Test: Xplora X5 Play

Senast uppdaterad : maj, 2022 av Alexandra Eriksson
vi testar Xplora X5 - GPS-klocka för barn

Vi har fått möjlighet att testa X5 Play från Xplora som är en välkänd tillverkare av smartklockor för barn. En smartwatch för barn kan vara ett bra alternativ för föräldrar som vill vänta med att köpa en mobiltelefon till sina barn.

Smartklockan är en slags klockversion av en mobiltelefon, men är bara utrustad med de viktigaste funktionerna. Du kan dels se vart ditt barn är, men ni kan också ringa eller skicka meddelanden till varandra. På så sätt kan ni båda känna er lite tryggare i vardagen.

I vårt test har vi låtit fem olika familjer testa klockan i 30 dagar. Lite längre ner kan du läsa deras omdömen. Vi börjar dock med att titta närmare på Xplora X5 och dess funktioner.

Xplora X5 Play – en uppdaterad uppföljare

X5 Play är den senaste smartklockan för barn från Xplora och en uppföljare till den populära modellen X4. Klockan har samma fördelar som sin föregångare, men nu med en uppdaterad design och ännu bättre funktionalitet.

Xplora X5 play 5 test

Du kopplar enkelt upp smartklockan till din mobiltelefon genom att ladda ned Xploras egen app. Via appen kan du sedan skicka meddelanden, ringa, se vart barnet befinner sig och mycket mer. Batteriet håller i 72 timmar (i standby-läge) och du laddar klockan enkelt med den medföljande laddaren.

Nedan går vi i korthet igenom klockans funktioner för att ge dig en bättre uppfattning om dess egenskaper.

Se vart barnet befinner sig med GPS

En av de kanske viktigaste funktionerna är den inbyggda GPS:en. Tack vare av aGPS, GSM-triangulering och WiFi kan du se exakt vart barnet befinner sig när det är ute och leker.

En funktion som är extra uppskattad bland föräldrarna är möjligheten att kunna ställa in så kallade ”trygga zoner” i appen. Här väljer du själv hur stor eller liten zonen ska vara. Därefter får du notifikationer om barnet anländer till eller lämnar en trygg zon.

Ring eller skicka meddelanden

Med Xplora X5 Play är det enkelt att kommunicera med ditt barn, även när du inte är i närheten. Klockan har nämligen en inbyggd högtalare och mikrofon som gör att du och ditt barn kan ringa till varandra.

I telefonlistan kan du dessutom lägga in bilder på barnets kontakter, så det blir enklare för dem att ringa rätt person. Självklart är det bara du som förälder som kan bestämma vilka kontakter ditt barn ska ha tillgång till.

Chatt- och meddelandefunktionen gör det också möjligt för er att chatta med varandra via röstmeddelande eller skicka emojis och bilder. Även här finns en bild på avsändaren så att barnet enkelt kan se vem som skickat meddelandet.

Ta foton i 2MP

En annan funktion som är uppskattad av både barn och föräldrar är kameran. X5 Play är utrustad med en 2MP-kamera som tillåter barnet att dela med sig av sina upplevelser genom hela dagen. Bilderna kan också användas som bakgrundsbild på klockans display.

Alla bilder lagras på klockan (1000 bilder som mest) och det finns ingen risk att de hamnar på internet.

Samla belöningar med #GOPLAY

X5 Play är precis som sin föregångare utrustad med en stegräknare och belöningssystemet #GOPLAY. Här kan barnet förvandla sina steg till poäng som de sedan kan byta ut mot belöningar i appen. Några av Xploras samarbetspartners är SONY och Playstation. Ett roligt sätt för barnet att hålla sig aktivt helt enkelt.

Ingen tillgång till internet eller sociala medier

Xplora har valt att fokusera på de allra viktigaste funktionerna för en tryggare och roligare vardag, både för barnet och för dig som förälder. Därför behöver du inte oroa dig för att barnet får tillgång till olämpligt material – klockan har varken internet eller sociala medier.

Skolläge och SOS-samtal

Om du aktiverar skolläget i appen kommer klockan enbart att fungera som en klocka. På så kan barnet inte distraheras av meddelanden eller andra notifikationer.

Här finns också en knapp för SOS-samtal som direkt skickar iväg en notis till föräldrarna om det skulle hända något. I samband med notisen tas även en bild med klockans inbyggda kamera.

Tål vatten

Precis som namnet antyder är X5 Play en smartklocka anpassad för lek. Därför är det inte mer än rätt att klockan också är vattentät ner till 1,5 m (i 30 minuter). På så sätt kan barnet använda den även om det regnar ute. Värt att nämna är dock att klockan inte bör användas vid bad.

Så tycker familjerna om Xplora X5

Xplora X5 Play har fått många fina användarbetyg där föräldrarna lyfter klockans många fördelar. I vårt eget test av klockan lämnade vi ut den till fyra familjer med barn i olika åldrar. Efter testperioden på 30 dagar fick föräldrarna svara på några frågor om och hur den fungerat. Nedan kan du se föräldrarnas omdömen.

Xplora X5 play

Xplora X5 play

Familjen Snecker – ”Snygg och stöttålig”

Familjen Snecker ger klockan högsta möjliga betyg – 5 av 5 – och menar att de är mycket positivt överraskade av Xplora X5 Play. De förväntade sig att smartklockan skulle kännas klumpig och stor, men menar att den är betydligt smidigare och lättare än den ser ut.

Visst kan den upplevas som en aning stor på späda armar, men detta är ingenting som påverkar varken komfort eller funktion. Samtidigt kan klockan inte vara mindre då det trots allt är en smartklocka innehållande avancerad teknik.

Snygg design och god byggkvalitet

Rent designmässigt ser X5 Play ut som vilken annan smartklocka som helst och de många färgvalen – varav en genusneutral – ger den plus i kanten. Enligt familjen Snecker kan till och med en ”vuxen man bära den utan att skämmas”. Klockan känns dessutom rejäl och stöttålig, vilket förstås är viktigt för ett aktivt barn.

Noggrann GPS och uppskattad kamera

Familjen Snecker ger klockan höga poäng för GPS-funktionen som ger en exakt position, även om det i några enstaka fall kan finnas fördröjningar i uppdateringen. Trygghetszonen kan vara lite bökig att få till innan man fått in tekniken, men sedan går det smidigt.

Återigen är kamerans bildkvalitet kanske inte den bästa, men barnet verkar uppskattar den ändå.

Imponerande ljud

Klockan får även pluspoäng för samtalsfunktionen. Ljudkvaliteten är god och tydlig, men något känslig för vind. Detta beror dock på handhavandet – så länge barnet talar nära mikrofonen utgör vinden inget större problem.

Även meddelandefunktionen fungerade fint. Både barn och föräldrar uppskattade möjligheten att kunna skicka emojis, även om det är mer kul än praktiskt. Det enda negativa är att touchskärmen ibland kan upplevas som en aning långsam.

”Klockan ger en otrolig frihetskänsla för både barn och vuxna. Den får en att våga släppa ut dem på egna äventyr med lite friare tyglar.

Fördelar

 • God byggkvalitet och snygg design
 • Bra ljudkvalitet
 • Utmärkt GPS-funktion
 • Bra med belöningar för fysisk aktivitet

Nackdelar

 • Batteritiden kunde varit bättre
 • Översättningen i appen kunde varit bättre

Familjen Hallongren – ”Överraskande bra ljudkvalitet”

Familjen Hallongren ger Xplora X5 Play betyget 4 av 5 och menar att klockan fungerade bra överlag. Pluspoäng ges framför allt för ljudkvaliteten som var överraskande bra, trots de små högtalarna. Detta gjorde det enkelt både att ringa och skicka röstmeddelanden.

Funktioner som barnet uppskattar

Även kameran var uppskattad – framför allt av barnet – trots att bilden blir lite grynig. En annan funktion som barnet själv gillade var klockans förprogrammerade meddelanden och möjligheten att skicka emojis. Föräldrarna själva upplever dock denna funktion som en aning onödig, då den kan leda till att barnet använder klockan mer än nödvändigt.

GPS-funktionen och parkopplingen mellan app och klocka fungerade felfritt, även om det vid något tillfälle tog någon minut att ansluta. Att lägga in kontakter var inte heller några problem

Något stor trygghetszon

Enligt familjen Hallongren har dock klockan också vissa brister. En av dem är SOS-knappen som kräver att man håller in ganska länge för att skicka en notis. Den trygga zonen har dessutom ett minsta område på 300 meter, vilket ändå är en ganska stor yta om man till exempel bor i lägenhet.

Vad gäller design kunde X5 Play varit lite mindre och nättare, men varken storleken eller tyngden är något som stör.

Fördelar

 • Enkelt att ringa och skicka röstmeddelanden
 • Precis GPS-funktion
 • Roligt för barnet med kamera

Nackdelar

 • SOS-knappen bör kunna hållas in kortare tid
 • Den trygga zonen bör gå att göra mindre

Familjen Ljungdahl – ”Bra volym och GPS”

Även familjen Ljungdahl är mycket nöjda med klockan och ger den betyget 5 av 5. De menar att klockan är väldigt lätt att förstå och att det därför går snabbt för barnen att komma igång.

Appen är också mycket användarvänlig utan onödiga funktioner. Kopplingen mellan app och klocka går blixtsnabbt och GPS-funktionen fungerar utmärkt. Det enda som saknas är möjligheten att zooma ut kartan när man använder Live-track samt en satellitbild.

Kameran återigen en favorit

Precis som hos de övriga familjerna blev kameran snabbt en favorit hos familjen Ljungdahl. Barnen tyckte det var otroligt kul att ta selfies och spela in små filmer, men också att skicka röstmeddelanden.

Föräldrarna, å andra sidan, tyckte mest om telefonfunktionen som gör det enkelt att ringa och ta emot samtal. De lyfter också ljudkvaliteten och volymen som är bra åt båda hållen.

Lätt, men aningen stor

Xplora X5 Play får pluspoäng för att den finns i flera färger, vilket gör det möjligt för barnen att välja en egen favorit. Den väger dessutom väldigt lite eftersom boetten är gjord av plast och armbandet av silikon.

Silikonarmbandet är mjukt och töjbart, men kan bli aningen klibbigt vid högre temperaturer. Det enda som hade gjort klockan ännu bättre rent designmässigt är en förhöjning runt glaset som minskar risken för skador och repor.

Storleksmässigt är smartklockan aningen stor för ett barns handled, men samtidigt hade en mindre klocka påverkat storleken på skärmen. Dessutom verkar barnen själva inte vara besvärade av varken vikt eller storlek.

Fördelar

 • Exakt GPS
 • Låg vikt
 • Bra ljudkvalitet och volym åt båda hållen
 • Snabb koppling mellan app och klocka
 • Enkel att använda

Nackdelar

 • Klippigt silikonband vid högre temperaturer
 • En förhöjning runt glaset hade varit bra för att skydda skärmen
 • Ingen satellitvy i appen

Familjen Persson – ”Lätt för barnet att förstå”

Familjen Persson ansluter sig till de två senaste familjerna och ger Xplora X5 Play högsta betyg. De menar att klockan löser många av de orosmoment man som förälder kan känna när man låter sitt barn börja leka själv.

X5 Play är dessutom mycket användarvänlig och enkel för barnet att förstå samtidigt som den saknar spel och appar som snor deras uppmärksamhet.

Välfungerande GPS med live-spårning

GPS-funktionen fungerade utmärkt och gav en exakt position i appen. Den får dessutom extra pluspoäng för live-spårningen som gör det möjligt att se hur barnet rört sig.

Precis som familjen Hallongren menar de dock att den minsta trygghetszonen fortfarande är något stor. I övrigt fungerar funktionen bra – så fort barnet lämnar zonen får man en notis i appen.

Bra kamera

Även här blev kameran en hit, både hos barnet och föräldrar. Trots att kameran är så liten ger den bra kvalitet på bilderna och det är roligt att dela med sig av dem under dagen. Något som däremot hade varit önskvärt är möjligheten att ringa videosamtal.

Uppmuntrar till aktivitet

Stegräknaren blev ett uppskattat inslag i telefonen för barnet som ville ha många steg. Belöningssystemet är också en smart lösning och något som gör att barnet vill röra sig mer och förstår nyttan i det. Att omvandla sin fysiska prestation till belöningar var helt enkelt väldigt uppskattat.

Utmärkta kommunikationsmöjligheter

Familjen Persson menar att det inte var några som helst problem att kommunicera via klockan. Ljudkvaliteten var bra, både för barn och förälder, och det var dessutom inga problem att lägga in kontakter. Klockan får dessutom pluspoäng för möjligheten att kunna styra över vilka kontakter som barnet ska ha tillgång till.

Även meddelandefunktionen fungerade felfritt. Här använde man sig mest av röstmeddelanden snarare än förinställda SMS och emojis, vilket fungerade mycket bra.

Känns som en premiumprodukt

Vad gäller design är Xplora X5 Play en snygg klocka som trots sitt överkomliga pris känns som en riktig premiumprodukt. Trots att den är tillverkad i plast och gummi känns den ändå rejäl och framför allt stöttålig. Även storlek och passform är bra, vilket förstås är viktigt så att barnet kan röra sig obehindrat.

Lättförståelig app

Appen är enkel att förstå och använda sig av. Däremot hade man lite problem vid installationen med QR-kod, då det inte fungerade till en början. En nackdel är dock att appen inte alltid visade korrekt batteriprocent. Ibland visade den att klockan hade ett antal procent kvar av batteriet trots att den var avstängd.

Fördelar

 • Enkel kommunikation
 • Snabb för barnet att lära sig
 • Inga appar eller spel som distraherar barnet
 • Bra med live-spårning

Nackdelar

 • Trygghetszonen kunde varit lite mindre
 • Videosamtal hade uppskattats

Familjen Seidel – ”Lättanvänd med exakt position”

Även familjen Seidel har haft en bra upplevelse av Xplora X5 Play och ger den högsta betyg. De menar framför allt att de känner sig betydligt tryggare när de släpper iväg sitt barn på gården eftersom de vet att hon bara är ett samtal bort. Dessutom är klockan rolig för barnet att använda – dottern vill gärna ha på sig klockan hela dagen.

Enkel att lära sig

Enligt familjen Seidel är klockan mycket enkel att installera och minst lika enkel att förstå sig på. Barnet lärde sig de olika funktionerna snabbt, så även föräldrarna. Appen fungerade utan konstigheter genom hela testperioden.

Exakt position, men för stor minsta zon

Precis som övriga föräldrar menar paret Seidel att X5 Play visar en mycket exakt position. De uppger även att de aldrig haft några problem med GPS-kopplingen.

Tryggzonen var en extra omtyckt funktion som också fungerade bra, även om den minsta zonen är på tok för stor för ett barn i deras dotters ålder. Möjlighet att minska zonen ytterligare vore alltså uppskattat.

Bra ljudkvalitet både hos barn och förälder

Med tanke på klockans kompakta storlek fungerade både högtalare och mikrofon problemfritt. Enligt familjen hörs det tydligt vad både barn och förälder säger. Det enda som fattas här enligt föräldrarna är möjligheten att ringa videosamtal.

Man lyfter också möjligheten att själv kunna bestämma över vilka personer som ska kunna nå barnet och tvärtom. Det är enkelt för barnet att förstå hur de ska ringa samtal och dottern i familjen Seidel ringer regelbundet samtal på egen hand, till exempel till sin morbror och farfar. Samtalsfunktionen var betydligt mer populär än meddelandefunktionen.

Stor display och stilren design

Vad gäller själva designen menar familjen Seidel att den är stilren och snygg. Passformen är perfekt och klockan känns rejäl samtidigt som den inte är för tung. Displayen är stor nog för att se skärmen tydligt, utan att den för den delen blir klumpig.

Tappade kontakten vid några tillfällen

Något som familjen Seidel upplevde vid några få tillfällen är att klockan verkade hamna i radioskugga och att det inte gick att ringa eller från den. Efter omstart fungerade allt som vanligt igen.

Fördelar

 • Enkel att lära barnet
 • Visar exakt position
 • Det hörs tydligt vad både barn och förälder säger
 • Emojifunktionen uppskattades av barnet

Nackdelar

 • Minsta zonen var alldeles för stor
 • Vid enstaka tillfällen gick det inte att ringa till klockan

Samlat omdöme av Xplora X5

Nedan kan du se familjernas samlade omdöme av Xplora X5 Play.

SpecifikationerFam. HallongrenFam. SneckerFam. LjungdalFam. PerssonFam. Seidel
GPS-uppkoppling55455
Trygghetszon33Ej använt42
Kamera55454
Stegräknare54355
#GOPLAYEj använt4Ej använt53
Samtal55555
SMS34354
Röstmeddelanden44453
Användarvänlighet33554
Uppkoppling mellan app och klocka45545
App45445
Design45355
Tyngd45555
Storlek45455
Material55345
Testarnas totalbetyg 45555

Sammanfattning

Xplora X5 Play får ett totalbetyg på 4,8 – det vill säga nästan full pott. Detta är en utmärkt smartklocka för barn och föräldrar som vill känna sig lite extra trygga i vardagen. Klockan är inte bara snygg och tuff – den är även slittålig och utrustad med en rad smarta funktioner som förenklar kommunikationen mellan barn och förälder.

Bortsett från att ringa till varandra kan ni även skicka röstmeddelanden, bilder och emojis. Den inbyggda GPS:en ger dig en exakt position för var barnet befinner sig och trygghetszonen är ett uppskattat inslag.

Med stegräknaren kan du dessutom motivera barnet att röra på sig mer eftersom stegen går att förvandla till poäng. Dessa poäng kan du sedan byta ut mot belöningar.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att Xplora X5 Play är en prisvärd smartklocka för barn som lever upp till förväntningarna. Om du vill hålla ett extra öga på ditt barn är detta ett utmärkt köp.

OBS! Ta även del av vårt sammanställda test utav GPS klockor för barn.

Liknande tester

Philips Airfryer XXL
maj 9, 2022

Test: Philips Airfryer XXL

av Marcello Rongione
cosori airfryer
maj 6, 2022

Test: Cosori Premium Airfryer

av Marcello Rongione
stekbord test
februari 9, 2022

Test: Stekbord från Gourmetstål

av Marcello Rongione

0 Kommentarer:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.