Sidan innehåller affiliatelänkar som ger oss en provision när du gör ett köp. De hjälper oss att hålla sidan levande, men påverkar inte priset du betalar eller resultatet av vår analys. Vår prioritet är att ge dig pålitlig och transparent information.

Fördelar

  • Praktisk 3-i-1-maskin.
  • Fantastisk mopp.
  • Munstycke med belysning.
  • Självrengörande.
  • Extrabatteri kan köpas till.

Nackdelar

  • Tömningen kunde varit bättre.
  • Inte den bästa drifttiden.
  • Väldigt dyr.

Specifikationer

Laddningstid: 4 timmar
Drifttid: 25 min (turbo), 45 minuter (normal)
Batterispänning: 25,2 V
Luftflöde: Max 840 l/min
Vattentank: 450 ml (rent vatten), 400 ml (smutsigt vatten)
Skärm: LCD
Vikt: 3 kg (endast dammsugare), 4,2 kg (med mop)
Storlek (med mopp): 25 x 27 x 114 cm
Storlek (endast dammsugare): 30 x 26 x 118 cm
Storlek (förvaringsstation): 48 x 34,5 x 52 cm

Tiden då vi var tvungna att släpa fram tunga och stora dammsugare är förbi – den betydligt smidigare handdammsugaren är här för att stanna. För mindre bostäder är det här tveklöst den optimala lösningen, och Philips senaste handdammsugare AquaTrio tar faktiskt det hela ett steg längre.

Philips tycker nämligen att det här med mopp och mopphink är passé, så istället har de valt att utveckla ett helt separat skaft med en otroligt innovativ moppfunktion. Vi tycker faktiskt att moppen i sig är det starkaste argumentet för att betala de dryga 9 000 kronorna den här handdammsugaren kostar. Å andra sidan skulle vi inte ens kalla det för en handdammsugare, utan det är snarare en komplett rengöringsstation.

Vi har fått äran att testa Philips AquaTrio och du kan nog redan nu lista ut att vi är väldigt förtjusta i den. Men det finns faktiskt en del saker vi upptäckt rent funktionsmässigt som kan vara bra att känna till innan du väljer att slå till.

Philips AquaTrio är en komplett rengöringslösning, snarare än bara en handdammsugare.
Philips AquaTrio är en komplett rengöringslösning, snarare än bara en handdammsugare.

En rejäl pjäs med många delar

Med tanke på alla delar kunde vi ana att Philips AquaTrio skulle vara en ganska rejäl pjäs, men tillsammans med förvaringsstationen är den faktiskt större än vad vi hade förväntat oss. Förvaringsstationen mäter 48 x 34,5 x 52 cm och går inte direkt att gömma bakom en gardin, men å andra sidan kan det vara skönt att förvara alla handdammsugarens delar på ett och samma ställe. Dessutom skickar Philips faktiskt med ett nätt väggfäste, så att du kan montera själva dammsugarenheten på väggen om du föredrar att ha den nära till hands.

Själva dammsugaren i sig tycker vi är väldigt nätt och smidig att använda, särskilt om du enbart använder dammsugarfunktionen. Eftersom motorenheten (som väger mest i ekipaget) är placerad vid handtaget istället för på själva skaftet upplever vi dock Philips AquaTrio som lite tyngre jämfört med vissa andra skaftdammsugare vi testat. Å andra sidan blir det ju som sagt möjligt att komprimera storleken på skaftet, vilket i alla fall vi tycker är viktigare.

Kraftfull sugförmåga och LED-belysning

Med AquaTrio kan vi välja mellan två olika konfigurationer: det vanliga dammsugarskaftet eller höghastighetsmoppen. Ska vi bara dammsuga en vända behöver vi bara klicka fast motorenheten på dammsugarskaftet. Eftersom dammbehållaren sitter uppe vid handtaget är skaftet som tidigare nämnt extra nätt, vilket gör det extra smidigt att ta sig fram i mer trånga utrymmen. Den rullar lätt över alla typer av golv utan att lämna märken, och munstycket är skonsamt mot lister såväl som möbler.

AquaTrio är enkel att manövrera och tar sig enkelt in även under lägre möbler.
AquaTrio är enkel att manövrera och tar sig enkelt in även under lägre möbler.

Det vi gillar allra mest med dammsugarskaftet är dock de integrerade LED-lamporna framtill. De gör det så mycket enklare att upptäcka smuts som kan vara svår för ögat att se, exempelvis i hörnen, under möbler och i mörka vrår.

Vi älskar LED-ljusen framtill som gör det så mycket enklare att upptäcka smuts och damm.
Vi älskar LED-ljusen framtill som gör det så mycket enklare att upptäcka smuts och damm.

Som förväntat gör Philips AquaTrio oss inte besvikna när det kommer till sugförmågan. Den suger utan problem upp både damm, hår och annan mindre smuts som kommer i dess väg, och vi upplever inte att vi behöver köra över samma ställe flera gånger, varken på golv eller mattor. Däremot har vi märkt att den har lite svårare med kattsand och smågrus som ibland inte tar sig upp ända till dammbehållaren, utan fastnar i röret och ramlar ut när vi stänger av dammsugaren. Även större smuts som exempelvis lökskal kan vara lite svårare för den att få upp.

En annan sak vi noterar är att tömningen av dammbehållaren kunde varit lite mer hygienisk.
Det hela är väldigt enkelt – vi behöver bara koppla av behållaren från motorenheten och ta bort filtret – men eftersom behållaren är helt öppen är det lätt att små dammpartiklar hamnar i luften när vi tömmer den i soptunnan. Det hade varit trevligt om man inte behövde komma i kontakt med smutsen alls.

Fenomenal höghastighetsmopp

Höghastighetsmoppen kopplar vi när det är dags för en riktig storstädning eller om vi spillt ut något på golvet. Den har tre olika rengöringslägen: ett som passar bra för vanlig våttorkning, ett intensivt läge för svårare fläckar och ett vattenabsorberingsläge som suger upp överflödig vätska. Du väljer rengöringsläge enkelt via handdammsugarens digitala LCD-display – hur enkelt som helst.

I munstycket sitter två mjuka mikrofiberborstar (eller Power Brush-borstar som Philips kallar dem). De roterar så pass snabbt – hela 4500 varv per minut – att både vätska och smuts sugs rakt upp i röret och vidare till behållaren, utan att borstarna ens behöver bli smutsiga.

När det är dags att moppa behöver du bara sätta i de två Power Brush-borstarna i munstycket.
När det är dags att moppa behöver du bara sätta i de två Power Brush-borstarna i munstycket.

Något annat som får oss att lyfta på ögonbrynen är att skaftet på moppen har två separata vattenbehållare; en med rent vatten och en som samlar upp och stänger in det smutsiga vattnet. Till skillnad från en vanlig mopp med hink rengör du alltså alltid dina golv med rent vatten! Att ingen tänkt på detta tidigare tycker vi är helt obegripligt.

Allt smutsigt vatten samlas upp i en separat vattentank, så att du bara moppar med rent vatten.
Allt smutsigt vatten samlas upp i en separat vattentank, så att du bara moppar med rent vatten.
De två vattentankarna är enkla att klicka loss för att fylla på eller tömma.
De två vattentankarna är enkla att klicka loss för att fylla på eller tömma.

Självrengörande på bara 4 minuter

Förutom att Philips AquaTrio höghastighetsmopp rengör effektivt och separerar smutsvattnet från det rena moppvattnet finns det faktiskt en till funktion som verkligen fick oss att höja på ögonbrynen. Den här moppen är nämligen självrengörande.

Vi behöver bara tömma det smutsiga moppvattnet, placera moppen på förvaringsstationen och starta rengöringsläget via displayen. Inom bara ett par minuter är borstarna helt rena och redo för nästa städsession. Vi behöver bara ta ut dem och ställa dem på basen så att de torkar ordentligt (lämnar du dem blöta kvar i munstycket finns risken att det bildas mögel). Smidigare än så kan det väl knappast bli?

Självrengöringsfunktionen rengör Power Brush-borstarna automatiskt på bara fyra minuter.
Självrengöringsfunktionen rengör Power Brush-borstarna automatiskt på bara fyra minuter.

Drifttiden är inte den bästa

Drifttiden är förstås alltid lika viktig när det kommer till batteridrivna apparater. Philips AquaTrio har en hyfsat bra batteritid som varierar beroende på funktion och läge. Höghastighetsmoppen kan du använda i ungefär 25 minuter, vilket är helt okej, men inte direkt häpnadsväckande. Även dammsugaren har en drifttid på 25 minuter, dock i turbo-läget. Väljer du normalläget, som dock inte är lika kraftfullt, kan du dammsuga i upp till 45 minuter. Hur mycket batteri du har kvar anges i procent på handdammsugarens display.

Batteritiden är kanske inte den bästa, men å andra sidan är den fullt tillräcklig för lite mindre bostäder. Vi har till exempel testat den i en lägenhet på 55 m2, vilket vi tycker är en perfekt storlek. Bor du lite större kan du dock alltid köpa till ett extrabatteri som ger dig dubbel drifttid, även om det förstås höjer prislappen på den här handdammsugaren ytterligare ett snäpp. Laddningstiden är för övrigt 4 timmar.

Du håller koll på återstående batteritid via den digitala displayen.
Du håller koll på återstående batteritid via den digitala displayen.

Känner du att batteritiden är det viktigaste för dig kanske handdammsugaren Triflex HX2 Pro från Miele kan passa bättre. Den har nämligen en drifttid på upp till 120 minuter, men å andra får du vara beredd att betala ett par tusenlappar mer än för Philips AquaTrio. Och dessutom saknar Mieles skaftdammsugare moppfunktion.

Perfekt även för möbler

Det vi gillar mest med Philips AquaTrio är utan tvekan dess mångsidighet. Det här är en handdammsugare som kan rengöra hela ditt hem, inte bara dina golv. Med ett klick förvandlar vi den till en smidig, handhållen dammsugare som fungerar utmärkt att använda både på möbler och textilier. Miniturbo-munstycket är perfekt för soffkuddarna eller dina bilsäten, medan det långa fogmunstycket effektivt rengör mer svåråtkomliga utrymmen, exempelvis mellan kuddar och längs lister.

Förutom dammsugar- och moppdelen får du också med ett miniturbo-munstycke och ett fogmunstycke.
Förutom dammsugar- och moppdelen får du också med ett miniturbo-munstycke och ett fogmunstycke.
Miniturbo-munstycket är perfekt för att rengöra mellan soffkuddar eller bilsäten.

Miniturbo-munstycket är perfekt för att rengöra mellan soffkuddar eller bilsäten.
Det långa fogmunstycket kan du använda mellan kuddarna eller på lister.
Det långa fogmunstycket kan du använda mellan kuddarna eller på lister.

Vårt omdöme av Philips AquaTrio Cordless

Det kommer förmodligen inte som någon överraskning att vi är ganska sålda på Philips AquaTrio Cordless. Den här handdammsugaren imponerar på en rad olika sätt, men höghastighetsmoppen och självrengöringsfunktionen är helt klart det som vi tycker gör den här maskinen värd att betala lite extra för. Efter att ha testat den känns det helt fel att återgå till den gamla vanliga mopphinken. Vi tycker det är lite synd att man inte bara kan köpa moppen som en helt separat maskin – det hade varit ett perfekt komplement till den vanliga dammsugaren.

Vårt omdöme av Philips AquaTrio handdammsugare
Vårt omdöme av Philips AquaTrio handdammsugare.

I övrigt tycker vi att dammsugningen fungerar klockrent, även om AquaTrio likt många andra skaftdammsugare kan ha lite svårt med större smuts, grus och kattsand. Därför är den kanske inte optimal för dig som har kattlåda eller mycket grus omkring din bostad. Då kan det vara bra att komplettera med en traditionell dammsugare för att verkligen få hemmet rent.

Vi gillar också hur enkelt dammsugaren tar sig fram i hemmet – både på golv, mattor och under möbler – och att munstycket har LED-belysning framtill. Har du inte haft det tidigare kommer du snart att upptäcka hur värdefull den här funktionen faktiskt är. Däremot hade det varit trevligt om dammsugaren hade ett parkeringsläge, nu behöver vi luta den mot något när vi tar en paus.

En annan sak som kunde varit lite bättre är tömningen av dammbehållaren – det hade varit trevligt att inte behöva komma i kontakt med smutsen. Å andra sidan kan detta förstås vara svårt att åtgärda så länge handdammsugaren saknar påse. Dessutom är batteritiden inte den bästa, särskilt inte för en så här dyr maskin. Men det tycker vi att höghastighetsmoppen kompenserar för.

Slutbetyg

Storlek7,9
Manövrering8,6
Sugförmåga8,5
Moppfunktion9,4
Drifttid7,4
Prisvärdhet7,8
Totalbetyg8,2

Vanliga frågor

Kan jag använda Philips AquaTrio på alla golv?

Ja, det går bra att använda Philips AquaTrio på alla typer av golv samt på mattor.

Går det att fästa Philips AquaTrio på väggen?

Ja, du får med ett väggfäste till Philips AquaTrio som du kan montera på väggen för att ha dammsugaren nära till hands.

Hur lång batteritid har Philips AquaTrio?

Som mest får du ut ungefär 45 minuter ur batteriet, om du enbart dammsuger på normalläget. Aktiverar du turbo-läget eller använder moppen minskar drifttiden till 25 minuter. Du kan dock köpa till ett extrabatteri för att förlänga drifttiden.

Hur ofta behöver jag byta ut borstarna?

Power Brush-borstarna är utformade för att hålla sig så rena som möjligt när du använder AquaTrio, men Philips rekommenderar ändå att du försöker byta ut dem åtminstone var sjätte månad.

Är Philips AquaTrio värd att köpa?

Att köpa Philips AquaTrio kommer absolut att kännas i plånboken, men vi tycker ändå att den kan vara värd att köpa om du är ute efter en så omfattande rengöringslösning som möjligt. Vi älskar hur enkelt det är att växla mellan dammsugare och mopp, och att du även får med två andra munstycken som du kan använda till möbler och till bilen.