Sidan innehåller affiliatelänkar som ger oss en provision när du gör ett köp. De hjälper oss att hålla sidan levande, men påverkar inte priset du betalar eller resultatet av vår analys. Vår prioritet är att ge dig pålitlig och transparent information.

Fördelar

  • Kompakt och vattentät.
  • Lång batteritid.
  • Resefodral medföljer.
  • Låg ljudnivå.

Nackdelar

  • Ostadig laddare.
  • Kommer inte åt lika bra som ett runt borsthuvud.
  • Rostar lätt.

Specifikationer

Typ: Sonisk eltandborste
Vikt: 51 g
Batteri: Upp till 8 veckor
Tillbehör: Resefodral
Borstlägen: 3 st
Vattentålig: Ja, IPX7

Eltandborstar må hålla munnen extra ren, men många av dem är rätt otympliga, högljudda och har en begränsad batteritid. Vi har testat Finesmile IQ, en innovativ eltandborste som erbjuder raka motsatsen till just detta.

Vilka är Finesmile?

Finesmile är ett danskt företag som snabbt blivit en utmanare till de stora namnen på den svenska marknaden för tandvård. Deras vision är att erbjuda en funktionell tandborste i ett kompakt och stilrent format som kombinerar de viktigaste egenskaperna i en manuell och elektrisk tandborste. Den främsta USP:en i deras produkt är dock batteritiden, som slår de flesta andra eltandborstarna på marknaden.

Finesmile tror så mycket på sin produkt att de erbjuder en 30 dagars nöjdkundgaranti som ger dig pengarna tillbaka om du inte är nöjd.

45 procent mindre än vanliga eltandborstar

Det första vi slås av med Finesmile IQ är förstås designen. Med sitt nätta metallskaft och avlånga borsthuvud liknar den en helt vanlig tandborste, även om den är långt ifrån just det. Den är lätt och behaglig att hålla i och kommer i tre färger: grå, rosa och silver. Finesmile har också kommit ut med en nyhet – IQ Color – där du kan välja mellan blå, grön, röd och guld.

Med tanke på att Finesmile IQ är 45 procent mindre än vanliga eltandborstar och bara väger 51 gram är den extra lätt att ta med sig överallt, särskilt eftersom du får med ett minst lika kompakt resefordal.

Finesmile IQ är betydligt nättare än en traditionell eltandborste.
Tandborsten levereras med ett kompakt resefodral.

Smalt tandborsthuvud och tre olika borstprogram

Finesmile IQ är en sonisk tandborste, vilket betyder att den rengör med hjälp av små mikrovibrationer. Med knappen på skaftet kan du växla mellan tre olika borstlägen: standard, whitening och djuprengöring. Standard passar bra för daglig rengöring medan whitening har extra höga vibrationer för att skrubba bort fläckar från kaffe och tobak. Djuprengöring är det kraftfullaste rengöringsprogrammet.

Borsthuvudet på Finesmile IQ är avlångt och utformat för att du lättare ska komma åt överallt i munnen. Borsten är relativt mjuk med tätt placerade borsthår, vilket gör den extra skonsam mot tandköttet och skön att borsta med även utan mikrovibrationer. Vi upplever dock att den fortfarande inte riktigt kommer åt lika bra som de eltandborstar med runda borsthuvuden som vi testat tidigare.

6 – 8 veckors batteritid på bara en laddning

Något som får FineSmile IQ att sticka ut i mängden är dess batteritid. På bara en laddning får du nämligen en batteritid på upp till 8 veckor. Det går att jämföra med exempelvis Oral-B iO Series 6, som har en batteritid på 40 minuter, vilket räcker i cirka 10 dagar om du borstar tänderna i fyra minuter om dagen.

Tack vare en batteritid på upp till 8 veckor behöver du inte ha med dig laddaren på långresan.

Något ostadig laddare

Själva laddningen tar cirka två timmar och sker i den medföljande IQ-laddaren. Den är liten och smidig, men det gör den också rätt instabil jämfört med en klassisk laddare till eltandborste. En lite bredare botten hade varit bra för att förbättra stabiliteten. Någon adapter till laddaren ingår inte, men det går bra att använda vilken USB-adapter som helst.

Något annat som vi läst att andra användare uppmärksammat när det gäller just laddaren är att det lätt kan bildas rost på den om man inte håller den torr. Detsamma gäller den lilla metallringen på eltandborstens botten.

Tandborstens batteritid är imponerande och den har en vacker design. Dock måste man vara försiktig så att den inte rostar vid botten (där det finns en metallring). Håll den torr. Jag gjorde tyvärr inte det, men jag kontaktade kundtjänsten och de erbjöd att skicka en ny. De anställda är verkligen hjälpsamma och trevliga, därav 5 stjärnor!
Kundrecension från Trustpilot

Finesmiles V34 Färgkorrigeringsserum

Bortsett från själva eltandborsten har vi även fått möjlighet att testa FineSmiles färgkorrigeringsserum V34. Det här är en behandling som inte penetrerar tänderna, utan som förebygger missfärgningar och fläckar på tänderna genom färgkorrigering.

Konceptet är detsamma som i silverschampo – det vill säga att lila kan eliminera gula undertoner eftersom färgerna är raka motsatser på färgskalan. Formulan har en djupt mörklila färg och appliceras direkt på tandborsten. Sedan borstar du tänderna som vanligt.

V34 går bra att använda dagligen, men har bäst effekt efter en tandblekning för att bibehålla effekten. Efter en längre tids användning upplever vi att tänderna faktiskt har fått en lite ljusare ton, även om skillnaden är långt ifrån häpnadsväckande. Det är dessutom en ganska dyr produkt, men har du fått dig missfärgningar på grund av exempelvis kaffe, snus eller rökning kan den ändå vara värd att testa.

Färgkorrigeringsserumet V34 kan hjälpa till att förebygga missfärgningar.

Vårt omdöme av Finesmile IQ

Det finns många saker vi och våra testpiloter tycker om med Finesmile IQ, där den nätta storleken, stilrena designen och långa batteritiden är bland de absolut främsta. Vi gillar också det snygga resefodralet och att tandborsten är så tyst.

När det gäller resultatet är vi inte lika positiva. Tänderna känns hyfsat rena efter varje borstning, däremot tycker vi inte att tandborsthuvudet kommer åt riktigt lika bra överallt i munnen som ett runt tandborsthuvud gör. Dessutom är Finesmile IQ inte lika kraftfull som andra eltandborstar vi testat från de största varumärkena, så för dig som har problem med plack eller hål är den inte optimal.

Tandborsten har en riktigt snygg design, men den rengör inte tänderna ordentligt, man får lust att borsta själv istället. Dessutom rostar den i botten, vilket verkar dumt när det är en tandborste.
Kundrecension från Trustpilot

Finesmile IQ kan däremot vara ett bra val för dig som inte har några större problem med tänderna, som föredrar ett avlångt tandborsthuvud och som vill ha ett mer kompakt alternativ att ta med på resan. Känner du att du vill testa Finesmile IQ för att se hur den fungerar på just dina tänder kan du utnyttja företagets nöjdhetsgaranti.

finesmile
Vi ger Finesmile IQ betyget av 10 möjliga.

Slutbetyg

Batteritid9,0
Design8,7
Användarvänlighet8,3
Ljudnivå8,2
Funktion7,1
Borstresultat6,9
Totalbetyg8,0

Vanliga frågor om Finesmile IQ

Hur lång batteritid har Finesmile IQ?

Batteriet i Finesmile IQ räcker i upp till 8 veckor, vilket är en bra bit över genomsnittet för eltandborstar.

Vad är en sonisk tandborste?

En sonisk eltandborste rengör tänderna med hjälp av små vibrationer istället för rotationer. Det innebär att du behöver röra tandborsten fram och tillbaka över tänderna, precis som med en manuell tandborste.

För vem passar Finesmile IQ?

Den här eltandborsten är ett bra val för dig som värdesätter en bra batteritid och som vill ha en så nätt eltandborste som möjligt. Den passar också dig som har känsligt tandkött eller tandställning, men är du i behov av mer kraftfull rengöring kan mer avancerade modeller från Philips eller Oral-B troligtvis vara mer lämpliga.

Vad kostar Finesmile IQ?

Priset för den här eltandborsten ligger på 1 099 kronor och frakten är gratis (över 599 kronor).

Hur lång är leveranstiden?

Oftast får du din beställning från Finesmile inom 2 – 5 arbetsdagar.