Sidan innehåller affiliatelänkar som ger oss en provision när du gör ett köp. De hjälper oss att hålla sidan levande, men påverkar inte priset du betalar eller resultatet av vår analys. Vår prioritet är att ge dig pålitlig och transparent information.

Fördelar

  • Automatisk från malning till kopp.
  • Funkar även med färdigmalet kaffe.
  • Prisvärd.
  • Stora justeringsmöjligheter.
  • Lätt att underhålla.

Nackdelar

  • Skummar inte mjölk automatiskt.
  • Kräver en del justering för att resultatet ska bli tillfredställande.

Specifikationer

Typ: Helautomatisk kaffemaskin
Vikt: 9 kg
Mått: 43 x 23,8 x 35,1 cm
Tryck: 15 bar
Funktioner: Automatisk malning av kaffebönor, Automatisk avstängning och rengöring, Ångrör
Färg: Vit, Svart, Rostfri/krom, Silver

Många av oss gillar tanken på att snabbt kunna tillreda en espresso eller cappuccino som håller samma klass som på café, men få tycker att det är värt att tömma sparkontot för att köpa en professionell maskin. En bra kompromiss är en helautomatisk kaffemaskin i prisklassen omkring 3 000 – 4000 kronor, där DeLonghi Magnifica S ECAM 21.117B befinner sig. Med några knapptryck får vi färskmalet kaffe, möjlighet att kalibrera malningsgraden och en ångstav för att skumma mjölk.

DeLonghi Magnifica S ECAM 21.117B
DeLonghi Magnifica S ECAM 21.117B är en helautomatisk kaffemaskin med ångstav och en del kalibreringsmöjligheter.

Design som smälter in

Kaffemaskinens design och utseende spelar roll. Medan vissa köksapparater ändå kommer att tillbringa merparten av tiden instängda bakom ett par köksluckor står kaffemaskinen framme jämt – därför får den helst varken sticka ut för mycket eller ta upp för mycket plats. DeLonghi Magnifica S ECAM lyckas bocka av båda de här punkterna. De fyra färgalternativen som finns tillgängliga skvallrar om att DeLonghi är hängivna anhängare av filosofin att en kaffemaskin ska smälta in snarare än att synas. Dessutom är den slimmad och tar således inte upp för mycket av köksbänkens yta. DeLonghis modeller är de som tar upp minst plats och väger minst av de vi har jämfört i vårt test av kaffemaskiner.

Knappar i stället för touchskärm

Maskinens framsida pryds av sex fyrkantiga knappar och i mitten en stor ratt för att välja hur fint bönorna ska malas. Här är det alltså inte snack om någon tjusig touchskärm med illustrationer av de olika kaffetyperna vi kan tillreda.

Det mesta underhållet sköts automatiskt

En helautomatisk kaffemaskin innebär just att i princip allt sköts automatiskt. På DeLonghi Magnifica S ECAM betyder det inte bara att den maler bönor och brygger kaffet automatiskt, utan också sköter rengöringen själv. Det enda man behöver göra är att tömma spillbrickan och behållaren för kaffesump (maskinen lyser när det är dags) och avkalka någon gång ibland.

Maskinen varnar när det är avkalkningsdags

Avkalkningsprocessen kräver dessutom inte heller särskilt mycket ansträngning. Efter att maskinen varnat att det är dags för avkalkning häller vi i lite avkalkningsmedel i tanken, fyller på med vatten och trycker på en knapp. Sedan sköter maskinen resten. När vi slår på maskinen sköljs den igenom med vatten, och processen upprepas när vi stänger av.

DeLonghi Magnifica S ECAM 21.117B
Så här ser knapparna och kontrollvredet ut på maskinen.

En hel del kalibreringsmöjligheter

DeLonghi Magnifica S ECAM låter användaren själv experimentera med malningsgrad, vattenmängd och bryggningstemperatur. Genom att göra detta går det alltså att själv till stor del påverka slutresultatet på kaffet om man inte gillar standardinställningarna.

Möjligt att även använda färdigmalet kaffe

Vi föredrar att använda hela kaffebönor, då maskinen ändå mal dem automatiskt och smaken på kaffet blir bättre. Dock finns möjligheten att även använda färdigmalet kaffe.

DeLonghi Magnifica S ECAM 21.117B
DeLonghi Magnifica S ECAM 21.117B kan mala hela bönor.

Skumma mjölk med den inbyggda ångstaven

Automatisk mjölkskumning är en av de funktioner som många helautomatiska erbjuder, men som DeLonghi har valt bort i den här maskinen. Dock finns en inbyggd ångstav som kan användas för att skumma mjölk i en separat kanna. Du som vill att maskinen ska lösa den här biten utan din inblandning bör dock fundera på en modell som har en integrerad mjölkskummare.

Vårt omdöme av DeLonghi Magnifica S ECAM 21.117B

DeLonghi Magnifica S ECAM 21.117B är en kaffemaskin i budgetklassen, men det märks inte nödvändigtvis på kaffet – åtminstone inte efter att lite experimenterande med malningsgrad och bryggtemperatur. Just möjligheten att till stor del få styra över saker som påverkar slutresultatet är inte helt självklart – många helautomatiska kaffemaskiner tar över lite för mycket. Den här maskinen tar mest över det som många ändå helst slipper göra manuellt, som att mala bönor och hålla maskinen avkalkad.

Du som helst bara väljer din favoritdryck på en touchdisplay och inte gillar att skumma mjölk själv bör överväga att välja en annan maskin, men då får du också räkna med att betala betydligt mycket mer än så här.

DeLonghi Magnifica S ECAM 21.117B omdöme
DeLonghi Magnifica S ECAM 21.117B får betyget 8,0 av 10 möjliga av oss.

Slutbetyg

Prisvärdhet7,9
Design7,0
Kvalitet på kaffet8,0
Användarvänlighet8,4
Rengöringsprocess8,5
Totalbetyg8,0

Vanliga frågor

Måste jag använda hela bönor i DeLonghi Magnifica S ECAM 21.117B?

Du kan använda hela eller malda bönor i maskinen. Använder du hela bönor maler maskinen dem automatisk innan den brygger kaffet.

Hur många koppar kan DeLonghi Magnifica S ECAM 21.117B brygga samtidigt?

Du kan brygga en eller två koppar samtidigt med DeLonghi Magnifica S ECAM 21.117.

Kan DeLonghi Magnifica S ECAM 21.117B skumma mjölk?

Maskinen har ingen integrerad mjölkskummare, så du får skumma mjölken till din cappuccino manuellt. Det kan du göra med den inbyggda ångstaven.

Hur ofta behöver jag avkalka DeLonghi Magnifica S ECAM 21.117?

I Sverige har de allra flesta hushåll mjukt vatten vilket betyder att avkalkning av kaffemaskinen inte är nödvändigt särskilt ofta. DeLonghi Magnifica S ECAM 21.117B kommer att lysa automatiskt efter en tids användning för att indikera att det är dags för avkalkning. Du kan själv bedöma om du vill avkalka då, men vi rekommenderar att du gör det för att säkerställa att maskinen håller längre och att kaffet fortsätter att smaka lika gott.