Hur hittar jag privatlån med lägsta räntan?

Det bästa sättet att hitta ett privatlån med låg ränta är via en låneförmedlare, det vill säga ett företag som kan ge dig låneförslag från flera olika långivare på samma gång Baserat på villkor och kundomdömen kan vi rekommendera Sambla, som är en av Sveriges största förmedlare för just privatlån När du ansöker via Sambla kan du få flera olika låneofferter, så att du snabbt kan se vilken långivare som erbjuder den lägsta räntan just för dig Läs mer om Samblas privatlån och två andra bra alternativ här nedan

Jämför specifikationer

Du kan scrolla i sidled för att se alla produkter i jämförelsen.

1
image
2
image
3
image
Utmärkelse: Bäst i testVi rekommenderar
Produkt: SamblaAdvisaEnklare
Betyg:
Lånebelopp:5 000 – 600 000 kr5 000 – 600 000 kr5 000 – 600 000 kr
Löptid:1 – 20 år1 – 20 år1 – 20 år
Ränta:3,06 – 29,99%3,06 – 29,99%5,07 - 33,46%
Anslutna långivare:39 st39 st35 st

1. Sambla - Bäst i test

 • Lånebelopp: 5 000 – 600 000 kr
 • Löptid: 1 – 20 år
 • Ränta: 3,06 – 29,99%
 • Anslutna långivare: 39 st
sambla logga

Låneförmedlaren Sambla samarbetar med 39 olika långivare och gör alltid sitt bästa för att du ska hitta den lägsta räntan för dig. Här kan du skicka in en ansökan kostnadsfritt och sedan få svar från välkända företag som som SEB, ICA Banken, IKANO Bank, Marginalen och Coop Bank.

Räntan bestäms av varje långivare, men startar på 3,06 procent och kan aldrig överstiga 29,99 procent. Vi gillar också att Sambla förmedlar lån för alla typer av finansieringsbehov – här kan du låna mellan 5 000 kronor och 600 000 kronor. Att ansöka är för övrigt kostnadsfritt och du behöver inte ta ett lån bara för att du har ansökt.

Något både vi och kunderna uppskattar extra mycket är Samblas kundtjänst som har öppet alla dagar i veckan om du har frågor eller behöver hjälp med din ansökan. Det enda vi saknar är en personlig sida som samlar alla låneerbjudanden – just nu får vi istället ett mejl och SMS med det bästa erbjudandet enligt Sambla. Lite tråkigt eftersom många kunder ändå vill kunna jämföra villkoren själva.

 • Mängder av bra kundbetyg.
 • Supporten har öppet på helgen.
 • Enkelt att jämföra lån.
 • Samarbetar med 39 långivare.
 • Ingen personlig sida som samlar alla erbjudanden.

Till ansökan

Rekommenderad aktör:

2. Advisa - Vi rekommenderar

 • Lånebelopp: 5 000 – 600 000 kr
 • Löptid: 1 – 20 år
 • Ränta: 3,06 – 29,99%
 • Anslutna långivare: 39 st
advisa logo

Advisa är liksom Sambla en av Sveriges största låneförmedlare. Och faktum är att båda företagen ägs av samma aktör, nämligen Sambla Group. Därmed är det inte så konstigt att de två tjänsterna är snarlika i allt ifrån samarbetspartners till lånebelopp, ränta och support.

Det som däremot skiljer de två låneförmedlarena åt är hur du får tillgång till dina låneerbjudanden. Hos Sambla får du dem via mejl och SMS, medan du hos Advisa kan logga in på en egen sida med ditt BankID. Där får du en tydlig översikt av dina låneerbjudanden så att du enkelt kan se vem som erbjuder den mest förmånliga räntan.

Läs hela vår recension av Advisa här!

 • Erbjuder personlig sida med säker inloggning.
 • Support alla dagar.
 • Att ansöka är kostnadsfritt och inte bindande.
 • Hjälper dig att jämföra upp till 39 lån.
 • Vissa kunder klagar på att Advisa skickar reklam.

Till ansökan

Rekommenderad aktör:

3. Enklare

 • Lånebelopp: 5 000 – 600 000 kr
 • Löptid: 1 – 20 år
 • Anslutna långivare: 35 st
enklare logo

Enklare är en riktig uppstickare som snabbt intagit en ganska stark position på den svenska lånemarknaden. Även här kan du jämföra lån mellan 5 000 och 600 000 kronor med en individuell ränta (5,07 – 33,46 procent) hos 35 svenska långivare och banker.

Något de däremot gör är att erbjuda försäkringslösningar, närmare bestämt en sjukvårdsförsäkring, olycksfallsförsäkring och trygghetsförsäkring. De kan vara guld värda om något händer och ge ett ekonomiskt skydd som täcker upp för dina lånekostnader.

I övrigt tycker vi dock att det finns lite förbättringspotential. Det hade till exempel varit bra med en kundtjänst som finns tillgänglig på helgen.

Läs hela recensionen av Enklare!

 • Bra översikt på personlig sida.
 • Besked inom 24 timmar.
 • Erbjuder även försäkringar.
 • Förmedlar både små och stora lån.
 • Ingen support på helgen.

Till ansökan

Hur du hittar privatlån med låg ränta

Ett privatlån är ett lån avsett för konsumtion, vilket betyder att det inte kräver någon säkerhet. Detta gör dock även att räntan för denna typ av lån är högre jämfört med lån som har en säkerhet, exempelvis i form av en bil eller bostad. Eftersom räntan för privatlån dessutom är individuell och baserad på betalningsförmåga kan olika kunder bli erbjudna olika räntor. Det går alltså inte att på rak arm säga vilka privatlån som har en låg ränta.

Förutom det kan räntan också variera beroende på lånebelopp och långivare, så det bästa sättet att hitta en låg ränta som möjligt är genom att jämföra flera olika lån. På så sätt kan du se vilken långivare som kan erbjuda dig den lägsta räntan just för dig. Och det är just det här du kan göra hos de låneförmedlare som vi rekommenderar på denna sida.

Vad räknas som låg ränta?

Så vad räknas egentligen som en låg ränta? Det är inte alltid helt enkelt att veta, framför allt inte om du inte lånat pengar tidigare. I dagsläget ligger den lägsta möjliga räntan på privatlån på cirka 3 procent, men för att få en så låg ränta krävs en mycket god kreditvärdighet. Allt under ungefär 5 – 6 procent kan alltså klassas som lågt.

Du bör dock känna till att det inte bara är räntan som påverkar lånekostnaden. Även om ett privatlån har låg ränta kan saker som löptid och extra avgifter göra lånet onödigt dyrt i slutändan.

Löptiden

Löptiden du väljer spelar en viktigare roll för den totala lånekostnaden än vad man kan tro. Om du till exempel väljer en lång löptid blir månadskostnaden lägre och lånet kan kännas billigare. Men då får du istället betala ränta under en längre period, så även om räntan är låg blir räntekostnaderna högre i slutändan.

Låt oss demonstrera detta med hjälp av ett exempel. I tabellen nedan ser du två olika lån med samma ränta och lånebelopp, men med olika löptider. Ta en titt på den totala räntekostnaden för de olika lånen.

Lånebelopp: 100 000 kr 100 000 kr
Nominell ränta: 5% 5%
Effektiv ränta: 5,26% 5,16%
Avgifter: 195 kr i startavgift 195 kr i startavgift
Löptid: 3 år 10 år
Månadskostnad: 3 195 kr 1 250 kr
Total räntekostnad: 7 708 kr 25 210 kr
Att återbetala: 107 903 kr 125 405 kr

Som du ser kostar lånet längst till höger med en löptid på 10 år över 17 000 kronor mer i ränta jämfört med lånet som har en löptid på 3 år. Om du vill komma undan så billigt som möjligt är det alltså bättre att välja ett lån med så kort löptid som möjligt, så länge din ekonomi klarar den högre månadsavgiften.

Avgifter

Även avgifterna som tillkommer i samband med lånet påverkar förstås den totala kostnaden. Ibland kan det faktiskt vara bättre om lånet har lite högre ränta snarare än höga avgifter. I din deklaration kan du nämligen göra ett avdrag på 30 procent för dina räntekostnader, men inte för avgifter. Här kommer ett till exempel som illustrerar hur vi menar:

Lånebelopp: 100 000 kr 100 000 kr
Nominell ränta: 6% 4,5%
Effektiv ränta: 6,7% 5,93%
Avgifter: 0 kr 495 kr i startavgift, 49 kr/mån i aviavgift
Löptid: 6 år 6 år
Månadskostnad: 1 889 kr 1 813 kr
Totala avgifter: 0 kr 4 023 kr
Totalkostnad för lånet efter ränteavdrag: 12 777 kr 13 604 kr

Som du ser i exemplet är räntan lägre i lånet till höger, men totalkostnaden för lånet efter ränteavdraget är ändå högre jämfört med lånet till vänster. Kort sagt – undvik långivare som har höga avgifter, eller försök åtminstone att förhandla bort dem om du kan.

Tips för att sänka räntan på ditt privatlån

Förutom att jämföra lån via en låneförmedlare, välja en kort löptid och undvika onödiga avgifter finns det flera andra saker du kan göra för att få en lägre ränta på ditt privatlån. Här kommer några tips:

 • Erbjud långivaren en säkerhet för att minska risken med utlåningen. Det kan till exempel vara en bostad eller en borgensman.
 • Ha en medsökande i lånet som du delar betalningsansvaret för.
 • Om du ska samla dina lån med privatlånet – se om du kan få ett lån med lösenkrav. Det betyder att långivaren behåller lånebeloppet och löser dina skulder åt dig. Eftersom du inte har möjlighet att spendera pengarna på annat kan det leda till en lägre ränta.
 • Vänta ut kreditförfrågningar och betalningsanmärkningar. Kreditupplysningar finns kvar i ditt register i 12 månader och betalningsanmärkningar i 36 månader.
 • Avsluta krediter du inte använder. De kommer bara att sänka din kreditvärdighet och ge dig en högre ränta.
 • Omförhandla din ränta regelbundet. Om du skött alla inbetalningar eller har fått en bättre ekonomi sedan din ansökan kan du alltid förhandla om räntan med din långivare.

Vanliga frågor

Den lägsta räntan du kan få på ett privatlån idag är cirka 3 procent, så vi skulle säga att allt under ungefär 6 procent kan klassas som en förhållandevis låg ränta.

Nej, även löptiden och lånets övriga avgifter påverkar totalkostnaden för lånet. Undvik därför lån med onödigt långa löptider och höga avgifter.

Ja, normalt sett är räntan alltid densamma, däremot kan några få långivare lägga på en uppläggningsavgift om du väljer att ansöka via låneförmedlaren.

Det bästa sättet är att ansöka via en låneförmedlare. De samarbetar nämligen med flera långivare och skickar vidare din ansökan till samtliga, trots att det bara registreras en kreditupplysning.

Javisst, du kan göra avdrag på 30 procent i din deklaration för samtliga räntekostnader.

Hjälpte det här testet om Privatlån med låg ränta dig?

Skriv recension

Liknande tester

låneförmedlare

Sveriges 6 bästa låneförmedlare just nu.

samlingslan-test

Samlingslån: Topp 3 bästa låneförmedlare just nu.

bild på bil

Jämför och hitta det bästa och billigaste billånet för dig.

Testvinnare - Privatlån med låg ränta

 1. sambla logga

  Sambla

  Bäst i test
 2. advisa logo

  Advisa

  Vi rekommenderar
 3. enklare logo

  Enklare

Vanliga frågor

Den lägsta räntan du kan få på ett privatlån idag är cirka 3 procent, så vi skulle säga att allt under ungefär 6 procent kan klassas som en förhållandevis låg ränta.

Nej, även löptiden och lånets övriga avgifter påverkar totalkostnaden för lånet. Undvik därför lån med onödigt långa löptider och höga avgifter.

Ja, normalt sett är räntan alltid densamma, däremot kan några få långivare lägga på en uppläggningsavgift om du väljer att ansöka via låneförmedlaren.

Det bästa sättet är att ansöka via en låneförmedlare. De samarbetar nämligen med flera långivare och skickar vidare din ansökan till samtliga, trots att det bara registreras en kreditupplysning.

Javisst, du kan göra avdrag på 30 procent i din deklaration för samtliga räntekostnader.