46 bästa tips att spara el i vardagen

Senast uppdaterad : januari, 2023 av Marcello Rongione
spara el

I en tid med extremt volatila elpriser försöker allt hushåll hitta sätt för att sänka sin energiförbrukning och spara el. Bara några små förändringar i vardagen kan göra stor skillnad när elräkningen kommer.

Här delar vi med oss av 46 tips på hur du kan spara el i vardagen och på så sätt även sänka dina kostnader.

Tips! Läs även vår stora sammanställning av elbolag 2023.

Byt till timavtal

Innan du börjar spara el i vardagen bör du se över ditt nuvarande elavtal. Det kan nämligen vara så att du betalar mer för din el än du behöver.

Tidigare var rörliga och fasta elavtal de enda alternativen, men nu är det även möjligt att teckna timprisavtal. Här betalar du för elen timme för timme, vilket gör det möjligt att använda mer el när elpriset är lågt och mindre när det är högt. På så sätt kan du planera din elförbrukning för att komma undan så billigt som möjligt.

En undersökning från Greeneley, en av marknadens främsta elbolag som erbjuder timprisavtal, visar faktiskt att kunder som köper el på timpris i snitt sparar 20 procent mer jämfört med kunder som har ett rörligt elavtal. Läs gärna vår intervju med Greeneley där de berättar mer om sin tjänst och varför elen är så dyr just nu.

46 sätt att spara el i vardagen

Belysning

 1. Släck lamporna efter dig när du lämnar ett rum.
 2. Installera rörelsedetektorer som tänder lampan bara om det är någon i rummet. Det kan vara extra passande i exempelvis hallen, förrådet eller garaget.
 3. Byt ut glödlampor mot LED-lampor. Visste du att bara 5 procent av elen i en glödlampa blir till ljus medan resterande 95 procent blir till värme? LED-lampor är den i särklass mest energieffektiva typen av belysning som dessutom går att använda både inomhus och utomhus.
 4. Installera skymningssensorer som automatiskt släcker utomhusbelysningen när dagsljuset är tillräckligt starkt eller rörelsesensorer som tänder belysningen vid rörelse.

Hemelektronik

 1. Slå av TV-apparater, digitalboxar och spelkonsoler när du inte använder dem istället för att ha dem i viloläge. Det kan spara dig upp till 500 kWh per år.
 2. Anslut gärna alla elektriska apparater till en och samma förgreningssladd som du enkelt slår av med en strömbrytare.
 3. Titta efter energimärkningar när du ska köpa ny hemelektronik. Svanen, Energy Star och TCO-märket är alla exempel på märkningar som visar att produkten är extra energismart.
 4. Dra ut mobil- och datorladdare när de inte används.
 5. Köp inte en för stor TV. Ju större skärm, desto högre är energiförbrukningen.
 6. Undvik plasma-TV-apparater. En plasma-TV på 42” har en effekt på 300 – 400W vid påslaget läge, vilket kan jämföras med en 42” LED-tv där effekten bara ligger på 60 – 80W.

Matlagning

 1. Använd en spisplatta som passar kastrullen eller stekpannan. Om spisplattan är större än kastrullen eller stekpannan kommer värdefull värme att gå förlorad när du lagar mat.
 2. Koka upp vatten med vattenkokaren istället för på spisplattan. Det drar betydligt mindre energi och går dessutom mycket snabbare.
 3. Koka alltid upp vatten och andra vätskor med locket på. Det drar bara en tredjedel så mycket energi jämfört med om du inte använder lock alls.
 4. Utnyttja eftervärmen och stäng av lite tidigare när du lagar mat på spisen eller i ugnen.
 5. Värm upp mindre mängder mat i mikron. Ska du däremot tina mat är det bättre att göra det i kylen.
 6. Använd köksfläkten sparsamt. Även om den hjälper dig att bli av med matos suger den också ut stora mängder uppvärmd inomhusluft.
 7. En induktionshäll kräver 33 mindre energi för att koka upp en liter vatten jämfört med en häll av glaskeramik. Tänk på det om du planerar att göra om i köket.

Vitvaror

 1. Se till att din kyl och frys sluter tätt. Slitna tätningslister gör att motorn måste arbeta hårdare för att hålla en jämn temperatur, vilket drar mer energi.
 2. Öka temperaturen i kylen. För varje grad du höjer temperaturen i kylen och frysen kan du minska elförbrukningen med mellan 7 – 10 procent
 3. Tvätta och diska på ECO-programmet. ECO-program anpassar både temperatur och vattenmängd automatiskt efter det du tvättar eller diskar för att spara energi. Det är betydligt mer energieffektivt än snabbprogram.
 4. Ställ aldrig in varm mat i kylen. Eftersom kylskåpet kommer att behöva jobba hårdare för att få ner temperaturen igen ökar energiförbrukningen. Låt alltid maten svalna.
 5. Lufttorka tvätten på tvättlinor eller på ett tvättställ istället för att använda torktumlare. Det minskar också slitaget på dina kläder. 
 6. Maskindisk kräver mindre mängder energi än handdisk. Tänk bara på att diska fulla maskiner och köpt inte en större diskmaskin än vad du behöver. Detsamma gäller med tvättmaskinen.
 7. Öppna diskmaskinsluckan och låt disken torka istället för att använda torkprogrammet.
 8. Tänk på att ställa din kyl och frys så att luften kan cirkulera ordentligt. Det är också viktigt att du håller rent på baksidan.
 9. Frysa av frysen regelbundet eller investera i en modell med automatisk avfrostning.
 10. Byt ut dina gamla vitvaror. Moderna vitvaror drar betydligt mindre el jämfört med gamla modeller – i vissa fall kan driftkostnaden faktiskt vara upp till 80 procent lägre. Välj gärna vitvaror i energiklass A eller högre.

Tips! Läs gärna våra sammanställningar av kombiskåp (kyl och frys), tvättmaskin, torktumlare och diskmaskin om det är dags för nya vitvaror.

Uppvärmning

 1. Sänk inomhustemperaturen. För varje grad du sänker kan du spara 5 procent i uppvärmningskostnader. Den rekommenderade inomhustemperaturen är 20 grader och i sovrum rekommenderas lite kallare, cirka 18 grader, för en optimal sömn.
 2. Lägg inte mattor över golv med golvvärme eftersom det hindrar värmen från att ta sig in i rummet.
 3. Installera en energieffektiv luftvärmepump. Den kan minska de årliga elkostnaderna med mellan 30 och 50 procent i snitt.
 4. En kamin kan vara ett bra komplement till ditt övriga uppvärmningssystem. Under vinterhalvåret kan en kamin hjälpa dig att spara tusentals kronor i elkostnader.
 5. Använd fläktar istället för luftkonditionering under årets varmaste dagar.
 6. Ha persiennerna neddragna under de varmaste timmarna på dygnet för att hålla ner inomhustemperaturen.
 7. Om du använder portabel ac, ställ in en timer under dagen och natten så att den inte är påslagen hela tiden. Se även till att hålla dörrar och fönster stängda så att nedkyld luft inte läcker ut.
 8. Se till att hemmet är ordentligt isolerat. I ett dåligt isolerat hem kan uppvärmd och nedkyld luft läcka ut genom gamla och slitna tätningslister.
 9. Se till att möbler eller tjocka gardiner inte är i vägen för dina element. Det kommer att hindra värmen från att sprida sig i rummet.
 10. Sänk inomhustemperaturen ordentligt om du ska resa iväg på semester eller över julen. Stäng av handdukstorkar, element och annat som kan dra onödig el.

I badrummet

 1. Undvik att bada. Ett bad kräver i snitt 150 liter vatten som behöver värmas upp. När elen är riktigt dyr kan ett bad kosta upp emot 100 kronor.
 2. Korta ner dina duschar. Bara genom att duscha i 5 minuter istället för 10 minuter kan du spara i snitt 60 liter vatten.
 3. Investera i snålspolande blandare och duschmunstycke.
 4. Byt packningen på läckande kranar. Kranar som droppar kan faktiskt öka din energiförbrukning med hela 700 kWh per år.
 5. Låt inte vattnet rinna under tiden du borstar tänderna.
 6. Stäng av handdukstorken. Visste du att en handdukstork som står på dygnet runt kan kosta upp emot 900 kronor i el per år?
 7. Byt ut din toalett. En gammal toalett kan spola upp över 10 liter vatten per spolning, vilket är nästan dubbelt så mycket jämfört med en nyare modell. Det finns även snålspolande toaletter som knappt använder 1 liter vatten per spolning.
 8. Se till att toaletten inte spolar vatten. I en läckande toalett kan du förlora upp emot 1000 liter (!) vatten per dygn.
 9. Låt håret lufttorka istället för att använda hårfönen. Det sparar dig el samtidigt som det är mer skonsamt för håret.

Liknande artiklar

20 bästa restaurangerna i stockholm
november 8, 2022

Topp 20 bästa restaurangerna i Stockholm

av Marcello Rongione
Krislåda för krisberedskap
februari 27, 2022

Krislåda för krisberedskap – Checklista

av Marcello Rongione

0 Kommentarer:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.