18 tips på studentpresenter 2021

Senast uppdaterad : november, 2021 av Alexandra Eriksson
studentpresent tips

Att hitta en bra studentpresent kan kännas som en svår uppgift, oavsett om det är ditt eller någon annans barn som ska ta studenten.

Studenten är trots allt en dag som representerar en stor milstolpe i livet och som ofta förknippas med gåvor av olika slag. Pressen att hitta den perfekta presenten kan därmed vara extra stor.

Om du känner att din fantasi sviker dig kan du hämta inspiration i vår lista nedan. Här ger vi dig 18 tips på saker du kan ge bort i studentpresent som passar alla kön.

18 tips på saker att ge bort i studentpresent

Vi förstår att alla inte har samma budget när det det är dags att köpa studentpresent. Därför har vi valt ut saker i två olika prisklasser – en lite dyrare och en lite billigare. På så sätt kan du enklare hitta något som passar just din plånbok.

1. Klocka

En klocka är en klassisk studentpresent som aldrig går ur tiden. Här kan du välja mellan en uppsjö av olika klockar i varierande prisklasser, vilket gör det enkelt att hitta en passande modell.

Nedan tipsar vi om två olika klockmodeller, en dyrare och en billigare.

klocka Regal

Klocka från Regal (298 kr hos Ur&Penn)

Klocka Seiko

Klocka från Seiko (3000 kr hos Klockia.se)

2. Designinredning

Om personen som tar studenten är intresserad av inredning kan en riktig designklassiker vara en uppskattad gåva. Klassiska inredningsdetaljer är tidlösa och kan följa med i många år framöver för att påminna om studentens lyckliga dagar.

Nedan listar vi två tidlösa designklassiker.

Gloria Ljusstake

Klong Gloria Ljusstake (1049 kr hos Cervera)

Bohinc Lunar Ljuslykta

Skultuna Bohnic Lunar Ljuslykta (599 kr hos Cervera)

3. Smycken

Smycken är likt klockor en tidlös studentpresent som passar de flesta. Även här har du många valmöjligheter, men ett tips är att i första hand stödja svenska designers så som Efva Attling, Edblad, Triwa eller Liga. Nedan kommer två tips.

Confetti Bracelet Multi Gold

Edblad Confetti Bracelet (349 kr hos Åhléns)

Triwa armband

Triwa Bracelet 1 Steel (417 kr hos Stayhard)

4. Aktier

Att ge bort aktier kan verka som en tråkig studentpresent, men vi garanterar att studenten kommer att uppskatta den i framtiden.

Även om du bara ger bort några aktier kan dessa växa sig till en förmögenhet i takt med att åren går. Dessutom avskaffades gåvoskatten år 2005, vilket innebär att du kan skänka bort värdepapper du redan äger.

ge bort aktier

Läs mer om hur du går tillväga hos Avanza.

Tänk på! Om du inte vill att personen ska kunna ta ut pengarna vid 18 års ålder måste du teckna en kapitalförsäkring. Med försäkringen kan du själv välja när studenten ska få tillgång till kontot.

5. Husgeråd

Om studenten planerar att flytta till en egen bostad (eller om den redan har gjort det) kan husgeråd vara extra uppskattade. Med husgeråd menas alla saker som finns i ett kök, så som tallrikar, bestick och stekpannor. Även köksmaskiner, till exempel kaffebryggare (internlänk till test), blenders och bakmaskiner ingår i denna kategori.

Nedan har vi samlat tre av de mest uppskattade studentpresenterna inom området husgeråd.

moccamaster

Moccamaster Matt Silver (1699 kr hos Cervera)

Backaryd Knivset 5 delar

Anders Petter Backaryd Knivset (899 kr hos Cervera)

Stenfors Gjutjärnsgryta

Anders Petter Stenfors Gjutjärnsgryta (674 kr hos Cervera)

6. Körkort

Ett körkort är många gånger att måste när det är dags att ge sig ut i arbetslivet. Körkortet är dock inte billigt, åtminstone inte för en student. Kostnaden ligger omkring 15 000 kronor. Med andra ord kommer ett körkort – eller åtminstone ett bidrag – att vara en uppskattad studentpresent.

7. Upplevelsepresent

Upplevelsepresenterna är här för att stanna. Genom att ge bort en upplevelse kan du ge studenten minnen för livet, vare sig det handlar om en avkopplande spabehandling eller ett adrenalinpumpande fallskärmshopp.

Här kommer några tips på upplevelser som passar extra bra för studenter.

8. Brandsläckare

Återigen ger vi dig ett presenttips som kan uppfattas som relativt tråkigt, men som faktiskt kan rädda liv. Alla hem bör ha en brandsläckare, men som student finns det ofta roligare saker att lägga pengarna på.

Idag finns det många brandsläckare som fyller sin funktion samtidigt som de är snygga och stilrena. Komplettera gärna med en brandfilt för ett omfattande säkerhetspaket (perfekt studentpresent för oroliga släktingar!).

Brandsläckare 2 kg Vit

Solstickan Brandsläckare (899 kr hos Cervera)

Brandfilt

Solstickan Brandfilt (449 kr hos Cervera)

9. Glas

Trots att glas egentligen kan räknas in i kategorin husgeråd vill vi ge denna present lite extra uppmärksamhet. Fina glas, till exempel för vin och champagne, är en klassisk gåva som kan hänga med från hem till hem.

Vi rekommenderar att du satsar på lite lyxigare glas som personen kan vara extra rädd om. Här kommer två tips på tidlösa glas som fungerar utmärkt som studentpresent.

Essence Vinglas 33 cl 4-pack

Iitalla Essence Vinglas (409 kr hos Cervera)

More Champagneglas 18 cl 4-pack

Orrefors More Champagneglas (379 kr hos Cervera)

10. Presentkort

Presentkort kan verka som en tråkig present, men faktum är att de är mer uppskattade än vad man kan tro. Dels kan studenten själv välja vad den vill köpa samtidigt som du inte riskerar att köpa fel.

Välj ett presentkort på en butik som studenten tycker om. Det kan vara en klädbutik, inredningsbutik eller till och med en matbutik. Återigen är det inte ovanligt att studenter har en ganska skakig ekonomi och därför kan några tusenlappar extra på Coop eller ICA vara uppskattat.

Tips! För att göra presenten lite finare kan du komplettera en korg fylld av godsaker, till exempel choklad, ost, kex och frukt.

11. Resa

Många drömmer om att någon gång få en resa i present och studenten kan vara ett utmärkt tillfälle. Ge bort en weekendresa inom Europa eller – om du har råd – varför inte en härlig solsemester?

Håll utkik efter sista minuten-resor eller försök att boka närmare slutet av sommaren. Då brukar priserna generellt sett vara lägre. Tänk även på att paketresor inte alltid är billigare än reguljära resor samt att vissa länder är dyrare än andra.

Jämför flygresor, till exempel på Supersavertravel eller Flygvaruhuset, för att se vad du har råd med.

12. Kontanter

Hur mycket man än vill ge bort en studentpresent finns det studenter som bara önskar sig kontanter. För att göra det hela lite festligare kan du lägga pengarna i ett kort som du sedan lägger i en fin chokladask eller fäster på en champagneflaska.

Du kan även köpa en fin burk och lägga pengarna i som studenten sedan kan använda till annat, till exempel kaffe.

Kaffeburk Plåt Rostfri

Solstickan Kaffeburk Plåt (149 kr hos Cervera)

13. Böcker

Om personen som ska ta studenten är intresserad av litteratur kan klassiska böcker från exempelvis Mark Twain, William Shakespeare eller Ernest Hemingway vara en uppskattad studentpresent. Ett tips är att leta på second hand eller online för att hitta riktigt gamla kopior som även kan fungera som inredningsdetaljer.

Även så kallade kaffebordsböcker (prydnadsböcker) kan vara fina att ge bort.

14. Tatuering

Tatueringar i Sverige är inte billiga och även detta kan vara en sak som den ”fattiga studenten” inte prioriterar att lägga sina pengar på. Ett presentkort hos en tatueringsstudio kan därmed vara bra gåva till en student som alltid velat göra en tatuering, men som aldrig haft råd.

15. Dator

En dator är en dyr studentpresent, men har du råd kan den göra stor skillnad i studentens vardag. Att ha en dator är nästan ett måste idag, framför allt för studenter som ska läsa vidare och behöver studera på egen hand. Den kan även underlätta om personen jobbar extra online eller planerar att starta eget.

MacBook Pro 13 tum med Touch Bar

Macbook Pro 13” (14 490 kr hos NetOnNet)

Chromebook med upp till 12,5 h batteritid

Acer Chromebook 14” (4 490 kr hos Webhallen)

16. Lyxiga sängkläder

Lyxiga sängkläder kan vara en uppskattad studentpresent av personer som gillar heminredning. Ett bra set med sängkläder kostar en del och återigen något som studenter sällan väljer att lägga sina pengar på.

Här kommer två lyxiga set som passar utmärkt att ge bort.

Påslakan Pin Point

Lexington Pin Point Påslakan (1595 kr hos Åhlèns)

Bäddset Marstrand

 Åhlens Marstrand Bäddset (524 kr hos Åhléns)

17. Högtalare eller hörlurar

Musik är något som de flesta uppskattar och med rätt utrustning kan upplevelsen förbättras rejält.

Ge bort en trådlös högtalare i studentpresent och låt studenten fylla sitt rum eller hem med förstklassigt ljud. Även ett par hörlurar kan vara en bra studentpresent – eller varför inte en Google Home?

JBL högtalare

JBL Charge 4 (1290 kr hos NetOnNet)

bose 700

Bose 700 (2990 kr hos NetOnNet)

18. Väska

Väskor är ovärderliga, dels i vardagen, men även på resan. Om personen som tar studenten gillar att resa kan en ordentlig resväska vara en utmärkt studentpresent. Ska personen istället studera vidare till hösten kan en lite finare datorväska passa bättre.

EPIC PHANTOM SL

Epic Phantom SL (1444 kr hos Väskan)

Samsonite Datorväska

Samsonite Datorväska av återvunnen plast (999 kr hos NetOnNet)

Liknande tester

presenttips mamma
april 18, 2020

15 presenttips mamma kommer att älska

av Alexandra Eriksson

0 Kommentarer:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.