Stillasittande är ett problem för många barn idag, vilket på sikt kan hota hälsan. Inte minst datorspel har medfört att barn och ungdomar rör på sig i allt mindre utsträckning idag än för några generationer sedan.

Fitbit har åtagit sig det svåra uppdraget att få barn att röra på sig genom sitt aktivitetsarmband Ace 3. Och man gör det med animerade urtavlor, påminnelser och Miniorer.

Lång batteritid

En imponerande egenskap som alla aktivitetsarmband i vår jämförelse delar med varandra är lång batteritid. Ace 3 stoltserar med batteritid upp till hela 8 dagar, vilket är i paritet med de vuxnas motsvarigheter.

Håller koll på sömn och aktiviteter på ett roligt och positivt vis

Precis som vuxnas aktivitetsarmband har Ace 3 också som nyckelfunktion att hålla koll på sömn och aktivitet, för att kunna fungera som en slags hälsocoach.

Risken med den här typen av ständig återkoppling kan dock potentiellt vara negativ för barn eftersom den kan påverka självbilden negativt. Det kan upplevas som pressande att hela tiden behöva prestera en särskild nivå av fysisk aktivitet.

Som förälder vill du ju förstås att barnets fysiska aktivitet ska ske spontant och av nöje. Det är därför Ace 3 är ett så mycket bättre aktivitetsarmband för just barn, än vuxenvarianterna.

Exempelvis kan barnet välja bland många olika urtavlor med gulliga karaktärer, exempelvis Miniorer kända från filmerna, som reagerar på olika roliga vis när barnet rör på sig.

Barnet kan också få belöningar i form av olika märken för att utföra fysisk aktivitet. Samlingen av belöningar kan sedan skådas i den tillhörande smartphone-appen. Att träna blir på så vis synonymt med något roligt och positivt.

Vattentät ner till 50 meters djup

Ace 3 är vattentät ner till 50 meters djup, precis som Fitbits andra vinnare i vår jämförelse. Barnen behöver med andra ord inte ta av armbandet, oavsett vilka blöta sportaktiviteter som står på agendan (så länge de inte sker på sjupt vatten förstås).

Goda recensioner

Många experter hyllar Ace 3 som det bästa aktivitetsarmbandet för barn. T3.com menar att det i grunden är en mycket bra hälsoövervakare, men som också lyckas med att göra hälsa och träning roligt för barn.

Sajten tycker också att batteritiden är en av armbandens allra främsta fördelar, och att det faktiskt räcker ännu längre än den officiella batteritiden på 8 timmar. Åtminstone om den inte synkas med mobilappen regelbundet.

Slutomdöme

Precis som för vuxna kan ett aktivitetsarmband verkligen hjälpa barn att röra sig mer. Men för barn är det inte en särskilt bra idé att använda vuxenversionerna av träningsarmbanden eller apparna.

Ace 3 har tagit fram ett aktivitetsband som gör det till något roligt och kravlöst att röra på sig. Och vad som är mer imponerande är att aktivitetsbandet faktiskt är riktigt välbyggt med bra funktioner.

Det klarar av att mäta sömn och rörelse på ett förtjänstfullt sätt, och är dessutom vattentätt och billigt. Prismässigt ligger det ungefär på samma nivå som budgetvalet Xiaomi Mi Band 5. Vi kan inte tänka oss ett bättre aktivitetsarmband för barn än Ace 3.