Så väljer du rätt takbox inför semestern

Senast uppdaterad : december, 2022 av Marcello Rongione
takbox

En takbox kan vara lösningen för dig som ska åka på semester, men har begränsat med utrymme i bilen. Men hur vet man vilken takbox man ska välja? Och är det bäst att köpa eller att hyra takbox?

Idag finns det ett stort utbud av takboxar i olika modeller och prisklasser. Många av dem går dessutom att utrusta med tillbehör efter eget behov så att de passar ensamresande likaväl som större familjer.

I vår guide nedan hjälper vi dig att hitta en takbox som passar din bil, dina preferenser och din plånbok. Vi listar även fyra saker som är extra viktiga att tänka på innan du köper takboxen.

Innan du börjar leta efter takbox

Innan du skaffar en takbox finns det en del saker som kan vara bra att tänka över innan du slår till. Eftersom du trots allt ska köra med en tung last på biltaket i hög fart och med din familj sittande i bilen handlar det främst om säkerhet.

Här är några frågor du bör ställa dig innan du börjar leta efter en passande takbox.

Behöver jag köpa en takbox?

En takbox är ett utmärkt sätt att öka bilens lastutrymme och kommer väl till hands om du till exempel ska åka på skidsemester eller långresa. Om du reser mycket och planerar att fortsätta med är det förstås bäst att köpa en takbox.

Tillhör du däremot gruppen som reser mer sällan – kanske bara någon enstaka gång per år – kan det vara bättre att hyra en takbox.

Vilken takbox ska jag välja?

Takboxens modell och utrustning bör förstås motsvara dina och familjens behov. Om du bara behöver plats för skidorna kan en lång och låg takbox vara tillräcklig. Gör du däremot längre resor – utan skidor eller annan längre utrustning – kan en kortare, men högre box vara ett bättre alternativ.

Fundera noggrant över hur mycket packning du kommer att behöva ta med på bilutflykterna och välj gärna en box som är lite större. Ta även hänsyn till familjens storlek och kom ihåg att behovet av bagageutrymme oftast är störst när barnen är små.

När det gäller volym finns det takboxar som rymmer allt från 300 till 600 liter.

Hur ska jag förvara takboxen när den inte används?

En takbox är ingen billig produkt att köpa – beroende på modell och material kan priset variera mellan 4 000 och 16 000 kronor. Utöver det tillkommer även priset för takräcket.

Därför är det viktigt att du förvarar takboxen på ett korrekt sätt för att kunna använda den under lång tid. När du inte använder den bör den ligga i ett torrt, uppvärmt och ventilerat utrymme, exempelvis ett garage eller förråd. På så sätt minskar risken för rost och mögel.

Äger du inte ett sådant utrymme bör du hitta ett annat bra alternativ innan du köper en takbox.

Hur mycket får takboxen kosta?

Som tidigare nämnt kan priset på takboxar skilja sig med flera tusenlappar. Därför måste du förstås fundera över hur mycket du har råd att betala innan du börjar jämföra modeller. Glöm inte att även inkludera priset för takräcket om du behöver köpa till ett sådant.

Om du vill spara lite extra pengar på ditt köp kan du alltid använda en rabattkod för takboxar från Autodoc. Det kan också vara en god idé att hålla utkik efter reor och kampanjer för att komma undan lite billigare.

Rätt takbox på rätt räcke

När du har bestämt dig för en passande takbox måste du även beställa takräcke. Det är nämligen på takräcket du fäster boxen.

Vilket räcke du ska ha beror dels på bilens märke, men också på dess årsmodell. Det är viktigt att du köper ett räcke som passar just din bilmodell för att minska risken för olyckor när du är ute och reser.

En annan viktig sak du bör kontrollera är hur hög vikt bilen klarar av på taket. En bra riktlinje är att taket i snitt klarar omkring 100 kg, men då måste du även räkna bort några kilo för takräcke och takbox. För att vara på den säkra sidan bör du inte lasta taket tyngre än 70 – 75 kg.

Olika typer av takboxar

Idag finns det flera olika typer av takboxar som passar olika behov. Två av de vanligaste är skidbox och packbox. Nedan ska vi titta närmare på hur de fungerar.

  • Skidbox. En traditionell skidbox är lång, oftast över 228 cm, och tunn (cirka 27 – 30 cm) för att passa för transport av just skidor. Den passar dock även bra för annan längre utrustning, exempelvis fiskespön och liknande. Boxen öppnas normalt sett från två håll för att underlätta med lasten.
  • Packbox. En packbox är kortare än 208 cm, men har en höjd på mellan 30 – 47 cm. Om du har tung last i boxen, tänk på att placera den så nära räckets fäste som möjligt. Denna typ av takbox är lämplig för packning som du inte kan göra mindre än vad den är, exempelvis ett reservhjul eller annan bred utrustning.
  • Tygbox. En annan typ av takbox är tygboxen som monteras på samma sätt som vanliga boxar. Tygboxen är kompakt, enkel att montera och framför allt att förvara. När du inte använder den kan du vika ihop den och lägga den i bilens bagagelucka.

Takboxens påverkan på bilen

Det är naturligt att en takbox påverkar bilens köregenskaper. Detta eftersom takboxen trots allt gör bilen både högre och tyngre.

Känsligheten för sidovindar ökar och bromssträckan blir längre. Boxen kommer även att öka luftmotståndet – trots att majoriteten av dagens takboxar är strömlinjeformade – vilket i sin tur kommer att leda till en högre bränsleförbrukning.

En tumregel är att takboxen kommer att öka dina bränslekostnader med 10 procent. Ta därför alltid av både fästen och box om du inte använder dem.

Tänk även om att du kan få stora problem vid inbromsning eller på halt underlag om du lastat eller monterat takboxen fel. Därför är det viktigt att du ser till att monteringen är korrekt och följer instruktionerna gällande lastning.

4 saker att tänka på när du väljer takbox

Låt oss avsluta med några saker som kan vara bra att tänka på innan du väljer att investera i en takbox.

1. Max last på bilens tak

En takbox bruka väga mellan 6 och 30 kg, beroende på storlek och material. Detta är viktigt att ta hänsyn till när du lastar boxen eftersom ett biltak som tidigare nämnt klarar omkring 100 kg. Dra av boxens och räckets vikt för att ta reda på ungefär hur mycket bagage du kan ta med på resan.

2. Takboxens säkerhet

Det finns inga specifika regler kring takboxens trafiksäkerhet, men tester visar att det finns stora skillnader mellan olika modeller. I vissa fall öppnades boxen och allt innehåll föll ur och i andra lossnade boxen helt.

Enligt lag ska taklasten på din bil klara en kraftig inbromsning utan att takboxen lossnar eller flyger iväg. Därför är det viktigt att du packar takboxen på rätt sätt. Se till att lasten sitter fast och att den inte glider omkring.

3. Lägg allt tungt i bilen

Ska du ta med extra tunga saker är det bra om du försöker lägga dem i bilen. Om du lastar dem i takboxen kan detta nämligen försämra bilens köregenskaper. Takboxen höjer tyngdpunkten på din bil och vid en undanmanöver eller dåligt väder kan lasten flytta sig, vilket kan öka risken för olyckor.

4. Takboxens egenskaper

Det är viktigt att du köper en takbox som motsvarar dina behov och din livsstil. Idag finns det mängder av modeller att välja mellan, alla i olika storlekar och prisklasser beroende på material och kvalitet.

En takbox ska vara enkelt att montera utan att detta påverkar dess säkerhet. Du ska dessutom kunna öppna och stänga den utan problem i alla väderförhållanden. Boxens låsningssystem ska även indikera att den är ordentligt stängd.

Värt att nämna är att takboxens egenskaper inte ska påverkas av dåligt väder. Därför ska den vara vattenavvisande och inte släppa in fukt.

Läs även: 10 tips på viktiga campingtillbehör

Liknande artiklar

20 bästa restaurangerna i stockholm
november 8, 2022

Topp 20 bästa restaurangerna i Stockholm

av Marcello Rongione
spara el
oktober 16, 2022

46 bästa tips att spara el i vardagen

av Marcello Rongione

0 Kommentarer:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.