Sidan innehåller affiliatelänkar som ger oss en provision när du gör ett köp. De hjälper oss att hålla sidan levande, men påverkar inte priset du betalar eller resultatet av vår analys. Vår prioritet är att ge dig pålitlig och transparent information.

Fördelar

  • Dubbla värmelement – slipp vända maten.
  • Stor kapacitet - 6,5 liter.
  • 12 förinställda matlagningsprogram.
  • Delarna tål maskindisk.

Nackdelar

  • Värmeelementen exponeras när korgen dras ut.
  • Tar upp en del plats.
  • Ingen torkfunktion.

Specifikationer

Kapacitet: 6,5 l
Effekt: 1 750 W
Matlagningslägen: 12
Storlek: 37,5 x 36,5 x 44,5 cm
Vikt: 6,2 kg
Ljudnivå: 60 dB
Display: Ja
Varmhållning: Ja
Temperaturintervall: 75 – 205 °C

Vi har testat Dual Blaze, en airfryer från Cosori som bjuder på flera intressanta funktioner. Den är mer avancerad än Cosoris storsäljare Premium Airfryer, dels eftersom den rymmer större mängder mat, har fler matlagningsprogram och två värmeelement istället för ett. Vi har dessutom utsett den till bäst i test i vår stora analys av marknadens bästa airfryers just nu. Läs vidare för att ta reda på om detta är en airfryer för dig!

Följer samma formspråk som övriga Cosori-airfryers

Cosori Dual Blaze följer samma bekanta formspråk som övriga luftfritöser från Cosori. Den kommer i två olika färger – svart eller vitt – och har en matt finish som ger ett bättre skydd mot repor. Våra testpiloter rapporterar dock att det också gör fettfläckarna extra synliga, men också svårare att få bort.

Själva matlagningskorgen är tillverkad av slitstark aluminium och har en nonstick-beläggning som är fri från BPA och PFOA. Både korgen och bottenplattan är uttagbara och går bra att diska i maskin.

Vi testade att göra hasselbackspotatis i Cosori Dual Blaze med utmärkt resultat.
Vi har också testat att göra scones som fick en perfekt konsistens.

Stor men relativt tystlåten

Med ett djup på 44,5 cm tar Dual Blaze upp en del plats på köksbänken, men då ska man ha med sig att den har kapacitet nog att tillreda en måltid för upp till sex personer. Korgen har nämligen en kapacitet på 6,4 liter, vilket är tillräckligt för ett sällskap på 4 – 6 personer.

I vårt test av Dual Blaze uppmätte vi ljudnivån till 58 dB som mest, vilket är cirka 5 dB lägre än Philips Airfryer XXL. Skillnaden kanske inte verkar särskilt stor, men i jämförelse upplever vi faktiskt Philips Airfryer XXL som avsevärt bullrigare.

Vi uppmätte ljudnivån till 58 dB, vilket ungefär motsvarar ljudet från en luftkonditionering på en medelinställning.

12 förinställda matprogram och dubbla värmeelement

Med Cosori Dual Blaze kan du välja mellan 12 förprogrammerade matlagningsprogram, vilket är flest av de airfryers Cosori erbjuder idag. Här finns program för bland annat kyckling, pommes frites, bacon, biff, skaldjur och vegetariskt samt för uppvärmning och varmhållning. Det som den däremot inte har är en torkfunktion, så är det viktigt att kunna torka olika livsmedel finns det bättre alternativ.

För att använda Dual Blaze behöver du bara lägga i maten du vill tillaga och trycka på en knapp via displayen, eller justera temperatur och tid manuellt. Displayen är väl upplyst och svarar snabbt på kontrollerna, men det finns risk att den hänger upp sig vid mycket kondens. Den är dessutom placerad i en vinkel som kan göra det lite svårt att komma åt alla inställningar om maskinen står under ett lite lägre köksskåp.

Dubbla värmelement förkortar tillagningstiden

Dual Blaze är en av få airfryers som har dubbla värmeelement. Det gör den extra effektiv samtidigt som du slipper vända om i maten. Här gäller det dock att vara extra försiktig när du hanterar airfryern – när du drar ut matlagningskorgen helt lämnas nämligen värmeelementen helt blottade. Det ökar risken att du och andra medarbetare i köket (framför allt yngre sådana) kan bränna sig.

Det är effektivt med dubbla värmeelement – men man får vara försiktig så att man inte bränner sig.

Kan användas med app

Liksom en del andra luftfritöser kan Dual Blaze användas tillsammans med en app. I det här fallet heter den VeSync och innehåller recept och funktioner för att starta pausa eller avbryta tillagningen i airfryern. Du kan också använda Googles röstassistent eller Alexa för att styra luftfritösen, vilket kan vara användbart om du använder dina händer till någon annan kökssyssla.

Appen fungerar överlag bra och är en trevlig finess, men känns aningen överflödig. Vi har sällan använt den när vi lagat mat i airfryern till vardags – Dual Blaze är ändå så smidig att ställa in via displayen.

Det är enkelt att använda luftfritösen tillsammans appen, även om den känns långt ifrån nödvändig.

Vårt omdöme av Cosori Dual Blaze

Överlag är vi och våra testpiloter mycket nöjda med både prestandan och funktionerna i Dual Blaze. Vi gillar uppskattar framför allt att maskinen är så lätt att använda och att maten blir jämnt tillagad med en krispig yta och mör insida. Extra roligt är det att baka bröd, laga pizza och helgrilla kyckling.

Det finns dock en del saker som vi tycker kunde varit bättre. Den första är hela korgen dras ut, vilket exponerar värmeslingorna i maskinen. Detta kan öka risken för brännskador, framför allt i hushåll med små barn. Här hade det varit bättre om korgen satt fast på en utdragbar skena (exempelvis som i Philips Airfryer XXL), vilket också hade skyddat köksbänken om man råkar ställa ner den.

I övrigt kan storleken på Dual Blaze bli problematisk för dig som har ett litet kök, då den tar rätt stor plats. Flera av våra testpiloter menade att det hade varit bättre att bygga ut den på bredden istället för på höjden. Vårt slutbetyg landar på 8,8 av 10 med extra höga poäng för användning, funktioner och prisvärdhet.

Cosori Dual Blaze finns att köpa hos Cosori.se för 2 990 kr

Slutbetyg

Användning9,0
Funktioner9,3
Kapacitet8,7
Ljudnivå8,2
Prisvärdhet8,9
Totalbetyg8,8

Jämför Dual Blaze med andra luftfritöser från Cosori

Här kan du jämföra Dual Blaze med andra varmluftsfritöser som Cosori erbjuder.

COSORI DUAL BLAZECosori Premium II PlusCosori DehydratorCosori PremiumCosori Pro
Kapacitet6,4 l6,2 l5,8 l5,5 l4,7 l
Antal personer4 – 6 pers3 – 6 pers2 – 5 pers2 – 5 pers2 – 4 pers
Program12 st11 st11 st11 st9 st
Storlek37,5 x 36,5 x 44,5 cm38,8 × 36,3 × 42 cm34,3 × 31 cm x 45 cm30 × 30 × 32 cm30 × 30 × 32 cm
Tål maskindisk
Dubbla värmeelement
Glasdörr
Torkfunktion
Prisca 3 250 krca 3 000 krca 3 000 krca 2 700 krca 2 500 kr
Till produktTill produktTill produktTill produktTill produkt