Sidan innehåller affiliatelänkar som ger oss en provision när du gör ett köp. De hjälper oss att hålla sidan levande, men påverkar inte priset du betalar eller resultatet av vår analys. Vår prioritet är att ge dig pålitlig och transparent information.

Fördelar

  • Kompakt, men kraftfull.
  • Väldigt tystgående.
  • Stilren design.
  • Lättanvänd touchpanel.
  • Styr enkelt via app.

Nackdelar

  • Informationen i appen kunde varit tydligare.

Specifikationer

Vikt: 8,8 kg
Storlek: 31 x 31 x 60 cm
Rumsstorlek: 147 m2
Filter: H13 HEPA
Antal effektnivåer: 3 st
Ljudnivå: 26 – 55 dB

Levoit är ett namn som kanske är okänt för de flesta, däremot kanske du har hört talas om Cosori? Cosoris airfryers har gjort succé bland de svenska hushållen och bolaget som äger Cosori äger faktiskt också varumärket Levoit, men Levoit erbjuder istället luftrenare och luftfuktare som ska bidra till ett bättre inomhusklimat.

Vi har testat Levoits smarta luftrenare Core 600, som också är deras mest avancerade modell. Och precis som med Cosoris airfryers är vi mycket positivt överraskade – det här är en intelligent och stilren luftrenare som gör vad den ska, och lite därtill. Läs vidare för att läsa vårt omdöme av den här trevliga luftrenaren från Levoit!

Core 600 Smart är den kraftfullaste luftrenaren i Levoits serie.
Core 600 Smart är den kraftfullaste luftrenaren i Levoits serie.

Kompakt, snygg och enkel att flytta

När vi packar upp Core 600 Smart tycker vi att den känns som en väldigt högkvalitativ produkt. Precis som många andra luftrenare är den tillverkad helt i plast, men trots det tycker vi inte att den känns särskilt plastig. Vi gillar framför allt att den har en matt finish eftersom den inte lämnar några spår efter fingeravtryck. Däremot har vi märkt att det samtidigt blir märken ganska lätt.

Med en vikt på 8,8 kg är den här den överlägset tyngsta luftrenaren i Levoits serie, men den är fortfarande inte i närheten av exempelvis Blueairs HealthProtect 7770i som nästan väger 20 kg. Det gör den enkel för oss att flytta mellan olika rum om vi behöver, och extra enkelt blir det tack vare de praktiska handtagen på vardera sida. Efter våra tester har vi märkt att handtag inte är något som man kan ta för givet när det gäller luftrenare, så det här är en stor bonus i våra ögon.

Själva designen är ganska kompakt – Core 600 Smart är formad som en avlång kub med rundade hörn och mäter 31 cm på bredden och djupet samt 60 cm på höjden. Trots sin storlek är dock maskinen så pass kraftfull att den kan rena upp till 147 m2, men mer om det lite senare.

Hur som helst är det inte svårt att hitta en bra plats för Core 600 Smart, och den enkla, men stilrena designen gör dessutom att den inte drar ögonen till sig.

Smarta funktioner och intuitiv touchpanel

Att komma igång med Core 600 Smart är verkligen inga konstigheter. Innan du börjar använda den behöver du dock vrida av den övre delen av luftrenaren och ta ur filtret ur plastförpackningen. Sedan är det bara att sätta tillbaka filtret, koppla i strömsladden och sätta igång den.

Du öppnar upp luftrenaren genom att vrida av den övre delen.
Du öppnar upp luftrenaren genom att vrida av den övre delen.

Via touchpanelen kan du välja mellan tre olika fläkthastigheter – låg, medel eller hög. Du kan också aktivera Auto Mode, ett läge som gör att luftrenaren automatiskt känner av luftkvaliteten och anpassar fläkthastigheten därefter.

Kontrollpanelen med touch är intuitiv och enkel att förstå.
Kontrollpanelen med touch är intuitiv och enkel att förstå.

Nattläget är en av våra favoritfunktioner med den här luftrenaren. Den stänger nämligen av ljusindikatorerna helt och sänker fläkthastigheten så att ljudnivån endast når ungefär 25 dB. Det gör Core 600 Smart perfekt för dig som vill ha det så tyst som möjligt när du sover – vi märker knappt av den när den står i sovrummet. Du kan dock slå av indikatorerna manuellt också om du inte vill att displayen ska lysa, men ändå vill kunna justera fläkthastigheten.

En annan häftig finess är ljussensorn, som känner av om luftrenaren befinner sig i ett mörkt rum. Den slår då av belysningen och väljer en låg fläkthastighet per automatik. Väldigt smart!

Förutom det har du en knapp för filterbyte, en timer-knapp om du vill att maskinen ska slås av efter en viss tid samt en på- och av-knapp. Vi gillar också att du kan låsa displayen, något vi kan tänka oss är extra uppskattat i familjer med småbarn som tycker om att trycka på knappar.

Renar upp till 147 m2 med trestegsfiltrering

Av alla luftrenare vi testat är Levoit Core 600 Smart faktiskt den som ska klara störst ytor –upp till hela 147 m2. Tack vare VortexAir-teknologin ska den dessutom kunna byta ut luften helt i rummet hela fem gånger i timmen, så att du alltid andas in fräsch luft. Än så länge har vi inte testat luftrenaren i så stora utrymmen, utan i ett mindre kontor, ett sovrum och i en lägenhet med öppen planlösning.

Levoits Core 600 Smart är inte utrustad med ett filter, utan tre för att kunna filtrera luften så effektivt som möjligt. Först och främst har den ett superfint förfilter av nylon som ska fånga upp större partiklar i luften, så som damm, päls och hår. Här finns också ett H13 HEPA-filter med statiskt laddade fibrer som fångar upp 99,97 procent av luftburna partiklar i en storlek ner till PM2,5, alltså 2,5 mikrometer (µg/m3). Det inkluderar bland annat mögel, bakterier, pollen och fint damm. Slutligen har Core 600 Smart också ett kolfilter som hjälper till att neutralisera rök, lukter och flyktiga organiska ämnen (VOC).

Skulle sensorerna i luftrenaren upptäcka föroreningar kommer displayen att visa en högre siffra och indikatorringarna kommer att ändra färg från blått till grönt, orange eller rött. Här är en tabell som kan hjälpa dig att tyda hur luftrenaren arbetar:

IndikatorfärgLuftkvalitetFläkthastighet (Auto)PM2,5-värde
BlåttMycket braSovläge0–12 µg/m3
GröntBraLåg13 – 25 µg/m3
OrangeMedelMedel36 – 55 µg/m3
RödDåligHögÖver µg/m3
Luftrenaren visar dig om luftkvaliteten är bra eller dålig på ett pedagogiskt sätt med hjälp av siffror och färger.
Luftrenaren visar dig om luftkvaliteten är bra eller dålig på ett pedagogiskt sätt med hjälp av siffror och färger.

Själva reningsfunktionen tycker vi fungerar riktigt bra. Levoit Core 600 Smart är snabb på att ge utslag om den känner av föroreningar, exempelvis matos, och verkar också fungera bra vid pollen. En av våra testpiloter som är pollenallergiker märkte en klar förbättring med luftrenaren i sovrummet jämfört med utan.

Få stenkoll i VeSync-appen

Det går alldeles utmärkt att styra Levoit Core 600 Smart bara med hjälp av kontrollpanelen på maskinen. Vi rekommenderar dock att du också laddar ner den kostnadsfria appen VeSync, som dels ger dig tillgång till värdefulla data, men som också låter dig styra din luftrenare via mobilen.

VeSync-appen ger dig full kontroll över luftrenarens funktioner. Där kan du också följa statistik kring hur den arbetat under dagen.
VeSync-appen ger dig full kontroll över luftrenarens funktioner. Där kan du också följa statistik kring hur den arbetat under dagen.

Du ansluter luftrenaren via WiFi och det hela är mycket enkelt – du behöver bara följa instruktionerna i appen. Det går också bra att ansluta andra smarta maskiner från Levoit som du vill styra via mobilen.

I appen håller vi enkelt ett öga på den nuvarande luftkvaliteten i rummet med hjälp av färgen och siffran, precis som på den fysiska kontrollpanelen. Vi får också tillgång till historik som gör att vi kan se när luftkvaliteten varit bra och dålig under dagen.

Förutom det kan du via appen se status på filtret, ställa in en timer eller göra ett schema för när luftrenaren ska arbeta. Det går också att justera fläkthastigheten, sätta på och stänga av luftrenaren samt ansluta den till Google Assistant eller Amazon Alexa. Vill du skapa ett smartare hem kan alltså Levoit Core 600 Smart vara ett riktigt bra tillskott.

Överlag tycker vi att appen fungerar mycket bra – den är snygg, har ett användarvänligt gränssnitt och luftrenaren svarar snabbt på våra kommandon när vi styr den via mobilen. Däremot hade vi gärna sett att appen var aningen mer informativ gällande själva föroreningarna. Här tycker vi att Blueairs app är snäppet bättre, främst eftersom den visar vilken typ av förorening den har upptäckt.

Vårt omdöme av Levoit Core 600 Smart

Vi är väldigt positivt överraskade av den här luftrenaren från Levoit. Den är det mesta vi önskar oss i en luftrenare – den är kompetent, effektiv, funktionell och dessutom väldigt stilren – och passar lika bra på kontoret som i sovrummet.

Kontrollerna på touchpanelen är lätta att förstå och väldigt responsiva. Vi gillar också hur tyst Core 600 Smart arbetar – det är knappt att vi märker av den när den är i nattläge. Den reagerar också snabbt på luftföroreningar och visar oss luftkvaliteten på ett pedagogiskt sätt med hjälp av färger och siffror.

Appen fungerar riktigt bra, den ger oss all statistik vi behöver och tillgång till en rad smarta funktioner. Det enda vi saknar är lite mer ingående information om vilken typ av föroreningar den har upptäckt, men det är å andra sidan långt ifrån något som bör hindra dig från att köpa Core 600 Smart. Framför allt inte med tanke på hur mycket du faktiskt får för pengarna.

Slutbetyg

Design8,8
Storlek8,4
Användarvänlighet8,7
Ljudnivå8,9
Prisvärdhet9,1
Slutbetyg8,7

Vanliga frågor

Vilka föroreningar renar Levoit Core 600 Smart?

Den här luftrenaren filtrerar bort allt ifrån hår, päls, pollen, rök och odörer till vissa typer av bakterier.

Hur mycket låter Core 600 Smart?

Core 600 Smart är mycket tystgående med en maximal ljudnivå på cirka 55 dB. I nattläget är den knappt märkbar med sina 26 dB.

Vad kostar Levoit Core 600 Smart?

Jämfört med många andra luftrenare är Core 600 Smart hyfsat billig – den kostar strax över 4 000 kronor. Det tycker vi är väldigt prisvärt, framför allt med tanke på dess funktionalitet och att den klarar ett så pass stort arbetsområde.

Passar Core 600 Smart för allergiker?

Ja, Core 600 Smart filtrerar effektivt bort pollen och damm, vilket gör den passande för både allergiker och astmatiker.