Sidan innehåller affiliatelänkar som ger oss en provision när du gör ett köp. De hjälper oss att hålla sidan levande, men påverkar inte priset du betalar eller resultatet av vår analys. Vår prioritet är att ge dig pålitlig och transparent information.

Fördelar

  • Mångsidig och kompakt.
  • Bra budgetval.
  • Lösa delar tål maskindisk.
  • Lättanvänd med eller utan mobilapp.

Nackdelar

  • Inte särskilt rymlig.
  • Korgen är lite krånglig att skjuta in.
  • Det går inte att söka efter recept i appen.

Specifikationer

Kapacitet: 3,5 l
Effekt: 1 500 W
Matlagningslägen: 8
Storlek: 25,2 x 30,4 x 33,5 cm
Vikt: 4,2 kg
Ljudnivå: 44 dB
Display: Ja
Varmhållning: Ja
Temperaturintervall: 40 – 200 °C
Övrigt: Kan styras med mobilapp eller röstassistent

När Xiaomi ger sig på att tillverka luftfritöser följer de samma framgångsrecept som gjort dem till ett självklart budgetalternativ inom allt från mobiltelefoner och tv-apparater till robotdammsugare och eltandborstar.

Mi Smart Air Fryer är stilren och har gott om funktioner, inklusive stöd för din smarta assistent. Den är dessutom mer mångsidig än många andra luftfritöser eftersom den kan användas på lägre temperaturer. Därför passar den även bra om du ska tina frysta livsmedel eller torka frukt.

Vi har tillbringat en ansenlig mängd tid med Xiaomis minsta airfryer och anser att den förtjänar en plats i vår sammanfattning av de bästa luftfritöserna som ett bra val i budgetsegmentet. Med det sagt är vi inte nöjda med allt. Läs hela vårt omdöme nedan!

Xiaomi-Mi-Smart-AirFryer
Xiaomi Mi Smart Air Fryer tar inte mycket plats på köksbänken och kostar inte mer än några hundralappar.

Har Apple designat den här luftfritösen?

Mi Smart Airfryer följer samma minimalistiska designspråk som Xiaomis andra produkter. Den har inga fysiska knappar, bara ett kontrollvred i mitten, och höljet består av vit plast. Smakfullt, snyggt och samtidigt en ganska annorlunda design – få andra luftfritöser på marknaden liknar denna. När vi tittar på Mi Smart Air Fryer vandrar tankarna faktiskt till Apple. Kanske är det ungefär så här en budgetairfryer designad av jätten i Kalifornien hade sett ut?

Lite klurigt att få korgen på plats

På tal om Apple, så var det ju Steve Jobs som sa att design inte bara handlar om hur något ser ut, utan också om hur det fungerar. Här tycker vi att Xiaomi har lyckats bra i och med att airfryern är enkel att använda, oavsett om du väljer att göra den en del av ditt smarta hem (vi återkommer strax till det) eller helt och hållet styr den med vredet.

Något vi däremot tycker är mindre bra är att vi ibland behöver några försök på oss för att få korgen på plats igen efter att vi dragit ut den. Den behöver nämligen tryckas till ordentligt och det kräver att man håller fast airfryern med den andra handen. Efter ett tag blir det här en vana, men designmässigt är det ganska klumpigt utformat.

Att få korgen på plats igen efter att vi dragit ut den är inte helt lätt.

En uppkopplad airfryer

Xiaomi har sin vana trogen gjort produkten smart, vilket i det här fallet innebär att airfryern kan kopplas upp mot ditt trådlösa nätverk och läggas till i appen Xiaomi Home – tillsammans med andra smarta prylar från Xiaomi. Via Home-appen kan du göra saker som att starta och pausa airfryern eller följa recept till punkt och pricka. Genom appen kan du också få notiser om när det är dags att ruska om klyftpotatisen eller vända på biffen.

Appen är användbar för alla som är ovana i köket, då den innehåller över hundra enkla recept som är framtagna för att tillagas i airfryern, komplett med steg-för-steg-guidning, förinställd temperatur och timer. Tyvärr saknas funktionen att söka efter recept i appen, så för att hitta ett bra recept på krispig tofu måste vi bläddra tills vi hittar rätt. Recepten är dessvärre heller inte översatta till svenska.

Appen och röstassistenten hjälper till i köket

För den som är bekväm med engelska är det enkelt att laga mat efter appens instruktioner – dessutom ett bra första steg för att lära sig hur airfryern fungerar och hur man använder den på bästa sätt. När vi leker med appen och de olika recepten lär vi oss exempelvis att resultatet ibland blir bättre om vi först förvärmer airfryern och vilka som är de rätt temperaturerna för olika rätter.

I takt med att vi lär känna airfryern blir dock appen alltmer ointressant, och vi går över till att använda Mi Smart Airfryer manuellt, eller i vissa fall med röstassistent. Mi Smart Air Fryer har nämligen stöd för Googles assistent och Amazon Alexa, och med händerna djupt begravda i en kladdig deg är det riktigt praktiskt att kunna säga till sin airfryer att sätta i gång, pausa, sänka temperaturen eller förlänga tillagningstiden.

Fungerar även utan smarta funktioner

Du som mest blir stressad av allt smarta assistenter och appar heter kan vara lugn. Xiaomi Smart Airfryer går även bra att använda helt utan uppkoppling. Här använder du kontrollvredet för att bläddra mellan olika förinställningar och det manuella läget, prydligt staplade bredvid varandra på en OLED-skärm.

För att välja ett läge trycker du till vredet, ungefär som när du klickar på en mus, och sedan gör aifryern resten. Skärmen visar återstående tid medan airfryern jobbar, och det går alltid att justera temperatur och tid under tillagningen. Alla smarta funktioner till trots är detta antagligen det läge som de allra flesta kommer att använda i vardagen.

I Xiaomi Home-appen hittar du hundratals recept och kan styra tillagningen från mobilen eller surfplattan.

Värmer upp snabbt och går tyst

Det här är en liten airfryer, vilket i våra ögon kan medföra både negativa och positiva aspekter. Förutom den självklara fördelen – att airfryern tar upp liten plats i köket – gör också det mindre formatet att den värmer upp snabbare och är mer tystgående än många andra luftfritöser. Mi Smart Air Fryer tar bara lite drygt fem minuter på sig att värma upp och ljudnivån uppgår till endast 44 dB. Detta i kombination med att temperaturen kan ställas in från 40 till 200 grader gör att i alla fall vi väljer luftfritösen framför ugnen när det är möjligt.

Det är egentligen bara det snålt tilltagna utrymmet (Mi Smart Air Fryer rymmer bara tre och en halv liter) som begränsar den här mackapären.

Överraskande bra resultat

I vårt test provar vi luftfritösklassikerna pommes frites och vårrullar i Mi Smart Airfryer, men också att laga kyckling och köttbullar från grunden samt att confitera körsbärstomater på låg temperatur. Då aifryern har åtta automatiska program är det svårt att misslyckas, men riktigt tillfredställande resultat når vi först när vi själva får ratta temperatur och tillagningstid.

Efter några justeringar blir våra pommes frasigare i luftfritösen än i en vanlig ugn och snabbare går det också. Tricket, lär vi oss snart, är att inte fylla korgen för mycket. Men även när vi testar att packa korgen full med pommes blir resultatet i slutändan överraskande bra. Det kräver dock en hel del pausande och skakande av korgen under tillagningens gång – knappast optimalt då maskiner med mer utrymme löser den här saken smidigare.

Efter användning är det bara att slänga in gallret och korgen i diskmaskinen. Den lösa plattan i teflon ska dock diskas för hand eller med maskindisktabletter utan slipmedel.

Med kontrollvredet väljer du mellan förinställda program eller gör manuella inställningar.

Storleken gör Mi Smart Air Fryer mindre lämplig för familjer

Vi vill inte helt avråda familjer eller personer som gillar att ha middagsbjudningar från att köpa Xiaomi Mi Smart Airfryer. Som ett komplement i köket kan den fortfarande fylla en funktion. Men med tanke på att det faktiskt finns andra luftfritöser på marknaden som erbjuder flera liter större utrymme är det ändå svårt att rekommendera den här airfryern till annat än singelhushåll och par.

Visst, det medföljande grillgallret gör att man kan ganska enkelt kan dubbla mängden mat genom att bygga två lager. Samtidigt tycker vi inte att det här är ger ett särskilt bra resultat i jämförelse med att bara fylla korgen med en lagom mängd ingredienser eller använda gallret för en laxkotlett eller liknande. Det här är en airfryer som presterar bäst när den får hantera en eller två portioner.

Vårt omdöme av Xiaomi Mi Smart Airfryer

Vi borde ha vant oss vid att Xiaomi överpresterar vid det här laget, det är ju trots allt det kinesiska företagets specialitet. Ändå är det svårt att inte bli positivt överraskad av att en luftfritös av Mi Smart Airfryers kvalitet kostar under tusenlappen.

För de pengarna bjuds vi inte bara på en stilren design utan även roliga funktioner och en stor receptdatabas som lär tilltala oerfarna kockar. Det lilla formatet för med sig fördelar som att det går snabbt att värma upp luftfritösen och att den inte tar upp dyrbar plats på köksbänken, men också den enda egentliga nackdelen: att det snabbt blir fullt i korgen.

Xiaomi Mi Smart Air Fryer Omdöme
Xiaomi Mi Smart Air Fryer får betyget 8,1 av 10 möjliga.

Slutbetyg

Design8,0
Storlek6,5
Prisvärdhet9,0
Funktioner8,0
Användarvänlighet8,5
Rengöring8,4
Totalbetyg8,1

Vanliga frågor och svar

Vad kostar Xiaomi Mi Smart Air Fryer?

Xiaomi Mi Smart Air Fryer finns hos flera olika återförsäljare och priserna kan variera, men vanligtvis ligger den på mellan 875 och 975 kronor.

Kan man använda Xiaomi Mi Smart Air Fryer utan appen?

Ja, du behöver inte använda luftfritösen med appen, utan kan styra tillagningen direkt på apparaten.

Får man garanti på Xiaomi Mi Smart Air Fryer?

Ja, du får minst 12 månaders garanti på Xiaomis produkter.

Tål Xiaomi Mi Smart Air Fryer maskindisk?

De lösa delarna, alltså korgen, teflonplattan och gallret kan diskas i maskin. Var dock försiktig med att använda maskintabletter med slipmedel om du kör teflonplattan i maskin, då det sliter på beläggningen.