Vilket tyngdtäcke är bäst i test 2021?

I vår jämförelse av tyngdtäcken har vi utsett Cura of Sweden Pearl till bäst i test 2021. Täcket har fått goda omdömen av användarna själva och har många egenskaper som enligt studier är viktiga för ett tyngdtäcke. Precis som namnet antyder innehåller Cura of Sweden Pearl pärlor av typen kiselpärlor. Täcket finns dessutom i sex olika viktklasser – från 3 upp till 13 kg – och upplevs som mjukt och behagligt. Läs mer om Cura of Sweden Pearl nedan och jämför modellen med övriga tyngdtäcken i vår jämförelse!

Välj produkter att jämföra

Sortera efter

1
cura of sweden

Cura of Sweden Pearl

 • Höga användarbetyg
 • Formar sig efter kroppen
 • Upplevs som ett vanligt täcke
Vi rekommenderar:
2
1 Beckasin Tyngdtäcke Barn

Beckasin Tyngdtäcke

 • Passar även små barn
 • Helt giftfria material
 • Sandfyllning
Vi rekommenderar:
3
4Living Tyngdtäcke

4Living Tyngdtäcke

 • Fyllning av glasfiber
 • 100 procent bomull
 • Mjukt mot huden
Vi rekommenderar:
av Marcello Rongione Senast uppdaterad : Aug 19, 2021

Tyngtäcket har fått ett rejält uppsving de senaste åren på grund av dess goda effekter på sömnen. Dock är denna uppfinning knappast någon nyhet – för personer med sömnproblematik till följd av värk eller psykiska åkommor har tyngtäcket varit känt och förskrivits av vården i många år.

Visste du att antalet förskrivningar av tyngdtäcken mellan 2009 och 2011 ökade med 240 procent? Detta gjorde tyngdtäcket till det tredje mest förskrivna hjälpmedlet under denna period.

Marknaden för tyngdtäcken är som för många andra produkter enorm. Det finns många olika tillverkare och modeller att utforska. Att hitta ett tyngdtäcke som passar kan vara komplicerat i sig – att det finns många olika fabrikat gör inte saken lättare.

För att hjälpa dig välja rätt har vi gjort en grundlig jämförelse av marknadens bästa tyngdtäcken. Vi har framför allt utgått efter vetenskapliga studier, men också läst experternas och användarnas egna recensioner.

Tyngdtäcken i olika kategorier

Vi har valt ut fyra olika tyngdtäcken i tre olika kategorier som alla fått goda omdömen på grund av dess positiva egenskaper:

 • Cura of Sweden Pearl
 • Beckasin Tyngdtäcke
 • 4Living Tyngdtäcke
 • Trend Rehab tyngdtäcke

Det slutgiltiga valet av tyngdtäcke behöver du göra själv. Vi hoppas dock att vår jämförelse kan vara vägledande för dig i sökandet efter en riktigt god natts sömn.

Hur vi gjorde jämförelsen

För att ta reda på vilka tyngdtäcken som ska ingå i vår sammanställning har vi läst experttester, men framför allt användarnas omdömen. På så sätt har vi kunnat välja ut de modeller som fått bäst betyg.

I vår bedömning av varje individuellt tyngdtäcke har vi också utgått ifrån punkter som vi själva anser är viktiga, exempelvis prisklass, material, och komfort. Därefter har vi placerat våra testvinnare i tre olika kategorier:

 1. Bäst i test: det tyngdtäcke som fått bäst recensioner av användarna själva och vars egenskaper framhålls som positiva i forskningen.
 2. Vi rekommenderar: ett alternativ till det bästa tyngdtäcket med likvärdiga egenskaper (vi har valt ut två tyngdtäcken i denna kategori).
 3. Bästa tyngdtäcket för barn: det tyngdtäcke som är bäst anpassat för barn med sömnsvårigheter.

Sammanställningen är helt oberoende av eventuella samarbetspartners då vi vill ge dig så rättvisa rekommendationer som möjligt. Det kan dock förekomma affiliatelänkar i artikeln, men dessa påverkar varken pris på produkten eller sammanställningens resultat.

Testvinnare - Tyngdtäcke

Visa alla produkter

1. Cura of Sweden Pearl- Bäst i testet

cura-of-sweden
  • Vikt: 3, 5, 7, 9, 11 och 13 kg
  • Fyllning: Kiselpärlor
  • Prisklass: Medel

Köp här:

 • 14 dagars ångerrätt.
 • Leveranstiden är 4-6 arbetsdagar.
 • 14 dagars ångerrätt.
 • Erbjuder MEDS Mega-Express.
 • Fri frakt.
 • 14 dagars ångerrätt.

Vinnaren i vår jämförelse heter Pearl och kommer från Cura of Sweden. Täcket finns i sex olika tyngdklasser där priset varierar beroende på vikt. Generellt ligger dock Pearl-seriens täcken på en medelprisnivå i jämförelse med andra tyngdtäcken på marknaden.

Många positiva omdömen

Att ett tyngdtäcke för konsumentmarknaden är effektivt och samtidigt inte för dyrt är självklart positivt. Cura of Sweden Pearl har dock ett snittbetyg på 4,2 på Trustpilot med över 1000 användarrecensioner, där många konstaterar att sömnen förbättrats avsevärt.

Enligt användarna själva är täcket mjukt och behagligt samtidigt som det är svalt och smidigt (trots sin tyngd). Många menar att täcket är fluffigt och känns som ett vanligt täcke.

Av Trustpilots recensenter är det flera som påpekar att det dock kan ta ett tag att vänja sig vid Pearl-täcket. Detta är dock inget ovanligt när det kommer till just tyngdtäcken. De är betydligt tyngre än vanliga tecken och kroppen behöver en tid för att anpassa sig.

Små kiselpärlor

Medan många andra täcken använder fibrer eller kedjor som ger tyngd har Cura of Sweden Pearl valt sin egen väg med små kiselpärlor som är insydda i täcket. Kulorna formar sig efter din kropp och ger ett lätt tryck mot kroppen utan att vara obehagligt.

Kiselpärlorna ligger i små påsar som löper över hela insidan av täcket och skapar en jämn viktfördelning för högsta komfort.

Vikten bör väljas beroende på kroppsvikt och användningsområde

Enligt studier går det att påvisa en lugnande effekt för tyngdtäcken med kedjor om de väger omkring 10 procent av kroppsvikten. Eftersom Pearl-täcket istället använder sig av kiselpärlor kan det hända att upplevelsen är något annorlunda.

Samtidigt erbjuder Cura of Sweden Pearl tyngdtäcken i viktklasser mellan 5 och 13 kg, vilket gör det enkelt att prova sig fram till en passande viktklass.

Hur du planerar att använda Pearl-täcket kan också vara avgörande för vilken viktklass som passar bäst. Om du ska använda täcket under hela natten i sängen kan en tyngre viktklass vara att föredra. Ska du främst använda Pearl-täcket för att krypa ner under i soffan är det istället bekvämare med en lättare viktklass.

Slutsats

Cura tyngdtäcke har allt som förväntas av ett tyngdtäcke för konsumenter. Det är inte för dyrt och det upplevs som skönt och mjukt. Kanske viktigast av allt fungerar det för att förbättra sömnen, vilket en klar majoritet av användarna på Trustpilot intygar.

Till skillnad från många andra tyngdtäcken upplevs Pearl mer som ett vanligt täcke. Detta är något som måste ses som en stor fördel. Ett tyngdtäckes viktigaste funktion är att omsluta och ge ett tryck åt kroppen. Om täcket kan göra det utan att för den sakens skull skilja sig allt för mycket från ett vanligt täcke är det ett stort plus.

Pearl-täcket består av små påsar av kiselpärlor som är insydda i täcket. Detta gör att användare upplever täcket som extra följsamt, oavsett hur du vrider och vänder dig under natten.

Cura of Sweden Pearl kommer dessutom i flera olika viktklasser. Bland användarna på Trustpilot varierar tyngden de valt, men de flesta är överens om att täcket håller vad det lovar.

 • 1000+ användarrecensioner på Trustpilot med genomgående goda omdömen.
 • Mjukt, svalt tyngdtäcke som känns som ett vanligt täcke.
 • Bra pris trots den höga kvaliteten.
 • Vissa användare rapporterar att täcket inte ger en behaglig temperatur.
 • Kan vara svårt att hitta rätt vikt.

2. Beckasin Tyngdtäcke- Bäst för barn

1 Beckasin Tyngdtäcke Barn
  • Vikt: 2,6, 5, 7, 10 och 12 kg
  • Fyllning: Sandkristall
  • Prisklass: Låg-medel

Köp här:

 • Fri frakt.
 • 14 dagars ångerrätt.
 • Leveranstiden är 2-3 arbetsdagar.
 • 14 dagars ångerrätt.
 • Fri frakt.
 • 14 dagars ångerrätt.

Även barn kan drabbas av sömnproblem av olika anledningar och det finns god evidens för att tyngdtäcke fungerar bra även för dem.

Det finns dock några aspekter som du behöver ta extra hänsyn till när det gäller tyngdtäcken för barn. För det första behöver de väga mindre så att barnet ska kunna röra sig obehindrat. Är täcket för tungt kan det lätt skapa obehag.

För det andra är det viktigt att täcket känns skönt mot huden och kan det kan reglera temperaturen på ett bra sätt. Beckasin har alla egenskaper som gör ett bra tyngdtäcke för barn.

Täcke även i de minsta viktklasserna

Bland de tyngdtäcken som finns med i vår jämförelse är Beckasin den modell som väger minst. Detta är nämligen ett tyngdtäcke särskilt utformat för barn som bara väger 2,6 kg. Därmed kan det utan problem användas även för små barn.

Beckasin själva rekommenderar vikten 2,6 kg för barn mellan 6 månader upp till 3 år. För barn mellan 4 och 12 år passar täcket på 5 kg bättre.

För äldre barn och vuxna går det bra att välja någon av de tyngre viktklasserna. Det tyngsta täcket som Beckasin erbjuder väger 12 kg, vilket är tre kilo tyngre än 4livings tyngdtäcke.

Fyllning av sandkristaller

Beckasin är också det enda täcket i vår jämförelse som använder sig av sandkristaller för att ge tyngd åt täcket.

Sandkristallerna innehåller varken silikon eller polyeten och de är dessutom luktfria och hypoallergena. Det minskar risken för allergiska reaktioner vid användning.

Vidare består både yttertyget och vadderingen av 100 procent bomull. Med andra ord är det här täcket helt fritt från mikroplaster och polyester, vilket är särskilt viktigt för barn som har känsligare hud och som lättare kan reagera lättare på olika ämnen.

Beckasin-täcket har dessutom belönats med Oeko-Tex och CE-certifiering som garanterar att det är fritt från ämnen som kan vara skadliga för huden.

Tyngdtäcket från Beckasin levereras med ett tvättbart fodral i bomullssatin eller bambu som är temperaturreglande.

Lågt pris och nöjda kunder

Precis som alla tyngdtäcken kostar Beckasins tyngdtäcke mer ju tyngre det är. Versionen för små barn är därmed billigast, men i övrigt ligger Beckasins tyngdtäcken i medelprisklassen.

Beckasin som företag har fått höga betyg på Trustpilot. De är framför allt kända för att leverera bra produkter till rimliga priser.

Slutsats

Beckasin får utmärkelsen ”Bästa tyngdtäcket för barn” för att de erbjuder tyngdtäcken i lägre viktklasser som passar bra för små barn. Det är dock inte allt – Beckasin tar verkligen hälsa och hud på stort allvar, vilket är extra uppskattat när det handlar om just barn.

Täcket är CE-certifierat, vilket garanterar att det är fritt från skadliga ämnen. Fyllningen av sandkristaller är även den giftfri och både yttertyg och vaddering är tillverkade av bomull.

Detta är helt enkelt ett mycket bra val för barn, och vuxna också för den delen.

 • Tyngdtäcken i lätta viktklasser som passar små barn (från 2,6 kg).
 • Garanterat giftfria material och 100 procent bomull, både in- och utvändigt.
 • Passar lika bra för vuxna som för barn.
 • Tyngre varianter är något dyra

3. 4Living Tyngdtäcke- Rekommenderat val

4Living Tyngdtäcke
  • Vikt: 3, 5.5, 7 och 9 kg
  • Fyllning: Glaspärlor
  • Prisklass: Låg-medel

Köp här:

 • Erbjuder MEDS Mega-Express.
 • 14 dagars ångerrätt.
 • Fri frakt över 299kr.
 • 14 dagars ångerrätt.
 • 14 dagars ångerrätt.
 • Leveranstiden är 1-4 arbetsdagar.

4Living tyngdtäcke kommer i fyra olika viktklasser och är ett mycket prisvärt alternativ till de dyrare konkurrenterna. Tyngdtäcket består av 100 procent bomull och vadden är av polyesterfiber.

För att ge vikt åt täcket har 4Living valt att använda sig av glaspärlor. Dessa är fördelade utmed täckets sidor för att ge ett jämnt och behagligt tryck mot kroppen.

Inte för de högre viktklasserna

För dig som är ute efter ett tyngdtäcke i de övre viktklasserna är inte 4Living tyngdtäcke förstahandsvalet. Det tyngsta täcket de erbjuder väger nämligen bara 9 kg, vilket kan jämföras med Trend Rehabs tyngdtäcke på 13,5 kg. Om du väger över 90 kg, eller bara vill ha ett tungt täcke, kan detta alltså vara i lättaste laget.

När det gäller lägre viktklasser matchar 4Living dock både Cura of Sweden Pearl och Trend rehabs tyngdtäcke. Här kan du välja mellan vikter på mellan 3 och 7 kg. Priset för 4Living tyngtäcke är dessutom aningen lägre, vilket såklart är en fördel.

Få, men positiva recensioner

Det finns ännu inte särskilt många användarrecensioner av 4Livings tyngdtäcke. De vi har hittat är dock positiva och ger gott omdöme till täckets kvalitet.

4Living tyngdtäcke kanske inte är lika populärt som Cura of Sweden, men går ändå att hitta hos flera stora återförsäljare, framför allt på nätet.

Slutsats

4Living tyngdtäcke är ett bra budgetalternativ för dig som är nyfiken på tyngdtäcke och som vill testa utan att det ska behöva kosta skjortan.

Täcket är tillverkat av 100 procent bomull och finns i olika viktklasser, dock enbart upp till 9 kg. Detta är kanske den största svagheten med täcket eftersom det inte lämpar sig för tyngre personer.

4Living är ett bra och framför allt billigt alternativ till Cura of Sweden Pearl om du föredrar fyllning av pärlor i ditt tyngdtäcke.

 • Aningen billigare än Cura of Sweden.
 • Fyllning av mikroglasfiberpärlor ger en behaglig viktfördelning.
 • Tillverkat av 100 procent bomull, vilket ger en god andningsförmåga.
 • Få användarrecensioner.
 • Ovanligt låg viktklass – upp till 9 kg.

4. Trend Rehab tyngdtäcke- Rekommenderat val

Trend Rehab tyngdtäcke
  • Vikt: 3, 5, 7, 9, 11 och 13,5 kg
  • Fyllning: Kedjor
  • Prisklass: Medel

Köp här:

 • 14 dagars ångerrätt.
 • Leveranstiden är 1-4 arbetsdagar.

Det går inte att hitta lika många kundrecensioner av Trend Rehabs kedjetäcke som för Cura of Sweden Pearl. De recensioner som går att hitta hyllar dock täcket och dess funktion.

Nöjda kunder jämför med tidigare erfarenheter

Bland de nöjda kunderna på Trend Rehabs hemsida menar många att materialet känns mycket skönt mot huden.

Vi hittar även recensioner av användare som uppger att de har tidigare erfarenheter av andra tyngdtäcken som gett dem problem. Till skillnad från många andra tyngtäcken upplevs Trend Rehabs tyngdtäcke helt annorlunda – och betydligt bättre.

Sammantaget kan vi konstatera att majoriteten av användarna påpekar hur skönt och behagligt Trend Rehabs täcke är.

Kedjor omnämns inte som något problem

Även om många tillverkare idag provar andra lösningar är kedjor fortfarande vanligt bland tyngdtäcken och har varit så sedan de började tillverkas.

Eventuellt kan själva vetskapen om att det är kedjor i täcket upplevas som en aning hotfullt. Det är också svårt att tänka sig att det skulle vara särskilt skönt att ha kedjor mellan täcket och sin kropp.

Ingen av Trend Rehabs recensenter påpekar dock detta som ett problem. Vi vet kedjor är en väl beprövad fyllning i tyngdtäcken och att många av de studier som gjorts har faktiskt använt just tyngdtäcken med kedjor.

Det finns ingen anledning att tro att kedjorna skulle innebära någon nackdel för Trend Rehabs tyngdtäcke.

Stor variation av viktklasser

Ju fler viktklasser ett tyngdtäcke har, desto större är chansen att du ska hitta en vikt som passar dig perfekt.

Liksom Pearl-täcket från Cura of Sweden finns Trend Rehab i sex olika viktklasser –  från 3 kg och upp 13,5 kg (vilket alltså är 500 gram tyngre än Pearl). Det stora antalet recensioner vittnar om att 7 kg verkar vara den vanligaste tyngden.

De andra viktklasserna har inte lika många recensioner, men de som finns är positiva och ger höga betyg.

Slutsats

Trend Rehabs tyngdtäcke är ett bra alternativ till vår testvinnare Pearl. Till skillnad från Pearl som är fyllt med kiselpärlor har Trend Rehabs täcke den mer vanliga lösningen med kedjor.

Många av de tyngdtäcken som förskrivs av vården är just kedjetäcken. Det är också den här typen av täcke som ofta används i vetenskapliga studier av tyngdtäckenas effekt.

Detta är också något som påpekas bland de många positiva omdömen som finns på Trend Rehabs sida där tyngdtäcket säljs. Vissa användare har nämligen inte kunnat få något tyngdtäcke förskrivet från vården. I detta fall passar Trend Rehabs täcke med kedjor bra som ett prisvärt och likvärdigt alternativ.

Flera användare påpekar dessutom att täcket känns mycket skönt mot huden, något som inte går att ta för givet när det kommer till tyngdtäcken av andra tillverkare.

 • Kedjetäcke – den vanligaste fyllningen bland tyngdtäcken.
 • Flera användare påpekar hur skönt täcket känns mot huden.
 • Prisvärt alternativ när det inte går att få ett tyngdtäcke förskrivet från vården.
 • Extra hög viktklass – upp till 13,5 kg.
 • Det finns modernare fyllningar än kedjor.
 • Inte lika populär som Cura Pearl.

Köpguide: Så väljer du rätt tyngdtäcke

Tyngdtäckets funktioner är väldokumenterade i ett flertal vetenskapliga studier. Detta har gjort produkten extra populär bland konsumenter, framför allt på senare tid. Idag hittar du tyngdtäcken av olika fabrikat nästan överallt där du kan köpa sängkläder.

Men vad är egentligen ett tyngdtäcke? Hur fungerar det och hur kan det hjälpa dig med din sömn? I den här guiden svarar vi på alla frågor om tyngdtäcken och berättar hur du gör för att välja rätt modell.

Vad är ett tyngdtäcke bra för?

För många människor har tyngdtäcke inneburit en total förvandling av sömnkvalitén. Tyngdtäcket kan nämligen vara en lösning på sömnsvårigheter som uppkommit till följd av exempelvis ångest, oro och stress.

Tyngdtäcket fungerar terapeutiskt då vi människor reagerar positivt på omslutning och beröring. Den extra vikten från tyngdtäcket bidrar till att en rad positiva och lugnande känslor aktiveras. På engelska kallas det här för deep pressure touch stimulation. Det innebär kort och gott att trycket mot huden gör att nervsystemet slappnar av.

Så väljer du rätt tyngdtäcke efter din vikt

Experter rekommenderar att du väljer ett tyngdtäcke som väger mellan 5 och 15 procent av din egen kroppsvikt. För vissa känns tyngdtäcket rätt från allra första stund, medan andra behöver testa flera olika innan de hittar rätt.

Tyngdtäcken kan väga allt från 3 kg upp till 20 kg och allt däremellan. Dessutom varierar materialet de består av (precis som med vanliga täcken) och vilka tyngder som används.

Vissa människor upplever ett för tungt täcke som obehagligt, vilket kan leda till klaustrofobiska känslor eller mer oro under sömnen. Andra sover som bäst med tunga täcken som ger ett högre tryck och mer omslutning av kroppen.

Vi är alla olika och som tur är finns det mängder av olika tyngdtäcken i olika viktklasser att välja bland. Det bästa du kan göra för att välja ett passande täcke är att läsa recensioner av användare och experter.

Det kan även vara en god idé att beställa ditt tyngdtäcke från en återförsäljare som låter dig lämna tillbaka täcket efter att ha provat det. På så vis kan du prova flera modeller innan du bestämmer dig.

3 saker att tänka på när du väljer tyngdtäcke

Här är tre saker du bör tänka på i valet av tyngdtäcke.

1. Börja med ett tyngdtäcke som väger 10 procent av din kroppsvikt

Den vanligaste vikten som passar de flesta när de använder ett tyngdtäcke är omkring 10 procent av kroppsvikten. Det innebär alltså att du ska välja ett täcke med tyngden 8 kg om du väger 80 kg.

Vi rekommenderar att du utgår från denna riktlinje om du aldrig tidigare använt ett tyngdtäcke. Först därefter kan du börja känna efter om du är nöjd eller om du vill ha mer alternativt mindre vikt.

2. Följ rekommendationer och recensioner

Ju fler kunder och experter som rekommenderar en produkt, desto större är chansen att du också kommer bli nöjd. I vår jämförelse har vi samlat omdömen från nätet och valt ut tyngdtäcken som fått bäst betyg.

3. Rådfråga läkare om du har problem med andning, muskler eller hjärtat

Tyngdtäcken är i regel helt ofarliga. Även om du har ett av de tyngre täckena ska det inte vara något problem att röra sig eller komma ur sängen.

Har du hjärtproblem, andningsproblem eller försvagade muskler kan det dock vara en bra idé att rådfråga din läkare innan du köper ett tyngdtäcke.

Källor

Här kan du se vilka källor vi använt oss av i vår jämförelse av tyngdtäcken.

Pricerunner.se

Pricerunner utsåg Cura of Sweden Pearl till bäst i test i sitt stora test av tyngdtäcken med 4,5 av 5 i betyg. Täcket prisas bland annat för dess goda komfort och följsamhet, men också för den enkla rengöringen. Enligt Pricerunner är detta dock inte ett optimalt täcke under sommarmånaderna eftersom det kan upplevas som ganska varmt.

Även tyngdtäcket från Beckasin är med i testet. Detta täcke är enligt Pricerunner lika följsamt och mjukt som Cura of Sweden Pearl, men snäppet svalare. Det håller sig dessutom på plats i påslakanet, men är samtidigt något dyrt. Det slutliga betyget blir 4 av 5.

Webbadress till testet: 

 • https://www.pricerunner.se/test/tyngdtacke

Användarrecensioner

Nedan listar vi källorna till de användaromdömen vi har tagit del av.

Trustpilot.se

 • https://se.trustpilot.com/review/www.curaofsweden.com
 • https://se.trustpilot.com/review/beckasin.se
 • https://se.trustpilot.com/review/trendrehab.se

Pricerunner.se

 • https://www.pricerunner.se/pl/684-5065875/Hemtextil/Cura-of-Sweden-Pearl-7kg-Tyngdtaecke-Graa-Blaa-Vit-%28200x150cm%29-priser

Jysk.se

 • https://jysk.se/sovrum/tacken/tyngdtacken/gold/tyngdtacke-7-kg-cura-pearl-150×210

Clasohlson.se

 • https://www.clasohlson.com/se/Tyngdt%C3%A4cke-CURA-Pearl-Eco%2C-150-x-200-cm/p/Pr444388005

Svenskhalsokost.se

 • https://www.svenskhalsokost.se/cura-pearl-tyngdtacke

 

Liknande tester

febertermometern

Ett måste i husapoteket.

Blodtrycksmätare

Blodtrycksmätare - 3 modeller i test

massagedyna test

Massagedyna test - 3 testade modeller

Värmefilt test

Värmefilt: 3 modeller i test

massagepistol test

Massagepistol test – 4 testvinnare

bästa locktång

Locktänger för alla hårtyper.

Se fyra testvinnande plattänger.

hårfön

Hårfön test - 5 testade modeller

eltandborste

Eltandborste test - 5 testade modeller

skäggtrimmer test

Skäggtrimmer test - 5 testvinnare

rakapparat test

Rakapparat test - 8 modeller

Jämför specifikationer

Nedan kan du se testvinnarna i vår jämförelse. Du kan scrolla i sidled för att se alla vinnare.

Produkter

1
2
3

Specifikationer

Cura of Sweden Pearl

Beckasin Tyngdtäcke

4Living Tyngdtäcke

Trend Rehab tyngdtäcke

Betyg
Vikt:3, 5, 7, 9, 11 och 13 kg2,6, 5, 7, 10 och 12 kg3, 5, 7, 9, 11 och 13,5 kg
Fyllning:KiselpärlorSandkristallKedjor
Prisklass:MedelLåg-medelMedel
Vikt: 3, 5.5, 7 och 9 kgVikt: 3, 5.5, 7 och 9 kg
Fyllning: GlaspärlorFyllning: Glaspärlor
Prisklass: Låg-medelPrisklass: Låg-medel

Vanliga frågor och svar

Ett tyngdtäcke är ett typ av täcke som omsluter och skapar tryck mot huden på ett annorlunda sätt än vad vanliga täcken gör.

Teorin bakom tyngtäcket är att trycket frigör oxytocin och serotonin, hormoner som gör att du mår bra. Samtidigt sjunker kortisolnivåerna, vilket gör dig lugn. Tyngden formar sig efter din kropp och får det att kännas som att du får ständig beröring.

Slutresultatet blir att du somnar lättare och att du sover bättre. Inom vården har tyngtäcken länge använts som ett sätt att behandla sömnproblem. Idag har tyngtäcket även spridit sig till konsumentmarknaden och blivit ett populärt alternativ till vanliga täcken.

Tyngdtäcken finns i olika viktklasser – från så lite som 2,5 kg upp till hela 20 kg.

Ett tyngdtäcke kan du prova om du har svårt att sova, lider av ångest, oro eller vaknar om nätterna. Den omslutande effekten som tyngdtäcket ger aktiverar samma känslor som vid beröring, vilket gör att du känner dig trygg hela natten igenom.

För många personer som haft sömnproblem har tyngdtäcke blivit en räddning. Men även för dig som sover relativt bra kan ett tyngdtäcke förbättra insomningsfasen och sömnkvalitén ytterligare.

Forskning visar många positiva effekter från tyngdtäcke, framför allt för dig som har:

 • Sömnproblem
 • Ångest, stress och oro
 • Värk
 • ADD/ADHD

Ett tyngtäcke är mjukt och skönt precis som alla vanliga täcken. Den stora skillnaden är att tyngder är insydda i textilen för att skapa trycket mot huden.

Fyllningen kan bestå av bollar, glaspärlor, kedjor eller särskild textil som ger ett jämnt tryck över hela kroppen.

Det rekommenderas att du väljer ett tyngtäcke som väger mellan 5 och 15 procent av din egen vikt. Det betyder att du som väger 80 kg ska ha ett tyngtäcke som väger någonstans omkring 4 till 12 kg. Vissa trivs dock med tyngre tyngdtäcken medan andra blir obekväma när det är för tungt.

Om du köper ett tyngdtäcke och inte är nöjd bör du därför inte ge upp, utan prova ett annat. Ofta lönar det sig att prova sig fram, precis som när det kommer till att välja madrass eller huvudkudde.

Hos många återförsäljare får du möjligheten att testa tyngdtäcket ett tag med möjligheten att lämna tillbaka det. På så sätt kan du enklare hitta ett optimalt alternativ.

Hjälpte det här testet om Tyngdtäcke dig?

Skriv recension

Dela testet

Liknande tester

febertermometern

Ett måste i husapoteket.

Blodtrycksmätare

Blodtrycksmätare - 3 modeller i test

massagedyna test

Massagedyna test - 3 testade modeller

Vill du få exklusiva uppdateringar?

 1. cura of sweden

  Cura of Sweden Pearl

  Bäst i testet
 2. 1 Beckasin Tyngdtäcke Barn

  Beckasin Tyngdtäcke

  Bäst för barn
 3. 4Living Tyngdtäcke

  4Living Tyngdtäcke

  Rekommenderat val

Vanliga frågor och svar

Ett tyngdtäcke är ett typ av täcke som omsluter och skapar tryck mot huden på ett annorlunda sätt än vad vanliga täcken gör.

Teorin bakom tyngtäcket är att trycket frigör oxytocin och serotonin, hormoner som gör att du mår bra. Samtidigt sjunker kortisolnivåerna, vilket gör dig lugn. Tyngden formar sig efter din kropp och får det att kännas som att du får ständig beröring.

Slutresultatet blir att du somnar lättare och att du sover bättre. Inom vården har tyngtäcken länge använts som ett sätt att behandla sömnproblem. Idag har tyngtäcket även spridit sig till konsumentmarknaden och blivit ett populärt alternativ till vanliga täcken.

Tyngdtäcken finns i olika viktklasser – från så lite som 2,5 kg upp till hela 20 kg.

Ett tyngdtäcke kan du prova om du har svårt att sova, lider av ångest, oro eller vaknar om nätterna. Den omslutande effekten som tyngdtäcket ger aktiverar samma känslor som vid beröring, vilket gör att du känner dig trygg hela natten igenom.

För många personer som haft sömnproblem har tyngdtäcke blivit en räddning. Men även för dig som sover relativt bra kan ett tyngdtäcke förbättra insomningsfasen och sömnkvalitén ytterligare.

Forskning visar många positiva effekter från tyngdtäcke, framför allt för dig som har:

 • Sömnproblem
 • Ångest, stress och oro
 • Värk
 • ADD/ADHD

Ett tyngtäcke är mjukt och skönt precis som alla vanliga täcken. Den stora skillnaden är att tyngder är insydda i textilen för att skapa trycket mot huden.

Fyllningen kan bestå av bollar, glaspärlor, kedjor eller särskild textil som ger ett jämnt tryck över hela kroppen.

Det rekommenderas att du väljer ett tyngtäcke som väger mellan 5 och 15 procent av din egen vikt. Det betyder att du som väger 80 kg ska ha ett tyngtäcke som väger någonstans omkring 4 till 12 kg. Vissa trivs dock med tyngre tyngdtäcken medan andra blir obekväma när det är för tungt.

Om du köper ett tyngdtäcke och inte är nöjd bör du därför inte ge upp, utan prova ett annat. Ofta lönar det sig att prova sig fram, precis som när det kommer till att välja madrass eller huvudkudde.

Hos många återförsäljare får du möjligheten att testa tyngdtäcket ett tag med möjligheten att lämna tillbaka det. På så sätt kan du enklare hitta ett optimalt alternativ.