Sidan innehåller affiliatelänkar som ger oss en provision när du gör ett köp. De hjälper oss att hålla sidan levande, men påverkar inte priset du betalar eller resultatet av vår analys. Vår prioritet är att ge dig pålitlig och transparent information.

Fördelar

  • Har stöd för videosamtal.
  • Många funktioner som är roliga för barnet att utforska.
  • Utmärkt samtalskvalitet och stor pekskärm.
  • Stöd för fler appar än de som redan är förprogrammerade.

Nackdelar

  • GPS-funktionen behöver uppgraderas.
  • Ganska stor och klumpig.
  • Lite plastig med hårda knappar.

Specifikationer

Vikt: 55 g
Mått: 4,4 x 5 x 1,7 cm
Skärm: 1,4” (240 x 240 px)
Batteri: 680 mAh
Maximal batteritid: ca 24 h
Kamera: 0,3 MP
Vattentålig: IP67
Nät: 2G, 3G, 4G

Svenska Safekid har blivit ett populärt alternativ när det kommer till GPS-klockor för barn, men också för vuxna. Vi och våra testpiloter har fått möjlighet att testa deras modell Nova, en prisvärd GPS-klocka med många roliga funktioner som uppskattas av både barn och föräldrar.

Klockan fungerar precis som en vanlig mobiltelefon, fast med vissa viktiga skillnader. Du som förälder kan till exempel bestämma vilka kontakter barnet ska ha tillgång till och i Safekids app kan du se var barnet befinner sig. Läs vidare för att ta del av vårt omdöme av Safekid Nova!

Safekid Nova är en funktionell GPS-klocka med många intressanta funktioner.

Klassisk design med utbytbart band

Rent utseendemässigt liknar Safekid Nova de flesta GPS-klockor av denna typ med sin fyrkantiga design. Just den här modellen är dock extra stor eftersom själva klockuret klickas in i armbandet. Det har sina fördelar eftersom du får en större pekskärm och inte behöver köpa en helt ny klocka för att byta utseendet, men samtidigt bidrar det som sagt till att klockan blir ganska stor.

Barnen själva verkar dock inte bry sig om att Nova är lite klumpig på handleden – inte ens en 4-åring där klockans storlek blir extra märkbar. Armbandet är dessutom mycket följsamt och erbjuder många valmöjligheter för att passa olika stora handleder.

Dessvärre är det inte möjligt att välja färg på armbandet när du köper Safekid Nova, utan du får alltid den svarta modellen. Vill du byta färg kan du köpa till armband separat, men färgvalen är begränsade till rosa eller blå.

Safekid Nova klocka på handled
Safekid Nova är en av de största GPS-klockorna vi testat, vilket beror på att klockan klickas in i armbandet.

GPS-funktionen kunde varit bättre

Den viktigaste funktionen i en GPS-klocka är förstås att se var barnet befinner sig. I Nova fungerar det här i regel bra, men appen laggar lite och är inte alltid 100 procent exakt, framför allt inte om barnet befinner sig inomhus eller i skogen där signalen är dålig. Det gäller dock de flesta GPS-klockor, inte bara denna från Safekid. Flera av våra testpiloter upplever dock positioneringen som betydligt bättre i Xploras och Cmees GPS-klockor jämfört med Safekids.

Tidigare använde Safekid sig enbart av tredjeparts-apparna SeTracker och Wonlex, men nyligen lanserade de sin alldeles egna app Safekid Sverige. Det här ska inte vara någon tredjeparts-app, men servrarna ligger fortfarande i Tyskland och inte i Sverige.

I Safekids app kan du se barnets position på en karta där du dessutom kan välja mellan olika vyer. I normalt läge uppdateras den aktuella positionen automatiskt var tionde minut, men det är också möjligt att hämta positionen manuellt, eller varje timme om klockan är i strömsparläge.

kartor på safekids app
I Safekids app kan du enkelt se var barnet befinner sig.

Precis som med andra klockor kan du med Nova ställa in trygga zoner i appen och få en notis om barnet skulle lämna området. Ett återkommande problem när det gäller denna funktion är dock att de minsta zonerna oftast är alldeles för stora för vissa barn som exempelvis bor i lägenhet och att notisen inte kommer direkt.

En trygghetsfunktion som är ganska unik för just Nova-klockan är att du kan aktivera avlyssning via Sound Guardian för att höra vad som försiggår där barnet befinner sig. Den här funktionen har dock visat sig vara lite kontroversiell bland våra testpiloter. Vissa föräldrar tycker den är bra för att se vad som pågår i barnets omgivning utan att behöva ringa upp, medan andra upplever den som obehaglig och tycker att den inkräktar på barnets privatliv.

Ladda ner extra appar och stöd för videosamtal

Något Safekid Nova är ganska ensam om är möjligheten att ladda ner fler appar utöver de som redan är förinstallerade. Du kan till exempel ladda ner en kalender, kalkylator, Google Translate och Flashcards med enklare engelska ord. Det är till och med möjligt att ladda ner WhatsApp direkt i klockan, men appen fungerar inte om den inte är installerad även på föräldraenheten.

Något annat som får Safekid Nova att sticka ut är dess stöd för videosamtal. Det här är en funktion som uppskattas av både barn och föräldrar, men som faktiskt saknas i många av konkurrenternas GPS-klockor. Kamerakvaliteten är bra och våra testpiloter uppger att de ser varandra bra under ett pågående samtal.

testar kameran för safekid nova
Stödet för videosamtal i Nova uppskattas av både barn och föräldrar.

Förutom videosamtal är det förstås möjligt att ringa och ta emot samtal precis som vanligt. Samtalskvaliteten är dessutom utmärkt – den inbyggda högtalaren och mikrofonen gör att ljudet i det närmaste är kristallklart från båda hållen. Det är också möjligt att skicka och ta emot meddelanden, dock har klockans tangentbord inte stöd för ÅÄÖ i dagsläget.

Vad gäller klockans kontakter kan du som förälder själv ställa in vilka nummer som klockan ska ha tillgång till och tvärtom. Och tack vare telefonboken med bilder på kontaktpersonerna blir det enklare för yngre barn att förstå vem som ringer eller vem de ska ringa upp.

Tappar lite i byggkvalitet och batteritid

En punkt där Safekid Nova tappar lite poäng är byggkvaliteten. Flera av våra testpiloter menar att knapparna är hårda och att klockan känns lite plastig jämfört med andra GPS klockor. Efter bara några veckors användning sprack dessutom skärmen på en av klockorna på två ställen. Och eftersom det inte ingår något skärmskydd kan det vara bra att köpa till det direkt om du vill skydda skärmen.

safekid nova
Skärmen på en av klockorna vi testade sprack på två ställen.

Inte heller batteritiden är den bästa, då klockans batteri håller i ungefär ett dygn. Batteriet verkar dock inte påverkas allt för mycket av kyla under en skidsemester, vilket är positivt.

Vad gäller laddning är det viktigt att du inte laddar klockan för länge eftersom det kan skada batteriet. Därför rekommenderar Safekid att du köper till Budis USB-laddare som automatiskt slår av strömmen efter 1 – 5 timmar. Den ingår alltså inte i köpet, utan är något du får köpa till separat. Laddningskabel får du dock förstås med.

Vårt omdöme av Safekid Nova

Safekid Nova är en GPS-klocka som erbjuder liknande funktionalitet som dyrare modeller, trots att prislappen är lägre. Våra testpiloter gillar framför allt stödet för videosamtal, den goda samtalskvaliteten och den stora pekskärmen. De tycker också att grafiken är snygg, även om den kanske inte riktigt är i klass med exempelvis Xploras GPS-klockor där färgåtergivningen är snäppet vassare.

jämför skärmar för tre olika gps klockor för barn
Grafiken i Safekid Nova (höger) är bra, men Xploras klockor X5 Play (vänster) och XGO3 (mitten) är lite vassare.

Byggkvaliteten är kanske inte den bästa och batteritiden kunde varit bättre, så även GPS-funktionen. Flera av våra testpiloter uppger att klockan visat fel position vid åtminstone ett par tillfällen. De menar också att den minsta trygghetszonen fortfarande aningen för stor – vi hade gärna sett att den var på 100 meter som minst.

Överlag är Safekid Nova dock ett bra alternativ till andra GPS-klockor som ger dig mycket funktioner för pengarna. Enligt oss är den dock mest lämplig för lite äldre barn som faktiskt kan ha nytta av klockans funktionalitet. Även för dig som vill kunna ringa videosamtal är Nova ett klockrent val.

Slutbetyg

Design och passform7,5
Storlek och vikt6,7
App och datalagring6,5
GPS-funktion7,0
Kamera7,8
Extrafunktioner8,9
Skärm och upplösning7,4
Batteritid6,9
Slutbetyg7,3

Vanliga frågor om Safekid Nova

Gäller garantin om Safekid Nova utsätts för vatten?

Nej, vid vattenskador gäller inte garantin. Därför ska GPS-klockan inte bäras vid bad, duschning eller simning. Den är dock IP67-klassificerad för att klara enklare vattenlekar och regn.

Måste jag ha ett SIM-kort i Safekid Nova?

Ja, SIM-kortet behövs för att klockan ska kunna kommunicera med appen.

Vad kostar Safekids abonnemang?

Safekids eget abonnemang via Verbal kostar 99 kr/mån och innehåller fria samtal och SMS samt 1 GB surf. Första månaden är dock kostnadsfri.

Har abonnemanget uppsägnings- och bindningstid?

Nej, abonnemanget saknar både uppsägnings- och bindningstid så att du kan avsluta eller byta när du vill. Det är också möjligt att pausa Safekids abonnemang om du skulle vilja det.

Är klockans och mobilens SIM-kort beroende av varandra?

Nej, de är inte beroende av varandra och därför kan du använda två olika operatörer.