Sidan innehåller affiliatelänkar som ger oss en provision när du gör ett köp. De hjälper oss att hålla sidan levande, men påverkar inte priset du betalar eller resultatet av vår analys. Vår prioritet är att ge dig pålitlig och transparent information.

Fördelar

  • Snygg design.
  • Väldigt skön passform.
  • Fungerar perfekt att sova med.
  • Vattentåliga.
  • Passar alla öron.

Nackdelar

  • Kontrollerna är lite otydliga.
  • Maxvolymen är låg.

Specifikationer

Storlek: 2,6 x 1,7 x 2,2 cm
Vikt: 3 g
Uppspelningstid: Upp till 20 tim (med laddningsfodral)
Laddningstid: 1 tim
Laddning: USB-C
Bluetooth: 5.2
Brusreducering: Ja
Vattentåliga: IPX5

Om komfort och passform är det du främst prioriterar i valet av hörlurar kanske modellen Light från det danska företaget Wavell kan vara helt i din smak. Enligt dem kan Light faktiskt vara världens minsta hörlurar och de väger dessutom inte mer än 3 gram (!). Trots det utlovar Wavell att de ska låta riktigt bra, och de är till och med utrustade med aktiv brusreducering. Inte illa.

Vi har testat Wavell Light och kan bara instämma vad gäller storleken. Det här är utan tvekan de minsta hörlurarna vi testat och de är väldigt sköna att bära, både när vi ska sova och under svettiga träningspass.

Men allt är förstås inte guld och gröna skogar. Det finns vissa saker som gör oss lite besvikna på den här modellen, framför allt med tanke på att Wavell Light ändå har en förhållandevis hög prislapp på cirka 1 200 kronor. Läs mer om vad vi tycker i vårt omdöme nedan!

Wavell Light är ett par otroligt nätta hörlurar som inte väger mer än 3 gram.
Wavell Light är ett par otroligt nätta hörlurar som inte väger mer än 3 gram.

Snygg och modern design

Vårt första intryck av Wavell Light är väldigt bra. Förpackningen är långt ifrån den lyxigaste vi stött på, men själva lurarna känns kvalitativa. Trots att de är så pass små och lätta upplever vi dem inte direkt som plastiga, däremot känns mekaniken i fodralet lite klent. Vi kan tänka oss att den lätt kan gå sönder om man är för härdhänt.

Rent utseendemässigt har vi dock inget att klaga på – Wavell Light har en modern och stilsäker design. Vi gillar särskilt att finishen är matt istället för glansig, men tycker det är lite synd att hörlurarna inte kommer i fler färger. En svart eller vit variant hade till exempel varit riktigt snyggt.

Fodralet har i princip samma storlek som Apple AirPods, men själva hörlurarna är betydligt mindre.
Fodralet har i princip samma storlek som Apple AirPods, men själva hörlurarna är betydligt mindre.

Båda hörlurarna är utrustade med touchpaneler på sidorna som du använder för att justera inställningar, pausa, byta lån och så vidare. Varje hörlur har dessutom olika funktioner.

FunktionVänster hörlurHöger hörlur
Starta och pausa uppspelning/besvara och avsluta samtal2 klick2 klick
Nästa låtHåll in i 2 sekunder
Tidigare låtHåll in i 2 sekunder
Avvisa samtalHåll in i 2 sekunderHåll in i 2 sekunder
Öka volym1 klick och håll in
Sänka volym1 klick och håll in
Byta mellan brusreducering och transparent läge4 klick4 klick
Byta mellan musik-, film- och sovläge3 klick3 klick

Som du ser är det en del man behöver lära sig för att få ut så mycket som möjligt av Wavell Light. Vi tycker att det hela är lite krångligt till en början, och det är inte helt lätt att få hörlurarna att förstå vad det är vi vill göra. Men det är något man garanterat kommer att lära sig och vänja sig med tiden.

En stor fördel med att Wavell Light saknar vanliga knappar är att man inte kan komma åt dem av misstag. När vi till exempel testat Sonys WF-C500, som har en stor knapp på varje hörlur, har vi ofta kommit åt den av misstag och råkat pausa uppspelningen. Dessutom gör knapparna det näst intill omöjligt att sova med Sonys lurar, åtminstone om du ligger på sidan och vill kunna vända dig åt olika håll. Så när det gäller just detta tycker vi att Wavell Light är betydligt bättre.

Fenomenal komfort och stabil koppling

Komforten i Wavell Light har vi inget negativt att säga om, för den är faktiskt något utöver det vanliga. Den nätta storleken och sköna passformen gör att vi knappt känner av dem, inte ens när vi testat att sova med dem. Och de är minst lika behagliga att bära under träning – inte ens under riktigt svettiga pass behöver vi rätta till lurarna en endaste gång. De sitter där de ska, vilket också gör dem perfekta för dig som löptränar och inte vill behöva rätta till lurarna regelbundet. Det här kan faktiskt vara de skönaste hörlurarna vi testat när det kommer till just träning.

Wavell Light är otroligt sköna att bära och sitter där de ska utan att behöva rättas till.
Wavell Light är otroligt sköna att bära och sitter där de ska utan att behöva rättas till.

På tal om komforten kan det också vara intressant att veta att Wavell Light har gummiknoppar som är anpassade för alla öron. En smart lösning tycker vi, eftersom du får optimal komfort och isolering oavsett hur ditt öra ser ut.

Vad gäller kopplingen mellan hörlur och telefon fungerar den klockrent. Vi har aldrig varit med om att Light tappat kontakten och att ansluta dem har inte heller varit några konstigheter. Så fort du tar ur dem ur fodralet parar de automatiskt ihop sig med den enhet vi använt senast. Skulle det inte finnas någon sådan enhet kommer lurarna att gå in i Pairing-mode efter 20 sekunder så att du kan parkoppla dem manuellt.

Ljudkvaliteten lämnar lite att önska

Nu till något av det viktigaste när det kommer till hörlurar, nämligen ljudkvaliteten. Och tyvärr måste vi säga att den är sådär. Vi har testat många hörlurar som låter betydligt bättre, men samtidigt måste man förstås ta hänsyn till hur små Wavell Light faktiskt är. Att få plats med riktigt maffiga högtalaremelent utan att det påverkar storleken är förmodligen inte det lättaste. Och i det här fallet är ju den kompakta designen som är Wavell Lights främsta USP.

Hur som helst är mellanregistret hörlurarnas främsta styrka – det låter riktigt bra i de flesta låtar. Diskanten hade vi önskat oss lite mer av, så även basen, men om du inte ställer så höga krav kommer du förmodligen inte att störas av detta. Något du däremot kanske kommer att notera är volymen, som vi upplever som ovanligt låg i jämförelse med andra hörlursmodeller. Vi tycker också att det är lite synd att lurarna saknar en app så att man kan konfigurera ljudet manuellt.

En rolig sak med Wavell Light är dock att de, trots sin otroligt kompakta storlek, faktiskt är utrustade med brusreducering. Den fungerar bra och du kan enkelt växla mellan full brusreducering och transparent läge genom att klicka fyra gånger på någon av hörlurarna. Perfekt om du vill behöver höra omgivningen, men inte vill pausa det du lyssnar på.

Lyssningstid på upp till 20 timmar

Batteritiden är bra – med enbart snäckorna får du ut upp till 5 timmars lyssning och med fodralet får du totalt 20 timmar. Det är i samma klass som Sonys WF-C500, däremot är laddningstiden betydligt kortare – bara lite över en timme. När batteriet börjar ta slut får du en varning och laddar gör du med den medföljande USB-C-kabeln. Fodralet har dock även stöd för trådlös laddning, vilket vi tycker är en trevlig bonus.

Du laddar upp hörlurarna med den medföljande sladden, men de har också stöd för trådlös laddning.
Du laddar upp hörlurarna med den medföljande sladden, men de har också stöd för trådlös laddning.

Vårt omdöme av Wavell Light

Om du värdesätter komfort och låg vikt finns det förmodligen inga bättre hörlurar just nu än Wavell Light. Vi tycker att de är otroligt sköna att bära – både när vi sover, tränar eller bara sitter på bussen – och de sitter på plats utan att vi hela tiden behöver justera dem. Rent ljudmässigt lever de dessvärre inte upp till andra trådlösa in-ears som vi testat, men är du inte lika kinkig som oss kommer du förmodligen tycka att de låter bra.

Wavell Light hörlurar

Vi gillar också att Wavell Light, trots sitt minimala format, kommer med brusreducering som ger dig en ännu mer ostörd lyssnarupplevelse. Något som däremot gör oss lite besvikna är volymen som är aningen låg. För dig som gärna lyssnar lågt är detta förstås inget problem, men gillar du att skruva upp musiken när du till exempel lyfter tungt är dessa lurar kanske inte för dig.

Med tanke på att Wavell Light ändå kostar en slant – cirka 1 200 kronor – drar ljudkvaliteten och den låga volymen ner vårt helhetsbetyg en aning. Å andra sidan ger vi lurarna extra höga poäng för komfort och passform, så i slutändan handlar det mest om vad som är viktigast för dig – ljudet eller komforten.

Slutbetyg

Passform9,0
Komfort9,2
Användarvänlighet7,8
Ljudkvalitet7,6
Brusreducering7,5
Batteritid8,7
Totalbetyg8,3

Vanliga frågor

Tål Wavell Light vatten?

Ja, de här hörlurarna är IPX5-klassificerade, vilket betyder att de tål vatten och med fördel kan användas när du tränar eller i regnet. Däremot bör du inte bada eller simma med dem eftersom de inte tål nedsänkning i vatten.

Hur lång lyssningstid har Wavell Light?

Lyssningstiden i själva lurarna är cirka 5 timmar, men med fodralet får du ut upp till ungefär 20 timmar. Tänk på att lyssningstiden kan variera beroende på vilka funktioner du använder, exempelvis brusreducering.

Går det att sova med Wavell Light?

Ja, det går alldeles utmärkt. Vi har testat och Wavell Light är otroligt bekväma att sova med, även om vi vissa gånger märkt att de ramlat ur under natten.

Har Wavell Light brusreducering?

Ja, det har de faktiskt. Perfekt om du inte vill bli störd av omgivande ljud.

För vem passar Wavell Light?

Vi tycker att Wavell Light passar bäst för dig som tränar – både styrketräning och konditionsträning – eftersom lurarna väger så lite och sitter otroligt bra i örat. De passar också väldigt bra för dig som gärna lyssnar på ljudböcker eller musik när du ska sova. Om du däremot vill lyssna riktigt högt eller ställer höga krav på ljudbilden finns det förmodligen bättre alternativ där ute.