Test: Emma madrass Diamond (resårmadrass)

Senast uppdaterad : oktober, 2022 av Marcello Rongione
Emma Diamond Resårmadrass

”Den bästa madrassen jag någonsin sovit på”. Det är så många användare beskriver det tyska företaget Emmas madrasser. Vi ville ta reda på om madrasserna verkligen är så bra som både användare och experter påstår. Svaret är ett solklart ja.

Visste du att vi människor i genomsnitt spenderar 33 år av våra liv i sängen? Vi sover omkring 26 år och resterande 7 år spenderar vi på att försöka somna. För att vi ska må bra, både fysiskt och psykiskt, är en god sömn A och O. Och här kan madrassen spela en betydande roll.

Vi har fått möjlighet att testa Emmas resårmadrass Diamond, en ergonomisk och temperaturreglerande premiummadrass designad för att du ska sova så gott som möjligt. Den är dessutom helt vegansk och vinnare i kategorin ”Bästa resårmadrass” i vår stora jämförelse av madrasser. Nedan kan du läsa vårt detaljerade omdöme.

Emmas vill förbättra sömnen världen över

Innan vi berättar mer om madrassen Emma Diamond kan det kanske vara intressant att veta lite mer om företaget som ligger bakom produkten.

Det tyska företaget Emma har på kort tid blivit ett stort namn, dels på den svenska marknaden, men också globalt. Efter att ha expanderat till 20 länder på 5 kontinenter sedan starten 2015 är det inte så konstigt att Emma blivit utsedd till Europas snabbast växande startup.

Företagets högkvalitativa madrasser syns idag lite överallt och har fått mängder av fina utmärkelser och priser världen över. I Sverige har deras originalmadrass till exempel blivit utsedd till bäst i test hos Testfakta två år i rad, med ett överlägset betyg dessutom. Även i andra länder har deras madrasser blivit prisade för sin kvalitet och höga komfort.

Emma Diamond levereras vakuumförpackad

Precis som övriga Emma-madrasser levereras Diamond i en praktisk vakuumförpackning som gör den extra enkel att hantera. Paketet för madrasser upp till 140 cm är 38 x 38 x 110 cm stort. För madrasser över 140 cm är paketet istället 45 x 45 x 110 cm. Det gör att du enkelt får upp även en större madrass i smala trappor och genom smala ingångar.

emma testar

Trots att själva paketet är relativt kompakt kan vikten skilja sig åt en hel del. Den minsta modellen (80 cm) väger 17 kg och den största (200 cm) hela 39 kg. Så se gärna till att ha bärhjälp när det är dags att paketera upp den.

När du tagit ut madrassen ur kartongen behöver du bara skära upp plasten med det medföljande verktyget. Därefter kommer madrassen att automatiskt fyllas med luft inom någon minut och få sin normala form. Du kan också scanna QR-koden för att få instruktioner för uppackning samt värdefulla skötselråd.

emma hemsida

En annan fördel är att Emma Diamond har två integrerade tyghandtagen på vardera sida, vilket gör den extra smidig att justera på sängen. Tänk dock på att handtagen inte är till för att lyfta madrassen! För att skona både rygg och madrass är det bäst att lyfta den i hörnen.

Veganska och giftfria material

Vårt första intryck av Emma Diamond Resårmadrass är att den känns otroligt välgjord och kvalitativ, dels på grund av tyngden, men också materialen. Ovansidan av madrassfodralet är mjukt och skönt medan väven på undersidan känns stark och slittålig.

emma madrass

Eftersom madrassen är tillverkad av OEKO-TEX® Standard 100-certifierade material behöver du inte oroa dig över att de innehåller skadliga ämnen. Madrassen är dessutom tillverkad av helt veganska material (närmare bestämt polyester, elastan och polypropen), vilket gör den lämplig även för dig som vill undvika animaliska produkter.

Fem dynamiska zoner för optimal komfort

Emma har utvecklat Diamond Resårmadrass för att ge dig bästa möjliga stöd under din sömn. Därför är den uppdelad i fem dynamiska komfortzoner som arbetar tillsammans för att erbjuda optimal ergonomi och komfort.

emma madrass

De översta lagren har en temperaturreglerande effekt, vilket vi ska berätta mer om längre ner. I mitten finns ett anpassningsbart skumskikt som ser till att din kroppsvikt fördelas jämnt, oavsett vikt och sovposition, och längst ner har du ett HRX-material som håller din ryggrad i en neutral position.

I resårmadrassen finns även över 300 så kallade pocketresårer, vars främsta uppgift är att förbättra tryckavlastningen och på så sätt förebygga ryggproblem. De ger också madrassen en bättre andningsförmåga jämfört med en konventionell skummadrass.

Enligt Emma ska pocketresårerna även minimera störningar när du eller din sovpartner vrider och vänder sig. Det kan vi tyvärr inte uttrycka oss om eftersom vi enbart testat modellen på 90 cm.

Oavsett hur vi ligger på madrassen känner vi att Emma Diamond ger oss ett fantastiskt stöd. Den är följsam och anpassar sig snabbt efter olika kroppsformer, utan att vara varken för mjuk eller för hård. På en skala från 1 till 10 har den här resårmadrassen en hårdhet mellan 5,2 och 6,2, vilket betyder att den är medelhård och därmed lämplig för de flesta.

emma madrass

Rotera madrassen med jämna mellanrum

Emma Diamond ska alltid ligga med den vita sidan uppåt. Du kan däremot rotera madrassen med jämna mellanrum för att förhindra kroppsavtryck vid längre anvädning. Till en början kan det vara bra att rotera den en gång i månaden i sex månader. Därefter räcker det med en gång per kvartal.

Håller dig sval genom natten

Om du är en person som lätt blir varm under natten kan Emmas Diamond vara ett extra bra val för dig. Den här resårmadrassen är nämligen utrustad med Emmas patenterade Diamond Degree-teknologi.

emma madrass

Diamond Degree är ett unikt material med grafitpartiklar som leder bort överskottsvärme för att hålla dig sval när du sover. Det kan i sin tur göra att du sover bättre eftersom ett svalt klimat faktiskt är en av de viktigaste förutsättningarna för en god natts sömn. Enligt forskningsstudier kan faktiskt en temperaturreglerande madrass förbättra djupsömnen med hela 20 procent!

Vi kan själva intyga att Emma Diamond känns betydligt svalare jämfört med många andra madrasser vi sovit på. Då har vi också testat den under sommarmånaderna i rum som lätt blir varma, bland annat på ett loft.

Diamond Degree finner du i madrassens översta lager och ytterfodralet är speciellt utformat för att optimera materialets andningsförmåga. Fodralet går för övrigt att ta av och tvätta i maskin (40 grader) var fjärde vecka. Vill du ta extra väl hand om din nya madrass rekommenderar vi dock att du köper till Emmas egna madrasskydd som skyddar mot både fukt och smuts.

emma madrass

Kan ha en doft i början

Till en början kan din nya Emma-madrass ha en lite oljig doft som av känsliga näsor kan upplevas som en aning obehaglig. Normalt sett börjar doften försvinna ett par timmar i ett ventilerat rum och inom några dagar bör den vara helt borta. Vi upplevde dock ingen lukt över huvud taget när vi rullade ut madrassen.

Skulle doften kvarstå eller om du vill bli av med den snabbare kan du tvätta fodralet och vädra madrasskummet. Emma tipsar också om att späda ut några droppar eterisk olja med vatten och spraya på skummet, men inte på fodralet.

Sov med eller utan bäddmadrass

Det går alldeles utmärkt att sova på Emma Diamond som den är, det vill säga utan bäddmadrass. En bäddmadrass ökar dock komforten ytterligare samtidigt som den gör det lite enklare att bädda. Sover du bara på Emma Diamond resårmadrass kommer du nämligen att behöva ett ganska stort lakan.

En detalj som kan vara bra att tänka på att Emma Diamond bara finns i en färg – mörkgrå. Så om du väljer att bädda med en bäddmadrass kan du behöva köpa till ett överdrag eller en sängkappa som matchar den övriga färgen på sängen.

emma madrass

Testa i 100 nätter innan du bestämmer dig

Förutom att erbjuda en av marknadens bästa madrasser just nu erbjuder Emma också ovanligt förmånliga köpvillkor. De är så säkra på att du kommer att bli nöjd med madrassen att du får 100 nätters provsömn från den dag du får hem den. Det gör att du kan testa madrassen i över tre månader för att bestämma om den passar dig eller inte.

Utöver det erbjuder Emma fri frakt fram till dörren eller närmaste ombud och fri retur. Är du mot all förmodan inte nöjd med Diamond resårmadrass behöver du bara kontakta Emma via mejl och så hjälper dem dig att returnera varan.

Några av de få användare som valt att skicka tillbaka madrassen menar att de fått utmärkt service vid returnering. De menar också att leveransen var mycket snabb (något vi också märkte), vilket också är ett stort plus. Kort sagt är Emma väldigt enkla att ha att göra med i de flesta avseenden.

En madrass värd varenda krona

Emma Diamond förtjänar helt klart förtjänar sin plats som ”Bästa resårmadrass” i vår stora jämförelse av madrasser. Den håller vad den lovar på alla punkter – från hållbarhet och komfort till temperaturreglering. Du behöver dessutom ingen bäddmadrass för att sova skönt, även om en sådan bidrar med extra komfort och gör det lite enklare att bädda.

Utöver det är madrassen också enkel att hantera. Även deras största modell på 200 cm levereras i ett smidigt, vakuumförpackat paket som är enkelt att bära upp även i de smalaste trapporna. De insydda handtagen underlättar också en hel del vid förflyttning.

Vissa upplever Emmas resårmadrass som en aning stum och hård, men det är en smaksak. Enligt oss erbjuder den en perfekt hårdhet som ger bra stöd utan att för den delen vara obekväm. Även doften kan vara en nackdel enligt vissa användare, men inget som vi själva noterat vid användning.

Om du frågar oss är Emma Diamond ett fenomenalt alternativ om du är ute efter en skön och kvalitativ resårmadrass. Därför ger vi den full pott, med ett litet poängavdrag för att materialet kan ha en viss doft och priset som är högre jämfört med många konkurrenter.

Slutomdöme

Komfort:5
Hantering:5
Temperaturreglering:5
Rengöring:5
Material:4,5
Pris:4,5
Slutbetyg:5

Liknande artiklar

finesmile test
november 25, 2022

Test: FineSmile IQ eltandborste

av Marcello Rongione
welify tens apparat
november 24, 2022

Test: Welify TENS-apparater

av Alexandra Eriksson
Cosori Dual Blaze Airfryer
november 17, 2022

Test: Cosori Dual Blaze Airfryer

av Marcello Rongione

0 Kommentarer:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.