Sidan innehåller affiliatelänkar som ger oss en provision när du gör ett köp. De hjälper oss att hålla sidan levande, men påverkar inte priset du betalar eller resultatet av vår analys. Vår prioritet är att ge dig pålitlig och transparent information.

Fördelar

  • Robust konstruktion i aluminium
  • Kraftig motor
  • Rymlig och hyfsat smidig
  • Utmärkt för familjer

Nackdelar

  • Något stabil när man svänger
  • Krångligt att höja och sänka sadeln

Specifikationer

Vikt: 65 kg
Mått: 225 x91 cm
Material: Aluminium, trä, läder
Motor: 250 W Bafang G020, 45 Nm
Växelsystem: Shimano Altus 8
Maxhastighet: 25 km/h
Batterikapacitet: 468 Wh
Räckvidd: 35 – 55 km
Laddningstid: 4 – 6 timmar
Maxvikt (användare): 120 kg
Maxvikt (låda): 100 kg

Trött på att behöva krångla med bil eller kollektivtrafik för att få ihop vardagspusslet? Då är du förmodligen inte ensam. Att ha bil är oftast dyrt, framför allt i storstäderna, och att hela tiden behöva förlita sig på bussar och tåg när du behöver utföra ärenden kan vara frustrerande. Och allt detta blir ofta extra kännbart om du har flera små barn. Men nu finns det faktiskt en bra lösning, och den stavas lådcykel (eller cargobike om man vill vara lite mer internationell).

Lådcyklarna har blivit omåttligt populära de senaste åren, inte minst i tätorterna. Jämfört med bilen har de nämligen många fördelar – de är smidigare, billigare och miljövänligare samtidigt som de ger dig både motion och frisk luft på köpet. Nu finns det dessutom eldrivna lådcyklar med motor som hjälper till när du börjar bli trött i benen.

Under sommaren har vi fått möjlighet att testa den eldrivna lådcykeln Cargo Classic från EvoBike, och vi kan skriva under på att den gör vardagsbestyret både enklare och roligare. Men samtidigt finns det viss förbättringspotential, och innan du slår till kan det vara bra att känna till en del saker. Läs mer i vårt omdöme av EvoBike Cargo Classic nedan!

EvoBike Cargo Classic
En lådcykel som Cargo Classic passar lika bra när du ska hämta barnen på förskolan, på utflykten eller bara när du ska storhandla.

Robust konstruktion i aluminium

EvoBike Cargo Classic är först och främst en riktigt snygg och kvalitativ lådcykel. Vi gillar den stilrena designen med den mattsvarta ramen av aluminium och trälådan som ger cykeln det där lilla extra rent designmässigt. Något annat vi uppskattar är att Cargo Classic levereras nästan helt monterad – det enda vi behöver göra är att fästa styret, sätta i batteriet och justera höjden på sadeln. En bekvämlighet som långt ifrån alla lådcyklar erbjuder.

EvoBike Cargo - Robust konstruktion i aluminium
Cargo Classic har blivit en stor favorit hos barnen, som gärna hänger med på en tur.
Cargo Classic har blivit en stor favorit hos barnen, som gärna hänger med på en tur.

På tal om sadeln är den av läder och dess breda design gör den bekväm att sitta på, även när man cyklar lite längre. Däremot upplever våra testpiloter att det kan vara lite omständligt att justera höjden på sadeln. Det är förstås inget problem om det bara är du som ska använda lådcykeln, men är ni flera i familjen som vill cykla kan det bli lite besvärligt. Då hade en lite smidigare mekanik hade varit ett stort plus.

Räkna med en inlärningskurva

Att köra EvoBike Cargo Classic är inga problem, utan den tar sig fram riktigt bra (och är för övrigt också utrustad med punkteringsskyddade däck). Däremot finns det en viss inlärningskurva, inte bara med Cargo Classic utan med lådcyklar i allmänhet, eftersom upplevelsen inte riktigt är densamma som med en vanlig cykel.

När vi svänger i kurvor kan vi till exempel inte luta oss in i kurvan – då finns risken att det yttre bakhjulet lyfter. För att hålla tyngdpunkten centrerad får vi istället förlita oss på styret. Något annat som kan vara bra att tänka på är att lådcyklar inte klarar skarpa svängar lika bra och eftersom svängradien är större kräver de mer utrymme. Med andra ord är det viktigt att du planerar din körning väl och håller nere farten ordentligt i kurvorna.

Har du aldrig kört en trehjuling förut kommer det förmodligen att kännas lite ovant att köra Cargo Classic till en början. Men ju mer du kör, desto bekvämare kommer du också att bli.

Att köra en lådcykel kan vara lite ovant till en början, men det går snabbt att lära sig.
Att köra en lådcykel kan vara lite ovant till en början, men det går snabbt att lära sig.

Gott om utrymme i lådan

Låt oss nu övergå till det som är cargocyklarnas USP, nämligen lådan. Trots att Cargo Classic är förhållandevis kompakt (åtminstone jämfört med många andra cyklar i den här kategorin) har den plats för inte mindre än fyra barn. Den är också utrustad med fyra trepunktsbälten som ser till att barnen färdas säkrare på vägarna. Däremot kan det vara bra att komplettera med ett kapell som dels skyddar mot vind och regn, men som också kan ge ett extra skydd om cykeln mot all förmodan skulle välta.

De justerbara trepunktsbältena håller barnen på plats i lådcykeln.
De justerbara trepunktsbältena håller barnen på plats i lådcykeln.

Rent komfortmässigt är Cargo Classic kanske inte den skönaste lådcykeln för mindre barn, åtminstone inte i sitt grundutförande. Men det går att lösa ganska enkelt – du kan nämligen köpa till en sittdyna om du vill göra barnens åktur lite skönare. EvoBike erbjuder faktiskt också ett tillbehörspaket som inkluderar både ett kapell och sittdyna, vilket kan vara en väl värd investering för barnfamiljen.

Men det är förstås inte bara barn du kan köra runt med i din Cargo Classic från EvoBike – den fungerar lika bra för att transportera matvaror, väskor eller varför inte din hund? Du bör dock vara försiktig med att inte lasta på allt för mycket eftersom maxvikten ligger på 100 kg. Det kan också vara bra att veta att du som kör cykeln inte får väga mer än 120 kg.

Kraftfull motor med lång räckvidd

Nu är det hög tid att titta närmare på det som faktiskt driver EvoBike Cargo Classic framåt. Den här lådcykeln är utrustad med en åttaväxlad 250 W motor från Bafang som EvoBike placerat i det bakre hjulet. Motorn drivs i sin tur av ett 468 Wh-batteri som tar dig mellan 35 – 55 km på en fulladdning, lite beroende på hur och var du kör.

En stor fördel är att batteriet är avtagbart, så när det är dags att ladda kan du bara ta loss det från under pakethållaren. Många som har sin elcykel ståendes på tomten väljer också att förvara batteriet inomhus för att minska risken att det blir stulet.

När du börjar trampa kommer motorassistansen att aktiveras automatiskt och hur mycket assistans du vill ha justerar du enkelt via displayen vid styret. Där kan du också hålla ett öga på återstående batteritid, hastighet och hur långt du kört samt aktivera cykelns LED-belysning.

Vid styret har du också en ringklocka, åtta växlar av typen Shimano som du hoppar mellan med hjälp av din högra tumme och två handbromsar. Bromsarna är hydrauliska och fungerar bra, även om våra testpiloter upplever dem som en aning tröga. Något vi däremot gillar är att en av bromsarna har en parkeringsbroms – perfekt om du skulle behöva parkera lådcykeln i en sluttning.

EvoBike Cargo Classic är utrustad med LED-belysning både fram och bak.
EvoBike Cargo Classic är utrustad med LED-belysning både fram och bak.

Vårt omdöme av EvoBike Cargo Classic

EvoBike Cargo Classic har utan tvekan blivit en favorit bland våra testpiloter – nu vill de faktiskt inte behöva vara utan den. Alla är överens om att det här är en kvalitativ lådcykel som gör precis vad den förväntas göra. Den är snygg, trevlig att köra, rymlig men ändå hyfsat smidig och motorn fungerar bra. Det är dock inte bara de vuxna som ger den tummen upp, även barnen älskar den och behöver knappast övertygas om att åka med.

Vårt omdöme av EvoBike Cargo Classic

Som tidigare nämnt finns det en del saker som kunde varit bättre och då syftar vi främst på justeringen av sadeln. Vi kan inte nämna den hårda träsitsen som en nackdel eftersom du trots allt kan köpa till en dyna för ökad komfort. Och att det kan ta lite tid att lära sig cykla gäller lådcyklar överlag, inte bara Cargo Classic.

Sammanfattningsvis är EvoBike Cargo Classic absolut ett bra val för dig som är sugen på eldriven lådcykel. Visst finns det liknande modeller som placerar sig aningen lite lägre i pris, men de har också färre växlar och kortare räckvidd. Så om det är viktigt att din nya lådcykel är prisvärd snarare än bara billig är vi ganska säkra på att du inte blir besviken på Cargo Classic – det blev i alla fall inte vi!

Slutbetyg

Storlek8,3
Design8,5
Byggkvalitet8,7
Räckvidd9,0
Komfort8,0
Totalbetyg8,5

Vanliga frågor

För vem passar EvoBike Cargo Classic?

Cargo Classic är en utmärkt lådcykel för familjer, men passar också dig som ofta behöver storhandla och inte vill ha en bil. Rent tekniskt lämpar sig den bäst för dig som är mellan 165 – 190 cm lång och som inte väger mer än 120 kg.

Vilken belastning klarar lådan i Cargo Classic?

Lådan klarar en belastning på maximalt 100 kg. Du kan dock lasta lite extra på pakethållaren som klarar 25 kg.

Hur många växlar har EvoBike Cargo Classic?

Den här lådcykeln har åtta växlar och växelsystemet kommer från Shimano. Du ändrar växel enkelt med tummen vid styret.

Hur lång tid tar det att ladda batteriet?

Det tar mellan 4 – 6 timmar att ladda upp batteriet helt.

Vilken räckvidd har EvoBike Cargo Classic?

Det beror lite på din körstil, men den genomsnittliga räckvidden är mellan 35 – 55 km.

Vad kostar Cargo Classic?

I dagläget kostar EvoBike Cargo Classic ungefär 25 000 kronor, vilket gör den till den billigaste lådcykleln i EvoBikes sortiment just nu.