Test: Vevradio – Vilken är bäst?

Senast uppdaterad : januari, 2022 av Marcello Rongione
vevradio test

En vevradio – även kallad nödradio – är en radio som tar emot signaler på AM/FM-banden. Den är dock även utrustad med en rad andra funktioner som kan vara värdefulla i vildmarken, exempelvis ficklampa och SOS-signal. Den fungerar dessutom som en powerbank, vilket gör att du kan nödladda din mobil och ringa nödsamtal.

Vevradions inbyggda batteri kan du ladda upp på flera sätt; med solenergi, den inbyggda veven eller USB-sladd. Eftersom du inte blir lika beroende av el kan en vevradio vara bra att ha i en nödsituation. Men vilken vevradio är egentligen bäst?

Vi har fått möjlighet att testa två olika typer av vevradior: en lite mindre med ett 2000 mAh-batteri och en lite större med ett 4000 mAh-batteri. Nedan hittar du vår recension.

Vevradio med 2000 mAh-batteri

Det första som slår oss när vi öppnar förpackningen till denna vevradio är storleken. Med en längd på drygt 13 cm och en vikt på bara 200 gram är den i minsta laget. Faktum är att den nästan ser ut som en helt vanlig ficklampa.

Ytan på vevradion är matt, vilket gör att den känns behaglig att hålla i. Här finns även en handrem som du kan vira kring handleden för att inte tappa den.

vevradio

Vevradio med 2000 mAh-batteri – Köp nu hos Beredd.se

Tre laddningsalternativ

Vevradion är utrustad med ett batteri på 2000 mAh som du kan ladda upp på tre sätt:

 • Via den medföljande USB-sladden. Detta bör du alltid göra innan du ger dig ut i vildmarken. Att ladda upp batteriet helt tar ungefär 2,5 timmar.
 • Med veven på sidan av radion. Ta bara ut handtaget och vrid den motsols. Även med denna mekanik tar det 2,5 timmar att ladda upp batteriet helt. Bara en minut av vevning ger dig dock 5 minuters radiolyssning eller mobilladdning i 3 minuter.
 • Via solcellerna. Ovanpå radion finns en solcellspanel som du också kan använda för att ladda upp batteriet. Solcellerna är dock mest till för påfyllnadsladdning, men vid direkt solljus kan du ladda upp hela batteriet på drygt 35 timmar.

Batteriet fungerar alltså även som en powerbank och 2000 mAh räcker gott och väl för att nödladda en mobiltelefon. Är batteriet fulladdat är det faktiskt tillräckligt för att ladda en mobil helt (eller åtminstone halvfullt).

Enkel att förstå sig på

Denna vevradio är minst sagt enkel att förstå sig på. På ovansidan hittar du knappen för ficklampan och på sidan hittar du övriga knappar samt volymvredet. Volymvredet fungerar även som på- och av-knapp. Det enda vi har att anmärka på här är att volymvredet då och då kan kännas lite trögt.

Vid knapparna finns även en läsare för ett Micro SD-kort. Den kan du använda för att exempelvis spela din egen musik. Vi har inte testat denna funktion, men rent spontant känns det som en ganska onödig funktion, särskilt med tanke på att ljudet i denna vevradio inte är det bästa.

Å andra sidan kan man inte förvänta sig någon vidare spektakulär ljudbild med tanke på den kompakta storleken och låga priset. Dessutom är det ju faktiskt inte meningen att detta ska vara en högtalare, utan en nödradio. Och som radio gör den helt klart sitt jobb.

Alla nödvändiga funktioner

Trots att detta är en mycket enkel och framför allt kompakt vevradio är den ändå utrustad med alla nödvändiga funktioner. Micro SD-läsaren är lite utav en finess, men utöver det har radion:

 • Två frekvensband (FM/AM). På FM-nätet hittar du svenska radiokanaler, exempelvis Sveriges Radio P4 som används för att sända viktiga meddelanden till allmänheten. AM-nätet tillåter dig att söka efter radiokanaler i utlandet, om FM-nätet mot all förmodan skulle sluta fungera.
 • Antenn. Teleskopantennen kan du använda för att förstärka mottagningen och få en bättre radiosignal.
 • Ficklampa. Med tanke på storleken och prisklassen kan vi inte annat än vara nöjda med vevradions inbyggda ficklampa. Den gör sitt jobb, även om det förstås finns modeller med bättre ljusstyrka (bland annat den andra vevradion vi testat, mer om det längre ner).

Slutomdöme

Om du vill ha en prisvärd nödradio som gör sitt jobb och som är enkel att ta med sig kan detta helt klart vara det bästa alternativet. Vevradion får utan problem plats i fickan och kan därför vara utmärkt att ha med på dagsutflykter. Den har alla viktiga funktioner och är busenkel att använda.

Visst, ljudet kanske inte är det bästa och ficklampan kunde varit lite starkare. Den har inte heller någon digital display, men å andra sidan är detta långt ifrån ett måste. Kort sagt är denna vevradio utan tvekan värd pengarna.

Har du däremot råd att betala lite mer och vill ha en mer avancerad vevradio med fler funktioner ska du läsa vidare. Den andra vevradion vi testade har betydligt bättre ljudkvalitet, digital display och fungerar dessutom som en portabel högtalare!

Fördelar

 • Liten – enkel att ta med i fickan.
 • Har alla väsentliga funktioner.
 • Micro SD-läsare som tillåter dig att spela upp musik från ett minneskort.

Nackdelar

 • Inte den bästa ljudkvaliteten.
 • Volymvredet känns lite trögt.
 • Saknar display.

Vevradio med 4000 mAh-batteri

Det märks direkt att detta är en mer påkostad vevradio än den tidigare. Dels har den en mycket snyggare design i mattsvart med orangea detaljer, och dels väger drygt 300 gram mer.

I och med att den är större är den också svårare att hålla i. Detta har dock tillverkaren löst genom att addera ett rejält handtag som ger dig ett bra grepp när du bär radion eller använder ficklampan.

vevradio-2

Vevradio med 4000 mAh-batteri – Köp nu hos Beredd.se

Fyra laddningsalternativ

Till skillnad från den tidigare nödradion har denna modell ett dubbelt så starkt batteri – 4000 mAh. Batteriet kan dessutom drivas med fyra olika strömkällor:

 • USB-sladd. Uttaget till laddningskabeln hittar du under flärpen på sidan av vevradion. Där hittar du även USB-uttaget som du kan använda för att ladda din mobiltelefon.
 • Solceller. Solcellspanelen på den här radion är betydligt större och sitter på baksidan. Återigen är det inte meningen att ladda upp hela batteriet med hjälp av solcellerna (det tar ungefär 35 timmar), utan panelen ska bara fungera som ett komplement till övriga strömkällor.
 • Vevmekanik. På denna radio är veven placerad på undersidan. Funktionen är dock densamma som på den tidigare modellen – du fäller ut veven och vrider den motsols.
 • AAA-batterier. På undersidan finns även en lucka med plats för tre AAA-batterier. Detta är alltså en av få nödradior som går att driva med helt vanliga batterier, vilket förstås är en stor fördel.

LED-display och intuitiva knappar

En finess med denna radiomodell är dess digitala LED-display. Med hjälp av den är det enkelt att justera inställningarna. Det blir dessutom tydligt att se batterinivå samt vilken radiofrekvens du befinner dig på.

Under displayen hittar du alla knappar som är mycket intuitiva och som tillåter dig att ändra frekvens och volym. Genom att hålla in knappen med pilarna kan du scanna av de tillgängliga radiostationerna extra snabbt.

Imponerande ljudkvalitet och AUX-anslutning

Något vi verkligen blir imponerade av med denna vevradio är ljudkvaliteten. Den är faktiskt så bra att radion utan problem går att använda som en helt vanlig radio på campingsemestern eller på stranden.

Du behöver dock inte enbart lyssna på radion (FM/AM), utan det går också bra att lyssna på din egen musik. Hur? Jo, med hjälp av den medföljande AUX-kabeln. Den ansluter du bara till radion (på samma ställe där USB-uttaget sitter) och till din mobil. Därefter klickar du på M-knappen längst till vänster och sedan är det bara att börja spela din favoritmusik.

Denna funktion gör vevradion extra mångsidig och vi tror absolut att den kommer att uppskattas av användarna. Av oss får den i alla fall några extra pluspoäng.

SOS-signal och imponerande ficklampa

Det tar dock inte slut där, för denna vevradio verkar inte upphöra att förvåna. Den är nämligen också utrustad med en SOS-signal som aktiverar en hög siren och får ficklampan att blinka. Perfekt om du befinner dig i en nödsituation och vill bli upptäckt.

På tal om ficklampan, så imponerar även den. Den är betydligt starkare jämfört med den tidigare nödradion, trots att den egentligen inte är så mycket större. Den sprider också ett jämnstarkt ljus.

Slutomdöme

Vill du ha en vevradio med det lilla extra? Då kommer du förmodligen inte att hitta en bättre modell än den här. Bortsett från de mest grundläggande funktionerna, det vill säga powerbank, ficklampa och radio, är den även utrustad med AUX-anslutning, SOS-signal och LED-display. Det är också en av få vevradior som går att ladda med helt vanliga batterier.

Eftersom radion också levererar en imponerande ljudkvalitet kan du utan problem använda den som en helt vanlig radio, till exempel i sommarstugan eller på stranden.

Det enda som kan ses som negativt är storleken – den här modellen är större, tyngre och får inte direkt plats i fickan. Den är också några hundralappar dyrare, men i våra ögon är den värd varenda krona.

vevradio test

Fördelar

 • Går att använda som musikspelare via AUX.
 • Riktigt bra ljudkvalitet.
 • Skarp LED-display med intuitiva knappar.
 • Stark ficklampa.
 • SOS-signal.
 • Går även på batterier.

Nackdelar

 • Kan upplevas som något stor och otymplig.
 • Några hundralappar dyrare.

Sammanfattning

Det är svårt att utse en enhällig vinnare i detta test, då olika personer värdesätter olika funktioner.

Vevradion med mindre batteri ger dig mycket för pengarna och är perfekt för dig som enbart vill ha de viktigaste funktionerna. Den är liten, lätt att hålla i och gör sitt jobb. Visst finns det vissa förbättringsmöjligheter, men generellt sett är det en mycket bra nödradio.

Har du däremot råd att betala lite mer och inte värdesätter låg vikt eller kompakt storlek är vevradio nummer två helt klart det bästa alternativet. Den är lite större och kostar lite mer, men samtidigt kan du använda den som en helt vanlig radio – till och med en portabel musikspelare. Den går dessutom på batterier, vilket få andra modeller gör och har en SOS-signal.

Vilken nödradio som passar bäst för dina behov är förstås helt upp till dig. Men i våra ögon är vevradion med 4000 mAh-batteri en solklar vinnare.

Vevradio med 2000 mAh-batteri – Köp nu hos Beredd.se

Vevradio med 4000 mAh-batteri – Köp nu hos Beredd.se

Läs även: Campingutrustning – tips på 10 viktiga campingtillbehör

0 Kommentarer:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *