+ Visa innehåll
Information om affiliatelänkar

Vilket är det bästa tältet 2023?

Vi har valt ut tvåmannatältet MSR Hubba Hubba NX som bäst i test i kategorin tält. MSR Hubba Hubba NX är ett ultralätt kvalitetstält som du enkelt fäller upp på alla underlag. Tältet är utformat för tre säsonger och klarar regn, blåst och kyla utan problem. Här finns två ingångar och en rymlig absid som passar bra för förvaring. Läs mer om MSR Hubba Hubba NX nedan och jämför dess egenskaper med våra övriga testvinnare!

Information om affiliatelänkar
Välj produkter att jämföra

Sortera efter

Bäst i test
1
Markera
tält test - bästa 2 manna tält
award-icon

MSR Hubba Hubba NX

Specifikationer
award-icon
 • Ultralätt och kompakt
 • Självstående utan linor
 • God ventilation
Yttermått:L 213 cm, B 279 cm, H 100 cm
Innermått:L 213 cm, B 127 cm, H 100 cm
Totalvikt:1720 g
Antal personer:2 st
Antal ingångar:2 st
Absider:2 st
Vattenpelare (ytterduk):1200 mm
Vattenpelare (golv):3000 mm
Golvväv och tjocklek:Nylon 30 D
Beläggning (golvväv):Polyuretan
Innertältsväv och tjocklek:Nylon/Polyamid 20 D
Bästa lättviktstältet
2
Markera
Big Agnes Copper Spur HV UL2

Big Agnes Copper Spur HV UL2

Specifikationer
 • Nu med rymligare design
 • Lätt, men slittålig
 • Stor öppning
Yttermått:Uppgift saknas
Innermått:L 224 cm, B 132 cm, H 102 cm
Totalvikt:1420 g
Antal personer:2 st
Antal ingångar:2 st
Absider:2 st
Vattenpelare (ytterduk):1200 mm
Vattenpelare (golv):1200 mm
Golvväv och tjocklek:Nylon Rip-Stop 20D/15D
Beläggning (golvväv):Polyuretan
Innertältsväv och tjocklek:Nylon Rip Stop 20D/15D, 15D Polyestermesh
Bästa pop-up tältet
3
Markera
Quechua 2 Seconds Easy Fresh

Decathlon Quechua 2

Specifikationer
 • Prisvärt pop up-tält
 • Mörkt även mitt på dagen
 • Lätt att slå upp
Yttermått:Uppgift saknas
Innermått:205 x 145 x 110 cm
Totalvikt:4700 g
Antal personer:2 st
Antal ingångar:2 st
Absider:2 st
Vattenpelare (ytterduk):2000 mm
Vattenpelare (golv):5000 mm
Golvväv och tjocklek:Polyester
Beläggning (golvväv):Polyuretan
Innertältsväv och tjocklek:Polyester
Avatar for Marcello Rongione av Marcello Rongione Senast uppdaterad : Jan 06, 2023

Det här testet har fått betyget:

20 Röster, Genomsnitt: 4.9/5

Ett tält är en värdefull investering för dig som gillar friluftsliv och camping. Med ett tält kan du resa runt och bo i princip var du vill, vilket gör dig friare än någonsin. Tält kan vara dyra, men köper du ett av hög kvalitet kan du vara säker på att det håller i många år framöver.

Idag finns det många olika tält att välja bland, vilket kan göra det svårt att hitta rätt modell. I valet av tält bör du främst utgå efter var och när du ska använda det. Vilka väderförhållanden ska tältet klara av? Hur långt ska du bära det? Och hur stor bör det vara?

För att göra det enklare för dig att hitta ett passande tält har vi valt ut nio vinnare baserat på användaromdömen och friluftsexperternas betyg. Vi har dessutom delat in samtliga modeller i olika kategorier.

De modeller som ingår i vår sammanställning är:

 1. MSR Hubba Hubba NX – Bäst i test
 2. Big Agnes Copper Spur HV UL2 – Bästa lättviktstältet
 3. Decathlon Quechua 2 – Bästa pop-up tältet
 4. Primus Bifrost Y6 – Bästa 6-mannatältet
 5. Primus Bifrost H4 – Bästa 4-mannatält
 6. MSR Elixir – Mest prisvärd
 7. Outwell Nevada 5P – Bästa familjetältet
 8. Hilleberg Allak 3
 9. Abisko Dome 3

Med hjälp av dessa kategorier kan du enklare hitta det bästa tältet för dina behov. Innan du jämför tälten rekommenderar vi att du läser vår köpguide nedan. Här ger vi dig all information du behöver innan du köper tält.

Hur gjorde vi sammanställningen?

För att kunna välja ut de tält som finns med i vår sammanställning har vi gjort noggrann research. Vi har dels läst experternas egna tester och tagit till oss deras rekommendationer, men också granskat användarnas egna omdömen. På så sätt har vi lyckats skapa oss en bra bild av hur de olika tälten presterar även under längre användning.

Efter att ha valt ut de bästa tälten har vi också bedömt varje modell individuellt och tittat på egenskaper vi själva tycker är viktiga, bland annat:

 • Prisklass
 • Modell
 • Vikt och packmått
 • Material
 • Uppsättning
 • Förvaring
 • Vädertålighet

Testvinnare - Tält

Visa alla produkter

1. MSR Hubba Hubba NX

- Bäst i test

 • Yttermått: L 213 cm, B 279 cm, H 100 cm
 • Innermått: L 213 cm, B 127 cm, H 100 cm
 • Totalvikt: 1720 g
 • Antal personer: 2 st
 • Antal ingångar: 2 st
 • Absider: 2 st
 • Vattenpelare (ytterduk): 1200 mm
 • Vattenpelare (golv): 3000 mm
tält test - bästa 2 manna tält

Om du vill ha ett tält som är ultralätt och kompakt, men ändå rymligt och bekvämt, bör du ta en extra titt på MSR Hubba Hubba NX. Tältet är fristående och har en genomtänkt design med god ventilation och hög vattentålighet.

I experternas egna tester har MSR Hubba Hubba NX fått höga betyg. Framför allt har modellen fått mycket goda recensioner av kunderna själva. Detta är helt enkelt ett perfekt tält för dig som ska vandra, klättra i berg eller tälta på mindre ytor.

Design

MSR Hubba Hubba NX  har en genomtänkt design och är lätt att bära med sig. Det är dessutom ett  självstående tält, vilket innebär att det kan sättas upp även om du inte har möjlighet att fästa med tältpinnar.

Tältet fungerar utmärkt på alla olika underlag, men extra bra på klippiga berg eller mindre ytor. Det finns dessutom en rymlig absid som gör det möjligt för dig att förvara din packning utanför tältet.

Funktion

Innertältets vägg är gjord utav micromesh och ytterväggen är gjord utav Ripstop Nylon. Tillsammans förbättrar dessa högkvalitativa material ventilationen i tältet och förhindrar att det blir varmt och fuktigt.

Vad gäller vattenpelare tål yttterduken vattenmängder på upp till 1200 mm och golvet på 3000 mm. Tältet har dessutom separata vattenrännor som leder bort regn till sidorna.

Med andra ord klarar MSR Hubba Hubba NX regnigt väder galant och du behöver inte vara orolig över att det ska läcka in.

Vikt och packningsstorlek

MSR Hubba Hubba NX är ett ultralätt och kompakt, vilket gör det enkelt bära med sig samtidigt som det inte tar mycket plats i ryggsäcken.

Eftersom tältet bara väger 1700 gram och packningstorleken blir 45 x 15 cm passar denna modell perfekt för längre vandringar och expeditioner.

Yta

Tack vare dess symmetrisk form utan avsmalnande känns tältet extra stort och rymligt, trots att det är ett tvåmannatält. De två ingångarna gör det enkelt att ta sig in och ut ur tältet.

Säsonger

MSR Hubba Hubba NX är ett 3-säsongstält som passar bäst under vår, sommar och höst.

 • Självstående och rymligt tält som kan fällas upp på alla underlag.
 • Ultralätt och enkelt att bära med sig.
 • Mesh och nylon ger en utmärkt ventilation.
 • Något små ingångar.
 • Finns tält med bättre vattentålighet.

Fler bra modeller:

Nedan hittar du en liknande modell från samma märke MSR som är ett tre- personers tält.

MSR Mutha Hubba NX

MSR Mutha Hubba NX

2. Big Agnes Copper Spur HV UL2

- Bästa lättviktstältet

 • Innermått: L 224 cm, B 132 cm, H 102 cm
 • Totalvikt: 1420 g
 • Antal personer: 2 st
 • Antal ingångar: 2 st
 • Absider: 2 st
 • Vattenpelare (ytterduk): 1200 mm
 • Vattenpelare (golv): 1200 mm
Big Agnes Copper Spur HV UL2

Copper Spur HV UL2 är uppföljaren till Big Agnes bästsäljare Copper Spur UL som bjuder på flera intressanta uppgraderingar. Framför allt är tältet rymligare än sin föregångare, trots att vikten i princip är densamma.

Tältet är ett självstagande kupoltält för tre säsonger och finns både för en, två, tre, fyra och fem personer. I den här sammanställningen har vi valt att presentera tvåmannatältet.

Rymligare design

”HV” står för High Volume, vilket är precis vad Copper Spur HV UL2 erbjuder. Detta tält är nämligen konstruerat för att vara rymligare än sin föregångare, utan att för den delen vara tyngre.

För att frigöra utrymme har Big Agnes försett Copper Spur HV UL2 med brantare väggar och högre bågar. Det ger dig en takhöjd på strax över 1 meter och en sovyta på 2,7 m2. Det är tillräckligt för två personer alternativt för en person som vill ha lite extra utrymme.

Trots tältets generösa utrymme väger det inte mer än 1420 kg och packmåttet är 50 x 15 cm. Busenkelt att ta med i packningen med andra ord.

Stor öppning och två absider

Copper Spur HV UL2 har två stora öppningar med dubbla dragkedjor som ger dig enkel access till tältet. Du har också två absider som ger dig lite extra utrymme för förvaring eller en plats för matlagning under regnigare dagar. Se bara till att inte ställa stormköket för nära tältduken då utrymmet är ganska begränsat – 0,8 m2.

Det är också möjligt att spänna ut de yttre dörrarna med stavar (medföljer ej) och använda som sol- eller regnskydd. Du kan även rulla upp dem och fästa dem om du inte vill använda dem alls. 

Slitstarka material och utmärkt ventilation

I och med att Copper Spur HV UL2 är ett tält för tre säsonger är det också tillverkat av slittåliga material. Bågarna är av typen DAC Featherline NFL och de åtta markpinnarna är av stark, men lättviktig aluminium.

Ytterduken är tillverkad av Rip-Stop Nylon och har en polyuretan-beläggning som ger en vattenpelare på 1200 mm. Den har även tejpade sömmar för extra god vattentålighet och stormlinor som du kan använda i blåsigare väderförhållanden.

Även innertältet är av Rip-Stop Nylon, men den övre sektionen är av mesh för ett förbättrat luftflöde och minskad kondens under årets varmare dagar.

Mångsidig och funktionell

En fördel med Copper Spur HV UL2 är att du enbart kan använda innertältet under varmare dagar eller bara yttertältet för att få ett snabbt regnskydd. Du kan också köpa till ett footprint och använda yttertältet i Fast Fly-läge.

Tältet har även en rad smarta fack och fickor för förvaring, bland annat en 3D Bin som är en extra stor ficka i fotändan av tältet. Du har även fyra fickor i innertältet för organisering av småsaker samt en mediaficka i taket.

Fin balans mellan vikt, komfort och kvalitet

Big Agnes Copper Spur HV UL2 är ett tält som ger dig mycket för pengarna och som kommer att hålla i många år framöver. Tvåmannatältet är tillverkat av slitstarka material och erbjuder gott om utrymme, trots att det inte ens väger 1,5 kg. Det går dessutom att använda under tre säsonger. Kort sagt är Copper Spur HV UL2 ett perfekt alternativ för dig som vill ha ett lätt, komfortabelt och prisvärt tält utan att behöva kompromissa med kvalitet.

 • Extra rymlig tack vare brantare väggar och högre bågar.
 • Lätt men slittåligt material.
 • Stor öppning med dubbla dragkedjor.
 • Gott om förvaringsmöjligheter.
 • Fler markpinnar behövs för blåsigare förhållanden.

3. Decathlon Quechua 2

- Bästa pop-up tältet

 • Innermått: 205 x 145 x 110 cm
 • Totalvikt: 4700 g
 • Antal personer: 2 st
 • Antal ingångar: 2 st
 • Absider: 2 st
 • Vattenpelare (ytterduk): 2000 mm
 • Vattenpelare (golv): 5000 mm
Quechua 2 Seconds Easy Fresh

Rekommenderad butik:
 • Minst 2 års garanti.
 • 365 dagars öppet köp.

Quechua är Decathlons eget märke för friluftsutrustning och 2 Seconds Easy Fresh & Black är ett av deras mest populära popup-tält just nu. Detta är ett tält som imponerat på både användare och experter, inte minst på grund av den låga prislappen. 2 Seconds Easy Fresh & Black kostar bara en bråkdel jämfört med många tält från kändare varumärken.

Visst, det är långt ifrån det optimala tältet för dig som ska ut på längre och mer krävande vandringar med tanke på den höga vikten. Men för dig som bara tältar några enstaka gånger per år – och under sommaren dessutom – är detta ett riktigt bra val.

Slås upp på bara några sekunder

Det finns goda anledningar till varför Quechuas tält heter just 2 Seconds Easy. Tack vare den patenterade EASY-teknologin tar det nämligen inte mer än någon minut att slå upp tältet. Perfekt för dig som är nybörjare med andra ord.

Eftersom tältet dessutom har en självstagande konstruktion kan du enkelt flytta omkring det tills du hittat den perfekta tältplatsen. Och när tältet inte är sträckt viker du bara ihop det och lägger det i det medföljande fodralet. 

Tyvärr saknar popup-anordningen ett lås, så om det appliceras tryck på utsidan finns risken att tältet faller ihop.

God vädertålighet

Trots att 2 Seconds Easy Fresh & Black är ett tält i budgetsegmentet imponerar den när det gäller vädertålighet. Alla tält från Quechua testas i laboratorium för att säkerställa att de klarar både vind och vatten.

I det här fallet har 2 Seconds Easy Fresh & Black testats med en vindstyrka på upp till 14 m/s. Så länge tältet är väl rest kan du alltså bo i det även om det börjar blåsa ordentligt.

Ytterduk och golv är av slitstark polyester och har en vattenpelare på 2000 mm respektive 5000 mm. Även sömmarna är vattentäta så att du ska sova gott om himlen skulle öppna sig.

Även om materialen är slittåliga kommer de att åldras med åren. Men skulle vissa delar av tältet gå sönder kan du alltid byta ut dem med reservdelar från Decathlon.

Fresh & Black-tyg och god ventilation

Trött på att vakna tidigt av morgonsolen? Det är inte längre ett problem med 2 Seconds Easy. Det här tältet har nämligen utrustats med Decathlons patenterade Fresh & Black-tyg. Tyget reflekterar nämligen solstrålarna och isolerar ljuset för att hålla innertältet svalt och mörkt.

I övrigt har tältet två stora sidodörrar och ett innertält av mesh som ger dig utmärkt ventilation under årets varmare dagar. För att bästa möjliga luftflöde finns det dessutom ett utrymme mellan yttertält och golvväv som dels förbättrar luften i tältet, men också minskar risken för kondens.

Inte lämpligt för svårare expeditioner

Vi kan förstå varför 2 Seconds Easy Fresh & Black blivit en storfavorit bland campare världen över. Detta är ett lättanvänt och smidigt tält med gott om utrymme och busenkel uppslagning inom bara någon minut. Ska du ut på kortare turer under sommarmånaderna och inte vill spendera för mycket pengar kan detta vara tältet för dig. Du som är mer erfaren och ska ut på mer krävande turer bör dock spendera dina pengar på ett lite dyrare tält med fler finesser.

 • Rymligt kupoltält till ett bra pris.
 • Busenkelt att slå upp.
 • Patenterat Fresh & Black-tyg gör tältet mörkt även mitt på dagen.
 • God vädertålighet.
 • Något tungt - inte lämpligt för längre vandringar.

4. Primus Bifrost Y6

- Bästa 6-mannatältet

 • Yttermått: L 295 cm, B 300 cm, H 70 cm
 • Innermått: Uppgift saknas
 • Totalvikt: 12 000 g
 • Antal personer: 6 st
 • Antal ingångar: 3 st
 • Absider: 1 st
 • Vattenpelare (ytterduk): 3000 mm
 • Vattenpelare (golv): 7000 mm
Primus Bifrost Y6
Primus Bifrost Y6
Primus Bifrost Y6

Köp här:

Rekommenderad butik:
 • Fri frakt
 • Erbjuder betalning genom Klarna
GeneralPrepper
 • Snabb kundservice
 • Snabb leverans
 • Brett sortiment
country-flag

Priserna visas i SEK.

Utrustad
 • Kunskap, service, engagemang
 • Fri frakt och retur över 500kr
 • Snabba leveranser
country-flag

Priserna visas i SEK.

Astro Sweden
 • Stor optikbutik
 • Djup kunskap, enorm passion
 • för våra produkter, fråga oss.
country-flag

Priserna visas i SEK.

I samarbete med pris-logo

Primus Bifrost Y6 är ett kupoltält av hög kvalitet med många fördelaktiga egenskaper. Bortsett från att tältet är uppdelat i tre olika rum – två sovrum och ett gemensamt utrymme – är det mycket vattentåligt med en vattenpelare på 7000 mm respektive 3000 mm.

Både experter och användare är överens om att Bifrost Y6 är ett utmärkt tält, dels för äventyrare som reser i grupp, men också för familjer med barn. Den stora ytan i kombination med de två sovrummen gör kupoltältet idealiskt för övernattningar i naturen.

Tältet är anpassat för tre säsonger, vilket innebär att det går att använda under höst, vår och sommar. Med andra ord får du mycket för pengarna, särskilt med tanke på att Bifrost Y6 är bra mycket billigare än många andra tält i samma kategori.

Rymligt – men tungt

Bifrost Y6 är som tidigare nämnt Primus rymligaste tält hittills med högt i tak, två separata sovrum och ett kupolformat utrymme i mitten.

Primus erbjuder förvisso ytterligare ett sexmannatält – Bifrost H6 – som också har två separata sovutrymmen, men vars gemensamma utrymme är betydligt mindre jämfört med Y6.

Kupolen i denna modell har en diameter på hela 3 meter och den totala golvytan ligger på strax under 9 m2. Det är med andra ord ett perfekt tält för sällskapet som vill ha extra utrymme eller för familjen.

Tältets rymlighet är förstås en av dess främsta styrkor, men samtidigt gör det tältet relativt tungt med en vikt på 12 kg. Det är fortfarande inte i närheten lika tungt som familjetältet Outwell Nevada 5P (som väger över 20 kg), men är fortfarande kanske inte det mest optimala tältet att ta med på längre vandringar till fots.

Trots dess storlek mäter Bifrost Y6 dock inte mer än 40 x 70 cm när det är hopvikt.

Två separata sovrum

Att Bifrost Y6 har två separata sovutrymmen är en uppskattad egenskap, dels för familjer, men också för sällskap som till exempel reser i par. Rummen erbjuder nämligen en avskildhet och gör det enklare att röra sig i tältet utan att störa det övriga sällskapet.

De separata sovdelarna mäter cirka 2,25 x 1,95 meter och enligt användarna får en stor dubbelmadrass plats utan problem.

Ytterligare en finess med Bifrost Y6 är att absiden har tre ingångar, vilket är extra uppskattat under varmare dagar. Detta eftersom du kan förbättra ventilationen och skapa svalkande korsdrag.

Mycket vattentåligt

Primus Bifrost Y6 är ett vattentåligt tält med en ytterduk av PU Coated Polyester som har en vattenpelare på 3000 mm. Innertältet är tillverkat av Oxford Polyester, ett starkt material med hög densitet som skyddar mot både kyla, vind och väta.

Vad gäller bottenväven är även den tillverkad av polyester och har en vattenpelare på 7000 mm, vilket mer än dubbelt så mycket som MSR Hubba Hubba NX (men omkring hälften av värstingtältet Hilleberg Allak 3).

Tältet är försett med stormlinor, men användarna själva uppger att modellen är ganska känsligt för vind.

Summering

Primus Bifrost Y6 är ett högkvalitativt tält som passar för större sällskap såväl som för barnfamiljer.

Här finns två rymliga, separata sovutrymmen och ett gemensamt, kupolformat utrymme med en diameter på 3 meter. Tältet tål både vind, kyla och vatten och kan användas både under våren, sommaren och hösten.

Modellens främsta styrkor är dess rymlighet och planlösning, men också dess pris. Primus Bifrost Y6 är nämligen betydligt billigare än många likvärdiga sexmannatält.

Användarna är nöjda med tältet och dess egenskaper, men menar att det är en aning tungt och ganska känsligt mot vind. En nackdel med dess storlek är också att du måste hitta en relativt stor, plan yta för att sätta upp tältet, vilket kan vara svårt i vissa miljöer.

Bortsett från det är Primus Bifrost Y6 helt klart ett tält som förtjänar titeln bäst i test och en modell du garanterat inte kommer att bli besviken på.

 • Primus rymligaste tält som rymmer upp till 6 personer.
 • Två separata sovrum med gemensamt, kupolformat utrymme.
 • Imponerande vattentålighet – 7000 mm vattenpelare på golvväven och 3000 mm på ytterduken.
 • Lämpar sig för tre säsonger.
 • Kräver ett stort område med slät mark.
 • Aningen känsligt för vind.

5. Primus Bifrost H4

- Bästa 4-mannatält

 • Yttermått: L 340 cm, B 210 cm, H 190 cm
 • Innermått: L 210 cm, B 145 cm, H 165 cm (sovrum)
 • Totalvikt: 9300 g
 • Antal personer: 4 st
 • Antal ingångar: 2 st
 • Absider: 1 st
 • Vattenpelare (ytterduk): 3000 mm
 • Vattenpelare (golv): 7000 mm
tält Primus Bifrost H4

Billigast på Prisjakt
 • Fri frakt över 699 Kr.
 • Snabb leverans!

Primus Bifrost H4 är ett perfekt 4-mannatält för familjen eller för kompisarna som passar lika bra i skogen som på campingplatsen. Med generös takhöjd, två separata sovutrymmen och en rymlig absid erbjuder det här tältet optimal komfort. Det är dessutom mycket vädertåligt tack vare de starka materialen och medföljande stormlinorna.

Slitstarkt tält för 3 säsonger

Bifrost H4 är ett kvalitetstält från Primus som passar bra för tältning, både under vår, sommar och höst. Därmed kan du använda tältet större delen av året utan problem.

Ytterduken är tillverkad av slitstark polyester med en PU-beläggning som står emot både slitage och vatten. Vattenpelaren ligger på 3000 mm i ytterduken och 7000 mm i golvväven, vilket gör att tältet håller dig torr även om det skulle börja ösregna.

Innertältet har dessutom upphöjda kanter så att vatten inte läcker in i sovutrymmet. Kupolkonstruktionen med aluminiumbågar i kombination med stormlinorna gör även att tältet står stabilt i blåsigare väderförhållanden.

Behagligt även på sommaren

Även om Bifrost H4 är anpassat för att klara av svårare väder är det minst lika behagligt att sova i under årets varmaste dagar. Här finns nämligen både myggnät och ventilationsöppningar som förbättrar luftflödet i tältet. De håller dessutom insekterna borta för en ännu skönare sömn.

Två separata sovrum

Istället för ett stort gemensamt sovutrymme har Bifrost H4 två separata sovrum på cirka 2 m2, ett på vardera sida av absiden.

I varje rum får två personer plats, alternativt två personer med ett litet barn eller en vuxen med två barn. Takhöjden i varje sovrum är dessutom väl tilltagen – ungefär 165 cm – vilket skapar en behaglig rymd i rummet.

Stor absid för umgänge

Mellan de två sovrummen finns en rymlig absid med en golvyta på ungefär 3,2 m2 och en takhöjd på hela 190 cm. Här kan ni förvara packning, laga mat eller bara umgås vid sämre väder. Absidgolvet går dessutom att ta av om du föredrar det.

Dörren till tältet rullar du enkelt ihop och fäster vid ytterduken om du inte vill att den ska vara i vägen. Du kan också fälla ut dörren och fästa den med de medföljande stängerna för att skapa ett tak över ingången.

Inte det lättaste tältet

Med en vikt på närmare 10 kg och en packstorlen på 30 x 70 cm är Primus Bifrost H4 långt ifrån det smidigaste tältet i vår sammanställning. Det är därmed inte optimalt för längre och mer krävande vandringar i vildmarken eller på fjället – då passar två lättare 2-mannatält bättre.

Men för dig som ska ut på en kortare campingtur eller har tillgång till bil är Primus Bifrost H4 ett utmärkt val. Det är både rymligt, komfortabelt, slitstarkt och vädertåligt. Dessutom är priset minst sagt överkomligt med tanke på den kvalitet du får.

 • Rymligt 4-mannatält med två separata sovrum.
 • Stor absid fungerar som gemensamt utrymme.
 • Generös takhöjd.
 • Insynsskyddade fönster.
 • Väger nästan 10 kg.

6. MSR Elixir

- Mest prisvärd

 • Yttermått: L 279 cm, B 213 cm, H 102 cm
 • Innermått: L 213 cm, B 127 cm, H 102 cm
 • Totalvikt: 2770 g
 • Antal personer: 2 st
 • Antal ingångar: 2 st
 • Absider: 2 st
 • Vattenpelare (ytterduk): 1500 mm
 • Vattenpelare (golv): 3000 mm
tält MSR Elixir

Rekommenderad butik:
 • Fraktfritt vid 699kr.
 • Snabb leverans 1-3 dagar!
Beredd
 • Leverans 1-2 dagar
 • Fraktfritt 699:-
 • Snabb kundtjänst
country-flag

Priserna visas i SEK.

Addnature
 • Fri frakt over 490 kr
 • Fria returer & prisgaranti
 • Låga priser från topp varumärk
country-flag

Priserna visas i SEK.

Skitt Fiske.se
 • Säkra betalningar. God service
 • Brett sortiment - Eget lager
 • Snabba leveranser
country-flag

Priserna visas i SEK.

I samarbete med pris-logo

MSR Elixir är modellen för dig som vill ha ett prisvärt tvåmannatält utan att behöva kompromissa med kvalitet. Här får du ett mångsidigt och vädertåligt tält med självstagande konstruktion som är enkelt att resa, även på ojämna underlag.

Rymligt med ännu större absider

Jämfört med många andra tält i den här prisklassen erbjuder MSR Elixir gott om utrymme med en sovyta på 2,69 m2. Det är tillräckligt för två vuxna personer, en person med en hund eller en ensam person som gärna breder ut sig.

Tältet är dessutom utrustad med två uppdaterade absider som nu ger dig upp till 35 procent mer utrymme. Perfekt för förvaring av utrustning eller som en torr plats för matlagning vid sämre väder.

Stabilt och pålitligt även vid sämre väder

I och med att MSR Elixir är ett tresäsongstält kan du vara säker på att sova gott under majoriteten av året.

Både golv och ytterduk är tillverkade av kraftig nylon och har en vattenpelare på 1500 mm respektive 3000 mm. Tack vare innertältets upphöjda kanter kommer vatten dessutom inte att ta sig in i sovrummet.

Allt detta i kombination med den vindtåliga kupolkonstruktionen, 8,5 mm-aluminiumstänger och stormlinor gör tältet pålitligt även vid sämre väder.

Mångsidig användning

Under årets varmaste dagar kan du med fördel enbart använda innertältet när du ska övernatta utomhus. Innertältet skyddar dig mot insekter samtidigt som det bidrar med utmärkt ventilation.

Du kan dessutom använda det medföljande extragolvet (footprint) tillsammans med yttertältet för att snabbt sätta upp ett regnskydd. Perfekt om himlen öppnar sig.

Tyvärr kan det vara en aning besvärligt att sätta upp hela tältkonstruktionen i regn eftersom du måste montera innertältet först.

Ett prisvärt tvåmannatält

Är du ute efter ett prisvärt, men slitstarkt och pålitligt tält kan MSR Elixir vara ett bra alternativ. Här får du ett rymligt och funktionellt tält för tre säsonger som är enkelt att sätta upp och som klarar de flesta väder. Du får dessutom med ett extragolv för ännu fler uppsättningsmöjligheter.

 • Ger dig hög kvalitet till ett bra pris.
 • Enkel att montera med färgkodade stänger och clips.
 • Stabilt även vid hårdare vindar.
 • Footprint medföljer.
 • Innertältet måste resas före yttertältet.

7. Outwell Nevada 5P

- Bästa familjetältet

 • Yttermått: L 510 cm, B 350 cm, H 215 cm
 • Innermått: L 320 cm, B 230, H 205 cm
 • Totalvikt: 21 100 g
 • Antal personer: 5 st
 • Antal ingångar: 2 st
 • Absider: 1 st
 • Vattenpelare (ytterduk): 6000 mm
 • Vattenpelare (golv): 10 000 mm
Nevada 5p

Rekommenderad butik:
 • Fri frakt över 495 Kr.
 • Fria returer.
GetCamping
 • Fri frakt över 500 kr
 • 60 dagars öppet köp
 • Prisgaranti
country-flag

Priserna visas i SEK.

Outnorth
 • Klimatkompenserade frakter.
 • Fria returer.
 • 30 dagars öppet köp.
country-flag

Priserna visas i SEK.

Addnature
 • Fri frakt over 490 kr
 • Fria returer & prisgaranti
 • Låga priser från topp varumärk
country-flag

Priserna visas i SEK.

I samarbete med pris-logo

Outwell Nevada MP 5P är ett stort och rymligt familjetält med fem sovplatser och två sovrum. Detta är det perfekta tältet för familjen som gillar att vara ute i naturen och stanna på samma ställe lite längre.

Tältet har fått mycket goda omdömen av tidigare kunder och är en storsäljare i butik. Bortsett från dess höga komfort är tältet dessutom utrustat med flera smarta funktioner samtidigt som det tål de flesta väderförhållanden.

Design

Outwell Nevada MP 5P är ett tält med klassisk design anpassat för upp till fem personer. Den kraftiga duken har förstärkningar på utsatta områden, vilket i kombination med tältets glasfiberstänger och golvsystemets försegling med tältduken säkerställer att Outwell Nevada MP 5P tål det mesta.

Tältet är enkelt att fälla upp och ned samtidigt som det erbjuder möjligheten att anpassa utrymmet efter behov.

Funktion

Outwell Nevada MP 5P har två ingångar utrustade med myggnät som håller insekter borta och förbättrar ventilation.

Tältet har ett allrum med en takhöjd på hela 215 cm och stora tonade fönster. Rummet kan du själv inreda med möbler och till exempel använda som en gemensam matplats.

Sovrummet är indelat i två delar där du kan förvara din packning i ena och sova i andra. Väggen går att ta bort om du skulle vilja ha extra yta eller om du vill att hela familjen ska sova tillsammans. Taket i sovrummen har dessutom ett mörkare tak för att skydda mot morgonsolen.

Ytterduken har en vattenpelare på 6000 mm och innergolvet har 10 000 mm. Detta innebär att tältet står emot nederbörd effektivt och håller det torrt inne.

Vikt och packningsstorlek

Med tanke på tältets storlek och vikt är detta tält främst anpassat för campingsemestrar. Outwell Nevada MP 5P väger 22 900 g och har en packningsyta på 90 x 41 cm.

Detta är med andra ord kanske inte ett tält för dig som är ute på expeditioner i tuff terräng.

Säsonger

Outwell Nevada MP 5P är ett familjetält som främst är anpassat för årets varmaste månader. Samtidigt tål det en hel del blåst och regn.

Yta

Är du ute efter ett stort och rymligt tält kan Outwell Nevada MP 5P vara ett utmärkt alternativ. Tältet ingår i Outwells premiumkollektion där de lagt extra fokus på bekvämlighet och komfort.

Innermåttet på tältet är 320 cm på längden, 230 cm på bredden och hela 205 cm på höjden. Du kan dessutom dela upp utrymmet beroende på antal personer och mängd packning.

 • Passande för familjen med två rum och fem sovplatser
 • Möjlighet att anpassa det inre utrymmet.
 • Takhöjd på 2,15 m och stora fönster för maximalt ljusinsläpp.
 • Kan ta lång tid att sätta upp.

Fler bra modeller:

Nedan hittar du en liknande modell från märket Outwell som också passar till hela familjen

Outwell Knightdale 5pa

Outwell Knightdale 5pa

8. Hilleberg Allak 3

 • Yttermått: L 230 cm, B 310 cm, H 100 cm
 • Innermått: L 230 cm, B 170 cm, H 100 cm
 • Totalvikt: 3200 g
 • Antal personer: 3 st
 • Antal ingångar: 2 st
 • Absider: 2 st
 • Vattenpelare (ytterduk): 5000 mm
 • Vattenpelare (golv): 15 000 mm
tält test - bästa 2 manna tält

Rekommenderad butik:
 • Fri frakt
 • Erbjuder betalning genom Klarna
Friluftsland
 • Mer än 35 år i branchen.
 • Gratis leverans över 500 kr
 • Fria returer
country-flag

Priserna visas i SEK.

Outnorth
 • Klimatkompenserade frakter.
 • Fria returer.
 • 30 dagars öppet köp.
country-flag

Priserna visas i SEK.

Backpackinglight.se
 • Fri frakt från 999kr
 • 30 dagars öppet köp
 • Betala säkert med Klarna
country-flag

Priserna visas i SEK.

I samarbete med pris-logo

Allak 3 från Hilleberg är ett bekvämt och rymligt allroundtält för tre personer. Tältet klarar av alla väderförhållanden, inte minst tack vare dess höga vattenpelare, och är dessutom enkelt att sätta upp.

Tack vare dess två absider och ingångar är det enkelt att ta sig in och ur tältet. De två absiderna ger dig dessutom goda förvaringsmöjligheter. Både experter och kunder uppskattar tältets mångsidighet och har gett Hilleberg Allak 3 höga betyg.

Design

Hilleberg Allak 3 är ett mångsidigt tält som passar alla äventyr och aktiviteter. Tältet är extra uppskattat av de som vandrar eller klättrar i berg eftersom det är självstående. Detta innebär att det inte behöver fästas med tältpinnar och att det kräver en mindre yta.

Eftersom tältet har två ingångar och absider kan du enkelt placera din packning på ena sidan och använda den andra sidan som in- och utgång. De två ingångarna förbättrar dessutom ventilationen i tältet

Funktion

Hilleberg Allak 3 är ett kupolformat tält med tre stänger, en konstruktion som ökar dess tålighet och stabilitet. Ska du tälta i extra tuffa väderförhållanden kan du alltid fästa dubbla staglinor vid stängerna för att öka stabiliteten ytterligare.

Yttertältets vägg har en vattenpelare på 5000 mm och innertältets golv har 15000 m. Med andra ord kan du vara helt säker på att Hilleberg Allak 3 klarar både lättare och kraftigare nederbörd utan problem.

Vikt och packningsstorlek

Med en vikt på bara 3200 gram är Hilleberg Allak 3 ett lättviktstält, vilket gör det enkelt att bära med sig. Eftersom det dessutom är enkelt att sätta upp och fälla ner passar tältet utmärkt på turer där lägret förflyttas ofta.

Säsonger

Hilleberg Allak 3 är ett 4-säsongstält, vilket betyder att du kan använda det året om, oavsett säsong. Tältet klarar av tuffa och hårda klimat under vintertid och även regniga dagar under vår och höst.

Yta

Allak 3 är ett tremannatält med två absider som gör tältet rymligt utan att vara klumpigt. Absiderna är extra uppskattade då du kan dela upp din packning på varsin sida.

 • Kupolformad för ökad stabilitet och vindtålighet.
 • Två absider ger förbättrade förvaringsmöjligheter.
 • Ovanligt hög vattenpelare (5000 mm och 15 000 mm) skyddar mot all nederbörd.
 • Något dyr.
 • Det kan vara svårt att knäppa fast yttertältet på bågarna.

Fler bra modeller:

Nedan hittar du en liknande modell från märket Hilleberg som har fått bra betyg. - Ett tält som passar i alla väder.

Hilleberg Akto

Hilleberg Akto

Hilleberg Allak 2

Hilleberg Allak 2 (2-mannatält)

9. Abisko Dome 3

 • Yttermått: L 340 cm, B 245 cm, H 125 cm
 • Innermått: L 225 cm, B 180 cm, H 115 cm
 • Totalvikt: 3 680 g
 • Antal personer: 3 st
 • Antal ingångar: 2 st
 • Absider: 2 st
 • Vattenpelare (ytterduk): 3000 mm
 • Vattenpelare (golv): 6000 mm
Abisko Dome 3

Rekommenderad butik:
 • Fria returer.
 • 14 dagars ångerrätt.
Outnorth
 • Klimatkompenserade frakter.
 • Fria returer.
 • 30 dagars öppet köp.
country-flag

Priserna visas i SEK.

Naturkompaniet
 • Experter på friluftsliv
 • 2% bonus i vår kundklubb
 • Fri frakt över 495kr
country-flag

Priserna visas i SEK.

Friluftsland
 • Mer än 35 år i branchen.
 • Gratis leverans över 500 kr
 • Fria returer
country-flag

Priserna visas i SEK.

I samarbete med pris-logo

Fjällräven är ett svenskt företag känt för sina högkvalitativa, funktionella och framför allt slittåliga outdoorprodukter. Om du är ute efter ett kompakt, lättviktigt och vädertåligt tält kan Fjällrävens kupoltält Abisko Dome 3 vara något för dig.

Här får du ett högkvalitativt tält som du kan använda både under vår, sommar och höst. Den höga vattenpelaren på 3000 mm respektive 6000 mm skyddar dig mot regn och du får även med stormlinor som du kan använda för att förbättra tältets stabilitet.

En fördel med tält från Fjällräven är att samtliga är tillverkade utan PVC, flourkarbon och skadliga flamskyddsmedel. Abisko Dome 3 är med andra ord ett giftfritt tält som är snällt mot både dig och naturen.

Visst är detta en modell i den övre prisklassen, men samtidigt får du vad du betalar för – ett slitstarkt tält som kommer att hålla i många år framöver.

Lättviktigt och rymligt

Abisko Dome 3 är ett lättviktigt tremannatält med en vikt på strax över 3,5 kg och ett packmått på 44 x 20 cm. Det är med andra ord ett mycket kompakt tält som är enkelt att få plats med i packningen.

Trots dess låga vikt och kompakta storlek är Abisko Dome 3 samtidigt mycket rymligt. I mitten finns ett sovutrymme som mäter 225 x 180 cm och som gör att du utan problem får plats med en stor dubbelmadrass.

Vissa användare uppger dock att sovutrymmet blir en aning trångt med tre personer. De menar att Abisko Dome 3 passar bäst för två personer alternativt för två personer och ett barn.

Tältet har även två absider, en på varje sida av sovutrymmet. Detta är något som användarna själva är mycket nöjda med – vissa menar till och med att detta var en avgörande köpfaktor.  Visserligen är de en aning små, men fungerar ändå utmärkt som förvaringsutrymme.

Extremt slittåligt

Abisko Dome 3 är precis som alla andra tält från Fjällräven mycket slittåligt. Först och främst är tältet tillverkat helt utan PVC-plast och andra giftiga ämnen. Detta gäller även impregneringen som är helt flourkarbonfri.

Vad gäller yttertältet är det tillverkat av TripleRip-nylon och på områden som utsätts för mycket slitage har Fjällräven valt att kombinera två vävtjocklekar – 20 respektive 40 denier. Detta ger ett extra starkt material, utan att påverka tältets vikt.

Enkelt att sätta upp

Med Abisko Dome 3 reser du både yttertältet och innertältet samtidigt. Detta gör det extra enkelt att sätta upp, vilket användarna själva intygar. Modellens konstruktion med tre bågar gör dessutom att du kan slå upp tältet vart som helst, oavsett om underlaget är ojämnt.

Om du vill göra tältet extra stabilt vid blåsigare väderförhållanden kan du använda stormlinorna.

Det finns även möjlighet att använda dubbla bågar (men dessa måste du köpa till separat) om du ska tälta i extra väderutsatta områden. Med andra ord är Abisko Dome 3 ett tält som passar nybörjare såväl som proffs.

Goda förvaringsmöjligheter

Ytterligare en finess med Abisko Dome 3 är dess utmärkta förvaringsmöjligheter. Som vi nämnde tidigare har modellen två absider – en på varje sida sovutrymmet. Varje absid har även en egen ingång.

Du kan antingen använda absiderna som förvaringsutrymme för utrustning och packning eller som ett extra utrymme för matlagning eller socialt umgänge vid dåligt väder. Takhöjden på strax över 1 meter ger dig en bekväm sitthöjd.

I tältets innertak finns även en avtagbar näthylla och flera smidiga nätfickor som du kan använda för att förvara mindre prylar.

Utmärkt ventilation

Båda ingångarna till tältet har myggnät av polyester. Detta gör att du kan njuta av utsikten utan att oroa dig över insektsbett.

Abisko Dome 3 har dessutom utmärkt ventilation med flera ventilationsöppningar i olika höjder. Det går även bra att låta ytterdörren vara halvöppen, vilket kan vara trevligt om du tältar i varmare klimat och vill få lite extra korsdrag.

Summering

Om du är ute efter ett riktigt kvalitetstält som passar i alla väder, både under vår, sommar och höst, kan Abisko Dome 3 från Fjällräven vara ett bra val.

Bortsett från att skydda dig mot alla väder har Abisko Dome 3 goda förvarings- och ventilationsmöjligheter. Tältet är dessutom enkelt att sätta upp, oavsett underlag, och användarna är överlag mycket nöjda med modellen.

Det är visserligen ett ganska dyrt tält, framför allt med tanke på att det främst passar för 2 personer, men samtidigt får du ett mångsidigt tält som kommer att hålla länge.

 • Rymligt och lättviktigt tremannatält, fritt från PVC och andra giftiga ämnen.
 • TripleRip-nylon och kombinerande vävtjocklekar gör tältet extra slitstarkt.
 • Enkelt att sätta upp vart som helst.
 • Goda förvaringsmöjligheter (två absider) och utmärkt ventilation.
 • Dyrt för att vara ett tremannatält.
 • Trångt med tre personer enligt användarna själva.

Andra tält från Fjällräven

Nedan kan du se andra tält av märket Fjällräven.

fjällräven-keb-dome

Keb Dome 3 (tremannatält)

Köpguide: Innan du köper ett tält

Om du gillar att vara ute i naturen och vill kunna övernatta på olika ställen är ett bra tält ett måste. Genom att välja ett tält som passar för alla fyra säsonger kan du använda det året om.

Innan du bestämmer vilket tält du ska köpa kan det vara bra att veta hur tält fungerar och funktioner de har. På så sätt kan du enklare välja en modell som du kan ha användning för i flera år framöver.

Låt oss börja med att titta närmre på vilka funktioner tältet bör ha.

Tältets viktigaste funktioner

Det finns några funktioner som är viktigare än andra när det gäller tält. Nedan går vi igenom tre av dem.

 • Vattentäthet. Kontrollera vattenpelaren på tältets ytterduk och golv för att säkerställa att modellen står emot regn. Ju högre vattenpelare, desto bättre.
 • God ventilation. Fungerande ventilation är viktigt för att motverka kondens och instängd värme. Se över om tältet har luckor som du kan öppna upp för att vädra. Vissa tält kan även ha dörrar eller innertält av mesh som förbättrar luftflödet ytterligare.
 • Säsongstält. Beroende på var och när du ska använda tältet är det bra om du väljer en modell som klarar olika väderförhållanden. Ska du till exempel vandra eller klättra på platser där vädret plötsligt kan slå om är det förstås bra om du har ett pålitligt tält.

Olika typer av tält

Det finns många olika tältmodeller som passar olika utföranden och behov. Nedan listar vi några av de vanligaste modellerna och deras för- samt nackdelar.

Tunneltält

Tunneltält är extra populära bland fjällvandrare eftersom de är lätta att bära samt att fälla upp och ned. De klarar dessutom olika väderförhållanden, vilket är viktigt uppe på fjället.

Eftersom du fäster ett tunneltält tältpinnar och stormlinor kräver denna modell en större yta och jämnt underlag.

 • Fördelarna med tunneltält är att de klarar tuffa väderförhållanden och är lätta att bära med sig. De brukar dessutom ha en extra stor absid för utökade förvaringsmöjligheter.
 • Nackdelarna är att de inte självstående, känsliga mot kraftig sidovind samt att de kräver stora markytor.

Kupoltält

Kupoltält är självstående och passar framför allt vid extrema expeditioner. Modellen kräver en betydligt mindre yta än tunneltältet samtidigt den kan fästas på ojämnt underlag.

Bortsett från det är kupoltältet enkelt att fälla upp, vilket gör modellen utmärkt för dig som ofta är i rörelse. Tältet är dessutom mycket tåligt tack vare dess runda form och klarar allt ifrån vindar till snö och regn.

 • Fördelarna med kupoltält är att de är enkla att fälla upp och att de kan fästas även på ojämnt underlag. De klarar dessutom rejäla vindar och kraftig nederbörd.
 • Nackdelarna med kupoltält kan vara att de är något tyngre än tunneltält. De har dessutom en mindre absid för förvaring.

Familjetält

Precis som namnet antyder passar dessa tält bra till större sällskap. Tälten används främst som ett semesterhus på en camping, men kan också användas som samlingsplats på olika expeditioner.

Oftast har familjetälten en hög takhöjd som gör det möjligt att stå upprätt inne i tältet. De brukar även ha flera olika rum, vara extra breda och vissa modeller har till och med stora panoramafönster.

 • Fördelarna med familjetält är att de både kan användas som semesterhus eller samlingsplats på läger. De är stora, rymliga och har flera olika rum.
 • Nackdelarna är att dessa tält väger mycket och har en stor packningsyta. De är alltså inte lämpade att ta med på vandringen eller klättringen.

Tält för olika säsonger (3- och 4-säsongstält)

Innan du köper tält bör du fundera över under vilka säsonger du kommer att använda det. Kommer du främst att tälta under sommaren i varmare temperaturer eller kanske planerar du att bestiga ett berg med snö?

Eftersom olika tält är anpassade för olika klimat är detta viktigt att gå igenom innan du gör ditt köp. Nedan ska vi gå igenom tält för tre olika säsonger.

3-säsongstält

Dessa tält är lämpade för vår, sommar och höst, men kan klara av lättare snöfall. Om du främst ska tälta i varmare temperaturer där det vid något enstaka tillfälle kan förekomma snö kan ett 3-säsongstält passa bra.

Vet du däremot i förväg att det kommer att förekomma mycket snö under din resa bör du välja en annan tältmodell.

Eftersom de här tälten främst är anpassade för årets varmaste månader är de försedda med extra bra ventilation. De brukar till exempel ha ett innertält av mesh för att förbättra luftflödet ytterligare.

Konverterbara 3-säsongstält

Med ett konverterbart 3-säsongstält kan du förlänga säsongen och använda det även under vintermånaderna. Detta gör du genom att köpa till extra delar som du använder för att bygga ut och rusta upp så att det klarar kallare klimat och hårdare vindar.

4-säsongstält

Om du vill kunna tälta även under de kallaste vintermånaderna är det ett 4-säsongstält du ska leta efter. Dessa modeller passar extra bra vid expeditioner där vädret plötsligt kan skifta markant.

Oftast brukar dessa tält vara kupolformade eftersom dessa modeller klarar tuffare väderklimat med hårda vindar. Kupoltält är dessutom enklare att fälla upp och ned samtidigt som de är självstående.

Tältets vattentålighet (vattenpelare)

Vattenpelare är en anvisning för hur bra materialet klarar av att stå emot ett visst vattentryck. Därför är denna egenskap – som är angiven i mm – extra viktig att hålla koll på inför valet av tält.

Tält med över 2000 mm klarar till exempel lättare regn. Är det däremot regnoväder med hårda vindar skapas det ett tryck, vilket gör tältet mindre vattentålig.

Detta är en av anledningarna till varför tältens golv alltid har en högre vattenpelare. De måste trots allt kunna motstå trycket från kyla och vatten under längre perioder, framför allt under natten.

När du väljer tält rekommenderar vi att du väljer en modell med en vattenpelare på minst 3000 mm, eftersom man aldrig vet när ovädret är framme. Ju högre vattenpelare desto bättre, men samtidigt gör en bättre vattentäthet såklart tältet dyrare.

Viktiga tillbehör vid tältning (checklista)

När du ska tälta finns det några tillbehör som kan vara extra bra att ha. Nedan tipsar vi om några av dem.

 • Liggunderlag och sovsäck
 • Stormkök
 • Footprint som täcker ytan under själva tältet. Vissa köper även ett extra golv för att förbättra vattentåligheten och golvvärmen.
 • Bränsle och tändstickor
 • Ficklampa/pannlampa
 • Hängande lampa
 • Nål, tråd och silvertejp för att kunna laga kläder, ryggsäck eller tält.
 • Reseapotek, gärna innehållande skavsårsplåster.
 • Myggmedel
 • Extra kläder, så som tjockare tröjor och regnställ.
 • Lina för att hänga upp blöta kläder på tork.
 • Karta och kompass

Tänk på! Innan du ger dig iväg på en längre expedition, se till att ha väl ingångna vandringsskor.

3 snabba tälttips

Nedan ger vi dig tre snabba tips inför din kommande tältning som förhoppningsvis kan förbättra din upplevelse.

1. Placering

Leta efter en plats som är vindstilla och ligger i lä, helst bakom ett träd eller en höjd. Skulle detta inte vara tillgängligt ska du inte vara rädd för vinden eftersom denna håller mygg och andra insekter borta. Dessutom hjälper vinden till att hålla torrt.

Om det ska regna är det viktigt att du inte placerar tältet i en svacka där vatten kan samlas. Försök även att placera tältet nära vatten (men inte alltför nära!) eftersom det kan vara bra att vatten nära tillhands till när du ska laga mat eller tvätta.

2. Absiden

Om du har en absid, försök att alltid vända den mot vinden. Lägg även ditt huvud så långt bort från den som möjligt när det är dags att sova.

3. Testa tältet

Se till att testa tältet innan du ger dig ut på äventyr. På så sätt kan du kontrollera att allt är helt och fungerar som det ska.

Om du precis har köpt tältet kan det även vara en god idé att träna på att fälla upp och ned det några gånger. Prova gärna med handskar på för att få in tekniken.

Källor

Här kan du se några källor vi använt oss av när vi valt ut tälten i vår sammanställning.

Outdoorgearlab.com

Outdoorgearlab är en webbplats som recenserar diverse friluftsprodukter, från kläder och skor till cyklar, kayaker och tält. Här hittar du detaljerade och objektiva recensioner som kan hjälpa dig som är intresserad av friluftslivet att fatta bättre köpbeslut.

Outdoorgearlab har fått möjlighet att testa vår testvinnare MSR Hubba Hubba NX och ger tältet ett totalbetyg på 4 av 5. Extra höga poäng får tältet för sitt vädertåliga material och slitstarka konstruktion, men också för det generösa utrymmet inuti tältet. De menar dock att det är ett relativt dyrt tvåmannatält och att det kan vara lite krångligt att fästa yttertältet.

Webbadress till testet: 

 • https://www.outdoorgearlab.com/reviews/camping-and-hiking/backpacking-tent/msr-hubba-hubba-nx

Outdoorguru.com

Outdoorguru är en blogg där du kan ta del av artiklar, guider och recensioner inom allt som har med friluftsliv att göra. Recensionerna är välskrivna, intressanta och dessutom helt oberoende för att ge så rättvisa rekommendationer som möjligt.

Outdoorguru har bland annat recenserat vår Hilleberg Allak 3 som vi utsett till det bästa tremannatältet. Tältet får höga betyg för sin låga vikt, fristående kupolkonstruktion och slitstarka material (Kerlon 1200), men enligt Outdoorguru är det ganska litet för att vara ett tremannatält. Allra bäst passar det för två personer som vill ha lite extra utrymme eller två föräldrar och ett barn.

Totalt får tältet 8,9 av 10 i betyg med extra höga poäng för uppsättning, design och byggkvalitet.

Webbadress till testet: 

 • https://outdoorguru.com/outdoorgear-en/tents/hilleberg-allak-3-tent-review-2/

Användarrecensioner

Nedan listar vi våra källor till användaromdömen.

Outnorth.se

 • https://www.outnorth.se/msr/hubba-hubba-nx-55512
 • https://www.outnorth.se/primus/bifrost-y6
 • https://www.outnorth.se/hilleberg/allak-3
 • https://www.outnorth.se/hilleberg/nallo-4-gt
 • https://www.outnorth.se/outwell/nevada-5p
 • https://www.outnorth.se/fjallraven/abisko-dome-3

Prisjakt.se

 • https://www.prisjakt.nu/produkt.php?o=2477746

Pricerunner.se

 • https://www.pricerunner.se/pl/501-3243877/Camping-Friluftsliv/MSR-Hubba-NX-2-priser
 • https://www.pricerunner.se/pl/501-3086602/Camping-Friluftsliv/Hilleberg-Nallo-4-GT-priser

Addnature.se

 • https://www.addnature.com/msr-hubba-nx-tent-M502663.html
 • https://www.addnature.com/primus-bifrost-y6-M562458.html

Varuste.net

 • https://varuste.net/sv/tahdet.php?_id=55954&_arvosteluid=1

OBS! Bäst-i-testet.se kan inte garantera att de omdömen vi använt som källor har lämnats av personer som köpt eller använt produkten. Läs mer i våra allmänna villkor.

Krislåda för krisberedskap

Med en krislåda kan du och din familj känna er tryggare i ett krisläge...

camping-tips

Camping har länge varit en populär semestersysselsättning, framför allt...

vevradio test

En vevradio – även kallad nödradio – är en radio som tar emot...

hammock test

En hammock (eller hängmatta) kan vara ett bra alternativ till ett...

Liknande tester

löpband
4 Löpband testade
bästa löpbandet - bäst i test
Bäst i test Sole Fitness F85
Crosstrainer test
4 Crosstrainer testade
Xterra Fitness FS3.9e
Bäst i test Xterra Fitness FS3.9e
Motionscykel test
5 Motionscykel testade
Motionscykel Finnlo Exum III bäst i test
Bäst i test Motionscykel Finnlo Exum III
Roddmaskin bäst i test
4 Roddmaskin testade
Concept2 Modell D bäst i test
Bäst i test Concept2 Modell D
Multigym bäst i test 2022
4 Multigym testade
Abilica Multi Power
Bäst i test Abilica Multi Power
Spinningcykel
4 Spinningcykel testade
Finnlo Speedbike CRT
Bäst i test Finnlo Speedbike CRT
Walkingpad bäst i test
3 Walkingpad testade
Gymstick WalkingPad
Bäst i test Gymstick WalkingPad
bäst i test resväska
5 Resväska testade
American Tourister BON AIR DLX
Bäst i test American Tourister BON AIR DLX
liggunderlag test
5 Liggunderlag testade
Therm-a-Rest NeoAir XTherm
Bäst i testet Therm-a-Rest NeoAir XTherm
stormkök test
5 Stormkök testade
trangia-stormkok-25-3-stort-ul-gas
Bäst i test Trangia 25–3 UL
sovsäck test
5 Sovsäck testade
Marmot Sawtooth
Bäst i test Marmot Sawtooth
test av kylväska
4 Kylväska testade
Milwaukee Jobsite Cooler bäst i test
Bäst i test Milwaukee Jobsite Cooler
Vandringskängor test
3 Vandringskängor testade
Meindl Kansas Lady GTX
Bäst för dam Meindl Kansas Lady GTX
termos test
19 Termos testade
Thermos Ståltermos KING 1,2 L
Bäst i test Thermos Ståltermos KING 1,2 L
flytväst test
4 Flytväst testade
flytväst Baltic Genua
Bäst i test Baltic Genua
Gummistövlar bäst i test
4 Gummistövel testade
Gummistövel Polyver Winter
Bäst i test Polyver Winter Gummistövel
ryggsäck test
7 Ryggsäck testade
ryggsäck Gregory Zulu 40

Bäst i test Gregory Zulu 40
Pannlampa bäst i test
4 Pannlampa testade
Lumonite Compass
Bäst i test Lumonite Compass
Cykelhjälm bäst i test
4 Cykelhjälm testade
Scott Arx Plus
Bäst i test Scott Arx Plus
bästa yogamattan
5 Yogamatta testade
bästa yogamattan 2020
Bäst i test Manduka PROlite Yoga Mat
padelrack test
7 Padelrack testade
padelrack test
Bäst i test Babolat Veron Air
man med gåstavar - test
3 Gåstavar testade
Gåstavar BungyPump Walkathlon
Bäst i test BungyPump Walkathlon
SUP bräda – Bäst i test
4 SUP-bräda testade
Aqua Marina Vapor SUP-bräda
Bäst i test Aqua Marina Vapor SUP
Chinsstång
3 Chinsstång testade
Iron Gym Extreme Plus
Bäst i test Iron Gym Extreme Plus
Balansplatta bäst i test
3 Balansplatta testade
Rehband balansplatta
Bäst i test Rehband balansplatta
Airtrack bäst i test
3 Airtrack testade
Airtrack Nordic Standard mint luftmatta
Bäst i test Airtrack Nordic Standard
elcykel
8 Elcykel testade
batavus_harlem
Bästa herrcykeln Batavus Harlem E-Go 2022
Bästa träningsklocka
6 Träningsklocka testade
Garmin Venu Sq Music
Bäst i test Garmin Venu Sq Music
Aktivitetsarmband test
3 Aktivitetsarmband testade
Fitbit Charge 4 test
Bäst i test Fitbit Charge 4
test av basketkorg
4 Basketkorg testade
Basketkorg Exit Galaxy
Bäst i test Basketkorg Exit Galaxy
Smartwatch bäst i test
5 Smartwatch testade
Apple Watch Ultra
Bäst i test Apple Watch Ultra
Skridskor bäst i test
4 Skridskor testade
Bauer Vapor 3X Sr
Bäst för herr Bauer Vapor 3X Sr

Jämför specifikationer

Nedan kan du se testvinnarna i vår jämförelse. Du kan scrolla i sidled för att se alla vinnare.

Produkter

1
image
2
image
3
image
image
image
image
image
image
image

Specifikationer

MSR Hubba Hubba NX

Big Agnes Copper Spur HV UL2

Decathlon Quechua 2

Primus Bifrost Y6

Primus Bifrost H4

MSR Elixir

Outwell Nevada 5P

Hilleberg Allak 3

Abisko Dome 3

Betyg:
Yttermått:L 213 cm, B 279 cm, H 100 cmUppgift saknasUppgift saknasL 295 cm, B 300 cm, H 70 cmL 340 cm, B 210 cm, H 190 cmL 279 cm, B 213 cm, H 102 cmL 510 cm, B 350 cm, H 215 cmL 230 cm, B 310 cm, H 100 cmL 340 cm, B 245 cm, H 125 cm
Innermått:L 213 cm, B 127 cm, H 100 cmL 224 cm, B 132 cm, H 102 cm205 x 145 x 110 cmUppgift saknasL 210 cm, B 145 cm, H 165 cm (sovrum)L 213 cm, B 127 cm, H 102 cmL 320 cm, B 230, H 205 cmL 230 cm, B 170, H 100 cmL 225 cm, B 180 cm, H 115 cm
Totalvikt:1720 g1420 g4700 g12 000 g9300 g2770 g21 100 g3200 g3 680 g
Antal personer:2 st2 st2 st6 st4 st2 st5 st3 st3 st
Antal ingångar:2 st2 st2 st3 st2 st2 st2 st2 st2 st
Absider:2 st2 st2 st1 st1 st2 st1 st2 st2 st
Vattenpelare (ytterduk):1200 mm1200 mm2000 mm3000 mm3000 mm1500 mm6000 mm5000 mm3000 mm
Vattenpelare (golv):3000 mm1200 mm5000 mm7000 mm7000 mm3000 mm10 000 mm15 000 mm6000 mm
Golvväv och tjocklek:Nylon 30 DNylon Rip-Stop 20D/15DPolyesterPolyesterUppgift saknasNylon 70DPolyetenNylon 70 DNylon (40 D)
Beläggning (golvväv):PolyuretanPolyuretanPolyuretanPolyuretanPolyuretanPolyuretanDubbelbelagd polyeten3 lager PU-beläggningPolyuretan
Innertältsväv och tjocklek:Nylon/Polyamid 20 DNylon Rip Stop 20D/15D, 15D PolyestermeshPolyesterNylon/PolyamidOxford PolyesterNylon 40D/PolyamidPolyesterRipstop Nylon 30 D DWR beläggningNylon, Polyamid (15 D)

Vanliga frågor och svar

Olika tält kan sättas upp på olika vis. Vissa är självstående medan andra kräver tältpinnar och linor.

När du ska sätta upp ditt tält är det viktigt att du följer anvisningarna i den manual som medföljer. Ett tips är att träna på att sätta upp tältet hemma några gånger innan du ger dig iväg ut i naturen.

Du kan köpa tält både i butik och online. Vi rekommenderar att du alltid köper tält på nätet, framför allt eftersom priserna oftast är lägre.

En butik vi rekommenderar är Outdoorexperten, där du hittar prisvärda tält från en rad kända märken. Butiken erbjuder även 365 dagars öppet köp, fri frakt över 500 kronor och en förmånlig prisgaranti.

Är du intresserad av klättring kan du även spana in Climbing247. Här hittar du mängder av tält anpassade för klättring och en rad andra klättringstillbehör. Även här får du fri frakt över 500 kronor.

Det är viktigt att du tar hand om ditt tält om du vill förlänga dess livslängd. När du kommit hem från tältningen bör du alltid hänga upp tältet och låta det torka ordentligt, även om det inte regnat.

Du bör även sopa ur tältet så att inte gräs, grus eller sand ligger kvar när du ska packa ned det. Ytterligare ett tips är att aldrig låta tältet stå uppfällt när du inte använder det. UV-strålningen kan nämligen slita på tältduken på lång sikt.

Vattenpelare anges i millimeter och är ett mått på hur kraftig nederbörd tältet tål. Ju högre siffra vattenpelaren har, desto mer regn tål den.

I vår sammanställning hittar du tält med vattenpelare från 1200 mm upp till 15 000 mm. Ha i åtanke att tältets vattentålighet påverkar priset.

I valet av tält ska du alltid utgå ifrån när du ska använda tältet, hur många som ska sova i det samt i vilken miljö du vill kunna tälta.  

Om du till exempel vill kunna tälta året, oavsett temperatur, om ska du välja ett 4-säsongstält som klarar alla väder. Planerar du däremot att enbart använda tältet under sommar och vår kan ett 3-säsongstält räcka gott och väl.

Planerar du att tälta i kuperad terräng kan ett självstående kupoltält vara att föredra. Ska du istället befinna dig i öppna landskap, till exempel på fjället, kan ett tunneltält med linor passa bättre.

Hjälpte det här testet om Tält dig?

20 Röster, Genomsnitt: 4.9/5
Skriv recension

Dela testet

Liknande tester

löpband

Löpband: 4 testade modeller

Crosstrainer test

Crosstrainer: 4 testade modeller

Motionscykel test

Motionscykel: 5 testade modeller

Testvinnare - Tält

 1. tält test - bästa 2 manna tält

  MSR Hubba Hubba NX

  Bäst i test
 2. Big Agnes Copper Spur HV UL2

  Big Agnes Copper Spur HV UL2

  Bästa lättviktstältet
 3. Quechua 2 Seconds Easy Fresh

  Decathlon Quechua 2

  Bästa pop-up tältet

Vanliga frågor och svar

Olika tält kan sättas upp på olika vis. Vissa är självstående medan andra kräver tältpinnar och linor.

När du ska sätta upp ditt tält är det viktigt att du följer anvisningarna i den manual som medföljer. Ett tips är att träna på att sätta upp tältet hemma några gånger innan du ger dig iväg ut i naturen.

Du kan köpa tält både i butik och online. Vi rekommenderar att du alltid köper tält på nätet, framför allt eftersom priserna oftast är lägre.

En butik vi rekommenderar är Outdoorexperten, där du hittar prisvärda tält från en rad kända märken. Butiken erbjuder även 365 dagars öppet köp, fri frakt över 500 kronor och en förmånlig prisgaranti.

Är du intresserad av klättring kan du även spana in Climbing247. Här hittar du mängder av tält anpassade för klättring och en rad andra klättringstillbehör. Även här får du fri frakt över 500 kronor.

Det är viktigt att du tar hand om ditt tält om du vill förlänga dess livslängd. När du kommit hem från tältningen bör du alltid hänga upp tältet och låta det torka ordentligt, även om det inte regnat.

Du bör även sopa ur tältet så att inte gräs, grus eller sand ligger kvar när du ska packa ned det. Ytterligare ett tips är att aldrig låta tältet stå uppfällt när du inte använder det. UV-strålningen kan nämligen slita på tältduken på lång sikt.

Vattenpelare anges i millimeter och är ett mått på hur kraftig nederbörd tältet tål. Ju högre siffra vattenpelaren har, desto mer regn tål den.

I vår sammanställning hittar du tält med vattenpelare från 1200 mm upp till 15 000 mm. Ha i åtanke att tältets vattentålighet påverkar priset.

I valet av tält ska du alltid utgå ifrån när du ska använda tältet, hur många som ska sova i det samt i vilken miljö du vill kunna tälta.  

Om du till exempel vill kunna tälta året, oavsett temperatur, om ska du välja ett 4-säsongstält som klarar alla väder. Planerar du däremot att enbart använda tältet under sommar och vår kan ett 3-säsongstält räcka gott och väl.

Planerar du att tälta i kuperad terräng kan ett självstående kupoltält vara att föredra. Ska du istället befinna dig i öppna landskap, till exempel på fjället, kan ett tunneltält med linor passa bättre.