Vilket tyngdtäcke är bäst i test?

I vår jämförelse av tyngdtäcken har vi utsett Cura of Sweden Pearl till bäst i test 2024 Precis som namnet antyder innehåller Cura of Sweden Pearl pärlor av typen kiselpärlor Täcket finns dessutom i sex olika viktklasser – från 3 upp till 13 kg – och upplevs som mjukt och behagligt att sova med Läs mer om Cura of Sweden Pearl nedan och jämför modellen med övriga tyngdtäcken i vår jämförelse!

Jämför specifikationer

Du kan scrolla i sidled för att se alla produkter i jämförelsen.

1
image
2
image
3
image
image
Utmärkelse: Bäst i testetBäst för barnRekommenderat valRekommenderat val
Produkt: Cura of Sweden PearlBeckasin Tyngdtäcke4Living TyngdtäckeTrend Rehab tyngdtäcke
Betyg:
Vikt:3, 5, 7, 9, 11 och 13 kg2,6, 5, 7, 10 och 12 kg3, 5.5, 7 och 9 kg3, 5, 7, 9, 11 och 13,5 kg
Fyllning:KiselpärlorSandkristallGlaspärlorKedjor
Prisklass:MedelLåg-medelLåg-medelMedel

1. Cura of Sweden Pearl - Bäst i testet

 • Vikt: 3, 5, 7, 9, 11 och 13 kg
 • Fyllning: Kiselpärlor
 • Prisklass: Medel
Tyngdtäcke test

Vinnaren i vår jämförelse heter Pearl och kommer från Cura of Sweden. Täcket finns i sex olika tyngdklasser där priset varierar beroende på vikt. Generellt ligger dock Pearl-seriens täcken på en medelprisnivå i jämförelse med andra tyngdtäcken på marknaden.

Många positiva omdömen

Att ett tyngdtäcke för konsumentmarknaden är effektivt och samtidigt inte för dyrt är självklart positivt. Cura of Sweden Pearl har dock ett snittbetyg på 4,0 på Trustpilot med över 1200 användarrecensioner, där många konstaterar att sömnen förbättrats avsevärt.

Enligt användarna själva är täcket mjukt och behagligt samtidigt som det är svalt och smidigt (trots sin tyngd). Många menar att täcket är fluffigt och känns som ett vanligt täcke.

Små kiselpärlor

Medan många andra täcken använder fibrer eller kedjor som ger tyngd har Cura of Sweden Pearl valt sin egen väg med små kiselpärlor som är insydda i täcket. Kulorna formar sig efter din kropp och ger ett lätt tryck mot kroppen utan att vara obehagligt.

Kiselpärlorna ligger i små påsar som löper över hela insidan av täcket och skapar en jämn viktfördelning för högsta komfort.

Slutsats

Cura tyngdtäcke har allt som förväntas av ett tyngdtäcke för konsumenter. Det är inte för dyrt och det upplevs som skönt och mjukt. Kanske viktigast av allt fungerar det för att förbättra sömnen, vilket en klar majoritet av användarna på Trustpilot intygar.

Pearl-täcket består av små påsar av kiselpärlor som är insydda i täcket. Detta gör att användare upplever täcket som extra följsamt, oavsett hur du vrider och vänder dig under natten.

Cura of Sweden Pearl kommer dessutom i flera olika viktklasser. Bland användarna på Trustpilot varierar tyngden de valt, men de flesta är överens om att täcket håller vad det lovar.

 • 1000+ användarrecensioner på Trustpilot med genomgående goda omdömen.
 • Mjukt, svalt tyngdtäcke som känns som ett vanligt täcke.
 • Bra pris trots den höga kvaliteten.
 • Vissa användare rapporterar att täcket inte ger en behaglig temperatur.
 • Kan vara svårt att hitta rätt vikt.

Jämför priser:

I samarbete med pris-logo

2. Beckasin Tyngdtäcke - Bäst för barn

 • Vikt: 2,6, 5, 7, 10 och 12 kg
 • Fyllning: Sandkristall
 • Prisklass: Låg-medel
1 Beckasin Tyngdtäcke Barn

Även barn kan drabbas av sömnproblem av olika anledningar och det finns god evidens för att tyngdtäcke fungerar bra även för dem.

Det finns dock några aspekter som du behöver ta extra hänsyn till när det gäller tyngdtäcken för barn. För det första behöver de väga mindre så att barnet ska kunna röra sig obehindrat. Är täcket för tungt kan det lätt skapa obehag.

För det andra är det viktigt att täcket känns skönt mot huden och kan det kan reglera temperaturen på ett bra sätt. Beckasin har alla egenskaper som gör ett bra tyngdtäcke för barn.

Täcke även i de minsta viktklasserna

Bland de tyngdtäcken som finns med i vår jämförelse är Beckasin den modell som väger minst. Detta är nämligen ett tyngdtäcke särskilt utformat för barn som bara väger 2,6 kg. Därmed kan det utan problem användas även för små barn.

Beckasin själva rekommenderar vikten 2,6 kg för barn mellan 6 månader upp till 3 år. För barn mellan 4 och 12 år passar täcket på 5 kg bättre.

För äldre barn och vuxna går det bra att välja någon av de tyngre viktklasserna. Det tyngsta täcket som Beckasin erbjuder väger 12 kg, vilket är tre kilo tyngre än 4livings tyngdtäcke.

Fyllning av sandkristaller

Beckasin är också det enda täcket i vår jämförelse som använder sig av sandkristaller för att ge tyngd åt täcket.

Sandkristallerna innehåller varken silikon eller polyeten och de är dessutom luktfria och hypoallergena. Det minskar risken för allergiska reaktioner vid användning.

Vidare består både yttertyget och vadderingen av 100 procent bomull. Med andra ord är det här täcket helt fritt från mikroplaster och polyester, vilket är särskilt viktigt för barn som har känsligare hud och som lättare kan reagera lättare på olika ämnen.

Beckasin-täcket har dessutom belönats med Oeko-Tex och CE-certifiering som garanterar att det är fritt från ämnen som kan vara skadliga för huden.

Tyngdtäcket från Beckasin levereras med ett tvättbart fodral i bomullssatin eller bambu som är temperaturreglande.

Lågt pris och nöjda kunder

Precis som alla tyngdtäcken kostar Beckasins tyngdtäcke mer ju tyngre det är. Versionen för små barn är därmed billigast, men i övrigt ligger Beckasins tyngdtäcken i medelprisklassen.

Beckasin som företag har fått höga betyg på Trustpilot. De är framför allt kända för att leverera bra produkter till rimliga priser.

Slutsats

Beckasin får utmärkelsen ”Bästa tyngdtäcket för barn” för att de erbjuder tyngdtäcken i lägre viktklasser som passar bra för små barn. Det är dock inte allt – Beckasin tar verkligen hälsa och hud på stort allvar, vilket är extra uppskattat när det handlar om just barn.

Täcket är CE-certifierat, vilket garanterar att det är fritt från skadliga ämnen. Fyllningen av sandkristaller är även den giftfri och både yttertyg och vaddering är tillverkade av bomull.

Detta är helt enkelt ett mycket bra val för barn, och vuxna också för den delen.

 • Tyngdtäcken i lätta viktklasser som passar små barn (från 2,6 kg).
 • Garanterat giftfria material och 100 procent bomull, både in- och utvändigt.
 • Passar lika bra för vuxna som för barn.
 • Tyngre varianter är något dyra

Jämför priser:

3. 4Living Tyngdtäcke - Rekommenderat val

 • Vikt: 3, 5.5, 7 och 9 kg
 • Fyllning: Glaspärlor
 • Prisklass: Låg-medel
4Living Tyngdtäcke

4Living tyngdtäcke kommer i fyra olika viktklasser och är ett mycket prisvärt alternativ till de dyrare konkurrenterna. Tyngdtäcket består av 100 procent bomull och vadden är av polyesterfiber.

För att ge vikt åt täcket har 4Living valt att använda sig av glaspärlor. Dessa är fördelade utmed täckets sidor för att ge ett jämnt och behagligt tryck mot kroppen.

Inte för de högre viktklasserna

För dig som är ute efter ett tyngdtäcke i de övre viktklasserna är inte 4Living tyngdtäcke förstahandsvalet. Det tyngsta täcket de erbjuder väger nämligen bara 9 kg, vilket kan jämföras med Trend Rehabs tyngdtäcke på 13,5 kg. Om du väger över 90 kg, eller bara vill ha ett tungt täcke, kan detta alltså vara i lättaste laget.

När det gäller lägre viktklasser matchar 4Living dock både Cura of Sweden Pearl och Trend rehabs tyngdtäcke. Här kan du välja mellan vikter på mellan 3 och 7 kg. Priset för 4Living tyngtäcke är dessutom aningen lägre, vilket såklart är en fördel.

Få, men positiva recensioner

Det finns ännu inte särskilt många användarrecensioner av 4Livings tyngdtäcke. De vi har hittat är dock positiva och ger gott omdöme till täckets kvalitet.

4Living tyngdtäcke kanske inte är lika populärt som Cura of Sweden, men går ändå att hitta hos flera stora återförsäljare, framför allt på nätet.

Slutsats

4Living tyngdtäcke är ett bra budgetalternativ för dig som är nyfiken på tyngdtäcke och som vill testa utan att det ska behöva kosta skjortan.

Täcket är tillverkat av 100 procent bomull och finns i olika viktklasser, dock enbart upp till 9 kg. Detta är kanske den största svagheten med täcket eftersom det inte lämpar sig för tyngre personer.

4Living är ett bra och framför allt billigt alternativ till Cura of Sweden Pearl om du föredrar fyllning av pärlor i ditt tyngdtäcke.

 • Aningen billigare än Cura of Sweden.
 • Fyllning av mikroglasfiberpärlor ger en behaglig viktfördelning.
 • Tillverkat av 100 procent bomull, vilket ger en god andningsförmåga.
 • Få användarrecensioner.
 • Ovanligt låg viktklass – upp till 9 kg.

Jämför priser:

I samarbete med pris-logo

4. Trend Rehab tyngdtäcke - Rekommenderat val

 • Vikt: 3, 5, 7, 9, 11 och 13,5 kg
 • Fyllning: Kedjor
 • Prisklass: Medel
Trend Rehab tyngdtäcke

Det går inte att hitta lika många kundrecensioner av Trend Rehabs kedjetäcke som för Cura of Sweden Pearl. De recensioner som går att hitta hyllar dock täcket och dess funktion.

Nöjda kunder jämför med tidigare erfarenheter

Bland de nöjda kunderna på Trend Rehabs hemsida menar många att materialet känns mycket skönt mot huden.

Vi hittar även recensioner av användare som uppger att de har tidigare erfarenheter av andra tyngdtäcken som gett dem problem. Till skillnad från många andra tyngtäcken upplevs Trend Rehabs tyngdtäcke helt annorlunda – och betydligt bättre.

Sammantaget kan vi konstatera att majoriteten av användarna påpekar hur skönt och behagligt Trend Rehabs täcke är.

Kedjor omnämns inte som något problem

Även om många tillverkare idag provar andra lösningar är kedjor fortfarande vanligt bland tyngdtäcken och har varit så sedan de började tillverkas.

Eventuellt kan själva vetskapen om att det är kedjor i täcket upplevas som en aning hotfullt. Det är också svårt att tänka sig att det skulle vara särskilt skönt att ha kedjor mellan täcket och sin kropp.

Ingen av Trend Rehabs recensenter påpekar dock detta som ett problem. Vi vet kedjor är en väl beprövad fyllning i tyngdtäcken och att många av de studier som gjorts har faktiskt använt just tyngdtäcken med kedjor.

Det finns ingen anledning att tro att kedjorna skulle innebära någon nackdel för Trend Rehabs tyngdtäcke.

Stor variation av viktklasser

Ju fler viktklasser ett tyngdtäcke har, desto större är chansen att du ska hitta en vikt som passar dig perfekt.

Liksom Pearl-täcket från Cura of Sweden finns Trend Rehab i sex olika viktklasser –  från 3 kg och upp 13,5 kg (vilket alltså är 500 gram tyngre än Pearl). Det stora antalet recensioner vittnar om att 7 kg verkar vara den vanligaste tyngden.

De andra viktklasserna har inte lika många recensioner, men de som finns är positiva och ger höga betyg.

Slutsats

Trend Rehabs tyngdtäcke är ett bra alternativ till vår testvinnare Pearl. Till skillnad från Pearl som är fyllt med kiselpärlor har Trend Rehabs täcke den mer vanliga lösningen med kedjor.

Många av de tyngdtäcken som förskrivs av vården är just kedjetäcken. Det är också den här typen av täcke som ofta används i vetenskapliga studier av tyngdtäckenas effekt.

Detta är också något som påpekas bland de många positiva omdömen som finns på Trend Rehabs sida där tyngdtäcket säljs. Vissa användare har nämligen inte kunnat få något tyngdtäcke förskrivet från vården. I detta fall passar Trend Rehabs täcke med kedjor bra som ett prisvärt och likvärdigt alternativ.

Flera användare påpekar dessutom att täcket känns mycket skönt mot huden, något som inte går att ta för givet när det kommer till tyngdtäcken av andra tillverkare.

 • Kedjetäcke – den vanligaste fyllningen bland tyngdtäcken.
 • Flera användare påpekar hur skönt täcket känns mot huden.
 • Prisvärt alternativ när det inte går att få ett tyngdtäcke förskrivet från vården.
 • Extra hög viktklass – upp till 13,5 kg.
 • Det finns modernare fyllningar än kedjor.
 • Inte lika populär som Cura Pearl.

Köp här:

Rekommenderad butik:
 • 14 dagars ångerrätt.
 • Leveranstiden är 1-4 arbetsdagar.

Köpguide: Så väljer du rätt tyngdtäcke

Tyngdtäckets funktioner är väldokumenterade i ett flertal vetenskapliga studier. Detta har gjort produkten extra populär bland konsumenter, framför allt på senare tid. Idag hittar du tyngdtäcken av olika fabrikat nästan överallt där du kan köpa sängkläder.

Men vad är egentligen ett tyngdtäcke? Hur fungerar det och hur kan det hjälpa dig med din sömn? I den här guiden svarar vi på alla frågor om tyngdtäcken och berättar hur du gör för att välja rätt modell.

Vad är ett tyngdtäcke bra för?

För många människor har tyngdtäcke inneburit en total förvandling av sömnkvalitén. Tyngdtäcket kan nämligen vara en lösning på sömnsvårigheter som uppkommit till följd av exempelvis ångest, oro och stress.

Tyngdtäcket fungerar terapeutiskt då vi människor reagerar positivt på omslutning och beröring. Den extra vikten från tyngdtäcket bidrar till att en rad positiva och lugnande känslor aktiveras. På engelska kallas det här för deep pressure touch stimulation. Det innebär kort och gott att trycket mot huden gör att nervsystemet slappnar av.

Så väljer du rätt tyngdtäcke efter din vikt

Experter rekommenderar att du väljer ett tyngdtäcke som väger mellan 5 och 15 procent av din egen kroppsvikt. För vissa känns tyngdtäcket rätt från allra första stund, medan andra behöver testa flera olika innan de hittar rätt.

Tyngdtäcken kan väga allt från 3 kg upp till 20 kg och allt däremellan. Dessutom varierar materialet de består av (precis som med vanliga täcken) och vilka tyngder som används.

Vissa människor upplever ett för tungt täcke som obehagligt, vilket kan leda till klaustrofobiska känslor eller mer oro under sömnen. Andra sover som bäst med tunga täcken som ger ett högre tryck och mer omslutning av kroppen.

Vi är alla olika och som tur är finns det mängder av olika tyngdtäcken i olika viktklasser att välja bland. Det bästa du kan göra för att välja ett passande täcke är att läsa recensioner av användare och experter.

Det kan även vara en god idé att beställa ditt tyngdtäcke från en återförsäljare som låter dig lämna tillbaka täcket efter att ha provat det. På så vis kan du prova flera modeller innan du bestämmer dig.

3 saker att tänka på när du väljer tyngdtäcke

Här är tre saker du bör tänka på i valet av tyngdtäcke.

1. Börja med ett tyngdtäcke som väger 10 procent av din kroppsvikt

Den vanligaste vikten som passar de flesta när de använder ett tyngdtäcke är omkring 10 procent av kroppsvikten. Det innebär alltså att du ska välja ett täcke med tyngden 8 kg om du väger 80 kg.

Vi rekommenderar att du utgår från denna riktlinje om du aldrig tidigare använt ett tyngdtäcke. Först därefter kan du börja känna efter om du är nöjd eller om du vill ha mer alternativt mindre vikt.

2. Följ rekommendationer och recensioner

Ju fler kunder och experter som rekommenderar en produkt, desto större är chansen att du också kommer bli nöjd. I vår jämförelse har vi samlat omdömen från nätet och valt ut tyngdtäcken som fått bäst betyg.

3. Rådfråga läkare om du har problem med andning, muskler eller hjärtat

Tyngdtäcken är i regel helt ofarliga. Även om du har ett av de tyngre täckena ska det inte vara något problem att röra sig eller komma ur sängen.

Har du hjärtproblem, andningsproblem eller försvagade muskler kan det dock vara en bra idé att rådfråga din läkare innan du köper ett tyngdtäcke.

Källor

Pricerunner

Pricerunner utsåg Cura of Sweden Pearl till bäst i test i sitt stora test av tyngdtäcken med 4,5 av 5 i betyg. Täcket prisas bland annat för dess goda komfort och följsamhet, men också för den enkla rengöringen. Enligt Pricerunner är detta dock inte ett optimalt täcke under sommarmånaderna eftersom det kan upplevas som ganska varmt.

Även tyngdtäcket från Beckasin är med i testet. Detta täcke är enligt Pricerunner lika följsamt och mjukt som Cura of Sweden Pearl, men snäppet svalare. Det håller sig dessutom på plats i påslakanet, men är samtidigt något dyrt. Det slutliga betyget blir 4 av 5.

OBS! Bäst-i-testet.se kan inte garantera att de omdömen vi använt som källor har lämnats av personer som köpt eller använt produkten. Läs mer i våra allmänna villkor.

Vanliga frågor

Ett tyngdtäcke är ett typ av täcke som omsluter och skapar tryck mot huden på ett annorlunda sätt än vad vanliga täcken gör.

Teorin bakom tyngtäcket är att trycket frigör oxytocin och serotonin, hormoner som gör att du mår bra. Samtidigt sjunker kortisolnivåerna, vilket gör dig lugn. Tyngden formar sig efter din kropp och får det att kännas som att du får ständig beröring.

Slutresultatet blir att du somnar lättare och att du sover bättre. Inom vården har tyngtäcken länge använts som ett sätt att behandla sömnproblem. Idag har tyngtäcket även spridit sig till konsumentmarknaden och blivit ett populärt alternativ till vanliga täcken.

Tyngdtäcken finns i olika viktklasser – från så lite som 2,5 kg upp till hela 20 kg.

Ett tyngdtäcke kan du prova om du har svårt att sova, lider av ångest, oro eller vaknar om nätterna. Den omslutande effekten som tyngdtäcket ger aktiverar samma känslor som vid beröring, vilket gör att du känner dig trygg hela natten igenom.

För många personer som haft sömnproblem har tyngdtäcke blivit en räddning. Men även för dig som sover relativt bra kan ett tyngdtäcke förbättra insomningsfasen och sömnkvalitén ytterligare.

Forskning visar många positiva effekter från tyngdtäcke, framför allt för dig som har:

 • Sömnproblem
 • Ångest, stress och oro
 • Värk
 • ADD/ADHD

Ett tyngtäcke är mjukt och skönt precis som alla vanliga täcken. Den stora skillnaden är att tyngder är insydda i textilen för att skapa trycket mot huden.

Fyllningen kan bestå av bollar, glaspärlor, kedjor eller särskild textil som ger ett jämnt tryck över hela kroppen.

Det rekommenderas att du väljer ett tyngtäcke som väger mellan 5 och 15 procent av din egen vikt. Det betyder att du som väger 80 kg ska ha ett tyngtäcke som väger någonstans omkring 4 till 12 kg. Vissa trivs dock med tyngre tyngdtäcken medan andra blir obekväma när det är för tungt.

Om du köper ett tyngdtäcke och inte är nöjd bör du därför inte ge upp, utan prova ett annat. Ofta lönar det sig att prova sig fram, precis som när det kommer till att välja madrass eller huvudkudde.

Hos många återförsäljare får du möjligheten att testa tyngdtäcket ett tag med möjligheten att lämna tillbaka det. På så sätt kan du enklare hitta ett optimalt alternativ.

Hjälpte det här testet om Tyngdtäcke dig?

Skriv recension

Liknande tester

febertermometern bäst i test

Febertermometer: 4 testade modeller

Blodtrycksmätare bäst i test

Blodtrycksmätare: 4 testade modeller

massagedyna test

Massagedyna: 4 testade modeller

Testvinnare - Tyngdtäcke

 1. cura of sweden

  Cura of Sweden Pearl

  Bäst i testet
 2. 1 Beckasin Tyngdtäcke Barn

  Beckasin Tyngdtäcke

  Bäst för barn
 3. 4Living Tyngdtäcke

  4Living Tyngdtäcke

  Rekommenderat val

Vanliga frågor

Ett tyngdtäcke är ett typ av täcke som omsluter och skapar tryck mot huden på ett annorlunda sätt än vad vanliga täcken gör.

Teorin bakom tyngtäcket är att trycket frigör oxytocin och serotonin, hormoner som gör att du mår bra. Samtidigt sjunker kortisolnivåerna, vilket gör dig lugn. Tyngden formar sig efter din kropp och får det att kännas som att du får ständig beröring.

Slutresultatet blir att du somnar lättare och att du sover bättre. Inom vården har tyngtäcken länge använts som ett sätt att behandla sömnproblem. Idag har tyngtäcket även spridit sig till konsumentmarknaden och blivit ett populärt alternativ till vanliga täcken.

Tyngdtäcken finns i olika viktklasser – från så lite som 2,5 kg upp till hela 20 kg.

Ett tyngdtäcke kan du prova om du har svårt att sova, lider av ångest, oro eller vaknar om nätterna. Den omslutande effekten som tyngdtäcket ger aktiverar samma känslor som vid beröring, vilket gör att du känner dig trygg hela natten igenom.

För många personer som haft sömnproblem har tyngdtäcke blivit en räddning. Men även för dig som sover relativt bra kan ett tyngdtäcke förbättra insomningsfasen och sömnkvalitén ytterligare.

Forskning visar många positiva effekter från tyngdtäcke, framför allt för dig som har:

 • Sömnproblem
 • Ångest, stress och oro
 • Värk
 • ADD/ADHD

Ett tyngtäcke är mjukt och skönt precis som alla vanliga täcken. Den stora skillnaden är att tyngder är insydda i textilen för att skapa trycket mot huden.

Fyllningen kan bestå av bollar, glaspärlor, kedjor eller särskild textil som ger ett jämnt tryck över hela kroppen.

Det rekommenderas att du väljer ett tyngtäcke som väger mellan 5 och 15 procent av din egen vikt. Det betyder att du som väger 80 kg ska ha ett tyngtäcke som väger någonstans omkring 4 till 12 kg. Vissa trivs dock med tyngre tyngdtäcken medan andra blir obekväma när det är för tungt.

Om du köper ett tyngdtäcke och inte är nöjd bör du därför inte ge upp, utan prova ett annat. Ofta lönar det sig att prova sig fram, precis som när det kommer till att välja madrass eller huvudkudde.

Hos många återförsäljare får du möjligheten att testa tyngdtäcket ett tag med möjligheten att lämna tillbaka det. På så sätt kan du enklare hitta ett optimalt alternativ.