Sidan innehåller affiliatelänkar som ger oss en provision när du gör ett köp. De hjälper oss att hålla sidan levande, men påverkar inte priset du betalar eller resultatet av vår analys. Vår prioritet är att ge dig pålitlig och transparent information.

Fördelar

  • Passar nyfödda upp till 100 kg.
  • Fem olika sittpositioner.
  • Hållbar och miljövänlig.
  • Snygg och stabil design.

Nackdelar

  • Förhållandevis dyr.
  • Inte hopfällbar.

Specifikationer

Maxvikt: 100 kg
Material: Bioplast, FSC-certifierat trä
Stolens vikt: 5,3 kg
Storlek: 57,3 x 59 x 76,4 cm
Hopfällbar: Nej
Färger: Vit/trä, grå/trä, vit, blå, svart

Bugaboo Giraffe lanserades under 2023 och är en funktionell barnstol med skandinavisk design som kan växa tillsammans med ditt barn. Med Allt-i-ett-paketet får du med tillbehör som gör att den går använda från dag ett och fram tills att barnet kan sitta på en vanlig stol.

Vi har låtit våra testpiloter testa Giraffe Allt-i-ett-paket. Läs vidare för att lära dig mer om stolen och ta del av vårt omdöme!

Bild på Bugaboo Giraffe
Bugaboo Giraffe kan vara den enda barnstolen du behöver köpa.

Stabil konstruktion och klimatsmart

Giraffe är Bugaboos första barnstol och likt övriga produkter i företagets sortiment håller den hög kvalitet. Den robusta konstruktionen är byggd för att hålla, även om vissa föräldrar uppmärksammat att det lätt kan bli märken på stolsbenen. Själva ramen är tillverkad av FSC-certifierat bokträ och detaljerna är av biobaserad plast, vilket ger lägre utsläpp jämfört med konventionell plast.

Bild på Bugaboo Giraffes design
Giraffe har en lekfull design och en robust konstruktion i trä som är byggd för att hålla i generationer.

En sak vi uppmärksammar är att utrymmet mellan stolsbenen är större baktill jämfört med framtill. Benen är dessutom vinklade på ett sätt som ger stolen bred och stabil bas, något som gör det i princip omöjligt för rastlösa barn att sitta och gunga (vilket ökar risken för olyckor).

Stabilare än Stokke Tripp Trapp

Stokkes Tripp Trapp-stol är enligt oss en av få stolar som kan mäta sig med Giraffe, både vad gäller design och funktion. Tripp Trapp har dock en smalare, fyrkantig bas som inte erbjuder samma stabilitet och som gör att barnet kan vicka på stolen. En av våra testpiloter som testat flera barnstolar tidigare, inklusive Stokkes Tripp Trapp-stol, menar att Giraffe faktiskt är den enda stolen som deras barn sitter helt stilla på.

Sittkombinationer för barn i alla åldrar

Med Giraffes Allt-i-ett-paket får du en barnstol som är utformad för att följa med barnet från födseln och en bra bit förbi förskoleåldern. Normalt sett kan barnstolar börja användas från cirka 6 månaders ålder när barnets ryggmuskulatur är tillräckligt utvecklad. Men Bugaboo Giraffe kan använda samma dag som du kommer hem från BB med din nyfödda bebis. Här får du nämligen med ett ergonomiskt utformat babyskydd med en vadderad sits och fempunktssele.

Klarar en vikt på upp till 9 kg

Babyskyddet klarar en vikt på upp till 9 kg och klickas enkelt fast på stolsramen. I vanlig ordning är Bugaboo väldigt pedagogiska när det kommer till installation och därför har de försett fästet med en indikator som visar grönt om installationen är korrekt. Du får också med en gungram som du kan klicka fast babyskyddet, vilket förvandlar det till en babygunga.

Byt till babysetet efter babyskyddet

När barnet vuxit ur babyskyddet kan du byta till babysetet, som du också klickar fast direkt på sätet och ryggstödet. Även här finns en vadderad, avtagbar sele som gör att barnet sitter säkert i stolen, även om vi läst att en del föräldrar tycker att axelremmarna är lite för stora för mindre barn. I övrigt kan du fästa ett vadderat ryggstöd för extra komfort och en bricka när det börjar bli dags för barnet att börja äta mat själv.

Bilder på babyset med sele och matbricka
Babysetet är anpassningsbart med avtagbara vaddering, sele och bricka.

Justerbart säte och fotstöd – växer tillsammans med barnet

När barnet inte längre behöver sitta i babysetet går det bra att använda stolen precis som den är, utan några extra tillbehör. I takt med att barnet växer kan du enkelt justera både säte och fotstöd i olika lägen.

Bild som visar hur man justerar sätet på Bugaboo Giraffe
Sätet kan du justera i fem olika lägen genom att hålla in knapparna på undersidan och dra sätet fram eller tillbaka.
Bild som visar hur man justerar fotstödet på Bugaboo Giraffe
Även fotstödet går att anpassa på höjden efter barnet storlek.

Som mest klarar Giraffe en belastning på upp till på 100 kg, vilket innebär att stolen håller även för vuxna. Sätet är däremot inte riktigt lika brett som exempelvis Stokke Tripp Trapp (som för övrigt också klarar 36 kg mer än Giraffe) och därmed kanske inte riktigt lika bekvämt.

Tål disk- och tvättmaskin

Giraffe är i övrigt mycket enkel att hålla ren – fläckar och smuts på ramen torkar vi enkelt bort med en fuktig trasa och den avtagbara brickan kan du faktiskt slänga in i diskmaskinen. Alla tygdelar går att ta av och tvätta i maskin, och tyget på babyskyddet är dessutom vattenresistent, vilket gör att det inte blir fläckar lika lätt.

Vårt omdöme av Bugaboo Giraffe

Efter att ha testat Giraffe en längre tid kan vi inte annat än konstatera att det här är en riktig fullträff från Bugaboos sida i våra ögon. I allt ifrån design och byggkvalitet till funktionalitet märks det att den här barnstolen är utformad för att möta behoven både hos barn och föräldrar.

Designen, stabiliteten och mångsidigheten är det vi och våra testpiloter uppskattar mest med den här barnstolen. Att klicka dit de olika tillbehören är hur enkelt som helst, så även att justera sätet och fotstödet. Vi uppskattar också att det finns indikatorer på babyskyddet som gör att installationen känns extra trygg.

Bild på Bugaboo Giraffe med vårt slutbetyg efter testet
Vårt omdöme av Bugaboo Giraffe

Prislappen drar ner vårt betyg en aning – bara stolen kostar cirka 2 500 kronor. Vill du ha hela paketet med samtliga tillbehör får du vara beredd att spendera en bit över 6 000 kronor (vilket är en dryg tusenlapp dyrare än Stokkes maxade paket för stolen Tripp Trapp).

I övrigt hade det varit trevligt om själva stolsramen hade varit hopfällbar så den blir enklare att stuva undan, men det skulle å andra sidan påverka stabiliteten. Vissa föräldrar menar också att axelremmarna i babysetet är lite för stora för mindre bebisar, så det kan vara värt att ha i åtanke.

ⓘ Jämför gärna Bugaboo Giraffe med andra populära modeller i vårt stora test av barnstolar

Slutbetyg

Design9,0
Justerbarhet9,2
Stabilitet9,1
Säkerhet8,7
Prisvärdhet7,1
Slutbetyg8,6

Vanliga frågor och svar

Hur hög vikt klarar Bugaboo Giraffe?

Giraffe är utformad för att klara en vikt upp till 100 kg, så att den kan användas långt upp i åldrarna – även av vuxna.

Vilka material är Bugaboo Giraffe tillverkad av?

Själva stolen är tillverkad av europeiskt, FSC-certifierat bokträ medan alla plastdetaljerna är av biobaserad plast.

Vad kostar Bugaboo Giraffe?

Giraffe är en dyr barnstol – bara stolen kostar 2 500 kronor. Ska du ha samtliga tillbehör (Allt-i-ett-paketet) hamnar prislappen på över 6 000 kronor, men å andra sidan får du en barnstol som kan användas från dag ett och upp emot tonåren.

Från vilken ålder kan man börja använda Bugaboo Giraffe?

Det beror på vilka tillbehör du väljer att köpa till. Köper du babyskyddet kan du börja använda stolen redan när din bebis kommer hem från BB. Väljer du bara babysetet kan det normalt sett användas från cirka 6 månader, när barnets ryggmuskler är tillräckligt utvecklade. Bara stolen, utan tillbehör, kan användas när barnet kan sitta själv utan att behöva vara fastspänd.

Bugaboo Giraffe vs Stokke Tripp Trapp – vad är de främsta skillnaderna?

Den främsta skillnaden mellan dessa två barnstolar är designen, främst att Giraffe har en stabilare bas som gör att barnet inte kan vicka på stolen lika lätt.