Test: Blueair HealthProtect 7770i

Senast uppdaterad : februari, 2022 av Marcello Rongione
Luftrenare test

Vi har fått möjlighet att testa en luftrenare ur Blueairs prisbelönta HealthProtect-serie, närmare bestämt 7770i. Detta är en av marknadens mest avancerade luftrenare som skyddar hemmet mot allergener, pollen, virus, bakterier och andra skadliga ämnen dygnet runt. I laboratorietester har den dessutom bevisats kunna ta bort det virus som orsakar Covid-19.

I en tid då vi blir allt mer hälsomedvetna har luftrenaren blivit ett populärt inslag i de svenska hushållen.

Att luftrenare behövs beror på att luften inomhus ofta är upp till fem gånger mer förorenad än utomhusluften. Mängder av skadliga föroreningar tillförs luften inomhus som damm, pollen, mögel, sot från levande ljus, matos samt lättflyktiga organiska föreningar (VOC) som kemikalier från textilier, färg, rengöringsmedel, kosmetika med mera. Föroreningarna har negativ påverkan på dem som vistas i lokalerna på såväl kort som lång sikt.

En luftrenare filtrerar bort partiklar, gaser och lättflyktiga organiska föreningar (VOC) i luften vi andas. Det ger oss ett allmänt bättre välmående, mindre trötthet eller huvudvärk samt bättre sömn samtidigt som problem för allergiker och astmatiker lindras. På lång sikt minskar risken att drabbas av allvarliga hjärt- och kärlsjukdomar.

Test luftrenare: Blueair HealthProtect 7770i
Luftrenare test

Om Blueair HealthProtect

Enligt Blueair är ren luft en grundläggande rättighet. Deras flaggskeppsserie HealthProtect speglar det mesta företaget står för – optimal prestanda, energieffektivitet och användarvänlighet, allt i en riktigt snygg förpackning. Serien har faktiskt vunnit flera pris för sin innovativa produktdesign, inte minst i Red Dot Award 2021 och iF Design Award 2021.

HealthProtect-serien innehåller fyra luftrenare som är mycket lika varandra sett till funktion, och rent utseendemässigt är de i princip identiska. Det som skiljer dem åt är ytan de renar – de två billigare modellerna klarar 38 kvadratmeter och de två dyrare (varav 7770i är den ena) 62 kvadratmeter. De dyrare modellerna har dessutom en LED-display med mer information.

Nedan ska vi titta närmare på de funktioner som är gemensamma för samtliga modeller ur Blueairs HealthProtect-serie.

Svensk och hållbar design

I utvecklingen av HealthProtect har Blueair inspirerats av svensk design med fokus på minimalism och hållbarhet. Luftrenarna har därför ett stilrent och subtilt utseende som gör att de smälter in i de flesta svenska hushåll.


Då man enbart använt sig av återvinningsbara material i produktionen kan du enkelt återvinna din Blueair HealthProtect om du inte längre kan använda den. Den har dessutom en låg energiförbrukning – beroende på inställning kräver luftrenaren faktiskt inte mer el än en vanlig glödlampa.

Designen har även en stor påverkan på luftrenarens effektivitet. Dess unika SpiralAir-utlopp gör nämligen att den skickar ut mer ren luft till alla hörn i rummet, något som traditionella luftrenare inte alltid klarar. 

Tar bort upp till 99 procent av föroreningar i luften

Medan vanliga luftrenare bara har ett filter som rengör den smutsiga luften använder Blueair sig av två innovativa filtreringstekniker – mekanisk och elektrostatisk filtrering. Detta system har Blueair valt att kalla HEPASilent Ultra.

Det höga luftflödet renar luften från 99 procent av de flesta luftföroreningarna, så som:

 • Damm
 • Pollen
 • Mögel
 • Djurallergener
 • Lukter
 • Bakterier
 • Virus
 • VOC (flyktiga organiska ämnen som bland annat förekommer i lack och färg)
 • Rök
 • Mikroplaster

Unikt för HEPASilent Ultra och dess SmartFilter – som för övrigt är Blueairs mest avancerade – är att den dessutom filtrerar bort partiklar på en storlek ner till 0,1 mikrometer. Detta till skillnad från vanliga HEPA-filter som normalt sett begränsas mellan 0,2 – 0,3 mikrometer. Dessutom renar HEPASilent Ultra luften upp till 50 procent bättre samtidigt som den både är energisnålare och tystare.

Själva filtret har en unik utformning som gör att du kan stänga inne damm och andra föroreningar när det är dags att byta filter. Här finns även ett intelligent chip som håller ett öga på filtrets status och meddelar dig om det i Blueairs app.

GermShield övervakar hemmet

Blueair HealthProtect är också utrustad med en unik GermShield-teknik som övervakar det rum luftrenaren befinner sig i, även i viloläge.

Den övervakar proaktivt rummet och aktiveras automatiskt när risken för bakterietillväxt ökar. GermShield har hela tiden ett lågt luftdrag för att säkerställa att ny tillväxt av bakterier inte sker och plasmaladdning för att inaktivera befintliga virus och bakterier på luftrenarens filter.

Test luftrenare: Blueair HealthProtect 7770i

Energisnål och tystlåten

Som tidigare nämnt använder Blueair HealthProtect revolutionerande teknik för att rena luften så effektivt som möjligt, fast med en låg energiförbrukning och ljudnivå.

Tack vare den unika filtreringstekniken kan HealthProtect nämligen använda ett glesare filtermaterial. På så sätt kan du välja en lägre fläkthastighet, vilket gör luftrenaren mer tystgående utan att detta sker på bekostnad av luftreningens effektivitet.

I och med att luftrenaren inte behöver arbeta lika hårt blir den också mer energieffektiv. Alla luftrenare från Blueair, inte bara HealthProtect, är energisnåla på lägre fläkthastigheter. På den lägsta inställningen drar denna luftrenare faktiskt inte mer energi än en helt vanlig glödlampa.

Bevaka och styr luftreningen i appen

Med Blueairs användarvänliga app får du enkel kontroll över din luftrenare och luften i ditt hem. Appen är förstås kostnadsfri att ladda ner och kompatibel med både iOS och Android. Du parar enkelt ihop appen och luftrenaren via Wi-Fi.

I appen får du tillgång till värdefull information om inomhusluften via luftrenarens intelligenta sensorer. Du kan till exempel hålla koll på filtrets status, bevaka kvaliteten på luftkvaliteten inomhus samt hur den har förändrats och såklart styra luftrenaren efter eget önskemål.

Du får dock även information om luften i närområdet utanför huset. På så sätt kan du välja att vädra vid tillfällen då luften är som bäst.

Vårt omdöme av Blueair HealthProtect

Vi har som tidigare nämnt fått möjlighet att testa Blueair HealthProtect 7770i under en längre tid. För att kunna göra en så objektiv och rättvis bedömning av luftrenaren som möjligt har vi dessutom valt att flytta runt den i olika hushåll. Den har bland annat fått vara hos barnfamiljer, personer som bor i lägenhet och personer som har både kvalster- och pollenallergi.

Nedan hittar du vårt samlade omdöme av Blueair HealthProtect 7770i där vi tagit hänsyn till samtliga hushålls åsikter och tankar.


Storlek och design

Rent storleksmässigt är HealthProtect 7770i en relativt stor pjäs, men det är å andra sidan de flesta luftrenare idag. Enligt våra testfamiljer tar den förvisso upp en del plats, framför allt i lägenheter, men samtidigt har den en stilren och lyxig design som gör att den smälter in fint i hemmet.

Medan billigare luftrenare ofta kan kännas plastiga och sköra är vi säkra på att HealthProtect 7770i inte kommer att gå sönder i första taget. Materialet känns rejält och vi gillar också att det är återvinningsbart.

En annan stor fördel som flera testfamiljer lyfte är luftrenarens flyttbarhet. Den är nämligen utrustad med diskret placerade hjul som gör det enkelt att rulla luftrenaren mellan olika rum. Med tanke på att den är ganska tung med sina 19,2 kg är detta förstås en mycket uppskattad detalj.

Det som däremot hade uppskattats är någon form av handtag för de som behöver flytta HealthProtect 7770i upp och ner för trappor. Å andra sidan är toppen av luftrenaren designad för att man ska kunna lyfta den enklare.

Test luftrenare: Blueair HealthProtect 7770i
Test luftrenare: Blueair HealthProtect 7770i

Funktion och luftrening

Vad gäller luftrenarens huvudsakliga funktion – att rena inomhusluften – är alla testfamiljer övervägande mycket nöjda. Här får modellen högsta betyg. Och det är ju förstås denna punkt som också är den viktigaste i hela testet.

Först och främst kan det vara bra att veta att HealthProtect 7770i är utrustad med LED-lampor som lyser konstant blått om luftkvaliteten är god och som övergår till rött om den försämras.

Det samtliga testfamiljer la märke till är att luftrenaren direkt känner av någon form av förorening, exempelvis matos och rök. Så fort den känner av detta ökar kraften på luftreningen automatiskt och kort därefter återgår luftkvaliteten till det normala.

En testfamilj tände en tändsticka i närheten av luftrenaren för att se hur känslig den är. Så fort tändstickan blåstes ut aktiverade HealthProtect 7770i luftreningen. Liknande experiment genomfördes med hårprodukter, färg och rök från grillen på altanen.

Överlag gör luftrenaren ett utmärkt jobb med att rena luften. Detta märktes framför allt bland familjerna där det fanns allergiker. Faktum är att luftrenaren bara under en kort tid verkade förbättra symptomen hos personerna med kvalsterallergi, pollenallergi och dammallergi. När luftrenaren försvann återkom symptomen.

Fläkt och ljudnivå

Även om HealthProtect 7770i egentligen inte är avsedd för att fläkta och kyla ner hemmet upplevde flera av testfamiljerna att fläkten gav en skön bris.

Fläkten går att justera i fyra lägen med hjälp av luftrenarens kontroller – mellan 0 – 3 eller auto – beroende på hur intensiv du vill att luftreningen ska vara. I appen går det däremot att finjustera fläktstyrkan från 0 till 100 procent.

Den starkaste fläkthastigheten är en aning högljudd, men något annat är svårt att förvänta sig. I övrigt är HealthProtect 7770i mycket tystgående, faktiskt så tyst att man knappt märker den, framför allt på nattläget. Testfamiljerna hade inga problem med att sova med luftrenaren i sovrummet.

Användarvänlighet

HealthProtect 7770i är en mycket enkel luftrenare att använda och förstå sig på. Den har en stor och intuitiv touchdisplay på ovansidan som du kan använda för att styra de mest grundläggande inställningarna, till exempel sätta på och stänga av enheten samt justera fläkthastigheten.

Vill du däremot göra mer avancerade inställningar, kunna styra luftrenaren på håll och följa intressant statistik måste du ladda ner Blueairs app. Där kan du se detaljer kring luftreningen, till exempel hur luftkvaliteten förändrats under dagen. Mer om hur appen fungerar i nästa stycke.

Ljusstyrkan på luftrenarens LED-lampa är ganska stark, men att den går att dimma. För att kunna göra det måste du emellertid använda appen eftersom ljusstyrkan inte går att reglera manuellt på själva maskinen.

I övrigt menar testfamiljerna att det var enkelt att parkoppla luftrenaren med appen, men också att styra den manuellt. Vissa menar dock att den vid några tillfällen tappade kontakten och att appen inte identifierade luftrenaren automatiskt. Detta skulle dock vara enkelt att lösa via exempelvis en appuppdatering.

Värt att poängtera är att luftrenaren ska anslutas på routerns 2,4 GHz-band.

App

Appen har ett modernt och användarvänligt gränssnitt som inte tar många minuter att lära sig. Här får du en bra översikt av hur luftrenaren arbetar och kan ta del av värdefulla mätningar. Du kan också se vilken typ av förorening luftrenaren håller på att rena (exempelvis VOC) samt ta reda på vad de olika benämningarna innebär.

En annan fördel med appen som vi nämnde tidigare är att den tillåter dig att göra en rad avancerade inställningar som du inte kan göra med de manuella kontrollerna. Några av dessa är att finjustera fläkthastigheten, aktivera nattläge, dimma LED-belysningen och schemalägga luftreningen. Att styra luftrenaren via appen fungerade utan problem.

Testfamiljerna menade också att det var intressant att följa mätningen av luften i närområdet, det vill säga utanför hemmet. På så sätt kunde man stänga fönstren när luften blev sämre och öppna dem när den förbättrats. 

Det enda man hade önskat sig gällande informationen i appen är att kurvan visas nerifrån och upp. På så sätt hade man fått plats med mer information om de olika partiklarna på samma sida. Nu måste man scrolla åt sidan för att se all information.

Det hade också varit bra att se exakt vilken typ av förorening som finns i luften istället för att det bara står exempelvis VOC. Detta är förstås inget måste, utan hade mest varit en trevlig bonus.

Både vi och övriga användare ger appen höga betyg. På App Store får den 4,6 av 5 i betyg av fler än 300 recensioner medan Androidanvändarna ger den 4,2 av 5 baserat på över 940 omdömen.

Test luftrenare: Blueair HealthProtect 7770i
Test luftrenare: Blueair HealthProtect 7770i

Prisklass

Något som för många är en viktig aspekt i valet av luftrenare är förstås priset. Och HealthProtect 7770i är helt klart en modell i premiumklassen. Å andra sidan ger den dig värdefulla funktioner som få andra luftrenare kan göra.

Det som kanske sticker ut mest är Blueairs avancerade och innovativa filtreringsteknik, HEPASilent Ultra och GermShield-teknologi.

Även när HealthProtect är i standby-läge övervakar den patentsökta GermShield-teknologin proaktivt rummet och aktiveras automatiskt när risken för bakterietillväxt ökar. GermShield har hela tiden ett lågt luftdrag för att säkerställa att ny tillväxt av bakterier inte sker och plasmaladdning för att inaktivera befintliga virus och bakterier på luftrenarens filter.

Dessutom är HealthProtect 7770i en av få luftrenare som filtrerar bort partiklar på en storlek ner till 0,1 mikrometer. Standard brukar ligga på 0,2-0,3 mikrometer. Detta gör modellen extra effektiv mot virus och bakterier, men även andra föroreningar som kan försämra inomhusluften, framför allt för allergiker.

Visst kostar den en del, men å andra sidan är det helt klart en investering. Om du bor lite mindre kan en billigare modell ur Blueairs HealthProtect-serie vara ett mer passande alternativ.

Slutomdöme

Det råder inga tvivel om att HealthProtect 7770i från Blueair är en av marknadens bästa luftrenare just nu. Alla testfamiljer är överens om att den levererar kvalitet på de flesta punkter, framför allt luftrening som förstås är den viktigaste av dem alla. Som tidigare nämnt märkte våra testfamiljer med allergier en klar skillnad med och utan luftrenaren.


Visst finns det en del förbättringsmöjligheter. Den främsta är att appen kommer ihåg luftrenaren för att förenkla anslutningen när den har tappat kontakten. Överlag anser vi dock att HealthProtect 7770i är värd sin relativt höga prislapp. Den är snygg, lättanvänd, enkel att förflytta och gör sitt jobb med bravur. Är du ute efter en högkvalitativ luftrenare kommer du inte att hitta en mycket bättre modell än Blueair HealthProtect 7770i. Den kommer att vara en trogen tjänare i ditt hem i många år framöver.

Omdöme (1-5)

 • Storlek och design: 4,5
 • Funktion och luftrening: 5
 • Fläkt och ljudnivå: 5
 • Användarvänlighet: 4
 • App: 5
 • Prisklass: 3,5
 • Slutbetyg: 4,6

Tips! Läs gärna vår stora sammanställning av luftrenare 2022.

Liknande tester

Philips Airfryer XXL
maj 9, 2022

Test: Philips Airfryer XXL

av Marcello Rongione
cosori airfryer
maj 6, 2022

Test: Cosori Premium Airfryer

av Marcello Rongione
stekbord test
februari 9, 2022

Test: Stekbord från Gourmetstål

av Marcello Rongione

0 Kommentarer:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.