Sidan innehåller affiliatelänkar som ger oss en provision när du gör ett köp. De hjälper oss att hålla sidan levande, men påverkar inte priset du betalar eller resultatet av vår analys. Vår prioritet är att ge dig pålitlig och transparent information.

Fördelar

  • Passar både nybörjare och mer erfarna.
  • Slitstarkt material.
  • Bra pris - kostar bara runt 2 000 kronor.

Nackdelar

  • Julas transportväska kunde varit bättre.
  • Biltemas bräda klarar lägre vikt.

SUP, en förkortning för Stand Up Paddleboard, har blivit en omåttligt populär sommaraktivitet de senaste åren. Så populär att allt fler väljer att investera i en egen SUP-bräda istället för att hyra. Men att köpa en paddleboard kan vara ganska kostsamt – genomsnittspriset ligger på åtminstone några tusenlappar.

Idag finns det dock lyckligtvis många bra budgetvarianter, och vi på Bäst-i-testet.se har testat två av de mest populära – en från Jula och en från Biltema. Båda brädorna passar bra för både nybörjare och mer erfarna paddlare, men Biltemas modell är lite snabbare eftersom den är smalare. Vill du ha en extra stabil nybörjarbräda att glida fram på kan Julas bräda vara ett mer lämpligt alternativ.

Biltemas SUP-bräda vs Julas SUP
Vi har testat Julas och Biltemas budgetbrädor.

Jämför SUP-brädornas specifikationer

SpecifikationerBiltema SUP-brädaJula SUP-bräda
Vikt:10 kg11,33 kg
Maxlast:115 kg120 kg
Längd på paddel:Max 210 cm (justerbar)Okänt
Packstorlek:36 x 25 x 87 cmOkänt
Mått:305 x 71 x 12 cm305 x 84 x 12 cm
Material:PVCPVC
Tillbehör:Pump, fena, paddel, reparationskit, transportväskaPump, fena, paddel, transportväska, säkerhetsrem

Båda brädorna har en snygg design

Rent utseendemässigt vinner Julas SUP-bräda i vårt tycke. Det här är en riktigt snygg paddelbräda med ett vågmönster i blått på den extra breda däckmattan med glidskydd. Biltemas variant bjuder istället på en aning mer stilren design i blått och grått mot en vit bakgrund.

I övrigt är båda brädorna utrustade med en stålögla, vilket gör att du kan fästa dem intill en brygga eller båt. Biltemas bräda har också en praktiskt resårförvaring framtill där du kan fästa en ryggsäck, handduk eller något annat du behöver ha med dig ut på vattnet. Det här är tyvärr något som Julas SUP-bräda saknar, men vi tycker ändå att sakerna vi har med ligger stabilt på brädan tack vare den breda designen.

design på biltemas och julas SUP-brädor
Båda paddelbrädorna har en snygg design, men Julas är vår personliga favorit.

Starka material minimerar slitage

Båda Julas och Biltemas SUP-brädor är tillverkade av slitstark och UV-beständig PVC som ska hålla bra för de flesta prövningar.

Även efter flitig användning under snart tre somrar upplever vi inget större slitage på någon av brädorna. Då har vi dessutom varit lite oförsiktiga och förvarat samt transporterat brädan utan den medföljande transportväskan.

Vi har också lämnat brädorna i solen vid ett par tillfällen utan att de blivit blekta. Visst finns det lite repor och märken här och där, framför allt på fenan, vid fenfästet och paddeln. Och eftersom fenan och fenfästet på Julas SUP-bräda är svart blir reporna extra synliga, men detta är förstås ingenting som påverkar brädornas funktion.

närbild på paddelbrädornas fenor
Båda fenorna har fått lite repor redan efter första säsongen, men inga större skador, även om vi vid flera tillfällen kört på både stenar och sand.

Blåses upp på 3 minuter

Du blåser upp paddelbrädorna med den medföljande pumpen. Den fäster du i munstycket som sitter på framsidan av brädan. Tänk på att ventilen ska vara i uppfällt läge när du fyller SUP-brädan med luft. Om den är i nedfällt läge kommer all luft att åka ut när du tar loss pumpen (det låter dessutom väldigt högt!).

Att fylla brädan med luft tar ungefär 3 minuter, men då pumpar vi kontinuerligt. Pumpen är hög och rätt behaglig att använda, även om de sista pumptagen kommer att kännas i armarna. Det kan behövas en paus då och då, framför allt om du ska pumpa upp den till max (1 bar).

julas SUP-bräda med pump
Pumparna är i det närmaste identiska och fungerar bra, även om det krävs lite uthållighet i armarna.

Julas SUP klarar mer vikt

Vid ett lufttryck på 1 bar ska Biltemas SUP-bräda klara en maxvikt på 115 kg. Vi märker dock att brädan blir ganska låg när tyngre personer (cirka 90 kg) paddlar. Julas SUP-bräda tål dock aningen mer vikt – upp till 120 kg. Vi har faktiskt testat att åka två normalviktiga personer på brädan (vilket har överskridit maxvikten) och det har fungerat bra, även om man förstås får räkna med att bli lite blöt. Troligtvis är det bredden som gör att Julas paddleboard håller sig mer flytande än Biltemas modell.

Årorna fungerar bra båda två och är rätt lika varandra, förutom att Biltemas är tredelad och Julas är tvådelad.

Smidig och snabb eller bred och stabil?

Jämfört med Julas SUP-bräda är Biltemas aningen smalare – 71 cm jämfört med Julas 84 cm. Dessa 13 cm gör faktiskt ganska stor skillnad när det kommer till brädans snabbhet, stabilitet och styrning.

Biltemas bräda är aningen snabbare än Julas, men också lite vingligare eftersom den är smalare. Den är dessutom utrustad med tre fenor: två lite mindre som sitter fast permanent på brädan och en större som är avtagbar. Detta gör paddelbrädan enklare att styra.

Julas modell är bredare och glider därför lite långsammare över vattnet. Den är dessutom lite trögare att styra eftersom den bara har en enda stor fena. Samtidigt är den också mycket mer stabil, vilket gör den extra passande som nybörjarbräda. Vi har till och med lyckats ställa en liten solstol på Julas bräda och paddlat sittandes – så stabil är den!

Biltemas transportväska vinner viktiga poäng

Överlag är de två budgetbrädorna mycket lika varandra rent funktionsmässigt. Men det finns en punkt där Biltemas SUP står Julas med hästlängder, och det är transportväskan.

Biltemas transportväska känns dels robust och slitstark samtidigt som den har en betydligt snyggare design i helsvart. Den har en stor panelöppning där du lägger in bräda och pump samt en ficka på sidan för paddeln som du kan dela i tre delar. Allt är stilrent och organiserat och väskan är dessutom relativt skön att bära, åtminstone jämfört med Julas.

biltemas och julas transportväska
Biltemas transportväska är både snyggare, smartare och mer kvalitativ än Julas.

Gick hål efter första sommaren

Julas väska är istället utformad som en stor säck med dragskoöppning och gula detaljer. Den känns mycket billigare och det gick faktiskt hål i den redan efter första sommaren. Eftersom SUP-brädan dessutom är större och tyngre hade vi önskat oss en lite bättre transportväska med bättre ergonomi. Nu kan den bidra till lite ryggvärk om du bär den längre sträckor, men ska du främst ha med den i bilen är detta förstås ett mindre problem.

Vårt omdöme av Julas och Biltemas SUP-brädor

Både Biltemas och Julas SUP-bräda kostar cirka 2 000 kronor, vilket är mer än överkomligt med tanke på hur väl brädorna hållit. Överlag tycker vi att båda modellerna presterar bra på de flesta punkter. Julas SUP kunde dock haft en bättre transportväskan och den saknar dessutom resårförvaring. Å andra sidan är Julas bräda betydligt mer stabil samtidigt som den (enligt oss) har en snyggare design.

Kort sagt håller lever paddelbrädorna upp till våra förväntningar, men vilken modell som passar dig beror på hur du vill använda brädan. Vill du bara glida runt och njuta av omgivningarna utan att riskera att ramla av? Då är Julas modell ett bra val. Vill du däremot kunna paddla lite fortare och med mer precision kan Biltemas modell passa bättre.

Julas SUP-bräda får 8,1 i betyg av oss och Biltemas vinner med 8,4.

Slutbetyg

 Jula SUP-brädaBiltema SUP-bräda
Design8,58,3
Stabilitet8,67,9
Uppblåsning8,58,5
Förvaring7,08,5
Prisvärdhet8,28,6
Manövrerbarhet7,88,3
Slutbetyg8,18,4