Sidan innehåller affiliatelänkar som ger oss en provision när du gör ett köp. De hjälper oss att hålla sidan levande, men påverkar inte priset du betalar eller resultatet av vår analys. Vår prioritet är att ge dig pålitlig och transparent information.

Fördelar

  • Stöd för trådlös lastbalansering.
  • Elprisoptimerad laddning.
  • Digital display.

Nackdelar

  • Trådlös lastbalanserare ingår inte.
  • Saknar knapp för att göra inställningar.

Specifikationer

Laddningseffekt: Upp till 22 kW (11 kW som standard)
Uppkoppling: Wifi, Ethernet, 4G, 5G, Bluetooth (vid konfigurering)
Lastbalanserare: Stöd för trådlös lastbalanserare (medföljer ej)
Laddningskabel: Medföljer, 6 m, 3,5 kg
RFID-stöd: Ja
Skyddsklass: IP55
Mått (H x B x D): 350 x 167 x 113 mm
Vikt: 2,5 kg
Driftstemperatur: -40 °C till +50 °C
Garanti: 5 år
Övrigt: App för Iphone och Android, godkänd för skattereduktion (Grön teknik), automatisk optimerad laddning som följer elpriset

Defa är en välkänd aktör på laddboxmarknaden sedan tidigare, men har trots gott anseende hamnat lite i skymundan bredvid Easee. För att råda bot på detta har man utvecklat Defa Power, med fokus på användarvänlighet och moderna funktioner som elprisoptimerad laddning och trådlös lastbalansering.

Det här ingår i paketet

Defa Power levereras med installationsmaterial som elektrikern behöver för att fästa laddboxen på väggen, en sex meter lång laddkabel och kabelklämma. Laddboxen har stöd för trådlös lastbalansering, men vill du använda en trådlös lastbalanserare får du betala ytterligare några tusenlappar eftersom den inte följer med som standard.

Defa Power
Defa Power levereras med en sex meter lång laddkabel.

En lastbalanserare analyserar bostadens elförbrukning i realtid och fördelar effekten till laddboxen därefter för att undvika överbelastning. Defas trådlösa lastbalanseringsenhet använder wifi – elinstallatören kan hjälpa dig att hitta den bästa placeringen för lastbalanseraren för att garantera en stark anslutning.

Enkelt att installera Defa Power

Enligt Defa själva har laddboxen inte bara utvecklats för att vara lättanvänd för bilägaren, utan också för att göra installationsprocessen lättförståelig och smidig. Och visst, installatören som monterade laddboxen åt oss behövde inte mer än ett tiotal minuter för att få allt på plats.

Installationen av Defa Power sköttes av den certifierade elinstallatören Fikiri Akay från Örebro. Innan han anlände skickade vi en bild på elcentralen och hade ett samtal om husets förutsättningar och våra önskemål inför installationen. När installatören anlände fick vi hjälp att välja ut en optimal plats för laddboxen, utifrån elcentralens och garagets position.  

Att få i gång Defa Power tar inte lång tid för en erfaren installatör.

Wifi eller ethernet för användning

Defa har försett laddboxen med en QR-kod som leder till en speciell app för elinstallatören, och laddboxen kommunicerar sedan med telefonen via bluetooth för att slutföra installationen. Bluetoothanslutningen finns dock endast till just för installatören, och sedan är det wifi eller ethernet som gäller för användning. Ännu en fjäder i hatten för laddboxen, då det här är en mer enhetlig lösning än den vi hittar på en del andra laddboxar som kör en kombination av bluetooth och wifi för olika inställningar.

Defa Power ger rätt till skattereduktion när du köper den och låter en behörig elektriker göra jobbet, genom Grön teknik-avdraget. Detta är inget unikt för just den här laddboxen, men det är bra att känna till.

Installerad och klar att ladda elbilen!

Appen är full av funktioner

Defa Power har de flesta funktioner som vi mer eller mindre förväntar oss av en laddbox anno 2023 i den här prisklassen. Den är redo för 22 kW (även om de flesta inte behöver mer än 11 kW) och en säkerhetsfunktion som förhindrar obehöriga att snylta på din el. Säkerhetsfunktionen heter ”Åtkomstkontroll” och kan aktiveras i den tillhörande appen. Där kan du dela ut åtkomst till andra familjemedlemmar eller kollegor, som då tillåts låsa upp med RFID-nycklar eller via mobilappen.

Det går även att köra appen i ett företagsläge och lägga in en firmabil. Då samlas all kvitton för firmans laddningar separat, så att det blir enklare att separera din privata bils och firmabilens kostnader.

Defa Power app
I appen ställer vi in vem som får använda Defa Power, kollar vår laddningshistorik, aktiverar Ecomode och mycket mer.

Ecomode – ladda när elpriset är lågt

Appens största behållning är dock Ecomode – en funktion som vi tycker att alla bra laddboxar bör ha. Med det här läget anpassas laddningen automatiskt efter när elpriset är lågt, vilket räknas ut lokalt när vi skriver in vårt postnummer.

I appen går det att ställa in under hur många timmar under ett dygn man vill ladda samt när man planerar avresa, exempelvis klockan 7.45. Baserat på den här informationen räknar sedan laddboxen själv ut när det är kostnadsmässigt lämpligast att ladda för att bilen ska vara körklar på morgonen.

Vi behöver inte rota fram mobilen för att hålla kolla på laddningen.

Display som inte stör grannarna

Även om vi gillar att använda Defas app till laddboxen är det skönt att slippa fiska upp mobilen ur fickan för att övervaka laddningen. Boxen är utrustad med en display som visar vilken effekt bilen laddas med för stunden, laddningstiden och spotpriserna. Det här är något som långt ifrån alla laddboxar har, men som vi uppskattar stort i all sin enkelhet. Displayen är upplyst vilket gör det enkelt att läsa av den även under kvällstid, samtidigt som ljuset är behagligt och varken lyser eller blinkar kraftigt – det tackar inte minst grannarna för.

Defa Power
Defa Powers display lyser tydligt på kvällen – men skenet är inte så starkt att det stör grannarna.

Vårt omdöme av Defa Power

Vad vill vi ha av en modern laddbox? Jo, vi vill att den ska gå snabbt att installera (det är inte kul för elektrikern och definitivt inte för den som betalar för installationen om det drar ut på tiden) och ha moderna funktioner. Med moderna funktioner menar vi stöd för trådlös lastbalansering och smarta funktioner som anpassar laddningen efter elpriset. En modern laddbox ska också ha en intuitiv app med säkerhetsfunktioner som gör att man kan låsa den till vissa användare.

När Defa Power prickar av allt det ovanstående är det svårt att inte panga på med höga betyg. Att laddkabeln medföljer och att laddboxen i sig har en liten inbyggd skärm bidrar dessutom till prisvärdheten.

Ska vi vara kritiska till något så tycker vi att Defa kunde ha skickat med lite rejälare installationsmaterial, ett gäng RFID-brickor och en bättre kabelhållare. Mycket mer än så finns det inte att gnälla på. Defa Power får därmed en stark köprekommendation av oss.

Slutbetyg

Användarupplevelse9,0
Säkerhet8,9
Funktioner8,8
Installation9,0
Design7,9
Prisvärdhet8,3
Totalbetyg8,7

Vanliga frågor och svar

Vad kostar Defa Power?

Defa Power kostar någonstans omkring 7 000 kronor i skrivande stund. Det gör den varken till marknadens dyrare eller billigaste laddbox. Få laddboxar har dock den bredd funktioner som Defa Power har. Det är också ganska ovanligt att en laddbox levereras med kabel, men i Defa Powers fall sitter den inbyggd.

Har Defa Power stöd för trådlös lastbalansering?

Ja, Defa Power har stöd för trådlös lastbalansering. Det följer dock inte med någon lastbalanserare när du köper laddboxen.

Hur installerar man Defa Power?

Precis som med andra laddboxar ska du anlita en behörig elektriker för att installera Defa Power.