett högt flourintag?

Det finns många kemiska ämnen som inte är bra i för stora mängder och detsamma gäller flour. För att flour ska vara giftigt krävs det dock att du sväljer stora mängder, vilket varken tandkräm eller munskölj är avsedda för. Det är med andra ord ingen fara, men du bör hålla ett extra höga på barnen.

3. Se upp med ”whitening”-tandkräm

Tandkräm består av 50 procent slipmedel för att effektivt avlägsna smuts. Tandkrämer som marknadsförs som ”whitening” innehåller dock mycket mer slipmedel som dels kan tunna ut emaljen och göra att tänderna faktiskt ser mörkare ut.

4. Slarva inte med tandtråd

Tandtråd hjälper dig att få bort matrester och bakterier som fastnat mellan tänderna och som tandborsten inte kommer åt.

Om det fastnar bakterier mellan tänderna som får ligga kvar kan detta leda till tandsten och andra munsjukdomar. Har du otur kan bakterierna till slut skapa en inflammation som leder till blödande tandkött.

Tandläkare rekommenderar att du använder tandtråd innan du borstar tänderna, dels för att få bort bakterierna, men även så att flouret i tandkrämen kan ta sig in mellan tänderna och ligga kvar där.

5. Komplettera med munskölj

För de allra flesta räcker det med regelbunden tandborstning och tandtråd för att hålla en god munhygien. I vissa fall – till exempel om din tandläkare anser att du har en förhöjd risk för karies – kan det dock vara bra att använda munskölj då och då.

I valet av munskölj bör du alltid följa tandläkarens rekommendationer. Många alternativ är nämligen fyllda med ämnen som gör mer skada än nytta, framför allt vid långvarig användning. Dessutom kan en munskölj med lägre flourhalt än tandkrämen faktiskt skölja bort flouret och ge ett sämre skydd.

Tänk även på att munskölj inte behöver användas lika ofta som tandtråd. Vanligtvis räcker det med några gånger i veckan.

6. Sluta småät

Varje gång du äter något startar en syraattack på tänderna, vilket leder till en nedbrytning av tandsubstansen som fortsätter drygt 30 minuter efter att du ätit klart. Därefter påbörjar tänderna en återhämtningsprocess som hjälper dem att stå emot framtida syraattacker.

Om du hela tiden småäter kommer tänderna ha svårt att återhämta sig mellan varje attack, vilket kan öka risken för karies. Försök att äta tre huvudmål per dag och två – tre mellanmål däremellan.

Tips! Tugga tuggummi med xylitol eller karbamid efter dina måltider. På så sätt kan du avlägsna bakterier samtidigt som den ökade salivproduktionen hjälper till att göra rent i munnen.

7. Undvik sötsaker på veckorna

Sötsaker kan orsaka rejäla tandproblem om man inte är försiktig. Därför är det bäst att undvika sötsaker under vardagarna och enbart äta under helgen.

Det är dessutom bättre att äta alla sötsaker – till exempel godis – på en gång istället för att äta lite då och då.

Källor

Nedan har vi sammanställt de källor vi använt oss av i vår jämförelse. Ha dock i åtanke att vi också utgått ifrån vår egen bedömning av respektive tandborstmodell och dess egenskaper.

Testfakta.se

2017-11: Experttest av 6 eltandborstar

Användarrecensioner

Pricerunner.se

 • https://www.pricerunner.se/pl/573-5108814/Eltandborstar/Philips-Sonicare-ProtectiveClean-4300-HX6800-priser
 • https://www.pricerunner.se/pl/573-3012162/Eltandborstar/Oral-B-Pro-2-2000N-CrossAction-priser
 • https://www.pricerunner.se/pl/573-3042883/Eltandborstar/Philips-Sonicare-DiamondClean-HX9351-priser

Elgiganten.se

 • https://www.elgiganten.se/product/personvard/eltandborste-och-tandvard/eltandborste/HX680004/philips-sonicare-protectiveclean-eltandborste-hx680004

Mediamarkt.se

 • https://www.mediamarkt.se/sv/product/_philips-hx6803-04-protectiveclean-4300-sonisk-eltandborste-1307457.html

Netonnet.se

 • https://www.netonnet.se/art/halsa-personvard/eltandborste/philips-soniccare-protectiveclean-4300-hx680004/1005363.9131/
 • https://www.netonnet.se/art/halsa-personvard/eltandborste/oral-b-genius-10100s-black/1004705.9131/

Philips.se

 • https://www.philips.se/c-p/HX6800_04/sonicare-protectiveclean-4300#reviews
 • https://www.philips.se/c-p/HX9911_13/diamondclean-9000-sonisk-eltandborste-med-app#reviews

Amazon.co.uk

 • https://www.amazon.co.uk/Philips-Sonicare-ProtectiveClean-Electric-Toothbrush/dp/B07B18JQRZ
 • https://www.amazon.se/Oral-B-PRO-2000N-Elektrisk-Tandborste/dp/B073CZ6341

Övriga källor

Aftonbladet.se

 • https://www.aftonbladet.se/tester/a/ddWwjj/eltandborstar-tva-marken-skiner-mest

OBS! Bäst-i-testet.se kan inte garantera att de omdömen vi använt som källor har lämnats av personer som köpt eller använt produkten. Läs mer i våra allmänna villkor.

finesmile test

FineSmile är en utmanare på marknaden för eltandborstar som kombinerat...

Liknande tester

febertermometern
4 Febertermometer testade
Braun Thermoscan 7 IRT 6520
Bästa febertermometern (öra) Braun Thermoscan 7 IRT 6520
Blodtrycksmätare
4 Blodtrycksmätare testade
Omron M6 Comfort IT
Bäst i test Omron M6 Comfort
tyngdtäcke test
4 Tyngdtäcke testade
cura of sweden
Bäst i testet Cura of Sweden Pearl
massagedyna test
4 Massagedyna testade
Beurer MG 320
Bäst i test Beurer MG 320
Värmefilt test
4 Värmefilt testade
Beurer HD 75 värmefilt
Bäst i test Beurer HD 75
massagepistol test
4 Massagepistol testade
Flowgun PRO 2.0
Bäst i test Flowlife Flowgun
ljusterapilampa
5 Ljusterapilampa testade
Lumie Brazil
Bäst i test Lumie Brazil
personvåg test
3 Personvåg testade
Withings Body+
Bäst i test Withings Body+
sovmask
3 Sovmask testade
Tempur sovmask
Bäst i test Tempur sovmask
värmedyna test
4 Värmedyna testade
Beurer HK Comfort
Bäst i test Beurer HK Comfort
fotmassageapparat
3 Fotmassage testade
Flowlife Flowfeet
Bäst i test Flowlife Flowfeet
massagekudde test
3 Massagekudde testade
Flowlife Flowpillow Heat
Bäst i test Flowlife Flowpillow Heat
bästa locktång
3 Locktång testade
GHD Curve Classic Curl Tong
Bäst i test GHD Curve Classic Curl Tong
5 Plattång testade
GHD Platinum
Bäst i test GHD Platinum+
hårfön
5 Hårfön testade
bäst i test hårfön
Bäst i test GHD Air
Varmluftborste test 2022
3 Varmluftsborste testade
Dyson Airwrap Styler Complete
Bäst i test Dyson Airwrap Styler Complete
schampo test
4 Schampo testade
Olaplex Bond Maintenance Shampoo No. 4
Bäst i test Olaplex Bond Maintenance Shampoo No. 4
balsam test
4 Balsam testade
Bond Maintenance Conditioner No. 5
Bäst i test Bond Maintenance Conditioner No. 5
Hårinpackning bäst i test
3 Hårinpackning testade
Olaplex Hair Perfector Treatment No. 3
Bäst i test Olaplex Hair Perfector Treatment No. 3
skäggtrimmer test
7 Skäggtrimmer testade
Bäst i test Philips OneBlade Pro QP6550/30
rakapparat test
5 Rakapparat testade
Braun Series 9 Pro 9460cc
Bäst i test Braun Series 9 Pro 9460cc
solkräm test
4 Solkräm testade
solkräm för barn
Bäst i test Hjärtats Sollotion Barn 50+
test av Epilator
4 Epilator testade
Braun Silk-épil 9 9020 Flex
Bäst i test Braun Silk-épil 9 Flex
Tandblekning test
5 Tandblekning testade
test Swiss Clinic Whitening System
Bäst i test Swiss Clinic Whitening System
nästrimmer test
3 Nästrimmer testade
BaByliss E650E
Bäst i test BaByliss E650E
3 Sminkspegel med belysning testade
Bright Beauty Vanity Namira
Bäst i test Bright Beauty Vanity Namira
Brun utan sol bäst i test
3 Brun utan sol testade
Tanrevel Pro Luxury Dark
Bäst i test Tanrevel PRO
Mascara bäst i test
5 Mascara testade
Maybelline Lash Sensational Sky High Mascara
Bäst i test Maybelline Lash Sensational Sky High Mascara

Jämför specifikationer

Nedan kan du se testvinnarna i vår jämförelse. Du kan scrolla i sidled för att se alla vinnare.

Produkter

1
image
2
image
3
image
image
image
image
image

Specifikationer

Philips Sonicare ProtectiveClean 4300

FineSmile IQ

Oral-B iO Series 9

Oral-B Pro 2000 N

Philips DiamondClean 9000

Philips Sonicare DiamondClean

Oral-B Genius 10100s

Betyg:
Antal tandborsthuvuden:4 st2 st1 st1 st1 st4 st4 st
Borströrelse:62 000 rörelser/minut32 000 rörelser/minut35 800 rörelser/minut48 800 rörelser/min62 000 rörelser/minut62 000 rörelser/minut58 000 rörelser/minut
Tandborstlägen:2 st3 st7 st2 st4 st5 st6 st
Timer:Efter 2 minVar 30:e sekundEfter 2 minVar 30:e sekundEfter 2 minVar 30:e sekundVar 30:e sekund
Tryckfunktion:JaNejJaJaJaJaJa
Batteritid:14 dagar6 - 8 veckor-14 dagar14 dagar14 dagar14 dagar
App:JaNejJaNejJaJaJa

Vanliga frågor och svar

När du ska borsta tänderna med en eltandborste bör du dela in munnen i fyra olika zoner. Därefter borstar du en zon i taget i minst 30 sekunder. Totalt bör du borsta tänderna i 2 minuter.

Borsta i 45 graders vinkel mot tandytan och börja med insidan av tänderna. Därefter borstar du på utsidan av tandraden och avslutar med tändernas tuggyta.

Eftersom eltandborstar är utrustade med uppladdningsbara batterier och utbytbara borsthuvuden kan de hålla väldigt länge.

Dock bör du vara medveten om att batteriets kapacitet försämras med tiden. När batteriet tar slut efter några få användningar kan det vara dags att köpa en ny eltandborste.

Många tandborsthuvuden för eltandborstar är utrustade med indikationsstrån som börjar spreta eller ändra färg är det dags att byta tandborsthuvud. En tumregel är dock att byta omkring varannan eller var tredje månad. Använder du samma tandborsthuvud för länge kommer du att få ett sämre resultat med din borstning.

Om det till exempel brukar fastna mat i tänderna eller om du lätt får plack kan det vara en god idé att investera i en mer avancerad modell. Dessa tandborstar har oftast fler funktioner och rengör tänderna mer effektivt.

Har du sällan problem med dina tänder kan det dock räcka med en billigare eltandborste med färre funktioner.

Tandläkare rekommenderar eltandborstar med runda borsthuvuden eftersom dessa kommer åt i hela munnen, även längst bak.

Hjälpte det här testet om Eltandborste dig?

20 Röster, Genomsnitt: 4.8/5
Skriv recension

Dela testet

Liknande tester

febertermometern

Febertermometer: 4 testade modeller

Blodtrycksmätare

Blodtrycksmätare: 4 testade modeller

tyngdtäcke test

Tyngdtäcke test - 4 testade täcken

Testvinnare - Eltandborste

 1. Philips Sonicare ProtectiveClean 4300

  Philips Sonicare ProtectiveClean 4300

  Bäst i test
 2. FineSmile IQ

  FineSmile IQ

  Bästa portabla
 3. Oral-B iO Series 9S

  Oral-B iO Series 9

  Mest avancerad

Vanliga frågor och svar

När du ska borsta tänderna med en eltandborste bör du dela in munnen i fyra olika zoner. Därefter borstar du en zon i taget i minst 30 sekunder. Totalt bör du borsta tänderna i 2 minuter.

Borsta i 45 graders vinkel mot tandytan och börja med insidan av tänderna. Därefter borstar du på utsidan av tandraden och avslutar med tändernas tuggyta.

Eftersom eltandborstar är utrustade med uppladdningsbara batterier och utbytbara borsthuvuden kan de hålla väldigt länge.

Dock bör du vara medveten om att batteriets kapacitet försämras med tiden. När batteriet tar slut efter några få användningar kan det vara dags att köpa en ny eltandborste.

Många tandborsthuvuden för eltandborstar är utrustade med indikationsstrån som börjar spreta eller ändra färg är det dags att byta tandborsthuvud. En tumregel är dock att byta omkring varannan eller var tredje månad. Använder du samma tandborsthuvud för länge kommer du att få ett sämre resultat med din borstning.

Om det till exempel brukar fastna mat i tänderna eller om du lätt får plack kan det vara en god idé att investera i en mer avancerad modell. Dessa tandborstar har oftast fler funktioner och rengör tänderna mer effektivt.

Har du sällan problem med dina tänder kan det dock räcka med en billigare eltandborste med färre funktioner.

Tandläkare rekommenderar eltandborstar med runda borsthuvuden eftersom dessa kommer åt i hela munnen, även längst bak.