Sidan innehåller affiliatelänkar som ger oss en provision när du gör ett köp. De hjälper oss att hålla sidan levande, men påverkar inte priset du betalar eller resultatet av vår analys. Vår prioritet är att ge dig pålitlig och transparent information.

Fördelar

  • Minimalistisk form och design.
  • Få funktioner gör den lätt att använda.
  • Filtrerar vatten och maler bönor.

Nackdelar

  • Har varken inbyggd mjölkskummare eller ångstav.
  • Kan inte tillreda två koppar samtidigt.

Specifikationer

Typ: Helautomatisk kaffemaskin
Vikt: 8,4 kg
Mått: 27,1 x 32,3 x 44,5 cm
Tryck: 15 bar
Vattenbehållare: 1,1 l
Funktioner: Automatisk malning av kaffebönor, Vattenfiltrering, Tre olika nivåer av arom, One-touch-funktion, Wifi-anslutning (tillbehör krävs)
Färgalternativ: Vit, Svart

Jura är synonymt med snygg design, högkvalitativa materialval och välsmakande kaffe. Jura ENA 4 stämmer in på allt det här, men riktar sig till vanliga konsumenter i första hand, snarare än arbetsplatser eller kaffeentusiaster som är villiga att betala en månadslön för en kaffemaskin. Missförstå oss inte – det mesta med Jura 4 andas hög kvalitet och priset är inte precis vad vi skulle kalla lågt. Men faktum kvarstår att det här just nu är en av Juras billigare kaffemaskiner.

Jura ENA 4
Jura ENA 4 är en kompakt kaffemaskin.

Minimalistisk design

När vi öppnar lådan som Jura ENA 4 levereras i möts vi av en kompakt och stilren maskin. Den minimalistiska utformningen är riktigt tilltalande rent estetiskt, även om den också leder till kompromisser som alla användare inte lär vara helt bekväma med.

Först det första gör den lilla storleken att vattenbehållaren bara rymmer en dryg liter, och för det andra har Jura rationaliserat bort möjligheten att skumma mjölk. Även om vi inte förväntar oss att alla helautomatiska kaffemaskiner i den här prisklassen ska ha en integrerad mjölkskummare hade det inte skadat med en ångstav för att själva kunna skumma mjölk till morgoncappuccinon. Detta hittar man ofta även på billigare kaffemaskiner, som DeLonghi Magnifica S ECAM 21.117. Här kan vi bara anta att Jura har valt bort det för att göra maskinen så minimalistisk som möjligt.

Ingen touchskärm

På framsidan av maskinen finns det fyra knappar och en skärm. Det är med knapparna som du väljer vilken typ av kaffe du vill tillreda och gör justeringar såsom malningsgrad och dosering. Skärmen visar bara ikoner och är alltså ingen touchskärm, som du hittar på några av Juras dyrare maskiner. Minimalistiskt och enkelt även här alltså.

Espresso och lungo – det är allt

Den minimalistiska filosofin fortsätter när det kommer till vad den här kaffemaskinen egentligen kan göra. Det här är en maskin som gör espresso och lungo. Punkt. Den här något enkelspåriga filosofin är i någon mån kaffemaskinens akilleshäl, men också det som gör den enkel att använda.

En minut för att brygga en espresso

Innan vi tillreder vår första espresso fyller vi på vattentanken och behållaren med hela bönor. Maskinen värmer upp relativt snabbt och är sedan redo att helt automatiskt fixa en kopp kaffe. För att få en enkel espresso trycker vi på en knapp och sedan sköter maskinen resten. Från uppvärmning till malning av bönor tar det Jura 4 omkring en minut att brygga en enkel espresso.

Jura ENA 4
En espresso tar drygt en minut att brygga i Jura ENA 4.

När vi laborerar med inställningarna (det finns tre aromstyrkor att välja mellan) lyckas vi få till en tätare och starkare espresso. Du som föredrar en extra kick har möjligheten att få dina behov tillgodosedda av den här maskinen.

Jura ENA 4 har inbyggd vattenfiltrering och det egenutvecklade malverket Aroma G3 som sägs bevara mer arom än konventionella kaffekvarnar för hemmabruk. Det är nog med andra ord ingen slump att vi upplever espresson som ovanligt fyllig och välbalanserad för en maskin av den här typen.

Låg ljudnivå

Ljudnivån på kaffemaskiner är en aspekt som ofta hamnar i skymundan bland andra funktioner. Du som någon gång ägt en espressomaskin som väsnas vet dock att ljudnivån faktiskt är en viktig specifikation att ha koll på. Jura ENA 4 har en relativt låg ljudnivå både när den mal bönor och brygger kaffet – något som inte självklart bland helautomatiska kaffemaskiner. Den låter inte mer än att vi kan prata i normal samtalsnivå.

Aroma G3-malverket maler hela kaffebönor effektivt – och relativt tyst.

Säger till när det är dags att tömma droppbrickan

Det är enkelt att fixa en espresso med den här maskinen och justeringsmöjligheterna är få. Den lilla arbetsinsatsen som krävs av oss är alltså att se till att bönbehållaren och vattentanken är påfyllda, och att tömma droppbrickan någon gång ibland. En symbol på kaffemaskinens skärm lyser upp när det är dags att göra detta, så det är inget vi behöver hålla koll på själva.

Jura 4 har även ett avkalkningsprogram och maskinen säger till när det är dags att köra ett sådant. Det enklaste är att använda Juras egna avkalkningstabletter som löses upp i vatten och köra i gång det automatiska programmet.

Wifi-anslutning får köpas till

På baksidan av maskinen finns plats för att plugga in en så kallad Wi-Fi Connect. Detta är ett tillbehör som ger din kaffemaskin internetanslutning, så att du kan kontrollera den med en app. Här kan man förstås tycka att det är snålt av Jura att inte inkludera en sådan funktion som standard, men vi har inga problem med det. Vi ser själva ingen nytta med att styra kaffemaskinen från telefonen när det är så lätt att bara trycka på en knapp på maskinen. Du som ser nyttan av wifi-anslutning kan köpa tillbehöret för omkring 400 kronor.

Vårt omdöme av Jura ENA 4

Vi vet sedan innan att Jura inte är en tillverkare som kompromissar med materialvalen. Det förklarar delvis också varför den här maskinen kostar några tusenlappar mer än budgetalternativen. Det här känns som urtypen av en kaffemaskin som håller år efter år, och med fokuset på att bara göra kaffe finns det också färre delar som kan gå sönder. Jura 4 är antagligen ett prisvärt val i längden, även om kostnaden här och nu nog får vissa att höja på ögonbrynen.

Vem är då Jura ENA 4 till för? Först och främst den som vill kunna göra en välsmakande espresso hemma, utan att kompromissa med kvaliteten. Den minimalistiska designen gör den dessutom till ett bra val för dig som börjar få ont om plats på köksbänken. Det mindre formatet gör dock att den passar bäst för singelhushåll eller par, då man annars behöver fylla på vattentanken oftare än vad som är bekvämt.

Espressoälskare som lockas av det enkla, fokuserade och kvalitativa som den här maskinen förkroppsligar kommer att gilla Jura ENA 4, men den som vill ha lite mer funktioner och frihet bör överväga någon av de lite mer funktionsrika kaffemaskinerna.

Jura ENA 4
Jura ENA 4 får betyget 9,0 av 10 möjliga av oss.

Slutbetyg

Användarvänlighet9,0
Ljudnivå9,2
Kvalitet på kaffet9,4
Rengöringsprocess8,9
Design8,9
Prisvärdhet8,8
Totalbetyg9,0

Vanliga frågor

Vad kan Jura Ena 4 göra?

Jura ENA 4 är en maskin som fokuserar på espresso (enkel eller dubbel) och kaffe av typen lungo.

Kan jag göra cappuccino med Jura ENA 4?

Grunden i en cappuccino är espresso, som du kan tillreda med Jura ENA 4. Du kan dock inte skumma mjölk med maskinen, så du behöver en separat mjölkskummare för att färdigställa din cappuccino.

Hur mycket buller för Jura ENA 4?

Jura ENA 4 är en relativt tyst maskin. Den för lite väsen när den maler kaffebönor, men Aroma G3-kvarnen som används är tystare än många andra.

Kan jag använda malet kaffe i Jura ENA 4?

Ja, det finns ett separat fack där du kan hälla färdigmalet kaffe i Jura ENA 4, om du inte vill använda hela bönor.

Hur är enkelt är det att använda Jura ENA 4?

Jura ENA 4 är lätt att använda eftersom den erbjuder få valmöjligheter och inställningar samt maler bönor och brygger kaffe automatiskt. Den säger också till när det är dags att avkalka – även det en process som sker mer eller mindre helt automatiskt.