Test: Welify TENS-apparater

Senast uppdaterad : november, 2022 av Alexandra Eriksson
welify tens apparat

Welify är ett svenskt företag som erbjuder innovativa TENS-apparater för ländrygg och nacke som ska lindra stelhet, smärta, diskbråck, ischias och mycket mer. Enligt Welify känner 80 procent effekt bara 10 minuter efter användning, men stämmer det verkligen? Vi beslutade oss för att testa.

TENS är en väl beprövad teknik som använts av läkare i årtionden som visat sig kunna reducera smärta med upp till 50 procent. Det har gjort den populär bland personer med akut såväl som kronisk smärta i rygg och nacke.

Vi har fått möjlighet att testa två TENS-apparater från Welify: deras nackmasserare och NovaBelt för ländryggen. Läs vidare för att lära dig mer om produkterna och om de lever upp till förväntningarna!

Kort om TENS

TENS är en förkortning av transkutan elektrisk nervstimulering och är en teknik som skickar milda, elektriska impulser genom huden. Syftet med detta är att blockera smärtsignalerna till hjärnan, vilket i sin tur ger omedelbar smärtlindring. Det ökar också blodcirkulationen i området för att dels stimulera läkningsprocessen vid tillfällig smärta, samt för att öka rörligheten.

För personer med diskbråck, artros, inflammation, nackspärr eller nerver som hamnat i kläm kan TENS vara en effektiv behandlingsform. Forskning visar faktiskt att TENS kan reducera smärta med upp till 50 procent, både vid akuta och långvariga rygg- och nacksmärtor.

Har du inte råd eller tid med regelbundna besök hos kiropraktorn kan TENS vara ett bra alternativ för hemmabehandling. Och då kan Welifys produkter vara något för dig.

Welify NovaBelt – för smärtlindring i rygg

Welify NovaBelt är ett batteridrivet massagebälte som du placerar över ländryggen. Utöver TENS har bältet även rödljusterapi som stimulerar cellreparationen samt en värmefunktion som mjukar upp muskler och leder. Allt detta för att bidra till extra effektiv smärtlindring.

Massagebältet är av hög kvalitet och känns inte alls plastigt. Du fäster det enkelt på framsidan med hjälp av remmarna med stark kardborreknäppning. Har du en liten midja justerar du enkelt storleken på bältet genom att vika ena remmen. Det maximala midjemåttet är 120 cm, vilket kan bli lite tight för en del. Samtidigt kan du alltid be om en förlängning på 40 cm om du skulle behöva det.

testar Welify novabelt - tens apparat

Bältet är inte på något sätt obehagligt eller klumpigt att ha på ryggen, utan har en behaglig och ergonomisk passform. Det gör att du med fördel kan använda det i soffan eller sängen, men också när du utför sysslor i hemmet.

Många inställningsmöjligheter

NovaBelt kommer med 6 olika massagelägen: två automatiska kombinationer, manipulationsmassage, akupunkturmassage, uppmjukningsmassage och slag-massage. Du har också 20 olika styrkenivåer och tre värmelägen (upp till maximalt 42 grader). Det är också möjligt att ändra tiden för varje behandling mellan 5 – 30 minuter.

Alla inställningar justerar du med hjälp av den trådlösa fjärrkontrollen som smidigt nog sitter fast med magnet på själva bältet. Fjärrkontrollen har dessutom en upplyst display som gör att du kan använda den även i mörka miljöer. Och för att sätta på själva massagedelen behöver du bara trycka på knappen på undersidan.

NovaBelt av welify - tens apparat

Traditionella TENS-apparater kan vara ganska krångliga att få på själv, framför allt på ryggen, men så är inte fallet med NovaBelt. Bältet är enkelt att applicera och svarar snabbt på kontrollerna. De många inställningsmöjligheterna gör det dessutom möjligt att skräddarsy ett behandlingsprogram som passar just dig.

Minskad smärta, ökad rörlighet och bättre sömn

Det är en ganska speciell känsla att använda en TENS-apparat, men alla testpiloter upplever behandlingen som behaglig, framför allt i kombination med värmefunktionen. Det är dock viktigt att stegvis trappa upp intensiteten för att vänja kroppen om du aldrig tidigare använt TENS.

NovaBelt tens apparat

Samtliga testpiloter upplevde minskad smärta redan efter första användningen av Welifys NovaBelt. De upplevde också ökad rörlighet och bättre sömn med färre uppvaknanden under natten efter att ha följt det 4-veckorsprogram som finns med i instruktionsboken.

Kort sagt lever TENS-apparaten upp till våra förväntningar. Den är både skön och enkel att använda och gör vad den ska. Alla testpiloter var positiva till att fortsätta använda massagebältet, dels i förebyggande syfte, men också för att minska smärta i samband med artros.

Welify Nackmasserare – Reducerar stelhet och nacksmärta

Bortsett från NovaBelt har vi även testat Welifys nackmassageapparat som använder samma teknik som TENS-bältet, men som är anpassad för just nacken. Nackmasseraren har en stilren design med sköna kuddar på vardera sida och placeras över nackpartiet.

Welify Nackmasserare - tens apparat

Passformen är överlag mycket bra – apparaten är liten, lätt och smidig att bära. Vi upplever dock att den kan glappa en aning om man har en smalare nacke. Det påverkar också hur väl metallplattorna får kontakt med huden, och därmed även behandlingens effektivitet.

Även här får du med en trådlös fjärrkontroll som du använder för att justera värme och intensitetsnivåer. Till skillnad från NovaBelt har den dock ingen display och betydligt färre inställningsmöjligheter. Här kan du välja mellan 3 olika massagelägen och 15 intensitetsnivåer. Den har dock en värmefunktion som ger behaglig värme till nacken under behandlingen.

Welify Nackmasserare

Precis som med ländryggsbältet upplever vi att musklerna i nacken blivit mjukare och mer rörliga redan efter en användning. Vi gillar också att mackmasseraren är så portabel och smidig att använda, vilket gör att vi gärna använder den när vi spenderar långa dagar framför datorn.

Viktigt att använda TENS-apparaterna på rätt sätt

För att Welifys NovaBelt och nackmassage ska ha optimal effekt är det viktigt att du använder dem på rätt sätt. Det är viktigt att metallplattorna har nära kontakt med huden och att de appliceras på ren och fuktig hud (Welify skickar med en aloe vera-gel som du kan använda). Är kontakten mellan hud och plattor dålig kan apparaten ge en stickande känsla på huden.

Tänk även på att inte överanvända TENS-apparaten. I instruktionsboken rekommenderar Welify en behandlingstid på 10 – 20 minuter maximalt två gånger per dag. Har du känslig hy är det extra viktigt att du ser hur huden reagerar innan du testar längre behandlingar.

I övrigt bör du undvika att använda produkterna helt om:

  • Du har en pacemaker
  • Har cancer eller epilepsi
  • Är gravid eller har allvarliga sjukdomar (om du inte har konsulterat med en läkare först)
  • Känner dig yr under användning
  • Brutna ben vid området

Se även till att rengöra plattorna efter varje användning med en fuktig trasa eller med medicinsk alkohol.

Vårt omdöme av Welifys TENS-apparater

Överlag är vi mycket nöjda med Welifys TENS-apparater och vi kan helt klart rekommendera dem till dig som upplever besvär i nacke eller ländrygg. Produkterna är busenkla att använda och gör vad de är tänkta att göra, nämligen att mjuka upp och reducera smärta.

Förutom den höga användarvänligheten gillar vi att båda TENS-apparaterna är så portabla, vilket gör dem enkla att ta med dem till jobbet eller på resan. Vi uppskattar också att både TENS-apparaterna och deras fjärrkontroller är helt trådlösa, så att du slipper vara beroende av ett eluttag.

Den enda nackdelen vi kan hitta är att nackmasserarens passform inte är optimal för personer med smalare nackar. Då kan du behöva justera apparaten både en och två gånger innan du får önskad effekt. Vad gäller NovaBelt finns det inte mycket negativt att säga, förutom att det är en ganska dyr produkt. På sikt blir den dock ändå betydligt mer ekonomisk än upprepade besök hos naprapaten.

Sammanfattningsvis är dock både NovaBelt och Welifys nackmasserare bra investeringar för dig som vill behandla smärta och stelhet med TENS i tryggheten av ditt eget hem. Och skulle du mot all förmodan inte vara nöjd får du pengarna tillbaka om du skickar tillbaka produkten inom 60 dagar.

Slutomdöme

 Welify NovaBeltWelify Nackmasserare
Användarvänlighet55
Funktion54,5
Passform54
Portabilitet4,55
Design55
Pris44,5
Totalbetyg4,7 av 54,6 av 5

Liknande artiklar

finesmile test
november 25, 2022

Test: FineSmile IQ eltandborste

av Marcello Rongione
Cosori Dual Blaze Airfryer
november 17, 2022

Test: Cosori Dual Blaze Airfryer

av Marcello Rongione
tanrevel test
november 10, 2022

Test: Tanrevel PRO

av Marcello Rongione

0 Kommentarer:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.