Test: Cosori Premium Airfryer

Senast uppdaterad : maj, 2022 av Marcello Rongione
cosori airfryer

Allt fler hushåll intresserar sig för airfryers, och med all rätt. Detta är trots allt en köksmaskin som kan spara både tid och energi. Dessutom tillagar en airfryer maten på ett betydligt mer hälsosamt sätt då den kräver mycket små mängder olja – ibland ingen alls.

En airfryer kan många gånger vara ett kostsamt inköp, men lyckligtvis finns flera bra alternativ i mellanprisklassen som ger dig lika bra resultat. Cosori Premium Airfryer är just en sådan modell.

Vi har fått möjlighet att testa Cosoris Premium Airfryer, och även om namnet tyder på att detta är en premiummodell ligger den ändå i en överkomlig prisklass. Nedan kan du läsa mer om varmluftsfritösen och vårt omdöme!

I vårt stora test av airfryers blev Cosori även utsedd till ”mest prisvärda valet”.

Prisvärd airfryer med hög funktionalitet

Cosori kanske inte är ett lika känt varumärke som exempelvis Philips, men det råder inga tvivel om att deras Premium Airfryer gett storföretaget rejäl konkurrens. Deras airfryer har dels vunnit bäst i test i flera oberoende jämförelser, men också fått många fina omdömen av användarna själva. Den har dessutom fått pris för sin design i Red Dot Design Awards 2019.

Det här är en högkvalitativ, men prisvärd varmluftsfritös som gör vad den ska och lite till. Här finns bland annat 11 olika inställningar för olika maträtter och livsmedel, bland annat fisk, kyckling och biff, men också grönsaker, bröd och desserter. Du behöver bara välja ett program och sedan låta Cosori sköta resten. Naturligtvis kan du även ställa in tid och temperatur manuellt.

Läcker design och stabil konstruktion

Låt oss börja med att titta närmare på airfryerns yttre egenskaper. Först och främst noterar vi att Cosoris Premium Airfryer är relativt lätt med sina 5,5 kg. Trots det står den stabilt på underlaget samtidigt som den är relativt lätt att flytta runt vid behov, exempelvis in och ur köksskåp.

Med måtten 32,3 x 30 x 30 cm är Cosori dessutom en ganska kompakt airfryer, vilket gör den extra passande för hushåll som har begränsat med utrymme i köket.

Designen är enkel och stilren med mjuka, rundade former. Utsidan är av plast, men ser ut som borstad metall, vilket får den att kännas lite lyxigare.

Maskinen kommer dessutom i tre olika färger – röd, vit och svart – vilket gör det enkelt att välja en modell som passar in i just ditt kök. En nackdel är dock att ytan verkar en aning repkänslig, så det gäller att vara försiktig vid hanteringen.

Vad gäller själva byggkvaliteten är den god, även om Cosoris maskin kan upplevas som lite plastigare och skramligare jämfört med vissa premiummodeller.

Kapacitet på 5,5 liter

Korgen i Cosori Premium Airfryer är rymlig och har en kapacitet på 5,5 liter. Enligt Cosori själva rymmer den 2,2 kg mat, vilket motsvarar mat för en normalstor familj på 2 – 5 personer.

Matbehållaren har ett ordentligt och greppvänligt handtag. Den går dessutom att dra ut helt och hållet från maskinen. Fördelen med detta är att du kan ta ut behållaren och ställa den bredvid skärbrädan om du till exempel lagar mat en bit ifrån din airfryer. Å andra sidan blir maskinen lite skramligare och det kan vara lite bökigt att sätta i behållaren tillbaka.

Utöver korgen får du även med ett praktiskt grillgaller och fem grillspett som du kan använda för att grilla exempelvis grönsaker. Du får också en receptbok med 100 recept – perfekt för dig som vill ha lite inspiration för vilka rätter du kan laga.

Busenkel att använda med stor display

På framsidan av airfryern finns en stor digital display med en kontrollpanel som du använder för att justera inställningarna. Via den kan du bland annat växla mellan olika tillagningslägen beroende på vad du lagar eller justera tid och temperatur manuellt. Du kan också aktivera Pre Heat- och Keep Warm-funktionen. Pre Heat värmer upp airfryern innan du lagar mat och Keep Warm håller maten varm till servering.

Displayen är ordentligt upplyst och vi förstår snabbt vad de olika knapparna gör, vilket ger maskinen några extra poäng vad gäller användarvänlighet. Den smarta Shake-funktionen indikerar dessutom när det är dags att vända maten så att den tillagas jämnt. Självklart får du även en notis när maten är klar.

Snabb tillagning med imponerande resultat

Cosoris varmluftsfritös är utrustad med en Quick Heat-teknik som gör att varm luft cirkulerar i en hög hastighet runt maten i 360 grader. Det är detta som ger maten en spröd yta med en mjuk och saftig insida. Dessutom tillagas maten 1,5 gånger snabbare än i en vanlig ugn. För exempelvis en barnfamilj kan detta göra en stor skillnad i vardagen, inte minst med tanke på hur enkelt det dessutom är att laga mat i airfryern.

I vårt test testade vi bland annat att laga kycklingklubbor med det färdiga tillagningsprogrammet för kyckling och resultatet blev minst sagt imponerande. Kycklingen fick en frasig yta och en riktigt saftig insida, trots att vi knappt använde någon olja.

Även våra pommes frites blev utmärkta, faktiskt mycket bättre än på många restauranger vi besökt. Och inte heller här använde vi mer än någon dryg matsked, vilket räckte gott och väl till flera portioner. Många maträtter kräver dock ingen olja över huvud taget.

Airfryern skötte hela jobbet, det enda vi behövde göra är att vända på maten en gång. Även värmehållningsfunktionen håller vad den lovar. Det som däremot kan vara bra är att hålla utkik lite extra om du till exempel lagar grönsakschips, då olika grönsaker innehåller olika mängder vatten. Ibland går tillagningen betydligt snabbare än vad man tror.

Smidig rengöring i maskin

Ytterligare en funktion som många småbarnsfamiljer garanterat kommer att uppskatta är den smidiga rengöringen. Korgen går nämligen utmärkt att diska i maskin. Den är dock minst lika smidig att diska för hand om du saknar diskmaskin, då den är behandlad med en nonstick-beläggning. Risken att mat och fett ska fastna är med andra ord mycket liten redan från början.

Den enda nackdelen vi ser vad gäller rengöringen är att hela det främre partiet på behållaren följer med när du lyfter ur korgen, vilket kan bli lite klumpigt.

Vårt omdöme av Cosori Premium Airfryer

Vi är överlag mycket imponerade av Cosori Premium Airfryer. Trots att den är betydligt billigare än flera premiummodeller från exempelvis Philips överträffar den förväntningarna på flera punkter.

Det vi gillar allra mest är hur enkel maskinen är att använda, mycket tack vare den stora och tydliga displayen. Vi uppskattar också att det finns så många olika tillagningsprogram att välja mellan, betydligt fler jämfört med Philips Airfryer XXL. Dessutom kan du välja mellan olika färger på arifryern, vilket inte alltid är möjligt.

Något som däremot kunde varit lite bättre är storleken på korgen. Även om den rymmer 5,5 liter, vilket är tillräckligt för en normalstor familj, är den betydligt mindre än vissa modeller i premiumklassen. Men det är förstås inte särskilt förvånande med tanke på att Cosoris prislapp är betydligt lägre.

Är du ute efter en effektiv, funktionell och lättanvänd airfryer i medelprisklassen kan vi varmt rekommendera Cosori. Än så länge har den inte gjort oss besviken och vi är säkra på att den kommer att bli en trogen kompanjon i ditt kök.

Vårt betyg

Design5/5
Byggkvalitet3.5/5
Vikt och storlek5/5
Användarvänlighet5/5
Rengöring4/5
Display5/5
Ljud4/5
Slutbetyg4,5/5

Liknande artiklar

finesmile test
november 25, 2022

Test: FineSmile IQ eltandborste

av Marcello Rongione
welify tens apparat
november 24, 2022

Test: Welify TENS-apparater

av Alexandra Eriksson
Cosori Dual Blaze Airfryer
november 17, 2022

Test: Cosori Dual Blaze Airfryer

av Marcello Rongione

0 Kommentarer:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.