Sidan innehåller affiliatelänkar som ger oss en provision när du gör ett köp. De hjälper oss att hålla sidan levande, men påverkar inte priset du betalar eller resultatet av vår analys. Vår prioritet är att ge dig pålitlig och transparent information.

Fördelar

  • Intuitiv touchdisplay.
  • Styr via app i mobilen.
  • Välj mellan kall eller varm ånga.
  • Upp till 50 timmars drifttid.

Nackdelar

  • Appen finns bara på engelska.
  • Lite klumpig och stor.

Specifikationer

Vikt: 3,2 kg
Storlek: 24 x 34 x 31 cm
Rumsstorlek: 70 m2
Användningstid: max 50 timmar
Ljudnivå: 24 – 28 dB
Effektnivåer: 3 st
Vattentank: 6 liter
Maximal ånga per timme: 300 mL (kall), 550 mL (varm)

Visste du att vi människor mår som bäst när luftfuktigheten inomhus ligger någonstans mellan 40 och 60 procent? Och även om vi i Sverige har ett väldigt fuktigt utomhusklimat kan luften inomhus ofta bli väldigt torr, vilket beror på att vi behöver värma upp våra bostäder större delen av året.

I svenska hem är det inte ovanligt att luftfuktigheten är ner mot 20 procent. Det kan bland annat ge besvär med torra ögon och slemhinnor, något som kan bli extra problematiskt för dig som har allergi eller astma.

Om du vill undvika torr luft och förbättra klimatet inomhus kan en luftfuktare vara en bra investering. Och om om du frågar oss är Levoits modell 600 Smart Hybrid en av de bästa i sitt slag. Den är kraftfull, intelligent, klarar stora rum och ger ifrån sig både varm och kall ånga. Läs vidare för att se vad vi tycker om Levoits smarta luftfuktare!

luftfuktare Levoit 600 Smart Hybrid
Levoit 600 Smart Hybrid är en enkel, men kompetent luftfuktare som ger ett behagligare inomhusklimat.

Stilren design, men lite klumpig

Det första vi lägger märke till när vi packar upp Levoit 600 Smart Hybrid är dess storlek – det här är en ganska rejäl maskin, åtminstone i jämförelse med de nätta luftfuktare vi är vana vid att se. Den tar en hel del plats och kan därför upplevas som lite klumpig, men lyckligtvis smälter den ändå in fint i hemmet tack vare sin stilrena och enkla design.

600 Smart Hybrid är helt och hållet tillverkad i plast, men vi upplever den inte som särskilt plastig. Den digitala displayen med touchkontroller får maskinen att kännas extra lyxig, och vi gillar också den genomskinliga tanken, som för övrigt rymmer 6 liter vatten. Det gör att maskinen faktiskt kan arbeta i upp till hela 50 timmar (dock på den lägsta effektnivån).

Vattentanken rymmer 6 liter vatten och är enkel att lyfta av tack vare det integrerade handtaget.
Det går också bra att fylla i vatten direkt i maskinen genom att lyfta på locket.

Varm eller kall ånga

En sak vi gillar extra mycket med Levoits 600 Smart Hybrid är att den både ger ifrån sig varm och kall ånga. Även om detta egentligen inte har någon betydelse för hälsoeffekterna, kan den varma ångan kännas mysigare medan den kalla känns fräschare. Alltså kan den kalla vara att föredra när det är varmt och den varma ångan när det är kallt. Hur som helst tycker vi att det är trevligt att ha den här valmöjligheten.

Både den varma och kalla ångan har i övrigt tre olika effektnivåer – låg, medel och hög – som vi enkelt justerar med hjälp av kontrollerna på displayen. Det är också här vi ställer in hur hög luftfuktighet vi vill ha i rummet. Som mest kan 600 Smart Hybrid ge en luftfuktighet på 80 procent, men den mest behagliga nivån ligger någonstans mellan cirka 40 och 60 procent.

Du kan även aktivera ett praktiskt auto-läge där 600 Smart Hybrid automatiskt känner av när den kommit upp i önskad luftfuktighet. Då stängs ångan av automatiskt, men sen startar den igen om luftfuktaren märker att luftfuktigheten sjunker igen. Riktigt smart, eftersom du inte behöver hålla koll på detta själv.

Tystgående med två munstycken i 360 grader

När 600 Smart Hybrid arbetar är den i princip knäpptyst, även på den högsta effektnivån. Ljudnivån överstiger aldrig 28 dB, vilket gör att du utan problem kan ställa den nära sängen i sovrummet. Den är också utrustad med ett sovläge som stänger av ljuset från displayen och sänker effektnivån så att du ska kunna sova ännu mer ostört. Du kan också ställa in en timer om du inte vill att luftfuktaren ska arbeta hela natten.

En annan väldigt bra sak med Levoits luftfuktare är dess två munstycken som går att rotera i 360-grader. Det ger oss nämligen får full kontroll över ångan och i vilken riktning den ska sprutas ut. För en så effektiv spridning som möjligt, framför allt i större rum, är det bäst att försöka rikta de två munstyckena ifrån varandra.

Tystgående med två munstycken i 360 grader
De två munstyckena går att rotera i 360 grader så att du själv kan välja hur ångan ska spridas.

I vårt test har vi främst använt 600 Smart Hybrid i lite mindre utrymmen, närmare bestämt i ett sovrum och i ett kontor, trots att den faktiskt ska klara ytor på upp till 70 m2. Och vi har faktiskt märkt en förbättring – till exempel blir ögonen inte lika torra när vi arbetar långa dagar framför skärmen. Förutom det testade vi att ställa in 600 Smart Hybrid i sovrummet hos ett barn med långvarig hosta, som var värst under natten. Hostan minskade och barnet sov betydligt bättre med luftfuktaren i rummet.

Perfekt för aromaterapi

Självklart går det alldeles utmärkt att använda 600 Smart Hybrid för aromaterapi. På sidan av maskinen har du ett litet utdragbart aromafack med en särskild dyna anpassad för just eteriska oljor. En dyna sitter redan i maskinen när du får den, men du får också med två extra.

aromafack
600 Smart Hybrid går utmärkt att använda för aromaterapi tack vare det specialanpassade aromafacket på sidan av maskinen.

Vi behöver bara addera några droppar eterisk olja på dynan och sätta tillbaka aromafacket i maskinen. Sedan startar vi bara maskinen precis som vanligt. Det hela fungerar mycket bra – luftfuktaren sprider lagom mycket doft utan att det blir överväldigande. Till vardags kan vi rekommendera en doft av citrus – det sprider en fräsch doft i hemmet – medan lavendel kan vara något att testa för dig som har svårt att sova. Det sägs nämligen vara lugnande och därför bra för sömnen.

Dynan ska du helst rengöra den efter varje användning så att den håller sig fräsch. Och tänk på att aldrig addera oljan direkt i vattentanken eftersom det kan förstöra maskinen.

Din luftrenare kan reagera på ångan

Något vi upptäckte vid flertal tillfällen när använde den här luftfuktaren var att ångan verkade aktivera våra luftrenare som detekterade dålig luftkvalitet. Varför det är så har vi inget riktigt svar på, men förmodligen har det att göra med att luftrenarna är programmerade att filtrera bort mögel. Kanske är det så att luftrenarna fortfarande inte kan skilja på om den fuktiga luften är ren eller om den innehåller mögelpartiklar.

Oavsett vad det beror på kan det i alla fall vara bra att känna till om du börjar använda Levoits luftfuktare och din luftrenare plötsligt detekterar dåligt luftkvalitet när den inte gjort det tidigare.

Smart styrning via app

Precis som många andra produkter från Levoit kan vi ansluta 600 Smart Hybrid till appen VeSync via wi-fi. I appen kan vi sedan hålla ett öga på luftfuktigheten i rummet, men vi kan också justera effektnivån, ställa in en timer och göra ett schema för hur vi vill att luftfuktaren ska arbeta. Vi kan också sätta på och stänga av den även när vi inte befinner oss i närheten (perfekt om man råkat glömma den påslagen till exempel) samt följa statistik för hur luftfuktigheten förändrats över tid.

Smart styrning via app
Appen fungerar klockrent och ger dig full kontroll över luftfuktarens inställningar.
I appen kan du enkelt se luftfuktigheten, justera inställningar och följa intressant statistik.
I appen kan du bland annat se den nuvarande luftfuktigheten, men också följa intressant statistik.

Det snygga och enkla gränssnittet i appen gör allt det här otroligt enkelt. Vi gillar också att luftfuktaren skickar ut notiser till mobilen, till exempel när den uppnått önskad luftfuktighet, och att användarmanualen alltid finns tillgänglig i appen. Perfekt om du råkar slarva bort den fysiska boken, eller bara inte orkar plocka fram den.

Något vi gillar med VeSync-appen är att användarmanualen alltid finns tillgänglig.
Vi gillar också att användarmanualen alltid finns tillgänglig i appen om du skulle undra över något.

Om vi måste anmärka på något när det gäller appen så är det att all text är på engelska. Det hade varit trevligt med svenska, men rent funktionsmässigt tycker vi verkligen att den fungerar klockrent.

Kräver visst underhåll för att fungera optimalt

Något som kan vara bra att känna till när det gäller Levoits luftfuktare är att den kräver en del underhåll för att den ska fungera optimalt. Vi har till exempel fått lära oss att vattnet ska bytas ut varje dag och du ska inte lämna kvar vatten i tanken om du inte ska använda luftfuktaren på mer än en vecka. Det finns dessutom väldigt specifika rekommendationer för rengöring, som du hittar i användarmanualen.

Vidare är det viktigt att du placerar luftfuktaren korrekt. Den ska till exempel stå på en plan yta och minst 30 cm från väggen. Se också till att inte rikta ångan direkt mot väggar, möbler eller elektronik. Förutom det ska du inte använda luftfuktaren i redan fuktiga hem, eftersom det kan leda till mögel.

Vårt omdöme av Levoit 600 Smart Hybrid

Både vi och våra andra testpiloter är eniga om att 600 Smart Hybrid är en riktigt bra luftfuktare. Rent funktionsmässigt fungerar den precis som utlovat, och vi gillar också hur enkel den är att använda.
Visst är den lite stor och klumpig, men tack vare sin stilrena och enkla design är den ändå inte särskilt iögonfallande. Den är alltså inte det första du lägger märke till när du går in i ett rum. Storleken har dessutom sina fördelar – den gör faktiskt att den här luftfuktaren klarar stora rum, faktiskt upp till 70 m2. Perfekt för dig med öppen planlösning alltså.

Vårt omdöme av Levoit 600 Smart Hybrid
Vårt slutbetyg för Levoit 600 Smart Hybrid landar på 8,1 av 10.

Vi gillar också möjligheten att styra alla inställningar via appen, något som har fungerat felfritt hittills. Luftfuktaren lyder alla kommandon, och något vi uppskattar extra mycket är att kunna sätta på och stänga av maskinen på distans. Det är också roligt att kunna följa luftfuktigheten i rummet och se hur luftfuktaren ändrar inomhusklimatet i realtid.

Det enda vi kan tycka är lite synd är att appen bara finns på engelska. Men om du kan leva med det är vi ganska säkra på att du kommer att bli nöjd med Levoit 600 Smart Hybrid – det är i alla fall vi.

Slutbetyg

Design7,9
Storlek7,6
Funktionalitet8,6
Användarvänlighet8,5
Prisvärdhet7,8
Slutbetyg8,1

Vanliga frågor

Hur hög fuktighetsgrad klarar Levoit 600 Smart Hybrid?

Som mest kan 600 Smart Hybrid ge en fuktighetsgrad på upp till 80 procent, men en behaglig nivå är mellan cirka 40 – 60 procent.

Kan jag använda Levoit 600 Smart Hybrid för aromaterapi?

Ja, det går alldeles utmärkt. Du ska dock inte droppa i oljan direkt i vattentanken, utan i den utdragbara Aroma-boxen på sidan av luftfuktaren. Den har nämligen en särskild dyna för eterisk olja. Addera ett par droppar och rengör efter varje användning.

Hur lång arbetstid har Levoit 600 Smart Hybrid?

Den här luftfuktaren kan arbeta i upp till 50 timmar (på den lägsta effektnivån).

Var ska jag placera Levoit 600 Smart Hybrid?

Det är viktigt att du placerar luftfuktaren på en plan yta som tål vatten, minst 30 cm från väggen på vardera sida. Ställ den inte direkt på golvet eller på mattor, och se till att inte rikta ångan direkt mot väggar eller möbler. Då finns nämligen risken att det uppstår fuktskador.

Vad är fördelarna med att använda en luftfuktare?

Den främsta fördelen är att luftfuktaren kan förebygga besvär som kan uppstå om luften är för torr, exempelvis torr hud, torra slemhinnor och sveda i ögonen. Den gör också luften behagligare att andas, framför allt om du är astmatiker eller allergiker.